Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61985CJ0278

    Domstolens dom af 14. oktober 1987.
    Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Kongeriget Danmark.
    Traktatbrud - farlige stoffer.
    Sag 278/85.

    Samling af Afgørelser 1987 -04069

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1987:439

    61985J0278

    DOMSTOLENS DOM AF 14. OKTOBER 1987. - KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER MOD KONGERIGET DANMARK. - TRAKTATBRUD - FARLIGE STOFFER. - SAG 278/85.

    Samling af Afgørelser 1987 side 04069


    Sammendrag
    Dommens præmisser
    Afgørelse om sagsomkostninger
    Afgørelse

    Nøgleord


    ++++

    TILNAERMELSE AF LOVGIVNINGER - KLASSIFICERING, EMBALLERING OG ETIKETTERING AF FARLIGE STOFFER - DIREKTIV 67/548 - PLIGT TIL AT ANMELDE NYE STOFFER - FAELLESSKABSREGLERNE UDTOEMMENDE

    ( RAADETS DIREKTIV 67/548, SOM AENDRET VED DIREKTIV 79/831 )

    Sammendrag


    DIREKTIV 67/548 OM TILNAERMELSE AF LOVGIVNING OM KLASSIFICERING, EMBALLERING OG ETIKETTERING AF FARLIGE STOFFER, SOM AENDRET VED DIREKTIV 79/831, TJENER TO FORMAAL, IDET DER TILSIGTES DELS EN BESKYTTELSE AF MENNESKET OG MILJOEET, DELS EN FJERNELSE AF HINDRINGERNE FOR SAMHANDELEN MED FARLIGE STOFFER INDEN FOR FAELLESSKABET . DE BESTEMMELSER I DIREKTIVET, HVOREFTER DER PAAHVILER DE ERHVERVSDRIVENDE EN ANMELDELSESPLIGT VED MARKEDSFOERING AF NYE STOFFER, BETEGNER EN UDTOEMMENDE REGULERING, DER ER TIL HINDER FOR, AT MEDLEMSSTATERNE I DEN LOVGIVNING, SOM UDSTEDES TIL GENNEMFOERELSE AF DIREKTIVET, INDSAETTER BESTEMMELSER, DER UDVIDER ELLER BEGRAENSER ANMELDELSESPLIGTEN .

    Dommens præmisser


    1 VED STAEVNING, INDGIVET TIL DOMSTOLENS JUSTITSKONTOR DEN 11 . SEPTEMBER 1985, HAR KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 169 ANLAGT SAG MED PAASTAND OM, AT DET STATUERES, AT KONGERIGET DANMARK HAR TILSIDESAT SINE FORPLIGTELSER I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATEN VED IKKE AT UDSTEDE ALLE DE VED LOV ELLER ADMINISTRATIVT FASTSATTE BESTEMMELSER, DER ER NOEDVENDIGE FOR AT GENNEMFOERE RAADETS DIREKTIV 79/831 AF 18 . SEPTEMBER 1979 OM SJETTE AENDRING AF DIREKTIV 67/548 OM TILNAERMELSE AF LOVGIVNING OM KLASSIFICERING, EMBALLERING OG ETIKETTERING AF FARLIGE STOFFER ( EFT L*259, S.*10 ).

    2 KOMMISSIONEN HAR GJORT GAELDENDE, AT EN RAEKKE BESTEMMELSER I DEN DANSKE LOVGIVNING TIL GENNEMFOERELSE AF DIREKTIV 79/831, HERUNDER NAVNLIG NOGLE BESTEMMELSER I LOV NR . 212 AF 23 . MAJ 1979 OM KEMISKE STOFFER OG PRODUKTER ( HEREFTER BENAEVNT "LOVEN ") OG I MILJOEMINISTERIETS BEKENDTGOERELSE NR . 409 AF 17 . SEPTEMBER 1980 OM ANMELDELSE AF KEMISKE STOFFER ( HEREFTER BENAEVNT "BEKENDTGOERELSEN "), IKKE GENNEMFOERER DIREKTIVET PAA TILSTRAEKKELIG MAADE .

    3 VEDROERENDE SAGENS FAKTISKE OMSTAENDIGHEDER, RETSFORHANDLINGERNES FORLOEB SAMT PARTERNES ANBRINGENDER OG ARGUMENTER HENVISES TIL RETSMOEDERAPPORTEN . DISSE OMSTAENDIGHEDER OMTALES DERFOR KUN I DET FOELGENDE, SAAFREMT DET PAA DE ENKELTE PUNKTER ER NOEDVENDIGT FOR FORSTAAELSEN AF DOMSTOLENS ARGUMENTATION .

    4 INDEN UNDERSOEGELSEN AF DE ENKELTE KLAGEPUNKTER, SOM KOMMISSIONEN HAR FREMFOERT MOD DEN DANSKE LOVGIVNING, BEMAERKES FOELGENDE OM ORDNINGEN I HENHOLD TIL DIREKTIV 67/548, SOM AENDRET VED DIREKTIV 79/831, I DET FOELGENDE OMTALT SOM "DIREKTIVET ".

