EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92002E000328

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0328/02 af Feleknas Uca (GUE/NGL) til Rådet. Konflikten i Mellemøsten.

EFT C 229E af 26.9.2002, p. 74–75 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

92002E0328

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0328/02 af Feleknas Uca (GUE/NGL) til Rådet. Konflikten i Mellemøsten.

EF-Tidende nr. 229 E af 26/09/2002 s. 0074 - 0075


SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0328/02

af Feleknas Uca (GUE/NGL) til Rådet

(12. februar 2002)

Om: Konflikten i Mellemøsten

Situationen i Mellemøsten giver anledning til bekymring, og situationen tilspidses dag for dag. Den israelske hær er trængt ind i et område, der forvaltes af palæstinenserne. Ifølge avisberetninger og presseerklæringer er der siden 2000, hvor spændingerne mellem palæstinenserne og Israel begyndte, blevet dræbt 1000 mennesker, hvoraf de fleste er palæstinensere. Så sent som forrige søndag blev der dræbt to mennesker ved et selvmordsangreb i Jerusalem, og mere end hundrede mennesker blev såret. Antallet af ofre og dræbte i konflikten i Mellemøsten er alarmerende. Efter min opfattelse ligger en fredelig løsning mellem de stridende parter endnu langt ude i fremtiden.

Hvorledes vurderer Rådet den nuværende situation i Mellemøsten?

Hvilke foranstaltninger agter Rådet at træffe for at løse konflikten i Mellemøsten?

Hvilke initiativer vil Rådet tage i første halvår af 2002 for at bidrage til en fredelig løsning på konflikten i Mellemøsten?

Svar

(26. juni 2002)

Rådet er meget bekymret over den særdeles alvorlige situation i Mellemøsten og har opfordret til, at der sættes en stopper for den nuværende voldsspiral og det israelske og palæstinensiske folks lidelser. Det Europæiske Råd i Laeken pegede på de foranstaltninger, som begge parter skal gennemføre, for at den politiske dialog kan genoptages. På mødet den 15.-16. marts 2002 i Barcelona fremsatte Det Europæiske Råd en erklæring, hvori det fastslog, at Mellemøsten befinder sig i en yderst alvorlig krise, og det opfordrede begge sider til straks at tage effektive skridt til at standse blodsudgydelserne. Det Europæiske Råd så med stor tilfredshed på vedtagelsen af FN's Sikkerhedsråds resolution 1397, der afspejler det internationale samfunds stærke engagement i denne henseende, og det mente, at den straks skulle udmøntes i praksis, således at de to stater, Israel og Palæstina, kan komme til at leve i fred og sikkerhed og fuldt ud spille den rolle, der tilkommer dem i regionen.

Denne erklæring udgør rammerne for den rolle, som Det Europæiske Råd mener, at EU bør spille sammen med parterne med henblik på opfyldelse af et dobbelt mål: på den ene side oprettelsen af staten Palæstina som en demokratisk, levedygtig og uafhængig stat og afslutning af besættelsen fra 1967 og på den anden side Israels ret til at eksistere inden for trygge og sikre grænser, der garanteres af det internationale samfund og navnlig af de arabiske lande.

Det Europæiske Råd har opfordret Den Palæstinensiske Myndighed og præsident Arafat til at sætte alt ind på at bringe terrorismen og den væbnede intifada til ophør, optrevle alle terrornetværk samt arrestere og retsforfølge dem, der begår terrorhandlinger. Det har opfordret den israelske regering til at trække sine militære styrker tilbage og standse de udenretslige henrettelser, fjerne afspærringerne og alle de restriktioner, der er pålagt det palæstinensiske folk og dets ledere, samt standse bosættelserne.

Rådet er fuldt ud forpligtet på et fortsat stærkt engagement fra EU's side i bestræbelserne på at løse konflikten og nå frem til en retfærdig og holdbar fredsløsning. Med henblik herpå har der løbende fundet kontakter sted på højeste plan med såvel palæstinensere som israelere. Formanden for Rådet, udenrigsminister Josep Piqué, aflagde besøg i regionen i begyndelsen af året. Den højtstående repræsentant Javier Solana har allerede været der to gange i år, samtidig med at den særlige repræsentant Miguel Angel Moratinos har fortsat sine bestræbelser på stedet. Besøg fra medlemsstaternes ministre sikrer en fortsættelse af EU's stafetdiplomati.

I det internationale samfund spiller EU en nøglerolle ved at sikre nær kontakt og samordning mellem de vigtigste aktører, både på højt plan og i marken. EU mener, at en fast og samordnet indsats fra EU's, USA's, FN's, Den Russiske Føderations og de mest berørte arabiske landes side er af afgørende betydning for, at der kan ske fremskridt.

Internt fortsætter EU med aktivt at undersøge forslag, der eventuelt vil kunne bidrage til fremskridt på det sikkerhedsmæssige, politiske og økonomiske område. EU fastholder ligeledes sin økonomiske støtte til de palæstinensiske områder for at afbøde palæstinensernes vanskelige sociale og økonomiske situation med henblik på at støtte fredsprocessen i Mellemøsten.

Som følge af den seneste udvikling i situationen mødtes EU's udenrigsministre den 3. april 2002 i Luxembourg.

Top