EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61986CJ0012

Domstolens dom af 30. september 1987.
Meryem Demirel mod Stadt Schwäbisch Gmünd.
Anmodning om præjudiciel afgørelse: Verwaltungsgericht Stuttgart - Tyskland.
Associeringsaftalen EØF-Tyrkiet - arbejdskraftens frie bevægelighed.
Sag 12/86.

Samling af Afgørelser 1987 -03719

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1987:400

61986J0012

DOMSTOLENS DOM AF 30. SEPTEMBER 1987. - MERYEM DEMIREL MOD SCHWAEBISCH GMUEND (STADT). - ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE INDGIVET AF VERWALTUNGSGERICHT STUTTGART. - ASSOCIERUNGSAFTALEN EOEF-TYRKIET - ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED. - SAG 12/86.

Samling af Afgørelser 1987 side 03719
svensk specialudgave side 00175
finsk specialudgave side 00177


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


++++

1 . PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL - DOMSTOLENS KOMPETENCE - RETSAKTER FRA INSTITUTIONERNE - FAELLESSKABETS AFTALER - ASSOCIERINGSAFTALE - BESTEMMELSER VEDROERENDE ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED

(( EOEF-TRAKTATEN, ART . 48 FF ., ART . 177, STK . 1, LITRA B ), ART . 228 OG 238 ))

2 . INTERNATIONALE AFTALER - FAELLESSKABETS AFTALER - UMIDDELBARE RETSVIRKNINGER - BETINGELSER - ARTIKEL 12 I ASSOCIERINGSAFTALEN EOEF-TYRKIET OG ARTIKEL 36 I TILLAEGSPROTOKOLLEN

( ASSOCIERINGSAFTALEN EOEF-TYRKIET, ART . 7 OG 12; TILLAEGSPROTOKOLLEN, ART . 36 )

3 . FAELLESSKABSRET - PRINCIPPER - GRUNDLAEGGENDE RETTIGHEDER - DOMSTOLENS PLIGT TIL AT SIKRE OVERHOLDELSEN - NATIONALE RETSFORSKRIFTERS FORENELIGHED MED DEN EUROPAEISKE MENNESKERETTIGHEDSKONVENTION - EFTERPROEVELSE FRA DOMSTOLENS SIDE - INGEN KOMPETENCE

Sammendrag


1 . EN AFTALE INDGAAET AF RAADET I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 228 OG 238 ER, FOR SAA VIDT ANGAAR FAELLESSKABET, EN RETSAKT FRA EN AF FAELLESSKABETS INSTITUTIONER, JFR . ARTIKEL 177, STK . 1, LITRA B ). BESTEMMELSERNE I EN SAADAN AFTALE UDGOER FRA TIDSPUNKTET FOR DENNES IKRAFTTRAEDELSE EN INTEGRERENDE DEL AF FAELLESSKABSRETTEN, OG DOMSTOLEN HAR EFTER FAELLESSKABSRETTEN KOMPETENCE TIL PRAEJUDICIELT AT AFGOERE SPOERGSMAAL VEDROERENDE FORTOLKNINGEN AF EN SAADAN AFTALE .

HVAD NAERMERE ANGAAR BESTEMMELSER OM ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED INDEHOLDT I EN ASSOCIERINGSAFTALE, ER DET UDEN BETYDNING FOR DOMSTOLENS KOMPETENCE, AT DENNE, NAAR DER ER TALE EN BLANDET AFTALE, IKKE UDSTRAEKKER SIG TIL BESTEMMELSER, HVORVED MEDLEMSSTATERNE HAR INDGAAET FORPLIGTELSER I KRAFT AF DERES EGEN SUVERAENITET . ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED ER ET SPOERGSMAAL, DER ER OMFATTET AF EOEF-TRAKTATEN, JFR . ARTIKLERNE 48 FF ., HVORFOR FORPLIGTELSER INDGAAET PAA DETTE OMRAADE NOEDVENDIGVIS HENHOERER UNDER FAELLESSKABETS KOMPETENCE I HENHOLD TIL TRAKTATENS ARTIKEL 238 .

