This document is an excerpt from the EUR-Lex website
Document 61980CJ0142
Judgment of the Court of 27 May 1981. # Amministrazione delle Finanze dello Stato v Essevi SpA and Carlo Salengo. # References for a preliminary ruling: Corte d'appello di Milano - Italy. # System of taxation applicable to spirits. # Joined cases 142 and 143/80.
Domstolens Dom af 27. maj 1981.
Amministrazione delle finanze dello Stato mod Essevi SpA og firma Carlo Salengo.
Anmodninger om præjudiciel afgørelse: Corte d'appello di Milano - Italien.
Afgiftsregler for spiritus.
Forenede sager 142 og 143/80.
Domstolens Dom af 27. maj 1981.
Amministrazione delle finanze dello Stato mod Essevi SpA og firma Carlo Salengo.
Anmodninger om præjudiciel afgørelse: Corte d'appello di Milano - Italien.
Afgiftsregler for spiritus.
Forenede sager 142 og 143/80.
Samling af Afgørelser 1981 -01413
ECLI identifier: ECLI:EU:C:1981:121
DOMSTOLENS DOM AF 27 MAJ 1981. - AMMINISTRAZIONE DELLE FINANZE DELLO STATO MOD ESSEVI SPA OG FIRMA CARLO SALENGO. - (ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE INDGIVET AF CORTE D'APPELLO DI MILANO). - AFGIFTSREGLER FOR SPIRITUS. - FORENEDE SAGER 142 OG 143/80.
Samling af Afgørelser 1981 side 01413
svensk specialudgave side 00113
finsk specialudgave side 00117
spansk specialudgave side 00359
Sammendrag
Dommens præmisser
Afgørelse om sagsomkostninger
Afgørelse
1 . TRAKTATBRUDSSAGER _ STADIUM FOER SAGSANLAEG _ BEGRUNDET UDTALELSE _ ALENE RETSVIRKNING I FORHOLD TIL SAGSANLAEG VED DOMSTOLEN _ FRITAGELSE FOR EN MEDLEMSSTAT TIL AT OVERHOLDE SINE FORPLIGTELSER _ UTILLADELIGHED
( EOEF-TRAKTATEN , ART . 169 )
2 . AFGIFTSREGLER _ INTERNE AFGIFTER _ DISKRIMINERENDE DIFFERENTIERET AFGIFTSORDNING _ INDROEMMELSE AF AFGIFTSMAESSIG FORTRINSSTILLING PAA BETINGELSER , SOM ALENE INDENLANDSKE PRODUKTER KAN OPFYLDE _ FORBUD
( EOEF-TRAKTATEN , ART . 95 )
3 . AFGIFTSREGLER _ INTERNE AFGIFTER _ FORBUD MOD FORSKELSBEHANDLING _ DIREKTE VIRKNING _ IKRAFTTRAEDELSESTIDSPUNKT
( EOEF-TRAKTATEN , ART . 95 )
4 . STATSSTOETTE _ STOETTE I FORM AF AFGIFTSMAESSIG FORSKELSBEHANDLING _ BEMYNDIGELSE _ UTILLADELIGHED
( EOEF-TRAKTATEN , ART . 92 , 93 OG 95 )
5 . FAELLESSKABSRET _ DIREKTE VIRKNING _ INTERNE AFGIFTER , DER ER UFORENELIGE MED FAELLESSKABSRETTEN _ TILBAGEBETALING _ NAERMERE REGLER HERFOR _ ANVENDELSE AF NATIONAL RET _ HENSYNTAGEN TIL AFGIFTENS EVENTUELLE OVERVAELTNING _ LOVLIGHED
1 . KOMMISSIONENS UDTALELSER EFTER EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 169 HAR ALENE RETSVIRKNING MED HENSYN TIL SAGSANLAEG VED DOMSTOLEN FOR SAA VIDT ANGAAR SAGER OM EN STATS TRAKTATBRUD . KOMMISSIONEN KAN IKKE VED SIN STILLINGTAGEN OG I EN BEGRUNDET UDTALELSE EFTER ARTIKEL 169 FRITAGE EN MEDLEMSSTAT FOR AT OVER HOLDE DE FORPLIGTELSER , SOM PAAHVILER DEN I MEDFOER AF TRAKTATEN , ELLER FORHINDRE DE RETSUNDERGIVNE I VED DOMSTOLENE AT HAEVDE DE RETTIGHEDER , SOM TRAKTATEN TILLAEGGER DEM , OVER FOR EN MEDLEMSSTATS LOVE ELLER FORVALTNINGSAKTER , DER MULIGVIS ER UFORENELIGE MED FAELLESSKABSRETTEN .
2 . EN DIFFERENTIERET AFGIFTSORDNING , HVOREFTER AFGIFTSFRITAGELSE ELLER AFGIFTSNEDSAETTELSE KUN KAN INDROEMMES , NAAR DER ER MULIGHED FOR EN PRODUKTIONSKONTROL PAA INDENLANDSK OMRAADE , VIRKER DISKRIMINERENDE OG FALDER SOM SAADAN IND UNDER FORBUDET I EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 95 . EN SAADAN BETINGELSE , SOM LIGNENDE PRODUKTER FRA DE OEVRIGE MEDLEMSSTATER MAA ANTAGES IKKE AT KUNNE OPFYLDE , INDEBAERER , AT DISSE PRODUKTER PAA FORHAAND UDELUKKES FRA AT BLIVE OMFATTET AF DEN PAAGAELDENDE AFGIFTSMAESSIGE FORTRINSSTILLING , OG AT FORTRINSSTILLINGEN FORBEHOLDES INDENLANDSK PRODUKTION .
3 . I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 95 , STK . 3 , HAR FORBUDET MOD FORSKELSBEHANDLING I SAMME ARTIKELS TO FOERSTE STYKKER HAFT FULD RETSVIRKNING FRA 1 . JANUAR 1962 . EN MEDLEMSSTAT KUNNE EFTER DENNE DATO IKKE MEDDELES BEMYNDIGELSE TIL I SIN LOVGIVNING ELLER AFGIFTSPRAKSIS AT OPRETHOLDE EN TIDLIGERE AFGIFTSMAESSIG FORSKELSBEHANDLING FOR SAA VIDT ANGAAR INDFOERSEL AF SPIRITUS FRA ANDRE MEDLEMSSTATER .
4 . EN STOETTE , JF . ARTIKLERNE 92 OG 93 , KAN IFOELGE EOEF-TRAKTATENS SYSTEM IKKE GIVES ELLER TILLADES I FORM AF AFGIFTSMAESSIG FORSKELSBEHANDLING UDOEVET AF EN MEDLEMSSTAT OVER FOR PRODUKTER FRA ANDRE MEDLEMSSTATER .
