EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0591

Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 80/2009, (EU) nr. 996/2010 og (EU) nr. 165/2014 for så vidt angår visse rapporteringskrav inden for vejtransport og luftfart

COM/2023/591 final

Bruxelles, den 17.10.2023

COM(2023) 591 final

2023/0361(COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EF) nr. 80/2009, (EU) nr. 996/2010 og (EU) nr. 165/2014 for så vidt angår visse rapporteringskrav inden for vejtransport og luftfart

(EØS-relevant tekst)


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

I sin meddelelse "EU's konkurrenceevne på lang sigt efter 2030 1 " understregede Kommissionen betydningen af en lovramme, der sikrer, at målene nås med færrest mulige omkostninger. Den har derfor forpligtet sig til at sætte skub i bestræbelserne på at rationalisere og forenkle rapporteringskravene med det formål at reducere de dermed forbundne byrder med 25 % uden at undergrave de politiske målsætninger.

Rapporteringskrav spiller en central rolle med hensyn til at sikre både en korrekt håndhævelse og grundig overvågning af lovgivningen. De omkostninger, der er forbundet hermed, opvejes i vid udstrækning af de fordele, disse krav medfører, navnlig med hensyn til at overvåge vigtige politiske foranstaltninger og sikre, at de overholdes. Rapporteringskrav kan imidlertid også pålægge interessenterne uforholdsmæssigt store byrder, navnlig hvis der er tale om SMV'er og mikrovirksomheder, og dertil kommer, at den organisatoriske og teknologiske udvikling kræver, at de oprindelige rapporteringskrav tilpasses. Kumuleringen af sådanne krav over tid kan føre til overflødige, overlappende eller forældede forpligtelser, ineffektiv rapporteringshyppighed, uhensigtsmæssige frister eller utilstrækkelige indsamlingsmetoder.

Kommissionen ser det derfor som en prioritet at strømline rapporteringsforpligtelserne og reducere den administrative byrde. Nærværende forslag har derfor til formål at forenkle initiativerne på politikområdet transport, navnlig vej- og lufttransport.

Forslaget har til formål at fjerne eller strømline specifikke rapporteringsforpligtelser, der påhviler de offentlige myndigheder, som følger:

·Forslaget ophæver forpligtelsen i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 80/2009 2 for leverandører af edb-reservationssystemer (CRS) til hvert fjerde år og efter anmodning fra Kommissionen at indsende rapporter med en detaljeret beskrivelse af ejerskabsstrukturen og ledelsesmodellerne. Denne rapporteringsforpligtelse har til formål at overvåge anvendelsen af artikel 10 i nævnte forordning, der fastsætter specifikke regler for modertransportselskaber, som navnlig har til formål at forhindre disse transportselskaber i at forskelsbehandle konkurrerende CRS'er og forhindre CRS'er, der ejes af disse transportselskaber, i at forskelsbehandle andre CRS'ers modertransportselskaber. Ifølge evalueringen af nævnte forordning i 2020 3 ser det ud til, at denne bestemmelse er blevet overflødig, da luftfartsselskaber ikke længere ejer CRS'er, og kravet om forelæggelse af en revideret rapport er derfor ikke længere berettiget. Kommissionen bør ikke desto mindre bevare sin eksisterende beføjelse til at anmode om sådanne rapporter for på effektiv vis at kunne håndhæve artikel 10, hvis et luftfartsselskab i fremtiden påtager sig en andel i et CRS. Bestemmelsen om, at leverandøren skal underrette Kommissionen om revisorens identitet, inden vedkommendes udpegelse bekræftes, og som giver Kommissionen mulighed for at bede om udskiftning af revisoren, ophæves også.

·Forpligtelsen i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 996/2010 4 til at offentliggøre en sikkerhedsoversigt på nationalt plan udgår. Denne forpligtelse er nu overflødig, eftersom Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur (EASA) offentliggør en årlig sikkerhedsoversigt.

