Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AP0402

    P9_TA(2023)0402 — EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse — Ændringer vedtaget af Europa-Parlamentet den 21. november 2023 om fastlæggelse af en EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse (COM(2022)0672 – C9-0399/2022 – 2022/0394(COD)) (Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

    EUT C, C/2024/4235, 24.7.2024, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4235/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4235/oj

    European flag

    Den Europæiske Unions
    Tidende

    DA

    C-udgaven


    C/2024/4235

    24.7.2024

    P9_TA(2023)0402

    EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse

    Ændringer vedtaget af Europa-Parlamentet den 21. november 2023 om fastlæggelse af en EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse (COM(2022)0672 – C9-0399/2022 – 2022/0394(COD))  (1)

    (Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

    (C/2024/4235)

    Ændring 1

    Forslag til forordning

    Titel

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af en EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om fastlæggelse af en EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse , kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter

    Ændring 2

    Forslag til forordning

    Betragtning 1

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (1)

    I henhold til Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne af De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (22) (Parisaftalen), har det internationale samfund indgået en aftale om at holde stigningen i den globale gennemsnitstemperatur et godt stykke under 2 °C over det førindustrielle niveau og fortsætte bestræbelserne på at begrænse temperaturstigningen til 1,5 °C over det førindustrielle niveau. Unionen og dens medlemsstater er parter i Parisaftalen og er stærkt engageret i dens gennemførelse ved at reducere drivhusgasemissionerne og øge kulstoffjernelsen.

    (1)

    I henhold til Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne af De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (22) (Parisaftalen), har det internationale samfund indgået en aftale om at holde stigningen i den globale gennemsnitstemperatur et godt stykke under 2 °C over det førindustrielle niveau og fortsætte bestræbelserne på at begrænse temperaturstigningen til 1,5 °C over det førindustrielle niveau. Denne forpligtelse er blevet styrket med vedtagelsen inden for rammerne af UNFCCC af Glasgowklimaaftalen den 13. november 2021, hvor UNFCCC-partskonferencen, der tjener som møde for parterne i Parisaftalen, anerkender, at virkningerne af klimaændringerne vil være langt mindre ved en temperaturstigning på 1,5 C sammenlignet med en på 2 C, og er fast besluttet på at fortsætte bestræbelserne på at begrænse temperaturstigningen til 1,5 C. Unionen og dens medlemsstater er parter i Parisaftalen og er stærkt engageret i dens gennemførelse ved at reducere drivhusgasemissionerne og øge kulstoffjernelsen og den kulstofbindende dyrkning .

    Ændring 3

    Forslag til forordning

    Betragtning 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (2)

    På globalt plan peger den seneste rapport (23) fra Det Internationale Panel om Klimaændringer (IPCC) i retning af en aftagende sandsynlighed for, at den globale opvarmning kan begrænses til 1,5 °C, medmindre det lykkes hurtigt og i mærkbar grad at reducere drivhusgasemissionerne i de kommende årtier. Det fremgår ligeledes klart af IPCC-rapporten, at anvendelsen af kuldioxidfjernelse for at opveje de restemissioner, der vanskeligt lader sig nedbringe, er uundgåelig, hvis nettonul-CO2-emissioner eller nettonul-drivhusgasemissioner skal opnås. Dette vil forudsætte udbredelse af stort anlagte bæredygtige aktiviteter til opsamling af CO2 fra atmosfæren og varig lagring heraf i geologiske deponier, i terrestriske og marine økosystemer eller i produkter. Indtil videre er Unionen med de nugældende politikker ikke på rette kurs til at levere den fornødne kulstoffjernelse: Kulstoffjernelsen i de terrestriske økosystemer har været aftagende i de seneste år, og i øjeblikket finder der ingen nævneværdig industriel kulstoffjernelse sted i Unionen.

    2)

    På globalt plan peger den seneste rapport (23) fra Det Internationale Panel om Klimaændringer (IPCC) i retning af en aftagende sandsynlighed for, at den globale opvarmning kan begrænses til 1,5 °C, medmindre det lykkes hurtigt og i mærkbar grad at reducere drivhusgasemissionerne i dette årti og i de kommende årtier. Det fremgår ligeledes klart af IPCC-rapporten, at "selv om opnåelse af kulstofneutralitet (CO2) eller nettonulemissioner af drivhusgasser kræver dybe og hurtige reduktioner af bruttoemissionerne, er anvendelsen af kuldioxidfjernelse for at opveje de restemissioner, der vanskeligt lader sig nedbringe, uundgåelig, hvis nettonul-CO2-emissioner eller nettonul-drivhusgasemissioner skal opnås. ", og at "CO2-fjernelse vil være nødvendig for at opnå negative nettoemissioner af CO2". Dette vil forudsætte udbredelse af stort anlagte sikre og bæredygtige aktiviteter til opsamling af CO2 fra atmosfæren og varig lagring heraf i geologiske deponier, i terrestriske og marine økosystemer eller i produkter. Indtil videre er Unionen med de nugældende politikker ikke på rette kurs til at levere den fornødne kulstoffjernelse: Kulstoffjernelsen i de terrestriske økosystemer har været aftagende i de seneste år, og i øjeblikket finder der ingen nævneværdig industriel kulstoffjernelse sted i Unionen.

    Ændring 4

    Forslag til forordning

    Betragtning 3

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (3)

    Formålet med denne forordning er at opstille en frivillig EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse med henblik på at tilskynde til at udbrede kulstoffjernelse af høj kvalitet under fuld overholdelse af målene om biodiversitet og nulforurening. Den er et middel til at støtte opfyldelsen af Unionens mål i henhold til Parisaftalen, navnlig målet om kollektiv klimaneutralitet senest i 2050 som fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1119 (24). Unionen har også givet tilsagn om at opnå negative emissioner efter 2050. Et vigtigt instrument til at øge kulstoffjernelsen i terrestriske økosystemer er Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/84125, som i øjeblikket foreligger til gennemgang. Formålet med denne gennemgang er at fastsætte et EU-mål for nettofjernelse på 310 mio. ton CO2-ækvivalenter senest i 2030 og fordele de respektive mål på hver medlemsstat.  (25)

    (3)

    Formålet med denne forordning er at opstille en frivillig EU-certificeringsramme for kulstoffjernelse , kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter med henblik på at tilskynde til at udbrede sikker og bæredygtig kulstoffjernelse af høj kvalitet, kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter under fuld overholdelse af målene om biodiversitet og nulforurening. Den er et middel til at støtte opfyldelsen af Unionens mål i henhold til Parisaftalen, navnlig målet om kollektiv klimaneutralitet senest i 2050 som fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1119 (24) , som et supplement til den uigenkaldelige og gradvise reduktion af menneskeskabte drivhusgasemissioner på tværs af alle sektorer for at opfylde de målsætninger og mål, der er fastsat i nævnte forordning, og målene i Parisaftalen. Unionen har også givet tilsagn om at opnå negative emissioner efter 2050. Et vigtigt instrument til at øge kulstoffjernelsen i terrestriske økosystemer er Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/841 (25), som i øjeblikket foreligger til gennemgang.

    Ændring 5

    Forslag til forordning

    Betragtning 4

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (4)

    EU-certificeringsrammen vil støtte udviklingen af kulstoffjernelsesaktiviteter i Unionen, hvilket udmønter sig i en utvetydig nettofordel ved kulstoffjernelsen , samtidig med at der sættes en stopper for grønvask. Angående kulstofbindende dyrkning bør en sådan certificeringsramme også tilskynde til at udbrede kulstoffjernelsesaktiviteter , hvormed der opnås sidegevinster for biodiversiteten, og derved nås de naturgenopretningsmål, der er fastsat i EU-lovgivningen om naturgenopretning. EU-certificeringsrammen vil på afgørende vis bidrage til at opfylde Unionens mål om at modvirke klimaændringer som fastsat i internationale aftaler og i EU-lovgivningen.

    (4)

    EU-certificeringsrammen vil støtte udviklingen af kulstoffjernelsesaktiviteter samt aktiviteter med kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter i Unionen, hvilket udmønter sig i en utvetydig nettofordel, samtidig med at der sættes en stopper for grønvask. Angående kulstofbindende dyrkning bør en sådan certificeringsramme også tilskynde til at udbrede aktiviteter , hvormed der opnås sidegevinster for biodiversiteten, og derved nås de naturgenopretningsmål, der er fastsat i EU-lovgivningen om naturgenopretning. EU-certificeringsrammen vil på afgørende vis bidrage til at opfylde Unionens mål om at modvirke klimaændringer som fastsat i internationale aftaler og i EU-lovgivningen.

    Ændring 6

    Forslag til forordning

    Betragtning 4 a (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (4a)

    Flere medlemmer af Det Europæiske Økonomiske Samarbejdsområde (EØS) og andre tredjelande, der grænser op til Unionen, såsom Norge og Island, har et betydeligt potentiale for geologisk lagring af CO2. Hvis der er indgået en juridisk bindende aftale mellem Unionen og et EØS-medlem eller et andet tredjeland, der grænser op til Unionen, og det pågældende land anvender de samme retlige krav som dem, der er fastsat i direktiv 2009/31/EF, bør EU-certificeringsrammen også finde anvendelse på atmosfærisk eller biogent kulstof, der opfanges i Unionen, men som lagres geologisk i det pågældende EØS-medlem eller i det land, der grænser op til Unionen.

    Ændring 7

    Forslag til forordning

    Betragtning 4 b (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (4b)

    EU-certificeringsrammen skal også tilskynde til forskning og innovation, samtidig med at den rolle, som Horisont Europa-missionerne og andre programmer inden for teknologier spiller med hensyn til kapacitet til kulstoffjernelse fremhæves, idet der tages hensyn til de eksisterende processer og den mulige udvikling med henblik på at lette adgangen til markedet for nye teknologier.

    Ændring 8

    Forslag til forordning

    Betragtning 4 c (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (4c)

    I den forbindelse bør Kommissionen og medlemsstaterne indgå et tværfagligt samarbejde med inddragelse af nationale og regionale forskningsinstitutioner, videnskabsfolk, landbrugere og små og mellemstore virksomheder.

    Ændring 9

    Forslag til forordning

    Betragtning 5

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (5)

    For at støtte operatører, der er villige til at gøre en yderligere indsats for at øge kulstoffjernelsen på en bæredygtig måde, bør der i EU-certificeringsrammen tages hensyn til de forskellige typer af kulstoffjernelsesaktiviteter , deres særtræk og de dermed forbundne miljøpåvirkninger. Denne forordning bør derfor indeholde klare definitioner af kulstoffjernelse, kulstoffjernelsesaktiviteter og andre elementer i EU-certificeringsrammen.

    (5)

    Aktiviteter vedrørende kulstoffjernelse, kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter har forskellige karakteristika med hensyn til lagringsprocessen, lagringsmediet og lagringens forventede varighed, som kan variere fra årtier til århundreder for visse kulstofbindende dyrkningsaktiviteter eller lagring i visse produkter, til permanent lagring i geologiske formationer, hvis stedet for geologisk lagring af CO2 udvælges og forvaltes hensigtsmæssigt. For at sikre rammens integritet og samtidig støtte operatører, der er villige til at gøre en yderligere indsats for at øge kulstofbinding eller biogene emissionsreduktioner på en bæredygtig måde, bør EU-certificeringsrammen klart sondre mellem de forskellige typer aktiviteter , deres særtræk og de dermed forbundne miljøpåvirkninger. Denne forordning bør derfor klart adskille definitionerne, kvalitetskriterierne og reglerne for anvendelse i forbindelse med aktiviteter vedrørende kulstoffjernelse, kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter i EU-certificeringsrammen.

    Ændring 10

    Forslag til forordning

    Betragtning 5 a (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (5a)

    I henhold til Unionens certificeringsramme bør aktiviteter, der under normale omstændigheder og under anvendelse af passende forvaltningspraksis sikrer permanent lagring af atmosfærisk eller biogent kulstof i flere århundreder gennem geologisk lagring af CO2, såsom bioenergi med kulstofopsamling og -lagring og direkte luftopsamling og -lagring eller gennem permanent bundet kulstofmineralisering, betragtes som permanent kulstoffjernelse. Aktiviteter vedrørende arealforvaltning i de underkategorier af sektoren for arealanvendelse, ændringer i arealanvendelse og skovbrug, der er omfattet af artikel 2, stk. 1, i forordning (EU) 2018/841, eller som vedrører kystforvaltning, og som resulterer i kulstofbinding, eller aktiviteter, der resulterer i biogene emissionsreduktioner, såsom reduktion af metan fra foderændringer eller forvaltning af husdyrgødning eller reduktion af dinitrogenoxid som følge af gødningsreduktioner eller gødningsforvaltning i en periode på mindst fem år, betragtes som kulstofbindende dyrkningsaktiviteter. Visse kulstofbindende dyrkningsaktiviteter, navnlig genopretning af vådområder, kan føre til kulstofbinding, når tørvearealerne er fuldt genoprettet, samtidig med at kulstofemissionerne reduceres gennem velforvaltet genopretning og genopretning af vådområder i en indledende fase. Visse andre aktiviteter, f.eks. aktiviteter, der er baseret på anvendelsen af biokul, kan kategoriseres under forskellige typer aktiviteter afhængigt af de specifikke betingelser, hvorunder aktiviteterne finder sted. I lyset af usikkerheden i måle- og overvågningsmetoderne i forbindelse med mange potentielle anvendelser af kulstoflagring i produkter i de tidlige udviklingsfaser bør certificeringen af kulstoflagring i produkter i første omgang begrænses til høstede træprodukter eller byggematerialer til lagring af atmosfærisk og biogent kulstof, der er lagret i mindst fem årtier, og bør baseres på den rapport, som Kommissionen skal forelægge i overensstemmelse med artikel 17, stk. 3, i forordning (EU) 2018/841, samtidig med at de mulige fordele og afvejninger ved at medtage andre kulstoflagringsprodukter med lang levetid bør vurderes af Kommissionen som led i revisionen af denne forordning.

    Ændring 11

    Forslag til forordning

    Betragtning 5 b (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (5b)

    Certificeringsrammen for kulstoffjernelse bør også give den nødvendige fleksibilitet til at tage hensyn til særlige regionale, tekniske, strukturelle og geofysiske forhold og tage hensyn til de mange forskellige produktionsbetingelser i medlemsstaterne og deres regioner.

    Ændring 12

    Forslag til forordning

    Betragtning 6

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (6)

    I denne forordning bør der fastsættes krav, hvis opfyldelse bør gøre kulstoffjernelse berettiget til certificering i henhold til EU-certificeringsrammen. Til dette formål bør kulstoffjernelse kvantificeres på en nøjagtig og robust måde , og den bør kun opnås via de kulstoffjernelsesaktiviteter , der skaber en nettofordel ved kulstoffjernelse , overholder additionalitetsprincippet, tilsigter at sikre langsigtet kulstoflagring og har en neutral indvirkning på eller indebærer sidegevinster for bæredygtighedsmålene. Desuden bør kulstoffjernelse underkastes en uafhængig tredjepartsaudit af hensyn til certificeringsprocessens troværdighed og pålidelighed. Der er indført obligatoriske EU-regler for prissætning af CO2, som er fastsat ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF (26), og som regulerer behandlingen af emissioner fra aktiviteter, der er omfattet af nævnte direktiv. Denne forordning bør ikke berøre direktiv 2003/87/EF, undtagen hvad angår certificering af fjernelse af emissioner fra bæredygtig biomasse, som har en nulsats i overensstemmelse med direktivets bilag IV.

    (6)

    I denne forordning bør der fastsættes krav, hvis opfyldelse bør gøre kulstoffjernelse , kulstofbindende dyrkning eller kulstoflagring i produkter berettiget til certificering i henhold til EU-certificeringsrammen. Til dette formål bør kulstoffjernelse , kulstofbindende dyrkning, emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter opfylde kriterierne for udstedelse og anvendelse; kvantificeres på en nøjagtig og robust måde og de bør kun genereres af aktiviteter , der skaber en nettofordel, overholder additionalitetsprincippet, sikrer permanent eller langsigtet kulstofbindende dyrkning og /eller reduktion af drivhusgasemissioner og overholder overvågnings- og ansvarskravene og som minimum har en neutral indvirkning på eller indebærer sidegevinster for bæredygtighedsmålene i overensstemmelse med kravene i denne forordning . Desuden bør aktiviteterne være underlagt uafhængig tredjepartsaudit for at sikre certificeringsprocessens troværdighed og pålidelighed , og oplysningerne vedrørende certifikaterne og certificeringsprocessen bør være offentligt tilgængelige via et EU-register . Der er indført obligatoriske EU-regler for prissætning af CO2, som er fastsat ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF (26), og som regulerer behandlingen af emissioner fra aktiviteter, der er omfattet af nævnte direktiv. Denne forordning bør ikke berøre direktiv 2003/87/EF, undtagen hvad angår certificering af fjernelse af emissioner fra bæredygtig biomasse, som har en nulsats i overensstemmelse med direktivets bilag IV.