DOMSTOLENS KOMPETENCE BEROERES HELLER IKKE AF, AT DET - FOR SAA VIDT ANGAAR SPOERGSMAALET OM ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED - PAA FAELLESSKABSRETTENS NUVAERENDE UDVIKLINGSTRIN TILKOMMER MEDLEMSSTATERNE AT UDSTEDE DE REGLER, SOM ER NOEDVENDIGE FOR AT GENNEMFOERE BESTEMMELSERNE I AFTALEN ELLER I DE AFGOERELSER, SOM DET PAAGAELDENDE ASSOCIERINGSRAAD VEDTAGER, PAA DERES TERRITORIER . NAAR MEDLEMSSTATERNE SIKRER OVERHOLDELSEN AF DE FORPLIGTELSER, SOM UDSPRINGER AF EN AFTALE INDGAAET AF FAELLESSKABETS INSTITUTIONER, OPFYLDER DE SAALEDES I HENHOLD TIL FAELLESSKABSRETTEN EN FORPLIGTELSE OVER FOR FAELLESSKABET, SOM HAR PAATAGET SIG ANSVARET FOR AFTALENS RETTE GENNEMFOERELSE .

2 . EN BESTEMMELSE I EN AFTALE INDGAAET AF FAELLESSKABET MED ET TREDJELAND MAA ANSES FOR UMIDDELBART ANVENDELIG, NAAR DER AF DENS ORDLYD SAMT AFTALENS FORMAAL OG KARAKTER KAN UDLEDES EN KLAR OG PRAECIS FORPLIGTELSE, HVIS OPFYLDELSE OG RETSVIRKNINGER IKKE ER BETINGET AF, AT DER UDSTEDES YDERLIGERE RETSAKTER .

DETTE ER IKKE TILFAELDET MED BESTEMMELSERNE I ARTIKEL 12 I AFTALEN OM OPRETTELSE AF EN ASSOCIERING MELLEM EOEF OG TYRKIET OG I ARTIKEL 36 I TILLAEGSPROTOKOLLEN, SAMMENHOLDT MED BESTEMMELSERNE I AFTALENS ARTIKEL 7 . AFTALENS ARTIKEL 12 OG PROTOKOLLENS ARTIKEL 36 HAR SAALEDES I DET VAESENTLIGE KARAKTER AF PROGRAMERKLAERINGER, OG DER KAN IKKE AF AFTALENS ARTIKEL 7, SOM BLOT INDEHOLDER EN GENEREL FORPLIGTELSE FOR DE KONTRAHERENDE PARTER TIL AT SAMARBEJDE MED HENBLIK PAA VIRKELIGGOERELSEN AF MAALSAETNINGERNE MED AFTALEN, UDSPRINGE UMIDDELBARE RETTIGHEDER FOR PRIVATE, SOM IKKE ALLEREDE FREMGAAR AF ANDRE BESTEMMELSER I AFTALEN .

3 . DET PAAHVILER DOMSTOLEN AT SIKRE, AT FAELLESSKABSRETTEN ER I OVERENSSTEMMELSE MED PRINCIPPET OM BESKYTTELSE AF DE GRUNDLAEGGENDE RETTIGHEDER, MEN DOMSTOLEN KAN IKKE EFTERPROEVE, OM NATIONALE RETSFORSKRIFTER, SOM IKKE ER EN DEL AF FAELLESSKABETS RETSORDEN, ER FORENELIGE MED DEN EUROPAEISKE KONVENTION TIL BESKYTTELSE AF MENNESKERETTIGHEDER OG GRUNDLAEGGENDE FRIHEDSRETTIGHEDER .

Dommens præmisser


1 VED KENDELSE AF 11 . DECEMBER 1985, INDGAAET TIL DOMSTOLEN DEN 17 . JANUAR 1986, HAR VERWALTUNGSGERICHT STUTTGART I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 177 FORELAGT TO PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL VEDROERENDE FORTOLKNINGEN AF ARTIKLERNE 7 OG 12 I AFTALEN OM OPRETTELSE AF EN ASSOCIERING MELLEM DET EUROPAEISKE OEKONOMISKE FAELLESSKAB OG TYRKIET ( HEREFTER BENAEVNT "AFTALEN "), UNDERTEGNET I ANKARA DEN 12 . SEPTEMBER 1963 OG INDGAAET PAA FAELLESSKABETS VEGNE VED RAADETS AFGOERELSE AF 23 . DECEMBER 1963 ( EFT 1973 C*113, S .* 3 ), OG AF ARTIKEL 36 I TILLAEGSPROTOKOLLEN ( HEREFTER BENAEVNT "PROTOKOLLEN "), UNDERTEGNET I BRUXELLES DEN 23 . NOVEMBER 1970 OG INDGAAET PAA FAELLESSKABETS VEGNE VED RAADETS FORORDNING NR . 2760/72 AF 19 . DECEMBER 1972 ( SAMLING AF AFTALER INDGAAET AF DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER, BIND 3, S.*581 ).

