Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023PC0463

    Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 for så vidt angår en forlængelse af tilladelsen til Danmark til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 75 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

    COM/2023/463 final

    Bruxelles, den 28.7.2023

    COM(2023) 463 final

    2023/0291(NLE)

    Forslag til

    RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

    om ændring af Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 for så vidt angår en forlængelse af tilladelsen til Danmark til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 75 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem


    BEGRUNDELSE

    I henhold til artikel 395 i Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem 1 ("momsdirektivet") kan Rådet med enstemmighed på forslag af Kommissionen give en medlemsstat tilladelse til at indføre særlige foranstaltninger, der fraviger bestemmelserne i direktivet, for at forenkle momsopkrævningen eller for at forhindre visse former for momsunddragelse eller momsundgåelse.

    Ved brev registreret i Kommissionen den 21. marts 2023 anmodede Danmark om tilladelse til fortsat at anvende en standardsatsordning for privat brug af lette varebiler med en samlet tilladt totalvægt på 3 ton, der udelukkende er blevet registreret til erhvervsmæssig brug, hvorved anvendelsen forlænges af den særlige foranstaltning, som blev godkendt ved Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 2 , og som fraviger momsdirektivets artikel 75.

    I overensstemmelse med momsdirektivets artikel 395, stk. 2, underrettede Kommissionen ved brev af 3. maj 2023 de øvrige medlemsstater undtagen Irland og Polen om Danmarks anmodning. Irland og Polen blev underrettet om Danmarks anmodning ved brev af 4. maj 2023. Ved brev af 5. maj 2023 meddelte Kommissionen Danmark, at den rådede over alle de nødvendige oplysninger for at kunne vurdere anmodningen.

    1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

    Forslagets begrundelse og formål

    For at forenkle momsopkrævningen og bekæmpe momsunddragelse anmodede Danmark i 2011 om en særlig foranstaltning, der ville gøre det muligt at indføre en standardsatsordning for privat brug af lette varebiler med en tilladt totalvægt på op til 3 ton, der udelukkende er registreret til erhvervsmæssig brug. Anmodningen blev godkendt ved Rådets gennemførelsesafgørelse 2012/447/EU af 24. juli 2012 3 . Danmark anmodede om en forlængelse af den særlige foranstaltning tre gange, som blev godkendt ved Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2015/992 af 19. juni 2015 4 , ved Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 af 19. marts 2018 og ved Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1088 af 22. juli 2020 om ændring af gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 5 . Gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/445 udløber den 31. december 2023.

    Uden en sådan særlig foranstaltning forholder det sig ifølge dansk lovgivning således, at enhver form for privat brug af et sådant køretøj, der udelukkende er registreret til erhvervsmæssig brug, medfører, at den afgiftspligtige person fuldt ud mister retten til at fradrage moms på omkostningerne til anskaffelse af køretøjet. Danmark gør brug af en standstill-bestemmelse efter artikel 176 i momsdirektivet om fradrag af moms på udgifter til anskaffelse og brug af lette varebiler med en tilladt totalvægt på op til 3 ton. En virksomhed, der registrerer en sådan let varebil som værende udelukkende beregnet til erhvervsmæssig brug, er berettiget til at fradrage den fulde moms i forbindelse med anskaffelsen af køretøjet og driftsomkostningerne. En virksomhed, der registrerer en let varebil som værende både til erhvervsmæssig og privat brug, er imidlertid ikke berettiget til at fradrage momsen på anskaffelsesomkostningerne, men kan fradrage den fulde moms på køretøjets driftsomkostninger.

    Den danske ordning, der er beskrevet ovenfor, kan være vanskelig og dyr at administrere, både for den afgiftspligtige person og for skatteforvaltningen. Danmark har derfor anmodet om tilladelse til fortsat at anvende en forenklet procedure, som tidligere blev godkendt ved Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485, hvis gyldighed blev forlænget ved Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1088.