5 . KRAVET OM BESKYTTELSE AF DE RETTIGHEDER , SOM FAELLESSKABETS RETSORDEN SIKRER , INDEBAERER IKKE , AT DER SKAL SKE TILBAGEBETALING AF AFGIFTER OPKRAEVET MED URETTE , SAAFREMT NOGET SAADANT MAATTE FOERE TIL EN UGRUNDET BERIGELSE . FRA ET FAELLESSKABSRETLIGT SYNSPUNKT ER DER INTET TIL HINDER FOR , AT NATIONALE DOMSTOLE I OVERENSSTEMMELSE MED DERES NATIONALE REGLER TAGER HENSYN TIL , OM DE MED URETTE OPKRAEVEDE AFGIFTER HAR KUNNET INDREGNES I DE AFGIFTSPLIGTIGE VIRKSOMHEDERS PRISER OG HAR KUNNET OVERVAELTES PAA KOEBERNE .
1 VED TO KENDELSER AF 19 . FEBRUAR 1980 , INDGAAET TIL DOMSTOLEN DEN 12 . JUNI S . AA ., HAR CORTE D ' APPELLO DI MILANO I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 177 STILLET EN RAEKKE PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL VEDROERENDE FORTOLKNINGEN AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKLER 95 OG 169 MED HENBLIK PAA AFGOERELSEN AF , HVORVIDT DET ER FORENELIGT MED TRAKTATEN AT DER I ITALIENSK LOVGIVNING OPRETHOLDES ET DIFFERENTIERET AFGIFTSSYSTEM FOR BESKATNINGEN AF SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN .
2 DET FREMGAAR AF SAGEN , AT DE TO I HOVEDSAGEN INDSTAEVNTE VIRKSOMHEDER I EN PERIODE , DER FOR DEN FOERSTES VEDKOMMENDE GIK FRA DEN 1 . MARTS 1962 TIL DEN 1 . DECEMBER 1967 OG FOR DEN ANDENS FRA DEN 18 . APRIL 1960 TIL DEN 25 . OKTOBER 1971 , IMPORTEREDE COGNAC AF FRANSK OPRINDELSE , AF HVILKEN DE BETALTE DE I LOVEN FASTSATTE AFGIFTER FOR ETHYLALKOHOL ``AF 1 . KATEGORI`` , DVS . SPIRITUS , DER IKKE SVAREDE TIL VISSE KRAV FOR SAA VIDT ANGAAR OPRINDELSE OG FREMSTILLINGSMAADE , ELLER SOM _ IDET DEN VAR FREMSTILLET UDEN FOR STATSTERRITORIET _ IKKE KUNNE KONTROLLERES PAA PRODUKTIONSSTADIET .
3 DE INDSTAEVNTE I HOVEDSAGEN ( HEREFTER BENAEVNT DE INDSTAEVNTE ) DER HAVDE ANLAGT SAG VED TRIBUNALE DI MILANO MED PAASTAND OM TILBAGEBETALING AF DE BETALTE AFGIFTER UNDER ANBRINGENDE AF KRAENKELSE AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 95 I DE OVENNAEVNTE PERIODER , OPNAAEDE VED DOMME AF HENHOLDSVIS 26 . JANUAR OG 1 . JUNI 1978 DOM OVER AMMINISTRAZIONE DELLE FINANZE TIL TILBAGEBETALING AF DE URETMAESSIGT OPKRAEVEDE AFGIFTER .
4 DEN 31 . AUGUST 1978 ANKEDE AFGIFTSMYNDIGHEDERNE DOMMENE OG PAABERAABTE SIG UNDER ANKEN EN RAEKKE DOMME FRA CORTE SUPREMA DI CASSAZIONE , SOM VED DOMMENE NR . 1317 , 1318 OG 1321 AF 1 . MARTS 1979 HAVDE FASTSLAAET , AT DET ANFAEGTEDE AFGIFTSSYSTEM VAR LOVLIGT I FORHOLD TIL FAELLESSKABSRETTEN . MYNDIGHEDERNE GJORDE PAA DETTE TRIN AF SAGEN GAELDENDE , AT KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER VED EN MEDDELELSE AF 28 . FEBRUAR 1969 HAVDE GIVET DEN ITALIENSKE REPUBLIK MULIGHED FOR DELS AT ANVENDE AFGIFTEN SOM MIDDEL I SIN LANDBRUGSPOLITIK PAA ALKOHOLOMRAADET , DELS MIDLERTIDIGT AT OPRETHOLDE DET ANFAEGTEDE DIFFERENTIEREDE AFGIFTSSYSTEM . I MEDDELELSEN HAVDE KOMMISSIONEN IFOELGE MYNDIGHEDERNE UDTRYKKELIGT ANERKENDT ORDNINGEN SOM EN "STOETTE" , DER VAR I OVERENSSTEMMELSE MED FAELLESSKABSREGLERNE , SAALEDES AT STATEN LOVLIGT HAVDE OPKRAEVET AFGIFTEN AF DE SPIRITUSPRODUKTER , SOM VAR INDFOERT FRA FRANKRIG .
5 CORTE D ' APPELLO FINDER , AT DE OVENNAEVNTE OMSTAENDIGHEDER IKKE PAA UDTOEMMENDE MAADE LOESER DET FOR RETTEN REJSTE PROBLEM . RETTEN BEMAERKER , AT UANSET KOMMISSIONEN VED SIN MEDDELELSE AF 28 . FEBRUAR 1969 GAV ITALIEN MULIGHED FOR AT OPRETHOLDE OG AT ANVENDE DEN OMTVISTEDE AFGIFTSORDNING SOM MIDDEL I SIN LANDBRUGSPOLITIK , ER DER INDTRAADT EN RAEKKE NYE OMSTAENDIGHEDER SIDEN DETTE TIDSPUNKT . RETTEN CITERER I SAA HENSEENDE : DOMSTOLENS DOM AF 15 . OKTOBER 1969 ( KOMMISSIONEN MOD ITALIEN , SAG 16/69 , SML . S . 101 ; ORG.REF . REC . S . 377 ), HVORVED DOMSTOLEN FASTSLOG , AT SPIRITUS , LIKOER OG ANDRE ALKOHOLHOLDIGE DRIKKEVARER IKKE ER LANDBRUGSPRODUKTER I TRAKTATENS FORSTAND ; DOMMEN AF 10 . DECEMBER 1974 ( CHARMASSON , SAG 48/74 , SML . S . 1383 ), HVORI DET UDTALTES , AT HINDRINGER FOR SAMHANDELEN MELLEM MEDLEMSSTATERNE ER UFORENELIGE MED DET FAELLES MARKED EFTER OVERGANGSPERIODENS UDLOEB , SELV OM DISSE HINDRINGER ER DEL AF EN NATIONAL MARKEDSORDNING ; ENDELIG DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE , SOM KOMMISSIONEN RETTEDE TIL DEN ITALIENSKE REPUBLIK DEN 31 . JULI 1978 VEDROERENDE EN DIFFERENTIERET AFGIFTSORDNING , HVORI INDGAAR ANVENDELSE AF SAAVEL STATSAFGIFTEN SOM PRODUKTIONSAFGIFTEN .
