EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91998E001778

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 1778/98 af Reimer BÖGE til Kommissionen. Analyser og deltagelse i arbejdet med Agenda 2000

EFT C 31 af 5.2.1999, p. 80 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91998E1778

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 1778/98 af Reimer BÖGE til Kommissionen. Analyser og deltagelse i arbejdet med Agenda 2000

EF-Tidende nr. C 031 af 05/02/1999 s. 0080


SKRIFTLIG FORESPOERGSEL E-1778/98

af Reimer Boege (PPE) til Kommissionen

(5. juni 1998)

Om: Analyser og deltagelse i arbejdet med Agenda 2000

1. Kan Kommissionen oplyse, hvilke eksterne eksperter hhv. forskere der under forberedelserne til Agenda 2000 har stillet Kommissionen analyser hhv. modelberegninger til raadighed?

2. Hvilke af disse er indgaaet i Kommissionens forslag?

3. Raader Kommissionen over egne konkrete, mikrooekonomiske beregninger af Agenda 2000's indvirkning paa landbrugsbedrifterne og de forskellige regioner, og i bekraeftende fald hvilke?

4. Hvilke afdelinger i GD VI har beskaeftiget sig med udformningen af landbrugsstrategien?

5. Blev de paagaeldende ansvarlige for de enkelte markedssektorer inddraget i forberedelserne, analyserne og udformningen af strategien?

Svar afgivet paa Kommissionens vegne af Franz Fischler

(10. juli 1998)

1. - henblik paa udarbejdelsen af landbrugsafsnittet i Agenda 2000(1) gennemfoerte Kommissionen et stort indledende arbejde omfattende:

- undersoegelser vedroerende langtidsudsigterne for de vigtigste landbrugsmarkeder i og uden for EU;

- en dybtgaaende analyse af situationen i de sektorer, der er direkte beroert af reformen, og for markafgroedernes vedkommende ligeledes en foerste vurdering af effekten af 1992 - reformen;

- en analyse af de hovedtendenser, der kan registreres i landbrugssamfundene;

- en foerste vurdering af landbrugsmiljoeforanstaltninger og skovrejsningsprogrammer;

- en analyse af landbrugsoekonomien i de central- og oesteuropaeiske lande, udvikling foer og forventet udvikling efter tiltraedelse og forventet indvirkning paa landbrugsmarkederne og det udvidede EU.

Med henblik paa gennemfoerelse af dette arbejde blev der etableret kontakter med eksperter fra den akademiske verden og erhvervslivet. Kommissionen analyserede og anvendte endvidere resultater fra andre undersoegelser og prognoser, bl.a. undersoegelser, der er finansieret under EU's landbrugsforskningsprogram (FAIR), og prognoser, offentliggjort af De Forenede Nationers Levnedsmiddel- og Landbrugsorganisation (FAO), Verdensbanken, Organisationen for OEkonomisk Samarbejde og Udvikling (OECD), den almindelige overenskomst om told og udenrigshandel (GATT), Verdenshandelsorganisationen (WTO), det amerikanske landbrugsministerium (USDA), instituttet for foedevare- og landbrugspolitisk forskning (FAPRI) og det australske kontor for landbrugsforskning (ABARE).

Kommissionen konsulterede eksterne eksperter om specifikke spoergsmaal. Dette gjaldt bl.a. for afsnittet om det central- og oesteuropaeiske landbrug og udvikling af landdistrikter. Der blev gennemfoert en undersoegelse vedroerende oksekoed og fremtidsudsigterne for EU-eksporten. Kommissionen kunne desuden anvende undersoegelser, der var gennemfoert inden for rammerne af FAIR-programmet, herunder projekterne FAIR 1 - CT95-0029, "Agricultural implications of CEEC accession to the EU", og FAIR 3 - CT96-1849, "Common agricultural policy regional impact analysis (CAPRI)".

2. De vigtigste resultater af de analyser, der blev foretaget af Kommissionen, er blevet offentliggjort som meddelelser og rapporter eller i form af arbejdsdokumenter fra generaldirektoratet for landbrug. De fleste af disse dokumenter indeholder henvisninger og angivelse af de vigtigste kilder.

3. For at vurdere effekten af Agenda 2000 - forslagene har Kommissionen benyttet en sektormodel, kaldet SPEL-MFSS, der er udviklet af universitet i Bonn og nu anvendes af Eurostat. Der er tale om den mest fuldstaendige politiske simulationsmodel for EU's landbrug, som goer det muligt at evaluere effekten af politiske aendringer paa mellemlang sigt. Tidligere erfaringer, f.eks. i forbindelse med 1992 - reformen, har bekraeftet anvendeligheden af denne model.

Mikrooekonomiske analyser, som er baseret paa oplysninger fra Informationsnettet for Landoekonomisk Bogfoering (INLB), er blevet anvendt til at behandle specifikke spoergsmaal under udarbejdelsen af forslagene. Metoden er blevet praesenteret for og diskuteret blandt eksperter fra medlemsstaterne i INLB-udvalget sammen med undersoegelser, der er gennemfoert i visse medlemsstater paa grundlag af INLB-oplysninger.

For saa vidt angaar analysen af den samlede effekt baserede Kommissionen sig ikke paa de mikrooekonomiske beregninger for de saakaldt repraesentative bedrifter eller modelbedrifter, baseret paa FADN. Erfaringer fra 1992 - reformen har vist, at saadanne beregninger paa grund af deres statiske karakter nemt giver temmelig vildledende resultater, der er afhaengige af de anvendte arbejdshypoteser.

Kommissionen er imidlertid bekendt med de mange statiske mikrooekonomiske beregninger, der er blevet foretaget og fremlagt af nogle erhvervsorganisationer.

4. og 5. Med hensyn til fastlaeggelse af politikker har alle de beroerte tjenestegrene under generaldirektoratet for landbrug - hvilket ikke noedvendigvis er ensbetydende med alle ansatte - vaeret involveret, herunder de forskellige markedssektorer. Arbejdet er blevet koordineret og overvaaget af generaldirektoeren. Den endelige politik, der er baseret paa analyse, argumenter og det forberedende arbejde, er fastlagt af Kommissionen paa forslag fra kommissaeren med ansvar for landbrug og udvikling af landdistrikterne.

(1) KOM(97) 2000 endelig udg.

Top