Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61985CJ0293

    Domstolens dom af 2. februar 1988.
    Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Kongeriget Belgien.
    Forbud mod forskelsbehandling - adgang til uddannelse ved universiteterne og de højere læreanstalter - tilbagebetaling af beløb opkrævet med urette.
    Sag 293/85.

    Samling af Afgørelser 1988 -00305

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1988:40

    61985J0293

    DOMSTOLENS DOM AF 2. FEBRUAR 1988. - KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER MOD KONGERIGET BELGIEN. - FORBUD MOD FORSKELSBEHANDLING - ADGANG TIL UDDANNELSE VED UNIVERSITETERNE OG DE HOEJERE LAEREANSTALTER - TILBAGEBETALING AF AFGIFTER OPKRAEVET MED URETTE. - SAG 293/85.

    Samling af Afgørelser 1988 side 00305


    Sammendrag
    Dommens præmisser
    Afgørelse om sagsomkostninger
    Afgørelse

    Nøgleord


    ++++

    TRAKTATBRUDSSAG - ADMINISTRATIV PROCEDURE - FORMAAL - FRISTER FOR MEDLEMSSTATEN - KRAV OM RIMELIGE FRISTER - VURDERINGSKRITERIER

    ( EOEF-TRAKTATEN, ART . 169 )

    Sammendrag


    UNDER EN TRAKTATBRUDSAG HAR DEN ADMINISTRATIVE PROCEDURE TIL FORMAAL AT GIVE DEN BEROERTE MEDLEMSSTAT LEJLIGHED TIL DELS AT OPFYLDE SINE FAELLESSKABSRETLIGE FORPLIGTELSER, DELS VIRKNINGSFULDT AT TAGE TIL GENMAELE OVER FOR KOMMISSIONENS KLAGEPUNKTER .

    DETTE DOBBELTE FORMAAL INDEBAERER ET KRAV TIL KOMMISSIONEN OM AT FASTSAETTE EN RIMELIG FRIST FOR MEDLEMSSTATERNE TIL AT BESVARE AABNINGSSKRIVELSEN OG TIL AT EFTERKOMME EN BEGRUNDET UDTALELSE ELLER, EFTER OMSTAENDIGHEDERNE, TIL AT FORBEREDE DERES FORSVAR . VED AFGOERELSEN AF, OM DEN FASTSATTE FRIST ER RIMELIG, SKAL DER TAGES HENSYN TIL SAMTLIGE KONKRETE OMSTAENDIGHEDER . MEGET KORTE FRISTER KAN SAALEDES VAERE BEGRUNDET I SAERLIGE FORHOLD, BL.A . NAAR DET HASTER MED AT RAADE BOD PAA ET TRAKTATBRUD, ELLER NAAR DEN BEROERTE MEDLEMSSTAT ER PAA DET RENE MED KOMMISSIONENS STANDPUNKT I GOD TID FORUD FOR SAGEN .

    NAAR DE FASTSATTE FRISTER ER URIMELIGE, VIL KOMMISSIONENS SOEGSMAAL BLIVE AFVIST, SELV OM KOMMISSIONEN UDTALER, AT FRISTERNE IKKE KUNNE MEDFOERE RETSTAB, OG AT DER FOELGELIG VAR BLEVET TAGET HENSYN TIL SVAR AFGIVET EFTER DERES UDLOEB . DEN MEDLEMSSTAT, SOM MODTAGER ET PAALAEG MED EN FRIST TIL AT EFTERKOMME DET, KAN NEMLIG IKKE PAA FORHAAND VIDE, OM OG I GIVET FALD I HVILKET OMFANG KOMMISSIONEN VIL INDROEMME DEN EN LAENGERE FRIST .

    Dommens præmisser


    1 VED STAEVNING, INDLEVERET TIL DOMSTOLENS JUSTITSKONTOR DEN 2 . OKTOBER 1985, HAR KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 169 ANLAGT SAG MED PAASTAND OM, AT DET STATUERES, AT KONGERIGET BELGIEN HAR TILSIDESAT EN RAEKKE FORPLIGTELSER, DER PAAHVILER DET I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 5 OG 7 .

