Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 61978CJ0170

    Domstolens Dom af 27. februar 1980.
    Kommissionen for De Europæiske Fællesskaber mod Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland.
    Vinafgifter.
    Sag 170/78.

    Samling af Afgørelser 1980 -00417

    ECLI identifier: ECLI:EU:C:1980:53

    61978J0170

    DOMSTOLENS DOM AF 27 FEBRUAR 1980. - KOMMISSIONEN FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER MOD DET FORENEDE KONGERIGE STORBRITANNIEN OG NORDIRLAND. - VINAFGIFTER. - SAG 170/78.

    Samling af Afgørelser 1980 side 00417
    græsk specialudgave side 00207
    svensk specialudgave side 00019
    finsk specialudgave side 00019
    spansk specialudgave side 00115


    Sammendrag
    Dommens præmisser
    Afgørelse

    Nøgleord


    1 . AFGIFTSBESTEMMELSER - INTERNE AFGIFTER - TRAKTATENS BESTEMMELSER - FORMAAL - FORBUD MOD FORSKELSBEHANDLING AF INDFOERTE PRODUKTER I FORHOLD TIL LIGNENDE INDENLANDSKE PRODUKTER - FORBUD MOD INTERNE AFGIFTER , SOM INDIREKTE VIL KUNNE BESKYTTE ANDRE PRODUKTER

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 95 )

    2 . AFGIFTSBESTEMMELSER - INTERNE AFGIFTER - AFGIFTER SOM INDIREKTE VIL KUNNE BESKYTTE ANDRE PRODUKTER - KONKURRERENDE PRODUKTER - BEDOEMMELSESKRITERIER - MARKEDSFORHOLDENE PAA BEDOEMMELSESTIDSPUNKTET OG UDVIKLINGSMULIGHEDERNE - BEVISET FOR BESKYTTELSESVIRKNING

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 95 , STK . 2 )

    3 . AFGIFTSBESTEMMELSER - INTERNE AFGIFTER - AFGIFTER , SOM INDIREKTE VIL KUNNE BESKYTTE ANDRE PRODUKTER - KONKURRERENDE PRODUKTER - MULIG SUBSTITUTIONSGRAD - BEDOEMMELSESKRITERIER - FORBRUGSVANER - UTILSTRAEKKELIGT KRITERIUM

    ( EOEF-TRAKTATEN , ART . 95 , STK . 2 )

    Sammendrag


    1 . EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 95 HAR SOM HELHED TIL FORMAAL AT FJERNE DE HINDRINGER FOR VARERNES FRIE BEVAEGELIGHED OG FOR NORMALE KONKURRENCEVILKAAR MELLEM MEDLEMSSTATERNE , SOM OPSTAAR VED ANVENDELSEN AF DISKRIMINERENDE ELLER BESKYTTENDE INTERNE AFGIFTER .

    MED HENBLIK HERPAA FORBYDER STK . 1 , SOM OMFATTER ' LIGNENDE ' VARER , DER DERFOR MAA FORMODES AT VAERE I VIDT OMFANG SAMMENLIGNELIGE , ENHVER AFGIFTSREGEL , DER - HVORDAN DEN END MAATTE VAERE UDFORMET - MEDFOERER , AT INDFOERTE VARER AFGIFTSBELAEGGES HAARDERE END LIGNENDE INDENLANDSKE VARER .

    HEROVERFOR FINDER STK . 2 ANVENDELSE PAA AFGIFTER AF VARER , SOM UDEN AT VAERE OMFATTET AF KRITERIET LIGNENDE DOG KONKURRERER MED NOGLE AF IMPORTLANDETS VARER , SELV OM DENNE KONKURRENCE ER DELVIS ELLER POTENTIEL . NETOP PAA GRUND AF VANSKELIGHEDEN VED AT FORETAGE TILSTRAEKKELIG NOEJAGTIGE SAMMENLIGNINGER MELLEM DE PAAGAELDENDE PRODUKTER ANVENDES I DENNE BESTEMMELSE ET VIDERE KRITERIUM , NEMLIG DET INTERNE AFGIFTSSYSTEMS INDIREKTE BESKYTTELSESVIRKNING .

    2 . AFGOERELSEN AF , OM DER BESTAAR ET KONKURRENCEFORHOLD I ARTIKEL 95 , STK . 2 ' S FORSTAND MAA SKE IKKE ALENE UNDER HENSYN TIL MARKEDSFORHOLDENE , SOM DE FORELIGGER PAA BEDOEMMELSESTIDSPUNKTET , MEN OGSAA UNDER HENSYN TIL DE UDVIKLINGSMULIGHEDER , VARERNES FRIE BEVAEGELIGHED PAA FAELLESSKABSPLAN GIVER , SAMT UNDER HENSYN TIL DE NYE MULIGHEDER FOR PRODUKTSUBSTITUTION , SOM UDVIDELSEN AF SAMHANDELEN KAN MEDFOERE , SAALEDES AT DER I OVERENSSTEMMELSE MED DE MAAL , DER ER OPSTILLET I TRAKTATENS ARTIKEL 2 , TAGES HENSYN TIL , AT MEDLEMSSTATERNES OEKONOMIER SKAL KOMPLETTERE HINANDEN .

