Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61985CJ0424

    Domstolens dom af 17. juni 1987.
    Coöperatieve Melkproducentenbedrijven Noord-Nederland BA ("Frico") m.fl. mod Voedselvoorzienings In- en Verkoopbureau.
    Anmodninger om præjudiciel afgørelse: College van Beroep voor het Bedrijfsleven - Nederlandene.
    Gyldigheden af forskellige rentesatser ved støtte til privat oplagring af smør.
    Forenede sager 424/85 og 425/85.

    Samling af Afgørelser 1987 -02755

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1987:296

    61985J0424

    DOMSTOLENS DOM AF 17. JUNI 1987. - NOORD-NEDERLAND BA (FRICO) OG AN BOARD BAINNE LTD. OG J. WIJFFELS BV MOD VOEDSELVOORZIENINGS IN- EN VERKOOPBUREAU. - ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE INDGIVET AF COLLEGE VAN BEROEP VOOR HET BEDRIJFSLEVEN. - GYLDIGHEDEN AF FORSKELLIGE RENTESATSER VED STOETTE TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER. - FORENEDE SAGER 424/85 OG 425/85.

    Samling af Afgørelser 1987 side 02755


    Sammendrag
    Dommens præmisser
    Afgørelse om sagsomkostninger
    Afgørelse

    Nøgleord


    ++++

    1 . LANDBRUG - FAELLES MARKEDSORDNING - MAELK OG MEJERIPRODUKTER - STOETTE TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER - GODTGOERELSE AF FINANSIERINGSOMKOSTNINGERNE - HENSYNTAGEN TIL FORSKELLIGE RENTESATSER ALT EFTER DEN MEDLEMSSTAT HVOR SMOERRET ER OPLAGRET - LOVLIGHED

    ( RAADETS FORORDNING NR . 985/68, ART . 10, STK . 1; KOMMISSIONENS FORORDNING NR . 685/69, ART . 24, STK . 3, LITRA C ), SOM AENDRET VED FORORDNING NR . 1746/84 )

    2 . LANDBRUG - FAELLES MARKEDSORDNING - FORSKELSBEHANDLING MELLEM PRODUCENTER OG FORBRUGERE - FORBUD - RAEKKEVIDDE

    ( EOEF-TRAKTATEN, ART . 40, STK . 3, ANDET PKT .)

    3 . FAELLESSKABSRET - PRINCIPPER - BESKYTTELSE AF DEN BERETTIGEDE FORVENTNING - GRAENSER - AENDRING AF BESTEMMELSERNE VEDROERENDE EN FAELLES MARKEDSORDNING - FAELLESSKABSINSTITUTIONERNES FRIE SKOEN

    Sammendrag


    1 . ARTIKEL 10, STK . 1, I FORORDNING NR . 985/68 OM FASTSAETTELSE AF ALMINDELIGE REGLER FOR INTERVENTIONSFORANSTALTNINGER PAA MARKEDET FOR SMOER OG FLOEDE, FORTOLKET UNDER HENSYNTAGEN TIL FORORDNINGENS BETRAGTNINGER, ER IKKE TIL HINDER FOR, AT DEN RENTESATS, DER I HENHOLD TIL FORORDNING NR . 1746/84 I FORBINDELSE MED FINANSIERINGSOMKOSTNINGERNE SKAL LAEGGES TIL GRUND VED BEREGNINGEN AF STOETTEN TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER, ER FORSKELLIG ALT EFTER DEN MEDLEMSSTAT, HVOR SMOERRET OPLAGRES . SELV OM DEN ENSARTEDE ORDNING FOR PRIVAT OPLAGRING AF SMOER I FAELLESSKABET FORESKRIVER EN ENSARTET FREMGANGSMAADE VED BEREGNINGEN AF STOETTEBELOEBET I FORHOLD TIL LAGEROMKOSTNINGERNE OG MARKEDSUDVIKLINGEN, INDEBAERER DEN NEMLIG IKKE, AT DER INDEN FOR HELE FAELLESSKABET SKAL YDES SAMME STOETTE TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER .

    ANVENDELSEN AF FORSKELLIGE SATSER VED FASTSAETTELSE AF STOETTEN TIL PRIVAT OPLAGRING GOER DET MULIGT AT SIKRE EN SAA RATIONEL OPLAGRING SOM MULIG, DA EN SAADAN FREMGANGSMAADE IKKE UNDERGRAVER ENHEDSMARKEDET FOR SMOER, IDET DEN ER UDEN BETYDNING FOR DEN FAELLES INTERVENTIONSPRIS OG IKKE PAAVIRKER DEN FAELLES INDIKATIVPRIS .