    2 KOMMISSIONEN HAR NAERMERE FOREHOLDT KONGERIGET BELGIEN : A ) AT DET I ARTIKEL 16, STK . 1, I LOV AF 21 . JUNI 1985 OM UNDERVISNING ( MONITEUR BELGE AF 6.7.1985 ) HAR UNDLADT AT FRITAGE STATSBORGERE FRA DE OEVRIGE EF-LANDE, DER ER REJST TIL BELGIEN ALENE MED DET FORMAAL AT STUDERE VED BELGISKE UNIVERSITETSINSTITUTIONER, FOR BETALING AF SUPPLERENDE INDSKRIVNINGSGEBYR ( HEREFTER BENAEVNT "STUDIEAFGIFTEN "); B ) AT DET VED ARTIKEL 16, STK . 2, I FOERNAEVNTE LOV HAR GIVET UNIVERSITETSREKTORERNE ADGANG TIL AT NAEGTE AT INDSKRIVE SAADANNE STUDERENDE; C ) AT LOVENS ARTIKEL 59, STK . 2, I PRAKSIS GOER DET UMULIGT, AT FRITAGELSE FOR BETALING AF STUDIEAFGIFTEN OPNAAS AF STATSBORGERE FRA DE OEVRIGE EF-LANDE, SOM ER REJST TIL BELGIEN ALENE MED DET FORMAAL AT FOELGE EN HOEJERE UDDANNELSE AF TEKNISK ELLER FAGLIG ART, DER IKKE GIVES UNIVERSITETERNE, ELLER EN SPECIALISERET REALSKOLE - OG GYMNASIEUNDERVISNING, FORDI OPHOLDSTILLADELSE ER BETINGET AF AFGIFTENS BETALING, LIGESOM STUDERENDE FRA DE OEVRIGE EF-LANDE FOR AT OPNAA FRITAGELSE FOR BETALING AF STUDIEAFGIFT YDERLIGERE UNDERGIVES DET KRAV, AT DE SKAL GODTGOERE, AT DE RAADER OVER TILSTRAEKKELIGE MIDLER TIL EGET UNDERHOLD, JFR . LOVENS ARTIKEL 59, STK . 2, SAMT ENDELIG D ) AT HAVE BEGRAENSET MULIGHEDERNE FOR AT FAA TILBAGEBETALT STUDIEAFGIFTER, DER IFOELGE FAELLESSKABSRETTEN ER OPKRAEVET MED URETTE, TIL KUN AT OMFATTE EF-STATSBORGERE, DER MAATTE HAVE ANLAGT SAG DEN 13 . FEBRUAR 1985, PAA HVILKEN DATO DER BLEV AFSAGT DOM I GRAVIER-SAGEN ( 193/83, SML . S . 606 ).

    3 DET FREMGAAR AF SAGENS AKTER, AT IFOELGE GAELDENDE BELGISK LOVGIVNING OM UNIVERSITETSUNDERVISNING DAEKKES DE HOEJERE LAEREANSTALTERS ALMINDELIGE DRIFTSUDGIFTER AF DEN BELGISKE STAT I FORHOLD TIL ANTALLET AF BELGISKE OG LUXEMBOURGSKE STUDERENDE, UDENLANDSKE STUDERENDE, DER HENHOERER TIL BESTEMT AFGRAENSEDE GRUPPER, OG UDENLANDSKE STUDERENDE I ALMINDELIGHED, IDET DERES ANTAL IKKE KAN OVERSTIGE 2% AF DET SAMLEDE ANTAL BELGISKE STUDERENDE, DER IFOELGE REGLERNE KUNNE INDGAA I BEREGNINGSGRUNDLAGET FOR DET FORUDGAAENDE AKADEMISKE AAR INDEN FOR EN BESTEMT STUDIERETNING . ANDRE UDENLANDSKE STUDERENDE END DE, DER HOERER TIL DE OVENNAEVNTE GRUPPER, BIDRAGER TIL UNIVERSITETSINSTITUTIONERNES ALMINDELIGE DRIFTSBUDGET . DETTE MEDFOERER, AT STUDERENDE, DER ER STATSBORGERE I ET MEDLEMSLAND, OG SOM REJSER TIL BELGIEN ALENE MED DET FORMAAL AT FOELGE ET UNIVERSITETSSTUDIUM, I ALMINDELIGHED ER OMFATTET AF KRAVET OM STUDIEAFGIFT . DEN NAEVNTE LOVGIVNING BESTEMMER ENDVIDERE, AT UNIVERSITETSREKTORERNE KAN NAEGTE AT INDSKRIVE STUDERENDE, DER IKKE INDGAAR I BEREGNINGSGRUNDLAGET FOR OFFENTLIGE TILSKUD .