    I DE TILFAELDE , HVOR DER MELLEM ET IMPORTERET OG ET NATIONALT PRODUKT BESTAAR ET SAADANT KONKURRENCEFORHOLD , FORBYDER ARTIKEL 95 , STK . 2 , AFGIFTER , SOM ' INDIREKTE VIL KUNNE BESKYTTE ' IMPORTSTATENS PRODUKTER .

    DET KAN IKKE FOR ANVENDELSEN AF BESTEMMELSEN I HVERT ENKELT TILFAELDE KRAEVES , AT DER FOERES STATISTISK BEVIS FOR NOGEN BESKYTTELSESVIRKNING . DET ER TILSTRAEKKELIGT , AT DET FASTSLAAS , AT ET NAERMERE BESTEMT AFGIFTSSYSTEM PAA GRUND AF SIN UDFORMNING MAA ANTAGES AT KUNNE INDEBAERE DEN BESKYTTELSESVIRKNING , SOM TRAKTATEN SIGTER TIL . UDEN AT BETYDNINGEN AF DE BEDOEMMELSESGRUNDLAG , DET ER MULIGT AT TILVEJEBRINGE GENNEM STATISTISKE OPLYSNINGER VEDROERENDE EN NAERMERE ANGIVET AFGIFTSBESTEMMELSES VIRKNING HERVED UNDERKENDES , KAN DET IKKE AF KOMMISSIONEN UNDER EN SAG , DEN HAR ANLAGT I MEDFOER AF TRAKTATENS ARTIKEL 169 , KRAEVES , AT DEN FREMLAEGGER TAL FOR , HVORI DEN OMTVISTEDE AFGIFTSORDNINGS BESKYTTELSESVIRKNING NAERMERE BESTAAR .

    3 . MED HENBLIK PAA EVENTUELT AT BRINGE EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 95 , STK . 2 , I ANVENDELSE KAN BEDOEMMELSEN AF , I HVILKET OMFANG TO PRODUKTER KAN SUBSTITUERE HINANDEN , IKKE BEGRAENSES TIL FORBRUGSVANERNE I EN MEDLEMSSTAT ELLER I ET BESTEMT OMRAADE . DISSE VANER , SOM I HOEJ GRAD ER FORANDERLIGE EFTER TID OG STED , KAN IKKE BETRAGTES SOM UFORANDERLIGE KENDSGERNINGER ; EN MEDLEMSSTATS AFGIFTSPOLITIK MAA FOELGELIG IKKE MEDVIRKE TIL AT FASTLAASE GIVNE FORBRUGSVANER MED HENBLIK PAA AT OPRETHOLDE EN FORDEL , SOM DE VIRKSOMHEDER , DER TILFREDSSTILLER BEHOVET , HAR OPNAAET .

    Dommens præmisser


    1 VED STAEVNING AF 7 . AUGUST 1978 HAR KOMMISSIONEN I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 169 ANLAGT SAG MED PAASTAND OM , AT DET FASTSLAAS , AT DET FORENEDE KONGERIGE VED AT PAALAEGGE LET VIN AF FRISKE DRUER ( HEREFTER BENAEVNT ' VIN ' ) EN FORHOLDSVIS HOEJERE AFGIFT END DEN , DER PAALAEGGES OEL , IKKE HAR OVERHOLDT DE FORPLIGTELSER , DER PAAHVILER DET I HENHOLD TIL EOEF-TRAKTATENS ARTIKEL 95 , STK . 2 .

    2 KOMMISSIONEN HAR ANFOERT , AT DET FORENEDE KONGERIGE FOER TILTRAEDELSEN AF FAELLESSKABET OPKRAEVEDE TOLD AF INDFOERSLEN AF VIN OG OEL . VED BESLUTNING 73/199 AF 27 . FEBRUAR 1973 ( EFT L 197 , S . 7 ) I HENHOLD TIL ARTIKEL 38 I TILTRAEDELSESAKTEN HAVDE KOMMISSIONEN BEMYNDIGET DET FORENEDE KONGERIGE TIL I EN YDERLIGERE PERIODE , INDTIL DEN 1 . JANUAR 1976 , AT OPRETHOLDE DET FISKALE ELEMENT I DEN PAAGAELDENDE TOLD . TOLDEN AENDREDES HEREFTER TIL EN FORBRUGSAFGIFT ; SOM FANDT ANVENDELSE UDEN HENSYN TIL VARERNES OPRINDELSE . I LOEBET AF DENNE OVERGANGSFASE AENDREDES AFGIFTSSATSERNE SOM FOELGE AF SAAVEL AENDRINGER I DET FORENEDE KONGERIGES AFGIFTSLOVGIVNING SOM DEN SIDELOEBENDE INDFOERELSE AF MERVAERDIAFGIFTEN . KOMMISSIONEN HAR HAEVDET , AT AFGIFTSSATSEN FOR VIN SOM FOELGE AF DE GENTAGNE AENDRINGER KLART GAAR UD OVER DET FISKALE ELEMENT , SOM DER BLEV GIVET TILLADELSE TIL I 1973 , OG AT SATSEN YDERMERE HAR UNDERGAAET EN VAESENTLIG STOERRE STIGNING END DEN SATS , DER GAELDER FOR OEL . KOMMISSIONEN HAR UNDER HENSYN TIL DET KONKURRENCEFORHOLD , DEN ANTAGER BESTAAR MELLEM DE TO PRODUKTER , FUNDET , AT DET FORENEDE KONGERIGES AFGIFTSSYSTEM VIRKER DISKRIMINERENDE , OG AT DET SOM SAADANT INDIREKTE KAN BESKYTTE DEN INDENLANDSKE OELPRODUKTION .

