EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61985CJ0352

Domstolens dom af 26. april 1988.
Bond van Adverteerders m.fl. mod den nederlandske stat.
Anmodning om præjudiciel afgørelse: Gerechtshof, Haag - Nederlandene.
Forbud mod reklamer og undertekster i fjernsynsprogrammer fra udlandet.
Sag 352/85.

Samling af Afgørelser 1988 -02085

ECLI identifier: ECLI:EU:C:1988:196

61985J0352

DOMSTOLENS DOM AF 26. APRIL 1988. - BOND VAN ADVERTEERDERS M. FL. MOD DEN NEDERLANDSKE STAT. - ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE INDGIVET AF GERECHTSHOF, HAAG. - FORBUD MOD REKLAME OG UNDERTEKSTER I FORBINDELSE MED TV-PROGRAMMER SOM SENDES FRA UDLANDET. - SAG 352/85.

Samling af Afgørelser 1988 side 02085
svensk specialudgave side 00449
finsk specialudgave side 00455


Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse

Nøgleord


++++

1 . FRI UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER - TJENESTEYDELSER - BEGREB - GRAENSEOVERSKRIDENDE FORDELING AF UDSENDELSER, DER INDEHOLDER REKLAMEINDSLAG, GENNEM KABELANALAEG

( EOEF-TRAKTATEN, ART . 59 OG 60 )

2 . FRI UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER - RESTRIKTIONER - FORDELING AF UDSENDELSER FRA EN ANDEN MEDLEMSSTAT GENNEM KABELANLAEG - FORBUD MOD REKLAMEINDSLAG, SOM SPECIELT HENVENDER SIG TIL DET INDENLANDSKE PUBLIKUM, OG MOD AT FORSYNE PROGRAMMER MED UNDERTEKSTER - FORSKELSBEHANDLING - IKKE TILLADT - UNDTAGELSER - HENSYN TIL DEN OFFENTLIGE ORDEN - OPRETHOLDELSE AF ET IKKE-KOMMERCIELT OG ALSIDIGT UDBUD AF INDENLANDSKE RADIO OG FJERNSYNSPROGRAMMER - RESTRIKTIONER SPECIELT PAALAGT PROGRAMMER FRA ANDRE MEDLEMSSTATER SOM IKKE STAAR I ET RIMELIGT FORHOLD TIL DE TILSIGTEDE MAAL - IKKE TILLADT

( EOEF-TRAKTATEN, ART . 56, 59 OG 66 )

Sammendrag


1 . NAAR KABELDISTRIBUTIONSVIRKSOMHEDER, DER ER ETABLERET I EN MEDLEMSSTAT, FORDELER FJERNSYNSPROGRAMMER, SOM UDBYDES AF STATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER, OG SOM INDEHOLDER REKLAMER, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL PUBLIKUM I MODTAGELSESMEDLEMSSTATEN, FORELIGGER DER EN RAEKKE TJENESTEYDELSER SOM OMHANDLET I TRAKTATENS ARTIKLER 59 OG 60 .

2 . EN NATIONAL LOVGIVNING, HVOREFTER FORDELING AF PROGRAMMER, SOM UDSENDES AF STATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER, GENNEM KABELANLAEG KUN ER TILLADT, HVIS PROGRAMMERNE IKKE INDEHOLDER REKLAMEINDSLAG, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL PUBLIKUM I DEN PAAGAELDENDE MEDLEMSSTAT, MENS DE INDENLANDSKE TV-KANALER IKKE ER UNDERGIVET DE SAMME RESTRIKTIONER, INDEBAERER RESTRIKTIONER, SOM RAMMES AF FORBUDET I TRAKTATENS ARTIKEL 59 . DET SAMME GAELDER ET FORBUD MOD AT FORSYNE PROGRAMMERNE MED UNDERTEKSTER PAA MEDLEMSSTATENS SPROG, NAAR FORBUDET KUN HAR TIL FORMAAL AT VIRKE SOM ET SUPPLEMENT TIL FORBUDET MOD REKLAMEINDSLAG .

SELV NAAR DE EFTER DET ANFOERTE ER BEGRUNDEDE I HENSYNET TIL DEN OFFENTLIGE ORDEN, NEMLIG AT OPRETHOLDE INDENLANDSK RADIO OG FJERNSYNS IKKE-KOMMERCIELLE OG DERMED ALSIDIGE KARAKTER, KAN SAADANNE DISKRIMINERENDE RESTRIKTIONER IKKE FALDE IND UNDER UNDTAGELSESREGLERNE I TRAKTATENS ARTIKEL 56, FORDI DE IKKE STAAR I ET RIMELIGT FORHOLD TIL DET TILSIGTEDE MAAL .

Dommens præmisser


1 VED DOM AF 30 . OKTOBER 1985, INDGAAET TIL DOMSTOLEN DEN 18 . NOVEMBER 1985, HAR GERECHTSHOF, HAAG, FORELAGT NI PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL VEDROERENDE FORTOLKNINGEN AF EOEF-TRAKTATENS BESTEMMELSER OM DEN FRIE UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER OG OM RAEKKEVIDDEN AF VISSE GENERELLE FAELLESSKABSRETLIGE PRINCIPPER MED HENBLIK PAA AT KUNNE TRAEFFE AFGOERELSE OM, HVORVIDT DET ER FORENELIGT MED FAELLESSKABSRETTEN, AT DER I NATIONALE BESTEMMELSER OPSTILLES ET FORBUD MOD AT FORDELE RADIO - OG FJERNSYNSPROGRAMMER, SOM UDSENDES FRA ANDRE MEDLEMSSTATER, GENNEM KABELANLAEG, NAAR PROGRAMMERNE INDEHOLDER REKLAMER, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL DET NEDERLANDSKE PUBLIKUM ELLER ER FORSYNET MED NEDERLANDSKE UNDERTEKSTER .