·Medlemsstaternes forpligtelse i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 165/2014 5 til give Kommissionen meddelelse om fortegnelsen over værksteder, der kan udføre installering, kontrol og reparation af takografer, og Kommissionens forpligtelse til at offentliggøre disse fortegnelser udgår. Disse fortegnelser havde den ulempe, at de kun gav et øjebliksbillede af, hvilke værksteder der er godkendt. Nævnte forpligtelse erstattes af en forpligtelse for medlemsstaterne til at offentliggøre disse oplysninger på et offentligt tilgængeligt websted og til løbende at ajourføre dem, og Kommissionen forpligtes til at offentliggøre en liste over disse websteder.

 

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Forslaget er en del af en første pakke af foranstaltninger, der skal rationalisere rapporteringskravene. Dette er et skridt i en løbende proces, hvor der ses nærmere på de gældende rapporteringskrav for at vurdere, om de fortsat er relevante, og gøre dem mere effektive.

Den rationalisering, der indføres med disse foranstaltninger, vil ikke påvirke opfyldelsen af målene på politikområdet, da de ikke griber ind i medlemsstaternes overholdelse af de underliggende forpligtelser.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

I henhold til programmet for målrettet og effektiv regulering (REFIT) sikrer Kommissionen, at dens lovgivning er egnet til formålet, er målrettet interessenternes behov og minimerer byrderne, samtidig med at lovgivningens målsætninger nås. Disse forslag er derfor en del af REFIT-programmet, idet de reducerer de byrder, der er forbundet med rapporteringsforpligtelserne i henhold til EU-lovgivningen.

Selv om visse rapporteringskrav er afgørende, skal de være så effektive som muligt, undgå overlapninger, fjerne unødvendige byrder og så vidt muligt anvende digitale og interoperable løsninger.

Nærværende forslag rationaliserer rapporteringskravene og gør dermed opfyldelsen af lovgivningens målsætninger mere effektiv og mindre besværlig for de offentlige myndigheder og virksomhederne.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Retsgrundlaget for forordning (EF) nr. 80/2009 er artikel 71 og artikel 80, stk. 2, i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, nu henholdsvis artikel 91 og artikel 100, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF). Retsgrundlaget for forordning (EU) nr. 165/2014 er artikel 91 i TEUF, og retsgrundlaget for forordning (EU) nr. 996/2010 er artikel 100, stk. 2, i TEUF. Retsgrundlaget for den foreslåede forordning bør derfor være artikel 91 og artikel 100, stk. 2, i TEUF.

Nærhedsprincippet

De pågældende rapporteringskrav er fastsat i EU-retten. Rationaliseringen heraf sker derfor bedst på EU-plan for at sikre retssikkerhed og konsekvens i rapporteringen. Dette vil sikre lige vilkår for virksomheder og offentlige forvaltninger i hele EU, som vil drage fordel af den rationalisering af rapporteringskravene, der følger af disse forslag.

Proportionalitetsprincippet

Rationaliseringen af rapporteringskravene forenkler den retlige ramme ved at indføre minimale ændringer af eksisterende krav, som ikke påvirker substansen af den bredere politiske målsætning. Forslaget er derfor begrænset til de ændringer, der er nødvendige for at sikre en effektiv rapportering, uden at væsentlige elementer i den pågældende lovgivning ændres.

Valg af retsakt

Ved den foreslåede forordning ændres tre forordninger, der har et foreneligt retsgrundlag, idet ændringerne kun vedrører rapporteringskrav. Disse ændringer er derfor egnede til at indgå i et enkelt lovgivningsforslag.  

3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSENTER OG KONSEKVENSANALYSER

Efterfølgende evalueringer/kvalitetskontrol af gældende lovgivning

Ikke relevant

Høringer af interessenter

Ikke relevant

Indhentning og brug af ekspertbistand

Forslagene er udpeget efter en proces med intern kontrol af eksisterende rapporteringsforpligtelser og er baseret på erfaringerne med gennemførelsen af den relevante lovgivning. Da dette er et skridt i processen med løbende vurdering af de rapporteringskrav, der udspringer af EU-lovgivningen, vil kontrollen med sådanne byrder og deres indvirkning på interessenterne fortsætte.

Konsekvensanalyse

Forslagene vedrører begrænsede og målrettede ændringer af lovgivningen med henblik på at rationalisere rapporteringskravene. De er baseret på erfaringerne med gennemførelsen af lovgivningen. Ændringerne har ikke nogen væsentlig indvirkning på politikken, men sikrer alene en mere effektiv gennemførelse. Da disse ændringer er målrettede, og der ikke foreligger relevante politiske valgmuligheder, er det ikke nødvendigt med en konsekvensanalyse.

