Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62008CN0558

Sag C-558/08: Anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Hoge Raad der Nederlanden (Nederlandene) den 17. december 2008 — Portakabin Limited og Portakabin BV mod Primakabin BV

EUT C 55 af 7.3.2009, p. 10–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

7.3.2009   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 55/10


Anmodning om præjudiciel afgørelse indgivet af Hoge Raad der Nederlanden (Nederlandene) den 17. december 2008 — Portakabin Limited og Portakabin BV mod Primakabin BV

(Sag C-558/08)

(2009/C 55/17)

Processprog: nederlandsk

Den forelæggende ret

Hoge Raad der Nederlanden

Parter i hovedsagen

Sagsøger: Portakabin Limited og Portakabin BV

Sagsøgt: Primakabin BV

Præjudicielle spørgsmål

1.

a)

Såfremt en virksomhed, der handler med bestemte varer eller tjenesteydelser (herefter »annoncøren«) gør brug af muligheden for at lade registrere et »adword« (herefter »søgeord«) [Ved annoncering på internettet er det muligt mod betaling at lade registrere såkaldte adwords til søgeprogrammer såsom Google. Hvis der indtastes et sådant søgeord i søgemaskinen, kommer der en henvisning frem til annoncørens hjemmeside, enten i listen over de sider, søgemaskinen har fundet, eller som annonce til højre på de fundne sider under rubrikken »Sponsorerede links«.] hos en udbyder af en søgemaskine på internettet, som er identisk med et varemærke, der er registreret af en anden (herefter »varemærkeindehaveren«) for lignende varer og tjenesteydelser, og såfremt registreringen af dette søgeord medfører, at den bruger af internettet og den pågældende søgemaskine, som indtaster det pågældende ord — uden at dette er synligt for ham — finder en henvisning til annoncørens hjemmeside på den liste over resultatet af søgningen, som tilvejebringes af udbyderen af søgemaskinen, gør annoncøren da brug af det registrerede varemærke i den forstand, hvori dette udtryk er anvendt i [varemærkedirektivets] artikel 5, stk. 1, litra a) (1)?

b)

Gør det herved nogen forskel, om henvisningen angives

på den normale liste over de fundne sider, eller

i en sektion, der er forbeholdt annoncer, hvilket er angivet?

c)

Gør det herved nogen forskel

om annoncøren allerede i den henvisning, der findes på søgemaskineudbyderens hjemmeside, faktisk tilbyder produkter eller tjenesteydelser, som er identiske med de varer eller tjenesteydelser, som varemærket er registreret for, eller

om annoncøren på sin egen hjemmeside, som brugeren af internettet (som omhandlet i spørgsmål 1a) kan komme ind på ved at »klikke på« (»hyperlinking«) henvisningen på søgemaskineudbyderens hjemmeside, faktisk tilbyder produkter eller tjenesteydelser, som er identiske med de varer eller tjenesteydelser, som varemærket er registreret for?

2.

Såfremt og i det omfang spørgsmål 1 besvares bekræftende, kan bestemmelsen i direktivets artikel 6, navnlig stk. 1, litra b) og c), da indebære, at indehaveren af varemærket ikke kan forbyde den i spørgsmål 1 nævnte brug, og i bekræftende fald under hvilke omstændigheder?

3.

I det omfang spørgsmål 1 besvares bekræftende, finder direktivets artikel 7 da anvendelse, forudsat at et tilbud fra annoncøren af den karakter, som er nævnt i spørgsmål 1, angår varer, der er bragt i omsætning inden for Fællesskabet af varemærkeindehaveren selv eller med dennes samtykke under det varemærke, der er nævnt i spørgsmål 1?

4.

Har besvarelsen af de foregående spørgsmål også gyldighed for de søgeord, der er registreret af annoncøren, og som er nævnt i spørgsmål 1, hvori varemærket bevidst er gengivet med små skrivefejl, hvilket forbedrer søgemulighederne for den del af offentligheden, der anvender internettet, forudsat at varemærket gengives korrekt på annoncørens hjemmeside?

5.

Såfremt og i det omfang, svaret på de nævnte forelagte spørgsmål indebærer, at der ikke foreligger nogen brug af et varemærke i den forstand, hvori dette udtryk er anvendt i direktivets artikel 5, stk. 1, kan medlemsstaterne da, hvor der foreligger en brug af sådanne søgeord, som er omtvistet i denne sag, på grundlag af direktivets artikel 5, stk. 5, og i overensstemmelse med de bestemmelser, der gælder i medlemsstaterne vedrørende beskyttelse mod brug af et tegn med andet formål for øje end at skelne mellem varer eller tjenesteydelser, uden videre yde beskyttelse mod en brug af dette tegn uden skellig grund, som efter medlemsstaternes domstoles opfattelse tilsigter en utilbørlig udnyttelse af varemærkets særpræg eller renommé eller skader dette, eller indeholder fællesskabsretten begrænsninger for de nationale domstole, der har sammenhæng med svarene på de foregående spørgsmål?


(1)  Rådets første direktiv af 21.12.1988 om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om varemærker (EFT 1989 L 40, s. 1).


Top