6 UNDER HENSYN TIL DISSE NYE OMSTAENDIGHEDER SAMT DEN ARGUMENTATION , SOM MYNDIGHEDERNE HAR FREMFOERT FOR RETTEN , HAR CORTE D ' APPELLO ANMODET OM DOMSTOLENS PRAEJUDICIELLE AFGOERELSE AF ,
"_ HVILKEN VIRKNING DER MAA TILLAEGGES KOMMISSIONENS UDTALELSER I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 169 , NAVNLIG UDTALELSERNE AF 28 . FEBRUAR 1969 OG AF 31 . JULI 1978 , RETTET TIL DEN ITALIENSKE REGERING ; OM ITALIEN HAR KRAENKET TRAKTATENS ARTIKEL 95 VED PAA SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN OG INDFOERT FRA ANDRE MEDLEMSSTATER AT ANVENDE EN AFGIFTSORDNING , SOM OMFATTER EN AFGIFT PAA 60 000 LIT PR . HL REN ALKOHOL ( 90 000 LIT FRA MARTS 1976 ), DER IKKE ER FORESKREVET FOR OG IKKE ANVENDES PAA DET TILSVARENDE INDENLANDSKE PRODUKT , OG
_OM ITALIEN EFTER BEGYNDELSEN AF ANDEN ETAPE _ DER IFOELGE ARTIKEL 95 , STK . 3 , GAELDER SOM SIDSTE FRIST FOR OPHAEVELSE AF NATIONALE REGLER , SOM STRIDER MOD DET I SAMME ARTIKELS STYKKER 1 OG 2 FASTLAGTE PRINCIP OM AFGIFTSMAESSIG LIGESTILLING _ I FORM AF EN UNDTAGELSE KUNNE BEMYNDIGES TIL AT OPRETHOLDE EN ALLEREDE EKSISTERENDE FORSKELSBEHANDLING AF INDFOERT SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN" .
OM SAGERNES FORHISTORIE
7 DET FREMGAAR AF DE DOKUMENTER , DEN ITALIENSKE REGERING HAR FREMLAGT FOR DOMSTOLEN , AT KOMMISSIONEN DEN 8 . MAJ 1968 TILSKREV DEN ITALIENSKE UDENRIGSMINISTER SAALEDES :
"JEG SKAL HERVED ANMODE DEM OM AT BRINGE DE FOELGENDE BETRAGTNINGER VEDROERENDE SPIRITUSAFGIFTER TIL DEN ITALIENSKE REGERINGS KUNDSKAB .
DET BESTEMMES I DEN ITALIENSKE LOVGIVNING OM AFGIFT AF SPIRITUS , AT DER AF SPIRITUS BETALES EN STATSAFGIFT PAA 60 000 LIRE/HL REN ALKOHOL OG EN PRODUKTIONSAFGIFT PAA 60 000 LIRE/HL REN ALKOHOL . DER ER FASTSAT ET STORT ANTAL AFGIFTSNEDSAETTELSER FOR VISSE PRODUKTER , HERUNDER SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN OG AF MASK . DISSE FORMER FOR SPIRITUS ER FRITAGET FOR STATSAFGIFTEN , OG DER BETALES HERAF EN PRODUKTIONSAFGIFT PAA 53 000 LIRE/HL FOR SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN OG 50 000 LIRE/HL FOR SPIRITUS FREMSTILLET AF MASK .
AF INDFOERT SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN OG AF MASK BETALES DER DERIMOD STATSAFGIFT PAA 60 000 LIRE/HL REN ALKOHOL OG PRODUKTIONSAFGIFT PAA 60 000 LIRE/HL REN ALKOHOL .
DENNE DIFFERENTIEREDE ORDNING , DER ER TIL SKADE FOR INDFOERTE PRODUKTER , ER I STRID MED TRAKTATENS ARTIKEL 95 ( DET FOELGENDE UDELADES ).
ALLEREDE VED SKRIVELSE AF 4 . NOVEMBER 1965 MEDDELTE KOMMISSIONEN DEN ITALIENSKE REGERING SINE SYNSPUNKTER VEDROERENDE DISSE PROBLEMER . VED SKRIVELSE FRA DEN ITALIENSKE FASTE REPRAESENTATION AF 12 . FEBRUAR 1966 MEDDELTE DEN ITALIENSKE REGERING KOMMISSIONEN SIN OPFATTELSE . IFOELGE DEN ITALIENSKE REGERING HAVDE DISSE DIFFERENTIEREDE AFGIFTER PAA SPIRITUSOMRAADET TIL FORMAAL AT MULIGGOERE SAMTIDIG BESTAAEN AF FORSKELLIGE RAASTOFFER TIL FREMSTILLING AF SPIRITUS OG SAMTIDIG AT SIKRE FREMSTILLINGEN AF VISSE RAASTOFFER TIL FREMSTILLING AF SPIRITUS AF LANDBRUGSPRODUKTER . SOM FOELGE HERAF KUNNE DER FOERST TRAEFFES BESTEMMELSE OM AFSKAFFELSE AF DEN DIFFERENTIEREDE ORDNING PAA DET TIDSPUNKT , HVOR DE ITALIENSKE LANDBRUGSINTERESSER PAA DETTE OMRAADE BLEV VARETAGET INDEN FOR RAMMERNE AF EN FAELLES LANDBRUGSPOLITIK PAA SPIRITUSOMRAADET . DE ITALIENSKE MYNDIGHEDER GOER HERUDOVER GAELDENDE , AT DER SKER MINDST LIGE SAA STOR FORSKELSBEHANDLING I DE OEVRIGE MEDLEMSSTATER , SAASOM DEN FORSKELSBEHANDLING , DER FOELGER AF DE FRANSKE OG TYSKE MONOPOLER .
KOMMISSIONEN VIL IKKE GANSKE BENAEGTE , AT DER BESTAAR EN RAEKKE PROBLEMER PAA LANDBRUGSOMRAADET MED HENSYN TIL SPIRITUS I ITALIEN . DERFOR FINDER KOMMISSIONEN , AT DE DIFFERENTIEREDE AFGIFTER , DER ER FASTSAT I DEN ITALIENSKE LOVGIVNING OG BEROR PAA ANVENDELSEN AF STATSAFGIFTEN , KAN BESTAA MIDLERTIDIGT , IDET STATSAFGIFTEN I EN VIS FORSTAND ER ET MIDDEL I DEN ITALIENSKE LANDBRUGSPOLITIK VEDROERENDE SPIRITUS , SOM GIVER MULIGHED FOR , AT SPIRITUS AF ENHVER OPRINDELSE KAN AFSAETTES PAA MARKEDET , UANSET RAAVAREPRISEN .