2 SPOERGSMAALENE ER REJST UNDER EN SAG, SOM ER ANLAGT AF EN NEDERLANDSK ANNONCOERSAMMENSLUTNING, BOND VAN ADVERTEERDERS, 14 REKLAMEBUREAUER SAMT EN ANTENNEFORENING ( HEREFTER BENAEVNT "BOND VAN ADVERTEERDERS ") MOD DEN NEDERLANDSKE STAT . SAGEN DREJER SIG OM DET FORBUD MOD REKLAMER OG NEDERLANDSKE UNDERTEKSTER, SOM ER OPSTILLET VED BEKENDTGOERELSE AF 26 . JULI 1984 (" KABELREGELING", HEREFTER BENAEVNT "KABELBEKENDTGOERELSEN ") ( STAATSCOURANT NR . 145 AF 27.7.1984 ), OG SOM BOND VAN ADVERTEERDERS ANSER FOR AT VAERE I STRID MED EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 59 FF . OG MED DEN RET TIL YTRINGSFRIHED, SOM ER SIKRET VED ARTIKEL 10 I DEN EUROPAEISKE MENNESKERETTIGHEDSKONVENTION .

3 FORBUDET MOD REKLAMER OG UNDERTEKSTER FREMGAAR AF KABELBEKENDTGOERELSENS ARTIKEL 4, STK . 1, HVOREFTER "BENYTTELSE AF ET ANTENNEANLAEG TIL FORDELING AF RADIO - OG FJERNSYNSPROGRAMMER, DER ER BESTEMT TIL ALMENHEDEN, ER TILLADT, NAAR DER ER TALE OM ...

C ) PROGRAMMER, DER UDBYDES FRA UDLANDET VIA KABEL -, RADIO - ELLER SATELLITFORBINDELSER AF ELLER FOR EN INSTITUTION ELLER SAMMENSLUTNING AF INSTITUTIONER, SOM I DET LAND, HVOR INSTITUTIONEN ER BELIGGENDE, UDSENDER PROGRAMMET TIL ALMENHEDEN VED HJAELP AF EN RADIO - ELLER FJERNSYNSSENDER ELLER ET KABELNET, PAA BETINGELSE AF :

- AT PROGRAMMET IKKE INDEHOLDER REKLAMEINDSLAG, SOM SPECIELT HENVENDER SIG TIL DET NEDERLANDSKE PUBLIKUM, OG

- AT PROGRAMMET IKKE INDEHOLDER NEDERLANDSKE UNDERTEKSTER, MEDMINDRE MINISTEREN GIVER TILLADELSE HERTIL ".

4 I BEMAERKNINGERNE TIL BEKENDTGOERELSEN HEDDER DET, AT DISSE FORBUD IKKE GAELDER FOR ET KABELDISTRIBUTIONSSELSKABS VIDEREFORDELING AF PROGRAMMER, SOM SPREDES VED HJAELP AF RADIOBOELGER . DEN NEDERLANDSKE REGERING HAR ANFOERT, AT BEGRUNDELSEN HERFOR ER, AT DISSE PROGRAMMER I PRINCIPPET IKKE INDEHOLDER REKLAMER, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL DET NEDERLANDSKE PUBLIKUM, OG AT DE KAN MODTAGES DIREKTE AF I DET MINDSTE EN DEL AF DE NEDERLANDSKE SEERE . DEN NEDERLANDSKE REGERING HAR ENDVIDERE ANFOERT - UDEN AT DET ER BLEVET IMOEDEGAAET AF BOND VAN ADVERTEERDERS - AT FORBUDENE I KABELBEKENDTGOERELSEN KUN ER TIL HINDER FOR ET KABELDISTRIBUTIONSSELSKABS "FORDELING" AF PROGRAMMER, SOM TILSENDES DET DIREKTE (" POINT TO POINT ") FRA EN UDENLANDSK SENDER VIA EN KOMMUNIKATIONSSATELLIT, HVILKET ER TILFAELDET MED HENSYN TIL DE PROGRAMMER, DER UDSENDES AF SKY CHANNEL, SUPER CHANNEL OG TV 5 .

5 I BEMAERKNINGERNE TIL KABELBEKENDTGOERELSEN HEDDER DET, AT REKLAMEFORBUDET OG FORBUDET MOD UNDERTEKSTER SKAL "FORHINDRE, AT DER INDIREKTE OPRETTES ET KOMMERCIELT NEDERLANDSK KABELPROGRAM ELLER ABONNEMENTSPROGRAM, SOM PAAFOERER INDENLANDSK RADIO OG FJERNSYN OG DET KOMMENDE NEDERLANDSKE ABONNEMENTSFJERNSYN ILLOYAL KONKURRENCE ".

6 DEN NEDERLANDSKE LOV AF 1967 OM RADIO - OG FJERNSYNSVIRKSOMHED ( OMROEPWET, STAATSBLAD NR . 176 ) TAGER SIGTE PAA AT INDFOERE ET ALSIDIGT OG IKKE-KOMMERCIELT UDBUD AF RADIO - OG FJERNSYNSPROGRAMMER PAA DE TO NEDERLANDSKE KANALER . I HENHOLD TIL LOVENS ARTIKLER 27 OG 29 FORDELES DEN DISPONIBLE SENDETID PAA DE TO KANALER MELLEM DEN NEDERLANDSKE RADIO - OG FJERNSYNSINSTITUTION (" NEDERLANDSE OMROEPSTICHTING", HEREFTER BENAEVNT "NOS ") PAA DEN ENE SIDE OG EN RAEKKE RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONER, SOM ER GODKENDT AF VEDKOMMENDE MINISTERIUM, OG SOM BL.A . REPRAESENTERER DE VIGTIGSTE AANDELIGE STROEMNINGER I NEDERLANDENE PAA DEN ANDEN SIDE . I HENHOLD TIL LOVENS ARTIKEL 36 SKAL NOS UDSENDE ET FAELLESPROGRAM, SOM BL.A . OMFATTER NYHEDSUDSENDELSER . I OEVRIGT HAR RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONERNE I HENHOLD TIL LOVENS ARTIKEL 35 PLIGT TIL HVER FOR SIG AT UDSENDE ET FULDSTAENDIGT PROGRAM, SOM I RIMELIGT INDBYRDES FORHOLD BESTAAR AF KULTUR -, OPLYSNINGS -, UNDERVISNINGS - OG UNDERHOLDNINGSUDSENDELSER .