    3 DET FORENEDE KONGERIGES REGERING HAR IKKE I DET VAESENTLIGE DRAGET DE AF KOMMISSIONEN FREMLAGTE OPLYSNINGER I TVIVL , HELLER IKKE OPLYSNINGERNE VEDROERENDE AFGIFTSSATSERNES UDVIKLING . DEN HAR DERIMOD BESTRIDT , AT ANVENDELSEN AF DE PAAGAELDENDE AFGIFTSREGLER KAN ANSES FOR STRIDENDE MOD TRAKTATEN . FOR DET FOERSTE HAR DEN GJORT GAELDENDE , AT OEL OG VIN IKKE KAN ANSES FOR KONKURRERENDE PRODUKTER , OG AT DER DERFOR IKKE BESTAAR DET SUBSTITUTIONSFORHOLD , DER ER BETINGELSEN FOR , AT ARTIKEL 95 , STK . 2 , KAN FINDE ANVENDELSE . FOR DET ANDET HAR DET FORENEDE KONGERIGES REGERING ANFOERT , AT SELV OM DER MAATTE ANTAGES AT BESTAA EN MULIGHED FOR SUBSTITUTION MELLEM DE NAEVNTE TO DRIKKEVARER , VIRKER AFGIFTSORDNINGEN FOR VIN IKKE BESKYTTENDE I ARTIKEL 95 , STK . 2 ' S FORSTAND .

    4 DA DET AF PARTERNES ARGUMENTATION FREMGAAR , AT DER ER VISSE FORSKELLE I OPFATTELSEN AF RAEKKEVIDDEN OG FORTOLKNINGEN AF ARTIKEL 95 , SKAL DOMSTOLEN UNDERSOEGE DETTE SPOERGSMAAL , FOER DEN NAERMERE BEHANDLER DE AF PARTERNE FREMFOERTE ANBRINGENDER .

    FORTOLKNINGEN AF ARTIKEL 95

    5 ARTIKEL 95 HAR SOM HELHED TIL FORMAAL AT FJERNE DE HINDRINGER FOR VARERNES FRIE BEVAEGELIGHED OG FOR NORMALE KONKURRENCEVILKAAR MELLEM MEDLEMSSTATERNE , SOM OPSTAAR VED ANVENDELSEN AF DISKRIMINERENDE ELLER BESKYTTENDE INTERNE AFGIFTER . MED HENBLIK HERPAA FORBYDER STK . 1 ENHVER AFGIFTSREGEL , DER - HVORDAN DEN END MAATTE VAERE UDFORMET - MEDFOERER , AT INDFOERTE VARER AFGIFTSBELASTES HAARDERE END LIGNENDE INDENLANDSKE VARER . STK . 2 FINDER ANVENDELSE PAA AFGIFTER PAA VARER , SOM UDEN AT VAERE OMFATTET AF KRITERIET LIGNENDE DOG KONKURRERER MED NOGLE AF IMPORTLANDETS VARER , SELV OM DENNE KONKURRENCE ER DELVIS ELLER POTENTIEL .

    6 AFGOERELSEN AF , OM DER BESTAAR ET KONKURRENCEFORHOLD , I ARTIKEL 95 , STK . 2 ' S FORSTAND MAA SKE IKKE ALENE UNDER HENSYN TIL MARKEDSFORHOLDENE , SOM DE FORELIGGER PAA BEDOEMMELSESTIDSPUNKTET , MEN OGSAA UNDER HENSYN TIL DE UDVIKLINGSMULIGHEDER , VARERNES FRIE BEVAEGELIGHED PAA FAELLESSKABSPLAN GIVER , SAMT UNDER HENSYN TIL DE NYE MULIGHEDER FOR PRODUKTSUBSTITUTION , SOM UDVIDELSEN AF SAMHANDELEN KAN MEDFOERE , SAALEDES AT DER I OVERENSSTEMMELSE MED DE MAAL , DER ER OPSTILLET I TRAKTATENS ARTIKEL 2 , TAGES SKYLDIGT HENSYN TIL , AT MEDLEMSSTATERNES OEKONOMIER SKAL KOMPLETTERE HINANDEN .

    7 I DE TILFAELDE , HVOR DER MELLEM ET IMPORTERET OG ET NATIONALT PRODUKT BESTAAR ET KONKURRENCEFORHOLD I DEN NETOP BESKREVNE FORSTAND , FORBYDER ARTIKEL 95 , STK . 2 , AFGIFTER , SOM ' INDIREKTE VIL KUNNE BESKYTTE ' IMPORTSTATENS PRODUKTER .