    I henhold til momsdirektivets artikel 75 gælder det, at når varer, der indgår i en virksomheds aktiver, anvendes til privat brug, skal afgiftsgrundlaget til beregning af den skyldige moms være de udgifter, som den afgiftspligtige person har haft i forbindelse med leveringen af ydelsen. Den standardsatsordning, der bruges i Danmark, kan af den afgiftspligtige person anvendes i op til 20 dage pr. kalenderår. I henhold til dette system betaler den afgiftspligtige person en afgift pr. dag for privat brug af køretøjet. Den faste afgift, der skal betales pr. dag for privat brug af køretøjet, udgør 40 DKK og dækker kun moms. Beløbet er fastsat af den danske regering på basis af en analyse af nationale statistikker. En tilsvarende betaling i henhold til særskilt national lovgivning vil være nødvendig for at dække indkomstskat af rådighed over en firmabil og et tillæg til vægtafgiften. Skulle den afgiftspligtige person benytte køretøjet til privat brug i mere end 20 dage i et kalenderår, gælder standstill-bestemmelsen, og den afgiftspligtige person vil fuldt ud miste retten til fradrag af omkostningerne i forbindelse med anskaffelsen af køretøjet.

    De danske myndigheder har udviklet et elektronisk system, hvorved de afgiftspligtige personer kan betale den daglige standardafgift online eller via en mobilapp. I forbindelse med betalingen får den afgiftspligtige person et "dagsbevis" som dokumentation for, at der er sket en afgiftsberigtigelse. Myndighederne finder, at ordningen forenkler de afgiftspligtige personers regnskabsmæssige forpligtelser såvel som skatteforvaltningens opgave med at opkræve og inddrive afgiften.

    Den forenklede procedure er frivillig. Afgiftspligtige personer vil derfor stadig kunne registrere deres lette varebiler til både erhvervsmæssig og privat brug, hvis det passer til deres forhold.

    I overensstemmelse med artikel 3 i Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 forelagde Danmark sammen med anmodningen om forlængelse en rapport med en bedømmelse af foranstaltningen. Ifølge de danske myndigheder har den forenklede procedure fungeret godt i de seneste år, og de mener derfor, at der er god grund til at fortsætte hermed.

    Der bør derfor gives Danmark tilladelse til fortsat at anvende den særlige foranstaltning indtil den 31. december 2026.

    Sammenhæng med de gældende regler på samme område

    I henhold til momsdirektivets artikel 176 fastsætter Rådet de udgifter, der ikke giver ret til fradrag af momsen. Indtil da kan medlemsstaterne opretholde de undtagelser, som var gældende i henhold til deres nationale lovgivning pr. 1. januar 1979. Der findes derfor en række "standstill"-bestemmelser, som begrænser fradragsretten for så vidt angår personbiler.

    Uanset tidligere initiativer med henblik på at indføre regler for, hvilke kategorier af udgifter der kan underlægges begrænsninger i fradragsretten 6 , er en sådan særlig foranstaltning hensigtsmæssig, indtil disse regler er harmoniseret på EU-niveau.

    2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

    Retsgrundlag

    Momsdirektivets artikel 395.

    Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

    I betragtning af den bestemmelse i momsdirektivet, som forslaget bygger på, hører forslaget under Den Europæiske Unions enekompetence. Nærhedsprincippet finder derfor ikke anvendelse.

    Proportionalitetsprincippet

    Afgørelsen vedrører en tilladelse til en medlemsstat på dennes egen anmodning og udgør ikke en forpligtelse.

    I betragtning af den særlige foranstaltnings begrænsede anvendelsesområde står den i rimeligt forhold til det tilstræbte mål, dvs. at lette momsforpligtelserne og forenkle momsopkrævningen samt bekæmpe momsunddragelse.

    Valg af retsakt

    Den foreslåede retsakt er en gennemførelsesafgørelse vedtaget af Rådet.

    I henhold til momsdirektivets artikel 395 er en fravigelse af de fælles momsregler kun mulig, hvis Rådet med enstemmighed på forslag af Kommissionen giver tilladelse til det. En gennemførelsesafgørelse vedtaget af Rådet er den bedst egnede retsakt, da den kan rettes til individuelle medlemsstater.