    ORDNINGEN I HENHOLD TIL DIREKTIVET

    5 VED DIREKTIV 79/831 BLEV DER GENNEMFOERT EN SJETTE AENDRING AF DIREKTIV 67/548, HVORI DE GRUNDLAEGGENDE REGLER OM KLASSIFICERING, EMBALLERING OG ETIKETTERING AF FARLIGE STOFFER OG PRAEPARATER VAR BLEVET FASTLAGT .

    6 VED DIREKTIV 79/831 BLEV DER INDFOERT FLERE AENDRINGER I ORDNINGEN, NAVNLIG I FORM AF SKAERPEDE KONTROLREGLER MED HENBLIK PAA - SOM DET FREMHAEVES I FOERSTE BETRAGTNING TIL DIREKTIVET - AT BESKYTTE MENNESKET OG MILJOEET MOD DE POTENTIELLE RISICI, DER KAN VAERE FORBUNDET MED MARKEDSFOERING AF NYE STOFFER I DIREKTIVETS FORSTAND .

    7 DIREKTIVET INDEHOLDER DELS REGLER OM MARKEDSFOERING I FAELLESSKABET AF NYE STOFFER, DELS REGLER OM SAAKALDTE "GAMLE" FARLIGE STOFFER, DVS . SAADANNE, DER ALLEREDE FANDTES PAA MARKEDET INDEN DEN 18 . SEPTEMBER 1981, HVOR DE VED DIREKTIV 79/836 INDFOERTE AENDRINGER TRAADTE I KRAFT, OG SOM VAR OMFATTET AF DE OPRINDELIGE BESTEMMELSER I DIREKTIVET .

    8 HVAD ANGAAR NYE STOFFER, BESTEMMER DIREKTIVETS ARTIKEL 6, AT ENHVER PRODUCENT ELLER IMPORTOER I FAELLESSKABET AF ET SAADANT STOF, SENEST 45 DAGE INDEN DETTE MARKEDSFOERES, TIL DEN AF VEDKOMMENDE MEDLEMSSTAT I HENHOLD TIL DIREKTIVETS ARTIKEL 7 UDPEGEDE NATIONALE MYNDIGHED SKAL INDGIVE EN ANMELDELSE INDEHOLDENDE TEKNISK OPLYSNINGSMATERIALE, SOM GOER DET MULIGT AT VURDERE DE POTENTIELLE RISICI, HERUNDER OPLYSNINGER OM RESULTATERNE AF DE FORETAGNE VIDENSKABELIGE UNDERSOEGELSER OG OM DE ANVENDTE METODER, EN ERKLAERING OM STOFFETS UGUNSTIGE VIRKNINGER I FORBINDELSE MED DE FORSKELLIGE PAATAENKTE ANVENDELSER, ET FORSLAG TIL KLASSIFICERING OG ETIKETTERING AF STOFFET SAMT FORSLAG MED HENSYN TIL VEJLEDNING VEDROERENDE SIKKERHED I FORBINDELSE MED STOFFETS ANVENDELSE . I HENHOLD TIL ARTIKEL 13, STK . 2, OPTAGES ALLE DE STOFFER, SOM ANMELDES I OVERENSSTEMMELSE MED DISSE REGLER, PAA EN LISTE, SOM KOMMISSIONEN FOERER . ENDVIDERE INDEHOLDER DIREKTIVET BESTEMMELSE OM, AT ALLE DE ANMELDELSER OG OPLYSNINGER, SOM EN MEDLEMSSTAT MODTAGER, AF KOMMISSIONEN SKAL FREMSENDES TIL DE ANDRE MEDLEMSSTATER . HERUDOVER KAN DER IFOELGE DIREKTIVET GENNEMFOERES DIREKTE KONSULTATIONER MELLEM MEDLEMSSTATERNES KOMPETENTE MYNDIGHEDER ELLER MELLEM DISSE OG KOMMISSIONEN . I HENHOLD TIL ARTIKEL 6, STK . 2 OG 3, GAELDER DER FORENKLEDE PROCEDURER FOR ANMELDELSE AF STOFFER, SOM ALLEREDE TIDLIGERE ER BLEVET ANMELDT . ENDELIG GAELDER DER I HENHOLD TIL ARTIKEL 6, STK . 4, EN PLIGT FOR DEM, DER HAR ANMELDT ET STOF, TIL AT GIVE OPLYSNING OM AENDRINGER I DE MARKEDSFOERTE MAENGDER, NY VIDEN OM RISICI, NYE ANVENDELSER SAMT AENDRINGER AF STOFFERNES EGENSKABER .