DE LANDBRUGSMAESSIGE KRAV KAN IMIDLERTID IKKE BEGRUNDE SAMTLIGE OVENNAEVNTE AFGIFTSFORSKELLE MELLEM INDENLANDSKE PRODUKTER OG INDFOERTE PRODUKTER ; DE LANDBRUGSMAESSIGE BEHOV VARETAGES ALLEREDE AF STATSAFGIFTEN , SOM ALENE BETALES AF INDFOERTE PRODUKTER . DET FOELGER HERAF , AT LANDBRUGSMAESSIGE OVERVEJELSER IKKE TILLIGE KAN PAABERAABES VEDROERENDE PRODUKTIONSAFGIFTEN MED HENBLIK PAA AT BEGRUNDE DIFFERENTIEREDE AFGIFTER TIL SKADE DELS FOR INDFOERT SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN OG AF MASK , DELS FOR INDFOERTE PRODUKTER , SOM LIGNER VERMOUTH OG MARSALAVIN .
DET ER HEREFTER KOMMISSIONENS OPFATTELSE , AT DEN ITALIENSKE REPUBLIK HAR UNDLADT AT OPFYLDE DE FORPLIGTELSER , SOM PAAHVILER DEN I HENHOLD TIL TRAKTATEN , FOR SAA VIDT ANGAAR NEDSAETTELSEN AF PRODUKTIONSAFGIFTEN , DELS FOR SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN OG AF MASK , DELS FOR SPIRITUS ANVENDT TIL FREMSTILLING AF VERMOUTH OG AF MARSALAVIN . KOMMISSIONEN SKAL DERFOR I HENHOLD TIL TRAKTATENS ARTIKEL 169 OPFORDRE DEN ITALIENSKE REGERING TIL AT MEDDELE SIG SINE SYNSPUNKTER VEDROERENDE DE FOREGAAENDE BETRAGNINGER INDEN FOR EN MAANED FRA MODTAGELSEN AF NAERVAERENDE SKRIVELSE . KOMMISSIONEN FORBEHOLDER SIG RET TIL OM NOEDVENDIGT AT FREMKOMME MED DEN I ARTIKEL 169 NAEVNTE BEGRUNDEDE UDTALELSE , EFTER AT HAVE FAAET MEDDELT DEN ITALIENSKE REGERINGS BEMAERKNINGER."
8 DA DEN ITALIENSKE REGERING IKKE EFTERKOM KOMMISSIONENS ANMODNING , AFGAV KOMMISSIONEN DEN 28 . FEBRUAR 1969 I HENHOLD TIL TRAKTATENS ARTIKEL 169 SAALYDENDE BEGRUNDEDE UDTALELSE VEDROERENDE FORBRUGSAFGIFTERNE AF SPIRITUS :
"I ITALIEN BETALES DER AF INDENLANDSK FREMSTILLET SPIRITUS EN STATSAFGIFT PAA 60 000 LIT PR . HL REN ALKOHOL OG EN PRODUKTIONSAFGIFT PAA 60 000 LIT PR . HL REN ALKOHOL . I LOVEN ER DER FASTSAT TALRIGE AFGIFTSNEDSAETTELSER NAVNLIG VEDROERENDE SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN OG AF MASK , SOM ER FRITAGET FOR STATSAFGIFTEN , OG HVORAF DER BETALES EN PRODUKTIONSAFGIFT PAA 53 000 LIT PR . HL SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN OG 50 000 LIT PR . HL SPIRITUS FREMSTILLET AF MASK .
AF SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN OG AF MASK , DER INDFOERES I ITALIEN , BETALES DER DERIMOD STATSAFGIFT PAA 60 000 LIT PR . HL REN ALKOHOL OG PRODUKTIONSAFGIFT PAA 60 000 LIT PR . HL REN ALKOHOL ( DET FOELGENDE UDELADES ).
ALLEREDE I NOVEMBER 1965 HENLEDTE KOMMISSIONEN DEN ITALIENSKE REGERINGS OPMAERKSOMHED PAA , AT DENNE ORDNING VIRKER DISKRIMINERENDE .
HERPAA INDLEDTE KOMMISSIONEN DEN 8 . MAJ 1968 PROCEDUREN I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 169 FOR KRAENKELSE AF TRAKTATENS ARTIKEL 95 . I SVAR VED SKRIVELSE AF 23 . JULI 1968 FRA ITALIENS FASTE REPRAESENTATION MEDDELTE DEN ITALIENSKE REGERING KOMMISSIONEN , AT MAN IKKE VAR SINDET AT AFSKAFFE DEN PAAGAELDENDE DIFFERENTIEREDE AFGIFTSORDNING , SAA LAENGE DER DELS IKKE VAR SKET AENDRINGER VEDROERENDE DE STATSLIGE MONOPOLER I TYSKLAND OG FRANKRIG , OG DER DELS IKKE VAR INDFOERT EN FAELLES LANDBRUGSPOLITIK PAA DETTE OMRAADE ( DET FOELGENDE UDELADES ).
DEN ANFOERTE ARGUMENTATION KAN , BORTSET FRA ET ENKELT PUNKT , IKKE ANFAEGTE GRUNDLAGET FOR DET SYNSPUNKT , SOM KOMMISSIONEN GAV UDTRYK FOR I SKRIVELSEN AF 8 . MAJ 1968 . DET BEMAERKES NAVNLIG , AT MEDLEMSSTATERNE I INTET TILFAELDE KAN PAABERAABE SIG ANDRE MEDLEMSSTATERS TRAKTATBRUD AF SAMME ART MED HENBLIK PAA AT UNDDRAGE SIG DE FORPLIGTELSER , SOM TRAKTATENS BESTEMMELSER PAALAEGGER DEM .
VEDROERENDE ARGUMENTET OM , AT ITALIEN ANVENDER AFGIFTER I LANDBRUGSPOLITIKKEN PAA SPIRITUSOMRAADET , OG AT ITALIEN IKKE KAN AENDRE SIN STILLING FOER EN FAELLES LANDBRUGSPOLITIK PAA SPIRITUSOMRAADET BRINGES I STAND , ANFOERTE KOMMISSIONEN ALLEREDE I OVENNAEVNTE SKRIVELSE AF 8 . MAJ 1968 , AT ITALIEN FAKTISK KUNNE ANVENDE AFGIFTEN SOM MIDDEL I SIN LANDBRUGSPOLITIK PAA OMRAADET OG HERVED MIDLERTIDIGT OPRETHOLDE DEN DIFFERENTIEREDE AFGIFTSORDNING OP TIL ET BELOEB AF 60 000 LIT PR . HL REN ALKOHOL FOR SAA VIDT ANGAAR ANVENDELSEN AF STATSAFGIFTEN . EN SAADAN DIFFERENTIERING GIVER MULIGHED FOR AT SAELGE SPIRITUS TIL STORT SET SAMME PRIS , UANSET FREMSTILLINGSPRISEN."
9 SENERE I DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE KONKLUDEREDE KOMMISSIONEN , AT DER FORELAA ET TRAKTATBRUD VEDROERENDE FORSKELLIGE ASPEKTER AF AFGIFTSORDNINGEN , BORTSET FRA STATSAFGIFTEN . DET BEMAERKES , AT DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE IKKE FOERTE TIL SAGSANLAEG VED DOMSTOLEN .
