EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61991CO0272(01)

Kendelse afsagt af Domstolens Præsident den 12. juni 1992.
Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod den Italienske Republik.
Concession du système d'automatisation du jeu du lotto.
Sag C-272/91 R.

Samling af Afgørelser 1992 I-03929

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1992:263

61991O0272(01)

KENDELSE AFSAGT AF DOMSTOLENS PRAESIDENT DEN 12. JUNI 1992. - KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER MOD DEN ITALIENSKE REPUBLIK. - KONCESSION PAA ET SYSTEM TIL AUTOMATISERING AF LOTTOSPILLET. - SAG C-272/91 R.

Samling af Afgørelser 1992 side I-03929


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse

Nøgleord


++++

Saerlige rettergangsformer ° foreloebige forholdsregler ° aendring ° betingelse ° aendrede forhold

(Domstolens procesreglement, art. 87)

Sammendrag


I henhold til artikel 87 i Domstolens procesreglement kan kendelsen, hvorved der foreskrives en foreloebig forholdsregel, til enhver tid aendres eller ophaeves paa grund af aendrede forhold efter begaering fra en af parterne.

En national lovgivning, der har samme retsvirkninger som de forvaltningsakter, hvis gennemfoerelse er udsat i henhold til den foreloebige forholdsregel, kan ikke betragtes som en aendring af forholdene, der kan begrunde, at den foreloebige forholdsregel aendres eller tilbagekaldes. Den kan nemlig ikke bringe de uregelmaessigheder i forhold til faellesskabsretten, som umiddelbart synes at foreligge i forbindelse med de omhandlede forvaltningsakter, til ophoer med tilbagevirkende kraft. Den foreloebige forholdsregel maa derfor opretholdes for at sikre, at den dom, der afsiges, faar effektiv virkning.

Dommens præmisser


1 Ved skrivelse af 23. marts 1992 har den italienske regering i medfoer af procesreglementets artikel 87 anmodet Domstolens praesident om at tage kendelsen af 31. januar 1992, hvori det paalaegges Den Italienske Republik at traeffe de noedvendige foranstaltninger til at udsaette retsvirkningerne af dekret, udstedt af Finansministeriet den 14. juni 1991, om tildeling af koncessionen paa systemet til automatisering af lotto-spillet samt gennemfoerelsen af den kontrakt, der i den anledning er indgaaet med konsortiet Lottomatica, op til fornyet overvejelse.

2 Kendelsen er afsagt efter en begaering om foreloebige forholdsregler fremsat af Kommissionen for De Europaeiske Faellesskaber under en sag anlagt den 18. oktober 1991 i medfoer af EOEF-traktatens artikel 169 angaaende en paastand om, at det fastslaas, at Den Italienske Republik ikke har overholdt de forpligtelser, der paahviler den i henhold til EOEF-traktatens artikel 30, 52 og 59 samt artikel 9 og artikel 17-25 i Raadets direktiv 77/62/EOEF af 21. december 1976 om samordning af fremgangsmaaderne ved offentlige indkoeb (EFT 1977 L 13, s. 1), som aendret ved Raadets direktiv 88/295/EOEF af 22. marts 1988 (EFT L 127, s. 1), idet den i begyndelsen af 1990 undlod ved en vejledende bekendtgoerelse at offentliggoere de samlede indkoeb, som Finansministeriet agtede at indgaa i loebet af 1990, og dernaest i november 1990 undlod at offentliggoere en udbudsbekendtgoerelse i De Europaeiske Faellesskabers Tidende vedroerende koncessionen paa et system til automatisering af lotto-spillet, og idet den bestemte, at kun institutioner, selskaber, konsortier og sammenslutninger, hvis kapital hver for sig eller samlet overvejende ejes af det offentlige, kunne deltage i udbuddet.

3 I kendelsen af 31. januar 1992 fastslog Domstolens praesident i overensstemmelse med procesreglementets artikel 83, stk. 2, at der forelaa faktiske og retlige grunde til, at den af Kommissionen begaerede foreloebige forholdsregel umiddelbart forekom berettiget, samt omstaendigheder, der medfoerte uopsaettelighed. Praesidenten fastslog dels, at naar hensaas til dommen af 5. december 1989 (sag C-3/88, Kommissionen mod Italien, Sml. s. 4035), syntes den af Kommissionen anlagte sag paa dette stadium ikke at vaere ubegrundet, dels, at hvis der blev givet Kommissionen medhold i hovedsagen, ville dommen ikke faa effektiv virkning, medmindre der blev truffet foreloebige forholdsregler.

4 Hvad naermere angaar sagens faktiske omstaendigheder, parternes bemaerkninger og begrundelsen for den afgoerelse, der blev truffet af Domstolens praesident, henvises til kendelsen af 31. januar 1992.

5 Den italienske regering har til stoette for sin begaering om, at ovennaevnte kendelse tages op til fornyet overvejelse, paaberaabt sig en ny omstaendighed, nemlig udstedelsen af lovdekret nr. 47 af 1. februar 1992, hvis artikel 7 a dels bemyndiger finansministeren til at overdrage sine befoejelser med hensyn til det automatiserede lotto-spil til selskaber, hvis kapital overvejende ejes af det offentlige, dels praeciserer, at for saa vidt angaar den foerste gang, bestemmelsen anvendes, overdrages ovennaevnte befoejelser til Lottomatica, som er det selskab, der fik tildelt koncessionen efter det udbud, som ligger til grund for traktatbrudssagen.

6 Det bemaerkes, at kendelsen, hvorved der foreskrives en foreloebig forholdsregel, i henhold til procesreglementets artikel 87 til enhver tid kan aendres eller ophaeves paa grund af aendrede forhold efter begaering fra en af parterne.

7 I det foreliggende tilfaelde kan aendringen af den italienske lovgivning ikke betragtes som en aendring af forholdene, der kan begrunde, at den foreloebige forholdsregel aendres eller tilbagekaldes. De nye bestemmelser, der paaberaabes, kan nemlig ikke ° selv om befoejelser til at udoeve offentlig myndighed i medfoer heraf overdrages til koncessionaren ° bringe de uregelmaessigheder i forhold til faellesskabsretten, som umiddelbart synes at foreligge i forbindelse med udbuddet og dermed tildelingen af koncessionen til konsortiet Lottomatica samt den kontrakt, der er indgaaet med dette konsortium, til ophoer med tilbagevirkende kraft.

8 For at sikre, at den dom, der afsiges, faar effektiv virkning, boer den foreloebige forholdsregel, der paalaegger Den Italienske Republik at udsaette retsvirkningerne af dekret, udstedt af Finansministeriet den 14. juni 1991, om tildeling af koncessionen paa systemet til automatisering af lotto-spillet samt gennemfoerelsen af den kontrakt, der i den anledning er indgaaet med konsortiet Lottomatica, derfor opretholdes.

Afgørelse


Af disse grunde

bestemmer

DOMSTOLENS PRAESIDENT

1) Den italienske regerings begaering tages ikke til foelge.

2) Afgoerelsen om sagens omkostninger udsaettes.

Saaledes bestemt i Luxembourg, den 12. juni 1992.

Top