Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E003398

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 3398/97 af Amedeo AMADEO til Rådet. Menneskerettigheder i Algeriet

    EFT C 174 af 8.6.1998, p. 52 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    European Parliament's website

    91997E3398

    SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 3398/97 af Amedeo AMADEO til Rådet. Menneskerettigheder i Algeriet

    EF-Tidende nr. C 174 af 08/06/1998 s. 0052


    SKRIFTLIG FORESPOERGSEL E-3398/97 af Amedeo Amadeo (NI) til Raadet (28. oktober 1997)

    Om: Menneskerettigheder i Algeriet

    Nye blodige begivenheder i Algeriet. Over 60 mennesker blev myrdet af bevaebnede grupper mellem soendag den 28. september og mandag den 29. september 1997 i regionen Blide 50 km fra Algier i den vestlige del af landet og i to kvarterer i den vestlige udkant af Algier. De lokale aviser bringer rystende beretninger. I dagbladet »Frihed« staar der bl.a., at »et barns hoved blev fundet paa taget af et hus«.

    En af de vigtigste landvindinger for det internationale samfund er bevidstheden om, at menneskerettighederne ikke kender nogen graenser. Og naar der er tale om alvorlige kraenkelser af borgernes rettigheder og situationen er saa alvorlig som i Algeriet, kan man ikke laengere tale om »en intern situation«.

    Anser Raadet det for hensigtsmaessigt og noedvendigt at aabne en dialog med den algierske regering for at saette en stopper for massakrerne paa civile i Algeriet i betragtning af, at det internationale samfund har et klart ansvar?

    Svar (9. marts 1998)

    Paa samlingen den 26. januar 1998 udtrykte Raadet tilfredshed med det besoeg, som ministertrojkaen havde aflagt i Algeriet den 19. og 20. januar 1998. Besoeget fremboed en lejlighed til konkret at give udtryk for EU's dybe bekymring over situationen i Algeriet, for EU's befolkningers dybe medfoelelse med deres algeriske naboer, og for haabet om, at det algeriske folks lidelser hurtigt vil blive bragt til ophoer. Raadet gentog paa det kraftigste sin fordoemmelse af alle former for terrorisme og vilkaarlig vold.

    Raadet bekraeftede paa ny, at EU fortsat vil vaere staerkt engageret i dette spoergsmaal. Trojkaens besoeg skal betragtes som et vigtigt skridt i retning af en omfattende dialog med den algeriske regering, der begyndte med udenrigsminister Attafs besoeg i Luxembourg i november. Denne dialog har faaet en ny og hastende karakter. En viderefoerelse af samtalerne om associeringsaftalen mellem EU og Algeriet vil medvirke til at fortsaette dialogen.

    Raadet haabede gennem dette forstaerkede udtryk for international bekymring og stoette, at den algeriske regering bedre ville vaere i stand til at paatage sig at finde en loesning paa terroristproblemet.

    Raadet beklagede, at man ikke har taget imod tilbuddene om humanitaer bistand, men var enigt om, at de fortsat staar ved magt, saafremt de algeriske myndigheder skulle se en mulighed for at lade deres naboer yde relevant bistand.

    Raadet opfordrede Algeriets regering til at udvise stoerre aabenhed om situationen, hvor terroristgrupper fortsaetter med at udfoere feje og brutale angreb mod uskyldige civile. Raadet beklagede, at de algeriske myndigheder ikke har kunnet give internationale organisationer, NGO'er og medierne uhindret adgang til landet. Raadet haabede, at de algeriske myndigheder ville kunne acceptere et besoeg af repraesentanter for De Forenede Nationer i den naermeste fremtid. Raadet appellerer fortsat indtraengende til de algeriske myndigheder om at genoverveje disse punkter paa baggrund ikke blot af EU's strategi, men ogsaa af den stoette, som denne strategi har faaet internationalt.

    Styrkelsen af demokratiske institutioner, som er aabne for alle, og af retsvaesenets rolle vil medvirke til at isolere og underminere dem, som soeger politisk forandring gennem vold. I denne forbindelse tilskyndede Raadet til hyppigere kontakt mellem algeriske og europaeiske parlamentarikere. Det forestaaende besoeg af repraesentanter for Europa-Parlamentet vil vaere et vigtigt skridt i denne retning.

    Raadet saa frem til endnu et moede mellem Algeriets udenrigsminister og formandskabet med henblik paa at fortsaette en bred dialog. Inden for rammerne af denne dialog bekraeftede Raadet paa ny EU's og dens medlemsstaters vilje til at droefte alle problemer og forslag, som de algeriske myndigheder maatte oenske at tage op, herunder bekaempelsen af terrorismen.

    Top