Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61978CJ0253

    Domstolens Dom af 10. juli 1980.
    Procureur de la République m.fl. mod Bruno Giry og Guerlain SA m.fl..
    Anmodninger om præjudiciel afgørelse: Tribunal de grande instance de Paris - Frankrig.
    Konkurrence - Parfumer.
    Forenede sager 253/78 og 1 - 3/79.

    Samling af Afgørelser 1980 -02327

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1980:188

    61978J0253

    DOMSTOLENS DOM AF 10 JULI 1980. - PROCUREUR DE LA REPUBLIQUE M. FL. MOD BRUNO GIRY OG GUERLAIN SA M. FL. (ANMODNING OM PRAEJUDICIEL AFGOERELSE INDIVET AF TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE DE PARIS). - "KONKURRENCE - PARFUMER." - FORENEDE SAGER 253/78 OG 1-3/79.

    Samling af Afgørelser 1980 side 02327
    græsk specialudgave side 00527
    spansk specialudgave side 00757


    Sammendrag
    Dommens præmisser
    Afgørelse om sagsomkostninger
    Afgørelse

    Nøgleord


    1 . PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL - DOMSTOLENS KOMPETENCE - GRAENSER

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 177 )

    2 . KONKURRENCE - AFTALER - ANMELDELSE - KOMMISSIONENS BESLUTNING OM HENLAEGGELSE - JURIDISK KARAKTER - BETYDNING FOR DE NATIONALE RETTERS VURDERING AF DEN OMTVISTEDE AFTALE

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 85 )

    3 . KONKURRENCE - FAELLESSKABSBESTEMMELSER - NATIONALE LOVGIVNINGER - SAMTIDIG ANVENDELSE - TILLADELIGHED - BETINGELSE - OVERHOLDELSE AF FAELLESSKABSRETTEN

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 85 OG 86 )

    4 . KONKURRENCE - AFTALER - ANMELDELSE - KOMMISSIONENS BESLUTNING OM HENLAEGGELSE - FAELLESSKABSBESTEMMELSERNES UANVENDELIGHED - ANVENDELSE AF NATIONALE BESTEMMELSER OM FORBUD MOD LEVERINGSNAEGTELSE - TILLADELIGHED

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 85 )

    Sammendrag


    1 . INDEN FOR DEN OPGAVE , DER ER TILLAGT DOMSTOLEN VED TRAKTATENS ARTIKEL 177 , KAN DEN IKKE AFGOERE , HVORLEDES TRAKTATEN SKAL ANVENDES PAA EN KONKRET SAG . NOEDVENDIGHEDEN AF AT NAA FREM TIL EN HENSIGTSMAESSIG FORTOLKNING AF FAELLESSKABSRETTEN GIVER DEN IMIDLERTID MULIGHED FOR AF OMSTAENDIGHEDERNE I TVISTEN I HOVEDSAGEN AT UDDRAGE DE BESTEMTE FORHOLD , DER ER NOEDVENDIGE FOR AT FORSTAA DE FORELAGTE SPOERGSMAAL OG FOR AT UDARBEJDE ET FYLDESTGOERENDE SVAR .

    2 . DER FORELIGGER HVERKEN EN BESLUTNING OM NEGATIVATTEST ELLER EN BESLUTNING I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 85 , STK . 3 , EFTER DEN I ARTIKLERNE 2 OG 6 I FORORDNING NR . 17 ANGIVNE BETYDNING , NAAR EN ADMINISTRATIV SKRIVELSE FAERDIGBEHANDLES UDEN DEN OFFENTLIGGOERELSE , SOM FORESKRIVES I DEN NAEVNTE FORORDNING , OG KOMMISSIONEN HERVED MEDDELER DEN PAAGAELDENDE VIRKSOMHED , AT DEN IKKE FINDER ANLEDNING TIL AT SKRIDE IND MOD BESTEMTE KONTRAKTER , OG AT SAGEN FOELGELIG KAN HENLAEGGES .