    8 DET FREMGAAR AF ARGUMENTATIONEN FOR DOMSTOLEN , AT PARTERNE IKKE ER GANSKE ENIGE OM , UNDER HVILKE BETINGELSER DENNE BESTEMMELSE KAN FINDE ANVENDELSE PAA NAERVAERENDE SAGSFORHOLD . KOMMISSIONEN HAR NAVNLIG LAGT VAEGT PAA AT PAAVISE FORSKELLENE MELLEM AFGIFTSBELASTNINGEN AF DE SAGEN VEDROERENDE PRODUKTER . HEROVERFOR HAR DET FORENEDE KONGERIGE BEMAERKET , AT DET , FOR AT ET SAGSFORHOLD KAN VAERE OMFATTET AF ARTIKEL 95 , STK . 2 , IKKE ER TILSTRAEKKELIGT AT BEVISE FORSKELLE I AFGIFTSBELASTNINGEN , MEN AT TRAKTATEN FORUDSAETTER , AT DET BEVISES , AT DET PAAGAELDENDE AFGIFTSSYSTEM FAKTISK VIRKER BESKYTTENDE . DETTE MENER REGERINGEN IKKE , DER ER FOERT BEVIS FOR .

    9 DET ER RIGTIGT , AT DER I ARTIKEL 95 I STK . 1 OG 2 OPSTILLES INDBYRDES FORSKELLIGE BETINGELSER FOR , OM AFGIFTER ER FORBUDTE EFTER ARTIKLEN . FOR SAA VIDT ANGAAR STK . 1 , HVOR DER ER TALE OM LIGNENDE VARER , SOM DERFOR MAA FORMODES AT VAERE I VIDT OMFANG SAMMENLIGNELIGE , FINDER FORBUDET ANVENDELSE PAA TILFAELDE , HVOR EN AFGIFTSORDNING VIL KUNNE RAMME EN INDFOERT VARE HAARDERE END EN INDENLANDSK VARE . DERIMOD ANVENDES I STK . 2 , NETOP PAA GRUND AF VANSKELIGHEDEN VED AT FORETAGE TILSTRAEKKELIGT NOEJAGTIGE SAMMENLIGNINGER MELLEM DE PAAGAELDENDE PRODUKTER , ET VIDERE KRITERIUM , NEMLIG DET INTERNE AFGIFTSSYSTEMS INDIREKTE BESKYTTELSESVIRKNING .

    10 DET BOER IMIDLERTID UNDERSTREGES , AT BESTEMMELSEN OMFATTER TILFAELDE , HVOR DET PAAGAELDENDE AFGIFTSSYSTEM ' VIL KUNNE ' BESKYTTE ANDRE PRODUKTER , HVORFOR DET IKKE I HVERT ENKELT TILFAELDE KAN KRAEVES , AT DER FOERES STATISTISK BEVIS FOR NOGEN BESKYTTELSESVIRKNING . DET ER FOR ANVENDELSEN AF ARTIKEL 95 , STK . 2 , TILSTRAEKKELIGT , AT DET FASTSLAAS , AT ET NAERMERE BESTEMT AFGIFTSSYSTEM PAA GRUND AF SIN UDFORMNING MAA ANTAGES AT KUNNE INDEBAERE DEN BESKYTTELSESVIRKNING , SOM TRAKTATEN SIGTER TIL . UDEN AT BETYDNINGEN AF DE BEDOEMMELSESGRUNDLAG , DET ER MULIGT AT TILVEJEBRINGE GENNEM STATISTISKE OPLYSNINGER VEDROERENDE EN NAERMERE ANGIVET AFGIFTSBESTEMMELSES VIRKNING HERVED UNDERKENDES , KAN DET IKKE AF KOMMISSIONEN KRAEVES , AT DEN FREMLAEGGER TAL FOR , HVORI DEN OMTVISTEDE AFGIFTSORDNINGS BESKYTTELSESVIRKNING NAERMERE BESTAAR .

    11 DET ER I LYSET AF DENNE FORTOLKNING AF ARTIKEL 95 , SAGENS FAKTISKE OMSTAENDIGHEDER OG DET AF PARTERNE ANFOERTE BOER BEDOEMMES .

    KONKURRENCEN MELLEM VIN OG OEL

    12 IFOELGE KOMMISSIONEN BESTAAR DER ET KONKURRENCEFORHOLD MELLEM OEL OG VIN OG DERMED OGSAA EN MULIGHED FOR , AT DISSE PRODUKTER KAN SUBSTITUERE HINANDEN , HVILKET ER EN REALITET FOR NOGLE FORBRUGERE OG I HVERT FALD EN MULIGHED FOR ANDRE . DE TO DRIKKEVARER TILHOERER DA OGSAA SAMME ART AF ALKOHOLHOLDIGE DRIKKEVARER , NEMLIG DEN , DER ER FREMSTILLET VED NATURLIG GAERING ; BEGGE KAN ANVENDES TIL SAMME FORMAAL , NEMLIG SOM LAESKEDRIKKE ELLER TIL MAALTIDER .