    2 . FORBUDET MOD FORSKELSBEHANDLING EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 40, STK . 3, ANDET PKT ., SOM SAERLIGT UDTRYK FOR DET ALMINDELIGE LIGHEDSPRINCIP, ER IKKE TIL HINDER FOR, AT SAMMENLIGNELIGE FORHOLD BEHANDLES FORSKELLIGT, NAAR EN SAADAN FORSKELSBEHANDLING ER OBJEKTIVT BEGRUNDET .

    3 . DE ERHVERVSDRIVENDE KAN IKKE HAVE NOGEN BERETTIGET FORVENTNING MED HENSYN TIL OPRETHOLDELSEN AF EN BESTAAENDE SITUATION, SOM KAN AENDRES VED BESLUTNINGER TAGET AF FAELLESSKABSINSTITUTIONERNE INDEN FOR RAMMERNE AF DERES FRIE SKOEN . DETTE GAELDER NAVNLIG ET OMRAADE HENHOERENDE UNDER DE FAELLES MARKEDSORDNINGER, SOM NETOP SKAL INDEBAERE EN GARANTI FOR EN LOEBENDE TILPASNING TIL DEN OEKONOMISKE UDVIKLING .

    Dommens præmisser


    1 VED TO KENDELSER AF 13 DECEMBER 1985, INDGAAET TIL DOMSTOLEN DEN 18 . DECEMBER 1985, HAR COLLEGE VAN BEROEP VOOR HET BEDRIJFSLEVEN FORELAGT DOMSTOLEN TO PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL VEDROERENDE GYLDIGHEDEN AF KOMMISSIONENS FORORDNING NR . 1746/84 AF 21 . JUNI 1984 ( EFT L*64, S.*32 ), SOM AENDREDE ARTIKEL 24, STK . 3, I FORORDNING NR . 685/69 AF 14 . APRIL 1969 OM GENNEMFOERELSESBESTEMMELSER FOR INTERVENTIONER PAA MARKEDET FOR SMOER OG FLOEDE, HVOREFTER DER INDFOERTES FORSKELLIGE SATSER FOR DEN RENTEGODTGOERELSE, DER YDES VED STOETTE TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER .

    2 SPOERGSMAALENE ER BLEVET REJST UNDER TO SAGER FOR DEN NEDERLANDSKE RET ANLAGT AF PAA DEN ENE SIDE SELSKABET NOORD NEDERLAND BA OG PAA DEN ANDEN SIDE AN BOARD BAINNE LTD OG J . WIJFFELS BV . DISSE SELSKABER, SOM BL.A . BESKAEFTIGER SIG MED FREMSTILLING, SALG, IMPORT OG EKSPORT AF SMOER, HAVDE INDGAAET KONTRAKTER OM OPLAGRING AF SMOER MED VOEDSELVOORZIENINGS IN - EN VERKOOPBUREAU ( HEREFTER BENAEVNT "VIB "), DET NEDERLANDSKE INTERVENTIONSORGAN, KOMPETENT FOR OPLAGRING AF SMOER . UNDER HENVISNING TIL EF-REGLERNE OM SMOEROPLAGRING ANMODEDE SELSKABERNE VIB OM UDBETALING AF ET FORSKUD PAA DEN DEM TILKOMMENDE STOETTE . VED AFGOERELSER AF 14 . OG 28 . SEPTEMBER 1984 IMOEDEKOM VIB DERES ANSOEGNINGER, IDET DET VED BEREGNINGEN AF FORSKUDDENE LAGDE EN RENTESATS PAA 7% TIL GRUND, JFR . OVENNAEVNTE FORORDNING NR . 1746/84 . HEREFTER INDBRAGTE SELSKABERNE AFGOERELSERNE FOR COLLEGE VAN BEROEP VOR HET BEDRIJFSLEVEN, IDET DE GJORDE GAELDENDE, AT FORORDNINGEN VAR I STRID MED FAELLESSKABSRETTEN .

    3 DET ER BAGGRUNDEN FOR, AT DEN NATIONALE RET VED TO KENDELSER AF 13 . DECEMBER 1985 HAR BESLUTTET AT UDSAETTE SAGERNE PAA DOMSTOLENS BESVARELSE AF FOELGENDE NAESTEN IDENTISKE PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL :

    "ER KOMMISSIONENS FORORDNING ( EOEF ) NR . 685/69 AF 14 . APRIL 1969 SOM AENDRET VED KOMMISSIONENS FORORDNING ( EOEF ) NR . 1746/84 AF 21 . JUNI 1984 UGYLDIG, FOR SAA VIDT ARTIKEL 24, STK . 3, SIDSTE PKT ., IFOELGE NAEVNTE AENDRING BESTEMMER, AT RENTESATSEN FOR SMOER OPLAGRET I FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND OG I NEDERLANDENE FASTSAETTES TIL 7% P.A ., OG FOR SMOER OPLAGRET I DET FORENEDE KONGERIGE TIL 9,5% P.A ., FORDI