    Ændring 13

    Forslag til forordning

    Betragtning 7

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (7)

    En kulstoffjernelsesaktivitet bør udmønte sig i en nettofordel ved kulstoffjernelsen, hvorved det påvises, at den har en gunstig klimapåvirkning. Fordelen ved nettokulstoffjernelsen bør beregnes efter de følgende to trin. For det første bør operatørerne kvantificere mængden af yderligere kulstoffjernelse, som en kulstoffjernelsesaktivitet har skabt i forhold til et referencescenarie. Et standardiseret referencescenarie , der afspejler standardpræstationerne for sammenlignelige aktiviteter under lignende sociale, økonomiske, miljømæssige og teknologiske forhold samt geografisk beliggenhed, bør foretrækkes, fordi det sikrer objektivitet, minimerer overholdelses- og andre forvaltningsomkostninger foruden den positive anerkendelse af indsatsen blandt "first movers", som allerede har deltaget i kulstoffjernelsesaktiviteter. I forbindelse med kulstofbindende dyrkning bør anvendelsen af tilgængelige digitale teknologier, herunder elektroniske databaser og geografiske informationssystemer, telemåling, kunstig intelligens og maskinlæring samt elektroniske kort fremmes for at mindske omkostningerne ved at fastlægge referencescenarier og overvåge kulstoffjernelsesaktiviteter . Er det imidlertid ikke muligt at fastsætte et sådant standardiseret referencescenarie, kan der anvendes et projektspecifikt referencescenarie baseret på operatørens individuelle præstationer. Referencescenarierne bør ajourføres regelmæssigt for at afspejle den sociale, økonomiske, miljømæssige og teknologiske udvikling og for at tilskynde til at øge ambitionsniveauet fremover i overensstemmelse med Parisaftalen.

    (7)

    En aktivitet bør udmønte sig i en nettofordel ved kulstoffjernelsen, hvorved det påvises, at den har en gunstig klimapåvirkning. Beregningen af nettofordelen bør differentieres for permanent kulstoffjernelse, kulstofbindende dyrkning, kulstofbindende dyrkning med reduktion af kulstof-, kvælstof- eller metanemissioner og kulstoflagring i produkter for at tage hensyn til deres grundlæggende forskellige karakteristika og bør beregnes efter følgende to trin. For det første bør operatørerne i givet fald kvantificere mængden af yderligere kulstoffjernelse i forbindelse med kulstoffjernelsesaktiviteter, mængden af yderligere kulstofbinding i forbindelse med kulstofbindende dyrkningsaktiviteter eller kulstoflagring i produktaktiviteter, eller mængden af yderligere biogene emissionsreduktioner i forbindelse med emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning , som en kulstoffjernelsesaktivitet har skabt i forhold til et referencescenarie. Et standardiseret referencescenarie bør være repræsentativt for præstationerne ved almindelig gængs praksis for sammenlignelige aktiviteter under lignende sociale, økonomiske, miljømæssige og teknologiske forhold samt geografisk beliggenhed, og bør foretrækkes, fordi det sikrer objektivitet, minimerer overholdelses- og andre forvaltningsomkostninger foruden den positive anerkendelse af indsatsen blandt "first movers", som allerede har deltaget i kulstoffjernelsesaktiviteter. For at sikre rammens klimaintegritet bør det standardiserede referencescenarie i tilfælde af permanent kulstoffjernelse være repræsentativt for det aktuelle tekniske niveau af sammenlignelige aktiviteter, og i tilfælde af kulstofbindende dyrkningsaktiviteter bør beregningen af et standardiseret referencescenarie udelukke eksisterende aktiviteter, for hvilke det er konstateret, i tilfælde af kulstofbindende dyrkning, at de ikke repræsenterer reelle kulstofbindinger og i stedet resulterer i nettodrivhusgasemissioner, og i tilfælde af emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, at de ikke repræsenterer reelle reduktioner og i stedet resulterer i flere snarere end færre emissioner. I forbindelse med kulstofbindende dyrkning bør anvendelsen af tilgængelige digitale teknologier, herunder elektroniske databaser og geografiske informationssystemer, telemåling, innovative markbaserede kulstofkvantificeringssystemer, kunstig intelligens og maskinlæring samt elektroniske kort fremmes for at mindske omkostningerne ved at fastlægge referencescenarier og overvågningsaktiviteter . Er det imidlertid ikke muligt at fastsætte et sådant standardiseret referencescenarie, kan der anvendes et projektspecifikt referencescenarie baseret på operatørens individuelle præstationer. Referencescenarierne bør revideres regelmæssigt af Kommissionen og ajourføres mindst hvert femte år for at afspejle den sociale, økonomiske, miljømæssige og teknologiske udvikling og for at tilskynde til at øge ambitionsniveauet fremover i overensstemmelse med Parisaftalen. For at sikre et stabilt drifts- og investeringsmiljø for operatører bør referencescenariet dog, når en aktivitet er påbegyndt, forblive konstant for operatøren for den pågældende aktivitet i hele overvågningsperioden og bør først revideres og ajourføres efter fornyet certificering.

    Ændring 14

    Forslag til forordning

    Betragtning 8

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (8)

    Det andet trin i kvantificeringen af fordelen ved nettokulstoffjernelsen bør bestå i at fratrække enhver stigning i drivhusgasemissionerne, som opstår ved gennemførelsen af kulstoffjernelsesaktiviteten. Som relevante drivhusgasemissioner bør der tages hensyn til dels direkte emissioner såsom emissioner fra en øget anvendelse af gødningsstoffer, brændsler eller energi og dels indirekte emissioner, f.eks. grundet ændringer i arealanvendelsen, med deraf følgende risici for fødevaresikkerheden som følge af fortrængning af landbrugsproduktionen. En reduktion af drivhusgasemissionerne i kraft af gennemførelsen af kulstoffjernelsesaktiviteten bør ikke tages i betragtning ved kvantificeringen af fordelen ved nettokulstoffjernelsen, men bør betragtes som en sidegevinst i forhold til bæredygtighedsmålet om modvirkning af klimaændringer; angives disse på certifikaterne, kan reduktionen af drivhusgasemissioner (i lighed med de øvrige sidegevinster for bæredygtighedsområdet) øge værdien af den certificerede kulstoffjernelse.

    (8)

    Det andet trin i kvantificeringen af fordelen bør bestå i at fratrække enhver stigning i drivhusgasemissionerne, som opstår ved gennemførelsen af kulstoffjernelsesaktiviteten i hele livscyklussen . Som relevante drivhusgasemissioner bør der tages hensyn til dels direkte emissioner såsom emissioner fra en øget anvendelse af gødningsstoffer, kemikalier, brændsler eller energi og dels indirekte emissioner såsom emissioner fra transport , materialeinput, fortrængningseffekter som følge af konkurrerende efterspørgsel efter energi eller overskudsvarme eller direkte og indirekte ændringer i arealanvendelsen, med deraf følgende risici for fødevaresikkerheden som følge af fortrængning af landbrugsproduktionen , og bør omfatte både virkningerne i og uden for Unionen .

    Ændring 15

    Forslag til forordning

    Betragtning 9

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (9)

    En kulstoffjernelsesaktivitet tilvejebringer en nettofordel ved kulstoffjernelsen, hvis kulstoffjernelsen ud over referencescenariet overstiger enhver forøgelse af drivhusgasemissionerne som følge af, at kulstoffjernelsesaktiviteten gennemføres. I forbindelse med aktiviteter, der beskæftiger sig med permanent kulstoflagring ved at injicere kulstof i underjordiske lagre, bør mængden af permanent lagret kulstof bl.a. overstige de energirelaterede drivhusgasemissioner fra den industrielle proces. Angående kulstofbindende dyrkning bør det kulstof, der opsamles ved skovrejsning, eller det kulstof, der bindes i jorden ved genopretning af vådområder, overstige emissionerne fra de maskiner, der anvendes til at udføre kulstoffjernelsesaktiviteten , eller de indirekte emissioner som følge af ændringer i arealanvendelsen, der kan forårsages af kulstoflækage.

    (9)

    En aktivitet tilvejebringer en nettofordel , hvis henholdsvis kulstoffjernelsen, kulstofbindingen eller emissionsreduktioner ud over referencescenariet overstiger enhver forøgelse af drivhusgasemissionerne som følge af, at aktiviteten gennemføres. I forbindelse med aktiviteter, der beskæftiger sig med permanent kulstoflagring ved at injicere kulstof i underjordiske lagre, bør mængden af permanent lagret kulstof bl.a. overstige de energirelaterede drivhusgasemissioner fra den industrielle proces under opsamling, transport og lagring samt fortrængningseffekterne som følge af konkurrerende efterspørgsel efter energi eller spildvarme . Angående kulstofbindende dyrkning bør det kulstof, der opsamles og bindes ved skovrejsning, eller det kulstof, der bindes i jorden ved genopretning af vådområder, overstige emissionerne fra de maskiner, der anvendes til at udføre aktiviteten , eller de indirekte emissioner som følge af ændringer i arealanvendelsen, der kan forårsages af kulstoflækage. I tilfælde af emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning bør de kulstofemissioner, der reduceres ved genopretning af vådområder, opveje emissionerne fra de maskiner, der anvendes til at udføre aktiviteten, eller de indirekte emissioner som følge af ændringer i arealanvendelsen, som kan skyldes kulstoflækage.

    Ændring 16

    Forslag til forordning

    Betragtning 10

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (10)

    Kulstoffjernelse bør kvantificeres på en relevant, nøjagtig, fyldestgørende, konsekvent og sammenlignelig måde. Usikkerheder i kvantificeringen bør angives og bogføres på behørig vis for at begrænse risikoen for at overvurdere den mængde kuldioxid, der fjernes fra atmosfæren. Kulstoffjernelse , der opnås i kraft af kulstofbindende dyrkning, bør kvantificeres med en høj grad af nøjagtighed for at sikre den højeste kvalitet og minimere usikkerhedsmomenter. For at tilskynde til synergivirkninger mellem Unionens klima- og biodiversitetsmål er det desuden nødvendigt at øge overvågningen af arealer og dermed bidrage til at beskytte og øge modstandsdygtigheden af naturbaseret kulstoffjernelse i hele Unionen. Satellitovervågning og overvågning på stedet og rapportering af emissioner og kulstoffjernelse skal nøje afspejle disse tilgange og gøre bedst mulig brug af avancerede teknologier, der står til rådighed inden for EU-programmer såsom Copernicus, idet der gøres fuld brug af allerede eksisterende redskaber, og der sikres overensstemmelse med de nationale drivhusgasopgørelser.

    (10)

    Aktiviteter bør kvantificeres på en relevant, nøjagtig, fyldestgørende, konsekvent , sammenlignelig og gennemsigtig måde. Usikkerheder i kvantificeringen bør angives på behørig vis som en del af certificeringsmetoderne på en konservativ måde, der står i et rimeligt forhold til usikkerhedsniveauet, og i overensstemmelse med anerkendte statistiske metoder og med den seneste tilgængelige videnskabelige dokumentation for at begrænse risikoen for at overvurdere den mængde kuldioxid, der fjernes fra atmosfæren. Kulstofbinding og emissionsreduktioner , der opnås i kraft af kulstofbindende dyrkning, bør kvantificeres med en høj grad af nøjagtighed for at sikre den højeste kvalitet og minimere usikkerhedsmomenter baseret på anvendelsen af niveau 3-metoder i overensstemmelse med IPCC's retningslinjer fra 2006 for nationale drivhusgasopgørelser . For at tilskynde til synergivirkninger mellem Unionens klima- og biodiversitetsmål er det desuden nødvendigt at øge overvågningen af arealer og dermed bidrage til at beskytte og øge modstandsdygtigheden af naturbaserede dræn i hele Unionen. Satellitovervågning og overvågning på stedet og rapportering af emissioner og kulstoffjernelse skal nøje afspejle disse tilgange og gøre bedst mulig brug af avancerede teknologier, der står til rådighed inden for EU-programmer såsom Copernicus, idet der gøres fuld brug af allerede eksisterende redskaber, og der sikres overensstemmelse med de nationale drivhusgasopgørelser.

    Ændring 17

    Forslag til forordning

    Betragtning 11

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (11)

    For at sikre, at EU-certificeringsrammen kanaliserer incitamenter i retning af former for kulstoffjernelse , der er mere vidtgående end standardpraksis, bør kulstoffjernelsesaktiviteterne overholde additionalitetsprincippet. Disse aktiviteter bør derfor række ud over lovfæstede krav, dvs. at operatørerne forventes at udføre aktiviteter, de ikke allerede har fået pålagt i henhold til gældende ret. Desuden bør kulstoffjernelsesaktiviteter iværksættes på grund af den tilskyndelsesvirkning, som tilvejebringes via certificeringen. Dette gør sig gældende, hvis det incitament, der skabes af de potentielle indtægter fra certificeringen, ændrer operatørernes adfærd på en sådan måde, at de deltager i den supplerende kulstoffjernelsesaktivitet for at opnå yderligere kulstoffjernelse .

    (11)

    For at sikre, at EU-certificeringsrammen kanaliserer incitamenter i retning af aktiviteter , der er mere vidtgående end standardpraksis, bør aktiviteterne overholde additionalitetsprincippet. Disse aktiviteter bør derfor række ud over lovfæstede krav på den enkelte operatørs niveau , dvs. at operatørerne forventes at udføre aktiviteter, de ikke allerede har fået pålagt i henhold til gældende ret. I tilfælde af kulstofbindende dyrkning omfatter sådanne lovbestemte krav relevante lovgivningsbestemte forvaltningskrav og standarder for god landbrugs- og miljømæssig stand, der er fastsat i henhold til afsnit III, kapitel I, afdeling 2, i forordning (EU) 2021/2115, og relevante minimumskrav til brug af gødningsstoffer og plantebeskyttelsesmidler, dyrevelfærd samt andre relevante lovkrav fastsat i EU-retten og national ret, der finder anvendelse på operatørens niveau. Desuden bør aktiviteterne iværksættes på grund af den tilskyndelsesvirkning, som tilvejebringes via certificeringen , og som gør aktiviteten økonomisk attraktiv . Dette gør sig gældende, hvis det incitament, der skabes af de potentielle indtægter fra certificeringen, ændrer operatørernes adfærd på en sådan måde, at de deltager i den supplerende aktivitet for at opnå yderligere nettofordele .

    Ændring 18

    Forslag til forordning

    Betragtning 12

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (12)

    Et standardiseret referencescenarie bør afspejle de lovbestemte og markedsmæssige betingelser, på hvilke kulstoffjernelsesaktiviteten finder sted. Er kulstoffjernelsesaktiviteten pålagt operatørerne ved gældende ret, eller er der ikke behov for nogen tilskyndelse for at iværksætte aktiviteten, vil bidraget herfra normalt være afspejlet i referencescenariet. Derfor bør en kulstoffjernelsesaktivitet , hvormed der opnås kulstoffjernelse ud over et sådant referencescenarie , antages at være af supplerende art . Anvendelsen af et standardiseret referencescenarie forventes derfor at gøre det enklere for operatørerne at påvise en aktivitets additionalitet. Dette forventes derfor at mindske den administrative byrde ved certificeringsprocessen, hvilket er særligt vigtigt for mindre arealforvaltere.

    (12)

    Et standardiseret referencescenarie bør afspejle de lovbestemte og markedsmæssige betingelser, på hvilke aktiviteten finder sted. Er aktiviteten pålagt operatørerne ved gældende ret, vil bidraget herfra normalt være afspejlet i referencescenariet. Derfor bør en aktivitet , hvormed der opnås nettofordele ud over et sådant referencescenarie formodes at være et supplement til de lovbestemte krav . Anvendelsen af et standardiseret referencescenarie forventes derfor at gøre det enklere for operatørerne at påvise en aktivitets reguleringsmæssige additionalitet. Dette forventes derfor at mindske den administrative byrde ved certificeringsprocessen, hvilket er særligt vigtigt for mindre arealforvaltere.

    Ændring 19

    Forslag til forordning

    Betragtning 13

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (13)

    Der findes en risiko for, at atmosfærisk og biogent kulstof, der opsamles og lagres gennem en kulstoffjernelsesaktivitet , frigives til atmosfæren (genudslip) på grund af naturlige eller menneskeskabte årsager. Operatørerne bør derfor træffe alle relevante forebyggende foranstaltninger for at afbøde disse risici og behørigt overvåge, at kulstof vedvarende lagres i løbet af den overvågningsperiode, som er fastsat for den relevante kulstoffjernelsesaktivitet. Gyldigheden af den certificerede kulstoffjernelse bør afhænge af lagringens forventede varighed og de forskellige risici for genudslip, der knytter sig til den pågældende kulstoffjernelsesaktivitet . Aktiviteter, hvormed der lagres kulstof i geologiske formationer, giver tilstrækkelig sikkerhed for lagringen af kulstoffet på meget lang sigt dvs. i flere århundreder, og disse kan betragtes som en permanent lagring af kulstof. Kulstofbindende dyrkning eller kulstoflagring i produkter er i højere grad udsat for en risiko for tilsigtet eller utilsigtet udledning af kulstof i atmosfæren. For at tage højde for denne risiko er gyldigheden af den certificerede kulstoffjernelse , der opnås i kraft af kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter, underlagt en udløbsdato svarende til udløbet af den relevante overvågningsperiode . Derefter bør kulstoffet antages at ville blive frigivet til atmosfæren, medmindre den økonomiske operatør gennem uafbrudte overvågningsaktiviteter dokumenterer, at kulstoflagringen opretholdes.