    13 DET FORENEDE KONGERIGES REGERING HAR BESTRIDT DETTE SYNSPUNKT . DEN BENAEGTER IKKE , AT DE TO PRODUKTER HAR FAELLES EGENSKABER , MEN UNDERSTREGER , AT PRODUKTERNE FREMSTILLES PAA HELT FORSKELLIG MAADE . VIN HAR ET ALKOHOLINDHOLD , DER ER TRE GANGE SAA HOEJT ( 11-12 RUMFANGSPROCENT ) SOM OELS ALKOHOLINDHOLD ( 3 RUMFANGSPROCENT I GENNEMSNIT ). PRISSTRUKTUREN FOR DE TO PRODUKTER ER FULDSTAENDIG FORSKELLIG , DA VIN ER ET BETYDELIGT DYRERE PRODUKT END OEL . VEDROERENDE FORBRUGSVANER ANFOERER DEN SAGSOEGTE REGERING , AT OEL I OVERENSSTEMMELSE MED LANG TRADITION I DET FORENEDE KONGERIGE ER EN POPULAER DRIKKEVARE , SOM FORTRINSVIS INDTAGES I OFFENTLIGE LOKALER SAMT I FORBINDELSE MED ARBEJDET ; FORBRUGET I HJEMMENE OG I FORBINDELSE MED MAALTIDER ER UBETYDELIGT . SET UD FRA VANERNE I SAMFUNDET MAA INDTAGELSE AF VIN DERIMOD ANSES FOR AT SKE UNDTAGELSESVIS OG VED SAERLIGE LEJLIGHEDER .

    14 DOMSTOLEN FINDER , AT KOMMISSIONENS OPFATTELSE ER KORREKT I DEN FORSTAND , AT DET IKKE KAN NAEGTES , AT DE PAAGAELDENDE DRIKKEVARER I EN VIS UDSTRAEKNING KAN OPFYLDE SAMME BEHOV , HVORFOR DE MAA ANTAGES I NOGEN GRAD AT KUNNE SUBSTITUERE HINANDEN . BEDOEMMELSEN AF , I HVILKET OMFANG DE KAN SUBSTITUERE HINANDEN , KAN IKKE BEGRAENSES TIL FORBRUGSVANERNE I EN MEDLEMSSTAT ELLER I ET BESTEMT OMRAADE . DISSE VANER , SOM I HOEJ GRAD ER FORANDERLIGE EFTER TID OG STED , KAN NEMLIG IKKE BETRAGTES SOM UFORANDERLIGE KENDSGERNINGER ; EN MEDLEMSSTATS AFGIFTSPOLITIK MAA FOELGELIG IKKE MEDVIRKE TIL AT FASTLAASE GIVNE FORBRUGSVANER MED HENBLIK PAA AT FASTHOLDE EN FORDEL , SOM DE VIRKSOMHEDER , DER TILFREDSSTILLER BEHOVET , HAR OPNAAET .

    15 SAMTIDIG MAA DET IMIDLERTID I OVERENSSTEMMELSE MED DET FORENEDE KONGERIGES REGERINGS OPFATTELSE ERKENDES , AT DER BESTAAR BETYDELIGE FORSKELLE MELLEM OEL OG VIN , FOR SAA VIDT ANGAAR DISSE DRIKKEVARERS FREMSTILLINGSMAADE OG NATURLIGE SAERPRAEG . VIN , DER FREMSTILLES VED INTENSIVE DYRKNINGSMETODER , ER ET LANDBRUGSPRODUKT , DER ER NAERT KNYTTET TIL JORDBUNDS- OG VEJRFORHOLDENE , OG SOM DERFOR BESIDDER SAERDELES VARIERENDE EGENSKABER , MEDENS OEL , SOM FREMSTILLES AF RAAVARER , DER ER MINDRE FOELSOMME OVER FOR SAADANNE OMSTAENDIGHEDER , TILLIGE I HOEJERE GRAD KAN FREMSTILLES INDUSTRIELT . FORSKELLENE MELLEM DE BETINGELSER , HVORUNDER DE TO PRODUKTER FREMSTILLES , MEDFOERER PRISSTRUKTURER , DER ER SAA GRUNDLAEGGENDE FORSKELLIGE , AT DET PAA TRODS AF KONKURRENCEFORHOLDET MELLEM DE FAERDIGE PRODUKTER VISER SIG SAERDELES VANSKELIGT AT SAMMENLIGNE DEM UD FRA ET AFGIFTSMAESSIGT SYNSPUNKT .