7 I LOVENS ARTIKEL 11 OPSTILLES DER ET FORBUD MOD, AT RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONERNE UDSENDER REKLAMER EFTER ANMODNING FRA TREDJEMAND . RETTEN TIL AT UDSENDE REKLAMER PAA DE TO NEDERLANDSKE KANALER ER I HENHOLD TIL LOVENS ARTIKEL 50 FORBEHOLDT "STICHTING ETHERRECLAME" ( HEREFTER BENAEVNT "STER "). STER PRODUCERER IKKE REKLAMEINDSLAGENE SELV, MEN SOERGER KUN FOR TRANSMISSIONEN AF INDSLAGENE, SOM PRODUCERES AF ANDRE, DER FAAR TILDELT SENDETID AF STER . I HENHOLD TIL ARTIKEL 6, STK . 2, I STER' S VEDTAEGTER, SKAL STER OVERFOERE INDTAEGTERNE TIL STATEN, DER BRUGER DEM TIL AT YDE STOETTE TIL RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONERNE OG, I MINDRE OMFANG, TIL PRESSEN . IFOELGE OPLYSNINGER, DER ER GIVET AF DEN NEDERLANDSKE REGERING OG IKKE BESTRIDT AF BOND VAN ADVERTEERDERS, HIDROERER 70% AF RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONERNES MIDLER FRA DEN LICENS, SOM BETALES AF SEERNE, MENS DE RESTERENDE 30% HIDROERER FRA DE BELOEB, STER MODTAGER .

8 EFTER BOND VAN ADVERTEERDERS' OPFATTELSE ER DE MULIGHEDER FOR AT UDSENDE REKLAMER, DER TILBYDES AF STER, FOR BEGRAENSEDE; SPECIELT KAN STER IKKE UDSENDE REKLAMEINDSLAGENE TILSTRAEKKELIGT HYPPIGT . BOND VAN ADVERTEERDERS OENSKER DERFOR AT GOERE BRUG AF DE STOERRE MULIGHEDER, DE UDENLANDSKE STATIONERS KOMMERCIELLE PROGRAMMER TILBYDER, MEN DETTE FORHINDRES AF REKLAMEFORBUDET OG FORBUDET MOD UNDERTITLER I KABELBEKENDTGOERELSEN .

9 BOND VAN ADVERTEERDERS INDGAV PAA DENNE BAGGRUND EN BEGAERING TIL PRAESIDENTEN FOR ARRONDISSEMENTSRECHTBANK, HAAG, MED KRAV OM, AT DE NAEVNTE FORBUD SOM EN FORELOEBIG FORHOLDSREGEL BLEV ERKLAERET UANVENDELIGE . PRAESIDENTEN TOG BEGAERINGEN TIL FOELGE FOR SAA VIDT ANGIK FORBUDET MOD UNDERTEKSTER, MEN IKKE MED HENSYN TIL REKLAMEFORBUDET . HAN BEGRUNDEDE SIN AFGOERELSE MED, AT FORBUDET MOD UNDERTEKSTER ER DISKRIMINERENDE, FORDI DET IKKE GAELDER FOR RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONERNE, OG I OEVRIGT OVERFLOEDIGT, FORDI REKLAMEFORBUDET I SIG SELV ER TILSTRAEKKELIGT TIL AT FORHINDRE UDSENDELSE AF UDENLANDSKE PROGRAMMER MED NEDERLANDSKE UNDERTEKSTER, SOM INDEHOLDER REKLAMER . SAAVEL BOND VAN ADVERTEERDERS SOM DEN NEDERLANDSKE STAT HAR INDBRAGT AFGOERELSEN FOR GERECHTSHOF, HAAG .

10 GERECHTSHOF HAR FUNDET DET NOEDVENDIGT AT FORELAEGGE NI SPOERGSMAAL VEDROERENDE FORTOLKNINGEN AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 59 FF . SPOERGSMAALENE ER FORMULERET SOM FOELGER :

"1 ) FORELIGGER DER EN ELLER FLERE TJENESTEYDELSER, SOM IKKE I ALLE RELEVANTE HENSEENDER UDFOERES I EN ENKELT MEDLEMSSTAT, NAAR SELSKABER M.V ., DER DRIVER KABELANLAEG I VEDKOMMENDE MEDLEMSSTAT, VED HJAELP AF KABEL -, RADIO - ELLER SATELLITFORBINDELSER FRA UDLANDET MODTAGER RADIO - OG FJERNSYNSPROGRAMMER, MED ELLER UDEN REKLAMEINDSLAG, OG DEREFTER FORDELER PROGRAMMERNE GENNEM KABELANLAEGGENE?

2 ) SAAFREMT SPOERGSMAAL 1 MAA BESVARES BEKRAEFTENDE, FORELIGGER DER DA EN BEGRAENSNING AF UDVEKSLINGEN AF SAADANNE TJENESTEYDELSER, SOM ER FORBUDT I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 59, NAAR DER VED NATIONALE BESTEMMELSER INDFOERES BEGRAENSNINGER I FORDELINGEN AF PROGRAMMER, SOM PAA DEN OMTALTE MAADE UDBYDES FRA UDLANDET, GENNEM KABELANLAEG I MEDLEMSSTATEN, OG BESTEMMELSERNE IKKE GAELDER ELLER IKKE GAELDER PAA SAMME MAADE FOR TILSVARENDE PROGRAMMER, SOM UDBYDES FRA INDLANDET?

3 ) HAR DET BETYDNING FOR BESVARELSEN AF SPOERGSMAAL 2, OM DE PROGRAMMER, DER PAA DEN OMTALTE MAADE UDBYDES FRA UDLANDET, INDEHOLDER REKLAMER, SOM SPECIELT HENVENDER SIG TIL PUBLIKUM I VEDKOMMENDE MEDLEMSSTAT, NAAR TILSVARENDE REKLAMER I DE PROGRAMMER, DER UDBYDES FRA MEDLEMSSTATENS OMRAADE, KUN MAA UDSENDES AF EN INSTITUTION, SOM HAR ET LOVBESTEMT MONOPOL PAA SAADANNE UDSENDELSER, OG NAAR DE INDTAEGTER, INSTITUTIONEN OPPEBAERER SOM FOELGE AF DISSE UDSENDELSER ( NAESTEN ) UDELUKKENDE SKAL ANVENDES TIL FINANSIERING AF DEN VIRKSOMHED, SOM UDOEVES AF DE INDENLANDSKE RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONER OG DEN INDENLANDSKE PRESSE?