    4 HVAD ANGAAR UNDERVISNINGEN VED ANDRE LAEREANSTALTER END UNIVERSITETERNE, KRAEVES STUDIEAFGIFTEN BETALT AF UDENLANDSKE ELEVER OG STUDERENDE, HVIS FORAELDRE ELLER VAERGER EFTER LOVEN IKKE HAR BELGISK STATSBORGERSKAB OG IKKE BOR I BELGIEN, MEDMINDRE DISSE STUDERENDE HAR RET TIL AT OPHOLDE SIG I BELGIEN I MERE END TRE MAANEDER ELLER HAR FAAET TILLADELSE TIL AT TAGE BOPAEL DER . EN UDENLANDSK STUDERENDE SKAL, NAAR HAN ANMODER OM OPHOLDSTILLADELSE FOR MERE END TRE MAANEDER I BELGIEN, BL.A . FREMLAEGGE INDSKRIVNINGSBEVIS FRA UDDANNELSESSTEDET OG GODTGOERE, AT HAN HAR TILSTRAEKKELIGE MIDLER TIL EGET UNDERHOLD .

    5 ENDELIG GAELDER DET IFOELGE DEN OMHANDLEDE LOVGIVNING, AT STUDIEAFGIFTER OPKRAEVET MELLEM 1 . SEPTEMBER 1976 OG DEN 31 . DECEMBER 1984 IKKE UNDER NOGEN OMSTAENDIGHEDER TILBAGEBETALES; UNDTAGET FRA DENNE REGEL ER AFGIFTER OPKRAEVET HOS ELEVER OG STUDERENDE MED STATSBORGERSKAB I ET EF-LAND, DER HAR FULGT FAGLIG UDDANNELSE, HVOR TILBAGEBETALING FINDER STED PAA GRUNDLAG AF RETSAFGOERELSER, SOM TRUFFET I TILBAGESOEGNINGSSAGER ANLAGT VED DE ORDINAERE DOMSTOLE INDEN DEN 13 . FEBRUAR 1985, DATOEN FOR AFSIGELSEN AF DOMMEN I GRAVIER-SAGEN .

    6 KOMMISSIONEN FANDT, AT DEN BELGISKE LOVGIVNING I DEN OVENFOR BESKREVNE FORM MEDFOERER FORSKELSBEHANDLING PAA GRUNDLAG AF NATIONALITET, DER ER FORBUDT VED EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 7, OG SOM STRIDER MOD DOMSTOLENS PRAKSIS, SAALEDES SOM DEN KOMMER TIL UDTRYK I DOM AF 13 . JULI 1983 ( FORCHERI, 152/82, SML . S . 2323 ) OG FOERNAEVNTE DOM AF 13 . FEBRUAR 1985 . DEN 25 . JUNI 1985 FORELAGDE DEN SIT SYNSPUNKT UNDER ET UFORMELT MOEDE MED LEDENDE EMBEDSMAEND I DE BELGISKE UNDERVISNINGSMINISTERIER . IMIDLERTID FREMGAAR DET AF REFERATET AF ET MOEDE DEN 27 . OG 28 . JUNI 1985 I UDDANNELSESUDVALGET - OPRETTET VED RESOLUTION AF RAADET OG UNDERVISNINGSMINISTRENE FORSAMLET I RAADET AF 9 . FEBRUAR 1976 VEDROERENDE ET HANDLINGSPROGRAM PAA UDDANNELSESOMRAADET ( EFT C 38, S . 1 ) - AT KOMMISSIONENS REPRAESENTANT ANFOERTE, AT KOMMISSIONEN IKKE HAVDE AFSLUTTET SINE OVERVEJELSER VEDROERENDE VIRKNINGERNE AF DOMSTOLENS PRAKSIS PAA DETTE OMRAADE .

