Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023DC0638

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET Kommissionens arbejdsprogram for 2024 Resultater i dag – forberedelser til i morgen

    COM/2023/638 final

    Strasbourg, den 17.10.2023

    COM(2023) 638 final

    MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

    Kommissionens arbejdsprogram for 2024

    Resultater i dag – forberedelser til i morgen


    1.Resultater i dag – forberedelser til i morgen

    "Sammen har vi vist, at et modigt Europa får tingene gjort. Og der er mere at gøre endnu – så lad os stå sammen. Lad os skabe resultater i dag, så vi er klar til i morgen." Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, talen om Unionens tilstand, 13. september 2023.

    I juni 2024 vil europæerne deltage i kontinentets største demokratiske øvelse. Blandt de mere end 400 millioner personer, der kan stemme til valget af det nye Europa-Parlament, er der mange unge mennesker, som for første gang udøver deres demokratiske rettigheder – heriblandt 16- og 17-årige i fem medlemsstater.

    Resultaterne af valget, som kommer på et afgørende tidspunkt i Europas historie, vil afgøre, hvilken vej Europa vil tage i de efterfølgende fem år og derefter.

    Vi står over for en række epokegørende udfordringer og muligheder – fra klima- og biodiversitetskriserne til den digitale revolution og kunstig intelligens, fra Ruslands brutale invasion af Ukraine til de deraf følgende energi- og leveomkostningskriser, fra migration til sikring af økonomisk vækst og konkurrenceevne.

    Kommissionen fremlagde ved begyndelsen af sit mandat en ambitiøs dagsorden for en stærkere og mere modstandsdygtig Union. Vi afgav tilsagn om at gøre en beslutsom indsats for at være det første klimaneutrale kontinent og bevare Europas naturlige miljø, vise vejen til en innovativ digital omstilling med mennesket i centrum, sætte skub i vores økonomi og samtidig sikre social retfærdighed, inklusion og velstand, styrke vores ansvarlige ledende rolle, beskytte vores borgere og vores værdier samt værne om og styrke vores demokrati.

    Verdenssituationen er imidlertid meget anderledes end i 2019. Som union har vi på grund af hidtil usete udfordringer været nødt til at reagere og tilpasse os, men vi er fortsat forenet i vores reaktion og nægter at stoppe med at opfylde vores ambitioner.

    Vi har fremskyndet den grønne og den digitale omstilling, iværksat den skelsættende mekanisme NextGenerationEU, styrket EU's rolle som global leder og fremmet de værdier, der er grundstenene i vores samfund, såsom demokrati og retsstatsprincippet. Med vores strategi for økonomisk sikkerhed søger vi at høste fordelene ved EU's økonomiske åbenhed, samtidig med at de risici, der opstår som følge af øgede geopolitiske spændinger og hurtigere teknologiske forandringer, minimeres.

    Det haster med at få færdiggjort de resterende vigtige lovgivningsforslag, som Kommissionen har fremsat, så borgere og virksomheder kan drage fuld nytte af vores politiske tiltag. Derfor vil Kommissionen i de kommende måneder støtte Europa-Parlamentet og Rådet i deres bestræbelser på at nå til enighed om de endnu ikke vedtagne lovgivningsforslag.

    For at kunne fokusere tilstrækkeligt på denne opgave, og da de fleste af de nødvendige lovgivningsmæssige rammer, der blev givet tilsagn om inden for rammerne af dette mandat, allerede er på plads, omfatter dette arbejdsprogram et begrænset antal nye initiativer med henblik på at opfylde eksisterende forpligtelser og reagere på nye udfordringer.

    Trods de udfordringer, vi har stået over for, har EU's økonomi til stadighed vist sig at være modstandsdygtig og er blevet understøttet af vores bestræbelser på at styrke vores energisikkerhed, sikre et modstandsdygtigt arbejdsmarked og fjerne forsyningsbegrænsningerne.

    Den europæiske grønne pagt – Europas vækstdagsorden og vores verdensførende indsats for at håndtere klimaændringer og tab af biodiversitet – forbliver en central del af Kommissionens arbejde. Selv om fokus nu primært er på gennemførelse, fremsætter vi stadig i år forslag om beskyttelse af dyr under transport, forebyggelse af forurening med mikroplast, forbedring af skovovervågningen samt en mobilitetspakke. Vi vil også fortsætte vores bestræbelser på at sætte kursen mod en bæredygtig og mere fremgangsrig digital fremtid med mennesket i centrum i det digitale årti.

    NextGenerationEU er fortsat vigtig for at sikre en sikker og bæredygtig energiforsyning, en konkurrencedygtig europæisk industri, social og territorial samhørighed og omstillingen til en cirkulær og naturpositiv nettonuløkonomi. Kommissionen vil støtte alle medlemsstaterne i at fremskynde gennemførelsen af deres genopretnings- og resiliensplaner i overensstemmelse med de landespecifikke henstillinger inden for rammerne af det europæiske semester, herunder deres REPowerEU-kapitler. I begyndelsen af næste år vil vi fremlægge en foreløbig evaluering af gennemførelsen af genopretnings- og resiliensfaciliteten.

    Vi vil for at fremme jobskabelse og investeringer i Europa også fortsætte arbejdet med at fremskynde anvendelsen af vedvarende energi og samtidig holde energipriserne under kontrol, sikre udbuddet af vigtige strategiske råvarer såsom kritiske råvarer og vedvarende brint samt mindske den administrative byrde, navnlig med hensyn til indberetning i overensstemmelse med vores strategi for at styrke EU's konkurrenceevne på lang sigt.

    Samtidig er vi nødt til at færdiggøre opbygningen af en ramme for økonomisk styring, der er tilpasset fremtidens udfordringer. Dette indebærer, at vi når til enighed om Kommissionens forslag om at reformere reglerne for økonomisk styring og styrke gældsholdbarheden samt fremme bæredygtig og inklusiv vækst ved hjælp af reformer og investeringer.

    Kommissionen vil sammen med det belgiske formandskab indkalde til et topmøde mellem arbejdsmarkedets parter i Val Duchesse med henblik på at drøfte de udfordringer, som vores arbejdsmarked, arbejdstagere og virksomheder står over for, herunder som følge af mangel på færdigheder og arbejdskraft og i forbindelse med kunstig intelligens.

    De seneste års udfordringer har tydeliggjort Unionens styrker og evner. EU-budgettet er imidlertid blevet presset i en sådan grad, at ressourcerne næsten er udtømt, trods budgettets indbyggede fleksibilitet og omfattende omprogrammering. Vi har derfor fremsat et forslag om at styrke det langsigtede EU-budget med henblik på at kunne håndtere de mest presserende behov, hvilket indebærer en målrettet forøgelse af EU's udgifter for at kunne yde større støtte til Ukraine, finansiere vores indsats på migrantionsområdet, styrke EU's evne til at reagere på øget økonomisk og geopolitisk ustabilitet, humanitære kriser og naturkatastrofer samt fremskynde investeringer i strategiske teknologier med henblik på at fremme konkurrenceevnen på lang sigt.

    I overensstemmelse med forhandlingerne om det langsigtede EU-budget for 2021-2027 har vi fremsat et tilpasset forslag om nye egne indtægter som led i at finansiere tilbagebetalingen af lån optaget inden for rammerne af NextGenerationEU.

    Den nye pagt om migration og asyl er fortsat den strukturerede indsats, som EU har brug for for at håndtere migrationsudfordringerne i fremtiden. Vedtagelsen af pagten er en nøgleprioritet, da arbejdet med hurtigt at få den gennemført skal påbegyndes allerede næste år.

    Det ukrainske folk fortsætter med uformindsket styrke deres modige kamp mod de russiske styrkers invasion, og EU's solidaritet med Ukraine er urokkelig. Indtil videre har Unionen og medlemsstaterne i en Team Europe-tilgang ydet en samlet støtte på i alt 82 mia. EUR, herunder til humanitær bistand, militært udstyr og militær uddannelse, materielle varer til civil brug såsom generatorer, skolebusser, medicinsk udstyr og evakueringer, genopbygning af byer af høj kvalitet på en bæredygtig og inklusiv måde, hjælp til børn og genopbygning af beskadigede skoler samt økonomisk støtte. Støtten ydes i samarbejde med vores internationale partnere inden for donorkoordinationsplatformen for Ukraine med inddragelse af flere instanser, der blev iværksat i januar 2023 efter G7-ledernes beslutning. Kommissionen varetager sekretariatet for platformen, som fremmer et tæt samarbejde mellem internationale donorer og finansielle organisationer og sikrer sammenhængende, gennemsigtig og ansvarlig støtte.

    Solidaritetsbanerne mellem EU og Ukraine har gjort det muligt for Ukraine at eksportere mere end 57 mio. ton landbrugsprodukter og næsten 45 mio. ton ikkelandbrugsprodukter og at importere de produkter, som landet har brug for. Kommissionen vil ved hjælp af den fælles koordineringsplatform gøre alt for at fremme rettidig og stabil levering af ukrainske landbrugsprodukter til de globale markeder.

    Kommissionen fordømmer Ruslands beslutning om at bringe Sortehavsinitiativet vedrørende korn til ophør og vil fortsætte med at støtte alle bestræbelser på at afbøde sikkerhedsrisiciene for skibsfarten i Sortehavet. Rådet har vedtaget Kommissionens forslag om at forlænge den midlertidige beskyttelse af mennesker, der flygter som følge af Ruslands aggression mod Ukraine, indtil den 3. marts 2025. Dette vil sammen med CARE- og FAST-CARE-initiativerne indebære sikkerhed og støtte for mere end 4 millioner mennesker, der nyder beskyttelse i hele EU.

    I 2022 vedtog EU også på rekordtid flere hasteforanstaltninger med henblik på at afbøde energikrisens virkninger for industrien og husholdningerne.

    Endelig vil vi for at understrege EU's tilsagn om at stå ved Ukraines side, så længe det er nødvendigt, etablere en facilitet med henblik på at yde op til ca. 50 mia. EUR i støtte til Ukraine i perioden 2024-2027. Denne finansiering vil imødekomme Ukraines umiddelbare behov, styrke landets genopretning og støtte moderniseringen af landet på vejen mod et EU-medlemskab.

    Sammen med vores internationale partnere har vi taget skridt til at sikre, at Ruslands krigsforbrydelser i Ukraine straffes, og at Rusland yder erstatning for de skader, landet har forvoldt. Det Internationale Center for Retsforfølgning af Aggressionsforbrydelsen mod Ukraine har påbegyndt sine aktiviteter i Haag og vil være vigtig for efterforskningen af disse forfærdelige handlinger og for at lette sagsopbygningen med henblik på fremtidige retssager. Vi vil gøre alt for at stille de ansvarlige til regnskab. Og vi arbejder fortsat på muligheden for at kunne anvende provenuet fra indefrosne russiske aktiver til Ukraines genopbygning.

    Unionen skal forberede sig på en vellykket udvidelse med henblik på at fremme fred og stabilitet i Europa på lang sigt. Vi vil arbejde tæt sammen med vores partnere i deres forberedelser på dette enorme skridt, og i den forbindelse vil vi udvide Kommissionens retsstatsrapporter til at omfatte de tiltrædelseslande, der hurtigere gør fremskridt.

    EU skal også være klar. Kommissionen vil fremlægge en meddelelse om reformer forud for udvidelsen og gennemgang af politikker med henblik på at vurdere, hvordan hver enkelt politik vil blive påvirket af udvidelsen af Unionen, og hvordan EU-institutionerne vil fungere.

    Vi vil fortsat samarbejde med lande og regioner rundt om i verden, navnlig i Afrika, med henblik på at håndtere globale udfordringer og styrke multilateral forvaltning og regelbaseret internationalt samarbejde.

    Vi vil i forbindelse med alle vores tiltag fortsætte med at gennemføre 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling, og dens verdensmål for bæredygtig udvikling vil fortsat stå i centrum for vores politikker 1 og dagsorden for bedre regulering 2 .

    2.Bedre regulering, gennemførelse og håndhævelse af EU-retten

    2.1.Bedre regulering, reduktion af byrder og rationalisering af indberetningskravene

    Det er afgørende for bevarelsen af de europæiske virksomheders konkurrenceevne, at de administrative byrder reduceres. Derfor blev der i Kommissionens meddelelse om konkurrenceevne på lang sigt 3 fastsat et mål om at reducere de byrder, der er forbundet med indberetningskravene, med 25 %, uden at de politiske mål undermineres. Dette vil rationalisere og strømline sådanne krav, som har uforholdsmæssig stor indvirkning på virksomheder, herunder SMV'er og mikrovirksomheder, og forvaltninger, og sikre, at de opfylder deres tilsigtede formål.

    Kommissionen har for at nå dette mål vedtaget lovgivning, herunder en reform af EU-toldkodeksen, som vil skabe én enkelt EU-grænseflade og lette videreanvendelsen af data. Disse foranstaltninger vil tilsammen medføre omkostningsbesparelser på ca. 2 mia. EUR. Derudover vil den foreslåede revision af forordningen om europæiske statistikker, hvormed antallet af undersøgelser reduceres, og anvendelsen af automatiserede og forenklede processer øges, medføre anslåede omkostningsbesparelser, herunder for SMV'er, på 450 mio. EUR. Med dette arbejdsprogram fremsætter Kommissionen yderligere forslag om rationalisering 4 med henblik på at reducere den administrative byrde, uden at de sociale, miljømæssige eller økonomiske standarder, sikkerhedsstandarderne eller forbrugerbeskyttelsen ændres. Med forslagene strømlines de indberetningskrav, der kun er til begrænset nytte, f.eks. ved at konsolidere overlappende forpligtelser, reducere antallet af berørte virksomheder og øge digitaliseringen.

    For at give interessenterne tid til at tilpasse sig de nye krav vil vi udskyde fristen for vedtagelse af de sektorspecifikke europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering. Kommissionen vil justere tærsklerne i regnskabsdirektivet, så mere end en million virksomheder forventes at drage fordel af de reducerede rapporteringskrav, og gennemgå benchmarkforordningen, herunder med henblik på at fritage administratorer af mindre benchmarks, som udgør 90 % af de berørte administratorer, samtidig med at der sikres en høj grad af forbruger- og investorbeskyttelse. Kommissionen foreslår også at lette datadelingen mellem de myndigheder, der fører tilsyn med den finansielle sektor, og undgå overlappende rapportering. Kommissionen fremmer rettidig enighed om og udbredt gennemførelse af en fælles formular i elektronisk format til erklæringer vedrørende udstationerede arbejdstagere. Sammen med arbejdet med at stille en flersproget portal til rådighed sigter Kommissionen efter at gøre det muligt for virksomheder i alle medlemsstater, der beslutter at anvende dette værktøj, at indsende erklæringer digitalt på deres eget sprog.

    I henhold til den anden meddelelse om klassificeringsrelateret rapportering, som omfatter vejledning til fortolkning af oplysninger vedrørende klassificering, vil vi præcisere, at der ikke er behov for vurdering fra virksomheder i forbindelse med aktiviteter, som ikke er væsentlige for deres virksomhed, og hvor der mangler dokumentation eller data for, at de overholder de tekniske screeningskriterier i EU-klassificeringssystemet. Fjernelsen af visse oplysningsforpligtelser i forbindelse med alternative tvistbilæggelsessager og udskiftningen af platformen til onlinetvistbilæggelse vil medføre samlede fordele for virksomhederne på ca. 630 mio. EUR om året.

    Forslagene vil også omfatte handelsnormer for fiskerivarer, plantesundhed, transport, landbrug og overvågning af ruminfrastruktur. Kommissionen vil samarbejde med de to lovgivere om at strømline rapporteringskravene, så længe lovgivningens mål og formål ikke bringes i fare. Med hensyn til det foreslåede direktiv om virksomheders due diligence for bæredygtighed vil Kommissionen f.eks. støtte en forholdsmæssig anvendelse af kravene, navnlig på områder såsom koncerners rolle, med henblik på at sikre effektivitet og undgå unødige byrder.

    Med hensyn til forordningen om portalen for industrielle emissioner er Kommissionen fast besluttet på at fremskynde digitaliseringen og strømline rapporteringskravene yderligere. Med revisionen af koordineringen af rammerne for social sikring vil Kommissionen fortsat støtte de to lovgivere i at finde frem til effektive og brugbare løsninger, der beskytter arbejdstagerne og letter grænseoverskridende aktiviteter på det indre marked. Med programmet for et digitalt Europa er det desuden muligt at finansiere initiativer fra medlemsstaterne med henblik på at tilvejebringe enkelte tekniske indberetningsmetoder såsom et enkelt kontaktpunkt for indberetning af cybersikkerhedsrelaterede hændelser inden for rammerne af direktivet om foranstaltninger til sikring af et højt fælles cybersikkerhedsniveau i hele Unionen (NIS 2-direktivet). 

    Strømliningen af indberetningskravene er en langsigtet indsats, som vil kræve fokus i en overskuelig fremtid. Det vil være afgørende for at måle fremskridtene, at der etableres et referencescenarie for indberetningskrav, selv om det er komplekst i betragtning af EU-lovgivningens bredde og dens samspil med national og regional lovgivning. Interessenter kan bidrage til at skabe en bedre forståelse af, hvordan de påvirkes af indberetningskravene. Vi har derfor iværksat en indkaldelse af feedback 5 vedrørende byrdefulde indberetningskrav. Der vil blive gennemført yderligere høringer af virksomheder, herunder SMV-repræsentantnetværket, eksperter i medlemsstaterne og andre interessenter med henblik på at finde frem til, hvilke særligt problematiske spørgsmål og områder der skal prioriteres. Kommissionen vil også udpege en EU-SMV-repræsentant, der skal deltage i høringer i Udvalget for Forskriftskontrol om initiativer, der har stor indvirkning på SMV'er. Derudover vil Kommissionen håndtere de byrdefulde indberetningskrav, som generaldirektoraterne har indkredset, ved hjælp af målrettede rationaliseringsplaner for 2024 og derefter. Vi vil i vores årlige undersøgelser af byrden begynde at rapportere om de fremskridt, der er gjort hen imod målet om en reduktion på 25 %, fra og med 2023-udgaven, som udgives næste år.