4 ) FORELIGGER DER - SAAFREMT TRAKTATBESTEMMELSERNE OM FRI UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER FINDER ANVENDELSE - EN RESTRIKTION, SOM ER FORBUDT I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 59, NAAR DER VED NATIONALE BESTEMMELSER SOM BESKREVET I DET FOREGAAENDE OPSTILLES ET FORBUD MOD AT FORDELE PROGRAMMER, SOM UDBYDES FRA UDLANDET PAA DEN ANFOERTE MAADE, OG SOM INDEHOLDER REKLAMER, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL PUBLIKUM I MODTAGELSESMEDLEMSSTATEN, OG NAAR DET IKKE ER TILLADT DE INDENLANDSKE RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONER AT UDSENDE REKLAMER, IDET UDSENDELSE AF REKLAMER FRA MEDLEMSSTATEN ER FORBEHOLDT EN INSTITUTION, SOM HAR ET LOVBESTEMT MONOPOL PAA SAADANNE UDENDELSER, MENS DE INDTAEGTER, SOM OPPEBAERES SOM FOELGE AF DISSE UDSENDELSER ( NAESTEN ) UDELUKKENDE SKAL TILFALDE DE INDENLANDSKE RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONER OG DEN INDENLANDSKE PRESSE?

5 ) FORELIGGER DER - SAAFREMT TRAKTATBESTEMMELSERNE OM FRI UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER FINDER ANVENDELSE - EN RESTRIKTION, SOM ER FORBUDT I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 59, NAAR DER IFOELGE NATIONALE BESTEMMELSER SOM BESKREVET I DET FOREGAAENDE STILLES KRAV OM TILLADELSE FRA MYNDIGHEDERNE TIL AT FORDELE PROGRAMMER, SOM UDBYDES FRA UDLANDET PAA DEN ANFOERTE MAADE, OG SOM ER FORSYNET MED UNDERTEKSTER PAA MODTAGELSESMEDLEMSSTATENS SPROG, UDELUKKENDE MED DET FORMAAL AT OPNAA BESKYTTELSE MOD KOMMERCIELLE UDSENDELSER, SOM HENVENDER SIG TIL PUBLIKUM I VEDKOMMENDE MEDLEMSSTAT, NAAR DER STILLES STRENGE KRAV TIL INDENLANDSKE RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONER, OG DISSE IKKE MAA TRANSMITTERE KOMMERCIELLE RADIO - OG FJERNSYNSUDSENDELSER ( I NOGEN SOM HELST FORM ), OG OMSTAENDIGHEDERNE I OEVRIGT ER SOM BESKREVET I SPOERGSMAAL 4?

6 ) MAA DER - SAAFREMT TRAKTATBESTEMMELSERNE OM FRI UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER FINDER ANVENDELSE - IKKE BLOT STILLES KRAV OM, AT NATIONALE BESTEMMELSER SOM DE OVENFOR BESKREVNE IKKE MAA VAERE DISKRIMINERENDE, MEN OGSAA OM, AT DE SKAL VAERE BEGRUNDEDE I ALMENE HENSYN OG SKAL STAA I ET RIMELIGT FORHOLD TIL DET TILSIGTEDE MAAL?

7 ) SAAFREMT SPOERGSMAAL 6 MAA BESVARES BEKRAEFTENDE, KAN KULTURPOLITISKE MAAL, SOM TAGER SIGTE PAA AT OPRETHOLDE ET ALSIDIGT OG IKKE-KOMMERCIELT UDBUD AF RADIO - OG FJERNSYNSPROGRAMMER SAMT EN ALSIDIG OG UAFHAENGIG PRESSE, DA BEVIRKE, AT SAADANNE BESTEMMELSER ER BEGRUNDEDE, SELV OM DE ( NAESTEN ) UDELUKKENDE VEDROERER DE OEKONOMISKE VILKAAR FOR DISSE MAALSAETNINGER?

8 ) KAN NATIONALE BESTEMMELSER SOM OMHANDLET I DE FOREGAAENDE SPOERGSMAAL VAERE BEGRUNDEDE, NAAR DE SKAL FORHINDRE, AT KOMMERCIELLE PROGRAMMER, DER UDBYDES FRA UDLANDET PAA DEN OMTALTE MAADE, KONKURRERER MED VEDKOMMENDE MEDLEMSSTATS INDENLANDSKE RADIO OG FJERNSYN OG NYE MEDIEFORMER, SOM SKAL UDVIKLES I MEDLEMSSTATEN?

9 ) KAN GENERELLE FAELLESSKABSRETLIGE PRINCIPPER ( NAVNLIG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET ) OG DE I FAELLESSKABSRETTEN ANERKENDTE GRUNDLAEGGENDE RETTIGHEDER ( NAVNLIG YTRINGSFRIHEDEN OG INFORMATIONSFRIHEDEN ) INDEBAERE, AT MEDLEMSSTATERNE UMIDDELBART PAALAEGGES FORPLIGTELSER, SOM SKAL LAEGGES TIL GRUND VED PROEVELSEN AF NATIONALE BESTEMMELSER SOM DE OVENFOR BESKREVNE, UANSET OM SKREVNE FAELLESSKABSRETLIGE REGLER FINDER ANVENDELSE?"

11 MED HENSYN TIL SAGENS FAKTISKE OMSTAENDIGHEDER, RETSFORHANDLINGERNES FORLOEB SAMT DE AF PARTERNE AFGIVNE INDLAEG, HENVISES I OEVRIGT TIL RETSMOEDERAPPORTEN . DISSE OMSTAENDIGHEDER OMTALES DERFOR KUN I DET FOELGENDE, SAAFREMT DET PAA DE ENKELTE PUNKTER ER NOEDVENDIGT FOR FORSTAAELSEN AF DOMSTOLENS ARGUMENTATION .

