This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 61984CJ0047
Judgment of the Court (Fourth Chamber) of 21 May 1985. # Staatssecretaris van Financiën v Gaston Schul Douane-Expediteur BV. # Reference for a preliminary ruling: Hoge Raad - Netherlands. # Turnover tax on the importation of goods supplied by private persons. # Case 47/84.
Domstolens Dom (Fjerde Afdeling) af 21. maj 1985.
Statssekretæren, Finansministeriet, mod Gaston Schul Douane-Expediteur BV.
Anmodning om præjudiciel afgørelse: Hoge Raad - Nederlandene.
Omsætningsafgift ved indførsel af varer, som leveres af privatpersoner.
Sag 47/84.
Domstolens Dom (Fjerde Afdeling) af 21. maj 1985.
Statssekretæren, Finansministeriet, mod Gaston Schul Douane-Expediteur BV.
Anmodning om præjudiciel afgørelse: Hoge Raad - Nederlandene.
Omsætningsafgift ved indførsel af varer, som leveres af privatpersoner.
Sag 47/84.
Samling af Afgørelser 1985 -01491
ECLI identifier: ECLI:EU:C:1985:216
DOMSTOLENS DOM (FJERDE AFDELING) AF 21 MAJ 1985. - STATSSEKRETAEREN, FINANSMINISTERIET MOD SCHUL DOUANE-EXPEDITEUR BV. - ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE INDGIVET AF NEDERLANDENES HOGE RAAD. - OMSAETNINGSAFGIFT VED INDFOERSEL AF VARER, SOM LEVERES AF PRIVATPERSONER. - SAG 47/84.
Samling af Afgørelser 1985 side 01491
spansk specialudgave side 00601
svensk specialudgave side 00183
finsk specialudgave side 00193
Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse
1 . Afgiftsbestemmelser _ harmonisering af lovgivningerne _ omsaetningsafgift _ faelles mervaerdiafgiftssystem _ sjette direktiv _ dobbeltbeskatning i samhandelen inden for Faellesskabet _ uforenelighed med traktatens artikel 95 _ ophaevelse _ Domstolens opgave indtil der foreligger en lovgivningsloesning
( EOEF-traktaten , art . 95 ; Raadets direktiv 77/388 , art . 2 og 11 )
2 . Afgiftsbestemmelser _ harmonisering af lovgivningerne _ omsaetningsafgift _ faelles mervaerdiafgiftssystem _ mervaerdiafgift der opkraeves ved indfoersel fra andre medlemsstater af varer leveret af ikke-afgiftspligtige personer _ beregningsmaade
( EOEF-traktaten , art . 95 ; Raadets direktiv 77/388 )
1 . Anvendelsen i praksis af det faelles mervaerdiafgiftssystem , som er indfoert ved det sjette direktiv , har givet anledning til forskellige tilfaelde af dobbeltbeskatning i samhandelen inden for Faellesskabet . Selv om indfoerelsen af en ordning , der giver fuldstaendig konkurrenceneutralitet og eventuelt indebaerer fuldstaendig afgiftsfritagelse ved eksport , hvor en vare leveres af en ikke-afgiftspligtig til en privatperson i en anden medlemsstat , er en opgave , der paahviler faellesskabslovgiver , er traktatens artikel 95 , saa laenge der ikke er indfoert en saadan ordning , til hinder for , at en indfoerende medlemsstat anvender sin momsordning paa indfoerte varer paa en maade , der principielt strider mod denne bestemmelse . Heraf foelger , at der ved opkraevning af importmoms skal tages hensyn til artikel 95 , indtil der foreligger en lovgivningsloesning . Under disse omstaendigheder tilkommer det Domstolen at opstille saadanne retningslinjer , som er forenelige med denne artikel og med det sjette direktivs generelle opbygning samt er tilstraekkeligt enkle til at kunne anvendes paa ensartet maade i alle medlemsstater .