    Kommissionen vil sætte udviklingen af værktøjer inden for kunstig intelligens og store sprogmodeller i centrum for denne øvelse. Dette vil gøre det nemmere at indkredse indberetningskravene i EU-lovgivningen – baseret på standardiserede metoder – og bidrage til at analysere deres indvirkning i en bestemt sektor. Kommissionen vil også arbejde på at udvide anvendelsen af e-platforme til indsamling og deling af data såsom den fælles digitale portal, e-platformen, der er oprettet i henhold til forordningen om forvaltning af energiunionen og klimaindsatsen, samt platformen for digital finans. Derudover vil Kommissionen foretage evalueringer og kvalitetskontroller med henblik på at vurdere, hvordan lovgivningen kan forenkles og gøres mindre byrdefuld, med fokus på at identificere yderligere muligheder for at rationalisere rapporteringskravene 6 . Evalueringerne af programmerne og midlerne i den flerårige finansielle ramme, som skal foreligge i 2024, giver en anden mulighed for at vurdere, hvordan de byrder, der er forbundet med EU's finansielle programmer, kan reduceres.

    Rationaliseringen af indberetningskravene supplerer Kommissionens værktøjer til reduktion af byrder. I henhold til Kommissionens program for målrettet og effektiv regulering (Refit) foretages alle evalueringer og revisioner med det formål at finde muligheder for at reducere byrden, og i forbindelse med alle vigtige forslag foretages der konsekvensanalyser for at sikre, at fordelene opvejer omkostningerne. Oprettelse af et system for beskatning baseret på SMV'ers hovedkontor vil f.eks. forenkle reglerne og mindske omkostningerne til efterlevelse af skattereglerne for SMV'er, som udvider deres aktiviteter på tværs af grænserne. Med forslaget "Business in Europe: Framework for Income Taxation (BEFIT)" kan omkostningerne til efterlevelse af skattereglerne for virksomheder, der driver forretning i EU, reduceres med op til 65 %.

    Siden januar 2022 har Kommissionen med sit "én ind, én ud"-princip desuden fremsat forslag, der forventes at give administrative besparelser på 7,3 mia. EUR, når omkostningerne er fratrukket 7 . Fit for Future-platformen rådgiver også Kommissionen om, hvordan byrderne i EU-retten kan reduceres.

    2.2.Gennemførelse og håndhævelse af EU-retten

    Hvis personer og virksomheder i EU skal kunne drage fuld fordel af vores i fællesskab aftalte regler, skal EU-retten gennemføres og anvendes på en fuldstændig, rettidig og korrekt måde i hele Unionen. Håndhævelse af EU-retten er derfor en topprioritet for Kommissionen. I denne fase af mandatet vil vi sikre, at der lægges endnu større vægt på gennemførelses- og håndhævelsesopgaver for at sikre, at de aftalte regler skaber resultater for personer og virksomheder. Ved at håndtere gennemførelsesudfordringerne, når der udarbejdes forslag, og yde rådgivning til medlemsstaterne kan problemer forebygges på et tidligt tidspunkt. Med henblik på at gøre EU-retten mere effektiv vil vi derfor samarbejde med medlemsstaterne om at undgå at pålægge virksomheder og borgere unødige byrder, når EU-direktiver gennemføres i den nationale lovgivning. Når der sker tilsidesættelser af EU-retten, vil Kommissionen fortsat samarbejde med medlemsstaterne for hurtigt at afhjælpe problemerne og handle beslutsomt i tilfælde af tilsidesættelser, som hindrer gennemførelsen af EU's vigtige politiske mål, eller hvor der er risiko for, at tilsidesættelserne underminerer EU's værdier og grundlæggende frihedsrettigheder.

    Kommissionen foretog i 2022 en statusopgørelse sammen med medlemsstaterne for at sikre, at de håndhævelsesværktøjer, den har til rådighed, forbliver effektive. Vi er i øjeblikket i færd med at gennemføre resultaterne af og anbefalingerne fra statusopgørelsen med henblik på at forbedre Kommissionens og medlemsstaternes måde at sikre håndhævelsen af EU-retten på. Vi vil arbejde tæt sammen med medlemsstaterne for at lette gennemførelsen af ny lovgivning ved hjælp af øget støtte på nationalt plan, navnlig på områder hvor der er behov for en større indsats for at sikre rettidig og korrekt gennemførelse af direktiver, og gennem en mere systematisk overvågning af gennemførelsen af lovgivning. Vi vil også fortsætte med at styrke gennemsigtigheden i Kommissionens håndhævelsesforanstaltninger ved at offentliggøre oplysninger og data på en mere brugervenlig måde. Dette vil gøre det nemmere for medlemmer af offentligheden at deltage i denne proces og vil fremme hurtigere overholdelse fra medlemsstaternes side ved, at positive resultater fremhæves og bedste praksis bedømmes, hvilket samtidig vil skabe gruppepres vedrørende tilsidesættelser af EU-retten, der endnu ikke er bragt til ophør.

    3.Indfrielse af de seks overordnede ambitioner

    Som nævnt i talen om Unionens tilstand har Kommissionen opfyldt over 90 % af kommissionsformand Ursula von der Leyens tilsagn i de politiske retningslinjer fra 2019. I 2024 er der behov for en målrettet indsats fra de to lovgivere med henblik på, at de når til enighed om endnu ikke vedtagne forslag til fordel for europæiske borgere og virksomheder.

    3.1.En europæisk grøn pagt

    Den europæiske grønne pagt er vores vækstdagsorden. Den blev udarbejdet som følge af det presserende behov for at gøre en indsats for at beskytte og bevare vores planet og vise over for verden, at modernisering og dekarbonisering kan eksistere side om side. EU har verdens mest ambitiøse plan for grøn omstilling med det formål at opnå klimaneutralitet, en cirkulær økonomi og en nulemissionsøkonomi senest i 2050 samt forebygge miljøforringelse, bevare biodiversiteten og skabe et forureningsfrit miljø. Kommissionen har handlet resolut på Ruslands angrebskrig mod Ukraine for at sikre energiforsyningssikkerheden og samtidig styrke Unionens tilsagn til den europæiske grønne pagt og øge vores industrielle base i sektoren for ren teknologi. Der er foreslået grundlæggende strukturelle ændringer med hensyn til el- og gasmarkederne samt nye initiativer som spydspids for etablering af markeder for grøn brint.

    Vi vil fortsætte vores bestræbelser på at sikre, at den grønne omstilling gennemføres på en retfærdig, intelligent og inklusiv måde, hvor ingen personer og områder lades i stikken, samtidig med at vi samarbejder med vores tredjelandspartnere, bl.a. for at styrke den grønne vækst. Derfor vil Kommissionen indlede en række grønne dialoger med henblik på at samarbejde fuldt ud og direkte med borgerne, og vi vil indlede dialoger om ren omstilling med industrien og arbejdsmarkedets parter. Sideløbende hermed fortsætter Kommissionen sit forberedende arbejde i forbindelse med gennemførelsen af den fremtidige sociale klimafond, som sammen med Fonden for Retfærdig Omstilling vil støtte sårbare borgere, virksomheder og regioner i forbindelse med omstillingen. Kommissionen vil indlede en strategisk dialog om landbrugets fremtid i EU og samarbejde yderligere med landbrugere, interessenter i fødevarekæden og borgere om omstillingen til bæredygtige fødevaresystemer.

    Da vi står over for nye globale trusler, har Kommissionen udarbejdet planer med henblik på at beskytte fødevaresikkerheden og styrke fødevaresystemernes modstandsdygtighed på kort og mellemlang sigt. Kommissionen har med sin jord til bord-strategi skabt resultater i forbindelse med visionen om at gøre EU's fødevaresystem retfærdigt, sundt og miljøvenligt. Strategien omfatter også foranstaltninger med henblik på at opnå bæredygtighed og modstandsdygtighed inden for fiskeri og akvakultur. Sideløbende hermed har Kommissionen vedtaget yderligere foranstaltninger til opbygning af en cirkulær økonomi, fremlagt flagskibsinitiativer vedrørende beskyttelse af biodiversiteten og genopretning af beskadigede økosystemer og fremsat vigtige forslag som led i handlingsplanen for nulforurening. EU har også arbejdet på at styrke sin modstandsdygtighed over for katastrofer, herunder ved at fordoble kapaciteten til brandbekæmpelse fra luften inden for rammerne af rescEU og styrke vores civilbeskyttelsesmekanisme.

    Størstedelen af initiativerne i meddelelsen fra 2019 om den europæiske grønne pagt er blevet gennemført, og mange er allerede blevet til lovgivning. Det er afgørende hurtigt at nå til enighed om de resterende forslag, så Unionen fortsat er på rette kurs mod klimaneutralitet. Dette omfatter forslagene om kulstoffjernelse, reduktion af metanemissioner i energisektoren, industrielle emissioner, bygningers energimæssige ydeevne, nye tunge køretøjers CO2-emissioner, typegodkendelse af motorkøretøjer og motorer, gennemgang af TEN-T-forordningen og pakken om grønnere transport samt udformningen af elmarkedet, vedvarende gas, naturgas og brint. Der bør også opnås enighed om forslagene om planter fremstillet ved hjælp af nye genomteknikker og bæredygtig anvendelse af plantebeskyttelsesmidler for at fremme bæredygtigt landbrug og fødevaresikkerhed. Hvis vi skal bevæge os tættere på en ægte cirkulær økonomi, har vi brug for en hurtig aftale om kravene til miljøvenligt design for bæredygtige produkter, affald og emballage, overførsel af affald og reparation af varer. For at gøre fremskridt i retning af nulforurening og for at beskytte og genoprette vores natur er vi nødt til at gennemføre forslagene om naturgenopretning, klassificering, mærkning og emballering af kemikalier, luftkvalitet, rensning af byspildevand samt beskyttelse af overflade- og grundvand i lovgivningen.

    Kommissionen vil iværksætte processen med at fastsætte et klimamål for 2040 for at holde EU på kursen mod klimaneutralitet senest i 2050. Den vil fremlægge den europæiske vindenergipakke for at fremskynde anvendelsen af vindmøller, forbedre adgangen til finansiering og støtte den europæiske industris internationale konkurrenceevne. Vi vil fremlægge et initiativ vedrørende industriel kulstofforvaltning, hvormed der fastlægges en strategi for anvendelse af miljømæssigt bæredygtig CO2-opsamling, -anvendelse og -lagring i EU, da det er vigtigt for at opnå kulstofneutralitet. Vi vil vedtage et initiativ vedrørende vandmodstandsdygtighed for at sikre, at borgerne, naturen og økonomien har adgang til vand, samtidig med at katastrofale oversvømmelser og vandmangel håndteres, og vi vil vedtage et initiativ, der skal hjælpe med at identificere og vurdere, hvordan klimakriser bedst håndteres på tværs af EU's politikområder.

    3.2.Et Europa klar til den digitale tidsalder

    Ved at gøre 2020'erne til det digitale årti med klare digitale mål har EU og medlemsstaterne udstukket kursen for, hvordan vi forbedrer de digitale færdigheder, digitaliserer forvaltningen og virksomhederne, sætter skub i forskning og innovation, lukker den digitale kløft og opgraderer vores digitale infrastruktur. Samtidig baner EU vejen for, hvordan vi kan håndtere de risici, der er forbundet med vores digitale fremtid. Vi har med forordningen om digitale markeder og forordningen om digitale tjenester dannet et solidt grundlag for at gøre vores indre marked retfærdigt, konkurrencedygtigt, forbrugervenligt og sikkert på det digitale område, navnlig for børn.

    Selv om vi har opnået meget, er der stadig behov for en indsats for at nå til enighed om vigtige initiativer, der er under behandling, og som vil fremme den digitale dagsorden og styrke Europas modstandsdygtighed. Forordningen om kritiske råstoffer vil gøre det muligt for Europa at styrke de indenlandske forsyninger, bl.a. ved at øge raffinerings- og genanvendelseskapaciteten, diversificere importen af disse meget vigtige materialer og tilskynde til bedre håndtering af forsyningsrisici i vores industri og samtidig forblive konkurrencedygtig. Bestemmelserne vil bygge på det indre markeds styrker for at fremme mere bæredygtige og cirkulære tilgange og vil også give mulighed for fælles indkøb af råstoffer gennem en særlig platform. Mange af vores partnere rundt om i verden ønsker at samarbejde og udvikle lokale industrier til forarbejdning og raffinering for at styrke de globale forsyningskæder for råstoffer. Derfor vil der senere dette år blive indkaldt til det første møde i den nye gruppe for kritiske råstoffer. Vi vil også vedtage en plan for avancerede materialer til industrielt lederskab, der sammen med medlemsstaterne tager sigte på at fremskynde udviklingen af sikre, bæredygtige og cirkulære avancerede materialer og deres industrielle anvendelse til gavn for den grønne og den digitale omstilling.

    Forordningen om nettonulindustri vil understøtte Europas industri i forbindelse med udviklingen og anvendelsen af de innovative og strategiske teknologier, der er brug for i en økonomi med nettonulemissioner, såsom vindmøller, varmepumper, solcellepaneler, elektrolysatorer, nukleare teknologier samt CO2-lagring. Efterspørgslen er stigende både i Europa og globalt, og vi handler nu for at sikre, at udbuddet i Europa kan dække en større del af denne efterspørgsel.

    Vi er også nødt til at gøre fremskridt med hensyn til nødinstrumentet for det indre marked for at bidrage til at bevare den frie bevægelighed for varer, tjenesteydelser og personer samt tilgængeligheden af livsvigtige varer og tjenesteydelser i tilfælde af fremtidige uforudsete forstyrrelser.

    Hjælpepakken for SMV'er, der omfatter revision af direktivet om forsinket betaling samt skatteforenkling, hvorved der indføres et system for beskatning baseret på SMV'ers hovedkontor, har til formål yderligere at støtte Europas små og mellemstore virksomheder, der er rygraden i vores økonomi. 

    De endnu ikke vedtagne forslag om kunstig intelligens (AI) er vigtige for en sikker og gavnlig anvendelse af en teknologi, der har udviklet sig med en enorm hastighed i de senere år. Vores mulighed for at styre udviklingen af denne teknologi i den rigtige retning er ved at indsnævres.

    Sideløbende med en fælles indsats sammen med vores internationale partnere for at styrke den globale forvaltning af kunstig intelligens vil vi gøre vores højtydende computere tilgængelige for nystartede virksomheder inden for kunstig intelligens for at lette europæisk innovation. Europas satellitprogrammer Copernicus, EGNOS og Galileo har allerede utallige fordele for vores økonomi og samfund og spiller en central rolle i at forstå, forberede sig på og bekæmpe klimaændringer. Derudover vil der med IRIS2 blive etableret kritisk infrastruktur til sikker konnektivitet sammen med vigtige forsvarsapplikationer.

    Der er brug for store investeringer i digitale netværk, hvis vi skal nå vores mål for det digitale årti i 2030. Efter den nylige sonderende høring vil vi forberede grundlaget for mulige politiske og lovgivningsmæssige foranstaltninger med hensyn til digitale netværk og infrastruktur, navnlig for at hjælpe grænseoverskridende operatører af infrastruktur på det indre marked, fremskynde anvendelsen af teknologi og tiltrække flere investeringer i netværk.

    Rumindustrien får stadig større betydning for jordobservation og moderne forbundne produkter og tjenesteydelser samt for forsvar og sikkerhed. Rumstrategien for sikkerhed og forsvar 8  2023 har til formål at forbedre modstandsdygtigheden i EU's ruminfrastruktur og -kapacitet til støtte for sikkerhed og forsvar samt fremme partnerskaber vedrørende ansvarlig adfærd i det ydre rum. I 2024 vil vi fremsætte forslag til europæisk rumlovgivning, hvormed der fastsættes regler for f.eks. styring af trafikken i rummet, men også for, hvordan vi kan holde vores kritiske ruminfrastruktur sikker. Lovgivningen vil blive suppleret af en strategi for rumdataøkonomien med henblik på at øge anvendelsen af rumdata på tværs af økonomiske sektorer.

    3.3.En økonomi, der tjener alle

    EU's økonomi har vist sig at være modstandsdygtig over for en hidtil uset række kriser. Den har klaret de socioøkonomiske virkninger af både den globale covid-19-pandemi og Ruslands angrebskrig mod Ukraine. Den står imidlertid over for store udfordringer med hensyn til dens konkurrenceevne, hvilket vil blive behandlet i Mario Draghis kommende rapport. Ved at fremlægge reformer, der skal sikre EU's økonomiske velstand og konkurrenceevne på lang sigt og samtidig sikre fuld gennemførelse af den europæiske søjle for sociale rettigheder, har vi styrket EU's unikke sociale markedsøkonomi.

    Det er afgørende, at der nås til enighed om endnu ikke vedtagne forslag om uddybning af vores indre marked – grundlaget for EU's bæredygtige konkurrenceevne. I den forbindelse er vi nødt til at fremme kapitalmarkedsunionen yderligere ved at nå til enighed om forslagene om insolvens, clearing, forenkling af virksomhedernes adgang til offentlige kapitalmarkeder og forøgelse af forsikringsselskabernes langsigtede investeringskapacitet samt tage yderligere skridt i retning af en bankunion med færdiggørelsen af omarbejdningen af rammerne for krisestyring og indskudsforsikring. Derudover er vi nødt til at nå til enighed om de nye regler om procedurer for kildebeskatning, om forslaget om at forhindre misbrug af skuffeselskaber til skattemæssige formål og om en række foranstaltninger, der tager sigte på at modernisere EU's momssystem og ved hjælp af digitalisering at gøre det mere modstandsdygtigt over for svindel. 

    Desuden er vi nødt til at gøre fremskridt med hensyn til forslaget om at forbedre erhvervsbeskatningen (BEFIT og transfer pricing) og den omfattende reform af EU's toldunion. På området digital finans er vi nødt til at gøre fremskridt med hensyn til forslagene om at styrke reglerne for betalingstjenester og indføre en ramme for adgang til finansielle data ("åben finansiering") og fremskynde forhandlingerne om forslaget vedrørende fastlæggelse af den retlige ramme for den digitale euro.