A ) SPOERGSMAALET OM DER FORELIGGER TJENESTEYDELSER SOM OMHANDLET I EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 59 OG 60

12 DEN FORELAEGGENDE RETS FOERSTE SPOERGSMAAL GAAR I DET VAESENTLIGE UD PAA, OM DER FORELIGGER EN ELLER FLERE TJENESTEYDELSER SOM OMHANDLET I EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 59 OG 60, NAAR KABELDISTRIBUTIONSSELSKABER I EN MEDLEMSSTAT FORDELER FJERNSYNSPROGRAMMER, SOM UDBYDES AF STATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER, OG SOM INDEHOLDER REKLAMER, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL PUBLIKUM I MODTAGELSESSTATEN .

13 MED HENBLIK PAA BESVARELSEN AF DETTE SPOERGSMAAL SKAL DER FOERST TAGES STILLING TIL, HVILKE TJENESTEYDELSER DER ER TALE OM, DEREFTER OM TJENESTEYDELSERNE ER GRAENSEOVERSKRIDENDE I EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 59' S FORSTAND, OG ENDELIG OM DER ER TALE OM TJENESTEYDELSER, DER NORMALT UDFOERES MOD BETALING, JFR . EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 60 .

14 DET BEMAERKES, AT UDSENDELSEN AF DE PAAGAELDENDE PROGRAMMER INDEBAERER MINDST TO SAERSKILTE TJENESTEYDELSER . DEN FOERSTE ER DEN YDELSE, KABELDISTRIBUTIONSSELSKABERNE I EN MEDLEMSSTAT PRAESTERER FOR STATIONERNE I ANDRE MEDLEMSSTATER VED AT FORDELE DE AF STATIONERNE UDSENDTE PROGRAMMER TIL DERES ABONNENTER . DEN ANDEN ER DEN YDELSE, STATIONERNE I VISSE MEDLEMSSTATER PRAESTERER FOR ANNONCOERERNE, SAERLIG I MODTAGELSESMEDLEMSSTATEN, VED AT UDSENDE REKLAMEINDSLAG, SOM ANNONCOERERNE HAR PRODUCERET SPECIELT MED HENBLIK PAA PUBLIKUM I MODTAGELSESMEDLEMSSTATEN .

15 BEGGE DISSE TJENESTEYDELSER ER GRAENSEOVERSKRIDENDE I TRAKTATENS ARTIKEL 59' S FORSTAND . I BEGGE TILFAELDE ER TJENESTEYDERNE NEMLIG ETABLERET I EN ANDEN MEDLEMSSTAT END NOGLE AF MODTAGERNE AF YDELSEN .

16 DE TO TJENESTEYDELSER UDFOERES OGSAA MOD BETALING, JFR . EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 60 . DELS MODTAGER KABELDISTRIBUTIONSSELSKABERNE BETALING FOR DEN YDELSE, DE PRAESTERER FOR STATIONERNE, GENNEM DE BELOEB, DE OPKRAEVER HOS DERES ABONNENTER . DET ER UDEN STOERRE BETYDNING, AT STATIONERNE NORMALT IKKE SELV BETALER KABELDISTRIBUTIONSSELSKABERNE FOR FORDELINGEN AF UDSENDELSERNE . EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 60 KRAEVER NEMLIG IKKE, AT TJENESTEYDELSEN BETALES AF DEN, DER MODTAGER YDELSEN . DELS MODTAGER STATIONERNE BETALING FRA ANNONCOERERNE FOR DEN TJENESTEYDELSE, DE PRAESTERER VED AT OPTAGE INDSLAGENE I PROGRAMMERNE .

17 PAA DENNE BAGGRUND MAA DEN NATIONALE RETS FOERSTE SPOERGSMAAL BESVARES SAALEDES, AT NAAR KABELDISTRIBUTIONSVIRKSOMHEDER, DER ER ETABLERET I EN MEDLEMSSTAT, FORDELER FJERNSYNSPROGRAMMER, SOM UDBYDES AF STATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER, OG SOM INDEHOLDER REKLAMER, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL PUBLIKUM I MODTAGELSESMEDLEMSSTATEN, FORELIGGER DER EN RAEKKE TJENESTEYDELSER SOM OMHANDLET I EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 59 OG 60 .

B ) SPOERGSMAALET OM DER FORELIGGER RESTRIKTIONER, DER HINDRER DEN FRIE UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER, OG SOM ER FORBUDT I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 59

18 DEN NATIONALE RETS ANDET, TREDJE, FJERDE OG FEMTE SPOERGSMAAL GAAR I DET VAESENTLIGE UD PAA, OM REKLAMEFORBUD OG FORBUD MOD UNDERTEKSTER SOM DEM, DER OPSTILLES I KABELBEKENDTGOERELSEN, UDGOER RESTRIKTIONER, DER HINDRER DEN FRIE UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER, OG SOM ER FORBUDT I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 59, NAAR HENSES TIL, AT STATIONER, SOM UDSENDER INDELANDSKE PROGRAMMER, I HENHOLD TIL DEN NEDERLANDSKE LOVGIVNING OM RADIO - OG FJERNSYNSVIRKSOMHED IKKE MAA UDSENDE REKLAMEINDSLAG, AT RETTEN TIL AT UDSENDE SAADANNE INDSLAG IFOELGE SAMME LOVGIVNING ER FORBEHOLDT EN INSTITUTION, OG AT DENNE INSTITUTION I HENHOLD TIL SINE VEDTAEGTER SKAL OVERFOERE SINE INDTAEGTER TIL STATEN, SOM BRUGER DEM TIL AT YDE STOETTE TIL STATIONER, DER UDSENDER INDENLANDSKE PROGRAMMER, OG TIL PRESSEN .

19 DISSE SPOERGSMAAL FINDES AT BURDE BESVARES UNDER ET, SAALEDES AT DER FOERST TAGES STILLING TIL REKLAMEFORBUDET OG DERNAEST TIL FORBUDET MOD UNDERTEKSTER .