    EN SAADAN SKRIVELSE ER IKKE TIL HINDER FOR , AT DE NATIONALE RETTER , FOR HVILKE DE PAAGAELDENDE AFTALERS UFORENELIGHED MED ARTIKEL 85 GOERES GAELDENDE , EFTER DE FORELIGGENDE OMSTAENDIGHEDER KAN ANLAEGGE EN ANDEN VURDERING AF DE PAAGAELDENDE AFTALER . SELV OM DEN I EN SAADAN SKRIVELSE TILKENDEGIVNE OPFATTELSE IKKE BINDER DE NATIONALE RETTER , ER DER DOG ET FORHOLD , SOM DISSE KAN TAGE I BETRAGTNING VED DERES PROEVELSE AF , OM DE PAAGAELDENDE AFTALER ELLER DEN PAAGAELDENDE ADFAERD STRIDER MOD ARTIKEL 85 .

    3 . UDGANGSPUNKTET FOR FAELLESSKABSRETTENS OG NATIONAL KONKURRENCELOVGIVNINGS VURDERING AF KONKURRENCEBEGRAENSNINGER ET FORSKELLIGT . MENS ARTIKLERNE 85 OG 86 RAMMER KONKURRENCEBEGRAENSNINGER , FORDI DE KAN HINDRE SAMHANDELEN MELLEM MEDLEMSSTATERNE , VEDROERER DE NATIONALE LOVGIVNINGER - HVER UD FRA EGNE SAERLIGE GRUNDE - ALENE KONKURRENCEBEGRAENSNINGER PAA RENT NATIONALT PLAN . HERAF FOELGER , AT DE NATIONALE MYNDIGHEDER OGSAA KAN SKRIDE IND MOD FORHOLD , DER KAN VAERE GENSTAND FOR EN BESLUTNING FRA KOMMISSIONEN .

    SAMTIDIG ANVENDELSE AF DEN NATIONALE KONKURRENCERET KAN IMIDLERTID KUN TILLADES I DET OMFANG , DEN IKKE SKADER DEN ENSARTEDE ANVENDELSE , I HELE FAELLESMARKEDET AF DE FAELLESSKABSRETLIGE KONKURRENCEREGLER OG DEN FULDE VIRKNING AF DE RETSAKTER , DER UDSTEDES I HENHOLD TIL DISSE REGLER .

    4 . DEN OMSTAENDIGHED , AT KOMMISSIONEN HAR FUNDET , AT EN GIVEN PRAKSIS IKKE RAMMES AF FORBUDET I ARTIKEL 85 , STK . 1 OG 2 , SOM ALENE OMHANDLER AFTALER , DER KAN PAAVIRKE HANDELEN MELLEM MEDLEMSSTATER , HINDRER PAA INGEN MAADE DE NATIONALE MYNDIGHEDER I AT BEDOEMME DEN NAEVNTE PRAKSIS ELLER DE BEGRAENSENDE VIRKNINGER , DEN KAN HAVE PAA NATIONALT PLAN .

    UNDER DISSE OMSTAENDIGHEDER ER FAELLESSKABSRETTEN IKKE TIL HINDER FOR ANVENDELSE AF NATIONALE BESTEMMELSER , DER FORBYDER LEVERINGSNAEGTELSE , SELV OM DE AFTALER , DER ER PAABERAABT TIL STOETTE FOR LEVERINGSNAEGTELSEN , HAR VAERET GENSTAND FOR EN HENLAEGGELSE FRA KOMMISSIONEN .

    Dommens præmisser


    1 VED DOMME AF 5 . JULI 1978 , INDGAAET TIL DOMSTOLENS JUSTITSKONTOR HHV . DEN 14 . NOVEMBER 1978 ( SAG 253/78 ) OG DEN 2 . JANUAR 1979 ( SAGERNE 1-3/79 ), HAR TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE DE PARIS ( 31 . AFDELING ) I MEDFOER AF EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 177 FORELAGT PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL VEDROERENDE FORTOLKNINGEN AF TRAKTATENS ARTIKEL 85 .