    Der er gjort betydelige fremskridt med hensyn til gennemførelsen af den europæiske søjle for sociale rettigheder gennem handlingsplanen herfor og de overordnede mål for 2030. Der er blevet fastsat regler for forbedring af betingelserne for platformsarbejde og en ramme for passende mindstelønninger, mens det europæiske år for færdigheder har dannet grobund for en bred vifte af aktiviteter med henblik på at afhjælpe den presserende mangel på faglært arbejdskraft, der berører flere sektorer såsom akademiet for cybersikkerhedsfærdigheder, og pagten for færdigheder er blevet oprettet. Unges adgang til arbejdsmarkedet er gjort lettere med den styrkede ungdomsgaranti og det kommende initiativ vedrørende ajourføring af vores kvalitetsramme for praktikophold. Den europæiske børnegaranti bidrager til at bekæmpe og forebygge social udstødelse ved at sikre børn effektiv adgang til en række vigtige tjenesteydelser, herunder gratis uddannelse, gratis sundhedspleje, sund ernæring og passende bolig. Kommissionen vil fortsat støtte de to lovgivere i at nå til enighed om koordinering af de sociale sikringsordninger.

    Som reaktion på en lovgivningsmæssig initiativbetænkning fra Europa-Parlamentet vil Kommissionen fremlægge et initiativ vedrørende europæiske samarbejdsudvalg i 2024.

    Som opfølgning på topmødet i Val Duchesse vil vi samarbejde med virksomheder og fagforeninger om at gøre vores arbejdsmarked mere fremtidssikret set i lyset af dybt rodfæstede teknologiske, samfundsmæssige og demografiske forandringer. Vi vil bygge videre på den demografiske værktøjskasse med henblik på at aktivere alle vores menneskelige ressourcer.

    Et kommende initiativ vil bidrage til at høste de fulde fordele ved bioteknologier og biofremstilling, som på grund af deres store vækstpotentiale og arbejdsproduktivitet er af stor betydning for EU's industris konkurrenceevne og modernisering.

    Kommissionen vil også offentliggøre sin niende samhørighedsrapport, hvori den gør status over den sociale, økonomiske og territoriale samhørighed i EU samt over de foranstaltninger, der er truffet i de seneste år.

    3.4.Et stærkere Europa i verden

    Globalt oplever vi fortsat stigende spændinger og geopolitisk turbulens. Hamas' vilkårlige og brutale terrorangreb mod Israel og dets befolkning er en direkte trussel mod freden og sikkerheden i regionen og understreger behovet for en fornyet indsats for at puste nyt liv i fredsprocessen i Mellemøsten. Rusland udfordrer med sin angrebskrig mod Ukraine og sine handlinger i de internationale fora fortsat grundlaget for multilateralisme og den regelbaserede internationale orden.

    EU's militære støtte til Ukraine har skabt kritiske huller i medlemsstaternes forsvarslagre. Derfor har vi støttet medlemsstaterne i at styrke den europæiske forsvarsindustri gennem et instrument til fælles indkøb (EDIRPA) 9 og Taskforcen for Fælles Indkøb af Forsvarsmateriel. Desuden har vi intensiveret produktionskapaciteten for ammunition gennem forordningen om støtte til produktion af ammunition (ASAP) 10 . Med den tredje fælles erklæring om samarbejdet mellem EU og NATO 11 blev vores samarbejde udvidet til at omfatte nye områder af kritisk betydning for sikkerheden: modstandsdygtighed, nye og disruptive teknologier, forsvaret og rummet.

    Vi vil fortsat styrke og opbygge mere modstandsdygtige forbindelser med resten af verden ved hjælp af vores Global Gateway-strategi 12 gennem anvendelse af vores Team Europe-tilgang. Vi gennemfører sektorspecifikke strategier og handlingsplaner, herunder strategien for internationalt energisamarbejde 13 , den fælles meddelelse om international havforvaltning 14 , rumstrategien for sikkerhed og forsvar 15 , ajourføringen af EU's strategi for maritim sikkerhed 16 , den fælles meddelelse om et partnerskab med Golfstaterne 17 og den nye dagsorden for Latinamerika og Caribien 18 .

    Vi vil fortsætte samarbejdet med Vestbalkan samt Ukraine, Moldova og Georgien med henblik på deres fremtidige tiltrædelse af Unionen. Desuden vil vi fortsat støtte Det Østlige Partnerskab og de sydlige nabolande.

    Unionen vil fortsat arbejde på at opbygge partnerskaber med lande og organisationer i hele verden. Vi er især nødt til at fortsætte vores bestræbelser på at styrke vores gensidigt fordelagtige partnerskab med Afrika, og vi vil videreudvikle vores strategiske tilgang med henblik på sammen med Den Afrikanske Union at gøre fremskridt i den henseende på det næste topmøde mellem EU og AU.

    Strategien for den europæiske forsvarsindustri vil sætte yderligere skub i udviklingen af medlemsstaternes forsvarskapaciteter baseret på en moderne og modstandsdygtig europæisk forsvarsteknologisk og -industriel base. Vi vil inden for denne ramme fortsætte med at konsolidere foranstaltningerne med henblik på fortsat at styrke den europæiske forsvarsindustrielle base efter 2025. I 2024 vil vi også fortsætte bestræbelserne på at gennemføre det strategiske kompas 19 for at styrke vores forsvarsberedskab og gøre EU til en stærkere og mere kompetent sikkerhedsgarant. EU vil fortsat videreudvikle værktøjskassen til bekæmpelse af udenlandsk informationsmanipulation og indblanding med henblik på effektivt at imødegå ondsindede handlinger fra udlandet.

    Vi vil fortsat forsvare og fremme demokrati, menneskerettigheder, retsstatsprincippet og effektiv multilateralisme. Vi vil fortsætte vores bestræbelser på at beskytte børn, der er berørt af væbnede konflikter, navnlig gennem offentliggørelse af de reviderede EU-retningslinjer. EU's solidaritet gennem både humanitær bistand og EU-civilbeskyttelsesmekanismen vil fortsat give resultater. Vi vil samarbejde konstruktivt med alle partnere og fortsat støtte FN's generalsekretærs reformdagsorden, herunder i forbindelse med forberedelserne til topmødet om fremtiden i september 2024.

    Som global leder og banebryder er vi nødt til at fremskynde en åben og fair handelsdagsorden, der er rettet mod konkurrenceevne, modstandsdygtighed og bæredygtighed. Vi vil fortsætte vores arbejde med at styrke samarbejdet og handelsforbindelserne med partnere, og vi vil fremme den globale indsats for at reformere Verdenshandelsorganisationen. EU's reviderede handelsstrategi fremmer en åben, bæredygtig og virkningsfuld politik, der støtter den grønne og den digitale omstilling.

    Vi har med vellykket resultat afsluttet forhandlingerne om handelsaftaler med Chile, New Zealand og Kenya. Vi ønsker også at færdiggøre aftalerne med Australien, Mexico og MERCOSUR. Kommissionen vil også fortsat gå videre med forhandlingerne med Indien og Indonesien og med aftalerne om digital handel med Singapore og Republikken Korea. Forbindelserne mellem EU og USA er også blevet styrket gennem vores arbejde i Handels- og Teknologirådet. Med inspiration herfra er der i år blevet oprettet et handels- og teknologiråd mellem EU og Indien. Samtidig har vi styrket vores værktøjer til bekæmpelse af urimelig handelspraksis, og vi vil handle for at sikre, at den globale konkurrence forbliver fair. Kommissionen har derfor iværksat en antisubsidieundersøgelse af elkøretøjer fra Kina.

    3.5.Fremme af vores europæiske levevis

    Som reaktion på covid-19-pandemien begyndte Kommissionen at skabe grundlaget for en europæisk sundhedsunion. Dette omfatter en styrket sundhedssikkerhedsramme, herunder den nye Myndighed for Kriseberedskab og -indsats på Sundhedsområdet samt den banebrydende europæiske kræfthandlingsplan og forslag om at opbygge det europæiske sundhedsdataområde og reformere lægemiddellovgivningen. EU vedtog også EU's nye globale sundhedsstrategi 20 som rettesnor for bestræbelserne på at styrke sundhedsplejen i hele verden.

    Kommissionen vil fortsat støtte arbejdet med både de lovgivningsmæssige og operationelle aspekter af migrationsstyringen. Det er afgørende, at de to lovgivere færdiggør den nye pagt om migration og asyl 21 inden udgangen af dette mandat. Sideløbende hermed er det absolut nødvendigt fortsat at træffe operationelle foranstaltninger til fremme af EU's kollektive indsats over for migrationsudfordringer i samarbejde med vores vigtigste partnere.

    Kommissionen har også taget skridt til at styrke de fire søjler i strategien 22 for EU's sikkerhedsunion: håndtering af sårbarheder, styrkelse af cybersikkerhed, fremme af retshåndhævelsessamarbejde og støtte til modstandsdygtighed over for hybride trusler. Dette omfatter initiativer med henblik på at fjerne terrorrelateret indhold online, styrke Unionens maritime sikkerhed, herunder i forbindelse med kritisk infrastrukturs modstandsdygtighed, og beskytte Unionens rumaktiver såsom satellitter og afskrække fjendtlige aktiviteter i rummet.

    Den kommende forordning om cyberrobusthed og forslaget til en forordning om cybersolidaritet vil spille en vigtig rolle med henblik på at styrke cybersikkerheden ved at forbedre forsyningskædesikkerheden og øge solidariteten på EU-plan for bedre at kunne opdage, forberede sig på og reagere på cybersikkerhedstrusler og -hændelser.

    Som skitseret i den sjette statusrapport om sikkerhedsunionen er der også behov for at nå til enighed om forslag, der vil øge vores borgeres sikkerhed, og effektivt bekæmpe kriminalitet i fællesskab, samtidig med at vores fælles grundlæggende værdier opretholdes. Dette omfatter forslagene om cyberrobusthed, EU-kodeksen for personers grænsepassage, elektronisk udveksling af data med henblik på politisamarbejde ("Prüm II"), indsamling og overførsel af forhåndsoplysninger om passagerer, bekæmpelse af menneskehandel, bekæmpelse af seksuelt misbrug af børn, inddrivelse og konfiskation af aktiver samt definitionen af, hvad der udgør strafbare handlinger, og sanktionerne herfor.

     Handlingsplanen for bekæmpelse af narkotikahandel og organiseret kriminalitet, herunder den europæiske havnealliance, baner vejen for en mere effektiv fælles indsats i bekæmpelsen af organiseret kriminalitet og ulovlig narkotikahandel. Kommissionen vil også foreslå at modernisere den retlige ramme for bekæmpelse af smugling af migranter for at sikre, at vi har de nødvendige retlige og operationelle værktøjer til at reagere på smuglernes nye måde at operere på. Herudover vil Kommissionen tilrettelægge en international konference om bekæmpelse af menneskesmugling, da der er brug for internationalt samarbejde og en stærk global alliance på dette område.

    Med hensyn til videregående uddannelse vil Kommissionen foreslå en plan for et fremtidigt fælles europæiske eksamensbevis, som vil bidrage til at skabe et europæisk uddannelsesområde. Det vil blive understøttet af anbefalinger om kvalitetssikring inden for videregående uddannelse og om attraktive akademiske karrierer.

    3.6.Et nyt skub i det europæiske demokrati

    I løbet af denne mandatperiode har Kommissionen lagt særlig vægt på at styrke og puste nyt liv i vores europæiske demokrati. Handlingsplanen for europæisk demokrati har været retningsgivende for vores arbejde med det formål at styrke borgerne og opbygge mere modstandsdygtige demokratier i hele EU ved at fremme frie og retfærdige valg, styrke mediefriheden og bekæmpe desinformation. Konferencen om Europas fremtid var en hidtil uset øvelse i deltagelsesdemokrati og gav os mulighed for at lytte til synspunkter fra borgere i hele EU om Unionens fremtid. Med den nye generation af borgerpaneler, som vi har afprøvet i forbindelse med tre vigtige initiativer i 2023 23 , og med flere til næste år, har vi indarbejdet borgernes deltagelse på en endnu mere konkret måde i vores værktøjskasse til politikudformning. Der blev lagt særlig vægt på at samarbejde med den yngre generation, som spiller en afgørende rolle i udformningen af fremtiden, idet en tredjedel af paneldeltagerne var mellem 16 og 25 år.

    I overensstemmelse med tilsagnene i kommissionsformand Ursula von der Leyens politiske retningslinjer har Kommissionen fulgt op på Europa-Parlamentets lovgivningsmæssige initiativbetænkninger.

    En forudsætning for, at EU og dets medlemsstater kan fungere demokratisk, er et uafhængigt retsvæsen og respekt for retsstatsprincippet. Både den årlige retsstatscyklus og konditionalitetsmekanismen bidrager til at sikre dette og beskytte EU's finansielle interesser. Der er gjort betydelige fremskridt for vores demokratiske samfund på andre vigtige områder. Vi har fremsat vigtige forslag om gennemsigtighed og retfærdighed i valgprocessen med henblik på at styrke og beskytte forskellige samfundsgruppers rettigheder og sikre journalisters frihed og uafhængighed i EU. Vi arbejder fortsat på at opbygge vores demokratiske modstandsdygtighed indefra og beskytte mod udefrakommende utilbørlig påvirkning. Vi har nu også en solid retlig ramme for grænseoverskridende retligt samarbejde, herunder om retssager og digital kommunikation.

    Et åbent og inklusivt samfund skal sikre lige rettigheder og beskyttelse for alle samfundsgrupper. Derfor har Kommissionen vedtaget særlige strategier for børns rettigheder, ligestilling mellem kønnene, bekæmpelse af racisme, romaernes ligestilling, ligestilling af LGBTIQ-personer, rettigheder for personer med handicap og ofres rettigheder. Direktivet om kvindelige bestyrelsesmedlemmer, som der er opnået enighed om efter ti års forhandlinger, vil forpligte virksomhederne til at opfylde klare mål for bestyrelsesposter inden midten af 2026. I år har vi vedtaget nye regler om løngennemsigtighed mellem mænd og kvinder, som styrker anvendelsen af princippet om lige løn for lige arbejde – et vigtigt skridt i retning af ligestilling mellem kønnene og udligning af kønsbestemte lønforskelle. Med den nylige tiltrædelse af Europarådets Istanbulkonvention fra 2016 til forebyggelse og bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet har EU sendt et stærkt signal om, at vi er fast besluttet på at forebygge, fordømme og bekæmpe alle former for vold mod kvinder og piger.

    For at skabe de rette rammer for valget til Europa-Parlamentet vil Kommissionen sigte mod at fremme aftaler om en statut for og finansiering af europæiske politiske partier og gennemsigtighed i forbindelse med målrettet politisk reklame. Sammen med Europa-Parlamentet har Kommissionen også iværksat en kommunikationskampagne med det formål at øge antallet af mobile EU-borgere, der stemmer ved valget til Europa-Parlamentet i 2024.

    Et velfungerende civilsamfund og et frit og kritisk medielandskab er rygraden i et demokratisk samfund, og der er behov for at nå til enighed om direktivet om strategiske retssager mod offentligt engagement (SLAPP) og forordningen om mediefrihed.

    Vi opfordrer også de to lovgivere til at nå til enighed om forslagene til direktiv om bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet og direktiv om ofres rettigheder, forslaget til standarder for nationale ligestillingsorganer og forslaget til direktiv om indførelse af EU-handicapkortet, og vi vil næste år vedtage en henstilling fra Kommissionen om udvikling og styrkelse af børnebeskyttelsessystemer i medlemsstaterne og sikre bedre anvendelse af eksisterende EU-værktøjer (lovgivning, politiske foranstaltninger og finansiering).

    Da det digitale informationsrum i stigende grad påvirker den offentlige debat og den politiske beslutningstagning, er det afgørende at fortsætte arbejdet med at bekæmpe desinformation for at sikre en fri og retfærdig udveksling af synspunkter, navnlig forud for valget til Europa-Parlamentet.

    4.Konklusion 

    I løbet af de seneste fire år har Unionen vist sin enighed og beslutsomhed med hensyn til at håndtere vores generations udfordringer til fordel for de næste generationer. Vi har reageret beslutsomt til støtte for europæisk frihed, velstand og fred. Vi skal fortsætte dette arbejde og skabe et solidt grundlag for at styrke Unionen og forberede os på fremtiden.

    Denne Kommission vil indtil den sidste dag i sin mandatperiode arbejde på at håndtere vores fælles udfordringer. Vi vil yde stærk støtte til Europa-Parlamentet og Rådet for at fremme aftaler om de resterende vigtige forslag, samtidig med at vi fremlægger de få nye initiativer, der stadig er nødvendige for at leve op til vores løfter og forberede Unionen på fremtiden.

    En detaljeret oversigt over Kommissionens planlagte arbejde for 2024 findes i bilagene til dette arbejdsprogram.

    (1)

          EU's frivillige revision af gennemførelsen af 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling.

    (2)

         Verdensmålene for bæredygtig udvikling og princippet om ikke at gøre væsentlig skade er blevet en del af værktøjskassen for bedre regulering og Kommissionens politikudvikling for at sikre, at alle lovgivningsforslag bidrager til 2030-dagsordenen for bæredygtig udvikling.

    (3)

         COM(2023) 168.

    (4)

         Bilag II indeholder en detaljeret oversigt over de initiativer, der er taget siden den 16. marts 2023, og som videreføres med dette arbejdsprogram, eller som efterfølgende skal vedtages.

    (5)

          https://ec.europa.eu/info/law/better-regulation/have-your-say/initiatives/13990-Administrative-burden-rationalisation-of-reporting-requirements_da.

    (6)

         Bilag II indeholder en detaljeret oversigt over initiativerne og forslagene.

    (7)

         Årlig undersøgelse af byrden for 2022, https://commission.europa.eu/publications/2022-annual-burden-survey_da.

    (8)

         JOIN(2023) 9.

    (9)

         COM(2022) 349.

    (10)

         Forordning (EU) 2023/1525 af 20. juli 2023.

    (11)

          https://www.nato.int/cps/en/natohq/official_texts_210549.htm . 

    (12)

         JOIN(2021) 30.

    (13)

         JOIN(2022) 23.

    (14)

         JOIN(2022) 28.

    (15)

         JOIN(2023) 9.

    (16)

         JOIN(2023) 8.

    (17)

         JOIN(2022) 13.

    (18)

         JOIN(2023) 17.

    (19)

          https://www.eeas.europa.eu/eeas/strategic-compass-security-and-defence-1_en . 

    (20)

         COM(2022) 675.

    (21)

         COM(2020) 609.

    (22)

         COM(2020) 605.

    (23)

         Madspild, virtuelle verdener og læringsmobilitet.