10 DEN 31 . JULI 1975 FREMSENDTE KOMMISSIONEN TIL DEN ITALIENSKE REGERING I HENHOLD TIL ARTIKEL 169 , STK . 1 , EN FORNYET MEDDELELSE , HVORVED MAN UNDER HENVISNING TIL FORBUDET MOD FORSKELSBEHANDLING I ARTIKEL 95 REJSTE KRITIK AF DET ITALIENSKE SPIRITUSAFGIFTSSYSTEM FOR SAA VIDT ANGAAR PRODUKTIONSAFGIFTEN , DEN ALMINDELIGE STATSAFGIFT OG DEN SAERLIGE STATSAFGIFT . SAMTIDIG ANMODEDE MAN DEN ITALIENSKE REGERING OM AT AFSKAFFE DEN FORSKELSBEHANDLING , SOM ORDNINGEN INDEBAR I FORHOLD TIL PRODUKTER INDFOERT FRA ANDRE MEDLEMSSTATER .
11 DA DE ITALIENSKE MYNDIGHEDER IKKE EFTERKOM DENNE FORNYEDE HENVENDELSE TIL KOMMISSIONENS FULDE TILFREDSHED , AFGAV KOMMISSIONEN DEN 31 . JULI 1978 EN BEGRUNDET UDTALELSE VEDROERENDE DEN DIFFERENTIEREDE AFGIFTSORDNING FOR SAA VIDT ANGAAR PRODUKTIONSAFGIFTEN OG STATSAFGIFTEN FOR SPIRITUS . HELLER IKKE EFTER DENNE BEGRUNDEDE UDTALELSE BLEV DER REJST SAG VED DOMSTOLEN .
12 FOR DOMSTOLEN HAR DEN ITALIENSKE REGERING FORSVARET DEN OPFATTELSE , AT DEN OMTVISTEDE AFGIFTSORDNING I VIRKELIGHEDEN BLOT ER EN LANDBRUGSSTOETTE , DER GIVES I FORM AF EN AFGIFTSLETTELSE FOR DEN INDENLANDSKE PRODUKTION . DEN ITALIENSKE REGERING FINDER , AT STOETTEORDNINGEN ER BLEVET GODKENDT I DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE AF 28 . FEBRUAR 1969 , OG AT GODKENDELSEN , DA DEN IKKE ER TILBAGEHOLDT , FORTSAT BESTAAR OG SAALEDES BOER ANERKENDES SOM LOVLIG AF NATIONALE DOMSTOLE . SELV I TILFAELDE AF , AT DER IKKE FORELIGGER EN GODKENDELSE , KAN STOETTEN IFOELGE DEN ITALIENSKE REGERING OPRETHOLDES I MEDFOER AF ARTIKEL 93 , DA DER ER TALE OM EN STOETTE FRA FOER TRAKTATENS IKRAFTTRAEDEN .
RAEKKEVIDDEN AF KOMMISSIONENS STILLINGTAGEN OG BEGRUNDEDE UDTALELSER UNDER EN ARTIKEL 169-PROCEDURE
13 CORTE D ' APPELLO ' S SPOERGSMAAL DREJER SIG I FOERSTE RAEKKE OM , HVILKEN RETSVIRKNING DER MAA TILLAEGGES DE BEGRUNDEDE UDTALELSER , SOM KOMMISSIONEN FREMSAETTER UNDER EN TRAKTATBRUDSSAG EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 169 . NAERMERE BESTEMT DREJER SAGEN SIG OM , HVILKEN RETSVIRKNING DER KAN TILLAEGGES EN ERKLAERING AF DEN ART , SOM KOMMISSIONEN AFGAV I SIN AABNINGSKRIVELSE AF 8 . MAJ 1968 OG I SIN BEGRUNDEDE UDTALELSE AF 28 . FEBRUAR 1969 I HENHOLD TIL TRAKTATENS ARTIKEL 169 , HVORVED ITALIEN BLEV BEMYNDIGET TIL MIDLERTIDIGT AT OPRETHOLDE EN SAAKALDT "DIFFERENTIERET AFGIFTSORDNING" .
14 DET BESTEMMES I ARTIKEL 169 , AT KOMMISSIONEN , HVIS DEN FINDER , AT EN MEDLEMSSTAT IKKE HAR OVERHOLDT EN FORPLIGTELSE , DER PAAHVILER DEN I HENHOLD TIL TRAKTATEN , "FREMSAETTER . . . EN BEGRUNDET UDTALELSE HEROM EFTER AT HAVE GIVET DEN PAAGAELDENDE STAT LEJLIGHED TIL AT FREMSAETTE SINE BEMAERKNINGER" . DET TILFOEJES , AT KOMMISSIONEN KAN INDBRINGE SAGEN FOR DOMSTOLEN , HVIS DEN PAAGAELDENDE STAT IKKE RETTER SIG EFTER DEN FREMSATTE UDTALELSE INDEN FOR DEN FRIST , DER FASTSAETTES AF KOMMISSIONEN .
15 FORMAALET MED DENNE INDLEDENDE PROCEDURE , SOM ER EN DEL AF KOMMISSIONENS KONTROLOPGAVER EFTER ARTIKEL 155 ' S FOERSTE TANKESTREG , ER I FOERSTE RAEKKE AT GIVE MEDLEMSSTATEN LEJLIGHED TIL AT BEGRUNDE SIN STILLINGTAGEN , OG I PAAKOMMENDE TILFAELDE AT GIVE KOMMISSIONEN MULIGHED FOR AT LADE EN MEDLEMSSTAT BRINGE SINE REGLER I OVERENSSTEMMELSE MED TRAKTATENS KRAV PAA FRIVILLIGT GRUNDLAG . I TILFAELDE , HVOR BESTRAEBELSERNE PAA AT SLUTTE SAGEN I MINDELIGHED IKKE KRONES MED HELD , HAR EN BEGRUNDET UDTALELSE EFTER ARTIKEL 169 TIL FORMAAL AT FASTLAEGGE STRIDENS GENSTAND .
16 KOMMISSIONEN HAR DERIMOD IKKE BEFOEJELSE TIL VED EN UDTALELSE EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 169 ELLER VED ANDEN FORM FOR STILLINGTAGEN UNDER EN SAADAN PROCEDURE AT FORETAGE EN ENDELIG FASTLAEGGELSE AF EN MEDLEMSSTATS RETTIGHEDER OG FORPLIGTELSER ELLER AT GIVE MEDLEMSSTATEN GARANTIER VEDROERENDE EN NAERMERE BESTEMT HANDLEMAADES FORENELIGHED MED TRAKTATEN . IFOELGE TRAKTATENS ARTIKLER 160-171 KAN FASTLAEGGELSEN AF EN MEDLEMSSTATS RETTIGHEDER OG FORPLIGTELSER SAMT BEDOEMMELSEN AF MEDLEMSSTATENS HANDLEMAADE ALENE SKE I EN AF DOMSTOLEN AFSAGT DOM .