    2 DISSE SPOERGSMAAL ER REJST UNDER STRAFFESAGER MOD LEDERNE AF SELSKABERNE GUERLAIN ( SAG 253/78 ), PARFUMS ROCHAS ( SAG 1/79 ), LANVIN PARFUMS ( SAG 2/79 ) OG NINA RICCI ( SAG 3/79 ), SOM TILTALES FOR OVERTRAEDELSE AF ARTIKEL 37 , STK . 1 , A ) I DEN FRANSKE BEKENDTGOERELSE ( ORDONNANCE ) NR . 45-1483 AF 30 . JUNI 1945 OM PRISER , SOM HJEMLER STRAF FOR DEN PRODUCENT , HANDLENDE , FABRIKANT ELLER HAANDVAERKER , DER ' NAEGTER EFTER EVNE OG I OVERENSSTEMMELSE MED HANDELSSAEDVANE AT EFTERKOMME ORDRER FRA VAREKOEBERE ELLER BESTILLINGER AF TJENESTEYDELSER , NAAR ORDRERNE ELLER BESTILLINGERNE ER SAEDVANLIGE OG HIDROERER FRA REDELIGE ORDREGIVERE , OG SALGET ELLER TJENESTEYDELSEN IKKE ER FORBUDT VED LOV ELLER ANDEN OFFENTLIG RETSFORSKRIFT . '

    DISSE STRAFFESAGER BLEV INDLEDT , EFTER AT EN RAEKKE PARFUMERIER , SOM DE PAAGAELDENDE SELSKABER HAVDE NAEGTET AT LEVERE TIL , HAVDE INDGIVET POLITIANMELDELSE OG SAMTIDIG FREMSAT ERSTATNINGSKRAV .

    3 DE TILTALTE HAR FOR DEN FORELAEGGENDE RET GJORT GAELDENDE , AT DEN PAATALTE LEVERINGSNAEGTELSE VAR BERETTIGET , BL.A . FORDI DE PAAGAELDENDE PRODUKTER OMFATTES AF SELEKTIVE SALGSSYSTEMER . DE HAR DESUDEN ANFOERT , AT DE AFTALER , DER ER GRUNDLAGET FOR DE NAEVNTE SELEKTIVE SALGSSYSTEMER , ER BLEVET GODKENDT AF KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER , HVILKET SKULLE FREMGAA AF DE SKRIVELSER AF HHV . 28 . OKTOBER 1975 ( GUERLAIN ), 26 . MARTS 1976 ( PARFUMS ROCHAS ), 22 . SEPTEMBER 1976 ( LANVIN PARFUMS ) OG 20 . JANUAR 1978 ( NINA RICCI ), SOM GENERALDIREKTORATET FOR KONKURRENCE HAVDE TILSTILLET DEM . I DISSE SKRIVELSER , DER NAESTEN ALLE HAVDE SAMME ORDLYD , MEDDELTES DET SELSKABERNE , AT UNDER HENSYN TIL DET ENKELTE SELSKABS RINGE ANDEL AF MARKEDET FOR PARFUME- , SKOENHEDS- OG TOILETARTIKLER OG DEN OMSTAENDIGHED , AT DER PAA MARKEDET FINDES MANGE ANDRE KONKURRERENDE VIRKSOMHEDER , ' FINDER KOMMISSIONEN IKKE EFTER DE FORHOLD , DEN HAR KENDSKAB TIL , ANLEDNING TIL I MEDFOER AF ROM-TRAKTATENS ARTIKEL 85 , STK . 1 , AT SKRIDE IND MOD DE OVENNAEVNTE KONTRAKTER . SAGEN KAN FOELGELIG HENLAEGGES . '

    4 DE TILTALTE HAR HAEVDET , AT PAAGAELDENDE SKRIVELSER MAA BETRAGTES SOM BESLUTNINGER I HENHOLD TIL ARTIKEL 85 , STK . 3 , OG HAR HERVED GJORT GAELDENDE , AT DE NATIONALE MYNDIGHEDER SOM FOELGE AF FAELLESSKABSBESTEMMELSENS FORRANG IKKE I HENHOLD TIL NATIONAL LOVGIVNING KAN FORBYDE KONKURRENCEBEGRAENSNINGER , SOM KOMMISSIONEN HAR GODKENDT SOM LOVLIGE EFTER FAELLESSKABSRETTEN .