    Top

    Strasbourg, den 17.10.2023

    COM(2023) 638 final

    BILAG

    til

    MEDDELELSE FRA KOMMISIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, RÅDET, DET EUROPÆISKE ØKONOMISKE OG SOCIALE UDVALG OG REGIONSUDVALGET

    Kommissionens arbejdsprogram for 2024















































    Resultater i dag – forberedelser til i morgen





















































































































































































    Bilag I: Nye initiativer 1

    Nr.

    Politisk målsætning

    Initiativer

    En europæisk grøn pagt

    1.

    Vindenergipakke

    Europæisk vindenergipakke (ikkelovgivningsmæssig, 4. kvartal 2023)

    2.

    Klimamål for 2040

    Klimamål for 2040 (ikkelovgivningsmæssig, 1. kvartal 2024)

    3.

    Vandmodstandsdygtighed

    Initiativ med henblik på vandmodstandsdygtighed (ikkelovgivningsmæssig, 1. kvartal 2024)

    Et Europa klar til den digitale tidsalder

    4.

    Et sikkert rum for den grønne og den digitale omstilling

    a)EU-rumlovgivning (lovgivning, inkl. konsekvensanalyse, artikel 114 og 191 i TEUF, 1. kvartal 2024)

    5.

    b)Strategi for rumdataøkonomi (ikkelovgivningsmæssig, 1. kvartal 2024)

    6.

    Kunstig intelligens skal understøtte europæisk innovation og konkurrenceevne

    Initiativ med henblik på at give ansvarsbevidste nystartede virksomheder, der forpligter sig til at sikre en etisk ansvarlig anvendelse af kunstig intelligens, adgang til de europæiske supercomputere (lovgivningsmæssig og ikkelovgivningsmæssig, 1. kvartal 2024)

    En økonomi, der tjener alle

    7.

    Bioteknologi og bioproduktion

    EU's bioteknologi- og bioproduktionsinitiativ (ikkelovgivningsmæssig, 1. kvartal 2024)

    8.

    Dialog mellem arbejdsmarkedets parter

    Opfølgning på topmødet i Val Duchesse (1. kvartal/2. kvartal 2024)

    9.

    Grøn og digital omstilling, åben strategisk autonomi

    Avancerede materialer til industrielt lederskab (ikkelovgivningsmæssig, 1. kvartal 2024)

    10.

    Det europæiske samarbejdsudvalg

    Initiativ om regler for det europæiske samarbejdsudvalg (lovgivningsmæssig og ikkelovgivningsmæssig, inkl. konsekvensanalyse, artikel 153, stk. 2, litra b), sammenholdt med artikel 153, stk. 1, litra e), i TEUF, 1. kvartal 2024, reaktion på beslutning i henhold til artikel 225 i TEUF P9_TA(2023)0028 "Revision af direktivet om det europæiske samarbejdsudvalg")

    Et stærkere Europa i verden

    11.

    Styrkelse af partnerskaber

    Fælles meddelelse om et styrket partnerskab med Afrika (ikkelovgivningsmæssig, 2. kvartal 2024)

    12.

    Europæisk forsvar

    Strategi for EU's forsvarsindustri (lovgivningsmæssig og ikkelovgivningsmæssig, 1. kvartal 2024)

    Fremme af vores europæiske levevis

    13.

    Bekæmpelse af smugling af migranter

    Opdatering af den retlige ramme og styrkelse af samarbejdet om bekæmpelse af smugling af migranter (lovgivningsmæssig og ikkelovgivningsmæssig, artikel 83, stk. 2, og artikel 79, stk. 2, litra c), i TEUF, 4. kvartal 2023)

    14.

    Et fælles europæisk eksamensbevis

    a)Et fælles europæisk eksamensbevis (ikkelovgivningsmæssig, 2. kvartal 2024)

    15.

    b)Rådets henstilling om attraktive og bæredygtige karrierer inden for videregående uddannelse (ikkelovgivningsmæssig, artikel 165 og 166 i TEUF, 2. kvartal 2024)

    16.

    c)Rådets henstilling om et europæisk system for kvalitetssikring og anerkendelse (ikkelovgivningsmæssig, artikel 165 og 166 i TEUF, 2. kvartal 2024)

    Nyt skub i europæisk demokrati

    17.

    Forberedelse af udvidelsen

    Meddelelse om førudvidelsesreformer og gennemgang af politikker (ikkelovgivningsmæssig, 2. kvartal 2024)

    18.

    Beskyttelse af børn

    Kommissionens henstilling om integrerede børnebeskyttelsessystemer (ikkelovgivningsmæssig, artikel 292 i TEUF, 1. kvartal 2024)



    Bilag II – Væsentlige forslag og initiativer med henblik på at rationalisere indberetningskravene 2

    og evalueringer og kvalitetskontroller

    Afsnit A – Forslag og initiativer med henblik på at rationalisere indberetningskravene, vedtaget af Kommissionen siden marts 2023

    Nr.

    Titel

    Beskrivelse

    1.

    Meddelelse om digitalisering af koordinationen af de sociale sikringsordninger: fremme af den frie bevægelighed i det indre marked – COM(2023) 501

    I meddelelsen redegøres der for foranstaltningerne med henblik på at digitalisere procedurerne for koordinering af social sikring for at mindske den administrative byrde for mobile borgere og virksomheder, der opererer på tværs af grænserne.

    2.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2014/59/EU for så vidt angår foranstaltninger til tidlig indgriben, betingelser for afvikling og finansiering af afviklingshandlinger – COM(2023) 227

    Forslaget indeholder bestemmelser om reduktion af indberetningsbyrden for banker og myndigheder ved at fjerne visse forpligtelser. Forslaget vil også lette udvekslingen af oplysninger mellem myndighederne for at undgå dobbeltindberetning fra bankernes side.

    3.

    Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/895 af 4. april 2023 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/138/EF for så vidt angår procedurerne, formaterne og skemaerne for forsikrings- og genforsikringsselskabers offentliggørelse af deres rapport om solvens og finansielle situation (Solvens II)

    I henhold til Solvens II-direktivet vedtog Kommissionen den 4. april 2023 nye gennemførelsesmæssige tekniske standarder for forsikrings- og genforsikringsselskabers indberetning og offentliggørelse, som forenkler indberetningen, fjerner visse skemaer og gør dem mere forholdsmæssige.

    4.

    Forslag til forordning om ændring af forordning (EF) nr. 223/2009 om europæiske statistikker – COM(2023) 402

    Forslaget tager sigte på at mindske byrden for virksomhederne takket være øget brug af nye (digitale og administrative) kilder og via digitalisering af sikre dataudvekslingsplatforme. Der kan forventes betydelige besparelser i forbindelse med, at omfanget af undersøgelser reduceres, og dermed en mindskelse af byrden for virksomheder og borgere. Mindskelsen af byrden vil påvirke alle størrelser virksomheder, herunder SMV'er. SMV'er vil drage fordel af flere og mere tidssvarende statistikker, især fordi de udgør størstedelen af respondenterne i virksomhedsundersøgelser.

    5.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om Den Europæiske Unions arbejdsmarkedsstatistikker om virksomheder og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 530/1999 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 450/2003 og (EF) nr. 453/2008 – COM(2023) 459

    Forslaget vil føre til forenklinger og forbedret effektivitet og samtidig fremme brugen af alternative administrative kilder og moderne digitale teknikker, herunder automatisk overførsel af lønoplysninger og web-harvesting, hvilket vil spille en rolle med hensyn til at lette byrden for virksomheder generelt og SMV'er i særdeleshed.

    6.

    Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/1472 af 17. juli 2023 om ændring af forordning (EF) nr. 1055/2008 for så vidt angår den hyppighed, hvormed medlemsstaterne fremsender deres kvalitetsrapport vedrørende statistikker over betalingsbalance, international handel med tjenester og udenlandske direkte investeringer

    Gennemførelsesforordningen rationaliserer indberetningsforpligtelserne ved at forenkle og harmonisere metadatarapporterne og reducere hyppigheden af de kvalitetsrapporter, der skal udarbejdes af alle statistiske myndigheder i det europæiske statistiske system (Eurostat, EU-medlemsstaterne, Det Europæiske Frihandelsområde og Det Europæiske System af Centralbanker – ESCB).

    7.

    Revision af rammerne for økonomisk styring:

    oForslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om effektiv samordning af de økonomiske politikker og multilateral budgetovervågning og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1466/97 – COM(2023) 240

    oForslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1467/97 om fremskyndelse og afklaring af gennemførelsen af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud – COM(2023) 241

    oForslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2011/85/EU om krav til medlemsstaternes budgetmæssige rammer – COM(2023) 242

    For at rationalisere indberetningskravene er det i disse forslag fastsat, at visse byrdefulde årlige indberetningsforpligtelser over for Kommissionen skal erstattes af mellemfristede finans- og strukturpolitiske planer og en simpel årlig statusrapport.

    8.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om vaske- og rengøringsmidler og overfladeaktive stoffer, om ændring af forordning (EU) 2019/1020 og om ophævelse af forordning (EF) nr. 648/2004 – COM(2023) 217

    Forslaget vil forenkle og digitalisere indberetningskravene, navnlig med indførelsen af et digitalt produktpas og et datablad over farlige indholdsstoffer.

    9.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om sikkerhedskrav til legetøj og om ophævelse af direktiv 2009/48/EF – COM(2023) 462

    Forslaget indeholder bestemmelser om digitalisering af indberetningen og overensstemmelseserklæringen (digitalt produktpas) for legetøj.

    10.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om anvendelse af jernbaneinfrastrukturkapacitet i det fælles europæiske jernbaneområde, om ændring af direktiv 2012/34/EU og om ophævelse af forordning (EU) nr. 913/2010 – COM(2023) 443/2

    Forslaget strømliner indberetningsforpligtelserne og reducerer omfanget af indberetning takket være en harmoniseret retlig ramme for jernbanekapacitet og trafikstyring og afskaffelsen af godstogskorridorerne.

    11.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af Rådets direktiv 96/53/EF om fastsættelse af de største tilladte dimensioner i national og international trafik og største tilladte vægt i international trafik for visse vejkøretøjer i brug i Fællesskabet – COM(2023) 445/2

    Forslaget omfatter digitalisering af dokumentationskravene samt strømlining og digitalisering af fremsendelsen af visse transportdata.

    12.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om ændring af direktiv 2009/16/EF om havnestatskontrol - COM(2023) 271

    Revisionen af direktivet om havnestatskontrol skønnes at medføre besparelser i de administrative omkostninger for operatøren, agenten eller skibsføreren på et skib, som kan underkastes udvidet inspektion som følge af afskaffelsen af pligten til at melde ankomsttidspunkt 72 timer før ankomst.

    13.

    Reform af EU-toldkodeksen:

    oForslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om EU-toldkodeksen og oprettelse af Den Europæiske Unions Toldmyndighed og om ophævelse af forordning (EU) nr. 952/2013 – COM(2023) 258

    oForslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EØF) nr. 2658/87 for så vidt angår indførelse af en forenklet toldbehandling ved fjernsalg af varer og af forordning (EF) nr. 1186/2009 for så vidt angår afskaffelse af tærsklen for toldfritagelse – COM(2023) 259

    oForslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår momsreglerne for afgiftspligtige personer, der formidler fjernsalg af indførte varer, samt anvendelsen af særordningen for fjernsalg af varer, der indføres fra tredjelandsområder eller tredjelande, og særordningen for angivelse og betaling af importmoms – COM(2023) 262

    Reformen forenkler og rationaliserer told- og momsindberetningskravene for erhvervsdrivende, f.eks. ved at reducere den tid, der er nødvendig for at gennemføre importprocedurerne, og ved at stille en enkelt EU-grænseflade til rådighed og lette datagenbrug.

    14.

    Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2023/1451 af 13. juli 2023 om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/2002 for så vidt angår anmeldelse af sygdom, og hvilke oplysninger medlemsstaterne skal forelægge med henblik på godkendelse af og rapportering om obligatoriske og valgfrie udryddelsesprogrammer og med henblik på anerkendelse af status som sygdomsfri

    Gennemførelsesforordningen vedrørende dyresygdomme omfatter fjernelse af ikkevæsentlige indberetningselementer og præcisering af visse centrale definitioner.

    15.

    Forslag til reform af EU's generelle lægemiddellovgivning:

    oForslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fastlæggelse af EU-procedurer for godkendelse og overvågning af humanmedicinske lægemidler og om fastsættelse af regler for Det Europæiske Lægemiddelagentur, om ændring af forordning (EF) nr. 1394/2007 og (EU) nr. 536/2014 og om ophævelse af forordning (EF) nr. 726/2004, (EF) nr. 141/2000 og (EF) nr. 1901/2006 – COM(2023) 193

    oForslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om en EU-kodeks for humanmedicinske lægemidler og om ophævelse af direktiv 2001/83/EF – COM(2023) 192

    Den reviderede ramme omfatter fjernelse af visse indberetningskrav såsom det årlige krav om, at udviklere af lægemidler til sjældne sygdomme skal indsende en rapport til Det Europæiske Lægemiddelagentur om status for udviklingen af lægemidler til sjældne sygdomme eller til børn, kravet om, at medlemsstaterne skal indberette nationale foranstaltninger til støtte for forskning, udvikling og tilgængelighed af lægemidler til sjældne sygdomme eller til børn kravet om at give oplysninger med henblik på en opgørelse over terapeutiske behov, kravet om, at medlemsstaterne skal indberette tilfælde, hvor de har givet afkald på visse fremstillingskrav, og kravet om, at medlemsstaterne skal indberette ændringer af listen over godkendte receptpligtige lægemidler. Den indeholder også bestemmelser om en reduktion af indberetningshyppigheden i forbindelse med revisioner af lægemiddelovervågningssystemet.

    Afsnit B — Yderligere forslag og initiativer til rationalisering af indberetningskravene vedtaget af Kommissionen sideløbende med arbejdsprogrammet og derefter 3

    1.

    Forslag til forordning om ændring af:

    oEuropa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1379/2013 om den fælles markedsordning for fiskevarer og akvakulturprodukter

    oForordning (EU) nr. 167/2013 om godkendelse og markedsovervågning af landbrugs- og skovbrugstraktorer

    oForordning (EU) nr. 168/2013 om godkendelse og markedsovervågning af to- og trehjulede køretøjer samt quadricykler

    Forslaget indeholder foranstaltninger, der rationaliserer indberetningsforpligtelserne gennem:

    ·Fjernelse af visse eksisterende indberetningskrav vedrørende handelsnormer for fiskevarer, da disse ikke længere er nødvendige på grund af overlapninger med andre lovgivningsmæssige foranstaltninger.

    ·Fjernelse af kravet om indberetning vedrørende anvendelsen af typegodkendelsesprocedurer og individuelle godkendelser af køretøjer for henholdsvis landbrugs- og skovbrugskøretøjer og quadricykler. Efter en kommissionsundersøgelse fra 2022, hvor det blev konkluderet, at typegodkendelsesprocedurerne og de individuelle godkendelsesprocedurer er tilfredsstillende, er det ikke længere nødvendigt at foretage indberetninger

    2.

    Forslag til forordning om ændring af:

    oForordning (EF) nr. 80/2009 om en adfærdskodeks for edb-reservationssystemer

    oForordning (EU) nr. 165/2014 om takografer inden for vejtransport

    oForordning (EU) nr. 996/2010 om undersøgelse og forebyggelse af havarier og hændelser inden for civil luftfart

    Forslaget indeholder foranstaltninger, der rationaliserer indberetningsforpligtelserne gennem:

    ·Ophævelse af forpligtelsen til at forelægge reviderede rapporter fra systemleverandører af edb-reservationssystemer og krav om, at leverandører skal underrette Kommissionen om revisorens identitet.

    ·De årlige rapporter om fartskriverinstallatører og -værksteder erstattes af offentliggørelse af oplysninger på webstedet og hvor det er relevant, med opdateringer.

    ·Fjernelse af forpligtelsen til at offentliggøre årlige rapporter om undersøgelser af havarier inden for civil luftfart, som er blevet overflødige på grund af den årlige sikkerhedsoversigt, der offentliggøres af Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagentur.

    3.

    Forslag til forordning om ophævelse af forordning (EU) nr. 524/2013 om onlinetvistbilæggelse i forbindelse med tvister på forbrugerområdet

    Ophævelsen af forordningen om onlinetvistbilæggelse i forbindelse med tvister på forbrugerområdet vil fjerne de tilknyttede indberetningskrav, som ikke længere er nødvendige.

    4.

    Forslag til forordning om ændring af:

    oForordning (EU) nr. 1093/2010 om oprettelse af Den Europæiske Banktilsynsmyndighed

    oForordning (EU) nr. 1094/2010 om oprettelse af Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger

    oForordning (EU) nr. 1095/2010 om oprettelse af Den Europæiske Værdipapir- og Markedstilsynsmyndighed

    oForordning (EU) nr. 1092/2010 om oprettelse af et europæisk udvalg for systemiske risici

    oForordning (EU) 2021/523 om oprettelse af InvestEU-programmet

    Forslaget forenkler indberetningskravene ved at:

    ·Lette dataudvekslingen mellem de europæiske tilsynsmyndigheder og andre myndigheder i den finansielle sektor og begrænse nye indberetningskrav. Dette vil fremme en mere effektiv indsamling af data og forhindre dobbeltindberetning til direkte gavn for europæiske og nationale myndigheder og udgøre en indirekte fordel for de enheder i den finansielle sektor, der skal give oplysninger.

    ·Reducere indberetningshyppigheden for InvestEU-gennemførelsespartnere fra hver sjette måned til en gang om året for så vidt angår de fleste elementer af indberetningskravene. Det vil mindske den administrative byrde for gennemførelsespartnerne og dermed indirekte for virksomheder og SMV'er.

    5.

    Forslag til forordning om ændring af forordning (EU) 2016/1011 om indekser, der anvendes som benchmarks i finansielle instrumenter og finansielle kontrakter eller til måling af investeringsfondes resultater

    Forslaget begrænser benchmarkforordningens anvendelsesområde ved at fokusere på væsentlige benchmarks. Dette vil derfor medføre en øjeblikkelig lempelse af de organisatoriske krav og indberetningskravene for de relevante administratorer af de benchmarks, som ikke længere er omfattet af anvendelsesområdet.

    6.