    7 VED SKRIVELSE AF 17 . JULI 1985 BAD KOMMISSIONEN, SOM FANDT DEN OMHANDLEDE LOVGIVNING STRIDENDE MOD FAELLESSKABSRETTEN, I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 169 DE BELGISKE MYNDIGHEDER OM "UNDER HENSYN TIL, AT SKOLE - OG UNIVERSITETSAARETS BEGYNDELSE ER UMIDDELBART FORESTAAENDE ... INDEN FOR EN FRIST AF OTTE DAGE, AT REGNE FRA MODTAGELSEN AF SKRIVELSEN", AT MEDDELE KOMMISSIONEN "DERES BEMAERKNINGER VEDROERENDE DE REJSTE SPOERGSMAAL ". DER BLEV IKKE INDEN FOR FRISTEN AFGIVET SVAR PAA DENNE SKRIVELSE AF KONGERIGET BELGIEN, SOM DOG VED TELEX AF 2 . AUGUST 1985 BAD KOMMISSIONEN OM AT FORLAENGE SVARFRISTEN . KOMMISSIONEN BESVAREDE IKKE TELEXMEDDELELSEN . DEN 20 . AUGUST 1985 UDSENDTE DE BELGISKE MYNDIGHEDER MINISTERIELLE CIRKULAERER TIL UNIVERSITETSINSTITUTIONERNE MED INSTRUKS OM, AT DE SKULLE GENNEMFOERE DEN OMTVISTEDE LOVGIVNING . DEN 23 . AUGUST 1985 FREMSATTE KOMMISSIONEN EN BEGRUNDET UDTALELSE, HVORI DEN STEMPLEDE DEN ANFAEGTEDE LOVGIVNING SOM UFORENELIG MED EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 5 OG 7 . I MEDFOER AF TRAKTATENS ARTIKEL 169, STK . 2, OPFORDREDE KOMMISSIONEN KONGERIGET BELGIEN TIL AT TRAEFFE DE NOEDVENDIGE FORANSTALTNINGER FOR AT EFTERKOMME DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE INDEN FOR EN FRIST AF FEMTEN DAGE .

    8 DA DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE IKKE BLEV BESVARET, INDBRAGTE KOMMISSIONEN DEN 2 . OKTOBER 1985 SAGEN FOR DOMSTOLEN .

    9 VEDROERENDE SAGENS RETLIGE BAGGRUND, DE FAKTISKE OMSTAENDIGHEDER OG PARTERNES ARGUMENTER SAMT DET SVAR, SOM KOMMISSIONEN HAR AFGIVET PAA DOMSTOLENS OPFORDRING OM AT ANFOERE DE PRAECISE GRUNDE TIL, AT DEN KUN INDROEMMEDE KONGERIGET BELGIEN DE OVENNAEVNTE FRISTER, HENVISES I OEVRIGT TIL RETSMOEDERAPPORTEN . DISSE OMSTAENDIGHEDER OMTALES DERFOR KUN I DET FOELGENDE, SAAFREMT DET PAA DE ENKELTE PUNKTER ER NOEDVENDIGT FOR FORSTAAELSEN AF DOMSTOLENS ARGUMENTATION .