    A ) FORORDNINGEN ER I STRID MED ARTIKEL 10, STK . 1, I RAADETS FORORDNING ( EOEF ) NR . 985/68, OG/ELLER

    B ) FORORDNINGEN ER I STRID MED EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 40, STK . 3, OG/ELLER

    C ) ( KUN SAG 424/85 ) FORORDNINGEN ER I STRID MED EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 30, OG/ELLER

    D ) FORORDNINGEN ER I STRID MED PRINCIPPERNE OM ET ENHEDSMARKED OG ENS PRISER, SOM BEGGE LIGGER TIL GRUND FOR DEN FAELLES MARKEDSORDNING FOR MEJERIPRODUKTER, OG/ELLER

    E ) FORORDNINGEN ER UFULDSTAENDIGT ELLER FEJLAGTIGT BEGRUNDET, OG/ELLER

    F ) FORORDNINGEN ER I STRID MED RETSSIKKERHEDSPRINCIPPET, OG/ELLER

    G ) FORORDNINGEN ER I STRID MED ANDRE BESTEMMELSER I EOEF-TRAKTATEN ELLER MED ET ELLER FLERE AF TRAKTATENS GRUNDLAEGGENDE PRINCIPPER?"

    4 DER HENVISES TIL RETSMOEDERAPPORTEN FOR SAA VIDT ANGAAR DE RELEVANTE FAELLESSKABSBESTEMMELSER SAMT SAGSOEGERNES OG KOMMISSIONENS INDLAEG . DISSE MOMENTER GENGIVES KUN NEDENFOR, FOR SAA VIDT DET ER NOEDVENDIGT FOR FORSTAAELSEN AF DOMSTOLENS ARGUMENTATION .

    OM DEN ANFAEGTEDE FORORDNING ER FORENELIG MED ARTIKEL 10, STK . 1, I FORORDNING NR . 985/68 OG MED PRINCIPPERNE OM ENS PRISER OG ET ENHEDSMARKED FOR SMOER

    5 SAGSOEGERNE I HOVEDSAGEN HAR ANFOERT, AT IFOELGE ARTIKEL 10, STK . 1, I RAADETS FORORDNING NR . 985/68 AF 15 . JULI 1968 ( EFT 1968 I, S.*247, S.*1 ) SAMT PRINCIPPERNE OM ENS PRISER OG ET ENHEDSMARKED FOR SMOER SKAL DER I SAMTLIGE FAELLESSKABETS MEDLEMSSTATER YDES SAMME STOETTE TIL PRIVAT OPLAGRING .

    6 DET BEMAERKES FOR DET FOERSTE, AT IFOELGE ARTIKEL 10, STK . 1, I OVENNAEVNTE FORORDNING NR . 985/68 FASTSAETTES "STOERRELSEN AF STOETTEN TIL DEN PRIVATE OPLAGRING ... FOR FAELLESSKABET UNDER HENSYNTAGEN TIL LAGEROMKOSTNINGERNE OG DEN PAAREGNELIGE UDVIKLING AF PRISERNE PAA FRISK SMOER OG PAA LAGERSMOER ." DISSE BESTEMMELSER SKAL FORTOLKES UNDER HENSYNTAGEN SAAVEL TIL FORORDNINGENS BETRAGTNINGER SOM TIL DE MAAL, DER FORFOELGES MED STOETTEN TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER .

    7 DET MAA HER FREMHAEVES, AT RAADET I NIENDE BETRAGTNING TIL FORORDNING NR . 985/68 BLOT UNDERSTREGER, AT DET FOR AT SIKRE EN ENSARTET ORDNING FOR STOETTE TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER INDEN FOR FAELLESSKABET ER NOEDVENDIGT AT FORESKRIVE EN ENSARTET FREMGANGSMAADE VED BEREGNINGEN AF STOETTEBELOEBET I OVERENSSTEMMELSE MED LAGEROMKOSTNINGERNE OG MARKEDSUDVIKLINGEN . DERIMOD KRAEVES DET HVERKEN EFTER ORDLYDEN AF OVENNAEVNTE ARTIKEL 10, STK . 1, ELLER DENNE BETRAGTNING, AT DEN ENSARTEDE BEREGNINGSMETODE NOEDVENDIGVIS INDEBAERER, AT DER INDEN FOR HELE FAELLESSKABET SKAL YDES SAMME STOETTE TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER .

    8 YDERLIGERE FOELGER DET AF BETRAGTNINGERNE TIL FORORDNING NR . 985/68, AT "DEN PRIVATE OPLAGRING SKAL BIDRAGE TIL AT TILVEJEBRINGE LIGEVAEGT PAA MARKEDET", OG FAELLESSKABSBESTEMMELSERNE SKAL MULIGGOERE "EN SAA RATIONEL OPLAGRING SOM MULIG ". DISSE MAAL KAN IMIDLERTID KUN NAAS, HVIS STOETTEN TIL PRIVAT OPLAGRING TILPASSES OPLAGRERNES REELLE BEHOV, SAALEDES AT DE IKKE HERVED UBERETTIGET LIDER ET TAB ELLER OPNAAR EN GEVINST .

    9 DET BEMAERKES FOR DET ANDET, AT ANVENDELSEN AF FORSKELLIGE SATSER VED FASTSAETTELSE AF STOETTEN TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER ER UDEN BETYDNING FOR DEN FAELLES INTERVENTIONSPRIS, SOM FORTSAT DANNER GRUNDLAGET FOR BEREGNINGEN AF LAGEROMKOSTNINGERNE . DEN PAAVIRKER HELLER IKKE DEN FAELLES INDIKATIVPRIS ELLER MULIGHEDEN FOR AT GENNEMFOERE FORMAALET HERMED . DA DER PAA DISSE TO OMRAADER FASTSAETTES SAMME PRISER FOR HELE FAELLESSKABET, BEVARES ENHEDSMARKEDET FOR SMOER .

    10 DET KAN HEREFTER FASTSLAAS, AT DEN ANFAEGTEDE FORORDNING HVERKEN ER I STRID MED ARTIKEL 10, STK . 1, I RAADETS FORORDNING NR.*985/68 AF 15 JULI 1968 ELLER MED PRINCIPPERNE OM ENS PRISER OG ET ENHEDSMARKED FOR SMOER .

    DEN ANFAEGTEDE FORORDNINGS FORENELIGHED MED LIGEBEHANDLINGSPRINCIPPET EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 40, STK . 3, ANDET PKT .

    11 IFOELGE DOMSTOLENS FASTE PRAKSIS ER FORBUDDET MOD FORSKELSBEHANDLING EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 40, STK . 3, ANDET PKT ., SOM SAERLIGT UDTRYK FOR DET ALMINDELIGE LIGHEDSPRINCIP, IKKE TIL HINDER FOR, AT SAMMENLIGNELIGE FORHOLD BEHANDLES FORSKELLIGT, NAAR EN SAADAN FORSKELSBEHANDLING ER OBJEKTIVT BEGRUNDET .

    12 SELV OM DE FORSKELLIGE RENTESATSER, SOM ER INDFOERT IFOELGE DEN ANFAEGTEDE FORORDNING, HVILER PAA ET OBJEKTIVT KRITERIUM, NEMLIG DE RENTESATSER, DER REELT ANVENDES PAA MEDLEMSSTATERNES KREDITMARKED, HAR SAGSOEGERNE I HOVEDSAGEN GJORT GAELDENDE, AT DETTE KRITERIUM IKKE ER AFGOERENDE, OG AT DE ANFAEGTEDE FORANSTALTNINGER I VIRKELIGHEDEN INDEBAERER, AT DER BLANDT DE BEROERTE ERHVERVSDRIVENDE OPSTAAR EN UBERETTIGET FORSKELSBEHANDLING .

    13 DE HAR FOR DET FOERSTE ANFOERT, AT DEN ENKELTE ERHVERVSDRIVENDE FRIT KAN VAELGE DEN VALUTA, HAN OENSKER AT ANVENDE VED FINANSIERING AF OPLAGRINGEN, OG SAALEDES HAR MULIGHED FOR AT UDNYTTE LAVE RENTESATSER UDEN HENSYN TIL, I HVILKEN MEDLEMSSTAT OPLAGRINGEN FINDER STED .

    14 DETTE ARGUMENT KAN IKKE LAEGGES TIL GRUND . DET ER RIGTIGT, AT VIRKSOMHEDER, SOM OPLAGRER SMOER I MEDLEMSSTATER MED HOEJE RENTESATSER HAR MULIGHED FOR AT FINANSIERE OPLAGRINGEN VED AT OPTAGE LAAN I DE MEDLEMSSTATERS VALUTA, HVOR RENTESATSEN ER LAV, MEN DENNE FORDEL OPVEJES VED RISIKOEN FOR EN FOR DEM UFORDELAGTIG AENDRING AF DEN PAAGAELDENDE VALUTAKURS .