    16 DISSE FORSKELLE MELLEM PRODUKTERNE AABENBARER EN SIDE AF PROBLEMET , SOM MAA TAGES I BETRAGTNING FORUD FOR ENHVER JURIDISK BEDOEMMELSE , MEN SOM IKKE HAR VAERET BEHANDLET . IFOELGE DEN FOR DOMSTOLEN FREMFOERTE ARGUMENTATION SYNES KOMMISSIONEN NEMLIG AT FORUDSAETTE , AT OEL OG VIN I EN NORMAL KONKURRENCESITUATION SKAL BAERE SAMME FISKALE BYRDE . DET ER OGSAA DENNE OPFATTELSE , DER SYNES AT LIGGE TIL GRUND FOR DET FORSLAG TIL DIREKTIV OM EN HARMONISERET VINAFGIFT , SOM KOMMISSIONEN FORELAGDE RAADET I 1972 ( JO C 43 , S . 32 ). I PRAEAMBLEN TIL DETTE FORSLAG KONSTATEREDE KOMMISSIONEN EN ' FORSTYRRELSE AF KONKURRENCEN ' SOM FOELGE AF , AT DER IKKE FANDTES VINAFGIFTER I VISSE AF MEDLEMSSTATERNE . SENERE HAR KOMMISSIONEN DEN 4 . JANUAR 1978 ( EFT C 42 , S . 35 ) I BESVARELSEN AF PARLAMENTARISK SPOERGSMAAL NR . 756/77 FRA PISONI FREMLAGT EN SAMMENLIGNENDE TABEL , SOM VISER , AT VIN ENTEN SLET IKKE ER PAALAGT FORBRUGSAFGIFTER , ELLER KUN EN SYMBOLSK AFGIFT , I DE LANDE I FAELLESSKABET , HVOR DER DYRKES VIN , MEDENS OEL EFTER DET FORELIGGENDE BESKATTES I DE PAAGAELDENDE LANDE . KOMMISSIONEN HAR IKKE ANFOERT , HVILKET AFGIFTSFORHOLD , DEN FINDER PASSENDE MELLEM DE TO PRODUKTER , SOM DEN ANSER FOR KONKURRERENDE . EN STILLINGTAGEN TIL DETTE SPOERGSMAAL , SOM GOER DET MULIGT MED TILSTRAEKKELIG SIKKERHED AT BEDOEMME VIRKNINGEN AF EN AFGOERELSE FRA DOMSTOLEN PAA DEN AFGIFTSMAESSIGE BEHANDLING AF DE TO PRODUKTER I HELE FAELLESSKABET , FINDES IMIDLERTID AT VAERE EN NOEDVENDIG FORUDSAETNING FOR AFGOERELSEN AF DEN SAG , DER ER REJST MOD DET FORENEDE KONGERIGE .

    METODEN TIL SAMMENLIGNING AF DE TO PRODUKTER

    17 I SIN BEGRUNDEDE UDTALELSE OG I STAEVNINGEN HAR KOMMISSIONEN ISAER LAGT VAEGT PAA DEN OMSTAENDIGHED , AT VIN I DET FORENEDE KONGERIGE BAERER EN FISKAL BYRDE , DER ER OMKRING FEM GANGE SAA STOR SOM DEN BYRDE , OEL BAERER , NAAR BEREGNINGEN FORETAGES PAA GRUNDLAG AF SAMME MAENGDE . DA DETTE SAMMENLIGNINGSKRITERIUM ER BLEVET KRAFTIGT BESTRIDT AF DET FORENEDE KONGERIGES REGERING UNDER HENVISNING TIL , AT DE TO PRODUKTER HAR FORSKELLIGT ALKOHOLINDHOLD , ER KOMMISSIONEN FREMKOMMET MED ANDRE SAMMENLIGNINGSKRITERIER , NEMLIG DELS ALKOHOLINDHOLDET PR . MAENGDEENHED , HVILKET VISER EN HAARDERE BESKATNING AF VIN I STOERRELSESORDENEN 50 % , DELS FORHOLDET MELLEM DET FISKALE ELEMENT OG VARENS DETAILPRIS . SIDSTNAEVNTE SAMMENLIGNINGSMETODE VISER LIGELEDES , AT VIN DISKRIMINERES . ALLE DISSE SAMMENLIGNINGSKRITERIER ER BLEVET BESTRIDT AF DET FORENEDE KONGERIGES REGERING , SOM FINDER , AT MAN , NAAR MAN ALENE VIL LAEGGE MAENGDEN TIL GRUND , MAA SAMMENLIGNE DE MAAL , I HVILKE DE TO FORMER FOR DRIKKEVARER ALMINDELIGVIS INDTAGES , DVS . ' ET GLAS VIN ' OG ' EN PINT OEL ' , OG DISSE TO ENHEDER , HVORI DRIKKEVARERNE ALMINDELIGVIS INDTAGES , BAERER STORT SET SAMME FISKALE BYRDE .

    18 EFTER SKRIFTVEKSLINGENS AFSLUTNING HAR DOMSTOLEN ANMODET PARTERNE OM KONTRADIKTORISK AT ANGIVE DERES OPFATTELSE AF , HVILKET BEREGNINGSGRUNDLAG DER GIVER MULIGHED FOR AT FORETAGE EN SAMMENLIGNING MELLEM DE FISKALE BYRDER , DE PAAGAELDENDE PRODUKTER BAERER . DE AFGIVNE OPLYSNINGER VISER , AT HVERKEN MAENGDEN AF DE TO DRIKKEVARER ALENE , ELLER SAMMENLIGNINGEN MELLEM DE ENHEDER , HVORI FORBRUGET ALMINDELIGVIS SKER , KAN GIVE ET ANVENDELIGT SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG . DET SAMME ER TILFAELDET MED HENSYN TIL SAMMENLIGNING PAA GRUNDLAG AF DEN FISKALE BYRDES ANDEL AF DE TO ARTER AF DRIKKEVARERS SALGSPRIS , IDET DET NOK ER RELATIVT LET AT FASTLAEGGE EN GENNEMSNITSPRIS FOR OEL , MEN VANSKELIGT AT TILVEJEBRINGE ET REPRAESENTATIVT SAMMENLIGNINGSGRUNDLAG FOR VIN , DER ER KARAKTERISERET VED STOR PRISSPREDNING .