    9 FOR SAA VIDT ANGAAR GAMLE STOFFER, DVS . STOFFER, DER ALLEREDE FANDTES PAA MARKEDET FOER DEN 18 . SEPTEMBER 1981, GAELDER DER IFOELGE DIREKTIVET EN ANDEN ORDNING . I HENHOLD TIL ARTIKEL 13, STK . 1, SKAL KOMMISSIONEN, BLANDT ANDET PAA GRUNDLAG AF DE AF MEDLEMSSTATERNE MEDDELTE OPLYSNINGER, UDARBEJDE EN FORTEGNELSE OVER DISSE STOFFER . I HENHOLD TIL ARTIKEL 1, STK . 4, GAELDER DER INDTIL SEKS MAANEDER EFTER OFFENTLIGGOERELSEN AF FORTEGNELSEN EN FRITAGELSE FRA ANMELDELSESPLIGTEN FOR ALLE TIDLIGERE MARKEDSFOERTE STOFFER . EFTER DET NAEVNTE TIDSPUNKT OMFATTER FRITAGELSEN DE STOFFER, DER ER OPFOERT I FORTEGNELSEN . VEDROERENDE STOFFER, DER ER OPFOERT I FORTEGNELSEN, ELLER SOM ALLEREDE FANDTES PAA MARKEDET FOER DEN 18 . SEPTEMBER 1981, INDEHOLDER ARTIKEL 5, STK . 2, AFSNIT, 2, ENDVIDERE BESTEMMELSE OM, AT DE SKAL EMBALLERES OG ETIKETTERES I OVERENSSTEMMELSE MED DIREKTIVETS FORSKRIFTER .

    10 HERUDOVER INDEHOLDER DIREKTIVET BESTEMMELSER, DER FINDER ANVENDELSE PAA SAAVEL GAMLE SOM NYE STOFFER . DET BEMAERKES NAVNLIG, AT MEDLEMSSTATERNE I HENHOLD TIL ARTIKEL 22 IKKE AF GRUNDE, DER VEDROERER ANMELDELSE, KLASSIFICERING, EMBALLERING ELLER ETIKETTERING, KAN FORBYDE, BEGRAENSE ELLER OPSTILLE HINDRINGER FOR MARKEDSFOERINGEN AF STOFFER, DER OPFYLDER DIREKTIVETS REGLER, IDET DER IKKE HERVED SONDRES MELLEM GAMLE OG NYE STOFFER .

    11 BESTEMMELSERNE I ARTIKEL 23 FINDER LIGELEDES ANVENDELSE PAA SAMTLIGE STOFFER, DER ER OMFATTET AF DIREKTIVET . I HENHOLD TIL ARTIKEL 23 KAN MEDLEMSSTATERNE MIDLERTIDIGT FORBYDE ELLER FASTSAETTE SAERLIGE BETINGELSER FOR MARKEDSFOERING PAA DERES OMRAADER AF ET STOF, SOM, UANSET AT DET OPFYLDER DIREKTIVETS FORSKRIFTER, ALLIGEVEL FREMBYDER FARE FOR MENNESKER ELLER MILJOE . VEDKOMMENDE MEDLEMSSTAT SKAL DOG STRAKS GIVE KOMMISSIONEN OG DE OEVRIGE MEDLEMSSTATER MEDDELELSE HEROM, HVOREFTER KOMMISSIONEN INDEN SEKS UGER SKAL RAADFOERE SIG MED MEDLEMSSTATERNE OG DEREFTER OMGAAENDE AFGIVE EN UDTALELSE OG TRAEFFE PASSENDE FORANSTALTNINGER .

    12 DET FREMGAAR AF DENNE REDEGOERELSE FOR INDHOLDET AF ORDNINGEN I HENHOLD TIL DIREKTIVET, AT FAELLESSKABSLOVGIVER UDTOEMMENDE HAR REGULERET SPOERGSMAALET OM ANMELDELSE, KLASSIFICERING, EMBALLERING OG ETIKETTERING AF DE OMHANDLEDE STOFFER, SAAVEL GAMLE SOM NYE, OG AT MEDLEMSSTATERNE HEREFTER IKKE I DERES NATIONALE LOVGIVNINGER KAN INDFOERE ANDRE FORANSTALTNINGER .

    DE ENKELTE KLAGEPUNKTER

    LOVENS PAR 11, STK . 2

    13 LOVENS PAR 11, STK . 2, INDEHOLDER FOELGENDE BESTEMMELSE :

    "ET KEMISK STOF ANSES FOR NYT, NAAR DET IKKE INDEN DEN 1 . OKTOBER 1980 HAR VAERET SOLGT HER I LANDET ELLER IMPORTERET HER TIL LANDET ENTEN SOM ET KEMISK STOF ELLER SOM BESTANDDEL AF ET KEMISK PRODUKT ."

    14 KOMMISSIONENS KLAGEPUNKT MOD DEN DANSKE REGERING ER, AT DENNE BESTEMMELSE STRIDER MOD DIREKTIVET, FOR SAA VIDT DEN FASTSATTE SKAERINGSDATO LIGGER FORUD FOR DEN 18 . SEPTEMBER 1981, SAALEDES AT DER OGSAA SKABES EN ANMELDELSESPLIGT FOR STOFFER MARKEDSFOERT FOER DEN 18 . SEPTEMBER 1981, IDET KUN STOFFER, SOM ER MARKEDSFOERT FOER DEN 1 . OKTOBER 1980, ER FRITAGET HERFRA .

