EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 91997E002326

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 2326/97 af Patricia McKENNA til Kommissionen. Sporvognssystem i Dublin

EFT C 82 af 17.3.1998, p. 56 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

European Parliament's website

91997E2326

SKRIFTLIG FORESPØRGSEL nr. 2326/97 af Patricia McKENNA til Kommissionen. Sporvognssystem i Dublin

EF-Tidende nr. C 082 af 17/03/1998 s. 0056


SKRIFTLIG FORESPOERGSEL E-2326/97 af Patricia McKenna (V) til Kommissionen (7. juli 1997)

Om: Sporvognssystem i Dublin

Luas, det haardt tiltraengte sporvognssystem i Dublin, er et af de vigtigste projekter, der for oejeblikket er under udarbejdelse i Irland og som faar stoette fra EU's strukturfonde.

Planen for en af projektets linjer, Tallaght-Dundrum-linjen, er blevet revideret inden for det sidste aar. Oprindelig havde Córas Iompar Éireann (CIE), Irlands offentlige transportselskab, planlagt, at linjen skulle gaa gennem landsbyerne Kilmainham og Inchicore. Efter kraftig lobbyvirksomhed fra erhvervskredse gik CIE med til at flytte linjen til Davitt Road og Grand Canals opfyldte flodseng.

Hvis denne plan gennemfoeres, vil Luas' spor blive placeret i den underudviklede park, som blev anlagt, efter at den del af Grand Canal, der gaar mellem Suir Road og James's Harbour, blev fyldt op i loebet af 1970'erne. Imidlertid bliver indvirkningerne af dette projekt for Grand Canal, dens flora og fauna og det omgivende miljoe ikke taget i betragtning af miljoeindvirkningsrapporten om Luas-projektet.

Det ser ud til, at denne undladelse er i modstrid med Raadets direktiv 97/11/EF ((EFT L 73 af 14.3.1997, s. 5. )) om aendring af direktiv 85/337/EOEF ((EFT L 175 af 5.7.1985, s. 40. )) om vurdering af visse offentlige og private projekters indvirkning paa miljoeet. I artikel 5, stk. 3, i det aendrede direktiv hedder det, at »de oplysninger, som bygherren skal give« i en miljoeindvirkningsrapport mindst skal omfatte »de data, der er noedvendige for at konstatere og vurdere de vaesentlige virkninger, projektet vil kunne faa for miljoeet«.

Vil Kommissionen goere forestillinger over for de irske myndigheder og spoerge dem, hvorfor disse oplysninger er blevet udeladt fra miljoeindvirkningsrapporten om sporvognssystemet?

Mange mennesker, der bor i Inchicore- og Kilmainham-omraadet har klaget over, at de ikke er blevet hoert angaaende dette spoergsmaal, og at fordelene ved Luas (f.eks. reduceret trafikkaos, bedre adgang til offentlig transport) ikke vil komme deres landsbyer til gode. Foer i tiden har Kommissionen klaget til den irske regering over udeladelsen af Ballymun-linjen fra den foerste etape af Luas' opfoerelse, en beslutning, der ogsaa blev truffet uden tilstraekkelig offentlig hoering. Vil den ogsaa give udtryk for sin bekymring over dette spoergsmaal?

Svar afgivet paa Kommissionens vegne af Ritt Bjerregaard (19. september 1997)

Faellesskabet har accepteret at samfinansiere et sporvognsprojekt i Dublin under det irske operationelle transportprogram 1994-1999. Projektet - som kaldes LUAS - blev vedtaget af »Dail« (det irske parlament) i transportretsakten (Dublin Light Rail) i 1996. Retsakten fastlaegger udviklings- og hoeringsproceduren, der foerer til godkendelse af detailprojektet. Under denne procedure har bygherren Córas Iompar Éireann (CIE) ansoegt om en sporvognsrute hos ministeren for transport, energi og telekommunikation (som er udnaevnt til minister for offentlige arbejder fra 26. juni). Ansoegningen skal ledsages af en miljoekonsekvensundersoegelse, og ministeren kan kraeve yderligere oplysninger i bestemte tilfaelde. Offentligheden har adgang til undersoegelsen og kan fremsaette forslag til ministeren om det foreslaaede projekt eller mulige miljoekonsekvenser. Desuden skal ministeren lede en offentlig hoering, hvorunder offentligheden kan moede frem og tilkendegive deres holdning. Under beslutningstagningen er ministeren forpligtet til at anlaegge en bred synsvinkel og herunder overveje alle forslag fra offentligheden.

Ovennaevnte procedure forekommer at vaere i overensstemmelse med Raadets direktiv 85/337/EOEF om vurderingen af visse offentlige og private projekters indvirkning paa miljoeet. Der er rig lejlighed til, at det aerede medlems indsigelser kan behandles detaljeret ved f.eks. at stille forslag til ministeren, deltage i hoeringen og ved en eventuel udoevelse af ministerielle befoejelser.

Den formelle procedure er endnu ikke afsluttet. CIE ansoegte om en sporvognsrute den 1. maj 1997, og det har fremsendt en miljoekonsekvensanalyse. Skriftlige aendringsforslag kunne sendes til ministeren indtil den 4. juli 1997, og derefter var det stadig muligt at fremsaette forslag paa den offentlige hoering (der blev givet meddelelse om hoeringen den 21. juni 1997). I koelvandet paa det nylige regeringsskifte i Irland besluttede den nye regering at nedsaette et uafhaengigt undersoegelsesudvalg til at vurdere muligheden for at bygge LUAS som en undergrundsbane i bykernen. Under den offentlige hoering blev der afholdt et foreloebigt moede den 14. juli 1997. Her meddelte inspektoeren, dommer Sean O'Leary, at han har til hensigt at udsaette sagen, saa laenge undersoegelsen staar paa, og at han paataenker at indkalde til fornyet behandling af sagen den 29. september 1997.

Det bemaerkes, at projektplanlaegningen ogsaa omfattede en offentlig hoeringsfase, inden den formelle procedure blev ivaerksat. Projektgruppen forberedte et diskussionsoplaeg med fem alternative linjefoeringer mellem Bluebell og Heuston Station med en sammenlignelig sociooekonomisk og miljoemaessig undersoegelse af hvert alternativ. Den nu foreslaaede linjefoering blev valgt ud fra en bred analyse og under hensyntagen til forslag modtaget fra interesserede og fra lokalt afholdte moeder.

Paa denne baggrund anser Kommissionen det for uhensigtsmaessigt paa nuvaerende tidspunkt at rette henvendelse til de irske myndigheder om de forhold, der anfoeres i forespoergslen. Det aerede medlem boer anvende mulighederne paa nationalt plan for at fremsaette et forslag til de nationale myndigheder.

Top