Målrettet regulering og forenkling

Dette er et REFIT-forslag, der har til formål at forenkle lovgivningen og mindske byrderne for interessenterne, navnlig medlemsstaterne.

Med forslaget om ændring af forordning (EF) nr. 80/2009 vil leverandører af CRS blive fritaget for forpligtelsen til at indsende reviderede rapporter til Kommissionen hvert fjerde år og således også slippe for de dermed forbundne omkostninger. Forpligtelsen til at forelægge sådanne rapporter på Kommissionens anmodning finder fortsat anvendelse, men disse virksomheder har ikke længere forpligtelse til på forhånd at underrette Kommissionen om revisorens identitet inden udnævnelsen, og Kommissionen har ikke længere mulighed for at anmode om en udskiftning af revisoren, hvilket var både byrdefulde og potentielt bekostelige forpligtelser.

Forslaget om at fjerne forpligtelsen for de nationale myndigheder til at udarbejde en årlig sikkerhedsoversigt på luftfartsområdet fritager dem for en administrativ byrde.

Hvad angår rapporteringsforpligtelsen i forordning (EU) nr. 165/2014, der pålægger medlemsstaterne at give oplysninger om godkendte værksteder, der kan installere, kontrollere eller reparere takografer — og de kort, der udstedes til disse værksteder — er det foreslåede system mere rationelt og effektivt, da listen over sådanne værksteder løbende vil blive ajourført til gavn for de håndhævende myndigheder og operatørerne. Det nuværende rapporteringssystem giver kun et øjebliksbillede af, hvilke værksteder der er godkendt, og navnlig de kort, de får udstedt. Da de kort, der udstedes til værksteder, kun er gyldige i et år, bliver de fortegnelser, som medlemsstaterne sender til Kommissionen, gradvist forældet i løbet af det følgende år og er næsten helt forældet næsten et år senere. Ajourførte offentligt tilgængelige lister reducerer gennemførelses- og håndhævelsesomkostningerne for førere og operatører ved at sikre, at de har adgang til autoriserede værksteder og installatører, navnlig i andre medlemsstater, og det samme gør sig gældende for de håndhævende myndigheder, der har brug for at tjekke disse lister i håndhævelsesøjemed. For medlemsstater, der allerede har et sådant websted, vil der ikke være nogen ændring i den administrative byrde ved dette forslag.

   Grundlæggende rettigheder

Ikke relevant

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Ikke relevant

5.ANDRE FORHOLD

Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

Ikke relevant

Nærmere redegørelse for de enkelte bestemmelser i forslaget

Artikel 1 om ændring af forordning (EF) nr. 80/2009

I henhold til den nuværende ordlyd af artikel 12 i forordning (EF) nr. 80/2009 skal leverandører af CRS'er hvert fjerde år eller efter anmodning fra Kommissionen forelægge en uafhængigt revideret rapport med nærmere oplysninger om ejerskabsstrukturen og ledelsesmodellen. De skal desuden underrette Kommissionen om revisorens identitet, og Kommissionen kan bede om at få revisoren udskiftet. I henhold til det ændrede forslag vil leverandørerne kun skulle indsende en uafhængigt revideret rapport, hvis Kommissionen beder om en.

Artikel 2 om ændring af forordning (EU) nr. 996/2010

I henhold til artikel 4, stk. 5, i forordning (EU) nr. 996/2010 skal medlemsstaterne offentliggøre en årlig sikkerhedsoversigt. Artikel 2 i forslaget har til formål at lade denne bestemmelse udgå med den begrundelse, at den årlige sikkerhedsoversigt nu offentliggøres af Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur (EASA).

Artikel 3 om ændring af forordning (EU) nr. 165/2014

I henhold til artikel 24, stk. 5, i forordning (EU) nr. 165/2014 har medlemsstaterne pligt til hvert år at sende Kommissionen en fortegnelse over godkendte værksteder og de kort, de får udstedt, lige som Kommissionen har pligt til at offentliggøre disse fortegnelser. Ved artikel 3 i forslaget erstattes nævnte stykke med et stykke, der pålægger medlemsstaterne at offentliggøre listerne over godkendte værksteder på et offentligt tilgængeligt websted og løbende ajourføre disse lister og oplysningerne om de kort, de får udstedt. Ved samme artikel pålægges Kommissionen desuden at offentliggøre listen over sådanne nationale websteder på sit websted.