    (13)

    Der findes en risiko for, at atmosfærisk og biogent kulstof, der opsamles og lagres gennem en aktivitet , frigives til atmosfæren (genudslip) på grund af naturlige årsager, herunder ekstreme vejrforhold og force majeure-hændelser eller menneskeskabte årsager. Operatørerne bør derfor træffe alle relevante forebyggende foranstaltninger for at afbøde disse risici og behørigt overvåge, at kulstof vedvarende lagres i løbet af den overvågningsperiode, som er fastsat for den relevante kulstoffjernelsesaktivitet. Gyldigheden af certifikatet bør afhænge af lagringens eller de biogene emissionsreduktioners forventede varighed og de forskellige risici for genudslip, der knytter sig til den pågældende aktivitet . Aktiviteter, hvormed der lagres kulstof i geologiske formationer, giver tilstrækkelig sikkerhed for lagringen af kulstoffet på meget lang sigt dvs. i flere århundreder, og disse kan betragtes som en permanent lagring af kulstof. Overvågningsperioden og kravene til den certificerede lagring, der er skabt ved permanent kulstoffjernelse, bør derfor være i overensstemmelse med bestemmelserne i artikel 13, 17 og 18 i direktiv 2009/31/EF. Kulstofbindende dyrkning eller kulstoflagring i produkter er i højere grad udsat for en risiko for tilsigtet eller utilsigtet udledning af kulstof i atmosfæren. For at tage højde for denne risiko bør overvågningsperioden for den certificerede binding eller emissionsreduktion , der opnås i kraft af kulstofbindende dyrkning , som minimum dække hele den periode, hvor resultaterne af aktiviteten forventes at blive opretholdt som fastsat i den gældende certificeringsmetode, og overvågningsperioden for den certificerede binding, der skabes af kulstoflagring i produkter, bør dække hele produktets levetid, herunder indtil produktet er udtjent . I tilfælde af kulstofbindende dyrkning bør operatøren eller operatørsammenslutningen imidlertid for at undgå en unødig administrativ byrde for individuelle operatører kunne vælge at udpege en juridisk person eller en relevant myndighed såsom betalingsorganet som omhandlet i artikel 9 i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116  (1a) i forbindelse med kulstofbindende dyrkningsaktiviteter , der er registreret i markidentifikationssystem, til at være ansvarlig for overvågningen , forudsat at alle krav i denne forordning er opfyldt .

    Ændring 20

    Forslag til forordning

    Betragtning 14

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (14)

    Ud over de foranstaltninger, der træffes for at minimere risikoen for at udlede kulstof i atmosfæren i løbet af overvågningsperioden, bør der indføres egnede erstatningsansvarsordninger for at gribe ind over for tilfælde af genudslip . Sådanne ordninger kan f.eks. omfatte diskontering af kulstoffjernelsesenheder, kollektive buffere eller konti for kulstoffjernelsesenheder og forudgående forsikringsordninger. Eftersom der allerede er fastsat erstatningsansvarsordninger for geologisk lagring og CO2-udsivning , og relevante afhjælpende foranstaltninger allerede er fastsat ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF og 2009/31/EF  (27), bør disse erstatningsansvarsordninger og afhjælpende foranstaltninger finde anvendelse for at undgå dobbeltregulering .

    (14)

    Ud over de foranstaltninger, der træffes for at minimere risikoen for at udlede kulstof i atmosfæren i løbet af overvågningsperioden, bør der indføres egnede erstatningsansvarsordninger , og der bør udpeges en ansvarlig fysisk eller juridisk person til at være ansvarlig for at håndtere tilfælde af genudslip. For at undgå dobbeltregulering for permanente kulstoffjernelsesaktiviteter bør ansvarsmekanismen være i overensstemmelse med den ansvarsmekanisme, der er fastsat i direktiv 2009/31/EF, mens ansvarsmekanismen for aktiviteter vedrørende kulstofbindende dyrkning bør fastsættes og godkendes som en del af den gældende certificeringsmetode og sikre, at tilsvarende kulstofbinding skabes som kompensation for genudslippet. Sådanne ordninger kan f.eks. omfatte diskontering af kulstoffjernelsesenheder, kollektive buffere eller konti for kulstoffjernelsesenheder , en procentdel af kreditter, der skal indgå i en pulje, der forvaltes af certificeringsordningen i tilfælde af kulstofbindende dyrkningsaktiviteter , og forudgående forsikringsordninger . For at sikre, at ansvarsmekanismerne fortsat er egnede til formålet, bør certificeringsordningerne løbende overvåge og sikre, at ansvarsmekanismerne er tilgængelige og parate i hele en aktivitets overvågningsperiode.  (27)

    Ændring 21

    Forslag til forordning

    Betragtning 14 a (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (14a)

    For at tage højde for risikoen for genudslip og sikre rammens klimaintegritet bør de certificerede enheder suspenderes i registret, indtil der er taget hånd om genudslippet gennem ansvarsmekanismen. Hvis et genudslip ikke er blevet håndteret gennem ansvarsmekanismen inden for en rimelig frist, bør certifikatets gyldighed udløbe, og de tilsvarende enheder bør annulleres fra registret, og operatøren eller operatørsammenslutningen bør pålægges en korrigerende sanktion, der afspejler CO2-omkostningerne ved den mængde kulstof, der er udledt til atmosfæren. For aktiviteter vedrørende kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter bør gyldigheden af de certificerede enheder være underlagt en udløbsdato, der svarer til udgangen af den relevante overvågningsperiode. Derefter, eller hvis overvågningen afbrydes inden overvågningsperiodens udløb, bør nettofordelen ved aktiviteten antages at blive frigivet til atmosfæren, og de tilsvarende enheder bør annulleres i registret, medmindre den økonomiske aktør dokumenterer opretholdelsen af kulstoflagringen gennem uafbrudte overvågningsaktiviteter.

    Ændring 22

    Forslag til forordning

    Betragtning 15

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (15)

    Kulstoffjernelsesaktiviteter har et stort potentiale til at skabe win-win-løsninger for bæredygtighed, selv om en afvejning af modstående hensyn ikke kan udelukkes. Der bør derfor fastsættes mindstekrav til bæredygtighed for at sikre, at kulstoffjernelsesaktiviteterne enten ikke påvirker eller også skaber sidegevinster for bæredygtighedsmålene om modvirkning af og tilpasning til klimaændringer, beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer, bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer, omstillingen til en cirkulær økonomi og forebyggelse og bekæmpelse af forurening. Disse bæredygtighedskrav bør, hvis det er relevant, og idet der tages hensyn til lokale forhold , bygge på de tekniske screeningskriterier for ikkevæsentlig skade i forbindelse med skovbrugsaktiviteter og underjordisk permanent geologisk lagring af CO2, der er fastsat i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2021/2139 (28), og bæredygtighedskriterierne for råmaterialer til biomasse fra skove og landbrug, der er fastsat i artikel 29 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 (29). Typer af praksis, f.eks. skove dyrket i monokultur, der skader biodiversiteten, bør ikke kunne komme i betragtning til at blive certificeret.

    (15)

    Kulstoffjernelsesaktiviteter , kulstofbindende dyrkningsaktiviteter og kulstoflagring i produkter har et stort potentiale til at skabe win-win-løsninger for bæredygtighed, selv om en afvejning af modstående hensyn ikke kan udelukkes. Der bør derfor fastsættes mindstekrav til bæredygtighed for at sikre, at kulstoffjernelsesaktiviteterne som minimum enten ikke påvirker eller også skaber sidegevinster for bæredygtighedsmålene om modvirkning af og tilpasning til klimaændringer, beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer, bæredygtig anvendelse og beskyttelse af vand- og havressourcer, omstillingen til en cirkulær økonomi og forebyggelse og bekæmpelse af forurening , for at sikre, at aktiviteter med kulstofbindende dyrkning som minimum skaber sidegevinster for bæredygtighedsmålet om beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer og som minimum har en neutral indvirkning på bæredygtighedsmålene om modvirkning af og tilpasning til klimaændringer, bæredygtig anvendelse og beskyttelse eller forbedring af vandkvaliteten og de marine ressourcer, omstillingen til en cirkulær økonomi, forebyggelse og bekæmpelse af forurening og forebyggelse af jordbundsforringelse, genopretning af jordbunden, forbedring af jordens frugtbarhed og af næringsstofforvaltning og jordbiota og for at sikre, at aktiviteter med kulstoflagring i produkter skaber sidegevinster for mindst én og som minimum har en neutral indvirkning på resten af bæredygtighedsmålene for modvirkning af og tilpasning til klimaændringer, beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer, bæredygtig anvendelse og beskyttelse eller forbedring af vandkvalitet og marine ressourcer, overgangen til en cirkulær økonomi, forebyggelse og kontrol af forurening og forebyggelse af jordbundsforringelse, genopretning af jordbunden, forbedring af jordens frugtbarhed og af næringsstofforvaltning og jordbiota . Disse bæredygtighedskrav bør, hvis det er relevant, tage hensyn til virkningerne både i og uden for Unionen samt lokale forhold og være i overensstemmelse med de tekniske screeningskriterier for princippet om "ikke at gøre væsentlig skade" i forbindelse med skovbrugsaktiviteter og underjordisk permanent geologisk lagring af CO2, der er fastsat i Kommissionens delegerede forordning (EU) 2021/2139 (28), og bør fremme bæredygtighedskriterierne for råmaterialer til biomasse fra skove og landbrug i overensstemmelse med bæredygtighedskriterierne og kriterierne for drivhusgasbesparelser for biomasse , der er fastsat i artikel 29 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 (29). Typer af praksis, f.eks. skove dyrket i monokultur, der skader biodiversiteten, bør ikke kunne komme i betragtning til at blive certificeret.

    Ændring 23

    Forslag til forordning

    Betragtning 15 a (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (15a)

    Aktiviteter med kulstofbindende dyrkning bør desuden ikke have en negativ indvirkning på Unionens fødevaresikkerhed og bør ikke føre til land grabbing eller jordspekulation. Sådanne aktiviteter bør respektere de rettigheder for lokalsamfund og oprindelige folk, som de påvirker, både i og uden for Unionen, samt balancen mellem den miljømæssige, økonomiske og sociale indvirkning på lokalsamfund og mindre arealforvaltere.

    Ændring 24

    Forslag til forordning

    Betragtning 16

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (16)

    Landbrugsmetoder, der fjerner CO2 fra atmosfæren, bidrager til at opfylde målet om klimaneutralitet og bør belønnes, enten via den fælles landbrugspolitik eller andre offentlige eller private initiativer. I denne forordning bør der specifikt tages hensyn til landbrugspraksis som omhandlet i meddelelsen om bæredygtige kulstofkredsløb  (30).

    (16)

    Landbrugsmetoder, der fjerner CO2 fra atmosfæren, bidrager til at opfylde målet om klimaneutralitet og bør belønnes, enten via den fælles landbrugspolitik eller andre offentlige eller private initiativer. Kommissionen bør efter høring af platformen og senest 6 måneder efter denne forordnings ikrafttræden offentliggøre retningslinjer for at informere potentielle operatører eller operatørsammenslutninger inden for kulstofbindende dyrkning om de kulstofbindende dyrkningsaktiviteter, der skal prioriteres i forbindelse med udarbejdelsen af certificeringsmetoderne.

    Ændring 25

    Forslag til forordning

    Betragtning 17

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (17)

    Operatører eller operatørsammenslutninger kan rapportere sidegevinster, der bidrager til at opfylde bæredygtighedsmålene ud over mindstekravene til bæredygtighed. Til dette formål bør deres rapportering følge de certificeringsmetoder, som er målrettet de forskellige kulstoffjernelsesaktiviteter , og som Kommissionen har udviklet. Certificeringsmetoderne bør så vidt muligt tilskynde til, at der skabes sidegevinster for biodiversiteten ud over minimumskravene til bæredygtighed. Disse supplerende sidegevinster vil øge den certificerede kulstoffjernelses økonomiske værdi og give operatørerne højere indtægter. I lyset af disse overvejelser bør Kommissionen prioritere udviklingen af certificeringsmetoder , som er målrettet aktiviteter inden for kulstofbindende dyrkning , og som indebærer betydelige sidegevinster for biodiversiteten .

    (17)

    Operatører eller operatørsammenslutninger kan rapportere sidegevinster, der bidrager til at opfylde bæredygtighedsmålene ud over mindstekravene til bæredygtighed , og certifikater bør tydeligt angive de positive sidegevinster, som en aktivitet genererer, hvor det er relevant . Til dette formål bør deres rapportering følge de certificeringsmetoder, som er målrettet de forskellige aktiviteter , og som Kommissionen har udviklet. Certificeringsmetoderne bør så vidt muligt tilskynde til, at der skabes sidegevinster for biodiversiteten ud over minimumskravene til bæredygtighed , og i forbindelse med aktiviteter med kulstofbindende dyrkning give mulighed for at generere en præmie for sådanne sidegevinster . Disse supplerende sidegevinster vil øge de certificerede aktiviteters økonomiske værdi og give operatørerne højere indtægter. I lyset af disse overvejelser bør Kommissionen prioritere udviklingen af skræddersyede certificeringsmetoder for de typer aktiviteter , der er mest modne , og som har potentiale til at skabe de største nettofordele og potentiale til at give de største sidegevinster . I forbindelse med aktiviteter med kulstofbindende dyrkning bør en sådan prioritering desuden tage hensyn til, om aktiviteterne bidrager til bæredygtig forvaltning af landbrugsjord og skove.

    Ændring 26

    Forslag til forordning

    Betragtning 18

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (18)

    Der bør udvikles udførlige certificeringsmetoder for de forskellige kulstoffjernelsesaktiviteter for på en standardiseret, verificerbar og sammenlignelig måde at anvende de kvalitetskriterier, der er fastsat i denne forordning. Disse metoder bør sikre en robust og gennemsigtig certificering af den nettofordel ved kulstoffjernelse , der opnås i kraft af kulstoffjernelsesaktiviteten , og samtidig modvirke uforholdsmæssigt store administrative byrder for operatører eller operatørsammenslutninger, navnlig for små landbrugere og skovbrugere. Til dette formål bør Kommissionen tillægges beføjelser til at supplere denne forordning ved at vedtage delegerede retsakter, hvori der fastsættes udførlige certificeringsmetoder for de forskellige kulstoffjernelsesaktiviteter. Disse metoder bør udvikles i tæt samråd med ekspertgruppen om kulstoffjernelse og alle andre interesserede aktører. De vil skulle bygge på den bedste tilgængelige videnskabelige dokumentation , eksisterende offentlige og private ordninger og metoder til certificering af kulstoffjernelse, og de vil skulle tage hensyn til alle relevante standarder og regler, der er vedtaget på nationalt niveau og EU-niveau .

    (18)

    Der bør udvikles udførlige certificeringsmetoder for de forskellige aktiviteter for på en standardiseret, verificerbar og sammenlignelig måde at anvende de kvalitetskriterier, der er fastsat i denne forordning. Disse metoder bør sikre en robust og gennemsigtig certificering af nettofordelen ved aktiviteten, være lette at anvende og være udviklet på en måde , der letter kontrollen af deres overholdelse , og undgå at skabe en uforholdsmæssig stor administrativ og finansiel byrde for operatører eller operatørsammenslutninger, navnlig for små landbrugere og skovbrugere og for små og mellemstore virksomheder, uden at det går ud over kvaliteten af kulstoffjernelsen eller sidegevinsterne . Til dette formål bør Kommissionen tillægges beføjelser til at supplere denne forordning ved at vedtage delegerede retsakter, hvori der fastsættes udførlige certificeringsmetoder for de forskellige kulstoffjernelsesaktiviteter. Disse metoder bør udvikles i tæt samråd med platformen for aktiviteter med kulstoffjernelse, kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter og alle andre interesserede aktører. De vil skulle bygge på en grundig konsekvensanalyse baseret på den bedste tilgængelige videnskabelige dokumentation og en offentlig høringsperiode på mindst fire uger og bygge på eksisterende offentlige og private ordninger og metoder til certificering af kulstoffjernelse, hvor disse opfylder kravene og kriterierne i denne forordning, og tage hensyn til alle relevante standarder og regler, der er vedtaget på nationalt niveau , EU-niveau og internationalt niveau .

    Ændring 27

    Forslag til forordning

    Betragtning 19

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (19)

    For at sikre en troværdig og pålidelig certificeringsproces bør kulstoffjernelsesaktiviteter underkastes en uafhængig tredjepartsaudit. Navnlig bør kulstoffjernelsesaktiviteter underkastes en indledende certificeringsaudit forud for gennemførelsen for at verificere, at de opfylder kvalitetskriterierne i denne forordning, herunder en korrekt kvantificering af den forventede nettofordel ved kulstoffjernelsen. Kulstoffjernelsesaktiviteterne bør også underkastes periodiske fornyede certificeringsaudit for at verificere , at den opnåede kulstoffjernelse overholder reglerne . Med dette for øje bør Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage gennemførelsesretsakter med henblik på at fastsætte strukturen, de tekniske detaljer og det minimum af oplysninger, der skal indgå i beskrivelsen af kulstoffjernelsesaktiviteten og i auditrapporten om certificering eller fornyet certificering.