2 SPOERGSMAALENE ER BLEVET REJST UNDER EN SAG, SOM MERYEM DEMIREL, DER ER TYRKISK STATSBORGER, HAR ANLAGT MOD STADT SCHWAEBISCH GMUEND, OG HVORI HUN HAR NEDLAGT PAASTAND OM ANNULLATION AF EN AF SAGSOEGTE TRUFFET AFGOERELSE OM UDVISNING OG EVENTUEL TILBAGEVISNING AF HENDE EFTER UDLOEBET AF GYLDIGHEDEN AF HENDES VISUM . DEMIREL ER GIFT MED EN TYRKISK STATSBORGER, DER HAR VAERET BESKAEFTIGET OG BOSAT I FORBUNDSREPUBIKKEN TYSKLAND SIDEN SIN INDREJSE DER I 1979 I FORBINDELSE MED EN FAMILIESAMMENFOERING . SAGSOEGEREN INDREJSTE I FORBUNDSREPUBLIKKEN FOR AT TAGE OPHOLD HOS SIN MAND, IDET HUN I DENNE FORBINDELSE HAVDE ET VISUM, DER KUN VAR GYLDIGT TIL BESOEGSREJSER, MEN DERIMOD IKKE TIL EN FAMILIESAMMENFOERING .

3 DET FREMGAAR AF FORELAEGGELSESKENDELSEN, AT VILKAARENE FOR FAMILIESAMMENFOERINGER I HENSEENDE TIL STATSBORGERE I TREDJELANDE, DER SELV ER INDREJST I FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND I FORBINDELSE MED EN FAMILIESAMMENFOERING, I DELSTATEN BADEN-WUERTTEMBERG I 1982 OG 1984 BLEV SKAERPET VED NOGLE AENDRINGER AF ET CIRKULAERE UDSTEDT AF DELSTATENS INDENRIGSMINISTER TIL GENNEMFOERELSE AF "AUSLAENDERGESETZ" ( UDLAENDINGELOVEN ), NAERMERE BESTEMT SAALEDES, AT DET TIDSRUM, HVORI DEN PAAGAELDENDE UDENLANDSKE STATSBORGER SKAL HAVE HAFT ET UBRUDT OG LOVLIGT OPHOLD I FORBUNDSREPUBLIKKEN, BLEV FORLAENGET FRA TRE TIL OTTE AAR . SAGSOEGERENS MAND OPFYLDTE IKKE DENNE BETINGELSE PAA TIDSPUNKTET FOR DE FAKTISKE OMSTAENDIGHEDER, DER LIGGER TIL GRUND FOR TVISTEN I HOVEDSAGEN .

4 VERWALTUNGSGERICHT STUTTGART, FOR HVEM ANNULLATIONSSOEGSMAALET TIL PROEVELSE AF AFGOERELSEN OM UDVISNINGEN BLEV INDBRAGT, HAR FORELAGT DOMSTOLEN FOELGENDE SPOERGSMAAL :

1 ) INDEHOLDER ARTIKEL 12 I ASSOCIERINGSAFTALEN EOEF-TYRKIET OG TILLAEGSPROTOKOLLENS ARTIKEL 36, SAMMENHOLDT MED ASSOCIERINGSAFTALENS ARTIKEL 7, ALLEREDE NU ET I HENHOLD TIL FAELLESSKABSRETTEN I MEDLEMSSTATERNE UMIDDELBART GAELDENDE FORBUD MOD I FORM AF EN AENDRET PRAKSIS FRA FORVALTNINGSMYNDIGHEDERNES SIDE AT INDFOERE NYE BEGRAENSNINGER MED HENSYN TIL ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED I FORHOLD TIL TYRKISKE ARBEJDSTAGERE, DER LOVLIGT OPHOLDER SIG I DEN PAAGAELDENDE MEDLEMSSTAT?