    5 DA TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE FANDT , AT DER BESTOD TVIVL OM FAELLESSKABSRETTENS BETYDNING FOR SAGEN , BESLUTTEDE DEN AT FORELAEGGE DOMSTOLEN DE PAAGAELDENDE SELSKABERS ENEFORHANDLINGSKONTRAKTER ,

    ' SOM ER GRUNDLAGET FOR EN SALGSORGANISATION , DER HVILER IKKE BLOT PAA KVALITATIVE , MEN OGSAA KVANTITATIVE UDVAELGELSESKRITERIER , FOR AT NAEVNTE DOMSTOL KAN FASTSLAA , OM VISSE LUKSUSVARER , HVIS VAREMAERKE SPILLER EN VIGTIG ROLLE , KAN OMFATTES AF UNDTAGELSERNE I ROM-TRAKTATENS ARTIKEL 85 , STK . 3 , OG OM DISSE UNDTAGELSER I FAELLESSKABSRETLIG HENSEENDE FINDER ANVENDELSE PAA ( DE PAAGAELDENDE SELSKABER ) ' .

    6 INDEN FOR DEN OPGAVE , DER ER TILLAGT DOMSTOLEN VED TRAKTATENS ARTIKEL 177 , KAN DEN IKKE AFGOERE , HVORLEDES TRAKTATEN SKAL ANVENDES PAA EN KONKRET SAG , MEN NOEDVENDIGHEDEN AF AT NAA FREM TIL EN HENSIGTSMAESSIG FORTOLKNING AF FAELLESSKABSRETTEN GIVER DEN IMIDLERTID MULIGHED FOR AF OMSTAENDIGHEDERNE I TVISTEN I HOVEDSAGEN AT UDDRAGE DE BESTEMTE FORHOLD , DER ER NOEDVENDIGE FOR AT FORSTAA DE FORELAGTE SPOERGSMAAL OG FOR AT UDARBEJDE ET FYLDESTGOERENDE SVAR .

    7 DET FREMGAAR AT FORELAEGGELSESDOMMENE , AT DE PRAEJUDICIELLE SPOERGSMAAL SKAL SAETTE DEN NATIONALE RET I STAND TIL AT AFGOERE , OM - SOM HAEVDET AF DE TILTALTE - DEN OPFATTELSE , SOM KOM TIL UDTRYK I DE SKRIVELSER , KOMMISSIONENS GENERALDIREKTORAT FOR KONKURRENCE TILSTILLEDE DE PAAGAELDENDE SELSKABER , ER TIL HINDER FOR , AT DE FRANSKE LOVBESTEMMELSER OM FORBUD MOD LEVERINGSNAEGTELSE KAN ANVENDES . HENVISNINGEN TIL ARTIKEL 85 , STK . 3 , I SPOERGSMAALET FRA TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE BEROR UDELUKKENDE PAA , AT DE TILTALTE HAR HAEVDET , AT PAAGAELDENDE SKRIVELSER ER BESLUTNINGER OM FRITAGELSE , TRUFFET I MEDFOER AF ARTIKEL 85 , STK . 3 . UNDER DISSE OMSTAENDIGHEDER SKAL DOMSTOLEN ALENE UNDERSOEGE SPOERGSMAALET OM , HVORVIDT FAELLESSKABSRETTEN EFTER DEN FORELIGGENDE SAGS OMSTAENDIGHEDER ER TIL HINDER FOR , AT DE NATIONALE MYNDIGHEDER ANVENDER NATIONALE KONKURRENCEREGLER .

    8 INDEN NAEVNTE SPOERGSMAAL BEHANDLES , ER DET NOEDVENDIGT AT BESTEMME DE PAAGAELDENDE SKRIVELSERS RETLIGE KARAKTER .

    DE PAAGAELDENDE SKRIVELSERS RETLIGE KARAKTER

    9 TRAKTATENS ARTIKEL 87 , STK . 1 , BEMYNDIGER RAADET TIL AT UDSTEDE DE FORNOEDNE FORORDNINGER ELLER DIREKTIVER OM ANVENDELSEN AF PRINCIPPERNE I ARTIKLERNE 85 OG 86 . I HENHOLD HERTIL HAR RAADET UDSTEDT FORORDNINGER , BL.A . FORORDNING NR . 17 AF 6 . FEBRUAR 1962 ( EFT 1959-1962 , S . 81 ), HVORVED KOMMISSIONEN BLEV BEMYNDIGET TIL AT UDSTEDE FORSKELLIGE FORMER FOR FORORDNINGER , BESLUTNINGER OG HENSTILLINGER .