2 . Den mervaerdiafgift , der opkraeves af en medlemsstat ved indfoersel af en vare fra en anden medlemsstat , som er leveret af en ikke-afgiftspligtig person , skal , naar denne afgift ikke opkraeves ved en privatpersons levering af lignende varer i indfoerselsmedlemsstaten , beregnes under hensyntagen til den mervaerdiafgift , der er betalt i udfoerselsmedlemsstaten , og som stadig udgoer en del af varens vaerdi paa indfoerselstidspunktet , saaledes , at dette beloeb ikke indgaar i beskatningsgrundlaget , og saaledes , at det desuden traekkes fra den mervaerdiafgift , der skal betales ved indfoerselen .
Den mervaerdiafgift , der er betalt i udfoerselsmedlemsstaten , og som stadig udgoer en del af varens vaerdi paa indfoerselstidspunktet , svarer til
_ saafremt varens vaerdi er faldet mellem tidspunktet for den sidste opkraevning af mervaerdiafgift i udfoerselsmedlemsstaten og tidspunktet for indfoerslen : den mervaerdiafgift , der faktisk er betalt i udfoerselsmedlemsstaten med fradrag af en del svarende til procentsatsen for denne vaerdiforringelse ,
_saafremt varens vaerdi er foroeget i samme periode : hele den mervaerdiafgift , der faktisk er betalt i udfoerselsmedlemsstaten .
1 Ved dom af 15 . februar 1984 , indgaaet til Domstolen den 28 . februar s.aa ., har Nederlandenes Hoge Raad i medfoer af EOEF-traktatens artikel 177 stillet to praejudicielle spoergsmaal vedroerende fortolkningen af traktatens artikel 95 samt af Raadets sjette direktiv 77/388 af 17 . maj 1977 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsaetningsafgifter _ Det faelles mervaerdiafgiftssystem : ensartet beregningsgrundlag ( EFT L 145 , s . 1 ).
2 Statssekretaeren , finansministeriet , havde indanket den dom , som Gerechtshof Hertogenbosch den 18 . februar 1983 havde afsagt paa grundlag af Domstolens dom af 5 . maj 1982 ( Schul , sag 15/81 , Sml . s . 1409 ), for Hoge Raad til kassation .
3 Det bemaerkes , at den tvist , der gav anledning til denne dom , vedroerte omsaetningsafgift ( herefter benaevnt moms ) ved indfoersel til Nederlandene af en brugt sports- og lystbaad efter ordre fra en privatperson bosat i Nederlandene og for dennes regning , idet denne havde koebt baaden i Frankrig af en anden privatperson . Ifoelge den nationale lovgivning havde de nederlandske skatte- og afgiftsmyndigheder opkraevet mervaerdiafgift af denne indfoersel med 18% af salgsprisen , hvilket er den saedvanlige sats ved erhvervsmaessig levering af varer og tjenesteydelser i indlandet .
4 Efter at have beskrevet det faelles mervaerdiafgiftssystem i hovedtraek gennemgik Domstolen i dommen af 5 . maj 1982 raekkevidden af traktatens artikel 95 i forhold til opkraevning af moms ved indfoersel af varer hidroerende fra en anden medlemsstat , som leveres til en privatperson af en anden privatperson , naar de af private indfoerte varer i forvejen er belastet med moms i eksportstaten og ikke fritages i anledning af eksporten . Denne gennemgang foerte Domstolen til det resultat , at artikel 2 , nr . 2 , i sjette direktiv , hvori det hedder , at »indfoersel af goder« paalaegges afgift , skal fortolkes paa en maade , der stemmer overens med traktatens krav , saaledes som de bl.a . fremgaar af dennes artikel 95 .
5 I den naevnte dom blev det kendt for ret , at den moms , som en medlemsstat opkraever ved indfoersel af varer fra en anden medlemsstat , der leveres fra en privatperson , naar en tilsvarende afgift ikke opkraeves ved levering af lignende varer ved en privatperson i den indfoerende medlemsstat , udgoer en intern afgift , som er hoejere end den afgift , der paalaegges lignende indenlandske varer , jfr . traktatens artikel 95 , saafremt der ikke tages hensyn til den residuelle mervaerdiafgift , der er betalt i den eksporterende medlemsstat , og som stadig udgoer en del af varens vaerdi paa indfoerselstidspunktet .