2 ) OMFATTER BEGREBET FRI BEVAEGELIGHED I ASSOCIERINGSAFTALEN OGSAA EN RET TIL FAMILIESAMMENFOERING FOR AEGTEFAELLER OG MINDREAARIGE BOERN TIL TYRKISKE ARBEJDSTAGERE, DER OPHOLDER SIG I EN MEDLEMSSTAT?

5 VEDROERENDE SAGENS FAKTISKE OMSTAENDIGHEDER, DE RELEVANTE TYSKE RETSFORSKRIFTER, BESTEMMELSERNE I AFTALEN OG PROTOKOLLEN SAMT RETSFORHANDLINGERNES FORLOEB OG DE INDLAEG, DER ER INDGIVET I MEDFOER AF ARTIKEL 20 I PROTOKOLLEN VEDROERENDE STATUTTEN FOR EOEF-DOMSTOLEN, HENVISES I OEVRIGT TIL RETSMOEDERAPPORTEN . DISSE OMSTAENDIGHEDER OMTALES DERFOR KUN I DET FOELGENDE, SAAFREMT DET PAA DE ENKELTE PUNKTER ER NOEDVENDIGT FOR FORSTAAELSEN AF DOMSTOLENS ARGUMENTATION .

DOMSTOLENS KOMPETENCE

6 DA FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLANDS REGERING OG DET FORENEDE KONGERIGES REGERING I DERES SKRIFTLIGE INDLAEG HAR REJST TVIVL OM, HVORVIDT DOMSTOLEN HAR KOMPETENCE TIL AT FORTOLKE AFTALENS OG PROTOKOLLENS BESTEMMELSER OM ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED, BOER DET INDEN BESVARELSEN AF DE PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL UNDERSOEGES, OM DOMSTOLEN BESIDDER EN SAADAN KOMPETENCE .

7 DET BEMAERKES INDLEDNINGSVIS, AT DOMSTOLEN ALLEREDE I DOMMEN AF 30 . APRIL 1974 ( HAEGEMAN, 181/73, SML . S.*449 ) HAR FASTSLAAET, AT EN AFTALE INDGAAET AF RAADET I HENHOLD TIL TRAKTATENS ARTIKLER 228 OG 238, FOR SAA VIDT ANGAAR FAELLESSKABET, ER EN RETSAKT FRA EN AF FAELLESSKABETS INSTITUTIONER, JFR . ARTIKEL 177, STK . 1, LITRA B ), AT BESTEMMELSERNE I EN SAADAN AFTALE FRA TIDSPUNKTET FOR DENNES IKRAFTTRAEDELSE UDGOER EN INTEGRERENDE DEL AF FAELLESSKABSRETTEN, OG AT DOMSTOLEN EFTER FAELLESSKABSRETTEN HAR KOMPETENCE TIL PRAEJUDICIELT AT AFGOERE SPOERGSMAAL VEDROERENDE FORTOLKNINGEN AF EN SAADAN AFTALE .

8 FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLANDS REGERING OG DET FORENEDE KONGERIGES REGERING HAR IMIDLERTID GJORT GAELDENDE, AT NAAR DER ER TALE OM BLANDEDE AFTALER SOM DEN I SAGEN OMHANDLEDE AFTALE OG PROTOKOL, OMFATTER DOMSTOLENS KOMPETENCE TIL AT AFGOERE FORTOLKNINGSSPOERGSMAAL IKKE BESTEMMELSER, HVORVED MEDLEMSSTATERNE - SOM HER OVER FOR TYRKIET - HAR INDGAAET FORPLIGTELSER I KRAFT AF DERES EGEN SUVERAENITET, SAALEDES SOM DET ANFOERES AT VAERE TILFAELDET MED BESTEMMELSERNE OM ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED .

9 HEROM BEMAERKES BLOT, AT DETTE NETOP IKKE ER TILFAELDET HER . NAAR DER INDGAAS EN ASSOCIERINGSAFTALE, SOM SKABER SAERLIGE OG INDBYRDES BEGUNSTIGENDE FORBINDELSER MED ET TREDJELAND, SOM DERMED FAAR EN I HVERT FALD DELVIS TILKNYTNING TIL FAELLESSKABETS SYSTEM, MAA DER NOEDVENDIGVIS AF ARTIKEL 238 UDSPRINGE EN KOMPETENCE FOR FAELLESSKABET TIL AT SIKRE OVERHOLDELSEN AF DE PAAGAELDENDE FORPLIGTELSER OVER FOR TREDJELANDET INDEN FOR ALLE DE OMRAADER, DER ER OMFATTET AF TRAKTATEN . ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED ER ET SPOERGSMAAL, DER ER OMFATTET AF EOEF-TRAKTATEN, JFR . ARTIKLERNE 48 FF ., HVORFOR FORPLIGTELSER INDGAAET PAA DETTE OMRAADE HENHOERER UNDER FAELLESSKABETS KOMPETENCE I HENHOLD TIL ARTIKEL 238 . DET SPOERGSMAAL, OM DOMSTOLEN HAR KOMPETENCE TIL AT AFGOERE FORTOLKNINGSSPOERGSMAAL VEDROERENDE EN BESTEMMELSE I EN BLANDET AFTALE INDEHOLDENDE EN FORPLIGTELSE, SOM KUN MEDLEMSSTATERNE HAR KUNNET INDGAA I KRAFT AF DERES EGEN SUVERAENITET, ER DERFOR UDEN RELEVANS FOR SAGEN .

10 I OEVRIGT BEMAERKES, AT DOMSTOLENS KOMPETENCE IKKE BEROERES AF, AT DET - FOR SAA VIDT ANGAAR SPOERGSMAALET OM ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED - PAA FAELLESSKABSRETTENS NUVAERENDE UDVIKLINGSTRIN TILKOMMER MEDLEMSSTATERNE AT UDSTEDE DE REGLER, SOM ER NOEDVENDIGE FOR AT GENNEMFOERE BESTEMMELSERNE I AFTALEN ELLER I DE AFGOERELSER, SOM ASSOCIERINGSRAADET VEDTAGER, PAA DERES TERRITORIER .

11 DOMSTOLEN HAR SAALEDES I DOMMEN AF 26 . OKTOBER 1982 ( KUPFERBERG, 104/81, SML . S.*3641 ) FASTSLAAET, AT NAAR MEDLEMSSTATERNE SIKRER OVERHOLDELSEN AF DE FORPLIGTELSER, SOM UDSPRINGER AF EN AFTALE INDGAAET AF FAELLESSKABETS INSTITUTIONER, OPFYLDER DE I HENHOLD TIL FAELLESSKABSRETTEN EN FORPLIGTELSE OVER FOR FAELLESSKABET, SOM HAR PAATAGET SIG ANSVARET FOR AFTALENS RETTE GENNEMFOERELSE .

12 DET MAA HEREFTER LAEGGES TIL GRUND, AT DOMSTOLEN HAR KOMPETENCE TIL AT AFGOERE SPOERGSMAAL VEDROERENDE FORTOLKNINGEN AF AFTALENS OG PROTOKOLLENS BESTEMMELSER OM ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED .

DE PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL

13 FORMAALET MED DET FOERSTE SPOERGSMAAL FRA VERWALTUNGSGERICHT STUTTGART ER I DET VAESENTLIGE AT FAA AFGJORT, OM DER AF BESTEMMELSERNE I AFTALENS ARTIKEL 12 OG PROTOKOLLENS ARTIKEL 36, SAMMENHOLDT MED BESTEMMELSERNE I AFTALENS ARTIKEL 7, UDSPRINGER FAELLESSKABSRETLIGE REGLER, SOM HAR UMIDDELBARE RETSVIRKNINGER I MEDLEMSSTATERNES NATIONALE RETSORDENER .

14 DET BEMAERKES HERVED, AT EN BESTEMMELSE I EN AFTALE INDGAAET AF FAELLESSKABET MED ET TREDJELAND MAA ANSES FOR UMIDDELBART ANVENDELIG, NAAR DER AF DENS ORDLYD SAMT AFTALENS FORMAAL OG KARAKTER KAN UDLEDES EN KLAR OG PRAECIS FORPLIGTELSE, HVIS OPFYLDELSE OG RETSVIRKNINGER IKKE ER BETINGET AF, AT DER UDSTEDES YDERLIGERE RETSAKTER .

15 ARTIKLERNE 2-5 I DEN HER OMHANDLEDE AFTALE INDEHOLDER BESTEMMELSE OM EN INDLEDENDE FASE, HVORUNDER TYRKIET MED STOETTE FRA FAELLESSKABET SKAL KUNNE STYRKE SIN OEKONOMI, EN OVERGANGSPERIODE, I LOEBET AF HVILKEN DER GRADVIS SKAL OPRETTES EN TOLDUNION OG SKE EN TILNAERMELSE AF PARTERNES OEKONOMISKE POLITIK, SAMT EN ENDELIG FASE, DER SKAL BYGGE PAA TOLDUNIONEN OG INDEBAERE EN STYRKELSE AF SAMORDNINGEN AF PARTERNES OEKONOMISKE POLITIK .