    19 BLANDT DE AF PARTERNE ANFOERTE KRITERIER ER DET ENESTE MOMENT , SOM GIVER MULIGHED FOR EN HENSIGTSMAESSIG OG BLOT NOGENLUNDE OBJEKTIV SAMMENLIGNING , SAALEDES DEN FISKALE BYRDE I FORHOLD TIL DE PAAGAELDENDE DRIKKEVARERS ALKOHOLPROCENT . NAAR DETTE KRITERIUM ANVENDES , KAN DET KONSTATERES , AT VIN FOR OEJEBLIKKET I DET FORENEDE KONGERIGE BAERER EN AFGIFT , DER ER OMKRING 50 % HOEJERE END DEN , OEL BAERER , NAAR DRIKKEVARER MED ET ALKOHOLINDHOLD AF HENHOLDSVIS 11-12 RUMFANGSPROCENT OG 3-3,7 RUMFANGSPROCENT LAEGGES TIL GRUND . DET FREMGAAR SAALEDES , AT DEN FISKALE BYRDE , DE TO PRODUKTER BAERER , IKKE ER LIGE STOR , SELV OM FORSKELLEN BEREGNET PAA GRUNDLAG AF DETTE KRITERIUM IKKE ER SAA STOR , SOM DET FREMGIK AF KOMMISSIONENS INDLEDENDE ERKLAERINGER , DER VAR BYGGET PAA SAMMENLIGNING AF MAENGDER ALENE . DET BOER IMIDLERTID BEMAERKES , AT FORSKELLEN IFOELGE DEN ITALIENSKE REGERING I REALITETEN ER STOERRE , DA ALMINDELIG BORDVIN , DVS . NETOP VIN , SOM VIL KUNNE OPTAGE KONKURRENCEN MED OEL , ALMINDELIGVIS KUN HAR ET ALKOHOLINDHOLD PAA MELLEM 9 OG 10 RUMFANGSPROCENT , HVILKET GIVER EN DISKRIMINATIONSMARGEN PAA MELLEM 125 % OG 100 % .

    20 MED FORBEHOLD AF DET OVENFOR ANFOERTE VEDROERENDE FASTLAEGGELSEN AF ET HENSIGTSMAESSIGT AFGIFTSFORHOLD MELLEM DE TO PRODUKTER KAN DET SAALEDES KONKLUDERES , AT DET IFOELGE DET ENESTE KRITERIUM , SOM GIVER MULIGHED FOR , OM END PAA EN UFULDSTAENDIG MAADE , AT FORETAGE EN OBJEKTIV SAMMENLIGNING MELLEM DE ANVENDTE AFGIFTSSATSER FOR HENHOLDSVIS VIN OG OEL , FREMGAAR , AT VIN I DET FORENEDE KONGERIGE BAERER EN FORHOLDSVIS STOERRE FISKAL BYRDE END OEL .

    SPOERGSMAALET , OM DET OMTVISTEDE AFGIFTSSYSTEM VIRKER BESKYTTENDE

    21 I DENNE HENSEENDE HAR DET FORENEDE KONGERIGES REGERING GJORT GAELDENDE , AT KOMMISSIONEN IFOELGE ARTIKEL 95 , STK . 2 , BURDE HAVE UNDERSOEGT , OM DET OMTVISTEDE AFGIFTSSYSTEM INDEBAERER , AT DEN NATIONALE PRODUKTION AF OEL BESKYTTES . I STEDET FOR AT FOERE BEVIS HERFOR , HAR KOMMISSIONEN UDELUKKENDE KONCENTRERET SIG OM AT PAAVISE FORSKELLEN MELLEN DE FISKALE BYRDER , DER HVILER PAA DE TO PRODUKTER . IFOELGE DET FORENEDE KONGERIGES REGERING HAR DET OMTVISTEDE AFGIFTSSYSTEM IMIDLERTID IKKE FORHINDRET EN STIGNING I IMPORTEN AF VIN I DEN OMHANDLEDE PERIODE , OG AENDRINGERNE I AFGIFTSSATSERNE HAR IKKE MEDFOERT NOGEN MAERKBAR NEDGANG I FORBRUGET , HVORFOR DET IKKE KAN ANERKENDES , AT DET ANVENDTE AFGIFTSSYSTEM VIRKER BESKYTTENDE .

    22 HEROVERFOR HAR KOMMISSIONEN GJORT GAELDENDE , AT EN SAMMENLIGNING MED MAENGDEN AF SOLGT VIN PAA ANDRE MARKEDER , ISAER I BENELUX-LANDENE , VISER , AT SALGET AF DETTE PRODUKT I STORBRITANNIEN ER BLEVET BREMSET AF DET OMTVISTEDE AFGIFTSSYSTEM . KOMMISSIONEN KRITISERER I DENNE FORBINDELSE DOG ISAER , AT DET FORENEDE KONGERIGE SIDEN TILTRAEDELSEN AF FAELLESSKABET , PAA HVILKET TIDSPUNKT DEN TIDLIGERE TOLD AENDREDES TIL FORBRUGSAFGIFTER , GRADVIS HAR HAEVET VINAFGIFTEN FORHOLDSVIS MERE END OELAFGIFTEN , MEDENS VIN TIDLIGERE I LANG TID HAVDE NYDT EN VIS AFGIFTSMAESSIG FORDEL , OG DE TO PRODUKTER TILNAERMELSESVIS VAR LIGESTILLET I AFGIFTSMAESSIG HENSEENDE PAA DET TIDSPUNKT , DET FORENEDE KONGERIGE TILTRAADTE FAELLESSKABET . VED EN SAMMENLIGNING AF AFGIFTSNIVEAUERNE FOR DE TO PRODUKTER PR . 1 . JANUAR 1973 OG PAA TIDSPUNKTET FOR SAGENS ANLAEG HAR KOMMISSIONEN PAA GRUNDLAG AF OPLYSNINGER AFGIVET AF DET FORENEDE KONGERIGES REGERING KONSTATERET EN RELATIV FORHOEJELSE AF AFGIFTSNIVEAUET FOR VIN PAA 102 % , MEDENS FORHOEJELSEN KUN VAR PAA 59 % FOR OEL .