6 I dommen udtales det herom , at i det omfang en indfoert , af en privat leveret vare , for hvilken afgiften ikke efter reglerne kan godtgoeres i anledning af eksporten , faktisk fortsat ved indfoerslen baerer en del af den i den eksporterende medlemsstat betalte mervaerdiafgift , skal det mervaerdiafgiftsbeloeb , der opkraeves ved indfoerslen , nedsaettes med den residualmoms fra den eksporterende medlemsstat , der stadig udgoer en del af produktets vaerdi paa indfoerselstidspunktet . Det tilfoejes , at det beloeb , der saaledes skal fradrages , dog ikke kan overstige det momsbeloeb , der faktisk er blevet betalt i den eksporterende medlemsstat .
7 Gerechtshof , Hertogenbosch , som herefter fortsatte sagens behandling , konstaterede , at den omtvistede baad , som var bygget i Monaco , var blevet indfoert til Frankrig , og at de franske skatte- og afgiftsmyndigheder paa dette tidspunkt havde opkraevet moms ved indfoerslen . Da baadens vaerdi var angivet til de franske myndigheder til 269 571 FF , androg den franske moms paa 17,6% 47 444,49 FF . Et aar senere blev baaden solgt til en nederlandsk statsborger bosat i Nederlandene til et beloeb paa 365 000 FF , hvilket var mere end baadens bruttopris paa det tidspunkt , da den blev indfoert til Frankrig . Den nederlandske momssats var 18% , da baaden blev indfoert til Nederlandene .
8 Paa baggrund af disse omstaendigheder antog Gerechtshof , at den moms , der var betalt i Frankrig , stadig i sin helhed indgik i baadens vaerdi paa det tidspunkt , da denne blev indfoert i Nederlandene , da salget til dette land var sket til en hoejere pris end den vaerdi , der var angivet til de franske afgiftsmyndigheder . Gerechtshof fandt derefter , at paa grundlag af Domstolens dom af 5 . maj 1982 kunne den franske moms og den nederlandske moms ved indfoerslen tilsammen ikke overstige den nederlandske moms , der skulle opkraeves af en lignende baad med samme vaerdi ( uden afgift ), som paa nederlandsk omraade blev leveret til en privatperson . Vaerdien ved indfoerslen skulle herved beregnes ved at traekke den faktisk betalte franske afgift fra prisen ved indfoersel til Nederlandene ; paa dette grundlag skulle der beregnes nederlandsk afgift paa 18% , som blev nedsat med den faktisk betalte franske afgift .
9 For Hoge Raad har statssekretaeren gjort gaeldende , at traktatens artikel 95 som fortolket i Domstolens dom af 5 . maj 1982 paalaegger skatte- og afgiftsmyndighederne at traekke den residualmoms , der er opkraevet i udfoerselslandet , og som stadig paahviler varen , fra den moms , der skal betales ved indfoerslen . Denne bestemmelse angaar imidlertid ikke beskatningsgrundlaget , som efter finansministeriets opfattelse kun kan vaere den pris , der er betalt ved indfoerslen , som det fremgaar af saavel den nederlandske lovgivning som af det sjette direktiv ( artikel 11 , B , litra a ). Af denne grund har Gerechtshof anvendt en forkert beregningsmetode .
10 Hoge Raad konstaterede , at besvarelsen af det rejste spoergsmaal afhang af fortolkningen af faellesskabsretten , og at der burde stilles praejudicielle spoergsmaal til Domstolen . Disse spoergsmaal lyder saaledes :
»1 ) Saafremt en medlemsstat opkraever mervaerdiafgift ( herefter benaevnt moms ) ved indfoersel af en vare fra en anden medlemsstat , som er leveret af en ikke-afgiftspligtig ( privatperson ), mens denne afgift ikke opkraeves ved en privatpersons levering af tilsvarende varer i indfoerselsmedlemsstaten , skal indfoerselsmedlemsstaten da , for at forhindre , at denne afgift udgoer en hoejere intern afgift , jfr . traktatens artikel 95 , tage hensyn til stoerrelsen af den moms , der er betalt i den eksporterende medlemsstat , og som stadig udgjorde en del af varens vaerdi paa indfoerselstidspunktet ,
a ) saaledes , at dette beloeb ikke indgaar i den afgiftspligtige vaerdi , der laegges til grund ved beregningen af den moms , der skal betales ved indfoerslen , og endvidere fradrages i den moms , der skal betales ved indfoerslen , eller
b)saaledes , at det naevnte beloeb kun fradrages i den moms , der skal betales ved indfoerslen?