    (19)

    For at sikre en troværdig og pålidelig certificeringsproces bør aktiviteter underkastes en uafhængig tredjepartsaudit. Navnlig bør alle aktiviteter underkastes en indledende certificeringsaudit forud for gennemførelsen for at verificere, at de opfylder kvalitetskriterierne i denne forordning, herunder en korrekt kvantificering af den forventede nettofordel ved kulstoffjernelsen. Alle aktiviteter bør underkastes en indledende certificeringsaudit mindst hvert femte år for aktiviteter med kulstofbindende dyrkning og mindst hvert 10. år for andre aktiviteter efter en risikobaseret tilgang forud for gennemførelsen for at verificere overensstemmelsen af den genererede kulstoffjernelse , den kulstofbindende dyrkning, reduktionerne af emissioner fra kulstofbindende dyrkning og af kulstoflagringen i produkter . Med dette for øje bør Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage gennemførelsesretsakter med henblik på at fastsætte strukturen, de tekniske detaljer og det minimum af oplysninger, der skal indgå i beskrivelsen af aktiviteten og i auditrapporten om certificering eller fornyet certificering.

    Ændring 28

    Forslag til forordning

    Betragtning 20

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (20)

    Det er afgørende for en omkostningseffektiv gennemførelse af afhjælpende foranstaltninger og for at sikre arealforvalternes engagement i kulstofbindende dyrkning, at de gives bedre viden, redskaber og metoder af hensyn til en bedre vurdering og optimering af kulstoffjernelse. Dette er særlig relevant for Unionens små landbrugere eller skovbrugere, som ofte mangler den knowhow og ekspertise, der er nødvendig for at gennemføre kulstoffjernelsesaktiviteter og opfylde de pålagte kvalitetskriterier og tilhørende certificeringsmetoder. Producentorganisationerne bør derfor pålægges at lette tilvejebringelsen af relevante rådgivningstjenester gennem teknisk rådgivning til deres medlemmer. Den fælles landbrugspolitik og national statsstøtte kan yde finansiel støtte med henblik på at tilvejebringe rådgivningstjenester, videnudveksling, oplæring, oplysningskampagner eller interaktive innovationsprojekter med deltagelse af landbrugere og skovbrugere.

    (20)

    Det er afgørende for en omkostningseffektiv gennemførelse af afhjælpende foranstaltninger og for at sikre arealforvalternes engagement i kulstofbindende dyrkning, at de gives bedre viden, redskaber og metoder af hensyn til en bedre vurdering og optimering af kulstoffjernelse. Dette er særlig relevant for Unionens små landbrugere eller skovbrugere, som ofte mangler den knowhow og ekspertise, der er nødvendig for at gennemføre kulstofbindende dyrkning og opfylde de pålagte kvalitetskriterier og tilhørende certificeringsmetoder. Producentorganisationerne bør derfor pålægges at lette tilvejebringelsen af relevante rådgivningstjenester gennem teknisk rådgivning til deres medlemmer , og, hvor det er relevant, støtte dem med vejledning og ressourcer . Den fælles landbrugspolitik og national statsstøtte samt andre finansielle instrumenter kan yde finansiel støtte med henblik på at tilvejebringe rådgivningstjenester, videnudveksling, oplæring, oplysningskampagner eller interaktive innovationsprojekter med deltagelse af landbrugere og skovbrugere. I tilfælde af leje eller forpagtning bør ordningen give passende økonomiske fordele eller belønninger til forvalteren af den jord, der udfører arbejdet.

    Ændring 29

    Forslag til forordning

    Betragtning 20 a (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (20a)

    Alle optag, bindinger og biogene emissionsreduktioner, der genereres i henhold til denne forordning, bør bidrage til at nå Unionens nationalt bestemte bidrag (NDC'er) eller klimamål og -målsætninger. For at undgå dobbelttælling bør en certificeret enhed imidlertid ikke på noget tidspunkt anvendes eller påberåbes af mere end én fysisk eller juridisk person, såsom virksomheder eller andre offentlige myndigheder end en medlemsstat, såsom byråd eller andre kommuner, og bør ikke på noget tidspunkt medregnes i mere end én medlemsstats drivhusgasopgørelser .

    Ændring 30

    Forslag til forordning

    Betragtning 20 b (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (20b)

    De eksisterende rådgivningstjenester inden for land- og skovbrug, f.eks. det landbrugsfaglige viden- og innovationssystem (AKIS), bør også bidrage til den bredere viden og information for at støtte bæredygtig praksis, der øger kulstofbinding og samtidig fremmer biodiversitet og naturgenopretning, og sikre let adgang til disse oplysninger, herunder med anvendelse af digitale løsninger, hvor det er relevant. AKIS bør også oprette en digital platform for videndeling, der yder teknisk rådgivning til arealforvaltere og giver feedback til medlemsstaterne.

    Ændring 31

    Forslag til forordning

    Betragtning 20 c (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (20c)

    Kommissionen bør også støtte kapacitetsopbygning i medlemsstaterne gennem passende investeringer i uddannelsesprogrammer, herunder til potentielle offentlige og private interessenter og deres arbejdsstyrke. En sådan støtte skal også tage hensyn til de forskellige realiteter i medlemsstaterne og regionerne, også ved at kortlægge de bedst egnede aktiviteter med hensyn til de forskellige særlige forhold.

    Ændring 32

    Forslag til forordning

    Betragtning 21

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (21)

    Certifikaterne for kulstoffjernelse bør understøtte forskellige slutanvendelser såsom udarbejdelse af nationale og virksomheders drivhusgasopgørelser, herunder med hensyn til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/841 (31), dokumentation for klimarelaterede og andre miljørelaterede virksomhedsanprisninger (herunder vedrørende biodiversitet) eller udveksling af verificerede kulstoffjernelsesenheder gennem frivillige CO2-kompensationsmarkeder. Til dette formål bør certifikatet indeholde nøjagtige og gennemsigtige oplysninger om kulstoffjernelsesaktiviteten , herunder den samlede kulstoffjernelse og fordelen ved nettokulstoffjernelsen , der opfylder kvalitetskriterierne i denne forordning. Kommissionen bør også tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter med henblik på yderligere at præcisere eller ændre bilag II, som indeholder en liste over det minimum af oplysninger, som certifikaterne skal indeholde.

    (21)

    De forskellige slutanvendelser af certificerede enheder, såsom udarbejdelse af nationale og virksomheders drivhusgasopgørelser, herunder med hensyn til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/841 (31), dokumentation for klimarelaterede og andre miljørelaterede virksomhedsanprisninger (herunder vedrørende biodiversitet) eller udveksling af verificerede enheder gennem frivillige CO2-kompensationsmarkeder , bør reguleres med denne forordning. Anvendelsen af enheder, der er certificeret i henhold til denne forordning, af en virksomhed til frivillig kompensation, modregning eller reduktion i virksomhedens rapportering af drivhusgasopgørelser, bør være den samme som den, der er fastsat i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU).../... [Empowering Consumers for the Green Transition], som forbyder anvendelse af certificerede enheder til på grundlag af kompensation for drivhusgasemissioner at gøre gældende, at et produkt eller en virksomhed har en neutral, reduceret eller positiv indvirkning på miljøet med hensyn til drivhusgasemissioner. Med henblik på eventuel fremtidig anvendelse af certificerede enheder med henblik på overholdelse af Unionens og den nationale klimaramme bør Kommissionen desuden senest den... [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] vurdere og, hvor det er relevant, forelægge et lovgivningsforslag om fastsættelse af EU-mål for permanent kulstoffjernelse og for landbaseret binding og bør i overensstemmelse med direktiv 2003/87/EF senest den 31. juli 2026 vurdere, hvordan der kan tages hensyn til permanent kulstoflagring, og hvordan disse negative emissioner kan være omfattet af emissionshandel, og, hvor det er relevant, forelægge et lovgivningsforslag i denne henseende. Til dette formål bør kulstoffjernelsesenheder, bundne enheder fra kulstofbindende dyrkning, emissionsreduktionsenheder fra kulstofbindende dyrkning og enheder fra kulstoflagring i produkter forblive adskilt fra hinanden, og certifikatet bør indeholde nøjagtige og gennemsigtige oplysninger om aktiviteten , herunder typen af aktivitet, lagringsmediet og resultaternes forventede varighed, den samlede kulstoffjernelse , kulstofbinding eller biogene emissionsreduktioner, alt efter hvad der er relevant, nettofordelen, den detaljerede ansvarsmekanisme og den ansvarlige juridiske eller fysiske person, dokumentation for, at aktiviteten opfylder bæredygtighedsmålene, og mængden af certificerede enheder , der opfylder kvalitetskriterierne i denne forordning. Kommissionen bør også tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter med henblik på yderligere at præcisere eller ændre bilag II, som indeholder en liste over det minimum af oplysninger, som certifikaterne skal indeholde.

    Ændring 33

    Forslag til forordning

    Betragtning 22

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (22)

    For at sikre en nøjagtig, robust og gennemsigtig verifikation bør certificeringsorganer med ansvar for at certificere kulstoffjernelsesaktiviteter have de nødvendige kompetencer og færdigheder, og de bør akkrediteres af nationale akkrediteringsmyndigheder i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 (32). For at undgå eventuelle interessekonflikter bør certificeringsorganerne også være helt uafhængige af den operatør, der udfører den kulstoffjernelsesaktivitet , som er omfattet af certificeringen. Medlemsstaterne bør derudover bidrage til at sikre den korrekte gennemførelse af certificeringsprocessen ved at føre tilsyn med aktiviteterne i certificeringsorganer, som de nationale akkrediteringsmyndigheder har akkrediteret, og ved at informere certificeringsordningerne om relevante konstateringer af manglende overholdelse.

    (22)

    For at sikre en nøjagtig, robust og gennemsigtig verifikation bør certificeringsorganer med ansvar for at certificere aktiviteter have de nødvendige kompetencer og færdigheder, og de bør akkrediteres af nationale akkrediteringsmyndigheder i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 (32). For at undgå eventuelle interessekonflikter bør certificeringsorganerne også være helt juridisk og økonomisk uafhængige af den operatør, der udfører den aktivitet , som er omfattet af certificeringen. Medlemsstaterne og i givet fald de regionale myndigheder bør derudover bidrage til at sikre den korrekte gennemførelse af certificeringsprocessen ved at føre tilsyn med aktiviteterne i certificeringsorganer, som de nationale akkrediteringsmyndigheder har akkrediteret, og ved at informere certificeringsordningerne om relevante konstateringer af manglende overholdelse.

    Ændring 34

    Forslag til forordning

    Betragtning 23

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (23)

    Operatører bør anvende certificeringsordninger til at påvise overholdelsen af denne forordning. Certificeringsordningerne bør derfor fungere på grundlag af pålidelige og gennemsigtige regler og procedurer, og de bør sikre nøjagtigheden, pålideligheden, integriteten og uafviseligheden af oprindelsen og beskytte mod svig med de oplysninger og data, der forelægges af operatører. De bør også sikre, at der holdes korrekt regnskab med de verificerede kulstoffjernelsesenheder , navnlig ved at undgå dobbelttælling. Til dette formål bør Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage gennemførelsesretsakter, herunder hensigtsmæssige standarder for pålidelighed, gennemsigtighed, regnskabsføring og uafhængig revision, der skal anvendes af certificeringsordninger for at sikre den nødvendige retssikkerhed med hensyn til de regler, der gælder for operatører og certificeringsordninger. For at sikre en omkostningseffektiv certificeringsproces bør disse tekniske harmoniserede certificeringsregler også have til formål at mindske unødvendige administrative byrder for operatører eller operatørsammenslutninger, navnlig for små og mellemstore virksomheder (SMV'er), herunder små landbrugere og skovbrugere.

    (23)

    Operatører bør anvende certificeringsordninger til at påvise overholdelsen af denne forordning. Certificeringsordningerne bør derfor fungere på grundlag af pålidelige og gennemsigtige regler og procedurer, og de bør sikre nøjagtigheden, pålideligheden, integriteten og uafviseligheden af oprindelsen og beskytte mod svig med de oplysninger og data, der forelægges af operatører. De bør også sikre, at der holdes korrekt regnskab med den verificerede enhed, der genereres af en certificeret aktivitet , navnlig ved at undgå dobbelttælling. Til dette formål bør Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage gennemførelsesretsakter, herunder hensigtsmæssige standarder for pålidelighed, gennemsigtighed, regnskabsføring og uafhængig revision, der skal anvendes af certificeringsordninger for at sikre den nødvendige retssikkerhed med hensyn til de regler, der gælder for operatører og certificeringsordninger. For at sikre en omkostningseffektiv certificeringsproces bør disse tekniske harmoniserede certificeringsregler også have til formål at mindske unødvendige administrative byrder for operatører eller operatørsammenslutninger, navnlig for små og mellemstore virksomheder (SMV'er), herunder små landbrugere og skovbrugere.

    Ændring 35

    Forslag til forordning

    Betragtning 24

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (24)

    For at sikre en pålidelig og harmoniseret kontrol af certificeringen bør Kommissionen kunne vedtage afgørelser om anerkendelse af certificeringsordninger, der opfylder kravene i denne forordning, bl.a. med hensyn til teknisk kompetence, pålidelighed, gennemsigtighed og uafhængig revision. Sådanne afgørelser om anerkendelse bør være tidsbegrænsede. Til dette formål bør Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage gennemførelsesretsakter om indholdet af og processerne for Unionens anerkendelse af certificeringsordninger.

    (24)

    For at sikre en pålidelig og harmoniseret kontrol af certificeringen bør Kommissionen kunne vedtage afgørelser om anerkendelse af certificeringsordninger, der opfylder kravene i denne forordning, bl.a. med hensyn til teknisk kompetence, pålidelighed, gennemsigtighed og uafhængig revision. Sådanne afgørelser om anerkendelse bør være tidsbegrænsede og bør gøres offentligt tilgængelige . Til dette formål bør Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage gennemførelsesretsakter om indholdet af og processerne for Unionens anerkendelse af certificeringsordninger.

    Ændring 36

    Forslag til forordning

    Betragtning 26

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (26)

    Som led i certificeringsordningerne bør der oprettes og vedligeholdes interoperable offentlige registre for at sikre gennemsigtighed og fuld sporbarhed af certifikater for kulstoffjernelse og for at undgå risikoen for svig og dobbelttælling. Svig kan forekomme, hvis mere end ét certifikat udstedes for den samme kulstoffjernelsesaktivitet , fordi aktiviteten er blevet registreret under to forskellige certificeringsordninger eller er blevet registreret to gange under samme ordning. Der kan også forekomme svig , når samme certifikat anvendes flere gange til at fremsætte den samme fordring med baggrund i en kulstoffjernelsesaktivitet eller en kulstoffjernelsesenhed . I registrene bør man opbevare de dokumenter, der hidrører fra certificeringsprocessen for kulstoffjernelse , herunder resuméer af certificeringsaudit og auditrapporter om fornyet certificering, certifikater og ajourførte certifikater , og de bør gøres offentligt tilgængelige i elektronisk form . I registrene bør der også føres regnskab over de certificerede kulstoffjernelsesenheder , der opfylder Unionens kvalitetskriterier . For at sikre lige vilkår i det indre marked bør Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage gennemførelsesbestemmelser , hvori der fastsættes standarder og tekniske regler for disse registres funktion og interoperabilitet .

    (26)

    Kommissionen bør oprette og vedligeholde et interoperabelt offentligt EU-register for at sikre gennemsigtighed , pålidelighed og fuld sporbarhed af certifikater for kulstoffjernelse og for at undgå risikoen for svig og dobbelttælling. Svig kan forekomme, hvis mere end ét certifikat udstedes for den samme aktivitet , fordi aktiviteten er blevet registreret under to forskellige certificeringsordninger eller er blevet registreret to gange under samme ordning. Svig kan også forekomme, når det samme certifikat anvendes flere gange til at fremsætte den samme fordring med baggrund i en aktivitet eller enhed . Det bør være nemt at navigere og søge i alle oplysninger i EU-registret. Certificeringsordninger bør give Kommissionen alle de oplysninger, der skal opbevares og gøres offentligt tilgængelige i elektronisk form i EU-registret. Sådanne oplysninger bør omfatte de dokumenter, der hidrører fra certificeringsprocessen, herunder certificeringsaudit og auditrapporter om fornyet certificering, certifikater og ajourførte certifikater og oplysningerne deri, en certificeret enheds aktuelle status, f.eks. om den er aktiv, trukket tilbage/ i brug eller udløbet, transaktionsjournalen og, hvis det er relevant, den nuværende indehaver og det formål, som certifikatet opbevares til, og den pris, der betales til operatøren- Forud for oprettelsen af det offentlige EU-register bør der under certificeringsordninger, som Kommissionen har anerkendt, sikres lagring og opbevaring af alle de oplysninger , der senere skal lagres og offentliggøres i EU-registret . For at sikre lige vilkår i det indre marked bør Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage gennemførelsesbestemmelser om EU-registrets struktur, format og tekniske detaljer samt regler og procedurer for certificeringsordninger med henblik på at stille oplysningerne til rådighed for EU-registret .