    23 IFOELGE KOMMISSIONEN SVARER DENNE UDVIKLING I OEVRIGT TIL EN TENDENS , DER ER KONSTATERET I FLERE ANDRE MEDLEMSSTATER . MED HENBLIK PAA AT BREMSE DENNE UDVIKLING AFGAV KOMMISSIONEN DEN 5 . JANUAR 1975 HENSTILLING 76/2 VEDROERENDE BESKATNING AF VIN ( EFT L 2 , 1976 , S . 13 ), HVORI DEN HENLEDTE OPMAERKSOMHEDEN PAA DENNE UDVIKLINGS UHELDIGE FOELGER FOR AFSAETNING AF VIN INDEN FOR FAELLESSKABET OG HENSTILLEDE TIL DE BEROERTE MEDLEMSSTATER AT FORETAGE EN BETYDELIG NEDSAETTELSE AF DE AF DEM INDFOERTE FORBRUGSAFGIFTER OG I HVERT FALD GIVE AFKALD PAA ENHVER FORHOEJELSE AF DE DAGAELDENDE AFGIFTER . DET FORENEDE KONGERIGE HAR IKKE TAGET HENSYN TIL HENSTILLINGEN . KOMMISSIONEN HAR UNDER SAGEN TILFOEJET , AT DEN ER BEKYMRET OVER AT SE , AT EN VARE GENNEM EN OVERDREVEN BESKATNING I VISSE MEDLEMSSTATER FAAR PRAEG AF ' LUKSUSVARE ' , MEDENS DEN ER EN ALMINDELIG FORBRUGSVARE I ANDRE STATER .

    24 DOMSTOLEN FINDER , AT SAMMENLIGNINGEN MELLEM UDVIKLINGEN I DE TO OMHANDLEDE AFGIFTSORDNINGER VISER , AT DER I DET FORENEDE KONGERIGE ER EN TENDENS TIL BESKYTTELSE MOD INDFOERSEL AF VIN . UNDER HENSYN TIL DE USIKKERHEDSMOMENTER , SOM STADIG BESTAAR VEDROERENDE SAAVEL SPOERGSMAALET OM , HVAD DER KARAKTERISERER KONKURRENCEFORHOLDET MELLEM OEL OG VIN , SOM SPOERGSMAALET OM ET HENSIGTSMAESSIGT AFGIFTSFORHOLD MELLEM DE TO PRODUKTER INDEN FOR HELE FAELLESSKABET , SER DOMSTOLEN SIG PAA SAGENS NUVAERENDE TRIN IKKE I STAND TIL AT UDTALE SIG OM DET FORENEDE KONGERIGES ANGIVELIGE TRAKTATBRUD . DOMSTOLEN SKAL DERFOR OPFORDRE KOMMISSIONEN OG DET FORENEDE KONGERIGE TIL AT TAGE STRIDENS GENSTAND OP TIL FORNYEDE DROEFTELSER I LYSET AF DE FORANSTAAENDE BETRAGTNINGER OG INDEN FOR EN FASTSAT FRIST AT GIVE DOMSTOLEN MEDDELELSE OM ENHVER LOESNING AF TVISTEN , DE MAATTE VAERE KOMMET TIL , ELLER DERES RESPEKTIVE SYNSPUNKTER , ALT UNDER HENSYN TIL DE RETLIGE MOMENTER , SOM ER INDEHOLDT I NAERVAERENDE DOM . INTERVENIENTEN VIL FAA LEJLIGHED TIL AT FORELAEGGE DOMSTOLEN SINE SYNSPUNKTER PAA ET PASSENDE TIDSPUNKT .

    Afgørelse


    PAA GRUNDLAG AF DISSE PRAEMISSER ,

    OG FOER ENDELIG PAAKENDELSE AF DEN AF KOMMISSIONEN ANLAGTE TRAKTATBRUDSSAG , UDTALER OG BESTEMMER

    DOMSTOLEN

    1 . PARTERNE TAGER STRIDENS GENSTAND OP TIL FORNYEDE DROEFTELSER I LYSET AF DE I DENNE DOM NEDFAELDEDE RETLIGE BETRAGTNINGER OG REDEGOER OVER FOR DOMSTOLEN FOR RESULTATET AF DISSE DROEFTELSER FOER DEN 31 . DECEMBER 1980 . DOMSTOLEN AFSIGER ENDELIG DOM EFTER DENNE DATO EFTER EN GENNEMGANG AF DE REDEGOERELSER , DEN MODTAGER , ELLER I GIVET FALD UDEN DISSE .

    2 . SPOERGSMAALET OM SAGENS OMKOSTNINGER UDSAETTES .

    Top