2023/0361 (COD)

Forslag til

EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EF) nr. 80/2009, (EU) nr. 996/2010 og (EU) nr. 165/2014 for så vidt angår visse rapporteringskrav inden for vejtransport og luftfart

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 91 og artikel 100, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 6 ,

under henvisning til udtalelse fra Regionsudvalget 7 ,

efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Rapporteringskrav spiller en vigtig rolle med hensyn til at sikre både en grundig overvågning og en korrekt håndhævelse af lovgivningen. Det er imidlertid vigtigt at strømline disse krav for at sikre, at de opfylder det formål, de var beregnet til, og for at begrænse den administrative byrde.

(2)Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 80/2009 8 , (EU) nr. 996/2010 9 og (EU) nr. 165/2014 10 indeholder en række rapporteringskrav inden for vejtransport og luftfart, som derfor bør forenkles i overensstemmelse med Kommissionens meddelelse "EU's konkurrenceevne på lang sigt efter 2030" 11 .

(3)Mere specifikt kræves det i artikel 12 i forordning (EF) nr. 80/2009, at alle systemleverandører af edb-reservationssystemer ("CRS") hvert fjerde år og på Kommissionens anmodning skal forelægge en uafhængigt revideret rapport med en detaljeret beskrivelse af ejerskabsstrukturen og ledelsesmodellen.

(4)Nævnte revisions- og rapporteringsforpligtelse har til formål at gøre det muligt for Kommissionen at overvåge anvendelsen af artikel 10 i forordning (EF) nr. 80/2009 om særlige regler for modertransportselskaber. Reglerne har navnlig til formål at forhindre modertransportselskaber i at forskelsbehandle konkurrerende CRS'er og at forhindre, at CRS'er, der ejes af disse modertransportselskaber, forskelsbehandler andre selskaber. Den evaluering af forordning (EF) nr. 80/2009, der blev foretaget i 2020 12 , viste, at reglerne om modertransportselskaber formodentlig er overflødige, da luftfartsselskaber ikke længere ejer CRS'er, og der er ingen dokumentation for, at de ville forsøge at erhverve dem, hvis nævnte regler ikke fandtes. Der er derfor ikke længere nogen begrundelse for at indgive reviderede rapporter hvert fjerde år. Kommissionen bør dog fortsat have beføjelse til at udbede sig de reviderede rapporter, når det er nødvendigt, for på effektiv vis at kunne håndhæve reglerne for modertransportselskaber, hvis det er nødvendigt.

(5)I henhold til artikel 4, stk. 5, i forordning (EU) nr. 996/2010 skal der hvert år offentliggøres en sikkerhedsoversigt på nationalt plan for at informere offentligheden om det generelle luftfartssikkerhedsniveau. Nævnte forpligtelse havde til formål at sikre gennemsigtighed om den generelle status for luftfartssikkerheden i medlemsstaterne, navnlig havariundersøgelsers bidrag til luftfartssikkerheden under hensyntagen til forordningens kontekst. Forpligtelsen er imidlertid blevet overflødig i lyset af den årlige sikkerhedsoversigt, som Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur offentliggør i henhold til artikel 72, stk. 7, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1139 13 , og som dækker hele Unionens luftfartssystem, herunder havariundersøgelser.

(6)I henhold til artikel 24, stk. 5, i forordning (EU) nr. 165/2014 skal medlemsstaternes kompetente myndigheder hvert år om muligt elektronisk sende Kommissionen fortegnelser over autoriserede installatører og værksteder, der kan foretage installering, kontrol, eftersyn og reparation af takografer, samt de kort, der udstedes til dem. Kommissionen skal derefter offentliggøre fortegnelserne på sit websted.