    Ændring 37

    Forslag til forordning

    Betragtning 27

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (27)

    Certificeringsordningerne spiller en vigtig rolle med hensyn til at dokumentere, at kvalitetskriterierne for kulstoffjernelse opfyldes. Derfor bør Kommissionen pålægge certificeringsordninger at aflægge rapport om deres aktiviteter regelmæssigt. Sådanne rapporter bør offentliggøres i deres helhed eller , hvis det er relevant, i aggregeret form for at øge gennemsigtigheden og forbedre Kommissionens tilsyn. Desuden vil sådanne rapporter give Kommissionen de fornødne oplysninger til at kunne rapportere om certificeringsordningernes funktion med henblik på at kortlægge bedste praksis og eventuelt forelægge et forslag med henblik på yderligere fremme af sådan bedste praksis. For at gøre rapporteringen sammenlignelig og konsekvent bør Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage gennemførelsesretsakter, hvori der fastsættes tekniske detaljer vedrørende indholdet og formatet af de rapporter, som certificeringsordningerne udarbejder.

    (27)

    Certificeringsordningerne spiller en vigtig rolle med hensyn til at dokumentere, at kvalitetskriterierne for kulstoffjernelse opfyldes. Derfor bør Kommissionen pålægge certificeringsordninger at aflægge rapport om deres aktiviteter regelmæssigt. Sådanne rapporter bør offentliggøres i deres helhed , eller hvis det er nødvendigt for at bevare fortroligheden af forretningsmæssigt følsomme oplysninger i overensstemmelse med relevant EU-ret og national ret , uden disse kommercielt følsomme oplysninger, for at øge gennemsigtighed over for offentligheden, tillid, sporbarhed og kontrol og for at forbedre Kommissionens tilsyn. Desuden vil sådanne rapporter give Kommissionen de fornødne oplysninger til at kunne rapportere om certificeringsordningernes funktion med henblik på at kortlægge bedste praksis og eventuelt forelægge et forslag med henblik på yderligere fremme af sådan bedste praksis. For at gøre rapporteringen sammenlignelig og konsekvent bør Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage gennemførelsesretsakter, hvori der fastsættes tekniske detaljer vedrørende indholdet og formatet af de rapporter, som certificeringsordningerne udarbejder.

    Ændring 38

    Forslag til forordning

    Betragtning 28

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (28)

    For at gøre det muligt for operatører at anvende de kvalitetskriterier, der er fastsat ved denne forordning, på en standardiseret og omkostningseffektiv måde, samtidig med at der tages hensyn til de særlige karakteristika ved forskellige kulstoffjernelsesaktiviteter , bør beføjelsen til at vedtage retsakter delegeres til Kommissionen i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde med henblik på at supplere denne forordning ved at fastlægge udførlige certificeringsmetoder for forskellige typer kulstoffjernelsesaktiviteter . Kommissionen bør også kunne ændre bilag II, som indeholder en liste over det minimum af oplysninger, som certifikaterne skal indeholde. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau, og at disse høringer gennemføres i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning. For at sikre lige deltagelse i forberedelsen af delegerede retsakter modtager Europa-Parlamentet og Rådet navnlig alle dokumenter på samme tid som medlemsstaternes eksperter, og deres eksperter har systematisk adgang til møder i Kommissionens ekspertgrupper, der beskæftiger sig med forberedelse af delegerede retsakter.

    (28)

    For at gøre det muligt for operatører at anvende de kvalitetskriterier, der er fastsat ved denne forordning, på en standardiseret og omkostningseffektiv måde, samtidig med at der tages hensyn til de særlige karakteristika ved forskellige aktiviteter , bør beføjelsen til at vedtage retsakter delegeres til Kommissionen i overensstemmelse med artikel 290 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde med henblik på at supplere denne forordning ved at fastlægge udførlige certificeringsmetoder for forskellige typer aktiviteter . Kommissionen bør også kunne ændre bilag II, som indeholder en liste over det minimum af oplysninger, som certifikaterne skal indeholde. Det er navnlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder på ekspertniveau og gennem offentlige høringer, for alle udkast til delegerede retsakter i en periode på mindst fire uger , og at disse høringer gennemføres i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale af 13. april 2016 om bedre lovgivning. For at sikre lige deltagelse i forberedelsen af delegerede retsakter modtager Europa-Parlamentet og Rådet navnlig alle dokumenter på samme tid som medlemsstaternes eksperter, og deres eksperter har systematisk adgang til møder i Kommissionens ekspertgrupper, der beskæftiger sig med forberedelse af delegerede retsakter.

    Ændring 39

    Forslag til forordning

    Betragtning 30

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (30)

    Kommissionen bør gennemgå gennemførelsen af denne forordning 3 år efter dens ikrafttræden og derefter senest seks måneder efter den globale statusopgørelse, der er aftalt i henhold til artikel 14 i Parisaftalen. I disse gennemgange bør der tages hensyn til den relevante udvikling af EU-lovgivningen, teknologiske og videnskabelige fremskridt, markedsudviklingen inden for kulstoffjernelse og fødevaresikkerhed, herunder fødevaretilgængelighed og prisoverkommelighed, og de bør bygge på resultaterne af den globale statusopgørelse, jf. Parisaftalen.

    (30)

    Kommissionen bør gennemgå gennemførelsen af denne forordning 3 år efter dens ikrafttræden og derefter senest seks måneder efter den globale statusopgørelse, der er aftalt i henhold til artikel 14 i Parisaftalen. I disse gennemgange bør der tages hensyn til den relevante udvikling af EU-lovgivningen, teknologiske og videnskabelige fremskridt, markedsudviklingen inden for kulstoffjernelse , kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter og fødevaresikkerhed, herunder fødevaretilgængelighed og prisoverkommelighed, og de bør bygge på resultaterne af den globale statusopgørelse, jf. Parisaftalen.

    Ændring 40

    Forslag til forordning

    Betragtning 31

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (31)

    Målene for denne forordning, nemlig at fremme udbredelsen af kulstoffjernelse af høj kvalitet og samtidig minimere risikoen for grønvask, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne alene, men disse mål kan på grund af den foreslåede handlings omfang og virkninger bedre nås på EU-plan. Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå disse mål —

    (31)

    Målene for denne forordning, nemlig at fremme udbredelsen af kulstoffjernelse og kulstofbindende dyrkning af høj kvalitet og samtidig minimere risikoen for grønvask, kan ikke i tilstrækkelig grad opfyldes af medlemsstaterne alene, men disse mål kan på grund af den foreslåede handlings omfang og virkninger bedre nås på EU-plan. Unionen kan derfor vedtage foranstaltninger i overensstemmelse med nærhedsprincippet, jf. artikel 5 i traktaten om Den Europæiske Union. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå disse mål —

    Ændring 41

    Forslag til forordning

    Artikel 1 – stk. 1 – indledning

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Formålet med denne forordning er at lette udbredelsen af kulstoffjernelse for operatører eller operatørsammenslutninger. Til dette formål fastlægges ved denne forordning en frivillig EU-ramme for certificering af kulstoffjernelse, idet der fastsættes:

    1.   Formålet med denne forordning er at lette og tilskynde til udbredelse og forøgelse af kulstoffjernelse , kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter for operatører eller operatørsammenslutninger som et supplement til den uigenkaldelige og gradvise reduktion af menneskeskabte drivhusgasemissioner i alle sektorer for at opfylde de målsætninger og mål, der er fastsat i forordning (EU) 2021/1119 og målene i Parisaftalen . Til dette formål fastlægges ved denne forordning en frivillig EU-ramme for certificering af kulstoffjernelse , kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter , idet der fastsættes:

    Ændring 42

    Forslag til forordning

    Artikel 1 – stk. 1 – litra a

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    kvalitetskriterier for kulstoffjernelsesaktiviteter , der finder sted i Unionen

    a)

    kvalitetskriterier for aktiviteter , der finder sted i Unionen

    Ændring 43

    Forslag til forordning

    Artikel 1 – stk. 1 – litra b

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    b)

    regler for verifikation og certificering af kulstoffjernelse

    b)

    regler for verifikation og certificering af aktiviteter

    Ændring 44

    Forslag til forordning

    Artikel 1 – stk. 1 – litra c a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    ca)

    regler for udstedelse og anvendelse af certificerede enheder.

    Ændring 45

    Forslag til forordning

    Artikel 1 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Denne frivillige EU-ramme for certificering af kulstoffjernelse finder ikke anvendelse på de emissioner, der er omfattet af anvendelsesområdet for direktiv 2003/87/EF, med undtagelse af lagring af kuldioxidemissioner fra bæredygtig biomasse, som har en nulsats i overensstemmelse med direktivets bilag IV.

    2.   Denne frivillige EU-ramme for certificering af kulstoffjernelse , kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter finder ikke anvendelse på emissioner, der er omfattet af anvendelsesområdet for direktiv 2003/87/EF, med undtagelse af lagring af kuldioxidemissioner fra bæredygtig biomasse, der opfylder bæredygtighedskriterierne og kriterierne for besparelse af drivhusgasemissioner, der er fastsat i direktiv (EU) 2018/2001, og som har en nulsats i overensstemmelse med bilag IV til direktiv 2003/87/EF .

    Ændring 46

    Forslag til forordning

    Artikel 1 – stk. 2 a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2a.     Hvis der er indgået en juridisk bindende aftale mellem Unionen og et tredjeland om atmosfærisk eller biogent kulstof, der opsamles i Unionen, men geologisk lagres i et EØS-medlem eller i et tredjeland, der grænser op til Unionen, og det pågældende medlem af EØS eller det pågældende land anvender de samme retlige krav som dem, der er fastsat i direktiv 2009/31/EF, finder denne forordning anvendelse på disse opsamlede emissioner.

    Ændring 47

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra a

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    "kulstoffjernelse": enten lagring af atmosfærisk eller biogent kulstof i geologiske kulstofpuljer , biogene kulstofpuljer, langtidsholdbare produkter og materialer samt havmiljøet eller nedbragt frigivelse af kulstof fra en biogen kulstofpulje til atmosfæren

    a)

    "kulstoffjernelse": permanent lagring af atmosfærisk eller biogent kulstof i flere århundreder , som ikke er kombineret med forbedret kulbrinte-genopretning

    Ændring 48

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra a a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    aa)

    "reduktion af emissioner fra kulstofbindende dyrkning": en aktivitet, der består af en eller flere metoder eller processer med kulstofbindende dyrkning, der udføres af en operatør, som resulterer i en reduktion af kulstoffrigivelsen fra en biogen kulstofpulje, reduktion af udledning af dinitrogenoxid fra landbrugsjord eller forvaltning af husdyrgødning eller reduktion af metanudledning fra tarmgæring eller gødningsforvaltning til atmosfæren gennem en aktivitet med kulstofbindende dyrkning

    Ændring 49

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra b

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    b)

    "kulstoffjernelsesaktivitet": en operatør udfører en eller flere praksisser eller processer, der resulterer i permanent kulstoflagring, forbedrer kulstofopsamling i en biogen kulstofpulje, nedbringer frigivelsen af kulstof fra en biogen kulstofpulje til atmosfæren eller lagrer atmosfærisk eller biogent kulstof i langtidsholdbare produkter eller materialer

    udgår

    Ændring 50

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra c

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    c)

    "biogen kulstofpulje": overjordisk biomasse, underjordisk biomasse, førne, dødt ved og organisk kulstof i jorden som fastsat i del B, litra a) -e ), i bilag I til forordning (EU) 2018/841

    c)

    "biogen kulstofpulje": levende biomasse, førne, dødt ved , dødt organisk materiale, mineraljord og organisk jord som fastsat i del B, litra a) -f ), i bilag I til forordning (EU) 2018/841

    Ændring 51

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra d

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    d)

    "operatør": enhver juridisk eller fysisk person, som driver eller kontrollerer en kulstoffjernelsesaktivitet , eller som har fået overdraget afgørende økonomiske beføjelser med hensyn til den tekniske drift af aktiviteten

    d)

    "operatør": enhver juridisk eller fysisk person, som driver eller kontrollerer en aktivitet, herunder offentlige enheder og offentlige myndigheder , eller som har fået overdraget afgørende økonomiske beføjelser med hensyn til den tekniske drift af aktiviteten; i forbindelse med en aktivitet med kulstofbindende dyrkning er en operatør en landbruger som defineret i artikel 3, stk. 1, i forordning (EU) 2021/2115 eller en skovejer eller -forvalter som defineret i national ret eller en offentlig enhed eller offentlig myndighed

    Ændring 52

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra e

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    e)

    "operatørsammenslutning": en juridisk enhed, som repræsenterer mere end én operatør, og som er ansvarlig for at sikre, at disse operatører overholder denne forordning

    e)

    "operatørsammenslutning": en juridisk enhed, som repræsenterer mere end én operatør, og som er ansvarlig for at sikre, at disse operatører overholder denne forordning; i forbindelse med en aktivitet med kulstofbindende dyrkning: "operatørsammenslutning": et kooperativ eller en juridisk enhed, der repræsenterer mere end én landbruger, skovejer eller -forvalter eller offentlige enheder eller offentlige myndigheder eller producentorganisationer eller producentsammenslutninger

    Ændring 53

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra f

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    f)

    "overvågningsperiode": en periode, hvis varighed fastsættes i overensstemmelse med den type kulstoffjernelsesaktivitet , hvori operatøren overvåger kulstoflagringen

    f)

    "overvågningsperiode": en periode, hvis varighed fastsættes for hver type aktivitet i overensstemmelse med artikel 6 , hvori operatøren eller operatørsammenslutningen overvåger kulstoflagringen , og hvor operatøren forbliver ansvarlig

    Ændring 54

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra g

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    g)

    "permanent kulstoflagring": en kulstoffjernelsesaktivitet , der under normale omstændigheder og under anvendelse af en hensigtsmæssig forvaltningspraksis lagrer atmosfærisk eller biogent kulstof i flere århundreder , herunder bioenergibaseret CCS og direkte luftopsamling og lagring af kulstof

    g)

    "permanent kulstoflagring": en aktivitet, der består af en eller flere praksisser eller processer, der udføres af en operatør , der under normale omstændigheder og under anvendelse af en hensigtsmæssig forvaltningspraksis lagrer atmosfærisk eller biogent kulstof i flere århundreder gennem geologisk lagring af CO2 eller permanent bundet kulstofmineralisering

    Ændring 55

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra h

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    h)

    "kulstofbindende dyrkning": kulstoffjernelsesaktivitet relateret til arealforvaltning, som fører til øget kulstofbinding i levende biomasse , dødt organisk materiale og i jordbunden ved at øge kulstofopsamlingen og/eller reducere frigivelsen af kulstof til atmosfæren

    h)

    "kulstofbindende dyrkning": en aktivitet relateret til arealforvaltning, kystzoneforvaltning eller husdyrhold , som fører til kulstofbindende dyrkning eller emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning i en periode på mindst fem år

    Ændring 56

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra h a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    ha)

    "opsamling ved kulstofbindende dyrkning": en aktivitet i tilknytning til arealforvaltning i underkategorierne arealanvendelse, ændret arealanvendelse og skovbrug, der er omfattet af artikel 2, stk. 1, i forordning (EU) 2018/841, som ændret ved forordning (EU) 2023/839, eller i tilknytning til kystforvaltning, bestående af en eller flere praksisser eller processer vedrørende kulstofbindende dyrkning, der udføres af en operatør, og som resulterer i en stigning i atmosfærisk eller biogent kulstof, der lagres i biogene kulstofpuljer, ved at øge kulstofopsamlingen som defineret pr. aktivitet i certificeringsmetoden

    Ændring 57

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra i

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    i)

    "kulstoflagring i produkter": en kulstoffjernelsesaktivitet , hvorved atmosfærisk og biogent kulstof lagres i langtidsholdbare produkter eller materialer

    i)

    "kulstoflagring i produkter": en aktivitet, der består af en eller flere praksisser eller processer , der udføres af en operatør, og som sikrer langsigtet lagring af atmosfærisk og biogent kulstof i langtidsholdbare høstede træprodukter eller byggematerialer i mindst fem årtier på en måde, der er i overensstemmelse med Unionens andre miljømål, samt forordning (EU) 2018/841 og IPCC-retningslinjerne som vedtaget af UNFCCC-partskonferencen eller den Partskonferencen, der Tjener som Møde for Parterne i Parisaftalen

    Ændring 58

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra i a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    ia)

    "geologisk lagring af CO2": geologisk lagring som defineret i artikel 3, nr. 1), i direktiv 2009/31/EF

    Ændring 59

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra n

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    n)

    "certifikat": en overensstemmelseserklæring udstedt af certificeringsorganet, hvori det certificeres, at kulstoffjernelsesaktiviteten er i overensstemmelse med denne forordning

    n)

    "certifikat": en overensstemmelseserklæring udstedt af certificeringsorganet, hvori det certificeres, at aktiviteten er i overensstemmelse med denne forordning

    Ændring 60

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra o

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (o)

    "kulstoffjernelsesenhed": et ton certificeret nettofordel ved kulstoffjernelse, der opnås i kraft af en kulstoffjernelsesaktivitet og registreres i henhold til en certificeringsordning.

    o)

    "kulstoffjernelsesenhed": et ton certificeret nettofordel ved kulstoffjernelse, der opnås i kraft af kulstoffjernelse og registreres i henhold til en certificeringsordning.

