Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E000397

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-0397/02 af Elly Plooij-van Gorsel (ELDR) til Kommissionen. Nedlukning af højflux-reaktoren i Petten (Nederlandene).

    EFT C 205E af 29.8.2002, p. 131–132 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92002E0397

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-0397/02 af Elly Plooij-van Gorsel (ELDR) til Kommissionen. Nedlukning af højflux-reaktoren i Petten (Nederlandene).

    EF-Tidende nr. 205 E af 29/08/2002 s. 0131 - 0132


    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL P-0397/02

    af Elly Plooij-van Gorsel (ELDR) til Kommissionen

    (11. februar 2002)

    Om: Nedlukning af højflux-reaktoren i Petten (Nederlandene)

    Har Kommissionen kendskab til sikkerhedsproblemerne og den heraf følgende foreløbige nedlukning af højflux-reaktoren i Petten?

    Har Kommissionen kendskab til, at de nødvendige sikkerhedsforskrifter ikke overholdes? I bekræftende fald, hvad agter Kommissionen at gøre for at give garanti for størst mulig sikkerhed i fremtiden?

    Er der fare for en mangel på radioisotoper i Europa, nu hvor reaktoren nedlukkes, og hvorledes agter Kommissionen at give garanti for en hensigtsmæssig behandling af kræftpatienter, som er henvist til Petten?

    Svar afgivet på Kommissionens vegne af Philippe Busquin

    (12. marts 2002)

    Den 1. februar 2002 blev det i en artikel i en lokal avis omtalt, at der var en revne (egentlig en indvendig svejsesømsanomalitet) i højfluxreaktoren (HFR). Denne revne har eksisteret siden den nuværende reaktorbeholder blev installeret i 1984. Det er fuldt ud blevet dokumenteret over for de regeludstedende myndigheder. Revnen er blevet overvåget og målt løbende i årenes løb under In Service Inspection, og i august 2001 førte resultaterne af en inspektion og måling af denne indvendige revne til offentlig bekymring om, at revnen kunne være vokset. De videnskabelige eksperter, som gennemførte testene, og Nuclear Research and Consultancy Group (NRG) anførte, at grundlaget for at vurdere, at revnen tilsyneladende var blevet større, skyldtes anvendelse af andre instrumenter ved målingen, og at der ikke var nogen fare for sikkerheden. Efter drøftelser og gennemgang af de tekniske detaljer ved målingerne gav de hollandske sikkerhedsmyndigheder (KFD-Kernfysische Dienst) tilladelse til, at reaktoren fortsat kunne være i drift, men anmodede om en yderligere inspektion i løbet af sommeren 2002.

    Som svar på de påstande, som en ansat i NRG, der er det hollandske selskab, der driver HFR, fremsatte i 2001, iværksatte de hollandske licensmyndigheder en undersøgelse omkring højfluxreaktorens sikkerhed og funktion. Kommissionen medarbejdede i sin egenskab af licensindehaver fuldt ud ved denne undersøgelse. Konklusionen på undersøgelsen var, at mens ledelsen af højfluxreaktoren fuldt ud havde overholdt licensbetingelserne, havde der været mindre uoverensstemmelser mellem driftsinstruktionerne og de tekniske sikkerhedsspecifikationer, som NRG anvendte, hvilket førte til forskellige fortolkninger af, hvordan nogle procedurer skulle anvendes. I lyset af ovennævnte udtalte Kommissionen over for de hollandske myndigheder og NRG, at det var muligt og ønskeligt, at der skete forbedringer i sikkerhedskulturen omkring driften af HFR.

    Efter anmodning fra Det Fælles Forskningscenter (FFC), har Den Internationale Atomenergiorganisation (IAEA) i Wien accepteret at gennemføre et auditbesøg vedrørende sikkerhedskulturen. Auditen startede den 13. februar 2002. IAEA's ekspertpanel, som gennemfører denne audit, vil rapportere direkte til Kommissionen gennem FFC's energiinstitut.

    På baggrund af den seneste udvikling har Kommissionen anbefalet, at reaktoren nedlukkes midlertidigt for at muliggøre en yderligere måling af revnen (den indvendige svejsesømsanomalitet). Nedlukningsperioden vil også blive brugt til at accelerere gennemførelsen af uddannelse og andre foranstaltninger til at forbedre sikkerhedskulturen.

    Efter aftale med KFD er det blevet besluttet, at HFR opretholder driften indtil udgangen af den nuværende cyklus (18. februar 2002) for at minimere risikoen for afbrydelse i den kortfristede levering af medicinske radioisotoper, der anvendes til diagnose og behandling af kræft. Dette skulle gøre det muligt for radioisotopproducenter at finde alternative leverancer. I denne forbindelse påskønner Kommissionen det møde mellem de europæiske radioisotopproducenter og sammenslutningen af europæiske forskningsreaktorer, som er planlagt i de kommende dage med henblik på at forhandle beredskabsplaner med reaktoroperatørerne for perioden februar og marts 2002.

    Top