    Forslag til forordning om ændring af forordning (EU) 2016/2031 om beskyttelsesforanstaltninger mod planteskadegørere

    De foreslåede ændringer vil mindske indberetningsforpligtelsen gennem:

    ·Digitalisering af de nationale myndigheders indberetning om flerårige undersøgelsesresultater vedrørende skadegørere.

    ·Reduktion af hyppigheden af indberetninger fra de nationale myndigheder i forbindelse med flerårige undersøgelsesprogrammer.

    ·Fjernelse af de indberetninger, som ikke længere er nødvendige, hvad angår de nationale foranstaltninger, der er truffet mod visse skadegørere.

    7.

    Forslag til direktiv om ændring af:

    oDirektiv 2011/24/EU om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser

    oDirektiv 1999/2/EF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om levnedsmidler og levnedsmiddelingredienser, som er behandlet med ioniserende stråling

    oDirektiv 2014/53/EU om harmonisering af medlemsstaternes love om tilgængeliggørelse af radioudstyr på markedet

    oDirektiv 2000/14/EF om indbyrdes tilnærmelse af medlemsstaternes lovgivning om støjemission i miljøet fra maskiner til udendørs brug

    Forslaget vil mindske de eksisterende indberetningsforpligtelser gennem:

    ·Reduktion af hyppigheden af Kommissionens rapporter om patientrettigheder i forbindelse med grænseoverskridende sundhedsydelser, hvilket vil føre til en tilsvarende reduktion af indberetningsbyrden for de nationale myndigheder i medlemsstaterne.

    ·Fjernelse af årsrapporten om den kontrol, der er udført i anlæg til ioniserende stråling, og om kontrol i markedsføringsleddet.

    ·Reduktion af hyppigheden af rapporter om markedsovervågningsaktiviteter vedrørende radioudstyr.

    ·Fjernelse af forpligtelsen til at fremsende de oplysninger om støj fra maskiner til udendørs brug, som allerede fremgår af mærkningen.

    8.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om ændring af direktiv 2007/2/EF om opbygning af en infrastruktur for geografisk information i Det Europæiske Fællesskab (Inspire)

    Forslaget vil reducere indberetningshyppigheden fra en gang om året til hvert andet år for den årlige sammenfattende rapport, der udarbejdes af medlemsstaterne i henhold til artikel 21, stk. 2, i Inspire-direktivet, og som indeholder oplysninger om de datasæt, der er anført i bilagene til direktivet, såsom forsyningsnet, produktionssted og industrianlæg.

    9.

    Forslag til afgørelse om ændring af:

    oRådets direktiv 96/67/EF om adgang til ground handling-markedet i Fællesskabets lufthavne

    oDirektiv 2009/33/EF om fremme af renere køretøjer til vejtransport til støtte for lavemissionsmobilitet

    oDirektiv (EU) 2022/1999 om indførelse af ensartede kontrolprocedurer i forbindelse med transport af farligt gods ad vej

    oDirektiv 2009/12/EF om lufthavnsafgifter

    Forslaget indeholder bestemmelser om en mindskelse af de eksisterende indberetningsforpligtelser gennem:

    ·Reduktion af hyppigheden af indberetninger om lufthavne, der falder ind under anvendelsesområdet for og de forskellige kategorier i groundhandling-direktivet.

    ·Reduktion af indberetningshyppigheden i henhold til direktivet om renere køretøjer, der indkøbes for at støtte brugen af lavemissionsmobilitet.

    ·Fjernelse af den fakultative indberetning af den samlede mængde farligt gods, der transporteres ad landevejen i medlemsstaterne.

    ·Fjernelse af medlemsstaternes forpligtelse til at offentliggøre listen over de lufthavne, der er omfattet af reglerne om lufthavnsafgifter i direktivet om lufthavnsafgifter og af reglerne om groundhandling-ydelser i direktivet om groundhandling-ydelser.

    10.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om ændring af direktiv 2013/34/EU om årsregnskaber, konsoliderede regnskaber og tilhørende beretninger for visse virksomhedsformer (regnskabsdirektivet), som ændret ved direktiv (EU) 2022/2464 (for så vidt angår standarder for bæredygtighedsrapportering)

    Med forslaget udsættes fristen for vedtagelse af de sektorspecifikke europæiske standarder for bæredygtighedsrapportering (i øjeblikket juni 2024) med to år. Det vil medføre en øjeblikkelig mindskelse af indberetningsbyrden for virksomheder, der er omfattet af anvendelsesområdet, herunder SMV'er.

    11.

    Forslag til direktiv om ændring af direktiv 2014/62/EU om strafferetlig beskyttelse af euroen og andre valutaer mod falskmøntneri

    Med forslaget ændres direktivet om beskyttelse af euroen og andre valutaer mod falskmøntneri ved, at overflødige halvårlige rapporter om antallet af personer, der retsforfølges og dømmes for falskmøntneri, fjernes.

    12.

    Forslag til direktiv om ændring af direktiv 2013/11/EU om alternativ tvistbilæggelse i forbindelse med tvister på forbrugerområdet

    Forslaget indeholder bestemmelser om en reduktion af de nuværende indberetningskrav gennem:

    ·Reduktion af hyppigheden af aktivitetsrapporter fra alternative tvistbilæggelsesinstanser: fra et år til to år og et obligatorisk indberetningspunkt mindre, nemlig om samarbejdet mellem alternative tvistbilæggelsesinstanser inden for netværk af alternative tvistbilæggelsesinstanser.

    ·Alternative tvistbilæggelsesinstanser skal ikke længere underrette de kompetente myndigheder for alternativ tvistbilæggelse om: Vurderingen af deres effektivitet, uddannelsen af deres personale og effektiviteten af den alternative tvistbilæggelsesprocedure, som den alternative tvistbilæggelsesinstans tilbyder.

    ·Fjernelse af erhvervsdrivendes oplysningspligt med hensyn til alternativ tvistbilæggelse.  

    13.

    Kommissionens delegerede direktiv om ændring af direktiv 2013/34/EU om årsregnskaber, konsoliderede regnskaber og tilhørende beretninger for visse virksomhedsformer (regnskabsdirektivet), jf. samme direktivs artikel 3, stk. 13

    Den delegerede retsakt indeholder bestemmelser om tilpasning til inflationen af størrelsestærsklerne for anvendelse af regnskabsdirektivet, hvilket forventes at resultere i reducerede indberetningskrav for mere end en million virksomheder.

    14.

    Kommissionens delegerede forordning om ændring af Kommissionens delegerede forordning (EU) 2016/232 af 15. december 2015 om supplerende regler til forordning (EU) nr. 1308/2013 for så vidt angår visse aspekter af producentsamarbejdet

    Den delegerede retsakt indeholder bestemmelser om forenkling af medlemsstaternes meddelelsespligt vedrørende deres beslutninger om på visse producentsamarbejdsorganisationers anmodning at udvide visse regler, der er fastsat af disse organisationer , til også at omfatte andre aktører, der opererer inden for samme sektor og samme økonomiske område.

    15.

    Kommissionens gennemførelsesforordning om ændring af:

    oKommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 180/2014 af 20. februar 2014 om regler for anvendelsen af forordning (EU) nr. 228/2013 (gennemførelse af POSEI)

    oKommissionens gennemførelsesforordning (EU) nr. 181/2014 om regler for anvendelsen af forordning (EU) nr. 229/2013 (gennemførelse til fordel for de mindre øer i Det Ægæiske Hav)

    Gennemførelsesforordningen indeholder bestemmelser om fjernelse af de årlige rapporter om de støtteberettigede ansøgninger, der er modtaget, og de beløb, der er afsat til foranstaltninger til fremme af den lokale produktion i regionerne i den yderste periferi og de små øer i Det Ægæiske Hav. Ved gennemførelsesforordningen fjernes også de automatiske meddelelser om godkendelse af retten til at anvende logoet for kvalitetslandbrugsprodukter, der er specifikke for fjernområderne.

    16.

    Kommissionens gennemførelsesforordning om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2022/128 af 21. december 2021 om regler for anvendelsen af forordning (EU) 2021/2116 om betalingsorganer og andre organer, finansiel forvaltning, regnskabsafslutning, kontrol, sikkerhedsstillelse og åbenhed

    Gennemførelsesforordningen indeholder bestemmelser om digitalisering af indberetningen af kontrolplaner og foranstaltninger, der er truffet for at kontrollere transaktioner inden for rammerne af den fælles landbrugspolitik.

    17.

    Kommissionens gennemførelsesforordning om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2015/1375 om særlige bestemmelser om offentlig kontrol af trikiner i kød

    Gennemførelsesforordningen indeholder bestemmelser om fjernelse af den årlige indberetning om undtagelser for trikinundersøgelse under kontrollerede opstaldningsforhold.

    18.

    Kommissionens gennemførelsesforordning om ændring 4 af Kommissionens gennemførelsesforordning (EF) nr. 999/2001 om fastsættelse af regler for forebyggelse af, kontrol med og udryddelse af visse transmissible spongiforme encephalopatier

    Ifølge gennemførelsesforordningen skal hyppigheden af rapporter om nationale avlsprogrammer med henblik på udvælgelse af resistens over for overførbare spongiforme encephalopatier mindskes.

    19.

    Kommissionens gennemførelsesforordning om ændring af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/2066 om overvågning og rapportering af drivhusgasemissioner i medfør af direktiv 2003/87/EF

    Gennemførelsesforordningen reducerer den hyppighed, hvormed operatører i energisektoren, energiintensive industrier og luftfart skal rapportere om forbedringer af deres metoder til overvågning af drivhusgasemissioner, uden at det undergraver behovet for fuldstændige data.

    20.

    Kommissionens gennemførelsesforordning om ændring 5 af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2022/92 om regler for anvendelsen af direktiv (EU) 2019/883 for så vidt angår metoder til indsamling af overvågningsdata og formatet til indberetning af passivt fisket affald

    Gennemførelsesforordningen indeholder bestemmelser om en strømlinet indberetning med hensyn til mængden af passivt fisket affald ved at reducere indberetningshyppigheden.

    21.

    Kommissionens gennemførelsesafgørelse om indrømmelse af undtagelser til visse medlemsstater i henhold til forordning (EF) nr. 1099/2008

    Gennemførelsesafgørelsen giver tidsbegrænsede undtagelser fra indberetningen af visse nationale statistikker med henblik på udvikling af nye metoder, dataundersøgelser, IT-systemer og adgang til nye datakilder på energiområdet for otte medlemsstater, der har anmodet om sådanne undtagelser.

    22.

    Revision af Rådets direktiv 92/106/EØF om visse former for kombineret godstransport mellem medlemsstaterne*

    Forslaget omfatter en forenkling af procedurerne, f.eks. ved at anvende digitale transportdataplatforme til dokumentation for opfyldelse af betingelserne for kombineret transport.

    23.

    Forslag til forordning om fiskeristatistikker*

    Den nye forordning vil ophæve eksisterende lovgivning med henblik på at forenkle den dataindsamling, der er nødvendig for at udarbejde europæiske fiskeristatistikker.

    24.

    Indførelse af en fælles formular i elektronisk format for at gøre det lettere at anvende udstationeringserklæringer*

    Digitaliseringen og indførelsen af en fælles formular vil forenkle udstationerede arbejdstageres erklæringer og gøre det lettere at anvende dem. Sammen med denne administrative forenkling vil der blive udviklet og tilvejebragt en flersproget og offentlig grænseflade, hvorigennem tjenesteydere kan anmelde udstationeringen af arbejdstagere, med henblik på de medlemsstater, der vælger at gøre brug af denne offentlige grænseflade.

    25.

    Kommissionens gennemførelsesforordning om ændring af gennemførelsesforordning (EU) 2020/1070*

    Gennemførelsesforordningen har til formål at reducere hyppigheden af rapporter om anvendelsen af Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2020/1070 om specificering af karakteristika for trådløse adgangspunkter med lille rækkevidde.

    26.

    Kommissionens gennemførelsesafgørelse om ændring af gennemførelsesafgørelse 2014/896/EU om Seveso III-direktivet*

    For så vidt angår Seveso III-direktivet, hvori de relevante rammer for risikostyringsforanstaltninger med henblik på at forebygge større uheld og begrænse følgerne heraf er fastsat, vil der i en gennemførelsesafgørelse blive fastsat et fireårigt indberetningsformat for medlemsstaternes fremsendelse af oplysninger om gennemførelsen, hvilket vil strømline og forenkle de nuværende indberetningsforpligtelser, der er fastsat i afgørelse 2014/896/EU.

    Afsnit C – Evalueringer og kvalitetskontroller for 2024

    Nr.

    Titel

    Beskrivelse

    1.

    Kvalitetskontrol af anvendelsen af princippet om, at forureneren betaler, på miljøområdet

    Princippet om, at forureneren betaler, betyder, at de, der forurener, skal betale for tiltag til forebyggelse af, bekæmpelse af og genopretning efter forurening og for de samfundsmæssige omkostninger ved forurening. Med denne kvalitetskontrol vil der blive set på, hvor godt princippet anvendes , bl.a. i de politikker, der kan have indvirkning på miljøet. Kvalitetskontrollen vil omfatte EU-politikker, der har indvirkning på miljøets tilstand, hvorved naturressourcerne forvaltes bæredygtigt, og biodiversiteten beskyttes, herunder ved at reducere forureningen af luft, vand og jord. Anvendelsen af princippet om, at forureneren betaler, på medlemsstatsniveau vil blive overvejet i forbindelse med anvendelsen af EU-retten og EU's politikker og anvendelsen af princippet om, at forureneren betaler, via EU-budgettet, herunder begrebet miljøskadelig støtte. Der vil ved kvalitetskontrollen også blive set nærmere på alle muligheder for at rationalisere indberetningskravene.

    2.

    Kvalitetskontrol af EU's forbrugerret om digital retfærdighed

    I den nye forbrugerdagsorden fra 2020 bebudede Kommissionen, at den vil undersøge, om der er behov for yderligere tiltag for at sikre den samme grad af retfærdighed online og offline. Ved denne kvalitetskontrol vil det blive vurderet, om tre horisontale forbrugerretlige instrumenter, nemlig direktiv 2005/29/EF om urimelig handelspraksis, direktiv 2011/83/EU om forbrugerrettigheder og direktiv 93/13/EØF om urimelige kontraktvilkår, i EU's forbrugerbeskyttelseslovgivning sikrer et højt beskyttelsesniveau i det digitale miljø. Det vil blive undersøgt, om de eksisterende EU-regler er tilstrækkelige til at håndtere forbrugerbeskyttelsesspørgsmål såsom, men ikke begrænset til, forbrugernes sårbarhed online, mørke mønstre, personaliseringspraksis, influencermarkedsføring og abonnementsaftaler. Det vil også blive vurderet, om der med fordel kan foretages en målrettet styrkelse eller strømlining af de gældende retsregler, samtidig med at der tages hensyn til og sikres sammenhæng med kommende lovgivning på det digitale område. Ved kvalitetskontrollen vil mulighederne for en mindskelse af byrder, omkostningsbesparelser og en forenkling, herunder med hensyn til indberetningskravene, blive undersøgt.

    3.

    Evaluering af forvaltningsforordningen (forordning (EU) 2018/1999)

    Forvaltningsforordningen har til formål at strømline og rationalisere medlemsstaternes indberetningsforpligtelser i hele energi- og klimalovgivningen. Formålet med evalueringen er at afdække, hvor effektive bestemmelserne i denne forordning indtil videre har været, og at undersøge eventuelle muligheder for yderligere rationalisering.  Evalueringen kan vise, at der er behov for yderligere strømlining som følge af den nye energi- og klimalovgivning, der følger af Fit for 55- og REPowerEU-målene og -ambitionerne. 

    4.

    Evaluering af direktivet om affald af elektrisk og elektronisk udstyr (direktiv 2012/19/EU)

    Evalueringen blev bebudet i retsakten om kritiske råstoffer. Formålet med EU-lovgivning om affald fra elektrisk og elektronisk udstyr er at beskytte miljøet og menneskers sundhed, medvirke til bæredygtig produktion og bæredygtigt forbrug og sikrer effektiv ressourceudnyttelse via forebyggelse og genanvendelse af affald. Med det stigende forbrug af elektronik og den teknologiske udvikling er affald af elektrisk og elektronisk udstyr blevet en af de hurtigst voksende affaldsstrømme i EU (og globalt). Ved evalueringen vil der blive gjort status over, hvordan direktivet fungerer. Det vil blive vurderet, om målene er opfyldt, og hvor relevant direktivet er, navnlig med hensyn til at etablere en cirkulær økonomi for elektrisk og elektronisk udstyr, som bidrager til genbrug og dermed Den Europæiske Unions uafhængighed af kritiske råstoffer. Der vil ved evalueringen også blive set nærmere på alle muligheder for at rationalisere rapporteringskravene.

    5.

    Evaluering af havstrategirammedirektivet (direktiv 2008/56/EF)

    I henhold til havstrategirammedirektivet skal medlemsstaterne udvikle strategier for at opnå en "god miljøtilstand" med henblik på at sikre rene, sunde og produktive have senest i 2020. Ved evalueringen vil resultaterne og manglerne ved rammedirektivet og effektiviteten af havstrategierne, herunder overvågnings-, vurderings- og rapporteringsforpligtelserne, blive vurderet. Mulighederne for forenkling og mindskelse af den administrative byrde, navnlig ved at reducere og lette medlemsstaternes indberetning og sikre fremtidig strømlining og harmonisering af overvågningskrav og indsamlede data til videre anvendelse i medlemsstaternes vurderinger, vil blive undersøgt. Rammens relevans i forbindelse med den europæiske grønne pagt vil også blive undersøgt, navnlig i lyset af EU's biodiversitetsstrategi for 2030, handlingsplanen for nulforurening, jord til bord-strategien (navnlig i forbindelse med fiskeri og akvakultur), strategien for bæredygtig og intelligent mobilitet (søtransport) og produktion af ren energi. Ved evalueringen vil der blive set på direktivets bidrag til disse initiativer samt de muligheder og udfordringer, de frembyder, med det overordnede mål at sikre, at EU gør fremskridt hen imod en mere effektiv og harmoniseret beskyttelse af sine have og oceaner i overensstemmelse med den grønne pagt. Desuden vil eventuelle muligheder for at strømline indberetningskravene blive undersøgt.

    6.

