Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92001E000024

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0024/01 af Daniel Varela Suanzes-Carpegna (PPE-DE) til Kommissionen. Ophævelse af told på tunfiskefileter.

    EFT C 187E af 3.7.2001, p. 160–161 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92001E0024

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0024/01 af Daniel Varela Suanzes-Carpegna (PPE-DE) til Kommissionen. Ophævelse af told på tunfiskefileter.

    EF-Tidende nr. 187 E af 03/07/2001 s. 0160 - 0161


    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-0024/01

    af Daniel Varela Suanzes-Carpegna (PPE-DE) til Kommissionen

    (17. januar 2001)

    Om: Ophævelse af told på tunfiskefileter

    Sidste år forelagde Kommissionen Rådet et forslag om den fælles markedsordning for fiskerisektoren. I dette forslag slog den til lyd for, at man ophæver told på tunfiskefileter. Dette forslag blev afvist af Fællesskabets producenter af tunfiskefileter samt af en række medlemsstaterne, hvilket gjorde det muligt for Rådet at nå frem til en aftale, der var på linje med indholdet af en uafhængig rapport, som Kommissionen havde bestilt, og hvori det påpegedes, at markedet var tilstrækkelig forsynet, og at manglen i alle

    tilfælde kunne vurderes til 4 000 tons. Kommissionen har aldrig forklaret, hvorfor den bragte en hel udvindings- og industrisektor i fare, som altid havde fulgt den i Fællesskabet hidtil dominerende doktrin, nemlig at styrke integrationen ved at stille et så ødelæggende forslag som forslaget om at ophæve tolden på tunfiskefileter.

    Kan Kommissionen redegøre for de virkelige årsager til, at den stillede dette forslag, og hvilke interesser den i det påkommende tilfælde forsvarede?

    Svar afgivet på Kommissionens vegne af Franz Fischler

    (15. februar 2001)

    I sit svar på skriftlig forespørgsel E-0756/00(1) fra det ærede medlem redegjorde Kommissionen for en række af de faktorer, der fik den til at fremsætte forslaget.

    Den stigende efterspørgsel efter tunfiskefileter er til dels blevet imødekommet ved en stadig voksende import fra tredjelande. Kommissionen udleder heraf, at den tendens på EU-markedet for fiskeriprodukter, der består i en tiltagende afhængighed af tredjelande for råvareforsyningens vedkommende, også gælder på markedet for tun.

    Undersøgelsen bekræfter også, at EU-virksomhedernes anvendelse af tunfiskefileter som råvare til konservesproduktionen bidrager til at forbedre deres konkurrenceevne både i EU og på verdensmarkedet. Det fremgår af undersøgelsen, og Kommissionen deler denne opfattelse, at denne forbedring af konkurrenceevnen er så meget mere nødvendig, som nogle EU-virksomheder inden for tunkonserves er nødt til at foretage strukturtilpasninger for at sikre, at de kan overleve på lang sigt.

    Sluttelig konstaterer Kommissionen, at der er et begrænset, men reelt forsyningsunderskud, der kan vise sig sæsonmæssigt på EU-markedet for dette produkt.

    Kommissionen har for 2000 som for de foregående år forelagt forslag om åbning af et begrænset kontingent for tunfiskefileter. Rådet har derefter truffet beslutning om åbning af disse kontingenter.

    På mellemlang sigt har Rådet og Kommissionen den 17. december 1999 vedtaget en fælleserklæring, ifølge hvilken der for perioden 2001-2003 vil blive åbnet et flerårigt kontingent på 4 000 ton med en toldsats på 6 %. Dette kontingent vil gøre det muligt for EU-virksomhederne at løse problemet med det ovenfor nævnte produktionsunderskud. Det vil også for de EU-virksomheder, der er nødt til at foretage strukturændringer, lette overgangen til en øget konkurrence på EU-markedet og på verdensmarkedet.

    (1) EFT C 26 E af 26.1.2001.

    Top