    3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

    Høringer af interesserede parter

    Der er ikke gennemført nogen høring af interessenter. Forslaget er baseret på en anmodning fra Danmark og vedrører kun denne medlemsstat.

    Indhentning og brug af ekspertbistand

    Der var ikke behov for ekstern ekspertbistand.

    Konsekvensanalyse

    Forslaget tager sigte på at bekæmpe momssvig og at forenkle proceduren for beskatning og har derfor en potentiel positiv virkning for både virksomheder og forvaltninger. Danmark har identificeret løsningen som en passende foranstaltning. Danmark indsendte rapporten med bedømmelsen af foranstaltningen, og det fremgår deraf, at den forenklede procedure har fungeret godt i de seneste år, og at der er god grund til at fortsætte med en sådan procedure.

    Ifølge de data, som Danmark har fremlagt, blev der i 2020, 2021 og 2022 solgt henholdsvis 33 100, 40 000 og 43 500 dagsbeviser à 225 DKK, hvoraf momsen udgjorde 40 DKK pr. solgt dagsbevis. Foranstaltningen anvendes hermed af et stigende antal afgiftspligtige personer.

    Grundlæggende rettigheder

    Forslaget har ingen konsekvenser for beskyttelsen af de grundlæggende rettigheder.

    4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

    Forslaget får ingen negativ indvirkning på Unionens egne indtægter hidrørende fra moms.

    5.ANDRE FORHOLD

    Planer for gennemførelsen og foranstaltninger til overvågning, evaluering og rapportering

    Forslaget indeholder en udløbsklausul i form af en frist fastsat til den 31. december 2026.

    Såfremt Danmark påtænker en forlængelse af den særlige foranstaltning efter den 31. december 2026, bør der sammen med anmodningen om forlængelse indgives en rapport med en bedømmelse af foranstaltningen til Kommissionen senest den 31. marts 2026.

    2023/0291 (NLE)

    Forslag til

    RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

    om ændring af Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 for så vidt angår en forlængelse af tilladelsen til Danmark til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 75 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem 7 , særlig artikel 395, stk. 1,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)Danmark fik ved Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 8 tilladelse til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 75 i direktiv 2006/112/EF ("den særlige foranstaltning"), til at anvende en standardsatsordning for privat brug af lette varebiler med en samlet tilladt totalvægt på 3 ton, der udelukkende er blevet registreret til erhvervsmæssig brug. Den særlige foranstaltning, der blev tilladt ved gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 udløber den 31. december 2023.

    (2)Ved brev registreret i Kommissionen den 21. marts 2023 anmodede Danmark i overensstemmelse med artikel 395, stk. 2, første afsnit, i direktiv 2006/112/EF om tilladelse til fortsat at anvende den særlige foranstaltning efter den 31. december 2023.

    (3)Ved brev af 3. maj 2023 og 4. maj 2023 fremsendte Kommissionen Danmarks anmodning til de øvrige medlemsstater i overensstemmelse med artikel 395, stk. 2, andet afsnit, i direktiv 2006/112/EF. Ved brev af 5. maj 2023 meddelte Kommissionen Danmark, at den rådede over alle de oplysninger, den fandt nødvendige for at kunne vurdere anmodningen.

    (4)Den fortsatte anvendelse af den særlige foranstaltning vil give afgiftspligtige personer, der har registreret et køretøj udelukkende til erhvervsmæssig brug, mulighed for at benytte køretøjet til privat brug og for at beregne afgiftsgrundlaget ved leveringen af ydelsen i henhold til artikel 75 i direktiv 2006/112/EF på grundlag af en daglig standardsats snarere end miste deres ret til at fradrage moms betalt ved anskaffelse af køretøjet.

    (5)Denne forenklede beregningsmetode bør imidlertid være begrænset til 20 dages privat brug for hvert kalenderår.

    (6)Ifølge oplysninger, som Danmark gav i forbindelse med sin anmodning, har den faktiske situation, som retfærdiggjorde anvendelsen af den særlige foranstaltning, ikke ændret sig. Danmark forelagde sammen med anmodningen Kommissionen en rapport med en gennemgang af den faste afgift, der skal betales pr. dag for privat brug af køretøjet. Ifølge denne rapport fastholder Danmark, at det momsbeløb, der kan opkræves pr. dag, er uændret og forbliver 40 DKK.