    Evaluering af direktivet om badevandskvalitet (direktiv 2006/7/EF)

    Ved evalueringen vil det blive undersøgt, hvordan direktivet har fungeret, og navnlig om det som supplement til den nationale indsats har bidraget til at beskytte folkesundheden og sikre rent vand. De forskellige muligheder for forenkling og/eller forbedringer (f.eks. strømlining) af lovgivningen i henhold til kravene om overvågning, kvalitetsevalueringskriterierne og indberetningskravene, men også for information/inddragelse af offentligheden vil blive undersøgt. Blandt disse muligheder er forbedringer gennem øget brug af teknologi og forenkling ved at fjerne krav, der kan være unødvendige.

    7.

    Evaluering af nitratdirektivetet (direktiv 91/676/EØF)

    Ved evalueringen bør det vurderes, om nitratdirektivet fortsat er egnet til formålet, om det er i overensstemmelse med EU's miljø- og klimaambitioner, og om det bidrager til et bæredygtigt og modstandsdygtigt landbrug og fødevaresikkerhed. Ved evalueringen vil der blive set på, om direktivet under de skiftende klimatiske og miljømæssige forhold hjælper landbrugerne med at tilpasse sig og øge modstandsdygtigheden, om det støtter nye landbrugsmetoder, samtidig med at det i tilstrækkelig grad fremmer genanvendelse af næringsstoffer fra forskellige kilder, herunder forarbejdet husdyrgødning. Ved evalueringen vil det desuden blive vurderet, hvordan direktivet kan bidrage til de forpligtelser, der blev indgået på konferencen for parterne i konventionen om den biologiske mangfoldighed (CBD COP15), med henblik på at reducere tabet af næringsstoffer med 50 % inden 2030. Et centralt mål vil også være at undersøge mulighederne for forenkling, byrder og omkostningsreduktioner med fokus på øget sammenhæng med anden lovgivning og udvikling inden for landbrugspraksis og -teknologi (f.eks. præcisionslandbrug, sikker anvendelse af ReNure-produkter).

    8.

    Evaluering af direktivet om eksplosivstoffer til civil brug (direktiv 2014/28/EU)

    Ved evalueringen vil det blive vurderet, hvor effektivt direktivet om eksplosivstoffer til civil brug er, herunder gennemførelsesretsakterne. Der vil blive set på direktivets sektorspecifikke bestemmelser på grundlag af evalueringen af bestemmelserne i den nye lovgivningsmæssige ramme. Derudover vil de potentielle synergier mellem dette direktiv og direktivet om pyrotekniske artikler eller andre EU-retsakter i relaterede sektorer blive undersøgt. Potentialet for på grund af digitaliseringen at forenkle sporbarheden af eksplosivstoffer til civil brug i forbindelse med grænseoverskridende overførsel vil blive vurderet, og alle muligheder for at strømline indberetningen i henhold til direktivet vil blive undersøgt.

    9.

    Evaluering af direktivet om pyrotekniske artikler (direktiv 2013/29/EU)

    Ved evalueringen vil det blive vurderet, hvor effektivt direktivet om pyrotekniske artikler er, herunder gennemførelsesretsakterne. Der vil blive set på direktivets specifikke bestemmelser på grundlag af evalueringen af bestemmelserne i den nye lovgivningsmæssige ramme. På grundlag af gennemførelsen af direktivet vil potentielle spørgsmål vedrørende kategorisering af fyrværkeri og aspekter vedrørende muligheden for at indføre strengere nationale regler for visse typer fyrværkeri også blive vurderet ved evalueringen. Den potentielle merværdi ved at indføre synergier mellem dette direktiv og direktivet om eksplosivstoffer til civil brug eller andre EU-retsakter i relaterede sektorer og ved at strømline indberetningskravene i henhold til direktivet vil blive vurderet.

    10.

    Evaluering af direktivet om måleinstrumenter (direktiv 2014/32/EF)

    Ved evalueringen vil det blive vurderet, hvordan direktivet om måleinstrumenter fungerer. Der vil blive set nærmere på direktivets anvendelsesområde (produktsortiment) og de tekniske krav til alle de produkter, der er omfattet af dets anvendelsesområde. Der vil også blive fokuseret på de væsentlige krav, og det vil blive kontrolleret, om de stadig er egnede til formålet i betragtning af de teknologiske fremskridt og den nuværende teknologiske udvikling. Derudover vil der også blive taget fat på aspekter af overholdelsen af forskrifterne på det digitale område, og det vil blive overvejet, om det er muligt at forenkle medlemsstaternes indberetningsforpligtelser i henhold til direktivet.

    11.

    Evaluering af direktivet om ikke-automatiske vægte (direktiv 2014/31/EU)

    Formålet med evalueringen er at vurdere, hvordan direktivet fungerer. Der vil blive set nærmere på direktivets anvendelsesområde (produktsortiment) og de tekniske krav til alle de produkter, der er omfattet af dets anvendelsesområde. Der vil blive fokuseret på de væsentlige krav, og det vil blive kontrolleret, om de stadig er egnede til formålet i betragtning af de teknologiske fremskridt og den nuværende teknologiske udvikling. Derudover vil der blive set på spørgsmålet om overholdelsen af forskrifterne på det digitale område, og det vil blive overvejet, om det er muligt at forenkle medlemsstaternes indberetningsforpligtelser i henhold til direktivet.

    12.

    Evaluering af, hvordan forordningen om europæisk standardisering (forordning (EU) nr. 1025/2012) fungerer

    I det seneste årti har karakteren af teknisk standardisering ændret sig på nationalt, europæisk og globalt plan. I Kommissionens standardiseringsstrategi fra februar 2022 beskrives udfordringerne og en række tiltag vedrørende europæisk standardisering til støtte for EU's politik og lovgivning. Ved evalueringen af forordningen vil det blive vurderet, om den stadig er egnet til formålet mere end ti år efter, at den blev taget i anvendelse. Evalueringen vil også danne grundlag for overvejelserne om den overordnede fremtidige styring af det europæiske standardiseringssystem. I overensstemmelse med de centrale elementer i Kommissionens standardiseringsstrategi fra 2022 er formålet med evalueringen at vurdere EU's systemkapacitet til rettidigt at levere standarder, der understøtter et grønt, digitalt og modstandsdygtigt indre marked i EU og er af global relevans. På grundlag af erfaringerne med gennemførelsen vil evalueringen omfatte aspekter såsom SMV'ers og samfundsaktørers deltagelse i standardisering, procedurereglerne for standardiseringsanmodninger, og i hvilket omfang EU's finansielle støtte til europæisk standardisering er berettiget eller ej, samt det dermed forbundne potentiale for forenkling og reduktion af byrder, bl.a. med hensyn til indberetningskrav. Ved evalueringen forventes det, at omkostningerne ved at fastsætte standarder, også i de forskellige faser af processen og for de forskellige involverede interessenter, og muligheden for at strømline indberetningsforpligtelserne vurderes.

    13.

    Midtvejsevaluering af Connecting Europe-faciliteten 2021-2027 (forordning (EU) 2021/1153)

    Ved midtvejsevalueringen vurderes de fremskridt, der er gjort med hensyn til at nå programmets mål, effektiviteten af ressourceudnyttelsen og programmets europæiske merværdi. Der vil også blive set på mulighederne for at reducere byrderne og rationalisere indberetningsforpligtelserne i Connecting Europe-faciliteten 2021-2027.

    14.

    Midtvejsevaluering af genopretnings- og resiliensfaciliteten (forordning (EU) 2021/241)

    Ved evalueringen af gennemførelsen af genopretnings- og resiliensfaciliteten vil det blive vurderet, i hvilket omfang målene er nået, ressourceanvendelsen er effektiv, og der skabes en merværdi på EU-plan. Der skal også tages hensyn til den fortsatte relevans af alle mål og foranstaltninger og potentiale for mindskelse af byrder og rationalisering af indberetningsforpligtelserne.

    15.

    Endelig evaluering af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling 2014-2020 (forordning (EF) nr. 1301/2013)

    Ved den endelige evaluering af gennemførelsen af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling 2014-2020 vil det blive vurderet, i hvilket omfang målene er nået, ressourceanvendelsen er effektiv, og der skabes en merværdi på EU-plan. Der skal også tages hensyn til den fortsatte relevans af alle mål og foranstaltninger og potentiale for mindskelse af byrder og rationalisering af indberetningsforpligtelserne.

    16.

    Evaluering af direktivet om administrativt samarbejde på beskatningsområdet (direktiv 2011/16/EU)

    Direktivet er et vigtigt redskab i forbindelse med bekæmpelsen af skattesvig, skatteunddragelse og skatteundgåelse. Ved denne evaluering vil det blive undersøgt, om direktivet er egnet til formålet, herunder om det er effektivt og virkningsfuldt. Der vil navnlig blive set på den potentielle rationalisering af de indberetningsforpligtelser, der følger af direktivet, hvilket skal danne grundlag for eventuelle forslag til reduktion af indberetningsbyrden.



    Bilag III Endnu ikke vedtagne forslag

    Nr.

    Fuld titel

    Referencer

    En europæisk grøn pagt

    1.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om forebyggelse af udledning af plastgranulat for at mindske mikroplastforurening

    COM(2023) 645 final 
    2023/0373 (COD) 
    16.10.2023

    2.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om krav om cirkularitet i design af køretøjer og om håndtering af udrangerede køretøjer, om ændring af forordning (EU) 2018/858 og (EU) 2019/1020 og om ophævelse af direktiv 2000/53/EF og 2005/64/EF

    COM(2023) 451 final 
    2023/0284 (COD) 
    13.7.2023

    3.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Rådets direktiv 96/53/EF om fastsættelse af de største tilladte dimensioner i national og international trafik og største tilladte vægt i international trafik for visse vejkøretøjer i brug i Fællesskabet

    COM(2023) 445 final 
    2023/0265 (COD) 
    11.7.2023

    4.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om anvendelse af jernbaneinfrastrukturkapacitet i det fælles europæiske jernbaneområde, om ændring af direktiv 2012/34/EU og om ophævelse af forordning (EU) nr. 913/2010

    COM(2023) 443 final 
    2023/0271 (COD) 
    11.7.2023

    5.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om opgørelse af drivhusgasemissioner fra transporttjenester

    COM(2023) 441 final 
    2023/0266 (COD) 
    11.7.2023

    6.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2008/98/EF om affald

    COM(2023) 420 final 
    2023/0234 (COD) 
    5.7.2023

    7.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om jordbundsovervågning og jordbundsmodstandsdygtighed (direktivet om jordbundsovervågning)

    COM(2023) 416 final 
    2023/0232 (COD) 
    5.7.2023

    8.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om produktion og markedsføring af forstligt formeringsmateriale, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031 og (EU) 2017/625 og om ophævelse af Rådets direktiv 1999/105/EF (forordningen om forstligt formeringsmateriale)

    COM(2023) 415 final 
    2023/0228 (COD) 
    5.7.2023

    9.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om produktion og markedsføring af planteformeringsmateriale i Unionen, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2016/2031, 2017/625 og 2018/848 og om ophævelse af Rådets direktiv 66/401/EØF, 66/402/EØF, 68/193/EØF, 2002/53/EF, 2002/54/EF, 2002/55/EF, 2002/56/EF, 2002/57/EF, 2008/72/EF og 2008/90/EF (forordning om planteformeringsmateriale)

    COM(2023) 414 final 
    2023/0227 (COD) 
    5.7.2023

    10.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om planter frembragt ved hjælp af visse nye genomteknikker samt fødevarer og foder, der er fremstillet heraf, og om ændring af forordning (EU) 2017/625

    COM(2023) 411 final 
    2023/0226 (COD) 
    5.7.2023

    11.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2017/852 af 17. maj 2017 om kviksølv for så vidt angår tandfyldningsamalgam og andre produkter tilsat kviksølv, der er omfattet af begrænsninger for fremstilling, import og eksport

    COM(2023) 395 final 
    2023/0272 (COD) 
    14.7.2023

    12.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2005/35/EF om forurening fra skibe og om indførelse af sanktioner, herunder strafferetlige sanktioner, for ulovlig forurening

    COM(2023) 273 final 
    2023/0171 (COD) 
    1.6.2023

    13.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2009/21/EF om opfyldelse af kravene til flagstater

    COM(2023) 272 final 
    2023/0172 (COD) 
    1.6.2023

    14.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2009/16/EF om havnestatskontrol

    COM(2023) 271 final 
    2023/0165 (COD) 
    1.6.2023

    15.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS direktiv om ændring af direktiv 2009/18/EF om de grundlæggende principper for undersøgelser af ulykker i søtransportsektoren

    COM(2023) 270 final 
    2023/0164 (COD) 
    1.6.2023

    16.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om Det Europæiske Agentur for Søfartssikkerhed og om ophævelse af forordning (EF) nr. 1406/2002

    COM(2023) 269 final 
    2023/0163 (COD) 
    1.6.2023

    17.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 561/2006 for så vidt angår minimumskravene for minimumspauser og daglig og ugentlig hviletid i sektoren for lejlighedsvis kørsel med personer

    COM(2023) 256 final 
    2023/0155 (COD) 
    24.5.2023

    18.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Rådets direktiv 2001/110/EF om honning, 2001/112/EF om frugtsaft og visse lignende produkter bestemt til konsum, 2001/113/EF om marmelade og frugtgelé samt kastanjecreme bestemt til konsum og 2001/114/EF om visse former for konserveret helt eller delvis inddampet mælk bestemt til konsum

    COM(2023) 201 final 
    2023/0105 (COD) 
    21.4.2023

    19.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om underbygning og kommunikation af udtrykkelige miljøanprisninger (direktivet om grønne anprisninger)

    COM(2023) 166 final 
    2023/0085 (COD) 
    22.3.2023

    20.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om fælles regler til fremme af afhjælpning af varer og om ændring af forordning (EU) 2017/2394, direktiv (EU) 2019/771 og (EU) 2020/1828

    COM(2023) 155 final 
    2023/0083 (COD)
    22.3.2023

    21.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2019/943 og (EU) 2019/942 samt direktiv (EU) 2018/2001 og (EU) 2019/944 med henblik på at forbedre udformningen af Unionens elektricitetsmarked

    COM(2023) 148 final 
    2023/0077 (COD)
    14.3.2023

    22.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1227/2011 og (EU) 2019/942 med henblik på at forbedre Unionens beskyttelse mod markedsmanipulation på engrosenergimarkedet

    COM(2023) 147 final 
    2023/0076 (COD)
    14.3.2023

    23.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2019/1242 for så vidt angår skærpelse af præstationsnormerne for nye tunge køretøjers CO2-emissioner og indarbejdning af indberetningsforpligtelser og om ophævelse af forordning (EU) 2018/956

    COM(2023) 88 final 
    2023/0042 (COD) 
    14.2.2023

    24.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2012/19/EU om affald af elektrisk og elektronisk udstyr (WEEE)

    COM(2023) 63 final 
    2023/0025 (COD) 
    7.2.2023

    25.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1272/2008 om klassificering, mærkning og emballering af stoffer og blandinger

    COM(2022) 748 final 
    2022/0432 (COD) 
    19.12.2022

    26.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om emballage og emballageaffald, om ændring af forordning (EU) 2019/1020 og direktiv (EU) 2019/904 og om ophævelse af direktiv 94/62/EF

    COM(2022) 677 final 
    2022/0396 (COD)
    30.11.2022

    27.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af en EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse

    COM(2022) 672 final 
    2022/0394 (COD) 
    30.11.2022

    28.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om typegodkendelse af motorkøretøjer og motorer samt af systemer, komponenter og separate tekniske enheder til sådanne køretøjer med hensyn til emissioner og batteriers holdbarhed (Euro 7) og om ophævelse af forordning (EF) nr. 715/2007 og (EF) nr. 595/2009

    COM(2022) 586 final 
    2022/0365 (COD) 
    10.11.2022

    29.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om luftkvaliteten og renere luft i Europa (omarbejdning)

    COM(2022) 542 final
    2022/0347 (COD) 
    26.10.2022

    30.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om rensning af byspildevand (omarbejdning)

    COM(2022) 541 final 
    2022/0345 (COD) 
    26.10.2022

    31.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2000/60/EF om fastlæggelse af en ramme for Fællesskabets vandpolitiske foranstaltninger, direktiv 2006/118/EF om beskyttelse af grundvandet mod forurening og forringelse og direktiv 2008/105/EF om miljøkvalitetskrav inden for vandpolitikken

    COM(2022) 540 final 
    2022/0344 (COD) 
    26.10.2022

    32.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om bæredygtig anvendelse af plantebeskyttelsesmidler og om ændring af forordning (EU) 2021/2115

    COM(2022) 305 final 
    2022/0196 (COD) 
    22.6.2022

    33.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om naturgenopretning

    COM(2022) 304 final 
    2022/0195 (COD) 
    22.6.2022

    34.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om rapportering af miljødata fra industrianlæg og oprettelse af en portal for industrielle emissioner

    COM(2022) 157 final 
    2022/0105 (COD) 
    5.4.2022

    35.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU af 24. november 2010 om industrielle emissioner (integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening) og Rådets direktiv 1999/31/EF af 26. april 1999 om deponering af affald

    COM(2022) 156 final 
    2022/0104 (COD) 
    5.4.2022

    36.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af harmoniserede betingelser for markedsføring af byggevarer, om ændring af forordning (EU) 2019/1020 og om ophævelse af forordning (EU) nr. 305/2011

    COM(2022) 144 final 
    2022/0094 (COD) 
    30.3.2022

    37.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af en ramme for krav til miljøvenligt design for bæredygtige produkter og om ophævelse af direktiv 2009/125/EF

    COM(2022) 142 final 
    2022/0095 (COD) 
    30.3.2022

    38.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om den Europæiske Unions geografiske betegnelser for vin, spiritus og landbrugsprodukter og kvalitetsordninger for landbrugsprodukter, om ændring af forordning (EU) nr. 1308/2013, (EU) 2017/1001 og (EU) 2019/787 og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1151/2012

    COM(2022) 134 final 
    2022/0089 (COD) 
    31.3.2022

    39.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om Unionens retningslinjer for udvikling af det transeuropæiske transportnet, ændring af forordning (EU) 2021/1153 og forordning (EU) nr. 913/2010 og ophævelse af forordning (EU) nr. 1315/2013

    COM(2021) 812 final 
    2021/0420 (COD) 
    14.12.2021

    40.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om reduktion af metanemissioner i energisektoren og om ændring af forordning (EU) 2019/942