17 SAA MEGET DESTO MINDRE KAN KOMMISSIONEN VED SIN STILLINGTAGEN OG I EN BEGRUNDET UDTALELSE EFTER ARTIKEL 169 FRITAGE EN MEDLEMSSTAT FOR AT OVERHOLDE DE FORPLIGTELSER , SOM PAAHVILER DEN I MEDFOER AF TRAKTATEN . SAADANNE FORSIKRINGER KAN NAVNLIG IKKE HAVE DEN VIRKNING , AT DE RETSUNDERGIVNE FORHINDRES I VED DOMSTOLENE AT HAEVDE DE RETTIGHEDER , SOM TRAKTATEN TILLAEGGER DEM , OVER FOR EN MEDLEMSSTATS LOVGIVNING ELLER FORVALTNINGSAKTER , DER MULIGVIS ER UFORENELIGE MED FAELLESSKABSRETTEN .
18 DET FOERSTE HOVEDSPOERGSMAAL BOER HEREFTER BESVARES SAALEDES , AT KOMMISSIONENS UDTALELSER EFTER ARTIKEL 169 ALENE HAR RETSVIRKNING MED HENSYN TIL SAGSANLAEG VED DOMSTOLEN FOR SAA VIDT ANGAAR SAGER OM EN STATS TRAKTATBRUD , OG AT KOMMISSIONEN IKKE VED SIN STILLINGTAGEN INDEN FOR RAMMERNE AF EN TRAKTATBRUDSPROCEDURE KAN FRITAGE EN MEDLEMSSTAT FOR DENNES FORPLIGTELSER ELLER INDSKRAENKE DE RETTIGHEDER , SOM PRIVATE HAR I HENHOLD TIL TRAKTATEN .
SPOERGSMAALET OM , HVORVIDT ET DIFFERENTIERET AFGIFTSSYSTEM FOR SPIRITUS ER FORENELIGT MED ARTIKEL 95
19 DET ANDET HOVEDSPOERGSMAAL ER , OM EN MEDLEMSSTAT KAN ANVENDE EN AFGIFT PAA SPIRITUSPRODUKTER FRA ANDRE MEDLEMSSTATER , SOM LIGNENDE INDENLANDSKE PRODUKTER HELT ELLER DELVIS ER FRITAGET FOR .
20 DET FREMGAAR AF FORELAEGGELSESKENDELSERNE , AT LIGHEDEN _ I ARTIKEL 95 ' S FORSTAND _ MELLEM DET INDFOERTE PRODUKT ( I DET FORELIGGENDE TILFAELDE FRANSK COGNAC ) OG DET KONKURRERENDE INDENLANDSKE PRODUKT ( I DET FORELIGGENDE TILFAELDE SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN ELLER AF MASK ) IKKE ER BESTRIDT UNDER SAGEN . IFOELGE OPLYSNINGER FRA DEN ITALIENSKE REGERING BEROR FORSKELLEN I AFGIFTSORDNINGEN FOR DE TO VARER PAA , AT DEN INDFOERTE SPIRITUS , DER ANSES SOM "SPIRITUS AF 1 . KATEGORI" , SOM SAADAN PAALAEGGES DEN FULDE AFGIFT , MENS TILSVARENDE INDENLANDSK FREMSTILLET SPIRITUS ER OMFATTET AF BETEGNELSEN "SPIRITUS AF 2 . KATEGORI" , DER ER FRITAGET FOR STATSAFGIFT , IDET ALENE SPIRITUS , HVIS FREMSTILLING KAN KONTROLLERES PAA PRODUKTIONSSTADIET PAA ITALIENSK OMRAADE , KAN HENFOERES UNDER DEN NAEVNTE 2 . KATEGORI .
21 SOM DOMSTOLEN HAR FASTSLAAET VED FAST PRAKSIS ( JF . SENEST DOM AF 14 . JANUAR 1981 , SA CHEMIAL FARMACEUTICI , SAG 140/79 ), BEGRAENSER FAELLESSKABSRETTEN IKKE PAA SIT NUVAERENDE UDVIKLINGSTRIN DEN ENKELTE MEDLEMSSTATS FRIHED TIL AT INDFOERE ET DIFFERENTIERET AFGIFTSSYSTEM FOR VISSE PRODUKTER EFTER OBJEKTIVE KRITERIER , SAASOM ARTEN AF DE BENYTTEDE RAASTOFFER ELLER DEN ANVENDTE FREMSTILLINGSMAADE . SAADANNE DIFFERENTIERINGER ER FORENELIGE MED FAELLESSKABSRETTEN , HVIS DE FORFOELGER FORMAAL I DEN OEKONOMISKE POLITIK , DER OGSAA ER FORENELIGE MED KRAVENE I TRAKTATEN OG I AFLEDET RET , OG HVIS DET DIFFERENTIEREDE AFGIFTSSYSTEM ER UDFORMET SAALEDES , AT SAAVEL ENHVER FORM FOR DIREKTE ELLER INDIREKTE FORSKELSBEHANDLING AF VARER INDFOERT FRA ANDRE MEDLEMSSTATER SOM BESKYTTELSE TIL FORDEL FOR KONKURRERENDE INDENLANDSKE VARER UNDGAAS .
22 AT AFGIFTSFRITAGELSE ELLER AFGIFTSNEDSAETTELSE KUN KAN INDROEMMES , NAAR DER ER MULIGHED FOR EN PRODUKTIONSKONTROL PAA INDENLANDSK OMRAADE , ER EN BETINGELSE , SOM LIGNENDE PRODUKTER FRA DE OEVRIGE MEDLEMSSTATER MAA ANTAGES IKKE AT KUNNE OPFYLDE . ET SAADANT KRAV INDEBAERER , AT DISSE PRODUKTER PAA FORHAAND UDELUKKES FRA AT BLIVE OMFATTET AF DEN PAAGAELDENDE AFGIFTSMAESSIGE FORTRINSSTILLING , OG AT FORTRINSSTILLINGEN FORBEHOLDES INDENLANDSK PRODUKTION . HERAF FREMGAAR , AT ET SAADANT AFGIFTSSYSTEM VIRKER DISKRIMINERENDE OG SOM SAADANT FALDER IND UNDER FORBUDET I ARTIKEL 95 .
23 DET ANDET HOVEDSPOERGSMAAL VIL HEREFTER VAERE AT BESVARE SAALEDES , AT ET SPIRITUSAFGIFTSSYSTEM UDFORMET SAALEDES , AT AFGIFTSFRITAGELSER ELLER -NEDSAETTELSER FORBEHOLDES DEN INDENLANDSKE PRODUKTION , UDGOER EN FORSKELSBEHANDLING , SOM ER FORBUDT VED TRAKTATENS ARTIKEL 95 .