16 DET FREMGAAR AF AFTALENS STRUKTUR OG INDHOLD, AT DENNE FASTLAEGGER DE GENERELLE MAALSAETNINGER MED ASSOCIERINGEN OG DE GENERELLE RETNINGSLINIER FOR VIRKELIGGOERELSEN AF DISSE, UDEN AT SELVE AFTALEN INDEHOLDER PRAECISE REGLER OM, HVORLEDES DENNE VIRKELIGGOERELSE SKAL FOERES UD I LIVET . DET ER KUN, FOR SAA VIDT ANGAAR VISSE SAERLIGE SPOERGSMAAL, AT DER I DE SOM BILAG TIL AFTALEN OPTAGNE PROTOKOLLER, SOM TILLAEGSPROTOKOLLEN NU HAR AFLOEST, ER FASTLAGT DETALJEREDE REGLER .

17 ASSOCIERINGSRAADET, DER PAA DEN ENE SIDE BESTAAR AF MEDLEMMER AF MEDLEMSSTATERNES REGERINGER, AF RAADET OG AF KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER OG PAA DEN ANDEN SIDE AF MEDLEMMER AF DEN TYRKISKE REGERING, ER VED ARTIKEL 22 TILLAGT KOMPETENCE TIL AT TRAEFFE BESLUTNINGER MED HENBLIK PAA AT FOERE DE I AFTALEN FASTLAGTE MAALSAETNINGER UD I LIVET .

18 AFTALENS AFSNIT II, DER OMHANDLER IVAERKSAETTELSEN AF OVERGANGSPERIODEN, INDEHOLDER FORUDEN TO KAPITLER VEDROERENDE HENHOLDSVIS TOLDUNIONEN OG LANDBRUGET ET TREDJE KAPITEL INDEHOLDENDE ANDRE BESTEMMELSER AF OEKONOMISK KARAKTER, HERUNDER ARTIKEL 12, SOM OMHANDLER ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED .

19 IFOELGE AFTALENS ARTIKEL 12 ER DE KONTRAHERENDE PARTER ENIGE OM "PAA GRUNDLAG AF" ARTIKLERNE 48, 49 OG 50 I TRAKTATEN OM OPRETTELSE AF FAELLESSKABET GRADVIST INDBYRDES AT GENNEMFOERE ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED .

20 HERUDOVER FASTSAETTES DET I PROTOKOLLENS ARTIKEL 36, AT ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED GRADVIST VIL BLIVE GENNEMFOERT I OVERENSSTEMMELSE MED PRINCIPPERNE I AFTALENS ARTIKEL 12 MELLEM AFSLUTNINGEN AF DET TOLVTE OG DET TOOGTYVENDE AAR EFTER AFTALENS IKRAFTTRAEDELSE, OG AT ASSOCIERINGSRAADET TRAEFFER BESLUTNING OM DE NOEDVENDIGE RETNINGSLINIER MED HENBLIK HERPAA .

21 DET BEMAERKES, AT ASSOCIERINGSRAADET I HENHOLD TIL PROTOKOLLENS ARTIKEL 36 ER ENEKOMPETENT TIL - PAA DE VILKAAR, SOM DET FINDER HENSIGTSMAESSIGE - AT UDSTEDE DE NAERMERE REGLER VEDROERENDE EN GRADVIS GENNEMFOERELSE AF ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED UD FRA POLITISKE OG OEKONOMISKE OVERVEJELSER, DER NAVNLIG HAR TILKNYTNING TIL DEN GRADVISE GENNEMFOERELSE AF TOLDUNIONEN OG TILNAERMELSEN AF PARTERNES OEKONOMISKE POLITIK .