    15 SAGSOEGERNE HAR FOR DET ANDET GJORT GAELDENDE, AT DER GAAR EN VIS TID, INDEN DET NATIONALE INTERVENTIONSORGAN UDBETALER GODTGOERELSEN, HVORFOR DER ER EN TENDENS TIL, AT MARKEDSPRISEN FOR SMOER I DEN ENKELTE STAT FALDER I TAKT MED, AT DEN DER GAELDENDE RENTESATS STIGER . ANVENDELSEN AF EN FAELLES RENTESATS VED GODTGOERELSEN AF FINANSIERINGSOMKOSTNINGERNE VILLE SAALEDES GOERE DET MULIGT AT OPVEJE DE ULEMPER I KONKURRENCEMAESSIG HENSEENDE, SOM RAMMER DE VIRKSOMHEDER, DER OPLAGRER SMOER I STATER, HVOR RENTESATSEN ER LAVEST, OG SOM FOELGE HERAF HAR DEN HOEJESTE MARKEDSPRIS .

    16 HELLER IKKE DETTE ARGUMENT KAN LAEGGES TIL GRUND . STOETTEN TIL OPLAGRING HAR NEMLIG UDELUKKENDE TIL FORMAAL I VIDEST MULIGT OMFANG AT UDLIGNE DE OMKOSTNINGER, SOM VIRKSOMHEDERNE NORMALT PAAFOERES VED GENNEMFOERELSEN AF DENNE TRANSAKTION, MEN DERIMOD IKKE AT GOERE DET MULIGT FOR ENKELTE VIRKSOMHEDER AT FORBEDRE DERES KONKURRENCEEVNE OVER FOR KONKURRERENDE VIRKSOMHEDER I ANDRE MEDLEMSSTATER .

    17 ENDELIG HAR SAGSOEGERNE GJORT GAELDENDE, AT EN DIFFERENTIERING AF RENTESATSERNE I FORBINDELSE MED FINANSIERINGEN AF PRIVAT OPLAGRING AF SMOER INDEBAERER EN FORSKELSBEHANDLING AF SMOERPRODUCENTER I FORHOLD TIL PRODUCENTER AF ANDRE LANDBRUGSPRODUKTER, FOR HVILKE DER IKKE ER INDFOERT EN DIFFERENTIERING .

    18 OGSAA DETTE ARGUMENT MAA TILBAGEVISES . ENHVER FAELLES MARKEDSORDNING HAR SIT EGET SAERKENDE, OG FOR SAA VIDT ANGAAR MARKEDSORDNINGEN FOR SMOER, SPILLER OPLAGRING AF PRODUKTET EN SAERLIG ROLLE, IDET DER KRAEVES FORANSTALTNINGER, SOM IKKE KAN SAMMENLIGNES MED DEM, DER GAELDER FOR ANDRE LANDBRUGSPRODUKTER . IFOELGE DOMSTOLENS FASTE PRAKSIS FORELIGGER DER IKKE FORSKELSBEHANDLING I STRID MED LIGHEDSPRINCIPPET, NAAR FORSKELLIGE FORHOLD BEHANDLES FORSKELLIGT .

    19 DET KAN SAALEDES FASTSLAAS, AT DEN ANFAEGTEDE FORORDNING IKKE ER I STRID MED LIGEBEHANDLINGSPRINCIPPET EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 40, STK . 3, ANDET PKT .

    DEN ANFAEGTEDE FORORDNINGS FORENELIGHED MED TRAKTATENS ARTIKEL 30

    20 SAGSOEGERNE HAR ANFOERT, AT DET SOM FOELGE AF ANVENDELSEN AF SAMME RENTESATSER VED GODTGOERELSEN AF FINANSIERINGSOMKOSTNINGERNE TIDLIGERE VAR MULIGT AT UDLIGNE DET KONKURRENCEMAESSIGE HANDICAP FOR VIRKSOMHEDERNE I MEDLEMSSTATERNE MED DEN LAVESTE RENTESATS OG DEN HOEJESTE MARKEDSPRIS . NAAR DENNE UDLIGNING OPHAEVES, MEDFOERER DE UENS SATSER FOR GODTGOERELSEN AF FINANSIERINGSOMKOSTNINGERNE, AT DER OPSTAAR KUNSTIGE HANDELSSTROEMME, HVORVED EKSPORTEN AF SMOER TIL ANDRE MEDLEMSSTATER VANSKELIGGOERES . DIFFERENTIERINGEN MAA DERFOR ANSES FOR EN FORANSTALTNING MED TILSVARENDE VIRKNINGER SOM KVANTITATIVE INDFOERSELSRESTRIKTIONER, DER ER OMFATTET AF FORBUDDET EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 30 .

    21 SOM DOMSTOLEN ALLEREDE HAR BEMAERKET, HAR STOETTEN TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER UDELUKKENDE TIL FORMAAL I VIDEST MULIGT OMFANG AT UDLIGNE DE OMKOSTNINGER, VIRKSOMHEDERNE MAA AFHOLDE FOR AT KUNNE GENNEMFOERE OPLAGRINGEN . EN TILPASNING AF SATSERNE VED GODTGOERELSEN AF FINANSIERINGSOMKOSTNINGERNE TIL DE FAKTISK ERLAGTE RENTER GOER DET LETTERE AT NAA DETTE MAAL UDEN AT FREMKALDE KUNSTIGE HANDELSSTROEMME . DIFFERENTIERINGEN AF RENTESATSERNE KAN SAALEDES UNDER INGEN OMSTAENDIGHEDER ANSES FOR EN FORANSTALTNING MED TILSVARENDE VIRKNING SOM KVANTITATIVE INDFOERSELSRESTRIKTIONER, DER ER FORBUDT EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 30 .

