This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 61988CJ0179
Judgment of the Court of 8 November 1990. # Handels- og Kontorfunktionaerernes Forbund i Danmark v Dansk Arbejdsgiverforening. # Reference for a preliminary ruling: Højesteret - Denmark. # Equal treatment for men and women - Conditions governing dismissal - Absence due to illness attributable to pregnancy or confinement. # Case C-179/88.
Domstolens dom af 8. november 1990.
Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund i Danmark mod Dansk Arbejdsgiverforening.
Anmodning om præjudiciel afgørelse: Højesteret - Danmark.
Ligebehandling af mænd og kvinder - afskedigelsesvilkår - fravær som følge af sygdom forårsaget af graviditet eller fødsel.
Sag C-179/88.
Domstolens dom af 8. november 1990.
Handels- og Kontorfunktionærernes Forbund i Danmark mod Dansk Arbejdsgiverforening.
Anmodning om præjudiciel afgørelse: Højesteret - Danmark.
Ligebehandling af mænd og kvinder - afskedigelsesvilkår - fravær som følge af sygdom forårsaget af graviditet eller fødsel.
Sag C-179/88.
Samling af Afgørelser 1990 I-03979
ECLI identifier: ECLI:EU:C:1990:384
DOMSTOLENS DOM AF 8. NOVEMBER 1990. - HANDELS- OG KONTORFUNKTIONAERERNES FORBUND I DANMARK MOD DANSK ARBEJDSGIVERFORENING. - ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE: HOEJESTERET - DANMARK. - LIGEBEHANDLING AF MAEND OG KVINDER - AFSKEDIGELSESVILKAAR - FRAVAER SOM FOELGE AF SYGDOM FORAARSAGET AF GRAVIDITET ELLER FOEDSEL. - SAG 179/88.
Samling af Afgørelser 1990 side I-03979
svensk specialudgave side 00567
finsk specialudgave side 00591
Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse
++++
Socialpolitik - mandlige og kvindelige arbejdstagere - adgang til beskaeftigelse samt arbejdsvilkaar - ligebehandling - afskedigelse af en kvindelig loenmodtager paa grund af fravaer som foelge af sygdom foraarsaget af graviditet eller foedsel - lovligt
( Raadets direktiv 76/207, art . 2 og 5 )
Medmindre andet er fastsat i nationale bestemmelser vedroerende beskyttelse af kvinder, saerlig i forbindelse med graviditet og moderskab, udstedt i medfoer af artikel 2, stk . 3, i direktiv 76/207 om gennemfoerelse af princippet om ligebehandling af maend og kvinder for saa vidt angaar adgang til beskaeftigelse, erhvervsuddannelse, forfremmelse samt arbejdsvilkaar, er direktivets artikel 5, stk . 1, sammenholdt med dets artikel 2, stk . 1, ikke til hinder for afskedigelse som foelge af fravaer, som skyldes en sygdom, der er foraarsaget af graviditet eller foedsel .
1 Ved beslutning af 30 . juni 1988, indgaaet til Domstolen den 4 . juli s.aa ., har Hoejesteret i medfoer af EOEF-Traktatens artikel 177 forelagt to praejudicielle spoergsmaal vedroerende fortolkningen af Raadets direktiv 76/207/EOEF af 9 . februar 1976 om gennemfoerelse af princippet om ligebehandling af maend og kvinder, for saa vidt angaar adgang til beskaeftigelse, erhvervsuddannelse, forfremmelse samt arbejdsvilkaar ( EFT L 39, s . 40, herefter benaevnt "direktivet ").
2 Spoergsmaalene er stillet under en sag mellem Birthe Vibeke Hertz, der var deltidsansat kasserer og ekspedient, og hendes tidligere arbejdsgiver, Aldi Marked K/S . Birthe Vibeke Hertz, som blev ansat af Aldi Marked den 15 . juli 1982, foedte i juni 1983 et barn efter et kompliceret svangerskab; efter aftale med arbejdsgiveren var hun sygemeldt under det meste af svangerskabet .
3 Efter udloebet af sin barselorlov, som i henhold til gaeldende dansk lov var paa 24 uger efter foedslen, genoptog hun arbejdet i slutningen af 1983 . Indtil juni 1984 var hun ikke fravaerende paa grund af sygdom . Derimod var hun i perioden fra juni 1984 til og med juni 1985 sygemeldt i 100 arbejdsdage . Der er mellem parterne enighed om, at sygefravaeret var foraarsaget af hendes graviditet og foedsel .