    10 BLANDT DE MIDLER , DER HERVED BLEV STILLET TIL KOMMISSIONENS RAADIGHED , FOR AT DEN KAN UDFOERE SIN OPGAVE , ER BESLUTNINGERNE OM NEGATIVATTESTER OG BESLUTNINGERNE I HENHOLD TIL ARTIKEL 85 , STK . 3 . HVAD ANGAAR BESLUTNINGERNE OM NEGATIVATTEST BESTEMMES DET I ARTIKEL 2 I RAADETS FORORDNING NR . 17 , AT KOMMISSIONEN EFTER BEGAERING FRA DE PAAGAELDENDE VIRKSOMHEDER KAN FASTSLAA , AT DER IKKE EFTER DE FORHOLD , DEN HAR KENDSKAB TIL , FINDES ANLEDNING TIL I MEDFOER AF TRAKTATENS ARTIKEL 85 , STK . 1 , ELLER ARTIKEL 86 AT SKRIDE IND MOD EN AFTALE , VEDTAGELSE ELLER SAMORDNET PRAKSIS . VEDROERENDE BESLUTNINGERNE I HENHOLD TIL ARTIKEL 85 , STK . 3 , BESTEMMES DET I ARTIKLERNE 6 FF I NAEVNTE FORORDNING NR . 17 , AT KOMMISSIONEN KAN TRAEFFE BESLUTNINGER OM AT ERKLAERE BESTEMMELSERNE I ARTIKEL 85 , STK . 1 , UANVENDELIGE PAA EN GIVEN AFTALE , FOR SAA VIDT SOM DEN ER BLEVET ANMELDT , MEDMINDRE DEN ER FRITAGET ANMELDELSE I MEDFOER AF FORORDNINGENS ARTIKEL 4 , STK . 2 .

    11 FORORDNING NR . 17 OG FORORDNINGERNE TIL DENS GENNEMFOERELSE FASTLAEGGER DE REGLER , SOM KOMMISSIONEN SKAL BENYTTE , NAAR DEN TRAEFFER DE OVENNAEVNTE BESLUTNINGER . NAAR KOMMISSIONEN PAATAENKER AT UDSTEDE EN NEGATIVATTEST I HENHOLD TIL ARTIKEL 2 ELLER AT TRAEFFE EN BESLUTNING I HENHOLD TIL TRAKTATENS ARTIKEL 85 , STK . 3 , SKAL DEN BL.A . I HENHOLD TIL ARTIKEL 19 , STK . 3 , I FORORDNING NR . 17 OFFENTLIGGOERE BEGAERINGENS ELLER ANMELDELSENS INDHOLD I HOVEDTRAEK TILLIGE MED EN OPFORDRING TIL ENHVER INTERESSERET TREDJEMAND OM AT FREMKOMME MED BEMAERKNINGER HERTIL INDEN EN BESTEMT FRIST , SOM KOMMISSIONEN FASTSAETTER . FORORDNINGENS ARTIKEL 21 , STK . 1 , BESTEMMER , AT BESLUTNINGERNE OM NEGATIVATTEST OG FRITAGELSE SKAL OFFENTLIGGOERES .

    12 DET ER KLART , AT SAADANNE SKRIVELSER , SOM GENERALDIREKTORATET FOR KONKURRENCE TILSTILLEDE DE PAAGAELDENDE SELSKABER , OG SOM BLEV FAERDIGBEHANDLET UDEN DEN OFFENTLIGGOERELSE , SOM FORESKRIVES I ARTIKEL 19 , STK . 3 , I FORORDNING NR . 17 , OG IKKE VAR GENSTAND FOR NOGEN OFFENTLIGGOERELSE I MEDFOER AF FORORDNINGENS ARTIKEL 21 , STK . 1 , HVERKEN ER BESLUTNINGER OM NEGATIVATTEST ELLER BESLUTNINGER I HENHOLD TIL ARTIKEL 85 , STK . 3 , EFTER DEN I ARTIKLERNE 2 OG 6 I FORORDNING NR . 17 ANGIVNE BETYDNING . SOM KOMMISSIONEN SELV HAR FREMHAEVET , ER DER UDELUKKENDE TALE OM ADMINISTRATIVE SKRIVELSER , HVORVED KOMMISSIONEN MEDDELER DEN PAAGAELDENDE VIRKSOMHED , AT DEN IKKE FINDER ANLEDNING TIL I MEDFOER AF TRAKTATENS ARTIKEL 85 , STK . 1 , AT SKRIDE IND MOD DE PAAGAELDENDE KONTRAKTER , SAMT AT SAGEN FOELGELIG KAN HENLAEGGES .