    15 DEN DANSKE REGERING HAR ERKENDT, AT ANMELDELSESPLIGTEN I HENHOLD TIL DEN NATIONALE BESTEMMELSE ER MERE VIDTGAAENDE END DEN I DIREKTIVET FASTSATTE, MEN BESTRIDER, AT BESTEMMELSEN SKULLE VAERE I STRID MED DIREKTIVET . DET ANFOERES, AT DET IKKE HAR VAERET TILSIGTET MED DIREKTIVET AT GIVE REGLER OM "GAMLE STOFFER", DVS . STOFFER, DER HAR VAERET MARKEDSFOERT FOER DEN 18 . SEPTEMBER 1981, HVORFOR SAADANNE STOFFER FORTSAT ER UNDERGIVET NATIONAL REGULERING .

    16 DET BEMAERKES INDLEDNINGSVIS, AT DIREKTIV 79/831 TJENER TO FORMAAL, IDET DER TILSIGTES DELS EN BESKYTTELSE AF MENNESKET OG MILJOEET, DELS EN FJERNELSE AF HINDRINGERNE FOR SAMHANDELEN MED FARLIGE STOFFER INDEN FOR FAELLESSKABET . UANSET AT DIREKTIVETS BETRAGTNINGER KUN HENVISER TIL DET FOERSTE FORMAAL, KAN DER IKKE SES BORT FRA, AT DET ANDET FORMAAL ER NAEVNT I BETRAGTNINGERNE TIL DIREKTIV 67/548, SOM DIREKTIV 79/831 BLOT TILSIGTER AT AENDRE, ISAER MED HENBLIK PAA EN SKAERPELSE AF KONTROLREGLERNE; DEN FOERNAEVNTE ARTIKEL 22 I DIREKTIVET TAGER I OEVRIGT SIGTE PAA DETTE ANDET FORMAAL .

    17 ENDVIDERE BEMAERKES, AT DATOEN 18 . SEPTEMBER 1981 I DEN OVENFOR BESKREVNE ORDNING I HENHOLD TIL DIREKTIVET ER BLEVET FASTSAT UNDER HENSYN TIL DET NAEVNTE DOBBELTE FORMAAL, SOM BEGYNDELSESTIDSPUNKT NAVNLIG FOR ANMELDELSESPLIGTEN FOR NYE STOFFER . HERAF FOELGER, AT FAELLESSKABSLOVGIVER I DIREKTIVET UDTOEMMENDE HAR REGULERET DETTE SPOERGSMAAL, OG AT DER IKKE ER GIVET MEDLEMSSTATERNE MULIGHED FOR I DE BESTEMMELSER, SOM UDSTEDES TIL GENNEMFOERELSE AF DIREKTIVET, AT FASTSAETTE SKAERINGSDATOER, DER LIGGER FORUD FOR ELLER EFTER DEN NAEVNTE .

    18 DET FOELGER HERAF, AT DEN DANSKE REGERINGS ARGUMENT MAA FORKASTES, OG AT KOMMISSIONENS KLAGEPUNKT MAA LAEGGES TIL GRUND .

    LOVENS PAR 11, STK . 3

    19 DENNE BESTEMMELSE LYDER SAALEDES :

    "DE BESTEMMELSER, DER GAELDER FOR ET NYT KEMISK STOF, ANVENDES OGSAA PAA ET KEMISK STOF, SOM INDEN DEN 1 . OKTOBER 1980 HAR VAERET SOLGT HER I LANDET ELLER IMPORTERET HER TIL LANDET, HVIS DET EFTER DENNE DATO SAELGES ELLER IMPORTERES TIL VAESENTLIGT AENDRET ANVENDELSE ELLER I VAESENTLIGT FOROEGEDE MAENGDER ."

    20 KOMMISSIONENS KLAGEPUNKT MOD DEN DANSKE REGERING ER, AT DENNE BESTEMMELSE SKABER EN FORNYET ANMELDELSESPLIGT FOR STOFFER, DER ALLEREDE FINDES PAA MARKEDET, UANSET AT DIREKTIVET IKKE GIVER ADGANG HERTIL, OG AT MEDLEMSSTATERNE IKKE KAN INDFOERE EN ANMELDELSESPLIGT FOR SAADANNE STOFFER .

