Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E003967

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 3967/98 af Paul RÜBIG Konsekvensvurdering i forbindelse med EU- retsakter

    EFT C 348 af 3.12.1999, p. 7 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91998E3967

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 3967/98 af Paul RÜBIG Konsekvensvurdering i forbindelse med EU- retsakter

    EF-Tidende nr. C 348 af 03/12/1999 s. 0007


    SKRIFTLIG FORESPOERGSEL E-3967/98

    af Paul Ruebig (PPE) til Kommissionen

    (4. januar 1999)

    Om: Konsekvensvurdering i forbindelse med EU- retsakter

    Baade i medlemsstaterne og paa europaeisk plan er det almindeligt anerkendt, at der skal vedtages konkrete retsakter, saa snart der er et paatraengende behov til stede. Subsidiaritet, SLIM og konsekvensvurdering (fiche d'impact) er slagord, der staar for stoerre effektivitet og gennemskuelighed paa dette omraade.

    Til en slank og fornuftig lovgivning hoerer isaer, at der inden vedtagelsen foretages en omfattende vurdering af de oekonomiske konsekvenser baade for administrationen og for dem, retsakten generelt henvender sig til. De eksterne omkostninger, der foelger med, loeber som regel op i et stort beloeb.

    1. Er Kommissionen tilfreds med den nuvaerende udformning af de finansieringsoversigter, der er vedfoejet forslagene til retsakt?

    2. Findes der en rettesnor eller et generelt udgangspunkt for vurderingen af de oekonomiske konsekvenser?

    3. Hvordan kan der for fremtiden tages bedre hensyn til de omkostninger, der foelger med retsakter?

    Svar afgivet paa Kommissionens vegne af Jacques Santer

    (2. marts 1999)

    1. Finansieringsoversigten, der blev indfoert i henhold til artikel 3 i finansforordningen af 21. december 1977 vedroerende De Europaeiske Faellesskabers Almindelige Budget som senest aendret ved forordning nr. 2779/98(1), skal ledsage ethvert forslag og enhver meddelelse fra Kommissionen, der risikerer at faa konsekvenser for EU-budgettet. Den giver i forbindelse med retsfastsaettelsen mulighed for at vurdere, om Faellesskabets intervention er noedvendig, om den staar i rimeligt forhold til maalene, og om gennemfoerelsesbestemmelsernes rentabilitet er acceptabel. Som led i SEM-2000-initiativet har Kommissionen truffet en raekke foranstantninger, hvoraf flere tager sigte paa at forbedre indholdet og kvaliteten af de oplysninger, den retsfastsaettende myndighed og budgetmyndigheden modtager i den forbindelse.

    2. og 3. Kommissionen har i flere aar vaeret involveret i at evaluere konsekvenserne af sine forslag til retsakter, specielt for borgerne og virksomhederne. Den har anbefalet sine tjenestegrene at foretage en evaluering, ikke blot i forbindelse med vedtagelsen af dens forslag, men ogsaa under hele lovgivningsproceduren(2).

    I oevrigt finder der udveksling af informationer sted med medlemsstaterne og virksomhederne, specielt de smaa og mellemstore virksomheder (SMV), om bedst praksis med hensyn til evalueringsteknikker.

    I den forbindelse henledes det aerede medlems opmaerksomhed paa foelgende to vigtige Kommissionsinitiativer:

    a) Konsekvensvurderingen af SMV. Denne skal ledsage de forslag, der forventes at faa vaesentlige konsekvenser for virksomhederne, specielt SMV. Den omfatter en indgaaende evaluering af retsakterne, herunder en omkostningsanalyse, hvor dette er muligt.

    b) Et foerste pilotprojekt, der blev ivaerksat i juli 1998, vedroerende virksomhedspanelet. Dette projekt, der er et supplement til konsekvensvurderingen, har til formaal - i samarbejde med medlemsstaterne og ved direkte raadfoering med virksomhederne - at evaluere omkostningerne og de administrative konsekvenser for disse af de ny lovgivningsmaessige initiativer vedroerende det indre marked. Parlamentet er blevet behoerigt informeret om dette projekt, der fungerer tilfredsstillende (Kommissionens meddelelse til Raadet og Parlamentet: Virksomhedspanelet - et pilotprojekt(3)).

    (1) EFT L 347 af 23.12.1998.

    (2) Jf. Kommissionens generelle retningslinjer for lovgivningspolitikken, EU-Bull.1/2-1996, punkt 1.10.11.

    (3) KOM(98) 197 endelig udg.

    Top