ARTIKEL 95 ' S VIRKNING I TID _ FORHOLDET MELLEM ARTIKEL 95 OG STOETTEORDNINGER
24 TREDJE HOVEDSPOERGSMAAL VEDROERER SPOERGSMAALET OM , HVORVIDT EN MEDLEMSSTAT EFTER UDLOEBET AF FRISTEN I ARTIKEL 95 , STK . 3 , KUNNE BEMYNDIGES UNDTAGELSESVIS AT OPRETHOLDE EN TIDLIGERE EKSISTERENDE FORSKELSBEHANDLING I DEN AFGIFTSORDNING , SOM FINDER ANVENDELSE PAA INDFOERSEL AF SPIRITUS FREMSTILLET AF VIN .
25 DET FREMGAAR AF SAGEN SAMT AF DEN ITALIENSKE REGERINGS INDLAEG UNDER SAGEN FOR DOMSTOLEN , AT DEN NATIONALE DOMSTOL OENSKER OPLYST , OM DEN OPFATTELSE , SOM KOMMISSIONEN GAV UDTRYK FOR I SKRIVELSEN AF 8 . MAJ 1968 OG I DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE AF 28 . FEBRUAR 1969 VEDROERENDE DEN MIDLERTIDIGE OPRETHOLDELSE AF DEN SAAKALDTE "DIFFERENTIEREDE AFGIFTSORDNING" VEDROERENDE STATSAFGIFTEN EVENTUELT KAN GOERE DET UD FOR GODKENDELSE AF EN STOETTE , JF . TRAKTATENS ARTIKLER 92 OG 93 , OGSAA EFTER UDLOEBET AF FRISTEN I ARTIKEL 95 , STK . 3 .
26 I HENHOLD TIL ARTIKEL 95 , STK . 3 , "OPHAEVER ELLER AENDRER [MEDLEMSSTATERNE] SENEST VED BEGYNDELSEN AF ANDEN ETAPE DE VED DENNE TRAKTATS IKRAFTTRAEDEN GAELDENDE BESTEMMELSER , SOM STRIDER MOD OVENSTAAENDE REGLER" .
27 DET FREMGAAR AF DEN NAEVNTE BESTEMMELSE , AT DATOEN 31 . DECEMBER 1961 VAR DEN YDERSTE TIDSMAESSIGE GRAENSE FOR , HVORNAAR MEDLEMSSTATERNE SKULLE HAVE AFSKAFFET ALLE FORANSTALTNINGER I DERES LOVGIVNINGER OG AFGIFTSMAESSIGE PRAKSIS , SOM ER UFORENELIGE MED FORBUDET MOD FORSKELSBEHANDLING I DE TO FOERSTE STYKKER I ARTIKEL 95 . DISSE BESTEMMELSER HAR ALTSAA HAFT FULD VIRKNING FRA DETTE TIDSPUNKT , OG DE KAN PAABERAABES AF PRIVATE OVER FOR ENHVER MEDLEMSSTAT .
28 DEN OPFATTELSE , SOM ITALIEN HAR GJORT GAELDENDE SAAVEL FOR DEN NATIONALE DOMSTOL SOM FOR EF-DOMSTOLEN , HVOREFTER DEN DISPENSATION , SOM KOMMISSIONEN GAV I SKRIVELSEN AF 8 . MAJ 1968 OG I DEN BEGRUNDEDE UDTALELSE AF 28 . FEBRUAR 1969 , ER EN BEMYNDIGELSE TIL AT YDE STOETTE I TRAKTATENS FORSTAND , KAN HVERKEN TILTRAEDES UD FRA REALE ELLER RETLIGE BETRAGTNINGER . DET ER HERVED TILSTRAEKKELIGT AT ANFOERE , AT EN STOETTE IFOELGE TRAKTATENS SYSTEM IKKE KAN GIVES ELLER TILLADES I FORM AF AFGIFTSMAESSIG FORSKELSBEHANDLING FORETAGET AF EN MEDLEMSSTAT OVER FOR PRODUKTER FRA ANDRE MEDLEMSSTATER .
29 DET TREDJE HOVEDSPOERGSMAAL VIL HEREFTER VAERE AT BESVARE SAALEDES , AT FORBUDET MOD FORSKELSBEHANDLING I DE TO FOERSTE STYKKER AF ARTIKEL 95 I HENHOLD TIL ARTIKEL 95 , STK . 3 , HAR HAFT FULD RETSVIRKNING FRA 1 . JANUAR 1962 , OG AT EN MEDLEMSSTAT IKKE EFTER DENNE DATO KUNNE MEDDELES BEMYNDIGELSE TIL AT OPRETHOLDE EN TIDLIGERE AFGIFTSMAESSIG FORSKELSBEHANDLING FOR SAA VIDT ANGAAR INDFOERSEL AF SPIRITUS FRA ANDRE MEDLEMSSTATER .
NAERVAERENDE DOMS VIRKNING I TID
30 I SINE INDLAEG FOR DOMSTOLEN HAR DEN ITALIENSKE REGERING GJORT GAELDENDE , AT DOMSTOLEN FOR DET TILFAELDE , AT KOMMISSIONENS STILLINGTAGEN TIL ANVENDELSEN I SAGEN AF FORBUDET I ARTIKEL 95 FRAKENDES RETSVIRKNING , BOER BEGRAENSE RAEKKEVIDDEN AF SIN DOM TIL MULIGE URETMAESSIGE AFGIFTSOPKRAEVNINGER I FREMTIDEN , OG TIL GENGAELD GODKENDE , AT VIRKNINGERNE AF KOMMISSIONENS DISPENSATION ER ENDELIGE FOR SAA VIDT ANGAAR FORTIDEN .
31 DEN ITALIENSKE REGERING HAR HERVED BL.A . SOM PRAEJUDIKAT PAABERAABT SIG DOMMEN AF 8 . APRIL 1979 ( DEFRENNE , SAG 43/75 , SML . S . 455 ), I HVILKEN DOMSTOLEN EFTER DEN ITALIENSKE REGERINGS OPFATTELSE HAR FASTSLAAET , AT DEN PAA GRUNDLAG AF DEN ALMINDELIGE RETSSIKKERHEDSGRUNDSAETNING HAR BEFOEJELSE TIL UNDTAGELSESVIST AT BEGRAENSE PRIVATES MULIGHEDER FOR AT PAABERAABE SIG DOMSTOLENS DOMME . TIL DISSE BETRAGTNINGER FOEJER SIG IFOELGE DEN ITALIENSKE REGERING HER NOEDVENDIGHEDEN AF AT BESKYTTE DEN BERETTIGEDES TILLID , SOM DEN ITALIENSKE REGERING KUNNE NAERE TIL GYLDIGHEDEN AF EN AFGIFTSMAESSIG FORANSTALTNING , SOM VAR BLEVET UDTRYKKELIGT GODKENDT AF FAELLESSKABETS UDOEVENDE MYNDIGHED .