    (7)Danmark oplyser, at den særlige foranstaltning har fungeret meget godt i de seneste år og er blevet anvendt af et stigende antal afgiftspligtige personer. Danmark fastholder også, at den særlige foranstaltning tager sigte på at forenkle momsforpligtelserne for afgiftspligtige personer, der gør lejlighedsvis privat brug af et køretøj, der var registreret udelukkende til erhvervsbrug, hvorved afgiftsopkrævningen forenkles. Det vil dog fortsat være muligt for en afgiftspligtig person at vælge at registrere en let varebil som værende til både erhvervsmæssig og privat brug. Ved at gøre brug af denne mulighed vil den afgiftspligtige person miste retten til at fradrage moms betalt ved anskaffelse af køretøjet, men vil ikke skulle betale en daglig afgift for privat brug.

    (8)At tillade en foranstaltning, der sikrer, at en afgiftspligtig person, som gør lejlighedsvis privat brug af et køretøj, der er registreret udelukkende til erhvervsmæssig brug, ikke fratages den fulde ret til at fradrage den indgående moms på det pågældende køretøj, er i overensstemmelse med de generelle regler om fradrag, der er fastsat i direktiv 2006/112/EF.

    (9)Den tilladelse, der er fastsat i gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485, bør derfor forlænges. Forlængelsen af tilladelsen bør være tidsbegrænset, således at den særlige foranstaltnings effektivitet og hensigtsmæssighed kan vurderes. Tilladelsen bør derfor udløbe den 31. december 2026.

    (10)I tilfælde af at Danmark anmoder om en yderligere forlængelse af den særlige foranstaltning efter den 31. december 2026, bør Danmark senest den 31. marts 2026 indsende en rapport til Kommissionen sammen med anmodningen om forlængelse.

    (11)Det vurderes, at forlængelsen af den særlige foranstaltning kun i ubetydelig grad vil påvirke de samlede momsindtægter, der opkræves ved det endelige forbrug, og ikke vil have nogen negative indvirkninger på Unionens egne indtægter hidrørende fra moms.

    (12)Gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 bør derfor ændres —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Artikel 3, stk. 2 og 3, i gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 affattes således:

    "Den anvendes fra den 1. januar 2018 til den 31. december 2026.

    Enhver anmodning om forlængelse af den foranstaltning, som denne afgørelse indeholder bestemmelser om, indgives til Kommissionen senest den 31. marts 2026 og ledsages af en rapport med en bedømmelse af foranstaltningen."

    Artikel 2

    Denne afgørelse er rettet til Kongeriget Danmark.

    Udfærdiget i Bruxelles, den […].

       På Rådets vegne

       Formand

    (1)    EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1.
    (2)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 af 19. marts 2018 om at give Danmark tilladelse til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 75 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 81 af 23.3.2018, s. 13), ændret ved Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1088 af 22. juli 2020 (EUT L 239 af 24.7.2020, s. 14).
    (3)    Rådets gennemførelsesafgørelse af 24. juli 2012 om bemyndigelse af Danmark til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 75 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 202 af 28.7.2012, s. 24).
    (4)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2015/992 af 19. juni 2015 om bemyndigelse af Danmark til at indføre en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 75 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 159 af 25.6.2015, s. 66).
    (5)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2020/1088 af 22. juli 2020 om ændring af gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 om at give Danmark tilladelse til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 75 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 239 af 24.7.2020, s. 14).
    (6)    KOM(2004) 728 endelig – Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 77/388/EØF med henblik på at forenkle de momsmæssige forpligtelser (EUT C 24 af 29.1.2005, s. 10) tilbagetrukket den 21. maj 2014 (EUT C 153 af 21.5.2014, s. 3).
    (7)    EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1.
    (8)    Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2018/485 af 19. marts 2018 om at give Danmark tilladelse til at anvende en særlig foranstaltning, der fraviger artikel 75 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 81 af 23.3.2018, s. 13).
    Top