    Ændring 61

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra o a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    oa)

    "genudslip": frivillig eller ufrivillig frigivelse af kulstof tilbage til atmosfæren; i forbindelse med geologisk lagring af CO2 har "genudslip" samme betydning som udsivning som defineret i artikel 3, stk. 5, i direktiv 2009/31/EF eller under CO2-transport

    Ændring 62

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra o b (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    ob)

    "bundet enhed fra kulstofbindende dyrkning": et nettoton certificeret bundet kulstof, der er genereret af kulstofbindende dyrkning

    Ændring 63

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra o c (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    oc)

    "enhed ved kulstoflagringsprodukter": et ton certificeret nettokulstofproduktbinding, der genereres ved kulstoflagring i produkter og registreres af en certificeringsordning

    Ændring 64

    Forslag til forordning

    Artikel 2 – stk. 1 – litra o d (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    od)

    "emissionsreduktionsenhed fra kulstofbindende dyrkning": et ton certificeret nettoreduktion af kulstof fra kulstofbindende dyrkning, nettoreduktion af kvælstof fra kulstofbindende dyrkning eller nettoreduktion af metan fra kulstofbindende dyrkning, der genereres ved reduktion af emissioner fra kulstofbindende dyrkning og registreres af en certificeringsordning, og som adskilles og identificeres enten som en "emissionsreduktionsenhed fra kulstofbindende dyrkning — kulstof", "emissionsreduktionsenhed fra kulstofbindende dyrkning — kvælstof" eller "emissionsreduktionsenhed fra kulstofbindende dyrkning — metan"

    Ændring 65

    Forslag til forordning

    Artikel 3 – stk. 1 – indledning

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Kulstoffjernelse er berettiget til certificering i henhold til denne forordning, hvis den opfylder begge følgende betingelser:

    Kulstoffjernelse , kulstofbindende dyrkning eller kulstoflagring i produkter er berettiget til certificering i henhold til denne forordning, hvis de opfylder begge følgende betingelser:

    Ændring 66

    Forslag til forordning

    Artikel 3 – stk. 1 – litra a

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    den opnås ved en kulstoffjernelsesaktivitet, der opfylder kvalitetskriterierne i artikel 4-7

    a)

    den opfylder kvalitetskriterierne i artikel 4-7

    Ændring 67

    Forslag til forordning

    Artikel 3 – stk. 1 – litra a a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    aa)

    den overholder de regler om anvendelse af enheder, der er fastsat i artikel 3a

    Ændring 68

    Forslag til forordning

    Artikel 3 a (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    Artikel 3a

     

    Regler for udstedelse og anvendelse af enheder

     

    1.     Emissionsreduktionsenheder fra kulstofbindende dyrkning udstedes senest den 31. december hvert år, forudsat at en årlig overvågningskontrol ikke viser manglende overholdelse af kravene i denne forordning og ikke viser et genudslip. Certificeringsorganet er ansvarligt for den årlige overvågningskontrol baseret på pålidelige data under faktiske forhold, som kan leveres af en juridisk person eller en relevant myndighed, såsom betalingsorganet, ved hjælp af det system til identifikation af landbrugsparceller, der er omhandlet i artikel 68 i forordning (EU) 2021/2116. Den årlige overvågningskontrol foretages senest den 15. oktober hvert år. Certificeringsorganet fremsender data om manglende overholdelse eller genudslip til certificeringsordningen senest en måned efter overvågningskontrollen.

     

    2.     Enhver anvendelse af enheder skal sikre den højeste integritet af modvirkning af klimaændringer og skal føre til en samlet lavere koncentration af drivhusgasemissioner i atmosfæren. Alle kulstoffjernelser og kulstofbindinger og biogene emissionsreduktioner, der genereres i henhold til denne forordning, bør bidrage til at nå Unionens nationalt bestemte bidrag (NDC'er) eller klimamål og -målsætninger som fastsat i forordning (EU) 2021/1119 og må ikke bidrage til et tredjelands nationalt bestemte bidrag.

     

    3.     En certificeret enhed må ikke anvendes eller påberåbes af mere end én juridisk eller fysisk person på noget tidspunkt og må ikke på noget tidspunkt medregnes i mere end én medlemsstats drivhusgasopgørelse.

     

    4.     Kulstoffjernelsesenheder, bundne enheder fra kulstofbindende dyrkning, emissionsreduktionsenheder fra kulstofbindende dyrkning og enheder fra kulstoflagring i produkter skal forblive adskilt fra hinanden.

     

    5.     En virksomheds anvendelse af enheder, der er certificeret i henhold til denne forordning, til frivillig kompensation, modregning eller reduktion i virksomhedens rapportering af drivhusgasopgørelser er underlagt de samme betingelser som dem, der er fastsat for brug af enheder til virksomheders handelspraksis over for forbrugerne i direktiv 2005/29/EF som ændret ved Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU).../... [Styrkelse af forbrugernes rolle i den grønne omstilling]. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 16 med henblik på at supplere denne forordning ved at fastlægge de nærmere bestemmelser i dette stykke.

     

    6.     I overensstemmelse med revisionsklausulen i artikel 30, stk. 5, i direktiv 2003/87/EF aflægger Kommissionen senest den 31. juli 2026 rapport til Europa-Parlamentet og Rådet, eventuelt ledsaget af et lovgivningsforslag og en konsekvensanalyse, om, hvordan negative emissioner fra drivhusgasser, der fjernes fra atmosfæren og lagres sikkert og permanent, kan medregnes, og hvordan disse negative emissioner kan være omfattet af emissionshandel, hvis det er relevant, herunder et klart anvendelsesområde og strenge kriterier for en sådan dækning, og sikkerhedsforanstaltninger for at sikre, at sådanne optag ikke opvejer de nødvendige emissionsreduktioner i overensstemmelse med Unionens klimamål som fastsat i forordning (EU) 2021/1119.

    Ændring 69

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 1

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Fordelen ved nettokulstoffjernelse = CRreferencescenarie – CRi alt GHGstigning > 0 hvor:

    Fordelen ved nettokulstoffjernelse = CRreferencescenarie – CRi alt GHGassociated > 0 hvor:

    Ændring 70

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 1 – afsnit 2 – litra c

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    c)

    GHGstigning er stigningen i direkte og indirekte drivhusgasemissioner, bortset fra emissioner fra biogene kulstofpuljer i forbindelse med kulstofbindende dyrkning , som følger af kulstoffjernelsesaktivitetens gennemførelse .

    c)

    GHGassocieret er stigningen i direkte og indirekte drivhusgasemissioner i hele aktivitetens livscyklus , som følger af kulstoffjernelsesaktivitetens gennemførelse, beregnet i overensstemmelse med protokollerne i IPCC's retningslinjer for nationale drivhusgasopgørelser fra 2006. Dette omfatter bl.a. emissioner som følge af energiforbrug, transport, materialeinput, fortrængningseffekter som følge af konkurrerende efterspørgsel efter energi eller spildvarme og direkte og indirekte ændringer i arealanvendelsen og omfatter både virkninger i og uden for Unionen. Certificeringen af en kulstoffjernelsesaktivitet baseret på lagring af CO2 fra bæredygtig biomasse må ikke føre til en forøgelse af anlæggets kapacitet ud over, hvad der er nødvendigt for kulstofopsamling og -lagring.

    Ændring 71

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.    Når det drejer sig om kulstofbindende dyrkning, forstås ved CRreferencescenarie og CRi alt nettodrivhusgasfjernelse eller -emissioner i overensstemmelse med de regnskabsregler , der er fastsat ved forordning (EU) 2018/841.

    2.    En kulstofbindende dyrkningsaktivitet skal tilvejebringe en nettofordel , som skal kvantificeres ved hjælp af følgende formel:

     

    Fordelen ved nettokulstoffjernelse = CSreferencescenarie – CSi alt – GHGassociated > 0 hvor:

     

    a)

    CSreferecenscenarie er kulstofbindingen under referencescenariet

     

    b)

    CSi alt er den samlede kulstofbinding i forbindelse med aktiviteten med kulstofbindende dyrkning

     

    c)

    GHGassocieret er de direkte og indirekte drivhusgasemissioner i hele aktivitetens livscyklus, som skyldes gennemførelsen af aktiviteten med kulstofbindende dyrkning. Dette omfatter bl.a. emissioner som følge af energiforbrug, transport, materialeinput og direkte og indirekte ændringer i arealanvendelsen og omfatter både virkninger i og uden for Unionen.

     

    Nettoreduktionsfordelen ved kulstofbindende dyrkning med hensyn til kulstof = RCreferencescenarie – RCi alt – GHGassociated > 0

     

    Nettofordelen ved kulstofbindende dyrkning med hensyn til kvælstof = CSreferencescenarie – CSi alt – GHGassociated > 0

     

    Nettofordelen ved kulstofbindende dyrkning med hensyn til metan = CSreferencescenarie – CSi alt – GHGassociated > 0

     

    hvor:

     

    a)

    RCreferecenscenarie er kulstofbindingen under referencescenariet

     

    b)

    RCi alt er den samlede reduktion af kulstofemissioner, der er opnået gennem gennemførelsen af aktiviteten vedrørende kulstofbindende dyrkning

     

    c)

    GHGassocieret er de direkte og indirekte drivhusgasemissioner i hele aktivitetens livscyklus, som skyldes gennemførelsen af aktiviteten med kulstofbindende dyrkning. Dette omfatter bl.a. emissioner som følge af energiforbrug, transport, materialeinput og direkte og indirekte ændringer i arealanvendelsen og omfatter både virkninger i og uden for Unionen

     

    d)

    N2Oreferencescanrie er N2O-emissionerne under referencescenariet som følge af anvendelsen af gødning eller husdyrgødning

     

    e)

    N2Oi alt er den samlede reduktion af N2O-emissioner som følge af brug af gødning eller forvaltning af husdyrgødning, som direkte kan henføres til aktiviteten

     

    f)

    CH4referencescenarie er CH4-emissionerne under referencescenariet som følge af tarmgæring eller forvaltning af husdyrgødning

     

    g)

    CH4i alt er den samlede reduktion af CH4-emissioner som følge af tarmgæring eller forvaltning af husdyrgødning, som direkte kan henføres til aktiviteten.

     

    Hvis aktiviteten genererer både kulstoflagring og drivhusgasemissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, skal det register, der er omhandlet i artikel 12, sikre, at der skelnes mellem de tilsvarende lagringsenheder fra kulstofbindende dyrkning og drivhusgasreduktionsenheder fra kulstofbindende dyrkning.

     

    I forbindelse med kulstofbindende dyrkning svarer omfanget af de mængder, der er omhandlet i CSreferecenscenarie og CSi alt, til nettofjernelser af drivhusgasser, der er omfattet af anvendelsesområdet for forordning (EU) 2018/841, og omfanget af de mængder, der er omhandlet i RCreferecenscenarie og RCi alt, svarer til nettodrivhusgasemissionerne fra biogene kulstofpuljer som fastsat i afsnit B, litra e) -f), i bilag I til forordning (EU) 2018/841.

     

    Omfanget af de mængder, der henvises til i N2Oreferecenscenarie og N2Oi alt, svarer til drivhusgasemissionerne fra IPCC's kildekategori 4B 10-12 (forvaltning af husdyrgødning) og 4D (landbrugsjord).

     

    Omfanget af de mængder, der henvises til i CH4referencescenari og CH4i alt, svarer til drivhusgasemissionerne fra IPCC's kildekategori 4A (tarmgæring) og 4B 1-9 (forvaltning af husdyrgødning).

    Ændring 72

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 2a

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2a.     En aktivitet med kulstoflagring i produkter skal give en nettofordel med hensyn til kulstoflagring i produkter, som kvantificeres ved hjælp af formlen:

     

    Nettokulstoffjernelse = CPSreferencescenarie – CPSi alt – GHGassociated > 0

     

    a)

    CPSreferencescenarie er det kulstof, der bindes i et produkt under referencescenariet

     

    b)

    CPSi alt er det samlede kulstof, der er bundet i produktet i aktiviteten

     

    c)

    GHGassociated er stigningen i direkte og indirekte drivhusgasemissioner i hele aktivitetens livscyklus, som skyldes gennemførelsen af kulstoffjernelsesaktiviteten. Dette omfatter bl.a. emissioner som følge af energiforbrug, transport, materialeinput, fortrængningseffekter som følge af konkurrerende efterspørgsel efter energi eller spildvarme og direkte og indirekte ændringer i arealanvendelsen og omfatter både virkninger i og uden for Unionen.

    Ændring 73

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 3

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   De mængder, der er omhandlet i stk. 1, litra a), b) og c), angives med et negativt fortegn (-), hvis der er tale om nettodrivhusgasfjernelse, og med et positivt fortegn (+), hvis der er tale om nettodrivhusgasemissioner; de udtrykkes i ton kuldioxidækvivalenter.

    3.   De mængder, der er omhandlet i stk. 1, litra a), b) og c), i stk. 2, litra a), b), c), d), e), f) og g), og i stk. 2a, litra a), b) og c), angives med et negativt fortegn (–), hvis der er tale om nettodrivhusgasfjernelse, eller, i forbindelse med emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, hvis der er tale om nettodrivhusgasreduktioner, og med et positivt tegn (+), hvis der er tale om nettodrivhusgasemissioner; de angives i ton kuldioxidækvivalenter.

    Ændring 74

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 4

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.   Kulstoffjernelse kvantificeres på en relevant, nøjagtig, fyldestgørende, konsekvent, sammenlignelig og gennemskuelig måde.

    4.   Kulstoffjernelse , kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter kvantificeres på en relevant, nøjagtig, fyldestgørende, konsekvent, sammenlignelig og gennemskuelig måde. Usikkerheder i forbindelse med kvantificeringen af kulstoffjernelse skal behørigt rapporteres og bogføres som en del af certificeringsmetoderne på en konservativ måde, der står i et rimeligt forhold til usikkerhedsniveauet, og i overensstemmelse med anerkendte statistiske metoder og den seneste tilgængelige videnskabelige dokumentation.

    Ændring 75

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 5

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5.    Referencescenariet skal svare til den gængse kulstoffjernelse i forbindelse med sammenlignelige aktiviteter under lignende sociale, økonomiske, miljømæssige og teknologiske forhold, og der tages hensyn til den geografiske kontekst.

    5.    I tilfælde af kulstoffjernelse eller kulstoflagring i produkter skal det standardiserede referencescenarie være repræsentativt for de nyeste resultater af fælles nuværende praksis i forbindelse med sammenlignelige aktiviteter under lignende sociale, økonomiske, miljømæssige og teknologiske forhold, og der tages hensyn til den geografiske kontekst.

    Ændring 76

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 5 a

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    5a.     For kulstofbindende dyrkning skal det standardiserede referencescenarie være repræsentativt for resultaterne af den almindelige nuværende praksis i forbindelse med sammenlignelige aktiviteter under lignende sociale, økonomiske, miljømæssige og teknologiske forhold, og der tages hensyn til den geografiske kontekst. For opsamling ved kulstofbindende dyrkning skal beregningen af det standardiserede referencescenarie ikke tage hensyn til de almindelige nuværende praksisser i forbindelse med sammenlignelige aktiviteter med opsamling ved kulstofbindende dyrkning, der resulterer i nettodrivhusgasemissioner. I forbindelse med reduktion af emissioner fra kulstofbindende dyrkning skal beregningen af det standardiserede referencescenarie ikke tage hensyn til de almindelige nuværende praksisser i forbindelse med sammenlignelige aktiviteter til reduktion af emissioner fra kulstofbindende dyrkning, som resulterer i øgede nettodrivhusgasemissioner. De respektive metoder skal skelne mellem statiske og dynamiske referencescenarier, hvor det er nødvendigt.

    Ændring 77

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 6

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    6.   Uanset stk. 5 kan referencescenariet i behørigt begrundede tilfælde bygge på den pågældende aktivitets individuelle kulstoffjernelse.

    6.   Uanset stk. 5 kan referencescenariet i behørigt begrundede tilfælde i den certificeringsmetode, der finder anvendelse, når der er en mangel på tilstrækkelige sammenlignelige aktiviteter, bygge på den pågældende aktivitets individuelle præstationer ved starten på denne aktivitet.

    Ændring 78

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 7

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    7.   Referencescenariet ajourføres regelmæssigt.

    7.   Referencescenariet revideres og ajourføres regelmæssigt af Kommissionen mindst hvert tiende år. Referencescenariet skal forblive konstant for operatøren i hele overvågningsperioden, når en aktivitet er påbegyndt, men skal revideres og ajourføres i forbindelse med fornyet certificering .

    Ændring 79

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 8

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    8.     Ved kvantificeringen af kulstoffjernelsen skal der tages højde for usikkerhedsmomenter i overensstemmelse med anerkendte statistiske metoder.

    udgår

    Ændring 80

    Forslag til forordning

    Artikel 4 – stk. 9

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    9.   For at støtte kvantificeringen af kulstoffjernelse, der opnås via kulstofbindende dyrkning , indsamler operatøren eller operatørsammenslutningen data om kulstoffjernelse og drivhusgasemissioner på en måde, der kan forenes med de nationale drivhusgasopgørelser i henhold til forordning (EU) 2018/841 og del 3 i bilag V til forordning (EU) 2018/1999.