    13 SAADANNE SKRIVELSER , HVORI KOMMISSIONEN PAA GRUNDLAG ALENE AF DE FORHOLD , DEN HAR KENDSKAB TIL , SOM AFSLUTNING PAA SIN UNDERSOEGELSE TILKENDEGIVER SIN OPFATTELSE , ER IKKE TIL HINDER FOR , AT DE NATIONALE RETTER , FOR HVILKE DE PAAGAELDENDE AFTALERS UFORENELIGHED MED ARTIKEL 85 GOERES GAELDENDE , EFTER DE FORELIGGENDE OMSTAENDIGHEDER KAN ANLAEGGE EN ANDEN VURDERING AF DE PAAGAELDENDE AFTALER . SELV OM DEN I SAADANNE SKRIVELSER TILKENDEGIVNE OPFATTELSE IKKE BINDER DE NATIONALE RETTER , ER DEN DOG ET FORHOLD , SOM DISSE KAN TAGE I BETRAGTNING VED DERES PROEVELSE AF , OM DE PAAGAELDENDE AFTALER ELLER DEN PAAGAELDENDE ADFAERD STRIDER MOD ARTIKEL 85 .

    ANVENDELSEN AF NATIONAL KONKURRENCELOVGIVNING

    14 DET AFGOERENDE SPOERGSMAAL I NAERVAERENDE SAGER ER , HVILKEN VIRKNING DE NAEVNTE SKRIVELSER KAN HAVE I DEN SITUATION , HVOR DE NATIONALE MYNDIGHEDER REJSER TILTALE IKKE FOR OVERTRAEDELSE AF TRAKTATENS ARTIKLER 85 OG 86 , MEN FOR OVERTRAEDELSE AF DERES EGEN NATIONALE LOVGIVNING .

    15 SOM DOMSTOLEN FASTSLOG I SIN DOM AF 13 . FEBRUAR 1969 , SAG 14/68 , WILHELM MOD BUNDESKARTELLAMT , SML . 1969 , S . 1 , ER UDGANGSPUNKTET FOR FAELLESSKABSRETTENS OG NATIONAL KONKURRENCELOVGIVNINGS VURDERING AF KONKURRENCEBEGRAENSNINGER FORSKELLIGT . MENS ARTIKLERNE 85 OG 86 RAMMER KONKURRENCEBEGRAENSNINGER , FORDI DE KAN HINDRE SAMHANDELEN MELLEM MEDLEMSSTATERNE , VEDROERER DE NATIONALE LOVGIVNINGER - HVER UD FRA EGNE SAERLIGE GRUNDE - ALENE KONKURRENCEBEGRAENSNINGER PAA RENT NATIONALT PLAN . HERAF FOELGER , AT DE NATIONALE MYNDIGHEDER OGSAA KAN SKRIDE IND MOD FORHOLD , DER KAN VAERE GENSTAND FOR EN BESLUTNING FRA KOMMISSIONEN .

    16 I DEN OVENNAEVNTE DOM FREMHAEVEDE DOMSTOLEN IMIDLERTID , AT SAMTIDIG ANVENDELSE AF DEN NATIONALE KONKURRENCERET KUN KAN TILLADES I DET OMFANG , DEN IKKE SKADER DEN ENSARTEDE ANVENDELSE I HELE FAELLESMARKEDET AF DE FAELLESSKABSRETLIGE KONKURRENCEREGLER OG DEN FULDE VIRKNING AF DE RETSAKTER , DER UDSTEDES I HENHOLD TIL DISSE REGLER .