    22 DET KAN SAALEDES FASTSLAAS, AT DEN ANFAEGTEDE FORORDNING IKKE ER I STRID MED TRAKTATENS ARTIKEL 30 .

    DEN ANFAEGTEDE FORORDNINGS BEGRUNDELSE

    23 SAGSOEGERNE I HOVEDSAGEN HAR GJORT GAELDENDE, AT DEN ANFAEGTEDE FORORDNING ER I STRID MED TRAKTATENS ARTIKEL 190, DA BEGRUNDELSEN ER BEHAEFTET MED FIRE FEJL .

    24 DE HAR FOR DET FOERSTE GJORT GAELDENDE, AT DET FEJLAGTIGT FREMGAAR AF ANDEN BETRAGTNING TIL OVENNAEVNTE FORORDNING NR . 1746/84, AT FINANSIERINGSOMKOSTNINGERNE TIL OPLAGRING AFHOLDES "AF" MEDLEMSSTATERNE, MENS OMKOSTNINGERNE I VIRKELIGHEDEN AFHOLDES AF DE ENKELTE VIRKSOMHEDER .

    25 DET BEMAERKES IMIDLERTID, AT DEN SAALEDES MED RETTE KONSTATEREDE FEJL KUN FINDES I DEN NEDERLANDSKE VERSION AF FORORDNINGEN OG SKYLDES EN FORKERT OVERSAETTELSE . DEN KAN DERFOR IKKE PAAVIRKE INDHOLDET AF DEN NAEVNTE FORORDNING OG HELLER IKKE DENNES GYLDIGHED .

    26 SAGSOEGERNE HAR FOR DET ANDET ANFAEGTET RIGTIGHEDEN AF DET I DEN ANDEN BETRAGTNING TIL DEN ANFAEGTEDE FORORDNING ANFOERTE, HVOREFTER EN ENSARTET FASTSAETTELSE AF DE AF OPLAGRERNE AFHOLDTE FINANSIERINGSOMKOSTNINGER I VISSE MEDLEMSSTATER MAA ANSES FOR ET YDERLIGERE INCITAMENT TIL OPLAGRING .

    27 SELV OM DET ER RIGTIGT, AT EN BESLUTNING OM PRIVAT OPLAGRING AF SMOER AFHAENGER AF EN RAEKKE GENERELLE OG LOKALT BESTEMTE OEKONOMISKE BETRAGTNIGER, FORHOLDER DET SIG IKKE DESTO MINDRE SAALEDES, AT VIRKSOMHEDERNE I DE MEDLEMSSTATER, HVOR DE FAKTISKE RENTESATSER VAR BETYDELIG LAVERE END DEN FAELLES RENTESATS, SOM FAELLESSKABSMYNDIGHEDERNE TIDLIGERE TOG I BETRAGTNING VED FASTSAETTELSEN AF OPLAGRINGSOMKOSTNINGERNE, HAVDE ET YDERLIGERE INCITAMENT TIL OPLAGRING .

    28 I MODSAETNING TIL DET AF SAGSOEGERNE ANFOERTE HAR KOMMISSIONEN IKKE GJORT SIG SKYLDIG I EN FEJL VED I TREDJE BETRAGTNING TIL DEN ANFAEGTEDE FORORDNING AT GIVE UDTRYK FOR SIT OENSKE OM AT UNDGAA "AT BERIGE DE ERHVERVSDRIVENDE UDEN GRUND ". FASTSAETTELSEN AF OPLAGRINGSOMKOSTNINGERNE PAA GRUNDLAG AF EN FAELLES RENTESATS HAVDE NEMLIG TIL VIRKNING, AT DE VIRKSOMHEDER, SOM OPLAGREDE SMOERRET I ET LAND, HVOR DEN FAKTISKE RENTESATS VAR LAVERE END DEN FAELLES SATS, MODTOG EN GODTGOERELSE, DER VAR STOERRE END DE FAKTISK AFHOLDTE OMKOSTNINGER . DET ER HERVED UDEN STOERRE BETYDNING, OM DEN ENKELTE VIRKSOMHED UDNYTTER DEN OVERSKYDENDE GODTGOERELSE TIL AT FOROEGE SIN FORTJENESTE ELLER TIL AT FORBEDRE SIN KONKURRENCESTILLING VED AT REDUCERE SINE SALGSPRISER .

