Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E004024

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 4024/97 af Alexandros ALAVANOS til Kommissionen. Foranstaltninger til fordel for personer med særlige behov

    EFT C 196 af 22.6.1998, p. 62 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91997E4024

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 4024/97 af Alexandros ALAVANOS til Kommissionen. Foranstaltninger til fordel for personer med særlige behov

    EF-Tidende nr. C 196 af 22/06/1998 s. 0062


    SKRIFTLIG FORESPOERGSEL E-4024/97 af Alexandros Alavanos (GUE/NGL) til Kommissionen (14. januar 1998)

    Om: Foranstaltninger til fordel for personer med saerlige behov

    Ifoelge en undersoegelse foretaget af afdelingen for arkitektuddannelsen ved Ethniko Metsovio Politehnio (den polytekniske laereanstalt i Athen) er over halvdelen af de offentlige bygninger i Graekenland, 91% af de hoejere laereanstalters bygninger, 67% af museerne og 63% af teatrene utilgaengelige for personer med nedsat foerlighed. Ifoelge den samme undersoegelse er ogsaa de offentlige transportmidler saasom busser, trolleybusser og S-tog umulige at benytte for disse mennesker. Ligeledes er telekommunikationsmidlerne utilgaengelige for doeve, og der er intet terminaludstyr for svagtseende.

    Kommissionen bedes besvare foelgende:

    1. Hvilke foranstaltninger agter den at traeffe for at tage hensyn til disse personers behov lige fra planlaegningsstadiet for en bygning eller et produkt (f.eks. busser og elevatorer)?

    2. Hvilke initiativer vil kunne finansieres med henblik paa at give personer med saerlige behov mulighed for at faerdes ubesvaeret i deres bygningsmaessige og naturlige omgivelser og uhindret adgang til information og kommunikation?

    Svar afgivet paa Kommissionens vegne af Pádraig Flynn (9. marts 1998)

    Kommissionen er klar over, at mange transportsystemer og offentlige bygninger stadig er vanskelige at faa adgang til. Transport spiller en afgoerende rolle i borgernes daglige tilvaerelse. Transporten er en aktiv livslinje, som giver mennesker mulighed for at integrere sig i alle aspekter af det oekonomiske og sociale liv. Mere specifikt kan man sige, at mennesker, der naegtes effektiv adgang til transport, ogsaa maa undvaere lige muligheder for at faa arbejde. En utilgaengelig transport har derfor direkte indvirkning paa - og reducerer i flaeng - handicappede arbejdstageres ansaettelsesmuligheder og lige muligheder, saaledes som der blev give udtryk for i de retningslinjer, Raadet i Luxembourg vedtog.

    Der skal goeres opmaerksom paa, at det i foerste raekke er medlemsstaterne, der har ansvaret for politik og aktioner paa dette omraade.

    For saa vidt angaar adgangen til transport, vedtog Kommissionen i 1993 et handlingsprogram, hvori der fastsaettes foranstaltninger, som er noedvendige for at skabe en bedre adgang til alle transportmidler ((KOM(93) 433 endel. udg. )). Kommissionen fremmer endvidere en udformning, der kan anvendes af alle, og gennemfoerer disse forestillinger i forbindelse med udformningen af dens egne bygninger.

    Et direktivforslag om minimumsforskrifter til forbedring af mobilitet og sikker transport for bevaegelseshaemmede arbejdstagere til og fra arbejde ((KOM(91) 539 endel. udg. )), som Kommissionen forelagde i 1991, behandles stadig i Raadet.

    Aktion 322 under COST om busser med lavt gulv blev tilendebragt i 1995 og gav information og vejledning om bussystemer med saenkede gulve, og dette projekt fungerer tilfredsstillende i alle deltagerlandene (Tyskland, Spanien, Frankrig, Nederlandene, Finland, Sverige, Det Forenede Kongerige, Ungarn og Schweiz). COST-aktion 335 om passagers adgang til store skinnesystemer er i gang. Det vil munde ud i faellesskabsstandarder for adgang til tog og stationer og retningslinjer for oplysninger til handicappede og aeldre passager.

    Kommissionen har lagt sidste haand paa et forslag til direktiv om busser og konstruktionsstandarder ((EFT C 17 af 20.1.1998. )). Det indeholder bestemmelser om bedre adgang for bevaegelseshaemmede personer. Dette forslag behandles i oejeblikket i Parlamentet og i Raadet.

    I spoergsmaalet om informationsteknologier og telekommunikation tages der hensyn til handicappedes behov i forskellige direktiver, blandt andet forslaget til Europa-Parlamentets og Raadets direktiv om tilsluttet telekommunikationsudstyr samt gensidig anerkendelse af udstyrets overensstemmelse ((KOM(97) 257 endel. udg. )), som droeftes i oejeblikket.

    I overgangsperioden finder der forskellige aktiviteter sted for at stoette denne aktivitet og som en forberedelse af det femte rammeprogram. For det foerste er der blevet udsendt en indkaldelse af bud til en undersoegelse om en evaluering af »udformning for alle-metoden« til integrering af handicappede og aeldre i informationssamfundet. For det andet er der blevet gennemfoert mange forskningsprojekter og undersoegelser under programmerne Tide, Telematics og COST, og disses resultater er blevet udbredt og skaber opmaerksomhed omkring problemet.

    Kommissionen har foreslaaet, at udformning for alle indgaar i udkastet til standardiseringsmandat til standardiseringsorganisationerne paa omraadet informations- og telekommunikationsteknologier, som beskaeftiger sig med forbrugernes krav i informationssamfundet. Udstyr og tjenesteydelser, der forelaegges til international standardisering, skal derfor vaere udformet for alle og give alle forbrugere med eller uden saerlige behov de samme adgangsmuligheder.

    Top