    9.   For at støtte kvantificeringen af kulstofbindende dyrkning indsamler operatøren eller operatørsammenslutningen data om kulstofbinding og drivhusgasemissioner baseret på anvendelse af niveau 3-metoder i overensstemmelse med IPCC's retningslinjer fra 2006 for nationale drivhusgasopgørelser og på en måde, der kan forenes med nationale drivhusgasopgørelser i henhold til forordning (EU) 2018/841 og del 3 i bilag V til forordning (EU) 2018/1999 , idet der tages hensyn til målet om at minimere den administrative byrde for små operatører i overensstemmelse med nærværende forordnings artikel 8, stk. 3 .

    Ændring 81

    Forslag til forordning

    Artikel 5 – stk. 1 – indledning

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.    En kulstoffjernelsesaktivitet skal indebære additionalitet. Med dette formål for øje skal kulstoffjernelsesaktiviteten opfylde begge følgende kriterier:

    1.    Hver aktivitet skal indebære additionalitet. Med dette formål for øje skal aktiviteten opfylde begge følgende kriterier:

    Ændring 82

    Forslag til forordning

    Artikel 5 – stk. 1 – litra a

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    den rækker ud over EU-lovkravene og de nationale lovkrav

    a)

    den rækker ud over EU-lovkravene og de nationale lovkrav på den enkelte operatørs niveau

    Ændring 83

    Forslag til forordning

    Artikel 5 – stk. 1 – litra b

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    b)

    den finder sted på grund af certificeringens tilskyndelsesvirkning.

    b)

    certificeringens tilskyndelsesvirkning er nødvendig, for at aktiviteten kan blive økonomisk attraktiv.

    Ændring 84

    Forslag til forordning

    Artikel 5 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (2)   Hvis referencescenariet fastsættes i henhold til artikel 4, stk. 5, anses additionaliteten som omhandlet i stk. 1 for at være opnået. Hvis referencescenariet fastsættes i henhold til artikel 4, stk. 6, påvises additionaliteten som omhandlet i stk. 1, litra a) og b), med specifikke test.

    (2)   Hvis referencescenariet fastsættes i henhold til artikel 4, stk. 5, eller 5a, anses additionaliteten som omhandlet i stk. 1 , litra a), for at være opnået. Hvis referencescenariet fastsættes i henhold til artikel 4, stk. 6, påvises additionaliteten som omhandlet i stk. 1, litra a) og b), med specifikke test , der er fastsat som led i de certificeringsmetoder, der er omhandlet i artikel 8 .

    Ændring 85

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – overskrift

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Langtidslagring

    Lagringsperiode, overvågning og ansvarskrav

    Ændring 86

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – stk. 1

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   En operatør eller operatørsammenslutning skal påvise, at en kulstoffjernelsesaktivitet tilsigter at sikre en langsigtet lagring af kulstof.

    1.   En operatør eller operatørsammenslutning skal sikre og påvise, at en kulstoffjernelsesaktivitet resulterer i permanent lagring af kulstof.

    Ændring 87

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – stk. 1 a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1a.     En operatør eller operatørsammenslutning skal sikre og påvise, at en aktivitet med kulstofbindende dyrkning resulterer i langsigtet binding af kulstof, reduktion af drivhusgasemissioner eller begge dele.

    Ændring 88

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – stk. 1 b (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1b.     En operatør eller operatørsammenslutning skal sikre og påvise, at en aktivitet med kulstoflagring i produkter resulterer i langsigtet lagring af kulstof.

    Ændring 89

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Med henblik på stk. 1 skal en operatør eller operatørsammenslutning opfylde begge følgende kriterier:

    2.   Med henblik på stk. 1 , 1a og 1b skal en operatør eller operatørsammenslutning opfylde følgende kriterier , der er fastsat i stk. 2a-2e.

    a)

    de overvåger og afbøder enhver risiko for frigivelse af det lagrede kulstof i overvågningsperioden

     

    b)

    de skal være omfattet af passende erstatningsansvarsordninger med henblik på at imødegå enhver frigivelse af det lagrede kulstof i overvågningsperioden.

     

    Ændring 90

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – stk. 2 a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2a.     En operatør eller operatørsammenslutning overvåger og afbøder enhver risiko for frigivelse af det lagrede kulstof i overvågningsperioden, som fastsættes som følger:

     

    a)

    for kulstoffjernelsesaktiviteter skal overvågningsperioden og kravene være i overensstemmelse med artikel 13, 17 og 18 i direktiv 2009/31/EF

     

    b)

    for aktiviteter med kulstofbindende dyrkning skal overvågningsperioden og kravene som minimum dække hele den periode, hvor resultaterne af aktiviteten forventes at blive opretholdt som fastsat i den gældende certificeringsmetode

     

    c)

    for så vidt angår aktiviteter med kulstoflagring i produkter skal overvågningsperioden dække hele produktets levetid til og med produktets udløb.

    Ændring 91

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – stk. 2 b (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2b.     En operatør eller en operatørsammenslutning med kulstofbindende dyrkning kan udpege en juridisk person eller en relevant myndighed såsom betalingsorganet som omhandlet i artikel 9 i forordning (EU) 2021/2116 i forbindelse med aktiviteter med kulstofbindende dyrkning, der er registreret i systemet til identifikation af landbrugsparceller, til at være ansvarlig for overvågningen, forudsat at alle kravene i denne forordning er opfyldt.

    Ændring 92

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – stk. 2 c (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2c.     En operatør eller operatørsammenslutning skal være underlagt passende erstatningsansvarsmekanismer og udpege en erstatningsansvarlig fysisk eller juridisk person, der til enhver tid under aktiviteten er ansvarlig for at håndtere eventuelle genudslip, herunder på grund af force majeure:

     

    a)

    for kulstoffjernelsesaktiviteter skal erstatningsansvarsmekanismen være i overensstemmelse med den erstatningsansvarsmekanisme, der er omhandlet i direktiv 2009/31/EF

     

    b)

    for aktiviteter med kulstofbindende dyrkning skal ansvarsmekanismen fastsættes og godkendes som en del af den gældende certificeringsmetode og sikre, at tilsvarende kulstofbinding genereres som kompensation for genudslippet

     

    c)

    for aktiviteter med kulstoflagring i produkter skal ansvarsmekanismen fastsættes og godkendes som en del af den gældende certificeringsmetode og sikre, at der genereres tilsvarende kulstoflagring som kompensation for genudslippet.

     

    Certificeringsordningen skal løbende overvåge og sikre, at ansvarsmekanismen er tilgængelig og klar i hele overvågningsperioden for en aktivitet.

    Ændring 93

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – stk. 2 d (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2d.     I tilfælde af genudslip suspenderes de tilsvarende enheder i det certificeringsregister, hvor de er registreret, indtil genudslippet er blevet håndteret i ansvarsmekanismen i overensstemmelse med stk. 2c.

     

    Hvis et genudslip ikke håndteres inden for en rimelig frist gennem ansvarsmekanismen i overensstemmelse med stk. 2c, udløber et certifikats gyldighed, og de tilsvarende enheder annulleres i det certificeringsregister, hvor de er registreret.

    Ændring 94

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – stk. 2 e (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2e.     Hvis et certifikats gyldighed er udløbet i overensstemmelse med stk. 2a, litra c), skal operatøren eller operatørsammenslutningen betale en korrigerende sanktion, der afspejler CO2-omkostningerne ved den mængde kulstof, der er frigivet til atmosfæren. Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 16 med henblik på at supplere denne forordning ved at fastlægge formlen til beregning af sanktionerne og ordningerne for betaling af sanktionerne.

    Ændring 95

    Forslag til forordning

    Artikel 6 – stk. 3

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Med hensyn til kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter anses det kulstof , der lagres ved en kulstoffjernelsesaktivitet , for at være frigivet til atmosfæren ved udløbet af overvågningsperioden.

    3.   Med hensyn til kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter anses den nettofordel , der genereres af aktiviteten i hele aktivitetens levetid , for at være frigivet til atmosfæren ved udløbet af overvågningsperioden eller, hvis overvågningen er blevet indstillet, inden overvågningsperiodens udløb, og de tilsvarende enheder annulleres i det certificeringsregister, hvor de er registreret, medmindre operatøren eller operatør sammenslutningen foretager en fornyet certificering af aktiviteten og påviser videreførelsen af aktiviteten og overvågningsperioden. En aktivitet med kulstofbindende dyrkning må dog ikke føre til et reduceret kulstofdræn som defineret i forordning (EU) 2018/841 sammenlignet med referencescenariet efter overvågningsperioden.

    Ændring 96

    Forslag til forordning

    Artikel 7 – stk. 1

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   En kulstoffjernelsesaktivitet skal have en neutral indvirkning på eller skabe sidegevinster for alle følgende bæredygtighedsmål:

    1.   En kulstoffjernelsesaktivitet skal som minimum have en neutral indvirkning på hvert af følgende bæredygtighedsmål og kan skabe sidegevinster for et eller flere af følgende bæredygtighedsmål:

    a)

    afbødning af klimaændringer ud over fordelen ved nettokulstoffjernelse, jf. artikel 4, stk. 1

    a)

    afbødning af klimaændringer ud over den nettofordel, der er omhandlet i artikel 4, stk. 1

     

    aa)

    undgåelse af risikoen for kulstoflækage i tredjelande

    b)

    tilpasning til klimaændringer

    b)

    tilpasning til klimaændringer

    c)

    bæredygtig udnyttelse og beskyttelse af vand- og havressourcerne

    c)

    bæredygtig udnyttelse og beskyttelse af vand- og havressourcerne

    d)

    omstilling til en cirkulær økonomi,

    d)

    omstilling til en cirkulær økonomi, herunder effektiv anvendelse af biobaserede materialer fra bæredygtige kilder

    e)

    forebyggelse og bekæmpelse af forurening

    e)

    forebyggelse og bekæmpelse af forurening

    f)

    beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer.

    f)

    beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer.

    Ændring 97

    Forslag til forordning

    Artikel 7 – stk. 1 a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1a.     En aktivitet med kulstofbindende dyrkning skal som minimum generere sidegevinster for det bæredygtighedsmål, der er omhandlet i dette stykkes litra f), og skal som minimum have en neutral indvirkning på hvert af de bæredygtighedsmål, der er anført i litra a) -ea), eller skabe sidegevinster for et eller flere af de bæredygtighedsmål, der er anført i litra a) -ea), som følger:

     

    a)

    afbødning af klimaændringer ud over nettofordelen ved kulstofbindende dyrkning, jf. artikel 4, stk. 2

     

    b)

    tilpasning til klimaændringer

     

    c)

    bæredygtig udnyttelse og beskyttelse eller forbedring af vandkvaliteten og de marine ressourcer

     

    d)

    omstilling til en cirkulær økonomi, herunder effektiv anvendelse af biobaserede materialer fra bæredygtige kilder

     

    e)

    forebyggelse og bekæmpelse af forurening

     

    ea)

    forebyggelse af jordforringelse, jordgenoprettelse, forbedring af jordfrugtbarhed og af næringsstofforvaltning og jordbiota

     

    f)

    beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer.

    Ændring 98

    Forslag til forordning

    Artikel 7 – stk. 1b (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1b.     En aktivitet med kulstoflagring i produkter skal som minimum have en neutral indvirkning på hvert af følgende bæredygtighedsmål og generere sidegevinster for mindst ét af følgende bæredygtighedsmål:

     

    a)

    afbødning af klimaændringer ud over nettofordelen ved kulstofbindende dyrkning, jf. artikel 4, stk. 1a)

     

    b)

    tilpasning til klimaændringer

     

    c)

    bæredygtig udnyttelse og beskyttelse eller forbedring af vandkvaliteten og de marine ressourcer

     

    d)

    omstilling til en cirkulær økonomi, herunder effektiv anvendelse af biobaserede materialer fra bæredygtige kilder

     

    e)

    forebyggelse og bekæmpelse af forurening

     

    ea)

    forebyggelse af jordforringelse, jordgenoprettelse, forbedring af jordfrugtbarhed og af næringsstofforvaltning og jordbiota

     

    f)

    beskyttelse og genopretning af biodiversitet og økosystemer.

    Ændring 99

    Forslag til forordning

    Artikel 7 – stk. 1 c (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1c.     Aktiviteter med kulstofbindende dyrkning må ikke have en negativ indvirkning på Unionens fødevaresikkerhed og må ikke føre til land grabbing eller jordspekulation. De skal respektere rettighederne for lokalsamfund og oprindelige folk, der er berørt af disse aktiviteter, både i og uden for Unionen, samt balancen mellem den miljømæssige, økonomiske og sociale indvirkning på lokalsamfund og mindre arealforvaltere.

     

    En aktivitet, der er omfattet af denne forordnings anvendelsesområde, må ikke have en negativ indvirkning på andre aktiviteter, der er omfattet af denne forordnings anvendelsesområde.

    Ændring 100

    Forslag til forordning

    Artikel 7 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Med henblik på stk. 1 skal en kulstoffjernelsesaktivitet opfylde mindstekravene til bæredygtighed ifølge de certificeringsmetoder, der er fastsat i de delegerede retsakter, der er vedtaget i henhold til artikel 8.

    2.   Med henblik på stk. 1 , 1a, 1b og 1c fastsætter Kommissionen minimumskravene til bæredygtighed for hver type aktivitet i den relevante certificeringsmetode som led i de delegerede retsakter, der er vedtaget i henhold til artikel 8. Minimumskravene til bæredygtighed skal tage hensyn til virkningerne både i og uden for Unionen og lokale forhold. Disse mindstekrav til bæredygtighed skal, hvor det er relevant, være i overensstemmelse med de tekniske screeningskriterier for princippet om ikke at gøre væsentlig skade i forbindelse med skovbrugsaktiviteter og underjordisk permanent geologisk lagring af CO2, der er fastsat i delegeret forordning (EU) 2021/2139, og fremme bæredygtigheden af råmaterialer til biomasse fra skove og landbrug i overensstemmelse med bæredygtighedskriterierne og kriterierne for besparelse af drivhusgasemissioner for biomasse, der er fastsat i artikel 29 i direktiv (EU) 2018/2001.

    Ændring 101

    Forslag til forordning

    Artikel 7 – stk. 3

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Hvis en operatør eller gruppe af operatører rapporterer om sidegevinster, der bidrager til at opfylde de bæredygtighedsmål, der er omhandlet i stk. 1, ud over de mindstekrav til bæredygtighed, der er omhandlet i stk. 2, skal de pågældende overholde certificeringsmetoderne i de delegerede retsakter, der er omhandlet i artikel 8. Certificeringsmetoderne skal så vidt muligt tilskynde til generering af sidegevinster, der er mere vidtgående end mindstekravene til bæredygtighed , navnlig hvad angår det mål, der er omhandlet i stk. 1, litra f) .

    3.   Hvis en operatør eller gruppe af operatører rapporterer om sidegevinster, der bidrager til at opfylde de bæredygtighedsmål, der er omhandlet i stk. 1 a eller 1b , ud over de mindstekrav til bæredygtighed, der er omhandlet i stk. 2, skal de pågældende overholde certificeringsmetoderne i de delegerede retsakter, der er omhandlet i artikel 8. Certificeringsmetoderne skal tilskynde til generering af sidegevinster, der er mere vidtgående end mindstekravene til bæredygtighed for de mål, der er omhandlet i stk. 1a , og skal give mulighed for at generere en præmie for kulstofbindende dyrkning for sådanne sidegevinster, for hvilken Kommissionen fastsætter metoden ved delegerede retsakter senest den... [indsæt venligst datoen et år efter denne forordnings ikrafttræden]. Det skal fremgå af certifikaterne, om en aktivitet har en neutral virkning eller skaber sidegevinster for bæredygtighedsmålene.

    Ændring 102

    Forslag til forordning

    Artikel 8 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 16 med henblik på at fastlægge de tekniske certificeringsmetoder, der er omhandlet i stk. 1, for aktiviteter vedrørende permanent kulstoflagring, kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter . Disse certificeringsmetoder skal mindst omfatte de elementer, der er anført i bilag I.

    2.   Kommissionen vedtager delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 16 med henblik på at fastlægge de tekniske certificeringsmetoder, der er omhandlet i stk. 1, for hver type aktivitet. Hver enkelt certificeringsmetode for hver type aktivitet skal være genstand for en separat delegeret retsakt . Disse certificeringsmetoder skal mindst omfatte de elementer, der er anført i bilag I. Den første af sådanne delegerede retsakter vedtages senest den ... [12 måneder efter denne ændringsforordnings ikrafttræden].

     

    Kommissionen prioriterer udviklingen af certificeringsmetoder for de typer aktiviteter, der er mest modne, har potentiale til at skabe de største nettofordele og potentialet til at give de største sidegevinster. I forbindelse med aktiviteter med kulstofbindende dyrkning tager Kommissionen som led i sin prioritering desuden hensyn til, om aktiviteterne bidrager til bæredygtig forvaltning af landbrugsjord og skove.

     

    De delegerede retsakter, der er omhandlet i første afsnit, revideres regelmæssigt for at medtage nye eller innovative aktiviteter udarbejdet i overensstemmelse med kriterierne i stk. 2a og 3.

     

    De tekniske certificeringsmetoder for aktiviteter vedrørende kulstoflagring i produkter udvikles kun efter og på grundlag af den rapport, som Kommissionen skal forelægge i overensstemmelse med artikel 14, stk. 3, i forordning (EU) 2018/841.