20 DET FREMGAAR AF DE SAERLIGE OMSTAENDIGHEDER, DEN FORELAEGGENDE RET HAR HENVIST TIL, AT KABELBEKENDTGOERELSENS FORBUD MOD REKLAMER OG UNDERTEKSTER SKAL SES PAA BAGGRUND AF DE NATIONALE LOVBESTEMMELSER OM RADIO - OG FJERNSYNSVIRKSOMHED .

- REKLAMEFORBUDET

21 DET BEMAERKES, AT RESTRIKTIONER, DER HINDRER FRI UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER INDEN FOR FAELLESSKABET, I HENHOLD TIL TRAKTATENS ARTIKEL 59 SKULLE VAERE AFSKAFFET VED OVERGANGSPERIODENS UDLOEB, FOR SAA VIDT ANGAAR STATSBORGERE I MEDLEMSSTATERNE, DER ER BOSAT I ET ANDET AF FAELLESSKABETS LANDE END MODTAGEREN AF DEN PAAGAELDENDE YDELSE .

22 ET FORBUD MOD REKLAMER SOM DET, DER ER OPSTILLET I KABELBEKENDTGOERELSEN, ER I TO HENSEENDER EN RESTRIKTION, DER HINDRER FRI UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER . FOR DET FOERSTE ER DET TIL HINDER FOR, AT KABELDISTIBUTIONSSELSKABER I EN MEDLEMSSTAT FORDELER FJERNSYNSPROGRAMMER, SOM UDBYDES AF STATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER . FOR DET ANDET ER DET TIL HINDER FOR, AT SAADANNE STATIONER BL.A . FOR ANNONCOERER I MODTAGELSESMEDLEMSSTATEN I DERES PROGRAMMER OPTAGER REKLAMEINDSLAG, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL PUBLIKUM I DENNE STAT .

23 DEN NEDERLANDSKE REGERING HAR ANFOERT, AT REKLAMEFORBUDET I KABELBEKENDTGOERELSEN RAMMER STATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER PAA SAMME MAADE SOM DE NEDERLANDSKE RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONER RAMMES AF FORBUDET MOD REKLAMER I LOVEN OM RADIO - OG FJERNSYNSVIRKSOMHED, OG AT DET ER MINDRE INDGRIBENDE END LOVENS FORBUD, IDET DET IKKE OMFATTER ALLE REKLAMEINDSLAG, MEN KUN REKLAMER, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL DET NEDERLANDSKE PUBLIKUM . DEN NEDERLANDSKE REGERING HAR HERAF SLUTTET, AT SAAFREMT DER FORELIGGER EN RESTRIKTION, DER HINDRER DEN FRIE UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER, ER DEN IKKE DISKRIMINERENDE OG RAMMES DERFOR IKKE AF FORBUDET I TRAKTATENS ARTIKEL 59 .

24 DER KAN IKKE GIVES DEN NEDERLANDSKE REGERING MEDHOLD HERI . DET ER IKKE DE NEDERLANDSKE RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONERS FORHOLD, DER SKAL SAMMENLIGNES MED DE FORHOLD, DER GOER SIG GAELDENDE FOR STATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER, MEN DERIMOD DE NEDERLANDSKE KANALERS FORHOLD SOM HELHED SAMMENLIGNET MED DE UDENLANDSKE STATIONERS .

25 I DENNE SAMMENHAENG BEMAERKES, AT STER KUN HAR TIL OPGAVE AT SOERGE FOR, AT UDSENDELSEN AF REKLAMEINDSLAGENE OVER DE NEDERLANDSKE FJERNSYNSKANALER TEKNISK OG FINANSIELT OPFYLDER KRAVENE I LOVEN OM RADIO - OG FJERNSYNSVIRKSOMHED, OG AT STER IKKE SELV KAN BETRAGTES SOM EN INDSTITUTION MED PROGRAMVIRKSOMHED . STER FORESTAAR NEMLIG KUN TRANSMISSIONEN AF REKLAMEINDSLAG PRODUCERET AF ANDRE, SOM STER SAELGER SENDETID TIL .

26 DET MAA DERFOR FASTSLAAS, AT DER FORELIGGER FORSKELSBEHANDLING, EFTERSOM REKLAMEFORBUDET I KABELBEKENDTGOERELSEN FRATAGER STATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER ENHVER MULIGHED FOR PAA DERES KANALER AT UDSENDE REKLAMEINDSLAG, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL DET NEDERLANDSKE PUBLIKUM, MENS SAADANNE INDSLAG I HENHOLD TIL DEN NEDERLANDSKE LOV OM RADIO - OG FJERNSYNSVIRKSOMHED KAN UDSENDES PAA DE INDENLANDSKE KANALER FOR SAMTLIGE RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONER .

27 ET FORBUD MOD REKLAMER SOM DET, DER ER OPSTILLET I KABELBEKENDTGOERELSEN, INDEBAERER SAALEDES RESTRIKTIONER, SOM HINDRER DEN FRIE UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER, OG SOM RAMMES AF FORBUDET I TRAKTATENS ARTIKEL 59 .

- FORBUDET MOD UNDERTEKSTER

28 DEN NEDERLANDSKE REGERING HAR I DET VAESENTLIGE GJORT GAELDENDE, AT FORBUDET MOD UNDERTEKSTER, SAALEDES SOM DET FREMGAAR AF BEMAERKNINGERNE TIL KABELBEKENDTGOERELSEN, ALENE HAR TIL FORMAAL AT FORHINDRE, AT REKLAMEFORBUDET OMGAAS . DETTE VIL NAVNLIG KUNNE FOREKOMME, HVIS DE UDENLANDSKE PROGRAMMER MED NEDERLANDSKE UNDERTEKSTER INDEHOLDER REKLAMER, SOM KOMMERCIELLE UDSENDELSER NORMALT GOER . DET FREMGAAR AF BEMAERKNINGERNE TIL KABELBEKENDTGOERELSEN, AT SAADANNE REKLAMER - PAA GRUND AF UNDERTEKSTERNE - MAA ANSES FOR SPECIELT AT HENVENDE SIG TIL DET NEDERLANDSKE PUBLIKUM . DEN NEDERLANDSKE REGERING HAR MEDGIVET, AT LOVEN OM RADIO - OG FJERNSYNSVIRKSOMHED IKKE INDEHOLDER ET FORBUD MOD UNDERTEKSTER FOR RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONERNES VEDKOMMENDE, MEN HAR FREMHAEVET, AT DISSE ORGANISATIONER I HENHOLD TIL BESTEMMELSERNE OM ADGANGEN TIL AT DRIVE FJERNSYNSVIRKSOMHED I NEDERLANDENE KUN MAA FORSYNE DERES PROGRAMMER MED UNDERTEKSTER, SAAFREMT PROGRAMMERNE IKKE INDEHOLDER REKLAMER .