(7)Kombinationen af, at værkstedskort er gyldige i et år, og den omstændighed, at medlemsstaternes meddelelse til Kommissionen kun giver et øjebliksbillede af, hvilke værksteder der er godkendt, og gyldige kort, der er udstedt, betyder, at en stigende andel af de værkstedskort, der er offentliggjort på Kommissionens websted, i løbet af det følgende år ikke længere er gyldige. Medlemsstaterne bør derfor forpligtes til at offentliggøre disse oplysninger og ajourføre dem løbende på et offentligt tilgængeligt websted. Kommissionen bør offentliggøre listen over alle medlemsstaternes websteder på et lettilgængeligt sted. Nogle medlemsstater har allerede sådanne websteder. Denne forpligtelse vil derfor reducere den administrative byrde for både Kommissionen og medlemsstaterne, lige som den vil reducere håndhævelsesomkostningerne for interessenterne ved at sikre en mere rettidig og effektiv informationsformidling.

(8)Forordning (EF) nr. 80/2009, (EU) nr. 996/2010 og (EU) nr. 165/2014 bør derfor ændres —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

Ændring af forordning (EF) nr. 80/2009

Artikel 12 i forordning (EF) nr. 80/2009 affattes således:

"Artikel 12

Kommissionen kan anmode enhver systemleverandør om at forelægge en uafhængigt revideret rapport med nærmere oplysninger om ejerskabsstrukturen og ledelsesmodellen. Omkostningerne i forbindelse med den reviderede rapport dækkes af systemleverandøren."

Artikel 2

Ændring af forordning (EU) nr. 996/2010

Artikel 4, stk. 5, i forordning (EU) nr. 996/2010 udgår.

Artikel 3

Ændring af forordning (EU) nr. 165/2014

Artikel 24, stk. 5, i forordning (EU) nr. 165/2014 affattes således:

"5. Medlemsstaternes kompetente myndigheder offentliggør listerne over autoriserede installatører og værksteder og de kort, der udstedes til dem, på et offentligt tilgængeligt websted, og sikrer, at disse lister holdes ajour. Kommissionen offentliggør listen over disse nationale websteder på sit websted."

Artikel 4

Ikrafttræden

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

På Europa-Parlamentets vegne    På Rådets vegne

Formand    Formand

(1)    COM(2023) 168.
(2)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 80/2009 af 14. januar 2009 om en adfærdskodeks for edb-reservationssystemer og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 2299/89 (EUT L 35 af 4.2.2009, s. 47).
(3)     https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=SWD(2020)9&lang=da
(4)     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 996/2010 af 20. oktober 2010 om undersøgelse og forebyggelse af havarier og hændelser inden for civil luftfart og om ophævelse af direktiv 94/56/EF (EUT L 295 af 12.11.2010, s. 35).
(5)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 165/2014 af 4. februar 2014 om takografer inden for vejtransport, om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 3821/85 om kontrolapparatet inden for vejtransport og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 561/2006 om harmonisering af visse sociale bestemmelser inden for vejtransport (EUT L 60 af 28.2.2014, s. 1).
(6)    EUT C af , s. .
(7)    EUT C af , s. .
(8)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 80/2009 af 14. januar 2009 om en adfærdskodeks for edb-reservationssystemer og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 2299/89 (EUT L 35 af 4.2.2009, s. 47).
(9)     Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 996/2010 af 20. oktober 2010 om undersøgelse og forebyggelse af havarier og hændelser inden for civil luftfart og om ophævelse af direktiv 94/56/EF (EUT L 295 af 12.11.2010, s. 35).
(10)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 165/2014 af 4. februar 2014 om takografer inden for vejtransport, om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 3821/85 om kontrolapparatet inden for vejtransport og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 561/2006 om harmonisering af visse sociale bestemmelser inden for vejtransport (EUT L 60 af 28.2.2014, s. 1).
(11)    COM(2023) 168.
(12)     https://ec.europa.eu/transparency/documents-register/detail?ref=SWD(2020)9&lang=da
(13)    Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1139 af 4. juli 2018 om fælles regler for civil luftfart og oprettelse af Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 2111/2005, (EF) nr. 1008/2008, (EU) nr. 996/2010, (EU) nr. 376/2014 og direktiv 2014/30/EU og 2014/53/EU og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 552/2004 og (EF) nr. 216/2008 og Rådets forordning (EØF) nr. 3922/91 (EUT L 212 af 22.8.2018, s. 1).
Top