4 Ved skrivelse af 27 . juni 1985 opsagde Aldi Marked Birthe Vibeke Hertz med det varsel paa 4 maaneder, som tilkom hende efter funktionaerloven . Aldi Marked har senere oplyst, at aarsagen til opsigelsen var hendes fravaer, og at det er normal praksis, at medarbejdere afskediges ved megen sygdom .
5 Efter at Soe - og Handelsretten i Koebenhavn havde afsagt dom om frifindelse i den sag, som Birthe Vibeke Hertz havde anlagt til proevelse af afskedigelsen, appellerede hun dommen til Hoejesteret . For Hoejesteret indtraadte Handels - og Kontorfunktionaerernes Forbund i Danmark som mandatar for hende og Dansk Arbejdsgiverforening som mandatar for Aldi Marked . Hoejesteret fandt, at sagen rejste problemer vedroerende fortolkningen af Raadets direktiv 76/207, og besluttede derfor at forelaegge Domstolen foelgende praejudicielle spoergsmaal :
"1 ) Omfatter bestemmelserne i artikel 5, stk . 1, sammenholdt med artikel 2, stk . 1, i Raadets direktiv af 9 . februar 1976 om gennemfoerelse af princippet om ligebehandling af maend og kvinder, for saa vidt angaar beskaeftigelse, erhvervsuddannelse, forfremmelse samt arbejdsvilkaar ( 76/207/EOEF ), afskedigelse som foelge af fravaer, som skyldes en sygdom, der er foraarsaget af graviditet eller foedsel?
Under forudsaetning af, at spoergsmaal 1 besvares bekraeftende, oenskes yderligere foelgende spoergsmaal besvaret :
2 ) Gaelder beskyttelsen mod afskedigelse som foelge af en af graviditet eller foedsel foraarsaget sygdom uden tidsbegraensning?"
6 Med hensyn til sagens faktiske omstaendigheder, retsforhandlingernes forloeb samt de skriftlige indlaeg, der er indgivet til Domstolen, henvises i oevrigt til retsmoederapporten . Disse omstaendigheder omtales derfor kun i det foelgende, saafremt det paa de enkelte punkter er noedvendigt for forstaaelsen af Domstolens argumentation .
Foerste spoergsmaal
7 Som det fremgaar af de for Domstolen afgivne indlaeg, er de spoergsmaal, den nationale retsinstans har forelagt, saerdeles vanskelige .
8 Paa den ene side er det gjort gaeldende, at afskedigelse af en kvinde paa grund af graviditet, foedsel eller hyppigt fravaer som foelge af sygdom foraarsaget af graviditet eller foedsel - uanset hvornaar en saadan sygdom opstaar - er i strid med princippet om ligebehandling, idet saadanne aarsager til fravaer ikke kan ramme maend, som derfor heller ikke vil kunne afskediges med samme begrundelse .
9 Paa den anden side er det anfoert, at en arbejdsgiver ikke kan vaere afskaaret fra at afskedige en kvinde paa grund af hyppigt sygefravaer, blot fordi hendes sygdom er foraarsaget af graviditet eller foedsel . En afskedigelse af en saadan grund kan ikke i sig selv udgoere en kraenkelse af princippet om ligebehandling . Et forbud mod en saadan afskedigelse, som kunne paahvile en arbejdsgiver i adskillige aar efter en foedsel, ville ikke blot kunne skabe organisatoriske problemer og have urimelige konsekvenser for arbejdsgiverne, men ogsaa kunne paavirke beskaeftigelsen af kvinder i negativ retning . Endelig er det gjort gaeldende, at selv om medlemsstaterne i henhold til direktivets artikel 2, stk . 3, kan indfoere bestemmelser vedroerende beskyttelse af kvinder i forbindelse med graviditet og moderskab, giver denne regel ingen vejledning med hensyn til det konkrete indhold af saadanne bestemmelser .
10 Indledningsvis bemaerkes, at direktivet ifoelge artikel 1, stk . 1, tilsigter gennemfoerelse i medlemsstaterne af princippet om ligebehandling af maend og kvinder med hensyn til adgang til beskaeftigelse, til forfremmelse, til erhvervsuddannelse samt arbejdsvilkaar .
11 I direktivets artikel 2, stk . 1, praeciseres det, at "princippet om ligebehandling ... indebaerer, at der ikke finder nogen forskelsbehandling sted paa grundlag af koen, hverken direkte eller indirekte under henvisning saerlig til aegteskabelig eller familiemaessig stilling ". I artikel 5, stk . 1, hedder det, at "anvendelsen af princippet om ligebehandling, for saa vidt angaar arbejdsvilkaar, herunder afskedigelsesvilkaar, indebaerer, at maend og kvinder sikres samme vilkaar uden forskelsbehandling paa grundlag af koen ".