29 HERTIL SKAL BLOT BEMAERKES, AT FORBUDET MOD UNDERTEKSTER, SOM ER RETTET MOD FJERNSYNSSTATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER, KUN HAR TIL FORMAAL AT VIRKE SOM ET SUPPLEMENT TIL REKLAMEFORBUDET; DETTE INDEBAERER, SOM ALLEREDE ANFOERT, RESTRIKTIONER, DER HINDRER DEN FRIE UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER, OG SOM RAMMES AF FORBUDET I TRAKTATENS ARTIKEL 59 .

30 ET FORBUD MOD UNDERTEKSTER SOM DET, DER ER OPSTILLET I KABELBEKENDTGOERELSEN, INDEBAERER SAALEDES RESTRIKTIONER, SOM HINDRER DEN FRIE UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER, OG SOM RAMMES AF FORBUDET I TRAKTATENS ARTIKEL 59 .

C ) SPOERGSMAALET OM BEGRAENSNINGER I DEN FRIE UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER SOM DE HER OMHANDLEDE KAN VAERE BEGRUNDEDE .

31 FOR DET TILFAELDE, AT NATIONALE BESTEMMELSER SOM DE I SAGEN OMHANDLEDE IKKE ER DISKRIMINERENDE, OENSKER DEN NATIONALE DOMSTOL MED SIT SJETTE SPOERGSMAAL AFKLARET, OM SAADANNE BESTEMMELSER SKAL VAERE BEGRUNDEDE I ALMENE HENSYN, OG OM DE SKAL STAA I ET RIMELIGT FORHOLD TIL DE MED BESTEMMELSERNE TILSIGTEDE MAAL . MED DET SYVENDE OG DET OTTENDE SPOERGSMAAL OENSKER DEN OPLYST, OM DER I DENNE HENSEENDE KAN LAEGGES VAEGT PAA KULTURPOLITISKE HENSYN ELLER PAA, AT DER FOERES EN POLITIK, SOM SKAL FORHINDRE EN FORM FOR ILLOYAL KONKURRENCE .

32 INDLEDNINGSVIS BEMAERKES, AT NATIONALE BESTEMMELSER, HVOREFTER TJENESTEYDELSER IKKE BEHANDLES ENS, UANSET DERES OPRINDELSE, OG SOM SAALEDES ER DISKRIMINERENDE, KUN ER FORENELIGE MED FAELLESSKABSRETTEN, HVIS DE KAN HENFOERES UNDER EN UDTRYKKELIG UNDTAGELSESBESTEMMELSE .

33 DEN ENESTE UNDTAGELSESBESTEMMELSE, DER KAN KOMME I BETRAGTNING I ET TILFAELDE SOM DET FORELIGGENDE, ER TRAKTATENS ARTIKEL 56, SOM DER HENVISES TIL I TRAKTATENS ARTIKEL 66 . DET FOELGER AF ARTIKEL 56, AT TRAKTATENS ARTIKEL 59 IKKE FINDER ANVENDELSE PAA NATIONALE BESTEMMELSER, DER INDEHOLDER SAERLIGE REGLER FOR FREMMEDE STATSBORGERE, SAAFREMT BESTEMMELSERNE ER BEGRUNDET I HENSYNET TIL DEN OFFENTLIGE ORDEN .

34 DET BEMAERKES, AT OEKONOMISKE HENSYN, F.EKS . AT SIKRE, AT EN NATIONAL OFFENTLIGRETLIG INSTITUTION MODTAGER SAMTLIGE INDTAEGTER FRA REKLAMEINDSLAG, SOM SPECIELT HENVENDER SIG TIL PUBLIKUM I VEDKOMMENDE MEDLEMSSTAT, IKKE KAN BETRAGTES SOM HENSYN TIL DEN OFFENTLIGE ORDEN I TRAKTATENS ARTIKEL 56' S FORSTAND .

35 DEN NEDERLANDSKE REGERING HAR ANFOERT, AT FORBUDET MOD REKLAMER OG UNDERTEKSTER I SIDSTE INSTANS HAR ET IKKE-OEKONOMISK FORMAAL, NEMLIG AT OPRETHOLDE INDENLANDSK RADIO OG FJERNSYNS IKKE-KOMMERCIELLE OG DERMED ALSIDIGE KARAKTER . STER' INDTAEGTER SKAL NEMLIG FINANSIERE DEN STOETTE, STATEN YDER TIL RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONERNE, FOR AT DISSE KAN BEVARE DERES IKKE-KOMMERCIELLE KARAKTER . DEN NEDERLANDSKE REGERING HAR FREMHAEVET, AT UDBUDET AF RADIO - OG FJERNSYNSPROGRAMMER KUN KAN VAERE ALSIDIGT, HVIS RADIO - OG FJERNSYNSORGANISATIONERNE VIRKER PAA IKKE-KOMMERCIELT GRUNDLAG .

36 HERTIL SKAL BLOT BEMAERKES, AT DE FORANSTALTNINGER, DER TRAEFFES I MEDFOER AF DEN NAEVNTE BESTEMMELSE, IKKE MAA STAA I MISFORHOLD TIL DET TILSIGTEDE MAAL . TRAKTATENS ARTIKEL 56 SKAL, SOM EN UNDTAGELSESBESTEMMELSE TIL ET GRUNDLAEGGENDE TRAKTATFAESTET PRINCIP, FORTOLKES SAALEDES, AT DENS VIRKNINGER BEGRAENSES TIL, HVAD DER ER NOEDVENDIGT FOR AT VAERNE OM DE HENSYN, DET ER DENS FORMAAL AT BESKYTTE .