2)Hvorledes skal i det i nr . 1 beskrevne tilfaelde det dér naevnte beloeb beregnes?«
11 Det vaesentlige i disse spoergsmaal er , om den residuelle afgift , der paahviler den indfoerte vare i tilfaelde af salg fra en privatperson til en anden , kun skal tages i betragtning ved beregningen af importmomsen eller ogsaa ved fastsaettelsen af beskatningsgrundlaget ( foerste spoergsmaal ). Den nationale domstol spoerger endvidere , hvorledes denne residuelle del , der paahviler varen , skal beregnes ( andet spoergsmaal ).
Almene betragtninger
12 Kommissionen har anfoert , at den retspraksis , der er etableret ved dommen af 5 . maj 1982 , kan give anledning til visse vanskeligheder ved den praktiske anvendelse af momsordningen paa indfoersel af varer leveret af privatpersoner . I naert samarbejde med medlemsstaternes afgiftsmyndigheder har Kommissionen bestraebt sig paa at finde loesninger i form af lovgivning for visse praktiske problemer . Paa grundlag af dette arbejde har den udarbejdet et forslag til et nyt direktiv , som er forelagt Raadet den 23 . juli 1984 ( Forslag til Raadets sekstende direktiv om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsaetningsafgifter _ Det faelles mervaerdiafgiftssystem : en faelles ordning for visse goder , der definitivt er belastet med mervaerdiafgift , og som en endelig forbruger i en medlemsstat indfoerer fra en anden medlemsstat , EFT C 226 , s . 2 ).
13 De praktiske problemer , der maa loeses , er bl.a ., hvordan der skal tages hensyn til den moms , der er betalt i en anden medlemsstat , uden at indfoerselsmedlemsstaten lider et afgiftstab , hvordan det residuelle afgiftsbeloeb , der indgaar i koebsprisen , skal beregnes , hvordan myndighederne i en indfoerselsmedlemsstat kan vaere underrettet om , hvilke momssatser , der gjaldt paa tidspunktet for det foerste koeb i udfoersels landet , hvordan den residuelle afgift , der indgaar i salgsprisen , skal beregnes , naar der har fundet forskellige transaktioner sted i tre eller fire forskellige medlemsstater , hvordan bevisproblemerne skal loeses , hvad der gaelder , naar prisen for varen som brugt er hoejere end prisen for varen som ny , og endelig om der skal ske afgiftsfritagelse .
14 Kommissionen er paa grundlag af det arbejde og de samraad , som har fundet sted , naaet til det resultat , at den eneste fremgangsmaade , der er i overensstemmelse med aanden i dommen af 5 . maj 1982 , er at forpligte udfoerselsmedlemsstaten til at tilbagebetale eksportoeren den residuelle afgift , der endnu paahviler varen , saaledes at importmomsen kan opkraeves paa basis af det beloeb , der er lagt til grund for tilbagebetalingen . Dette gaelder dog ikke , naar den paagaeldende vares vaerdi er steget , idet man her maa vaelge en anden loesning . Kommissionen er her af den opfattelse , at man ikke skal tilbagebetale nogen moms ved udfoerslen , men at man ved indfoerslen blot skal opkraeve moms af forskellen mellem varens brugtpris og nypris . Disse loesninger kan imidlertid kun gennemfoeres ad lovgivningsvejen , nemlig ved aendring af de nationale love om importmoms , og paa basis af et nyt direktiv fra Raadet .
15 Det bemaerkes herved , at anvendelsen i praksis af det faelles mervaerdiafgiftssystem , som det er indfoert ved det sjette direktiv , har givet anledning til forskellige tilfaelde af dobbeltbeskatning i samhandelen inden for Faellesskabet , saaledes som det illustreres af den foreliggende sag . Saaledes vil en anvendelse af det sjette direktivs artikler 2 og 11 uden hensyntagen til den betydning , som principperne i traktatens artikel 95 har for opkraevningen af momsen , have den foelge , at en vare , leveret af en ikke-afgiftspligtig til en privatperson bosat i en anden medlemsstat , paalaegges moms ved indfoerslen til fuld sats , skoent varen stadig baerer en del af den moms , der er betalt i udfoerselsmedlemsstaten .
