Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91999E000634

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 634/99 af Roberto SPECIALE Konflikten mellem Etiopien og Eritrea vedrørende grænsedragningen

    EFT C 348 af 3.12.1999, p. 86 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91999E0634

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 634/99 af Roberto SPECIALE Konflikten mellem Etiopien og Eritrea vedrørende grænsedragningen

    EF-Tidende nr. C 348 af 03/12/1999 s. 0086


    SKRIFTLIG FORESPOERGSEL E-0634/99

    af Roberto Speciale (PSE) til Kommissionen

    (12. marts 1999)

    Om: Konflikten mellem Etiopien og Eritrea vedroerende graensedragningen

    Konflikten mellem Den Foederative Demokratiske Republik Etiopien og Eritrea vedroerende graensedragningen mellem de to stater har allerede bevirket tab af mange menneskeliv blandt civilbefolkningen og tvunget en del af befolkningen paa flugt.

    I betragtning af, at en optrapning af volden i dette omraade kunne faa negative konsekvenser for hele regionen og alvorlige konsekvenser for befolkningerne paa hele Afrikas Horn, og som foelge af, at krigens traekken i langdrag yderligere kunne forvaerre de lokale befolkningers vanskelige levevilkaar, har EU-institutionerne og det eritreiske og etiopiske samfund i Italien (navnlig i Ligurien og Lombardiet) allerede tilkendegivet bekymring for, at fjendtlighederne skal traekke ud.

    Vil Kommissionen oplyse:

    1. hvilket politisk pres der laegges paa regeringerne i disse lande, og hvilke maeglingsinitiativer EU og de internationale organisationer, der er aktive i omraadet, har taget, for at man hurtigst muligt kan naa frem til en bilaeggelse af konflikten?

    2. om der er blevet ivaerksat diplomatiske forhandlinger mellem disse to lande for at finde frem til en fredelig loesning paa konflikten, saaledes som oensket af Europa-Parlamentet i beslutningen om konflikten mellem Etiopien og Eritrea?(1)

    (1) EFT C 210 af 6.7.1998.

    Samlet svar

    afgivet paa Kommissionens vegne af João de Deus Pinheiro paa skriftlige forespoergsler E-0503/99 og E-0634/99

    (14. april 1999)

    EU, og dermed Kommissionen, har over for de to regeringer udtrykt alvorlig bekymring over denne konflikt og kampene langs graensen. Den har indtraengende opfordret begge parter til at indstille alle fjendtligheder og stoppe kamphandlingerne. Kommissionen har benyttet alle de diplomatiske ressourcer, den har til sin raadighed, for at laegge stoerst muligt pres paa begge parter. Der er foretaget diplomatiske henvendelser baade til Addis Abeba og Asmara. EU-formandskabet har endvidere sendt flere indtraengende skrivelser til de to regeringer og udstedt en raekke EU-erklaeringer. Under praesident Isaias' besoeg i Bruxelles i slutningen af januar 1999 gav Kommissionen igen udtryk for noedvendigheden af at naa frem til en fredelig loesning paa konflikten, og bad indtraengende Eritrea om at acceptere Den Afrikanske Enhedsorganisations (OAU) rammeaftale. Den 19.-20. februar 1999 deltog Kommissionen i en trojka-mission og afholdt en raekke moeder med OAU, den etiopiske udenrigsminister og Eritreas praesident. Der blev ogsaa etableret regelmaessige kontakter mellem Kommissionens delegation og de respektive regeringer, og mellem Kommissionen og de respektive ambassader i Bruxelles.

    Der har vaeret adskillige forsoeg paa at maegle i konflikten. Det indtil nu mest omfattende maeglingsforsoeg er et initiativ fra OAU. Stats- og regeringscheferne i OAU forelagde den 7.-8. november 1998 de to regeringer forslag til en rammeaftale, der omfattede indstilling af alle fjendtligheder, tilbagetraekning af tropperne samt en gradvis demilitarisering og en fastlaegning af graensen. Etiopien accepterede forslagene i november 1998, men Eritrea har rejst en raekke spoergsmaal og kraevet visse aendringer. Kravet om tilbagetraekning af de eritreiske tropper fra de besatte omraader var det staaende stridsspoergsmaal. Eritrea fik i begyndelsen af februar 1999 (uformelt) de forlangte redegoerelser fra OAU. Den 27. februar 1999, efter et angreb fra de etiopiske tropper paa Batme-fronten, accepterede ogsaa Eritrea OAU's rammeaftale. Sikkerhedsraadet stoettede ogsaa forslaget fra OAU, og De Forenede Nationers saerlige udsending, hr. Sahnoun, foretog en rundrejse i omraadet. Som tidligere omtalt aflagde en trojka-mission ligeledes besoeg i omraadet den 19.-20. februar 1999.

    EU har givet udtryk for sin ubetingede stoette til Den Afrikanske Enhedsorganisations indsats for en fredelig loesning paa konflikten. Den stoetter fuldt ud Den Afrikanske Enhedsorganisations rammeaftale og har indtraengende anbefalet begge parter at acceptere denne aftale, som synes den eneste vej mod en fredelig loesning.

    Top