    21 DEN DANSKE REGERING HAR HELLER IKKE PAA DETTE PUNKT BESTRIDT, AT DER BESTAAR EN FORSKEL MELLEM DIREKTIVETS OG DEN NATIONALE LOVGIVNINGS FORMULERING, MEN GOER GAELDENDE, AT DEN ANFAEGTEDE BESTEMMELSE ER I OVERENSSTEMMELSE MED DIREKTIVETS GENERELLE FORMAAL, SOM ER AT BESKYTTE MENNESKET OG MILJOEET . DEN NATIONALE BESTEMMELSE HAR DET SAMME FOREBYGGENDE SIGTE SOM DIREKTIVET . DEN BESKYTTELSE AF ARBEJDSTAGERNE OG BEFOLKNINGERNE, DER TILSIGTES MED DEN SJETTE AENDRING AF DET OPRINDELIGE DIREKTIV, VILLE BLIVE ILLUSORISK, SAAFREMT DER IKKE INDTRAADTE EN PLIGT TIL AT FORETAGE EN NY ANMELDELSE AF ET STOF, NAAR DET SAELGES I VAESENTLIGT FOROEGEDE MAENGDER ELLER TIL EN VAESENTLIGT AENDRET ANVENDELSE .

    22 SOM ALLEREDE FASTSLAAET I FORBINDELSE MED UNDERSOEGELSEN AF DET FOERSTE KLAGEPUNKT, ER DET KUN ET AF FORMAALENE MED DIREKTIVET AT BESKYTTE MENNESKET OG MILJOEET, IDET DIREKTIVET HERUDOVER TILSIGTER AT FJERNE HINDRINGERNE FOR SAMHANDELEN MED DE OMHANDLEDE STOFFER INDEN FOR FAELLESSKABET . DIREKTIVETS REGLER OM ANMELDELSE ER DERFOR IKKE UDTRYK FOR ET MINDSTEKRAV TIL BESKYTTELSESNIVEAUET, SAALEDES AT MEDLEMSSTATERNE FRIT SKULLE KUNNE SKAERPE DE DERI FASTLAGTE FORPLIGTELSER, MEN HAR KARAKTER AF EN UDTOEMMENDE REGULERING .

    23 DET FOELGER HERAF, AT GAMLE STOFFER IKKE KAN SIDESTILLES MED NYE STOFFER, FOR SAA VIDT ANGAAR ANMELDELSE, HVORFOR DETTE KLAGEPUNKT FRA KOMMISSIONENS SIDE LIGELEDES MAA LAEGGES TIL GRUND .

    LOVENS PAR 17 OG BEKENDTGOERELSENS PAR 9, STK . 3

    24 LOVENS PAR 17 INDEHOLDER FOELGENDE BESTEMMELSE :

    "MINISTEREN KAN FASTSAETTE REGLER OM, AT ANMELDELSE INDGIVET I ET ANDET LAND INDEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER PAA VISSE BETINGELSER KAN SIDESTILLES MED ANMELDELSE HER I LANDET ."

    25 MED HJEMMEL I DENNE BEMYNDIGELSESBESTEMMELSE ER DET I BEKENDTGOERELSENS PAR 9, STK . 1 OG 2, FASTSAT, AT NYE STOFFER, DER IMPORTERES TIL DANMARK, ER FRITAGET FRA ANMELDELSE, SAAFREMT ANMELDELSE ER SKET I EN ANDEN MEDLEMSSTAT . PAR 9, STK . 3, INDEHOLDER DOG FOELGENDE BESTEMMELSE :

    "FOR SAA VIDT ANGAAR KEMISKE STOFFER OMFATTET AF STK . 1 OG 2 SKAL ENHVER IMPORTOER I DANMARK DOG UNDERRETTE MILJOESTYRELSEN, INDEN STOFFET IMPORTERES TIL DANMARK, MED ERKLAERING OM, AT DET PAAGAELDENDE STOF ER ANMELDT I ET ANDET LAND, DER ER MEDLEM AF FAELLESSKABERNE, JFR . STK . 1 OG 2 ."

    26 IFOELGE DET I REPLIKKEN ANFOERTE ER KOMMISSIONENS KLAGEPUNKT MOD DEN DANSKE REGERING, AT DER VED PAR 9, STK . 3, SOM ER UDSTEDT I MEDFOER AF BEMYNDIGELSESBESTEMMELSEN I LOVENS PAR 17, SKABES EN PLIGT FOR IMPORTOERER TIL FORUD AT UNDERRETTE DEN KOMPETENTE DANSKE MYNDIGHED OM IMPORT TIL DANMARK AF ET STOF, DER ALLEREDE ER ANMELDT I EN ANDEN MEDLEMSSTAT . KOMMISSIONEN GOER GAELDENDE, AT DETTE KRAV STRIDER MOD DIREKTIVET .

    27 DEN DANSKE REGERING HAR ANFOERT, AT STOFFER, DER ALLEREDE ER ANMELDT I EN ANDEN MEDLEMSSTAT, I HENHOLD TIL BEKENDTGOERELSENS PAR 9, STK . 1 OG 2, ER FRITAGET FRA FORNYET "ANMELDELSE" I DANMARK . I HENHOLD TIL STK . 3 KRAEVES BLOT "UNDERRETNING", HVILKET ER I OVERENSSTEMMELSE MED DIREKTIVET, IDET FORMAALET ER AT SAETTE DEN KOMPETENTE MYNDIGHED I STAND TIL AT IAGTTAGE KRAVET I DIREKTIVETS ARTIKEL 5 OM KONTROL MED, AT BETINGELSERNE FOR MARKEDSFOERING ER OPFYLDT .