16 I dommen af 5 . maj 1982 er det allerede statueret , at selv om indfoerelsen af en ordning , der giver fuldstaendig konkurrenceneutralitet og indebaerer fuldstaendig afgiftsfritagelse ved eksport , er en opgave , der paahviler faellesskabslovgiveren , er traktatens artikel 95 , saa laenge der ikke er indfoert en saadan ordning , til hinder for , at en indfoerende medlemsstat anvender sin momsordning paa indfoerte varer paa en maade , der principielt strider mod denne bestemmelse .
17 Det foelger heraf , at der ved opkraevning af importmoms skal tages hensyn til traktatens artikel 95 , indtil der foreligger en lovgivningsloesning . Under disse omstaendigheder tilkommer det Domstolen at opstille saadanne retningslinjer , som er forenelige med traktatens artikel 95 , som er i overensstemmelse med det sjette direktivs generelle opbygning , og som er tilstraekkeligt enkle til at kunne anvendes paa ensartet maade i alle medlemsstater .
Beskatningsgrundlaget ( foerste spoergsmaal )
18 I sit indlaeg har den nederlandske regering anfoert , at importmomsen beregnes af varens vaerdi paa tidspunktet for dens indfoersel , og at denne vaerdi omfatter alle tidligere betalte afgifter , herunder moms . Den har tilfoejet , at de samme regler anvendes paa koeb i indlandet , idet transaktioner mellem privatpersoner og afgiftspligtige vedroerende brugte varer paalaegges moms beregnet paa grundlag af koebsprisen inklusive alle afgifter .
19 Ifoelge den franske regering fremgaar det af de almindelige regler for anvendelse af moms , at beskatningsgrundlaget kun kan forstaas som en vaerdi uden afgift . Det eneste spoergsmaal er altsaa , om den moms , der tidligere er betalt i en anden medlemsstat , af afgiftsmyndighederne kan anses for en afgift , som stadig belaster varen , men dette spoergsmaal er blevet besvaret bekraeftende i dommen af 5 . maj 1982 .
20 Den toldspeditoer , som har indfoert den omhandlede baad , og Kommissionen er af den opfattelse , at den naevnte dom er baseret paa en sammenligning af den situation , der foreligger , naar en vare indfoeres af en privatperson , med den situation , hvor en vare fremstilles og bringes i omsaetning i indfoerselsmedlemsstaten og derefter koebes af en privatperson . Denne sammenligning indebaerer , at beskatningsgrundlaget er det samme i de to tilfaelde , altsaa en vaerdi uden afgift .
21 Domstolen har i den naevnte dom antaget , at forbudet i artikel 95 ikke overholdes , naar indfoerte varer kan paalaegges den moms , der paalaegges lignende indenlandske varer , uden at den moms , hvormed importvaren stadig paa indfoerselstidspunktet er belastet , tillaegges nogen betydning . Det foelger heraf , at denne del af momsen ikke indgaar i den afgiftspligtige vaerdi , som importmomsen beregnes af , da tilsvarende indenlandske varers afgiftspligtige vaerdi ligeledes er en vaerdi uden afgift .
22 Dette resultat indebaerer , som den nationale domstol har anfoert i sit foerste spoergsmaal under punkt a , at den residualmoms , som stadig udgoer en del af varens vaerdi , ikke indgaar i den afgiftspligtige vaerdi , der laegges til grund ved beregningen af importmomsen , og at den endvidere skal fradrages i importmomsen .
23 Det foerste spoergsmaal vil derfor vaere at besvare saaledes , at den mervaerdiafgift , der opkraeves af en medlemsstat ved indfoersel af en vare fra en anden medlemsstat , som er leveret af en ikke-afgiftspligtig person , naar denne afgift ikke opkraeves ved en privatpersons levering af lignende varer i indfoerselsmedlemsstaten , skal beregnes under hensyntagen til den mervaerdiafgift , der er betalt i udfoerselsmedlemsstaten , og som stadig udgoer en del af varens vaerdi paa indfoerselstidspunktet , saaledes at dette beloeb ikke indgaar i den afgiftspligtige vaerdi , og saaledes , at det desuden traekkes fra den mervaerdiafgift , der skal betales ved indfoerslen .