    29 ENDELIG HAR SAGSOEGERNE ANFOERT, AT KOMMISSIONEN IKKE I BEGRUNDELSEN FOR DEN ANFAEGTEDE FORORDNING HAR TAGET I BETRAGTNING, AT DE VIRKSOMHEDER, DER OPERERER I MEDLEMSSTATER MED HOEJE RENTESATSER BEVARER MULIGHEDEN FOR AT FINANSIERE OPLAGRINGSOMKOSTNINGERNE I DE MEDLEMSSTATERS VALUTA, HVOR RENTESATSEN ER LAV .

    30 SOM ALLEREDE BEMAERKET, OPVEJES VIRKSOMHEDERNES FORDEL VED EN SAADAN FREMGANGSMAADE AF RISIKOEN FOR, AT VALUTAKURSERNE AENDRES I EN FOR DEM UGUNSTIG RETNING . DET ER SAALEDES MED RETTE, AT KOMMISSIONEN IKKE HAR TAGET DENNE MULIGHED I BETRAGTNING VED FASTSAETTELSE AF GODTGOERELSESORDNINGEN FOR LAGEROMKOSTNINGERNE .

    31 DET KAN HEREFTER FASTSLAAS, AT DEN ANFAEGTEDE FORORDNINGS BEGRUNDELSE IKKE ER BEHAEFTET MED VAESENTLIGE MANGLER .

    DEN ANFAEGTEDE FORORDNINGS FORENELIGHED MED RETSSIKKERHEDSPRINCIPPET

    32 IFOELGE SAGSOEGERNE HAR KOMMISSIONEN I TO HENSEENDER TILSIDESAT RETSSIKKERHEDSPRINCIPPET . DELS ANFOERTE DEN I ET SVAR AF 21 . OKTOBER 1983 PAA EN SKRIFTLIG FORESPOERGSEL FRA ET PARLAMENTSMEDLEM, AT "KOMMISSIONEN IKKE (( HAR )) TIL HENSIGT AT FORETAGE EN DIFFERENTIERING AF STOETTEN ALT EFTER RENTENIVEAUET I DE FORSKELLIGE MEDLEMSSTATER"; DELS BURDE KOMMISSIONEN IFOELGE SAGSOEGERNE HAVE FASTSAT GENNEMFOERELSESBESTEMMELSER FOR KONTRAKTER OM KOEB OG SALG AF SMOER INDGAAET FORUD FOR FORORDNINGENS IKRAFTTRAEDEN .

    33 MED HENSYN TIL DET FOERSTE PUNKT BEMAERKES, AT ARTIKEL 10, STK . 2, I RAADETS OVENNAEVNTE FORORDNING NR . 985/68 GIVER KOMMISSIONEN MULIGHED FOR AT AENDRE STOETTEN TIL PRIVAT OPLAGRING AF SMOER, "SAAFREMT MARKEDSSITUATIONEN KRAEVER DET ." DA KOMMISSIONEN KONSTATEREDE, AT DER I MEDLEMSSTATER MED LAVT RENTENIVEAU SKETE EN BETYDELIG PRIVAT OPLAGRING AF SMOER, VAR DEN FULDT BERETTIGET TIL AT VURDERE SITUATIONEN ANDERLEDES END ADSKILLIGE MAANEDER TIDLIGERE . I HENHOLD TIL DOMSTOLENS FASTE PRAKSIS, ( JFR . NAVNLIG DOMMENE AF 15 . JULI 1982, EDEKA ZENTRALE AG MOD FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLAND, SAG 245/81, SML . S.*2745, OG AF 28 . OKTOBER 1982, WERNER FAUST MOD KOMMISSIONEN, SAG 52/81, SML . S.*3745 ) KAN DE ERHVERVSDRIVENDE IKKE HAVE NOGEN BERETTIGET FORVENTNING MED HENSYN TIL OPRETHOLDELSEN AF EN BESTAAENDE SITUATION, SOM KAN AENDRES VED BESLUTNINGER TAGET AF FAELLESSKABSINSTITUTIONERNE INDEN FOR RAMMERNE AF DERES FRIE SKOEN . ENHVER FORNUFTIG OG OMHYGGELIG ERHVERVSDRIVENDE BURDE DERFOR HAVE TAGET I BETRAGTNING, AT DER KUNNE SKE EN NEDSAETTELSE AF DEN FAELLES RENTESATS FOR BEREGNINGEN AF GODTGOERELSEN AF FINANSIERINGSOMKOSTNINGERNE FOR OPLAGRINGEN, NAVNLIG PAA ET OMRAADE HENHOERENDE UNDER DE FAELLES MARKEDSORDNINGER, SOM NETOP SKAL INDEBAERE EN GARANTI FOR EN LOEBENDE TILPASNING TIL DEN OEKONOMISKE UDVIKLING .