    FORMALITETEN

    10 KONGERIGET BELGIEN HAR PAASTAAET SAGEN AFVIST UNDER HENVISNING TIL, AT KOMMISSIONEN UNDER DEN ADMINISTRATIVE PROCEDURE, DER ENDTE MED ET SOEGSMAAL, IKKE IAGTTOG DE GRUNDLAEGGENDE KRAV VED BEHANDLINGEN AF SAGER I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 169 . KONGERIGET BELGIEN FINDER EN FRIST PAA OTTE DAGE TIL AT BESVARE AABNINGSSKRIVELSEN, HHV . PAA FEMTEN DAGE TIL AT EFTERKOMME DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE FOR KORT, LIGESOM FRISTERNE ER UANTAGELIGE PAA GRUND AF SAGENS INDVIKLEDE BESKAFFENHED OG DE VAESENTLIGE AENDRINGER, DER SKAL FORETAGES I REGLERNE PAA OMRAADET FOR AT BRINGE DEM I OVERENSSTEMMELSE MED FAELLESSKABSRETTEN .

    11 KOMMISSIONEN HAR ERKENDT, AT FRISTERNE VEL ER KORTE, MEN HAR ANFOERT, AT DER IKKE ER TALE OM FRISTER SOM, MEDFOERER RETSTAB; ET SVAR, AFGIVET EFTER FRISTERNES UDLOEB, VILLE VAERE BLEVET TAGET I BETRAGTNING . GRUNDEN TIL, AT DER BLEV FASTSAT SAA KORTE FRISTER, VAR DELS, AT BEGYNDELSEN PAA DET AKADEMISKE AAR 1985 VAR UMIDDELBART FORESTAAENDE, DELS AT KONGERIGET BELGIEN VAR BEKENDT MED KOMMISSIONENS INDSTILLING, I HVERT FALD FRA DEN 25 . JUNI 1985 . STRAKS FRA GENNEMFOERELSEN AF DEN ANFAEGTEDE BELGISKE LOV VAR KOMMISSIONEN BEKYMRET OVER DE EF-STRIDIGE BETINGELSER, DER VED DET NAEVNTE STUDIEAARS BEGYNDELSE SKULLE REGULERE EF-STUDERENDES ADGANG TIL BELGISKE UDDANNELSESSTEDERS FAGUNDERVISNING . FRA BEGYNDELSEN OENSKEDE DEN, AT DEN ADMINISTRATIVE PROCEDURE FORLOEB PAA EN SAADAN MAADE, SAGEN KUNNE INDBRINGES FOR DOMSTOLEN SAA BETIDS, AT DER KUNNE TRAEFFES AFGOERELSE OM FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER TIL BESKYTTELSE AF DE STUDERENDES RETTIGHEDER PAA ET TIDSPUNKT, HVOR INDSKRIVNINGEN ENDNU IKKE VAR AFSLUTTET .

    12 KOMMISSIONEN HAR SUBSIDIAERT HENLEDT OPMAERKSOMHEDEN PAA, AT KONGERIGET BELGIEN HAR HAFT MERE END EN MAANED TIL AT BESVARE AABNINGSSKRIVELSEN FORUD FOR AFGIVELSEN AF DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE . KOMMISSIONEN HAR ENDVIDERE FREMHAEVET, AT DER HENGIK MERE END EN MAANED FRA STAEVNINGENS INDGIVELSE TIL BEGAERINGEN OM FORELOEBIGE FORHOLDSRELGER .

    13 DET SKAL PAAPEGES, AT DEN ADMINISTRATIVE PROCEDURE HAR TIL FORMAAL AT GIVE DEN BEROERTE MEDLEMSSTAT LEJLIGHED TIL DELS AT OPFYLDE SINE FAELLESSKABSRETLIGE FORPLIGTELSER, DELS VIRKNINGSFULDT AT TAGE TIL GENMAELE OVER FOR KOMMISSIONENS KLAGEPUNKTER .