Den residualmoms , der belaster varen ( andet spoergsmaal )
24 Det andet spoergsmaal angaar beregningen af den resterende del af momsen fra udfoerselsmedlemsstaten , som stadig udgoer en del af varens vaerdi paa indfoerselstidspunktet .
25 I dommen af 5 . maj 1982 blev det praeciseret , at denne resterende del ikke kan vaere hoejere end den moms , der faktisk er betalt i udfoerselsmedlemsstaten . Gerechtshof har paa grundlag af denne praecisering antaget , at saafremt varens vaerdi stiger mellem tidspunktet for den seneste opkraevning af moms i udfoerselslandet og tidspunktet for indfoerslen , svarer den resterende del af afgiften , der stadig udgoer en del af varens vaerdi , til den moms , der faktisk er betalt i udfoerselslandet .
26 Den nederlandske og den franske regering er af den opfattelse , at den moms , der er opkraevet i udfoerselsstaten , ikke kan anses for fuldt ud at indgaa i varens vaerdi , da denne i mellemtiden er blevet en brugt vare . Efter deres opfattelse maa man derfor antage , at den residuelle del , der omtales i dommen af 5 . maj 1982 , kun skal forstaas som den del af den moms , der er opkraevet i udfoerselsstaten , som ikke kan antages at svare til en brug af varen i denne stat .
27 Derfor har de to regeringer foreslaaet anvendelse af en regel om afskrivning af den afgift , der er opkraevet i udfoerselsstaten . En afskrivning i forhold til den importerede vares levetid er efter deres opfattelse dog for usikker til at kunne accepteres i betragtning af de her eksisterende forskelle mellem medlemsstaterne og de forskellige erhvervsgrene , og man kunne derfor tage udgangspunkt i et system som det , der er fastsat i artikel 20 , stk . 2 , i det sjette direktiv for berigtigelse af fradragene for investeringsgoder , som er blevet overdraget efter at vaere blevet brugt . Et saadant system indebaerer en afskrivning over en periode paa fem aar og har foelgelig som resultat , at den residualmoms , som indgaar i den indfoerte vares vaerdi , svarer til den afgift , der faktisk er betalt i udfoerselsmedlemsstaten med fradrag af en femtedel for hvert kalenderaar eller del af et kalenderaar , som er forloebet siden datoen for denne betaling .
28 Kommissionen har modsat sig dette synspunkt . Den har gjort gaeldende , at den foreslaaede metode beregner residualmomsen ud fra forud givne og faste stoerrelser , mens det sjette direktiv er baseret paa det princip , at moms ved indfoersel paalaegges den faktiske pris ved indfoerslen . Desuden repraesenterer de investeringsgoder , der omhandles i det sjette direktivs artikel 20 , et saertilfaelde , som paa ingen maade kan sammenlignes med brugte varer , der indfoeres af en privatperson .
29 Efter Schul ' s opfattelse vil afskrivning af den afgift , der er betalt i udfoerselslandet , i de fleste tilfaelde komme til udtryk i et fald i varens vaerdi . Derfor boer bereg ningen af den residuelle afgift ske paa grundlag af den momsprocent , der er anvendt i udfoerselsmedlemsstaten , idet beloebet dog ikke maa blive hoejere end det beloeb , der faktisk er betalt i denne stat . Saafremt varens vaerdi foroeges , svarer den residuelle del af afgiften altsaa til det faktisk betalte beloeb , hvilket Gerechtshof allerede havde antaget i sin dom af 18 . februar 1983 .
30 Herefter har Kommissionen under retsmoedet tilsluttet sig denne opfattelse .
31 Efter at have afvejet argumenterne for og imod er Domstolen kommet til samme resultat . En saadan ordning med faste stoerrelser , som den nederlandske og den franske regering har foreslaaet , har den ulempe , at den afviger for meget fra ordningen i det sjette direktiv til , at den kan udvikles ved domstolsfortolkning . Den af Gerechtshof anvendte metode ligger , uanset hvilke reelle fordele den maatte have , taet op ad denne ordning , samtidig med at den er praktisk anvendelig og i overensstemmelse med traktatens artikel 95 .
