EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E002473

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 2473/97 af Nikitas KAKLAMANIS til Kommissionen. Foranstaltninger til udskiftning af katalysatorer i Grækenland

EFT C 102 af 3.4.1998, p. 45 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E2473

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 2473/97 af Nikitas KAKLAMANIS til Kommissionen. Foranstaltninger til udskiftning af katalysatorer i Grækenland

EF-Tidende nr. C 102 af 03/04/1998 s. 0045


SKRIFTLIG FORESPOERGSEL E-2473/97 af Nikitas Kaklamanis (UPE) til Kommissionen (16. juli 1997)

Om: Foranstaltninger til udskiftning af katalysatorer i Graekenland

Ifoelge meddelelser i den graeske presse er 95 % af de graeske private motorkoertoejer, der er udstyret med katalysator, aarsag til en staerk forurening, som oven i koebet er vaerre end den, der foraarsages af motorkoeretoejer uden katalysator. Dette skyldes navnlig, at udskiftningen af katalysatorer sker yderst langsomt.

Grunden hertil er, at der ikke findes retsregler, der fastlaegger normerne for de katalysatorer, der importeres. Derfor oversvoemmes det graeske marked med utallige efterligninger, samtidig med at Miljoeministeriets kontrol er utilstraekkelig, idet bilejerne i Athen daglig kun har 1 chance ud af 21.000 for at blive undersoegt af ministeriets kontrolloerer.

Katalysatorer forventes at kunne holde til 100.000 km, men deres levetid er ofte kortere, og det er saerdeles bekosteligt for graeske ejere af private motorkoeretoejer at lade dem udskifte.

Kan Kommissionen oplyse, om der er mulighed for at give stoette eller incitamenter via et af EU's programmer eller via et faellesskabsinitiativ, saaledes at graekere, som er i besiddelse af motorkoeretoejer, der er udstyret med katalysator, faar raad til at udskifte disse katalysatorer?

Svar afgivet paa Kommissionens vegne af Martin Bangemann (22. september 1997)

Kommissionen fortolker de tal, det aerede medlem her har forelagt, med den stoerste forsigtighed. Kommissionens egne oplysninger, bl.a. dem, der er indsamlet med henblik paa at laegge en faellesskabsstrategi for bekaempelse af luftforurenende emissioner fra vejtransport ((Dok. KOM(96) 248 endelig udg. )), tyder nemlig - i modsaetning de refererede tal - paa, at den trafikalt betingede luftforurening i Athen hovedsagelig stammer fra motorkoeretoejer uden katalysator, hvortil kommer en omfattende forurening fra stationaere kilder.

Mens Faellesskabets foranstaltninger for at nedbringe emissionerne fra vejtrafikken har meget ringe indflydelse i et saadant tilfaelde, har Kommissionen som led i sin strategi paapeget, at ansvaret for trafikforholdene er fordelt mellem myndigheder paa flere niveauer. Der boer laegges vaegt paa lokale foranstaltninger saasom skrotning af de aeldste koeretoejer, bedre styring af trafikken, bedre offentlig transport og anvendelse af renere braendstof.

Kommissionen regner med at traeffe en raekke foranstaltninger til at indfoere mindstekrav til effektiviteten af uoriginale katalysatorer ved udskiftning. virkningen af denne forholdsregel vil imidlertid vaere mindre positive end i de lande, hvor der allerede er etableret en streng kontrol med emissionerne fra koeretoejer i brug, og hvor katalysatorteknologien er indfoert tidligere.

Endelig kan Kommissionen anfoere, at denne form for projekt ikke er berettiget til stoette, hverken fra strukturfondene eller Samhoerighedsfonden.

Top