    28 DET BEMAERKES, AT DET BLOTTE KRAV OM "UNDERRETNING" FOR IMPORTEREDE STOFFER IKKE I SIG SELV KAN ANTAGES AT STRIDE MOD DIREKTIVET, NAVNLIG NAAR HENSES TIL, AT MEDLEMSSTATERNE I HENHOLD TIL ARTIKEL 5 ER FORPLIGTET TIL AT TRAEFFE ALLE DE NOEDVENDIGE FORANSTALTNINGER TIL AT SIKRE, AT FORSKRIFTERNE VEDROERENDE ANMELDELSE, EMBALLERING OG ETIKETTERING ER BLEVET IAGTTAGET, NAAR DE OMHANDLEDE STOFFER BRINGES I HANDELEN .

    29 KRAVET OM "UNDERRETNING" EFTER BEKENDTGOERELSENS PAR 9, STK . 3, ER IMIDLERTID UDFORMET SOM EN FORUDGAAENDE BETINGELSE FOR IMPORTEN, OG OVERTRAEDELSER AF BESTEMMELSEN MEDFOERER ET STRAFANSVAR, JFR . BEKENDTGOERELSENS PAR 22, STK . 1 . DET BEMAERKES ENDVIDERE, AT UNDERRETNINGEN SKAL SKE TIL DEN SAMME NATIONALE MYNDIGHED, NEMLIG MILJOESTYRELSEN, SOM ER UDPEGET TIL AT MODTAGE ANMELDELSE AF NYE STOFFER, INDEN DE MARKEDSFOERES . HEREFTER MAA DET LAEGGES TIL GRUND, AT ET SAADANT KRAV VIL KUNNE SKABE EN USIKKERHED HOS DE ERHVERVSDRIVENDE OG OPSTILLE HINDRINGER FOR SAMHANDELEN INDEN FOR FAELLESSKABET MED DE PAAGAELDENDE STOFFER, HVILKET STRIDER MOD DIREKTIVETS BESTEMMELSER .

    30 DER ERINDRES HERVED OM DEN FOERNAEVNTE BESTEMMELSE I DIREKTIVETS ARTIKEL 22 SAMT OM ARTIKEL 10, SOM NETOP INDEHOLDER BESTEMMELSE OM UDVEKSLING MELLEM DE ANDRE MEDLEMSSTATER AF OPLYSNINGER, SOM KOMMISSIONEN MODTAGER I FORBINDELSE MED DE ANMELDELSER, SOM DE NATIONALE MYNDIGHEDER FREMSENDER TIL DEN . HERUDOVER TILSIGTER ANDRE BESTEMMELSER I DIREKTIVET EN UDVEKSLING AF OPLYSNINGER MELLEM MEDLEMSSTATERNE OG KOMMISSIONEN MED DET FORMAAL AT IMOEDEGAA DE RISICI, DER ER FORBUNDET MED FARLIGE STOFFER, UDEN AT DER OPSTILLES UBEGRUNDEDE HINDRINGER FOR SAMHANDELEN INDEN FOR FAELLESSKABET .

    31 KOMMISSIONENS KLAGEPUNKT MAA HEREFTER LAEGGES TIL GRUND .

    BEKENDTGOERELSENS PAR 18

    32 BEKENDTGOERELSENS PAR 18 INDEHOLDER FOELGENDE BESTEMMELSER :

    "DISPENSATION

    1 ) MILJOESTYRELSEN KAN I SAERLIGE TILFAELDE TILLADE, AT REGLERNE I KAPITEL II OG PAR 12, STK . 1, I DENNE BEKENDTGOERELSE FRAVIGES .

    2 ) MILJOESTYRELSEN KAN LIGELEDES I SAERLIGE TILFAELDE TILLADE, AT REGLERNE I KAPITEL III I BEKENDTGOERELSEN FRAVIGES ."

    33 IFOELGE REPLIKKEN ER DET DENNE BESTEMMELSE, DER ER GENSTAND FOR TRAKTATBRUDSPROCEDUREN, HVORIMOD KOMMISSIONEN I STAEVNINGEN UDEN NAERMERE PRAECISERING HAVDE ANFAEGTET " PAR 18", IDET DETTE DOG SKETE UNDER AFSNITTET VEDROERENDE LOVEN . DENNES PAR 18 INDEHOLDER FOELGENDE BESTEMMELSE :

    "MINISTEREN KAN FASTSAETTE REGLER OM UNDERSOEGELSE OG ANMELDELSE AF GRUPPER AF KEMISKE STOFFER, DER IKKE SKAL ANMELDES EFTER PAR 12, STK . 1, HERUNDER REGLER OM, HVILKE OPLYSNINGER DER SKAL LEDSAGE ANMELDELSEN ."