    17 I SAA HENSEENDE ER DET BLEVET ANFOERT , AT NATIONALE KONKURRENCEREGLER IKKE KAN FINDE ANVENDELSE , SAAFREMT EN FRITAGELSE , DER ER INDROEMMET VED BESLUTNING ELLER VED EN GRUPPEFRITAGELSESFORORDNING , HERVED ANFAEGTES . DET FREMGAAR IMIDLERTID AF DET OVENFOR ANFOERTE , AT DE KONTRAKTER , SOM DISSE SAGER OMHANDLER , IKKE ER BLEVET FRITAGET I MEDFOER AF ARTIKEL 85 , STK . 3 . DET STAAR DESUDEN FAST , AT DE PAAGAELDENDE AFTALER IKKE OMFATTES AF NOGEN GRUPPEFRITAGELSESFORORDNING .

    18 DE PAAGAELDENDE KONTRAKTER HAR UDELUKKENDE VAERET GENSTAND FOR EN HENLAEGGELSE FRA KOMMISSIONEN , DER TILKENDEGAV , AT DEN IKKE I MEDFOER AF ARTIKEL 85 , STK . 1 , FANDT ANLEDNING TIL AT SKRIDE IND MOD KONTRAKTERNE . DENNE OMSTAENDIGHED KAN IKKE I SIG SELV MEDFOERE , AT DE NATIONALE MYNDIGHEDER IKKE PAA DE NAEVNTE AFTALER KAN ANVENDE NATIONALE KONKURRENCEREGLER , DER EVENTUELT ER STRENGERE END FAELLESSKABSRETTENS KONKURRENCEREGLER . AT KOMMISSIONEN HAR FUNDET , AT EN GIVEN PRAKSIS IKKE RAMMES AF FORBUDET I ARTIKEL 85 , STK . 1 OG 2 , SOM ALENE OMHANDLER AFTALER , DER KAN PAAVIRKE HANDELEN MELLEM MEDLEMSSTATER , HINDRER PAA INGEN MAADE DE NATIONALE MYNDIGHEDER I AT BEDOEMME DEN NAEVNTE PRAKSIS ELLER DE BEGRAENSENDE VIRKNINGER , DEN KAN HAVE PAA NATIONALT PLAN .

    19 DE FORELAGTE SPOERGSMAAL FINDES DERFOR AT MAATTE BESVARES SAALEDES , AT FAELLESSKABSRETTEN IKKE ER TIL HINDER FOR ANVENDELSE AF NATIONALE BESTEMMELSER , DER FORBYDER LEVERINGSNAEGTELSE , SELV OM DE KONTRAKTER , DER ER PAABERAABT TIL STOETTE FOR LEVERINGSNAEGTELSEN , HAR VAERET GENSTAND FOR EN HENLAEGGELSE FRA KOMMISSIONEN .

    Afgørelse om sagsomkostninger


    SAGENS OMKOSTNINGER

    20 DE UDGIFTER , DER ER AFHOLDT AF DEN BELGISKE , DANSKE , FRANSKE , NEDERLANDSKE , FORBUNDSREPUBLIKKEN TYSKLANDS OG DET FORENEDE KONGERIGES REGERING , SAMT AF KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER , DER HAR AFGIVET INDLAEG TIL DOMSTOLEN , KAN IKKE GODTGOERES . DA SAGENS BEHANDLING I FORHOLD TIL HOVEDSAGENS PARTER UDGOER ET LED I EN SAG , DER VERSERER FOR DEN NATIONALE RET , TILKOMMER DET DENNE AT TRAEFFE AFGOERELSE OM SAGENS OMKOSTNINGER .

    Afgørelse


    PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER

    KENDER

    DOMSTOLEN

    VEDROERENDE DE SPOERGSMAAL , DER ER FORELAGT DEN AF TRIBUNAL DE GRANDE INSTANCE DE PARIS VED DOMME AF 5 . JULI 1978 , FOR RET :

    FAELLESSKABSRETTEN ER IKKE TIL HINDER FOR ANVENDELSE AF NATIONALE BESTEMMELSER , DER FORBYDER LEVERINGSNAEGTELSE , SELV OM DE KONTRAKTER , DER ER PAABERAABT TIL STOETTE FOR LEVERINGSNAEGTELSEN , HAR VAERET GENSTAND FOR EN HENLAEGGELSE FRA KOMMISSIONEN .

    Top