    14 DETTE DOBBELTE FORMAAL INDEBAERER ET KRAV TIL KOMMISSIONEN OM AT FASTSAETTE EN RIMELIG FRIST FOR MEDLEMSSTATERNE TIL AT BESVARE AABNINGSSKRIVELSEN OG TIL AT EFTERKOMME EN BEGRUNDET UDTALELSE ELLER, EFTER OMSTAENDIGHEDERNE, TIL AT FORBEREDE DERES FORSVAR . VED AFGOERELSEN AF, OM DEN FASTSATTE FRIST ER RIMELIG, SKAL DER TAGES HENSYN TIL SAMTLIGE KONKRETE OMSTAENDIGHEDER . MEGET KORTE FRISTER KAN SAALEDES VAERE BEGRUNDET I SAERLIGE FORHOLD, BL.A . NAAR DET HASTER MED AT RAADE BOD PAA ET TRAKTATBRUD, ELLER NAAR DEN BEROERTE MEDLEMSSTAT ER PAA DET RENE MED KOMMISSIONENS STANDPUNKT I GOD TID FORUD FOR SAGEN .

    15 DET SKAL DERFOR UNDERSOEGES, OM DE KORTE FRISTER, SOM BLEV FASTSAT AF KOMMISSIONEN, VAR BEGRUNDET UNDER HENSYN TIL SAGENS SAERLIGE OMSTAENDIGHEDER . HERVED MAA DER SONDRES MELLEM PAA DEN ENE SIDE DE TRE FOERSTE KLAGEPUNKTER, DER VEDROERER ADGANGEN UDEN FORSKELSBEHANDLING TIL DE HOEJERE UDDANNELSER, OG DET FJERDE KLAGEPUNKT PAA DEN ANDEN SIDE, SOM VEDROERER DEN BEGRAENSEDE MULIGHED FOR AT TILBAGESOEGE EF-STRIDIGE STUDIEAFGIFTER, IDET MAN ALENE ANERKENDER RETSSKRIDT, DER ER INDLEDT INDEN DEN 13 . FEBRUAR 1985, SOM GRUNDLAG FOR EN SAADAN TILBAGESOEGNING .

    16 HVAD ANGAAR DE TRE FOERSTE KLAGEPUNKTER, KAN DET FORHOLD, AT BEGYNDELSEN PAA DET AKADEMISKE AAR 1985 VAR UMIDDELBART FORESTAAENDE, VEL BETRAGTES SOM EN SAERLIG OMSTAENDIGHED, DER HAR KUNNET BEGRUNDE EN KORT FRIST . IMIDLERTID KUNNE KOMMISSIONEN UDMAERKET TRAEFFE FORANSTALTNING FOER DET AKADEMISKE AARS BEGYNDELSE, EFTERSOM DE BELGISKE LOVBESTEMMELSER I DET VAESENTLIGE ALLEREDE FANDTES I DEN LOVGIVNING, SOM GJALDT FOER LOVEN AF 21 . JUNI 1985, HVORFOR KOMMISSIONEN SENEST FIK KENDSKAB TIL DEN VED AFSIGELSEN AF DOMMEN AF DEN 13 . FEBRUAR 1985 . DER HENGIK SAALEDES SEKS MAANEDER MELLEM AFSIGELSEN AF DENNE DOM OG BEGYNDELSEN PAA DET AKADEMISKE AAR 1985 . DET MAA I OEVRIGT KONSTATERES, AT KOMMISSIONEN IKKE PAA DET TIDSPUNKT HAVDE KRITISERET STUDIEAFGIFTEN, IDET DEN ENDOG HAVDE FREMKALDT DET INDTRYK, AT DEN, INDTIL DEN OMTALTE LOV TRAADTE I KRAFT, ANSAA STUDIEAFGIFTEN FOR EF-KONFORM . UNDER DE OMSTAENDIGHEDER FINDES KOMMISSIONEN IKKE AT KUNNE PAABERAABE SIG UOPSAETTELIGHED, EFTERSOM DEN SELV VAR ANSVARLIG FOR SITUATIONEN VED IKKE TIDLIGERE AT HAVE REAGERET .