    34 DEN DANSKE REGERING HAR REJST INDSIGELSE MOD EN SAADAN AENDRING AF SAGENS GENSTAND OG HAR BLANDT ANDET ANFOERT, AT KOMMISSIONEN END IKKE I DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE NOEJAGTIGT ANGAV, HVILKEN BESTEMMELSE DEN ANFAEGTEDE, IDET DEN UDEN NAERMERE PRAECISERING HENVISTE TIL "ARTIKEL 18" I DEN DANSKE LOVGIVNING .

    35 DET BEMAERKES, AT KOMMISSIONEN I STAEVNINGEN, SAAVEL VED DE FREMSATTE ANBRINGENDER SOM VED DE NEDLAGTE PAASTANDE, DER HENVISTE HERTIL, BLOT ANFAEGTEDE PAR 18 I DEN DANSKE LOVGIVNING SOM EN BESTEMMELSE, DER TILLAGDE MINISTEREN EN SKOENSMAESSIG BEFOEJELSE TIL AT MEDDELE FRITAGELSER, SOM SAVNER GRUNDLAG I DIREKTIVET .

    36 I REPLIKKEN, OG EFTER EN REDEGOERELSE VEDROERENDE DETTE KLAGEPUNKT I DEN DANSKE REGERINGS SVARSKRIFT, HAR KOMMISSIONEN IMIDLERTID ANFOERT, AT DEN HAR "AENDRET" KLAGEPUNKTET, SAALEDES AT DET RETTES MOD BEKENDTGOERELSENS PAR 18 .

    37 SOM DET FREMGAAR AF DOMSTOLENS FASTE PRAKSIS, KAN EN PART UNDER EN SAG IKKE AENDRE DENNES GENSTAND . VURDERINGEN AF, OM DER BOER GIVES SAGSOEGEREN MEDHOLD, KAN DERFOR UDELUKKENDE SKE PAA GRUNDLAG AF INDHOLDET AF DE I STAEVNINGEN NEDLAGTE PAASTANDE .

    38 NAAR HENSES HERTIL, KAN DET "AENDREDE" KLAGEPUNKT FRA KOMMISSIONENS SIDE IKKE REALITETSPAAKENDES OG DERMED HELLER IKKE LAEGGES TIL GRUND .

    BEKENDTGOERELSENS PAR 6

    39 BEKENDTGOERELSENS PAR 6 INDEHOLDER FOELGENDE BESTEMMELSE :

    "FOELGENDE NYE KEMISKE STOFFER SKAL IKKE ANMELDES EFTER REGLERNE I PAR 5 :

    1 ) STOFFER, DER SAELGES ELLER IMPORTERES I MAENGDER UNDER 1 T/AAR/PRODUCENT ELLER IMPORTOER *...".

    40 KOMMISSIONEN HAR GJORT GAELDENDE, AT DA SAAVEL PRODUCENTER SOM IMPORTOERER I HENHOLD TIL DENNE BESTEMMELSE KAN VAERE FRITAGET FRA ANMELDELSESPLIGTEN, STRIDER BESTEMMELSEN MOD DIREKTIVETS ARTIKEL 8, STK . 1, FJERDE LED, HVOREFTER KUN PRODUCENTER KAN GIVES EN SAADAN FRITAGELSE . DENNE UDVIDELSE AF FRITAGELSESADGANGEN TIL OGSAA AT OMFATTE IMPORTOERER VIL KUNNE FOERE TIL MISBRUG OG UNDERGRAVE DE KONTROLMULIGHEDER, DER ER FORBUNDET MED DEN NORMALE ANMELDELSESPROCEDURE .

    41 DEN DANSKE REGERING HAR GJORT GAELDENDE, AT UDVIDELSEN AF FRITAGELSESADGANGEN TIL OGSAA AT OMFATTE IMPORTOERER LIGGER PAA LINJE MED RAADETS FORUDSAETNING OM EN RETLIG LIGESTILLING MELLEM IMPORTOERER OG PRODUCENTER, SAALEDES SOM DET FREMGAAR AF EN ERKLAERING, SOM RAADET AFGAV I FORBINDELSE MED DIREKTIVETS VEDTAGELSE . ENDVIDERE SAVNER DET GRUNDLAG, AT BEKENDTGOERELSENS PAR 6 SKULLE KUNNE GIVE ANLEDNING TIL NOGEN FORM FOR MISBRUG .

    42 DET BEMAERKES, AT ET AF DE GRUNDLAEGGENDE ELEMENTER I DIREKTIVET ER DEN ANMELDELSESPLIGT, SOM PAAHVILER ENHVER PRODUCENT ELLER IMPORTOER I FAELLESSKABET AF DE OMHANDLEDE STOFFER, IDET FORMAALET HERMED ER, AT DER I OVERENSSTEMMELSE MED DEN TREDJE BETRAGTNING TIL DIREKTIVET KAN UDOEVES EN KONTROL MED HENSYN TIL STOFFERNES VIRKNINGER PAA MENNESKET OG MILJOEET . MED HENBLIK HERPAA ER DER I DIREKTIVETS ARTIKLER 6 OG 7 FASTSAT DETALJEREDE REGLER VEDROERENDE ANMELDELSESPROCEDUREN . I HENHOLD TIL DISSE BESTEMMELSER SKAL ETHVERT NYT STOF I DIREKTIVETS FORSTAND SOM HOVEDREGEL ANMELDES TIL DE KOMPETENTE MYNDIGHEDER, FOER DET MARKEDSFOERES AF PRODUCENTEN ELLER IMPORTOEREN .