22 DEN ENESTE BESLUTNING, SOM ASSOCIERINGSRAADET HAR TRUFFET PAA DETTE OMRAADE, ER AFGOERELSE 1/80 AF 19 . SEPTEMBER 1980, DER INDEHOLDER ET FORBUD MOD OVER FOR TYRKISKE ARBEJDSTAGERE, SOM ALLEREDE LOVLIGT ER INTEGRERET PAA ARBEJDSMARKEDET I MEDLEMSSTATERNE, AT INDFOERE NYE RESTRIKTIONER, FOR SAA VIDT ANGAAR ADGANG TIL BESKAEFTIGELSE . HVAD DERIMOD ANGAAR SPOERGSMAALET OM FAMILIESAMMENFOERINGER, ER DER IKKE TRUFFET NOGEN AFGOERELSE AF TILSVARENDE ART .

23 DET FREMGAAR SAALEDES AF EN UNDERSOEGELSE AF AFTALENS ARTIKEL 12 OG PROTOKOLLENS ARTIKEL 36, AT DISSE BESTEMMELSER I DET VAESENTLIGE HAR KARAKTER AF PROGRAMERKLAERINGER, IDET DE IKKE ER TILSTRAEKKELIGT PRAECISE OG UBETINGEDE TIL DIREKTE AT KUNNE REGULERE SPOERGSMAALET OM ARBEJDSKRAFTENS FRIE BEVAEGELIGHED .

24 UNDER DISSE OMSTAENDIGHEDER KAN DER IKKE AF AFTALENS ARTIKEL 7 UDLEDES NOGET FORBUD MOD AT INDFOERE NYE RESTRIKTIONER, FOR SAA VIDT ANGAAR FAMILIESAMMENFOERINGER . DENNE BESTEMMELSE, DER ER INDEHOLDT I AFTALENS AFSNIT I, SOM OMHANDLER PRINCIPPERNE FOR ASSOCIERINGEN, ER AF MEGET GENEREL KARAKTER, IDET DET I BESTEMMELSEN FASTSAETTES, AT DE KONTRAHERENDE PARTER TRAEFFER ALLE ALMINDELIGE ELLER SAERLIGE FORANSTALTNINGER, SOM ER EGNEDE TIL AT SIKRE OPFYLDELSEN AF DE FORPLIGTELSER, DER FOELGER AF AFTALEN, OG AT DE AFHOLDER SIG FRA AT TRAEFFE FORANSTALTNINGER, DER VIL KUNNE BRINGE VIRKELIGGOERELSEN AF MAALSAETNINGERNE MED AFTALEN I FARE . DER KAN IKKE AF DENNE BESTEMMELSE, SOM BLOT INDEHOLDER EN GENEREL FORPLIGTELSE FOR DE KONTRAHERENDE PARTER TIL AT SAMARBEJDE MED HENBLIK PAA VIRKELIGGOERELSEN AF MAALSAETNINGERNE MED AFTALEN, UDSPRINGE UMIDDELBARE RETTIGHEDER FOR PRIVATE, SOM IKKE ALLEREDE FREMGAAR AF ANDRE BESTEMMELSER I AFTALEN .

25 DET FOERSTE SPOERGSMAAL MAA HEREFTER BESVARES SAALEDES, AT DER IKKE AF BESTEMMELSERNE I AFTALENS ARTIKEL 12 OG PROTOKOLLENS ARTIKEL 36, SAMMENHOLDT MED BESTEMMELSERNE I AFTALENS ARTIKEL 7, UDSPRINGER NOGEN FAELLESSKABSRETLIGE REGLER, SOM HAR UMIDDELBARE RETSVIRKNINGER I MEDLEMSSTATERNES NATIONALE RETSORDENER .

26 MED DET ANDET SPOERGSMAAL OENSKER DEN FORELAEGGENDE RETSINSTANS AT FAA AFGJORT, HVORVIDT BEGREBET FRI BEVAEGELIGHED I AFTALEN OMFATTER DE VILKAAR, DER GAELDER FOR, HVORNAAR EN AEGTEFAELLE ELLER MINDREAARIGE BOERN TIL EN TYRKISK ARBEJDSTAGER, SOM HAR BOPAEL I FAELLESSKABET, KAN TAGE OPHOLD HOS DENNE .