    17 MED HENSYN TIL KOMMISSIONENS SUBSIDIAERE ARGUMENTATION, HVOREFTER DE FASTSATTE FRISTER IKKE KUNNE MEDFOERE RETSTAB, OG AT DER FOELGELIG VILLE BLIVE TAGET HENSYN TIL SVAR AFGIVET EFTER FRISTENS UDLOEB, MAA DET FREMHAEVES, AT DENNE OMSTAENDIGHED ER UDEN BETYDNING . DEN MEDLEMSSTAT, SOM MODTAGER ET PAALAEG MED EN FRIST TIL AT EFTERKOMME DET, KAN NEMLIG IKKE PAA FORHAAND VIDE, OM OG I GIVET FALD I HVILKET OMFANG KOMMISSIONEN VIL INDROEMME DEN EN LAENGERE FRIST . I OEVRIGT HAR KOMMISSIONEN I DET KONKRETE TILFAELDE IKKE BESVARET EN ANMODNING FRA KONGERIGET BELGIEN OM EN FORLAENGELSE .

    18 HVAD ANGAAR SPOERGSMAALET, OM KONGERIGET BELGIEN BETIDS VAR BEKENDT MED KOMMISSIONENS SYNSPUNKT, STAAR DET FAST, AT KOMMISSIONEN, SELV OM DEN HAVDE GIVET UDTRYK FOR SIT SYNSPUNKT OVER FOR EMBEDSMAENDENE FRA DE BELGISKE UNDERVISNINGSMINISTERIER DEN 25 . JUNI 1985, VED ET MOEDE I UDDANNELSESUDVALGET DEN 27 . OG 28 . JUNI S.AA . HAVDE OPLYST, AT DEN IKKE HAVDE AFSLUTTET SINE OVERVEJELSER OM VIRKNINGERNE AF DOMSTOLENS PRAKSIS PAA OMRAADET FOR UNIVERSITETSUNDERVISNING . HERAF MAA FOELGE, AT KONGERIGET BELGIEN IKKE FULDT UD VAR BLEVET ORIENTERET OM KOMMISSIONENS ENDELIGE SYNSPUNKT FORUD FOR TRAKTATBRUDSSOEGSMAALET .

    19 OM DET FJERDE KLAGEPUNKT BEMAERKES, AT DET VEDROERER FORTIDIGE FORHOLD OG DERFOR IKKE FREMBYDER OMSTAENDIGHEDER AF UOPSAETTELIG KARAKTER .

    20 PAA DENNE BAGGRUND MAA DET FASTSLAAS, AT KOMMISSIONEN IKKE HAVDE GRUNDLAG FOR AT FASTSAETTE SAA KORTE FRISTER . HERAF FOELGER, AT EN AF BETINGELSERNE FOR AT REALITETSPAAKENDE EN SAG ANLAGT I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 169, NEMLIG AT DEN ADMINISTRATIVE PROCEDURE ER FORLOEBET FORSKRIFTSMAESSIGT, IKKE ER OPFYLDT I DET FORELIGGENDE TILFAELDE . SAGEN VIL DERFOR VAERE AT AFVISE .

    Afgørelse om sagsomkostninger


    SAGENS OMKOSTNINGER

    21 IFOELGE PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 69, STK . 2, DOEMMES DEN PART, DER TABER SAGEN, TIL AT BETALE SAGENS OMKOSTNINGER . KOMMISSIONEN HAR TABT SAGEN OG PAALAEGGES DERFOR SAGENS OMKOSTNINGER, HERUNDER OMKOSTNINGERNE I FORBINDELSE MED BEGAERINGEN OM FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER .

    Afgørelse


    PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

    UDTALER OG BESTEMMER

    DOMSTOLEN

    1 ) SAGEN AFVISES .

    2 ) KOMMISSIONEN BETALER SAGENS OMKOSTNINGER, HERUNDER OMKOSTNINGERNE I FORBINDELSE MED BEGAERINGEN OM FORELOEBIGE FORHOLDSREGLER .

    Top