    43 DIREKTIVETS ARTIKEL 8, STK . 1, INDEHOLDER EN RAEKKE UNDTAGELSER TIL DENNE REGEL, SOM ER BEGRUNDET I, AT NAAR DE PAAGAELDENDE STOFFER KUN MARKEDSFOERES I BEGRAENSEDE MAENGDER ELLER SAELGES TIL VIDENSKABELIGE FORMAAL ELLER MED HENBLIK PAA FORSKNING, ER DET MULIGT AT UDOEVE EN KONTROL MED DEM, LIGESOM DE UNDER DISSE OMSTAENDIGHEDER KUN FREMBYDER EN BEGRAENSET RISIKO . DETTE ER BAGGRUNDEN FOR, AT "STOFFER, SOM MARKEDSFOERES I MAENGDER PAA UNDER 1 TON AARLIGT PR . PRODUCENT *...", IFOELGE ARTIKEL 8, STK . 1, FJERDE LED, ER FRITAGET FRA ANMELDELSE . IFOELGE ARTIKEL 2, STK . 1, LITRA E ), BETRAGTES INDFOERSEL SOM MARKEDSFOERING I DIREKTIVETS FORSTAND .

    44 NAAR HENSES TIL DISSE BESTEMMELSER I DIREKTIVET, MAA DET LAEGGES TIL GRUND, AT BEKENDTGOERELSENS PAR 6 ER UDTRYK FOR EN UDVIDELSE AF DIREKTIVETS UNDTAGELSESORDNING, SOM STRIDER MOD DET FRA FAELLESSKABSLOVGIVERS SIDE TILSIGTEDE . PAR 6 KAN SAALEDES FORTOLKES PAA DEN MAADE, AT EN OG SAMME PRODUCENT GENNEM FLERE IMPORTOERER KAN MARKEDSFOERE MAENGDER AF STOFFER PAA UNDER 1 TON FLERE GANGE I LOEBET AF ET AAR . DIREKTIVETS FORMAAL, SOM BLANDT ANDET ER AT BEGRAENSE MARKEDSFOERING AF NYE STOFFER UDEN ANMELDELSE TIL SMAA MAENGDER SAMT KLART AFGRAENSEDE ANVENDELSESFORMAAL, BLIVER SAALEDES TILSIDESAT, OG SAMTIDIG AFSVAEKKES EFFEKTIVITETEN AF KONTROLLEN MED DISSE STOFFER .

    45 FOELGELIG MAA DETTE KLAGEPUNKT FRA KOMMISSIONENS SIDE LAEGGES TIL GRUND .

    46 DET MAA HEREFTER STATUERES, AT KONGERIGET DANMARK HAR TILSIDESAT SINE FORPLIGTELSER I HENHOLD TIL TRAKTATEN, IDET DET IKKE HAR UDSTEDT ALLE DE VED LOV ELLER ADMINISTRATIVT FASTSATTE BESTEMMELSER, DER ER NOEDVENDIGE FOR AT GENNEMFOERE RAADETS DIREKTIV 79/831 AF 18 . SEPTEMBER 1979 OM SJETTE AENDRING AF DIREKTIV 67/548 OM TILNAERMELSE AF LOVGIVNING OM KLASSIFICERING, EMBALLERING OG ETIKETTERING AF FARLIGE STOFFER .

    Afgørelse om sagsomkostninger


    SAGENS OMKOSTNINGER

    47 IFOELGE PROCESREGLEMENTETS ARTIKEL 69, STK . 2, DOEMMES DEN PART, DER TABER SAGEN, TIL AT BETALE SAGENS OMKOSTNINGER . DEN DANSKE REGERING HAR I DET VAESENTLIGE TABT SAGEN OG BOER DERFOR DOEMMES TIL AT BETALE SAGENS OMKOSTNINGER .

    Afgørelse


    PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

    UDTALER OG BESTEMMER

    DOMSTOLEN

    1 ) KONGERIGET DANMARK HAR TILSIDESAT SINE FORPLIGTELSER I HENHOLD TIL TRAKTATEN, IDET DET IKKE HAR UDSTEDT ALLE DE VED LOV ELLER ADMINISTRATIVT FASTSATTE BESTEMMELSER, DER ER NOEDVENDIGE FOR AT GENNEMFOERE RAADETS DIREKTIV 79/831 AF 18 . SEPTEMBER 1979 OM SJETTE AENDRING AF DIREKTIV 67/548 OM TILNAERMELSE AF LOVGIVNING OM KLASSIFICERING, EMBALLERING OG ETIKETTERING AF FARLIGE STOFFER .

    2 ) KONGERIGET DANMARK BETALER SAGENS OMKOSTNINGER .

    Top