32 DEN ITALIENSKE REGERING HAR ENDVIDERE HENLEDT OPMAERKSOMHEDEN PAA , AT IMPORTOERERNE HAR OVERVAELTET DE OMTVISTEDE AFGIFTER PAA SENERE OMSAETNINGSLED , HVORFOR EN TILBAGEBETALING AF AFGIFTERNE VIL INDEBAERE EN TUNG BYRDE FOR DE ITALIENSKE STATSFINANSER , UDEN AT DER OPSTAAR NOGEN TILSVARENDE FORDEL FOR FORBRUGERNE , SOM I SIDSTE ENDE ER ENE OM AT VAERE BLEVET RAMT AF DEN AFGIFTSMAESSIGE FORANSTALTNING , DER ER TALE OM .
33 VEDROERENDE DET FOERSTE ARGUMENT BEMAERKES DET , AT DEN PAAGAELDENDE BESTEMMELSE I TRAKTATEN , ARTIKEL 95 , OG SPOERGSMAALET OM DENS UMIDDELBARE ANVENDELIGHED HAR VAERET GENSTAND FOR EN FAST , FYLDIG OG VARIERET RETSPRAKSIS , HVOREFTER DER IKKE KAN HERSKE TVIVL OM BESTEMMELSENS RAEKKEVIDDE . I SAA HENSEENDE ER DET TILSTRAEKKELIGT AT ANFOERE , AT DOMSTOLEN ALLEREDE I DOM AF 14 . DECEMBER 1962 ( KOMMISSIONEN MOD STORHERTUGDOEMMET LUXEMBOURG OG KONGERIGET BELGIEN , SAGERNE 2 OG 3/62 , SML . 1954-1964 , S . 339 ), ALTSAA NETOP DA DE OMTVISTEDE AFGIFTER BLEV OPKRAEVET , UNDERSTREGEDE DE STRENGE KRAV , SOM FINDES I DENNE BESTEMMELSE I TRAKTATEN .
34 DET BEMAERKES MED HENSYN TIL DE AFGIFTSMAESSIGE FORANSTALTNINGER , DER ER GENSTAND FOR SAGEN , AT SELV OM KOMMISSIONENS STILLINGTAGEN HERTIL SIDEN DEN 4 . NOVEMBER 1965 HAR KUNNET GIVE DE ITALIENSKE MYNDIGHEDER INDTRYK AF , AT FORANSTALTNINGERNE VAR LOVLIGE , UDELUKKER DEN USIKKERHED , SOM HAR VIST SIG SAAVEL PAA FAELLESSKABSPLAN SOM PAA NATIONALT PLAN EFTER DET NAEVNTE TIDSPUNKT VEDROERENDE DE PAAGAELDENDE FORANSTALTNINGERS FORENELIGHED MED FAELLESSKABSRETTEN , AT DEN ITALIENSKE REGERING I DENNE SAG KAN PAABERAABE SIG KRAV OM RETSSIKKERHED ELLER EN TILSTAND AF BERETTIGET FORVENTNING SOM BEGRUNDELSE FOR , AT NAERVAERENDE DOMS RAEKKEVIDDE BEGRAENSES I TID .
35 VEDROERENDE ARGUMENTET OM , AT DE AFGIFTER , SOM PAASTAAS TILBAGEBETALT I HOVEDSAGERNE , HAR KUNNET OVERVAELTES PAA FORBRUGERNE , FINDES DET AT MAATTE FASTSLAAS , AT KRAVET OM BESKYTTELSE AF DE RETTIGHEDER , SOM FAELLESSKABETS RETSORDEN SIKRER PAA DETTE OMRAADE , IKKE INDEBAERER , AT DER SKAL SKE TILBAGEBETALING AF AFGIFTER OPKRAEVET MED URETTE , SAAFREMT NOGET SAADANT MAATTE FOERE TIL EN UGRUNDET BERIGELSE . FRA ET FAELLESSKABSRETLIGT SYNSPUNKT ER DER SAALEDES INTET TIL HINDER FOR , AT NATIONALE DOMSTOLE I OVERENSSTEMMELSE MED DERES NATIONALE REGLER TAGER HENSYN TIL , OM DE MED URETTE OPKRAEVEDE AFGIFTER HAR KUNNET INDREGNES I DE AFGIFTSPLIGTIGE VIRKSOMHEDERS PRISER OG HAR KUNNET OVERVAELTES PAA KOEBERNE ( DOM AF 27 . 3 . 1980 , AMMINISTRAZIONE DELLE FINANZE MOD DENKAVIT ITALIANA , SAG 61/79 , SML . S . 1205 ).
SAGENS OMKOSTNINGER
36 DE UDGIFTER , DER ER AFHOLDT AF DEN ITALIENSKE REPUBLIKS REGERING OG KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER , SOM HAR AFGIVET INDLAEG FOR DOMSTOLEN , KAN IKKE GODTGOERES . DA SAGENS BEHANDLING I FORHOLD TIL HOVEDSAGENS PARTER UDGOER ET LED I DEN SAG , DER VERSERER FOR DEN NATIONALE DOMSTOL , TILKOMMER DET DENNE AT TRAEFFE AFGOERELSE OM SAGENS OMKOSTNINGER .
PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER KENDER
DOMSTOLEN
VEDROERENDE DE SPOERGSMAAL , DER ER FORELAGT AF CORTE D ' APPELLO DI MILANO VED KENDELSE AF 19 . FEBRUAR 1980 , FOR RET :
1 . KOMMISSIONENS UDTALELSER EFTER TRAKTATENS ARTIKEL 169 HAR ALENE RETSVIRKNING MED HENSYN TIL SAGSANLAEG VED DOMSTOLEN FOR SAA VIDT ANGAAR SAGER OM EN STATS TRAKTATBRUD . KOMMISSIONEN KAN IKKE VED SIN STILLINGTAGEN INDEN FOR RAMMERNE AF EN TRAKTATBRUDSPROCEDURE FRITAGE EN MEDLEMSSTAT FOR DENNES FORPLIGTELSER ELLER INDSKRAENKE DE RETTIGHEDER , SOM PRIVATE HAR I HENHOLD TIL TRAKTATEN .
2.ET SPIRITUSAFGIFTSSYSTEM UDFORMET SAALEDES , AT AFGIFTSFRITAGELSER ELLER -NEDSAETTELSER FORBEHOLDES DEN INDENLANDSKE PRODUKTION , UDGOER EN FORSKELSBEHANDLING , SOM ER FORBUDT VED EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 95 .
3.I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 95 , STK . 3 , HAR FORBUDET MOD FORSKELSBEHANDLING I SAMME ARTIKELS TO FOERSTE STYKKER HAFT FULD RETSVIRKNING FRA 1 . JANUAR 1962 . EN MEDLEMSSTAT KUNNE EFTER DENNE DATO IKKE MEDDELES BEMYNDIGELSE TIL AT OPRETHOLDE EN TIDLIGERE AFGIFTSMAESSIG FORSKELSBEHANDLING FOR SAA VIDT ANGAAR INDFOERSEL AF SPIRITUS FRA ANDRE MEDLEMSSTATER .