32 Metoden er ogsaa i overensstemmelse med den fortolkning , som i dommen af 5 . maj 1982 er givet af traktatens artikel 95 og af det sjette direktiv . Den kan anvendes af afgiftsmyndighederne uden store praktiske vanskeligheder , fordi den residualmoms , der i tilfaelde af et fald i varens vaerdi stadig indgaar i denne vaerdi , paa indfoerselstidspunktet beregnes ved at nedsaette den moms , der faktisk er betalt i udfoerselsmedlemsstaten , med en del svarende til den konstaterede procentvise vaerdiforringelse , mens residualmomsen , saafremt varens vaerdi er foroeget , simpelt hen svarer til den faktisk betalte afgift .
33 Herved bemaerkes , som det allerede er statueret i dommen af 5 . maj 1982 , at det paahviler importoeren at bevise de forhold , der bevirker , at den moms , som er betalt i udfoerselsmedlemsstaten , og som stadig udgoer en del af varens vaerdi paa tidspunktet for dens indfoersel , skal tages i betragtning .
34 Det foelger heraf , at den mervaerdiafgift , der er betalt i udfoerselsmedlemsstaten , og som stadig udgoer en del af varens vaerdi paa indfoerselstidspunktet , svarer til :
_ saafremt varens vaerdi er faldet mellem tidspunktet for den sidste opkraevning af mervaerdiafgift i udfoerselsmedlemsstaten og i indfoerselsmedlemsstaten : den mervaerdiafgift , der faktisk er betalt i udfoerselsmedlemsstaten med fradrag af en del svarende til procentsatsen for denne vaerdiforringelse ;
_ saafremt varens vaerdi er foroeget i samme periode : hele den mervaerdiafgift , der faktisk er betalt i udfoerselsmedlemsstaten .
Sagens omkostninger
35 De udgifter , der er afholdt af kongeriget Nederlandenes regering , Den franske Republiks regering og Kommissionen for De europaeiske Faellesskaber , som har afgivet indlaeg for Domstolen , kan ikke godtgoeres . Da sagens behandling i forhold til parterne i hovedsagen udgoer et led i den sag , der verserer for den nationale domstol , tilkommer det denne at traeffe afgoerelse om sagens omkostninger .
Paa grundlag af disse praemisser
kender
DOMSTOLEN ( fjerde afdeling )
vedroerende de spoergsmaal , som er forelagt den af Nederlandenes Hoge Raad ved dom af 15 . februar 1984 , for ret :
1 ) Den mervaerdiafgift , der opkraeves af en medlemsstat ved indfoersel af en vare fra en anden medlemsstat , som er leveret af en ikke-afgiftspligtig person , skal , naar denne afgift ikke opkraeves ved en privatpersons levering af lignende varer i indfoerselsmedlemsstaten , beregnes under hensyntagen til den mervaerdiafgift , der er betalt i udfoerselsmedlemsstaten , og som stadig udgoer en del af varens vaerdi paa indfoerselstidspunktet , saaledes , at dette beloeb ikke indgaar i beskatningsgrundlaget , og saaledes , at det desuden traekkes fra den mervaerdiafgift , der skal betales ved indfoerselen .
2 ) Den mervaerdiafgift , der er betalt i udfoerselsmedlemsstaten , og som stadig udgoer en del af varens vaerdi paa indfoerselstidspunktet , svarer til :
_ saafremt varens vaerdi er faldet mellem tidspunktet for den sidste opkraevning af mervaerdiafgift i udfoerselsmedlemsstaten og i indfoerselsmedlemsstaten : den mervaerdiafgift , der faktisk er betalt i udfoerselsmedlemsstaten med fradrag af en del svarende til procentsatsen for denne vaerdiforringelse ,
_ saafremt varens vaerdi er foroeget i samme periode : hele den mervaerdiafgift , der faktisk er betalt i udfoerselsmedlemsstaten .