    34 MED HENSYN TIL DET ANDET PUNKT BEMAERKES, AT DEN ANFAEGTEDE FORORDNING IFOELGE ARTIKEL 2, KUN ANVENDES FOR SMOER, DER OPLAGRES FRA FORORDNINGENS IKRAFTTRAEDEN . BESTEMMELSERNE HAR SAALEDES IKKE TILBAGEVIRKENDE GYLDIGHED . I DET OMFANG SAGSOEGERNE GOER GAELDENDE, AT DE INDEN OFFENTLIGGOERELSEN AF DEN ANFAEGTEDE FORORDNING HAVDE INDGAAET EN RAEKKE KONTRAKTER OM KOEB OG SALG AF SMOER PAA GRUNDLAG AF DEN TIDLIGERE GAELDENDE FAELLES RENTESATS, HAR DE SOM ALLEREDE NAEVNT KUN SIG SELV AT TAKKE FOR, AT DE IKKE FORUDSAA MULIGHEDEN FOR EN RENTENEDSAETTELSE .

    35 DET KAN SAALEDES FASTSLAAS, AT DEN ANFAEGTEDE FORORDNING IKKE ER I STRID MED RETSSIKKERHEDSPRINCIPPET .

    DEN ANFAEGTEDE FORORDNINGS FORENELIGHED MED ANDRE AF TRAKTATENS BESTEMMELSER

    36 SAGSOEGERNE HAR HER BLOT ANFOERT, AT DEN ANFAEGTEDE FORORDNING HINDRER VIRKSOMHEDERNE I AT OPTAGE LAAN I DEN VALUTA, DE MAATTE OENSKE, HVORVED PRINCIPPET OM DE FRIE KAPITALBEVAEGELSER, JFR . TRAKTATENS ARTIKEL 67, STK . 1, TILSIDESAETTES .

    37 HEROVERFOR BEMAERKES, AT DIFFERENTIERINGEN AF DE RENTESATSER, DER ANVENDES VED GODTGOERELSE AF FINANSIERINGSOMKOSTNINGERNE I FORBINDELSE MED PRIVAT OPLAGRING AF SMOER, IKKE PAA NOGEN MAADE KAN BEGRAENSE VIRKSOMHEDERNES MULIGHED FOR AT FINANSIERE OPLAGRINGEN I DEN AF DEM FORETRUKNE VALUTA .

    38 DET KAN HEREFTER FASTSLAAS, AT DEN ANFAEGTEDE FORORDNING IKKE ER I STRID MED PRINCIPPET OM FRIE KAPITALBEVAEGELSER, JFR . TRAKTATENS ARTIKEL 67, STK . 1 .

    39 GENNEMGANGEN AF DE AF COLLEGE VAN BEROEP VOOR HET BEDRIJFSLEVEN FORELAGTE SPOERGSMAAL HAR SAALEDES INTET FREMBRAGT, SOM KAN REJSE TVIVL OM GYLDIGHEDEN AF KOMMISSIONENS FORORDNING NR.*1746/84 AF 21 . JUNI 1984, HVORVED ARTIKEL 24, STK . 3, I FORORDNING NR . 685/69 AF 14 . APRIL 1969 AENDREDES .

    Afgørelse om sagsomkostninger


    SAGENS OMKOSTNINGER

    40 DE UDGIFTER, DER ER AFHOLDT AF KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER, SOM HAR AFGIVET INDLAEG FOR DOMSTOLEN, KAN IKKE GODTGOERES . DA SAGENS BEHANDLING I FORHOLD TIL HOVEDSAGENS PARTER UDGOER ET LED I DE SAGER, DER VERSERER FOR DEN NATIONALE RET, TILKOMMER DET DENNE AT TRAEFFE AFGOERELSE OM SAGENS OMKOSTNINGER .

    Afgørelse


    PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

    KENDER

    DOMSTOLEN

    VEDROERENDE DE SPOERGSMAAL, DER ER FORELAGT AF COLLEGE VAN BEROEP VOR HET BEDRIJFSLEVEN VED KENDELSER AF 13 . DECEMBER 1985, FOR RET :

    GENNEMGANGEN AF DE AF COLLEGE VAN BEROEP VOR HET BEDRIJFSLEVEN FORELAGTE SPOERGSMAAL HAR INTET FREMBRAGT, SOM KAN REJSE TVIVL OM GYLDIGHEDEN AF KOMMISSIONENS FORORDNING ( EOEF ) NR . 1746/84 AF 21 . JUNI 1984 ( EFT L*164, S.*32 ), HVORVED ARTIKEL 24, STK . 3, I FORORDNING ( EOEF ) NR . 685/69 AF 14 . APRIL 1969 AENDREDES .

    Top