37 DEN NEDERLANDSKE REGERING HAR ERKENDT, AT DE TILSIGTEDE MAAL KAN NAAS MED MINDRE RESTRIKTIVE OG IKKE-DISKRIMINERENDE MIDLER . MAN KUNNE SAALEDES GIVE DE STATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER, DER UDSENDER KOMMERCIELLE PROGRAMMER, VALGET MELLEM AT OVERHOLDE DE OBJEKTIVE RESTRIKTIONER MED HENSYN TIL UDSENDELSE AF REKLAMER - F.EKS . FORBUDET MOD AT REKLAMERE FOR BESTEMT PRODUKTER ELLER PAA BESTEMTE DAGE, BEGRAENSNINGEN AF INDSLAGENES VARIGHED OG HYPPIGHED - SOM OGSAA GAELDER FOR INDENLANDSK RADIO OG FJERNSYN, ELLER - HVIS DE IKKE OENSKER AT OVERHOLDE DISSE REGLER - AT AFSTAA FRA AT SENDE REKLAMEINDSLAG, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL DET NEDERLANDSKE PUBLIKUM .

38 I DENNE SAMMENHAENG BEMAERKES, AT DOMSTOLEN I DOM AF 18 . MARTS 1980 ( DEBAUVE, 52/79, SML . S . 833 ) HAR FASTSLAAET, AT DET I MANGEL AF EN HARMONISERING AF DE NATIONALE REGLER OM RADIO - OG FJERNSYNSVIRKSOMHED ER OVERLADT TIL HVER MEDLEMSSTAT AT REGULERE, BEGRAENSE ELLER ENDOG FULDSTAENDIG FORBYDE FJERNSYNSREKLAMER PAA SIT OMRAADE UD FRA HENSYNET TIL ALMINDELIGE SAMFUNDSINTERESSER, FORUDSAT AT MEDLEMSSTATEN BEHANDLER ALLE TJENESTEYDELSER PAA DETTE OMRAADE ENS, UANSET YDELSERNES OPRINDELSE OG UANSET TJENESTEYDERENS NATIONALITET OG FORRETNINGSMAESSIGE HJEMSTED .

39 DET MAA HEREFTER FASTSLAAS, AT FORBUD MOD REKLAMER OG UNDERTEKSTER SOM DE I KABELBEKENDTGOERELSEN OPSTILLEDE IKKE KAN BEGRUNDES I HENSYNET TIL DEN OFFENTLIGE ORDEN, JFR . TRAKTATENS ARTIKEL 56 .

D ) GENERELLE FAELLESSKABSRETLIGE PRINCIPPER OG DE I FAELLESSKABSRETTEN ANERKENDTE GRUNDLAEGGENDE RETTIGHEDER

40 DEN NATIONALE DOMSTOLS NIENDE SPOERGSMAAL GAAR I DET VAESENTLIGE UD PAA, OM PROPORTIONALITETSPRINCIPPET OG DEN RET TIL YTRINGSFRIHED, DER ER GARANTERET VED ARTIKEL 10 I DEN EUROPAEISKE MENNESKERETTIGHEDSKONVENTION, UMIDDELBART PAALAEGGER MEDLEMSSTATERNE FORPLIGTELSER, UANSET OM SKREVNE FAELLESSKABSRETLIGE BESTEMMELSER FINDER ANVENDELSE .

41 DET FREMGAAR AF BESVARELSEN AF DE FOREGAAENDE SPOERGSMAAL, AT FORBUD MOD REKLAMER OG UNDERTEKSTER SOM DEM, DER OPSTILLES I KABELBEKENDTGOERELSEN, ER UFORENELIGE MED BESTEMMELSERNE I TRAKTATENS ARTIKLER 59 FF . DA DEN NATIONALE DOMSTOL KAN PAADOEMME SAGEN PAA GRUNDLAG AF DISSE BESVARELSER, ER DET IKKE NOEDVENDIGT AT BESVARE DET NIENDE SPOERGSMAAL .

Afgørelse om sagsomkostninger


SAGENS OMKOSTNINGER

42 DE UDGIFTER, DER ER AFHOLDT AF DEN TYSKE OG DEN FRANSKE REGERING OG AF KOMMISSIONEN, DER HAR AFGIVET INDLAEG FOR DOMSTOLEN, KAN IKKE GODTGOERES . DA SAGENS BEHANDLING I FORHOLD TIL HOVEDSAGENS PARTER UDGOER ET LED I DEN SAG, DER VERSERER FOR DEN NATIONALE DOMSTOL, TILKOMMER DET DENNE AT TRAEFFE AFGOERELSE OM SAGENS OMKOSTNINGER .

Afgørelse


PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

KENDER

DOMSTOLEN

VEDROERENDE DE SPOERGSMAAL, DER ER FORELAGT AF GERECHTSHOF, HAAG, OG INDGAAET TIL DOMSTOLEN DEN 18 . NOVEMBER 1985, FOR RET :

1 ) NAAR KABELDISTRIBUTIONSVIRKSOMHEDER, DER ER ETABLERET I EN MEDLEMSSTAT, FORDELER FJERNSYNSPROGRAMMER, SOM UDBYDES AF STATIONER I ANDRE MEDLEMSSTATER, OG SOM INDEHOLDER REKLAMER, DER SPECIELT HENVENDER SIG TIL PUBLIKUM I MODTAGELSESMEDLEMSSTATEN, FORELIGGER DER EN RAEKKE TJENESTEYDELSER SOM OMHANDLET I TRAKTATENS ARTIKLER 59 OG 60 .

2 ) FORBUD MOD REKLAMER OG UNDERTEKSTER SOM DEM, DER ER OPSTILLET I KABELBEKENDTGOERELSEN, INDEBAERER RESTRIKTIONER, SOM HINDRER DEN FRIE UDVEKSLING AF TJENESTEYDELSER, OG SOM RAMMES AF FORBUDET I TRAKTATENS ARTIKEL 59 .

3 ) SAADANNE FORBUD KAN IKKE BEGRUNDES I HENSYNET TIL DEN OFFENTLIGE ORDEN, JFR . TRAKTATENS ARTIKEL 56 .

Top