    COM(2021) 805 final 
    2021/0423 (COD) 
    15.12.2021

    41.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det indre marked for gas fra vedvarende kilder, naturgas og brint (omarbejdning)

    COM(2021) 804 final 
    2021/0424 (COD) 
    15.12.2021

    42.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om fælles regler for de indre markeder for vedvarende gas, naturgas og brint

    COM(2021) 803 final 
    2021/0425 (COD) 
    15.12.2021

    43.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om bygningers energimæssige ydeevne (omarbejdning)

    COM(2021) 802 final 
    2021/0426 (COD) 
    15.12.2021

    44.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om overførsel af affald og om ændring af forordning (EU) nr. 1257/2013 og (EU) 2020/1056

    COM(2021) 709 final 
    2021/0367 (COD) 
    17.11.2021

    45.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om omstrukturering af EU-bestemmelserne for beskatning af energiprodukter og elektricitet (omarbejdning)

    COM(2021) 563 final 
    2021/0213 (CNS) 
    14.7.2021

    46.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om gennemførelsen af det fælles europæiske luftrum (omarbejdning)

    COM(2020) 579 final 
    22.9.2020 

    COM(2013) 410 final 
    2013/0186 (COD) 
    11.6.2013

    47.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2018/1139 for så vidt angår Den Europæiske Unions Luftfartssikkerhedsagenturs evne til at fungere som præstationsvurderingsorgan for det fælles europæiske luftrum

    COM(2020) 577 final 
    2020/0264 (COD) 
    22.9.2020

    Et Europa klar til den digitale tidsalder

    48.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om bekæmpelse af forsinket betaling i handelstransaktioner

    COM(2023) 533 final 
    2023/0323 (COD) 
    12.9.2023

    49.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om sikkerhedskrav til legetøj og om ophævelse af direktiv 2009/48/EF

    COM(2023) 462 final 
    2023/0290 (COD) 
    28.7.2023

    50.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om standardessentielle patenter og om ændring af forordning (EU) 2017/1001

    COM(2023) 232 final 
    2023/0133 (COD) 
    27.4.2023

    51.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det supplerende beskyttelsescertifikat for lægemidler (omarbejdning)

    COM(2023) 231 final 
    2023/0130 (COD) 
    27.4.2023

    52.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om udstedelse af tvangslicens med henblik på krisestyring og om ændring af forordning (EF) nr. 816/2006

    COM(2023) 224 final 
    2023/0129 (COD) 
    27.4.2023

    53.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det supplerende beskyttelsescertifikat for plantebeskyttelsesmidler (omarbejdning)

    COM(2023) 223 final 
    2023/0128 (COD) 
    27.4.2023

    54.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det fælles supplerende beskyttelsescertifikat for plantebeskyttelsesmidler

    COM(2023) 221 final 
    2023/0126 (COD) 
    27.4.2023

    55.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2009/102/EF og (EU) 2017/1132 for så vidt angår yderligere udvidelse og opgradering af anvendelsen af digitale værktøjer og processer inden for selskabsret

    COM(2023) 177 final 
    2023/0089 (COD) 
    29.3.2023

    56.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af en ramme for foranstaltninger til styrkelse af Europas økosystem for produktion af nettonulteknologier (forordningen om nettonulindustri)

    COM(2023) 161 final 
    2023/0081 (COD) 
    16.3.2023

    57.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af en ramme for at sikre en sikker og bæredygtig forsyning med kritiske råstoffer og om ændring af forordning (EU) nr. 168/2013, (EU) 2018/858, (EU) 2018/1724 og (EU) 2019/1020

    COM(2023) 160 final 
    2023/0079 (COD) 
    16.3.2023

    58.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om foranstaltninger til reduktion af omkostningerne ved etablering af gigabitnet til elektronisk kommunikation og om ophævelse af direktiv 2014/61/EU (forordning om gigabitinfrastruktur)

    COM(2023) 94 final 
    2023/0046 (COD) 
    23.2.2023

    59.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om foranstaltninger til sikring af et højt niveau af interoperabilitet i den offentlige sektor i hele Unionen ("forordningen om et interoperabelt Europa")

    COM(2022) 720 final 
    2022/0379 (COD) 
    18.11.2022

    60.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om retlig beskyttelse af mønstre (omarbejdning)

    COM(2022) 667 final 
    2022/0392 (COD) 
    28.11.2022

    61.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 6/2002 om EF-design og om ophævelse af Kommissionens forordning (EF) nr. 2246/2002

    COM(2022) 666 final 
    2022/0391 (COD) 
    28.11.2022

    62.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om tilpasning af reglerne om civilretligt ansvar uden for kontraktforhold til kunstig intelligens (direktivet om AI-ansvar)

    COM(2022) 496 final 
    2022/0303(COD) 
    28.9.2022

    63.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om produktansvar

    COM(2022) 495 final 
    2022/0302 (COD) 
    28.9.2022

    64.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om oprettelse af et nødinstrument for det indre marked og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 2679/98

    COM(2022) 459 final 
    2022/0278 (COD) 
    19.9.2022

    65.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2016/424, (EU) 2016/425, (EU) 2016/426, (EU) 2019/1009 og (EU) Nr. 305/2011 for så vidt angår hasteprocedurer for overensstemmelsesvurdering, vedtagelse af fælles specifikationer og markedsovervågning i forbindelse med en nødsituation på det indre marked

    COM(2022) 461 final 
    2022/0279 (COD) 
    19.9.2022

    66.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2000/14/EF, 2006/42/EF, 2010/35/EU, 2013/29/EU, 2014/28/EU, 2014/29/EU, 2014/30/EU, 2014/31/EU, 2014/32/EU, 2014/33/EU, 2014/34/EU, 2014/35/EU, 2014/53/EU og 2014/68/EU for så vidt angår hasteprocedurer for overensstemmelsesvurdering, vedtagelse af fælles specifikationer og markedsovervågning i forbindelse med en nødsituation på det indre marked

    COM(2022) 462 final 
    2022/0280 (COD) 
    19.9.2022

    67.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om horisontale cybersikkerhedskrav til produkter med digitale elementer og om ændring af forordning (EU) 2019/1020

    COM(2022) 454 final 
    2022/0272 (COD) 
    15.9.2022

    68.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om forbedring af arbejdsvilkårene for platformsarbejde

    COM(2021) 762 final 
    2021/0414 (COD) 
    9.12.2021

    69.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om harmoniserede regler for kunstig intelligens (forordningen om kunstig intelligens) og om ændring af visse af unionens lovgivningsmæssige retsakter

    COM(2021) 206 final 
    2021/0106 (COD) 
    21.4.2021

    70.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om respekt for privatliv og beskyttelse af personoplysninger i forbindelse med elektronisk kommunikation og om ophævelse af direktiv 2002/58/EF (forordning om databeskyttelse inden for elektronisk kommunikation)

    COM(2017) 10 final 
    2017/0003 (COD) 
    10.1.2017

    En økonomi, der tjener alle

    71.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om erhvervslivet i Europa: en ramme for indkomstbeskatning (BEFIT)

    COM(2023) 532 final 
    2023/0321 (CNS) 
    12.9.2023

    72.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om fastsættelse af intern afregningspris

    COM(2023) 529 final 
    2023/0322 (COD) 
    12.9.2023

    73.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om et system for beskatning baseret på små og mellemstores virksomheders hovedkontor og om ændring af direktiv 2011/16/EU

    COM(2023) 528 final 
    2023/0320 (CNS) 
    12.9.2023

    74.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om europæiske grænseoverskridende foreninger

    COM(2023) 516 final 
    2023/0315 (COD) 
    5.9.2023

    75.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1024/2012 og forordning (EU) 2018/1724 for så vidt angår anvendelsen af informationssystemet for det indre marked og den fælles digitale portal med henblik på visse krav, der er fastsat ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) .../... om europæiske grænseoverskridende foreninger

    COM(2023) 515 final 
    2023/0314 (COD) 
    5.9.2023

    76.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om indførelse af den digitale euro

    COM(2023) 369 final 
    2023/0212 (COD) 
    28.6.2023

    77.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om digitale eurotjenester udbudt af betalingstjenesteudbydere, som er etableret i en medlemsstat, der ikke har euroen som valuta, og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1230

    COM(2023) 368 final 
    2023/0211 (COD) 
    28.6.2023

    78.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om betalingstjenester i det indre marked og om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010

    COM(2023) 367 final 
    2023/0210 (COD) 
    28.6.2023

    79.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om betalingstjenester og elektroniske pengetjenester i det indre marked, om ændring af direktiv 98/26/EF og om ophævelse af direktiv (EU) 2015/2366 og 2009/110/EF

    COM(2023) 366 final 
    2023/0209 (COD) 
    28.6.2023

    80.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om eurosedlers og -mønters status som lovligt betalingsmiddel

    COM(2023) 364 final 
    2023/0208 (COD) 
    28.6.2023

    81.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om en ramme for adgang til finansielle data og om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010, (EU) nr. 1094/2010, (EU) nr. 1095/2010 og (EU) 2022/2554

    COM(2023) 360 final 
    2023/0205 (COD) 
    28.6.2023

    82.

    Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU, Euratom) 2020/2093 om fastlæggelse af den flerårige finansielle ramme for årene 2021-2027

    COM(2023) 337 final 
    2023/0201 (APP) 
    20.6.2023

    83.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om oprettelse af Ukraine-faciliteten

    COM(2023) 338 final 
    2023/0200 (COD) 
    20.6.2023

    84.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om oprettelse af platformen for strategiske teknologier for Europa ("STEP") og ændring af direktiv 2003/87/EF samt forordning (EU) 2021/1058, (EU) 2021/1056, (EU) 2021/1057, (EU) nr. 1303/2013, (EU) nr. 223/2014, (EU) 2021/1060, (EU) 2021/523, (EU) 2021/695, (EU) 2021/697 og (EU) 2021/241

    COM(2023) 335 final 
    2023/0199 (COD) 
    20.6.2023

    85.

    Ændret forslag til RÅDETS AFGØRELSE om ændring af afgørelse (EU, Euratom) 2020/2053 om ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter

    COM(2023) 331 final 
    2023/0430 (CNS) 
    20.6.2023

    86.

    Ændret forslag til RÅDETS FORORDNING om metoderne og proceduren for overdragelse af egne indtægter baseret på emissionshandelssystemet, CO2-grænsetilpasningsmekanismen, omfordelte overskud og egne indtægter baseret på statistisk opgjorte virksomhedsoverskud samt om foranstaltningerne for at opfylde likviditetskrav

    COM(2023) 333 final 
    2022/0071 (NLE) 
    20.6.2023

    87.

    Ændret forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU, Euratom) 2021/768 af 30. april 2021 for så vidt angår gennemførelsesforanstaltninger til Den Europæiske Unions nye egne indtægter

    COM(2023) 332 final 
    2022/0072 (APP) 
    20.6.2023

    88.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om hurtigere og sikrere lempelse af overskydende kildeskat

    COM(2023) 324 final 
    2023/0187 (CNS) 
    19.6.2023

    89.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om gennemsigtighed og integritet i forbindelse med miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige (ESG) vurderingsaktiviteter

    COM(2023) 314 final 
    2023/0177 (COD) 
    13.6.2023

    90.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2009/65/EF, 2009/138/EF, 2011/61/EU, 2014/65/EU og (EU) 2016/97 for så vidt angår reglerne for beskyttelse af detailinvestorer i Unionen

    COM(2023) 279 final 
    2023/0167 (COD) 
    24.5.2023

    91.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 1286/2014 for så vidt angår modernisering af dokumentet med central information

    COM(2023) 278 final 
    2023/0166 (COD) 
    24.5.2023

    92.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om EU-toldkodeksen og oprettelse af Den Europæiske Unions Toldmyndighed og om ophævelse af forordning (EU) nr. 952/2013

    COM(2023) 258 final 
    2023/0156 (NLE) 
    17.5.2023

    93.

    Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EØF) nr. 2658/87 for så vidt angår indførelse af en forenklet toldbehandling ved fjernsalg af varer og af forordning (EF) nr. 1186/2009 for så vidt angår afskaffelse af tærsklen for toldfritagelse

    COM(2023) 259 final 
    2023/0157 (NLE) 
    17.5.2023

    94.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF for så vidt angår momsreglerne for afgiftspligtige personer, der formidler fjernsalg af indførte varer, samt anvendelsen af særordningen for fjernsalg af varer, der indføres fra tredjelandsområder eller tredjelande, og særordningen for angivelse og betaling af importmoms

    COM(2023) 262 final 
    2023/0158 (CNS) 
    17.5.2023

    95.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om effektiv samordning af de økonomiske politikker og multilateral budgetovervågning og om ophævelse af Rådets forordning (EF) nr. 1466/97

    COM(2023) 240 final 
    2023/0138 (COD) 
    26.4.2023

    96.

    Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 1467/97 om fremskyndelse og afklaring af gennemførelsen af proceduren i forbindelse med uforholdsmæssigt store underskud

    COM(2023) 241 final 
    2023/0137 (CNS) 
    26.4.2023

    97.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2011/85/EU om krav til medlemsstaternes budgetmæssige rammer

    COM(2023) 242 final 
    2023/0136 (NLE) 
    26.4.2023

    98.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2014/59/EU og forordning (EU) nr. 806/2014 for så vidt angår visse aspekter af minimumskravet til kapitalgrundlag og nedskrivningsrelevante passiver

    COM(2023) 229 final 
    2023/0113 (COD) 
    18.4.2023

    99.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2014/49/EU for så vidt angår omfanget af indskudsbeskyttelse, brug af indskudsgarantiordningers midler, grænseoverskridende samarbejde og gennemsigtighed

    COM(2023) 228 final 
    2023/0115 (COD) 
    18.4.2023

    100.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2014/59/EU for så vidt angår foranstaltninger til tidlig indgriben, betingelser for afvikling og finansiering af afviklingshandlinger

    COM(2023) 227 final 
    2023/0112 (COD) 
    18.4.2023

    101.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 806/2014 for så vidt angår foranstaltninger til tidlig indgriben, betingelser for afvikling og finansiering af afviklingsforanstaltninger

    COM(2023) 226 final 
    2023/0111 (COD) 
    18.4.2023

    102.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2017/1129, (EU) nr. 596/2014 og (EU) nr. 600/2014 med henblik på at gøre offentlige kapitalmarkeder i Unionen mere attraktive for virksomheder og lette adgangen til kapital for små og mellemstore virksomheder

    COM(2022) 762 final 
    2022/0411 (COD) 
    7.12.2022

    103.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om strukturer med aktier med flere stemmer i selskaber, der anmoder om, at deres aktier optages til handel på et SMV-vækstmarked

    COM(2022) 761 final 
    2022/0406 (COD) 
    7.12.2022

    104.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2014/65/EU med henblik på at gøre offentlige kapitalmarkeder i Unionen mere attraktive for selskaber og lette adgangen til kapital for små og mellemstore virksomheder og om ophævelse af direktiv 2001/34/EF

    COM(2022) 760 final 
    2022/0405 (COD) 
    7.12.2022

    105.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om harmonisering af visse aspekter af insolvenslovgivningen

    COM(2022) 702 final 
    2022/0408 (COD) 
    7.12.2022

    106.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2009/65/EU, 2013/36/EU og (EU) 2019/2034 for så vidt angår behandling af koncentrationsrisici over for centrale modparter samt modpartsrisikoen i forbindelse med centralt clearede derivattransaktioner

    COM(2022) 698 final 
    2022/0404 (COD) 
    7.12.2022

    107.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 648/2012, (EU) nr. 575/2013 og (EU) 2017/1131 for så vidt angår foranstaltninger til at imødegå uforholdsmæssigt store eksponeringer mod tredjelandes centrale modparter og forbedre effektiviteten af Unionens clearingmarkeder

    COM(2022) 697 final 
    2022/0403 (COD) 
    7.12.2022

    108.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om forbud mod produkter fremstillet ved tvangsarbejde på EU-markedet

    COM(2022) 453 final 
    2022/0269 (COD) 
    14.9.2022

    109.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU, Euratom) 2018/1046 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget [omarbejdning]

    COM(2022) 223 final 
    2022/0162 (COD) 
    16.5.2022

    110.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU, Euratom) 2018/1046 om de finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget

    COM(2022) 184 final 
    2022/0125 (COD)
    22.4.2022

    111.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om virksomhedernes due diligence i forbindelse med bæredygtighed og om ændring af direktiv (EU) 2019/1937

    COM(2022) 71 final 
    2022/0051 (COD) 
    23.2.2022

    112.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om et regelsæt for genopretning og afvikling af forsikrings- og genforsikringsselskaber og om ændring af direktiv 2002/47/EF, 2004/25/EF, 2009/138/EF, (EU) 2017/1132 og forordning (EU) nr. 1094/2010 og (EU) nr. 648/2012

    COM(2021) 582 final 
    2021/0296 (COD) 
    22.9.2021

    113.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2009/138/EF for så vidt angår proportionalitet, kvaliteten af tilsynet, rapportering, foranstaltninger vedrørende langsigtede garantier, makroprudentielle værktøjer, bæredygtighedsrisici og tilsyn med koncerner og grænseoverskridende tilsyn

    COM(2021) 581 final 
    2021/0295 (COD) 
    22.9.2021

    114.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om anvendelse af et arrangement med generelle toldpræferencer og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 978/2012

    COM(2021) 579 final 
    2021/0297 (COD) 
    22.9.2021

    115.

    Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om ændring af afgørelse (EU, Euratom) 2020/2053 om ordningen for Den Europæiske Unions egne indtægter

    COM(2021) 570 final 
    2021/0430 (CNS) 
    22.12.2021

    116.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om regler til forebyggelse af misbrug af skuffeselskaber til skattemæssige formål og om ændring af direktiv 2011/16/EU

    COM(2021) 565 final 
    2021/0434 (CNS) 
    22.12.2021

    117.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om de mekanismer, medlemsstaterne skal indføre for at forebygge, at det finansielle system anvendes til hvidvask af penge eller finansiering af terrorisme, og om ophævelse af direktiv (EU) 2015/849

    COM(2021) 423 final 
    2021/0250 (COD) 
    20.7.2021

    118.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om oprettelse af Myndigheden for Bekæmpelse af Hvidvask af Penge og Finansiering af Terrorisme og om ændring af forordning (EU) nr. 1093/2010, (EU) nr. 1094/2010 og (EU) nr. 1095/2010

    COM(2021) 421 final 
    2021/0240 (COD) 
    20.7.2021

    119.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om forebyggende foranstaltninger mod anvendelse af det finansielle system til hvidvask af penge eller finansiering af terrorisme

    COM(2021) 420 final 
    2021/0239 (COD) 
    20.7.2021

    120.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om kreditservicevirksomheder, kreditkøbere og realisering af sikkerhedsstillelse

    COM(2018) 135 final 
    2018/0063 (COD) 
    14.3.2018

    121.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 883/2004 om koordinering af de sociale sikringsordninger og forordning (EF) nr. 987/2009 om de nærmere regler til gennemførelse af forordning (EF) nr. 883/2004

    COM(2016) 815 final 
    2016/0397 (COD) 
    13.12.2016

    122.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) nr. 806/2014 med henblik på oprettelsen af en europæisk indskudsforsikringsordning

    COM(2015) 586 final 
    2015/0270 (COD) 
    24.11.2015

    123.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EF) nr. 261/2004 om fælles bestemmelser om kompensation og bistand til luftfartspassagerer ved boardingafvisning og ved aflysning eller lange forsinkelser og forordning (EF) nr. 2027/97 om luftfartsselskabers erstatningsansvar ved luftbefordring af passagerer og deres bagage

    COM(2013) 130 final 
    2013/0072 (COD) 
    13.3.2013

    Fremme af vores europæiske levevis

    124.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af EU-procedurer for godkendelse og overvågning af humanmedicinske lægemidler og om fastsættelse af regler for Det Europæiske Lægemiddelagentur, om ændring af forordning (EF) nr. 1394/2007 og (EU) nr. 536/2014 og om ophævelse af forordning (EF) nr. 726/2004, (EF) nr. 141/2000 og (EF) nr. 1901/2006

    COM(2023) 193 final 
    2023/0131 (COD) 
    26.4.2023

    125.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om en EU-kodeks for humanmedicinske lægemidler og om ophævelse af direktiv 2001/83/EF og 2009/35/EF

    COM(2023) 192 final 
    2023/0132 (COD) 
    26.4.2023

    126.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om overførsel af retsforfølgning i straffesager

    COM(2023) 185 final 
    2023/0093 (COD) 
    5.4.2023

    127.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om den EU-dækkende virkning af visse frakendelser af førerretten

    COM(2023) 128 final 
    2023/0055 (COD) 
    1.3.2023

    128.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om kørekort, om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2022/2561 og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1724 og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2006/126/EF og Kommissionens forordning (EU) nr. 383/2012

    COM(2023) 127 final 
    2023/0053 (COD) 
    1.3.2023

    129.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv (EU) 2015/413 om fremme af grænseoverskridende udveksling af oplysninger om trafiksikkerhedsrelaterede færdselslovsovertrædelser

    COM(2023) 126 final 
    2023/0052 (COD) 
    1.3.2023

    130.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2011/36/EU om forebyggelse og bekæmpelse af menneskehandel og beskyttelse af ofrene herfor

    COM(2022) 732 final 
    2022/0426 (COD) 
    19.12.2022

    131.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om indsamling og overførsel af forhåndsinformation om passagerer (API) med henblik på at forbedre og lette kontrollen ved de ydre grænser, om ændring af forordning (EU) 2019/817 og forordning (EU) 2018/1726 og om ophævelse af Rådets direktiv 2004/82/EF

    COM(2022) 729 final 
    2022/0424 (COD) 
    13.12.2022

    132.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om definitionen af strafbare handlinger og sanktioner for så vidt angår overtrædelse af Unionens restriktive foranstaltninger

    COM(2022) 684 final 
    2022/0398 (COD) 
    2.12.2022

    133.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om én enkelt ansøgningsprocedure for en kombineret tilladelse til tredjelandsstatsborgere til at opholde sig og arbejde på en medlemsstats område og om et sæt fælles rettigheder for arbejdstagere fra tredjelande, der har lovligt ophold i en medlemsstat (omarbejdning)

    COM(2022) 655 final 
    2022/0131 (COD) 
    27.4.2022

    134.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om tredjelandsstatsborgeres status som fastboende udlænding (omarbejdning)

    COM(2022) 650 final 
    2022/0134 (COD) 
    27.4.2022

    135.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om import-, eksport- og transitforanstaltninger for skydevåben samt væsentlige komponenter og ammunition hertil og om gennemførelse af artikel 10 i De Forenede Nationers protokol om bekæmpelse af ulovlig fremstilling af og handel med skydevåben og dele, komponenter samt ammunition hertil, der supplerer De Forenede Nationers konvention om bekæmpelse af grænseoverskridende organiseret kriminalitet (FN's våbenprotokol) (omarbejdning)

    COM(2022) 480 final 
    2022/0288 (COD) 
    27.10.2022

    136.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om kvalitets- og sikkerhedsstandarder for substanser af menneskelig oprindelse bestemt til anvendelse i mennesker og om ophævelse af direktiv 2002/98/EF og 2004/23/EF

    COM(2022) 338 final 
    2022/0216 (COD) 
    14.7.2022

    137.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om inddrivelse og konfiskation af aktiver

    COM(2022) 245 final 
    2022/0167 (COD) 
    25.5.2022

    138.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om regler til forebyggelse og bekæmpelse af seksuelt misbrug af børn

    COM(2022) 209 final 
    2022/0155 (COD) 
    11.5.2022

    139.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om det europæiske sundhedsdataområde

    COM(2022) 197 final 
    2022/0140 (COD) 
    3.5.2022

    140.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU) 2016/399 om en EU-kodeks for personers grænsepassage

    COM(2021) 891 final 
    2021/0428 (COD) 
    14.12.2021

    141.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om håndtering af tilfælde af instrumentalisering på migrations- og asylområdet

    COM(2021) 890 final 
    2021/0427 (COD) 
    14.12.2021

    142.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om elektronisk udveksling af data med henblik på politisamarbejde ("Prüm II"), om ændring af Rådets afgørelse 2008/615/RIA og 2008/616/RIA og Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/1726, 2019/817 og 2019/818

    COM(2021) 784 final 
    2021/0410 (COD) 
    8.12.2021

    143.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om foranstaltninger over for transportvirksomheder, der letter eller deltager i menneskehandel eller smugling af migranter i forbindelse med ulovlig indrejse på Den Europæiske Unions område

    COM(2021) 753 final 
    2021/0387(COD) 
    23.11.2021

    144.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om oprettelse af "Eurodac" til sammenligning af fingeraftryk med henblik på en effektiv anvendelse af [forordning (EU) nr. 604/2013 om fastsættelse af kriterier og procedurer til afgørelse af, hvilken medlemsstat der er ansvarlig for behandlingen af en ansøgning om international beskyttelse, der er indgivet af en tredjelandsstatsborger eller en statsløs i en af medlemsstaterne], identificering af en tredjelandsstatsborger eller en statsløs person med ulovligt ophold og om medlemsstaternes retshåndhævende myndigheders og Europols adgang til at indgive anmodning om sammenligning med Eurodacoplysninger med henblik på retshåndhævelse (omarbejdning)

    COM(2020) 614 final 
    23.9.2020 

    COM(2016) 272 final 
    2016/0132 (COD) 
    4.5.2016

    145.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om håndtering af krisesituationer og force majeure på migrations- og asylområdet

    COM(2020) 613 final 
    2020/0277 (COD) 
    23.9.2020

    146.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om indførelse af screening af tredjelandsstatsborgere ved de ydre grænser og om ændring af forordning (EF) nr. 767/2008, (EU) 2017/2226, (EU) 2018/1240 og (EU) 2019/817

    COM(2020) 612 final 
    2020/0278 (COD) 
    23.9.2020

    147.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om en fælles procedure for international beskyttelse i EU og om ophævelse af direktiv 2013/32/EU

    COM(2020) 611 final 
    23.9.2020 

    COM(2016) 467 final 
    2016/0224 (COD) 
    13.7.2016

    148.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om asylforvaltning og migrationsstyring og om ændring af Rådets direktiv 2003/109/EF og forslaget til forordning (EU) XXX/XXX [Asyl- og Migrationsfonden]

    COM(2020) 610 final 
    2020/0279 (COD) 
    23.9.2020

    149.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om fælles standarder og procedurer i medlemsstaterne for tilbagesendelse af tredjelandsstatsborgere med ulovligt ophold (omarbejdning)

    COM(2018) 634 final 
    2018/0329 (COD) 
    12.9.2018

    150.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om indførelse af en EU-genbosætningsramme og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 516/2014

    COM(2016) 468 final 
    2016/0225 (COD) 
    13.7.2016

    151.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastsættelse af standarder for anerkendelse af tredjelandsstatsborgere eller statsløse som personer med international beskyttelse, for en ensartet status for flygtninge eller for personer, der er berettiget til subsidiær beskyttelse, og for indholdet af en sådan beskyttelse og om ændring af Rådets direktiv 2003/109/EF af 25. november 2003 om tredjelandsstatsborgeres status som fastboende udlænding

    COM(2016) 466 final 
    2016/0223 (COD) 
    13.7.2016

    152.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om fastlæggelse af standarder for modtagelse af ansøgere om international beskyttelse (omarbejdning)

    COM(2016) 465 final 
    2016/0222 (COD) 
    13.7.2016



    Nyt skub i europæisk demokrati

    153.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om indførelse af EU-handicapkortet og EU-parkeringskortet for personer med handicap

    COM(2023) 512 final 
    2023/0311 (COD) 
    6.9.2023

    154.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2012/29/EU om minimumsstandarder for ofre for kriminalitet med hensyn til rettigheder, støtte og beskyttelse og om erstatning af Rådets rammeafgørelse 2001/220/RIA

    COM(2023) 424 final 
    2023/0250 (COD) 
    11.7.2023

    155.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om supplerende procedureregler for håndhævelse af forordning (EU) 2016/679

    COM(2023) 348 final 
    2023/0202 (COD) 
    4.7.2023

    156.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om bekæmpelse af korruption, om erstatning af Rådets rammeafgørelse 2003/568/RIA og konventionen om bekæmpelse af bestikkelse, der involverer tjenestemænd ved De Europæiske Fællesskaber eller i Den Europæiske Unions medlemsstater, og om ændring af Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2017/1371

    COM(2023) 234 final 
    2023/0135 (COD) 
    3.5.2023

    157.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om standarder for ligestillingsorganer på området ligebehandling af alle uanset race eller etnisk oprindelse, ligebehandling i forbindelse med beskæftigelse og erhverv mellem personer uanset religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering og ligebehandling af kvinder og mænd med hensyn til social sikring og i forbindelse med adgang til og levering af varer og tjenesteydelser og om ophævelse af artikel 13 i direktiv 2000/43/EF og artikel 12 i direktiv 2004/113/EF

    COM(2022) 689 final 
    2022/0401 (APP) 
    7.12.2022

    158.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om standarder for ligestillingsorganer på området ligebehandling af og lige muligheder for kvinder og mænd i forbindelse med beskæftigelse og erhverv og om ophævelse af artikel 20 i direktiv 2006/54/EF og artikel 11 i direktiv 2010/41/EU

    COM(2022) 688 final 
    2022/0400 (COD) 
    7.12.2022

    159.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om oprettelse af en fælles ramme for medietjenester i det indre marked (europæisk retsakt om mediefrihed) og om ændring af direktiv 2010/13/EU

    COM(2022) 457 final 
    2022/0277 (COD) 
    16.9.2022

    160.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om beskyttelse af personer, der engagerer sig offentligt, mod åbenbart grundløse eller urimelige retssager ("strategiske retssager mod offentligt engagement")

    COM(2022) 177 final 
    2022/0117 (COD) 
    27.4.2022

    161.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om bekæmpelse af vold mod kvinder og vold i hjemmet

    COM(2022) 105 final 
    2022/0066 (COD) 
    8.3.2022

    162.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV om strafferetlig beskyttelse af miljøet og om erstatning af direktiv 2008/99/EF

    COM(2021) 851 final 
    2021/0422 (COD) 
    15.12.2021

    163.

    Et mere inklusivt og beskyttende Europa: udvidelse af listen over strafbare handlinger i EU til også at omfatte hadefuld tale og hadforbrydelser

    COM(2021) 777 final 
    9.12.2021

    164.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om en statut for og finansiering af europæiske politiske partier og europæiske politiske fonde (omarbejdning)

    COM(2021) 734 final 
    2021/0375 (COD) 
    25.11.2021

    165.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om fastsættelse af de nærmere regler for valgret og valgbarhed ved kommunale valg for unionsborgere, der har bopæl i en medlemsstat, hvor de ikke er statsborgere (omarbejdning)

    COM(2021) 733 final 
    2021/0373 (CNS) 
    25.11.2021

    166.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om fastsættelse af de nærmere regler for valgret og valgbarhed ved valg til Europa-Parlamentet for unionsborgere, der har bopæl i en medlemsstat, hvor de ikke er statsborgere (omarbejdning)

    COM(2021) 732 final 
    2021/0372 (CNS) 
    25.11.2021

    167.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om gennemsigtighed og målretning i forbindelse med politisk reklame

    COM(2021) 731 final 
    2021/0381 (COD) 
    25.11.2021

    168.

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om, hvilken lovgivning der finder anvendelse med hensyn til virkningerne for tredjepart af overdragelse af fordringer

    COM(2018) 96 final 
    2018/0044 (COD) 
    12.3.2018

    169.

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om gennemførelse af princippet om ligebehandling af alle uanset religion eller tro, handicap, alder eller seksuel orientering

    COM(2008) 426 final 
    2008/0140 (CNS) 
    2.7.2008



    Bilag IV: Tilbagetrækning af forslag 6

    Nr.

    Referencer

    Titel

    Begrundelse for tilbagetrækningen

    En europæisk grøn pagt

    1.

    COM(2021) 74 final 
    2021/0040 (NLE)

    Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Organisationen for International Civil Luftfart for så vidt angår meddelelse af afvigelser i forhold til del II i bilag 6 til konventionen angående international civil luftfart

    Ikke længere aktuel: Rådets afgørelse (EU) 2023/746 om fastsættelse af kriterierne og proceduren for fastlæggelse af den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Organisationen for International Civil Luftfart, til vedtagelsen eller ændringerne af internationale standarder og international anbefalet praksis og til underretningen om afvigelser med hensyn til vedtagne internationale standarder blev vedtaget den 28. marts 2023, hvilket gør forslaget forældet i dette format. Vil blive genfremlagt som baggrundsinformation

    2.

    COM(2020) 247 final 
    2020/0120 (NLE)

    Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om den holdning, der skal indtages på Den Europæiske Unions vegne i Organisationen for International Civil Luftfart for så vidt angår underretning om afgivelser fra bilag 1 og 6 til konventionen angående international civil luftfart som følge af covid-19-pandemien

    Ikke længere aktuel: Organisationen for International Civil Luftfart gav kun tilladelse til underretning om afvigelser indtil 2022.

    En økonomi, der tjener alle

    3.

    COM(2021) 569 final 
    2021/0429 (APP)

    Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af forordning (EU, Euratom) 2020/2093 om fastlæggelse af den flerårige finansielle ramme for årene 2021-2027

    Ikke længere aktuel: Forslaget er erstattet og overflødiggjort af Kommissionens forslag COM(2023) 337 af 20. juni 2023, der blev fremlagt i forbindelse med midtvejsevalueringen af den flerårige finansielle ramme for 2021-2027.

    4.

    COM(2017) 824 final 
    2017/0335 (CNS)

    Forslag til RÅDETS DIREKTIV om bestemmelser til styrkelse af den finanspolitiske ansvarlighed og den mellemfristede budgetmæssige udvikling i medlemsstaterne

    Ikke længere aktuel: Formålet med dette forslag forfølges nu gennem pakken om revision af den økonomiske styring.

    Fremme af vores europæiske levevis

    5.

    COM(2019) 110 final 
    2019/0060 (NLE)

    Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse af aftalen mellem Den Europæiske Union og Bosnien-Hercegovina om tiltag, som gennemføres af Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning i Bosnien-Hercegovina

    Ikke længere aktuel: Det retsgrundlag, som forslaget var baseret på (forordning (EU) 2016/1624), blev ophævet ved forordning (EU) 2019/1896 om den europæiske grænse- og kystvagt, hvilket gjorde dette forslag forældet.

    6.

    COM(2018) 611 final 
    2018/0318 (NLE)

    Forslag til RÅDETS AFGØRELSE om indgåelse på Unionens vegne af statusaftalen mellem Den Europæiske Union og Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien om aktioner, som gennemføres af Det Europæiske Agentur for Grænse- og Kystbevogtning i Den Tidligere Jugoslaviske Republik Makedonien

    Ikke længere aktuel: Det retsgrundlag, som forslaget var baseret på (forordning (EU) 2016/1624), blev ophævet ved forordning (EU) 2019/1896 om den europæiske grænse- og kystvagt, hvilket gjorde dette forslag forældet. 

    (1)    I overensstemmelse med den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning indeholder dette bilag nærmere oplysninger – for så vidt som de foreligger – om initiativerne i Kommissionens arbejdsprogram. Oplysningerne er angivet i parentes ved hvert initiativ og er kun vejledende, idet der kan ske ændringer under det forberedende arbejde, navnlig i lyset af resultatet af konsekvensanalyserne.
    (2)    I dette bilag redegøres der for de forslag og initiativer, som Kommissionen har vedtaget siden marts 2023, og yderligere forslag og initiativer, der vil blive vedtaget af Kommissionen inden for rammerne af dette arbejdsprogram eller senere, og som vil rationalisere og strømline EU's indberetningskrav. Dette bilag indeholder også kommende initiativer og de væsentligste Refit-evalueringer og kvalitetskontroller, som Kommissionen vil gennemføre i 2024.
    (3)    Et betydeligt antal forslag er ved at blive vedtaget sammen med Kommissionens arbejdsprogram for 2024. De forslag, der vil blive vedtaget efterfølgende, er markeret med "*".
    (4)    Kommissionen har forelagt udkastet til retsakt for det relevante komitologiudvalg.
    (5)    Kommissionen har forelagt udkastet til retsakt for det relevante komitologiudvalg.
    (6)    Listen indeholder de lovgivningsforslag, som Kommissionen agter at trække tilbage inden for seks måneder.
    Top