Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 92000E003977

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3977/00 af Bartho Pronk (PPE-DE) til Kommissionen. Arbejdsstyrkens minimumsaldersgrænse.

    EFT C 187E af 3.7.2001, p. 96–96 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    92000E3977

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3977/00 af Bartho Pronk (PPE-DE) til Kommissionen. Arbejdsstyrkens minimumsaldersgrænse.

    EF-Tidende nr. 187 E af 03/07/2001 s. 0096 - 0096


    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL E-3977/00

    af Bartho Pronk (PPE-DE) til Kommissionen

    (20. december 2000)

    Om: Arbejdsstyrkens minimumsaldersgrænse

    I forordning (EF) nr. 1897/2000(1) om en arbejdsdefinition af arbejdsløshed afgrænses arbejdsstyrken som personer i alderen 15-74 år.

    I de fleste af Den Europæiske Unions medlemsstater er der undervisningspligt for unge til og med det fyldte 16. år.

    Kan Kommissionen på den baggrund besvare følgende:

    1. Hvad er baggrunden for, at unge allerede fra det fyldte 15. år regnes med til arbejdsstyrken, mens de i de fleste EU-stater stadig er omfattet af undervisningspligten?

    2. I hvilke medlemsstater er der kun undervisningspligt for unge til og med det fyldte 15. år?

    (1) EFT L 228 af 8.9.2000, s. 18.

    Svar afgivet på Kommissionens vegne af Anna Diamantopoulou

    (13. marts 2001)

    1. Henvisningen til de 15 år som nedre aldersgrænse for definitionen af arbejdsstyrken er en anerkendt standard, der bruges i overensstemmelse med internationale henstillinger fra ILO (Den Internationale Arbejdsorganisation).

    Det er nødvendigt, at man sørger for overensstemmelse ved opgørelsen af arbejdsløshed og beskæftigelse, også for lettere at kunne drage sammenligninger internationalt. I den forbindelse indebærer en tilpasning af den definerede nedre aldersgrænse for arbejdsstyrken til den alder, hvor skolepligten ophører, en række problemer. F.eks. kan det i nogle medlemsstater, især hvor man har et veludviklet uddannelsessystem for lærlinge i en arbejdssituation (det tostrengede system), være vanskeligt at definere forskellen mellem den obligatoriske skolepligt og arbejde.

    Kommissionen har kendskab til forholdene vedrørende udannelsessystemerne og den skolepligtige alder og tendensen til længere uddannelse og faglig uddannelse. Med henblik på en videnbaseret økonomi og et videnbaseret samfund, som fastsat på Det Europæiske Råd i Lissabon, er det vigtigt, at målsætningen om en bedre beskæftigelse i EU ikke er i strid med behovet for sikre, at unge får et mindstemål af uddannelseskvalifikationer ud over den obligatoriske skoleuddannelse.

    2. I Sverige og Østrig defineres undervisningspligten ikke som en aldersgrænse, men som et mindste antal år under uddannelse. I disse tilfælde giver oplysninger om alderen for skolestart mulighed for at beregne gennemsnitsalderen for, hvornår undervisningspligten ophører.

    I henhold til de seneste oplysninger (1999-2000) fra Eurydice (informationsnet for uddannelse inden for Det Europæiske Fællesskab) ophører undervisningspligten stadig, når man er 15, i Grækenland, Irland, Italien (efter en ændring for nylig), Luxembourg, Østrig og Portugal.

    Top