27 NAAR HENSES TIL SVARET PAA DET FOERSTE SPOERGSMAAL, ER DET UFORNOEDENT AT BESVARE DET ANDET SPOERGSMAAL .

28 HVAD ANGAAR DEN BETYDNING, SOM ARTIKEL 8 I DEN EUROPAEISKE MENNESKERETTIGHEDSKONVENTION MAATTE KUNNE FAA FOR SVARET PAA DETTE SPOERGSMAAL, BEMAERKES, AT DET SOM FASTSLAAET I DOMMEN AF 11 . JULI 1985 ( CINETHEQUE, DE FORENEDE SAGER 60 OG 61/84, SML . S.*2605, 2618 ) PAAHVILER DOMSTOLEN AT SIKRE, AT FAELLESSKABSRETTEN ER I OVERENSSTEMMELSE MED PRINCIPPET OM BESKYTTELSE AF DE GRUNDLAEGGENDE RETTIGHEDER, MEN AT DOMSTOLEN IKKE KAN EFTERPROEVE, OM NATIONALE RETSFORSKRIFTER, SOM IKKE ER EN DEL AF FAELLESSKABETS RETSORDEN, ER FORENELIGE MED DEN EUROPAEISKE MENNESKERETTIGHEDSKONVENTION . HVAD SAALEDES ANGAAR DEN FORELIGGENDE SAG, FREMGAAR DET AF SVARET PAA DET FOERSTE SPOERGSMAAL, AT DER IKKE PAA NUVAERENDE TIDSPUNKT BESTAAR NOGEN FAELLESSKABSRETLIGE REGLER, DER FASTLAEGGER VILKAARENE FOR, HVORNAAR MEDLEMSSTATERNE BOER TILLADE FAMILIESAMMENFOERINGER I HENSEENDE TIL TYRKISKE ARBEJDSTAGERE, DER LOVLIGT HAR OPHOLD I FAELLESSKABET . DE I HOVEDSAGEN OMHANDLEDE NATIONALE RETSFORSKRIFTER HAR SAALEDES IKKE HAFT TIL FORMAAL AT GENNEMFOERE EN FAELLESSKABSRETLIG BESTEMMELSE . HEREFTER MAA DET LAEGGES TIL GRUND, AT DOMSTOLEN IKKE HAR KOMPETENCE TIL AT AFGOERE, OM NATIONALE RETSFORSKRIFTER SOM DE HER OMHANDLEDE ER FORENELIGE MED PRINCIPPERNE I ARTIKEL 8 I DEN EUROPAEISKE MENNESKERETTIGHEDSKONVENTION .

Afgørelse om sagsomkostninger


SAGENS OMKOSTNINGER

29 DE UDGIFTER, SOM ER AFHOLDT AF FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLANDS REGERING, DEN FRANSKE REPUBLIKS REGERING, DEN HELLENSKE REPUBLIKS REGERING, DET FORENEDE KONGERIGES REGERING OG KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER, DER HAR AFGIVET INDLAEG FOR DOMSTOLEN, KAN IKKE GODTGOERES . DA SAGENS BEHANDLING I FORHOLD TIL HOVEDSAGENS PARTER UDGOER ET LED I DEN SAG, DER VERSERER FOR DEN NATIONALE RET, TILKOMMER DET DENNE AT TRAEFFE AFGOERELSE OM SAGENS OMKOSTNINGER .

Afgørelse


PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

KENDER

DOMSTOLEN

VEDROERENDE DE SPOERGSMAAL, DER ER FORELAGT AF VERWALTUNGSGERICHT STUTTGART VED KENDELSE AF 11 . DECEMBER 1985, FOR RET :

BESTEMMELSERNE I ARTIKEL 12 I AFTALEN OM OPRETTELSE AF EN ASSOCIERING MELLEM DET EUROPAEISKE OEKONOMISKE FAELLESSKAB OG TYRKIET, UNDERTEGNET I ANKARA DEN 12 . SEPTEMBER 1963 OG INDGAAET PAA FAELLESSKABETS VEGNE VED RAADETS AFGOERELSE AF 23 . DECEMBER 1963, OG I ARTIKEL 36 I TILLAEGSPROTOKOLLEN, UNDERTEGNET I BRUXELLES DEN 23 . NOVEMBER 1970 OG INDGAAET PAA FAELLESSKABETS VEGNE VED RAADETS FORORDNING NR . 2760/72 AF 19 . DECEMBER 1972, SAMMENHOLDT MED BESTEMMELSERNE I AFTALENS ARTIKEL 7, UDGOER IKKE FAELLESSKABSRETLIGE REGLER, SOM HAR UMIDDELBARE RETSVIRKNINGER I MEDLEMSSTATERNES NATIONALE RETSORDENER .

Top