12 Direktivets artikel 2, stk . 3, bestemmer, at "dette direktiv er ikke til hinder for bestemmelser vedroerende beskyttelse af kvinder, saerlig i forbindelse med graviditet og moderskab ".
13 Det foelger af ovennaevnte direktivbestemmelser, at afskedigelse af en kvinde paa grund af graviditet er direkte forskelsbehandling paa grundlag af koen; det samme er tilfaeldet, saafremt en kvinde naegtes ansaettelse paa grund af graviditet ( jf . dom afsagt i dag, Dekker, sag C-177/88, Sml . s . I-3941 ).
14 Derimod er afskedigelse af en kvinde paa grund af hyppigt sygefravaer, som ikke er foraarsaget af graviditet eller foedsel, ikke direkte forskelsbehandling paa grundlag af koen, saafremt ogsaa maend med et saadant sygefravaer afskediges .
15 Direktivet omhandler ikke det tilfaelde, at sygdommen er foraarsaget af graviditet eller foedsel . Derimod tillader direktivet udfaerdigelse af nationale bestemmelser, der sikrer kvinder saerlige rettigheder i forbindelse med graviditet og moderskab, som f.eks . barselorlov . I den barselorlovsperiode, der tilkommer en kvinde efter national ret, er hun saaledes beskyttet mod afskedigelse som foelge af sit fravaer . Det tilkommer den enkelte medlemsstat at fastsaette barselorlovsperioden saaledes, at kvinder kan vaere fravaerende i den periode, hvor graviditets - og foedselsbetingede sygdomme maa forventes at opstaa .
16 Med hensyn til sygdom, der viser sig efter barselorlovens udloeb, er der ikke grundlag for at sondre mellem sygdomme, som er foraarsaget af graviditet eller foedsel, og andre sygdomme . En saadan patologisk tilstand er derfor omfattet af de almindelige bestemmelser om sygefravaer .
17 Maend og kvinder er i samme grad udsat for at blive syge . Selv om visse sygdomme er koensbetingede, maa det afgoerende spoergsmaal vaere, om kvinder afskediges som foelge af sygefravaer paa samme vilkaar som maend; i saa fald er der ikke tale om direkte forskelsbehandling paa grundlag af koen .
18 I saa fald er der heller ikke grund til at tage stilling til, om kvinder er hyppigere fravaerende paa grund af sygdom end maend, og foelgelig heller ikke til, om der eventuelt er tale om indirekte forskelsbehandling .
19 Det foerste spoergsmaal maa herefter besvares med, at medmindre andet er fastsat i nationale bestemmelser udstedt i medfoer af artikel 2, stk . 3, i Raadets direktiv 76/207/EOEF af 9 . februar 1976 om gennemfoerelse af princippet om ligebehandling af maend og kvinder, for saa vidt angaar adgang til beskaeftigelse, erhvervsuddannelse, forfremmelse samt arbejdsvilkaar, er direktivets artikel 5, stk . 1, sammenholdt med dets artikel 2, stk . 1, ikke til hinder for afskedigelse som foelge af fravaer, som skyldes en sygdom, der er foraarsaget af graviditet eller foedsel .
Andet spoergsmaal
20 Naar henses til besvarelsen af det foerste spoergsmaal, er det ufornoedent at besvare det andet spoergsmaal .
Sagens omkostninger
21 De udgifter, der er afholdt af den britiske og italienske regering samt af Kommissionen for De Europaeiske Faellesskaber, der alle har afgivet indlaeg for Domstolen, kan ikke godtgoeres . Da sagens behandling i forhold til hovedsagens parter udgoer et led i den sag, der verserer for den nationale ret, tilkommer det denne at traeffe afgoerelse om sagens omkostninger .
Paa grundlag af disse praemisser
kender
DOMSTOLEN
vedroerende det spoergsmaal, som er forelagt af Hoejesteret ved beslutning af 30 . juni 1988, for ret :
Medmindre andet er fastsat i nationale bestemmelser udstedt i medfoer af artikel 2, stk . 3, i Raadets direktiv 76/207/EOEF af 9 . februar 1976 om gennemfoerelse af princippet om ligebehandling af maend og kvinder, for saa vidt angaar adgang til beskaeftigelse, erhvervsuddannelse, forfremmelse samt arbejdsvilkaar, er direktivets artikel 5, stk . 1, sammenholdt med dets artikel 2, stk . 1, ikke til hinder for afskedigelse som foelge af fravaer, som skyldes en sygdom, der er foraarsaget af graviditet eller foedsel .