EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003810

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 3810/97 af Luciana CASTELLINA til Kommissionen. De baltiske staters forpligtelser med hensyn til de gældende EF-bestemmelser inden for den audiovisuelle sektor

EFT C 174 af 8.6.1998, p. 133 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E3810

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 3810/97 af Luciana CASTELLINA til Kommissionen. De baltiske staters forpligtelser med hensyn til de gældende EF-bestemmelser inden for den audiovisuelle sektor

EF-Tidende nr. C 174 af 08/06/1998 s. 0133


SKRIFTLIG FORESPOERGSEL P-3810/97 af Luciana Castellina (GUE/NGL) til Kommissionen (19. november 1997)

Om: De baltiske staters forpligtelser med hensyn til de gaeldende EF-bestemmelser inden for den audiovisuelle sektor

De baltiske stater forhandler i oejeblikket om medlemskab af Verdenshandelsorganisationen (WTO) og skal med henblik herpaa praecisere deres eventuelle forpligtelser paa det audiovisuelle omraade.

Kan Kommissionen i betragtning af, at de baltiske stater samtidig er knyttet til Den Europaeiske Union ved associeringsaftaler og desuden tilstraeber at blive medlemmer af Unionen, oplyse, hvilken strategi disse stater foelger over for denne foelsomme sektor, og mener den ikke, at de burde tilslutte sig Faellesskabets holdning paa det audiovisuelle omraade i WTO, som gaar ud paa ikke at indgaa sektorforpligtelser og vaere undtaget fra mestbegunstigelsesklausulen?

Svar afgivet paa Kommissionens vegne af Sir Leon Brittan (16. december 1997)

Forhandlingerne om Letlands, Estlands og Litauens tiltraedelse af Verdenshandelsorganisationen (WTO) fortsaetter. Faellesskabets anmodninger til disse lande inden for rammerne af den almindelige overenskomst om handel med tjenesteydelser (GATS) har fokuseret paa at ramme en balance mellem en hoej grad af liberalisering og foreneligheden af de specifikke indroemmelser, som disse lande skal goere, med dem, som Faellesskabet har gjort for hver tjenestesektor som foelge af Uruguay-runden og de efterfoelgende WTO-forhandlinger. Dette er paa linje med associeringsaftalerne mellem Faellesskabet og hvert af de tre lande samt deres eventuelle tiltraedelse i fremtiden af Faellesskabet.

Faellesskabet har fulgt samme tilgang med hensyn til audiovisuelle tjenester. De tre baltiske lande har soegt at behandle audiovisuelle tjenester i deres tiltraedelsestilbud paa samme maade, som Faellesskabet goer det i sin egen WTO-liste over indroemmelser, dvs. ingen specifikke indroemmelser vedroerende markedsadgang for og national behandling af audiovisuelle tjenester og nogle undtagelser fra GATS-mestbegunstigelsesbehandlingen (MFN) for at beskytte europaeiske vaerker og nogle europaeiske programmer som f.eks. MEDIA. Estland, Letland og Litauen har alle oplyst, at de vil foelge denne tilgang i deres tilbud i forbindelse med tiltraedelse, som i oejeblikket er til forhandling i WTO.

Nogle handelspartnere har anmodet de baltiske lande om at goere indroemmelser vedroerende audiovisuelle tjenester og afvige fra tilgangen med MFN-undtagelser. Kommissionen har dog forstaaet, at Estland, Letland og Litauen modsaetter sig dette.

Top