    Ændring 103

    Forslag til forordning

    Artikel 8 – stk. 2 a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2a.     Inden vedtagelsen af den delegerede retsakt, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 2, hører Kommissionen den platform, der er omhandlet i artikel 8a, vedrørende de tekniske certificeringsmetoder, der er omhandlet i nærværende artikels stk. 2.

    Ændring 104

    Forslag til forordning

    Artikel 8 – stk. 2 b (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2b.     For hvert udkast til delegeret retsakt foretager Kommissionen en grundig konsekvensanalyse, som baseres på afgørende videnskabelig dokumentation og en offentlig høring i en periode på mindst fire uger, og de endelige resultater offentliggøres på tidspunktet for vedtagelsen af den relevante delegerede retsakt.

     

    Senest 6 måneder efter den ... [indsæt venligst datoen for denne forordnings ikrafttræden] offentliggør Kommissionen i overensstemmelse med stk. 2 og efter høring af platformen retningslinjer for potentielle operatører eller operatørsammenslutninger med kulstofbindende dyrkning listen over kulstofbindende dyrkningsaktiviteter, der skal prioriteres ved udarbejdelsen af metoderne. Denne liste kan revideres og udvides med jævne mellemrum.

    Ændring 105

    Forslag til forordning

    Artikel 8 – stk. 3 – litra a

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    målene om at sikre kulstoffjernelsens holdbarhed over tid og anerkende beskyttelsen og genopretningen af økosystemer

    a)

    målene om at sikre aktiviteternes holdbarhed over tid og anerkende beskyttelsen og genopretningen af økosystemer

    Ændring 106

    Forslag til forordning

    Artikel 8 – stk. 3 – litra a a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    aa)

    certificeringsmetoderne baseres på den bedste tilgængelige videnskabelige dokumentation og forsigtighedsprincippet, der er nedfældet i artikel 191 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

    Ændring 107

    Forslag til forordning

    Artikel 8 – stk. 3 – litra a b (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    ab)

    resultatet af den offentlige høring og platformens rådgivning

    Ændring 108

    Forslag til forordning

    Artikel 8 – stk. 3 – litra a c (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    ac)

    eksisterende standarder og bedste praksis i certificeringsmetoderne, når de opfylder kravene og kriterierne i denne forordning

    Ændring 109

    Forslag til forordning

    Artikel 8 – stk. 3 – litra b

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    b)

    målet om at minimere den administrative byrde for operatører, navnlig for små operatører, der beskæftiger sig med kulstofbindende dyrkning

    b)

    målet om at minimere den administrative og finansielle byrde og holde certificeringsproceduren så enkel som muligt for operatører, navnlig for små operatører, der beskæftiger sig med kulstofbindende dyrkning , og for små og mellemstore virksomheder, uden at det går ud over kvaliteten af kulstoffjernelsen eller sidegevinsterne

    Ændring 110

    Forslag til forordning

    Artikel 8 – stk. 3 – litra b a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    ba)

    certificeringsmetoderne skal være lette at anvende og fastlagt på en måde, der letter verifikationen af deres overholdelse

    Ændring 111

    Forslag til forordning

    Artikel 8 – stk. 3 a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    3a.     Kommissionen gør certificeringsmetoderne offentligt tilgængelige.

    Ændring 112

    Forslag til forordning

    Artikel 8 a (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    Artikel 8a

     

    Platform for aktiviteter med kulstoffjernelse, kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter

     

    1.     Kommissionen opretter en platform for aktiviteter med kulstoffjernelse, kulstofbindende dyrkning og kulstoflagring i produkter Den skal sammensættes på en afbalanceret måde af følgende grupper:

     

    a)

    repræsentanter for:

     

    i)

    Det Europæiske Miljøagentur

     

    ii)

    det europæiske videnskabeligt rådgivende organ om klimaændringer, der er nedsat i henhold til artikel 10a i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 401/2009  (1a)

     

    b)

    eksperter, der repræsenterer relevante private interessenter, herunder landbrugere og skovejere eller -forvaltere, og erhvervssektorer, der repræsenterer relevante industrier, og som beskæftiger sig med de områder, der er omfattet af denne forordning

     

    ba)

    repræsentanter for certificeringsordninger

     

    c)

    eksperter, der repræsenterer civilsamfundet med ekspertise på de områder, der er omfattet af denne forordning

     

    d)

    eksperter, der udnævnes personligt, og som har dokumenteret viden og erfaring på de områder, der er omfattet af denne forordning

     

    e)

    eksperter, der repræsenterer den akademiske verden, herunder universiteter, forskningsinstitutter og andre videnskabelige organisationer.

     

    Medlemmerne af ekspertgruppen om kulstoffjernelse integreres i de grupper af repræsentanter og eksperter, der er omhandlet i litra a) -e), på en måde, der sikrer, at grupperne i litra a) -e) er repræsenteret på en afbalanceret måde.

     

    2.     Platformen skal:

     

    a)

    rådgive Kommissionen om de tekniske certificeringsmetoder, der er omhandlet i artikel 8, herunder om de mindstekrav til bæredygtighed, der er omhandlet i artikel 7, samt om det mulige behov for at ajourføre disse certificeringsmetoder

     

    b)

    analysere virkningen af de tekniske certificeringsmetoder med hensyn til de potentielle omkostninger og fordele ved deres anvendelse

     

    c)

    bistå Kommissionen med at analysere anmodninger fra interessenter om at udvikle eller revidere tekniske certificeringsmetoder for en given aktivitet

     

    d)

    overvåge og regelmæssigt aflægge rapport til Kommissionen om tendenser på EU- og medlemsstatsplan med hensyn til kulstoffjernelse og kulstofbindende dyrkning

     

    e)

    rådgive Kommissionen om det mulige behov for at udvikle yderligere foranstaltninger til forbedring af datatilgængelighed og -kvalitet

     

    f)

    rådgive Kommissionen om anvendeligheden af de tekniske certificeringsmetoder under hensyntagen til behovet for at undgå unødige administrative byrder

     

    g)

    rådgive Kommissionen om et eventuelt behov for at ændre denne forordning

     

    h)

    rådgive Kommissionen om minimumsoplysningerne i de certifikater, der er omhandlet i artikel 9, samt om reglerne og procedurerne i forbindelse med revisioner og certificeringsordninger samt om det mulige behov for at ajourføre disse regler og procedurer.

     

    3.     Platformen tager hensyn til en bred kreds af interessenters synspunkter. Udvælgelsen af medlemmer skal søge at sikre varieret faglig og sektorspecifik ekspertise samt kønsmæssig og geografisk balance.

     

    4.     Platformen ledes af et medlem af platformen, som vælges af platformen, og er sammensat i overensstemmelse med de horisontale regler om oprettelse og drift af Kommissionens ekspertgrupper. I denne forbindelse kan Kommissionen indbyde eksperter med særlig ekspertise på ad hoc-basis.

     

    5.     Platformen udfører sine opgaver i overensstemmelse med gennemsigtighedsprincippet. Kommissionen offentliggør referaterne af platformens møder og andre relevante dokumenter på Kommissionens websted.

     

    6.     Hvis operatører eller operatørsammenslutninger mener, at en aktivitet, der ikke er i overensstemmelse med de tekniske certificeringsmetoder, der er fastsat i henhold til denne forordning, eller for hvilken sådanne tekniske certificeringsmetoder endnu ikke er fastlagt, bør være berettiget til certificering i henhold til denne forordning, kan de underrette platformen herom.

    Ændring 113

    Forslag til forordning

    Artikel 9 – stk. 1

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   For at ansøge om at få certificeret overholdelsen af denne forordning skal en operatør eller en operatørsammenslutning indgive en ansøgning til en certificeringsordning. Efter at denne ansøgning er accepteret, forelægger operatøren eller operatørsammenslutningen et certificeringsorgan en fyldestgørende beskrivelse af kulstoffjernelsesaktiviteten , herunder den certificeringsmetode, der anvendes til at vurdere overholdelsen af artikel 4-7 , den forventede samlede kulstoffjernelse og fordelen ved nettokulstoffjernelse. Operatørsammenslutninger skal også præcisere, hvordan rådgivningstjenester om kulstoffjernelsesaktiviteter ydes, navnlig til små operatører, der beskæftiger sig med kulstofbindende dyrkning .

    1.   For at ansøge om at få certificeret overholdelsen af denne forordning skal en operatør eller en operatørsammenslutning indgive en ansøgning til en certificeringsordning. Efter at denne ansøgning er accepteret, forelægger operatøren eller operatørsammenslutningen et certificeringsorgan en fyldestgørende beskrivelse af aktiviteten , herunder den certificeringsmetode, der anvendes til at vurdere overholdelsen af artikel 3a , og den forventede samlede fordel. Operatørsammenslutninger skal også præcisere, hvordan rådgivningstjenester om aktiviteter ydes, navnlig til mindre operatører, og hvilke foranstaltninger der træffes for at begrænse den administrative byrde for arealforvaltere. For operatører eller operatørsammenslutninger, der er involveret i grænseoverskridende projekter eller flerlandeprojekter, kan der udpeges et enkelt certificeringsorgan for alle grænseoverskridende projekter og flerlandeprojekter.

     

    Medlemsstaterne kan i relation til kulstofbindende dyrkningsaktiviteter rådgive landbrugere inden for rammen af rådgivningstjenesterne, jf. artikel 15 i forordning (EU) 2021/2115.

     

    For kulstofbindende dyrkning kan landbrugsparceller, der er registreret i systemet til identifikation af landbrugsparceller (LPIS), jf. artikel 68 i forordning (EU) 2021/2116, og for hvilke en kulstofbindende dyrkningsaktivitet, der er certificeret af en certificeringsordning, finder sted, ikke certificeres for samme aktivitet ved hjælp af en anden certificeringsordning.

     

    For at sikre overensstemmelse med bilag I, litra c), skal følgende oplysninger, for så vidt angår kulstofbindende dyrkning, registreres i det system til identifikation af landbrugsparceller, der er omhandlet i artikel 68 i forordning (EU) 2021/2116, hvor det er relevant: forvaltningspraksis i forbindelse med aktiviteten med kulstofbindende dyrkning, start- og slutdato for kulstoffjernelsesaktiviteten, certificeringsordningens navn og det unikke certifikatnummer eller -kode for en bestemt landbrugsparcel.

    Ændring 114

    Forslag til forordning

    Artikel 9 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.    Certificeringsorganet foretager en certificeringsaudit for at verificere de oplysninger, der er indgivet i overensstemmelse med stk. 1, og for at bekræfte, at kulstoffjernelsesaktiviteten opfylder kravene i artikel 4- 7. Som følge af denne certificeringsaudit udsteder certificeringsorganet en certificeringsauditrapport med et resumé og et certifikat, der som minimum indeholder de oplysninger, der er fastsat i bilag II. Som led i certificeringsordningen kontrolleres certificeringsauditrapporten og certifikatet, og sammenfatningen af auditpåtegningen og certifikatet gøres offentligt tilgængelige i et register som omhandlet i artikel 12.

    2.    Certificeringsordningen udpeger et certificeringsorgan, som skal foretage et certificeringsaudit for at verificere , at de oplysninger, der er indgivet i overensstemmelse med stk. 1, er nøjagtige og pålidelige, og for at bekræfte, at aktiviteten opfylder kravene i artikel 3a- 7. Når flere forskellige kulstofbindende dyrkningsaktiviteter finder sted på bedriftsniveau, kan certificeringsaudit gennemføres ved en enkelt lejlighed. Når det som følge af denne certificeringsaudit er blevet kontrolleret, at de oplysninger, der er indgivet i overensstemmelse med stk. 1, er i overensstemmelse med kravene, udsteder certificeringsorganet en certificeringsauditrapport med et resumé og et certifikat, der som minimum indeholder de oplysninger, der er fastsat i bilag II. Som led i certificeringsordningen kontrolleres certificeringsauditrapporten og certifikatet, og sammenfatningen af auditpåtegningen og certifikatet gøres offentligt tilgængelige i sin helhed eller, hvis det er nødvendigt for at bevare fortroligheden af forretningsmæssigt følsomme oplysninger i overensstemmelse med relevant EU-ret og national ret, uden disse forretningsmæssigt følsomme oplysninger, i et register som omhandlet i artikel 12.

    Ændring 115

    Forslag til forordning

    Artikel 9 – stk. 3

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Certificeringsorganet foretager periodiske fornyede certificeringsaudit for at bekræfte, at kulstoffjernelsesaktiviteten overholder kravene i artikel 4- 7, og for at verificere den opnåede fordel i form af kulstoffjernelse . Som følge af denne fornyede certificeringsaudit udsteder certificeringsorganet en auditrapport om fornyet certificering med et resumé og et ajourført certifikat. Som led i certificeringsordningen kontrolleres auditrapporten om fornyet certificering og det ajourførte certifikat, og sammenfatningen af auditrapporten om fornyet certificering, det ajourførte certifikat og de certificerede kulstoffjernelsesenheder gøres offentligt tilgængelige i et register som omhandlet i artikel 12.

    3.   Certificeringsorganet foretager periodiske fornyede certificeringsaudit for at bekræfte, at kulstoffjernelsesaktiviteten overholder kravene i artikel 3a- 7, og for at verificere den opnåede nettofordel. Fornyede certificeringsaudit skal finde sted mindst hvert 5. år for kulstofbindende dyrkningsaktiviteter og mindst hvert 10. år for andre aktiviteter efter en risikobaseret tilgang . Som følge af denne fornyede certificeringsaudit udsteder certificeringsorganet en auditrapport om fornyet certificering med et resumé og et ajourført certifikat. Som led i certificeringsordningen kontrolleres auditrapporten om fornyet certificering og det ajourførte certifikat, og auditrapporten om fornyet certificering, det ajourførte certifikat og de certificerede kulstoffjernelsesenheder gøres offentligt tilgængelige i sin helhed eller, hvis det er nødvendigt for at bevare fortroligheden af forretningsmæssigt følsomme oplysninger i overensstemmelse med relevant EU-ret og national ret, uden disse kommercielt følsomme oplysninger, i det EU-register, som er omhandlet i artikel 12.

    Ændring 116

    Forslag til forordning

    Artikel 9 – stk. 4

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.   Operatøren eller operatørsammenslutningen støtter certificeringsorganet i forbindelse med certificeringsaudit og fornyede certificeringsaudit, navnlig ved at give adgang til de steder, hvor aktiviteterne foregår, og tilvejebringe relevante data og dokumentation.

    4.   Operatøren eller operatørsammenslutningen støtter certificeringsorganet i forbindelse med certificeringsaudit og fornyede certificeringsaudit, navnlig ved at give adgang til de steder, hvor aktiviteterne foregår, og tilvejebringe alle de nødvendige data og al den nødvendige dokumentation.

    Ændring 117

    Forslag til forordning

    Artikel 9 – stk. 4 a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    4a.     Certificeringsorganerne aflønnes af certificeringsordningen for at sikre uafhængigheden af revisionerne af certificeringen eller den fornyede certificering.

    Ændring 118

    Forslag til forordning

    Artikel 9 – stk. 5

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5.    Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter for at fastsætte strukturen, formatet og de tekniske detaljer for den fyldestgørende beskrivelse af kulstoffjernelsesaktiviteten , der er omhandlet i stk. 1, og af de auditrapporter om certificering henholdsvis fornyet certificering, der er omhandlet i stk. 2 og 3. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17.

    5.    Senest 12 måneder efter den ... [12 måneder efter denne forordnings ikrafttræden] vedtager Kommissionen gennemførelsesretsakter for at fastsætte strukturen, formatet og de tekniske detaljer for den fyldestgørende beskrivelse af aktiviteten , der er omhandlet i stk. 1, og af de auditrapporter om certificering henholdsvis fornyet certificering, der er omhandlet i stk. 2 og 3. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17.

    Ændring 119

    Forslag til forordning

    Artikel 10 – stk. 1

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Certificeringsorganer, der udpeges inden for rammerne af certificeringsordninger, akkrediteres af en national akkrediteringsmyndighed i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 (37).

    1.   Certificeringsorganer, der udpeges inden for rammerne af certificeringsordninger, akkrediteres af en national akkrediteringsmyndighed i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 (37). Listen over akkrediterede certificeringsorganer gøres offentligt tilgængelig i EU-registret, jf. artikel 12.

    Ændring 120

    Forslag til forordning

    Artikel 10 – stk. 2 – litra b

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    b)

    være uafhængige af operatører og operatørsammenslutninger og udføre de aktiviteter, der kræves i henhold til denne forordning, i almenhedens interesse.

    b)

    være juridisk og finansielt uafhængige af operatører og operatørsammenslutninger og udføre de aktiviteter, der kræves i henhold til denne forordning, i almenhedens interesse.

    Ændring 121

    Forslag til forordning

    Artikel 10 – stk. 4

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.   Medlemsstaterne fører tilsyn med certificeringsorganernes drift. Certificeringsorganerne forelægger efter anmodning fra de nationale kompetente myndigheder alle relevante oplysninger, der er nødvendige for at føre tilsyn med deres drift, herunder om dato, tidspunkt og sted for de audit, der er omhandlet i artikel 9. Hvis medlemsstaterne konstaterer problemer i form af manglende overholdelse, underretter de uden ophold certificeringsorganet og den relevante certificeringsordning herom.

    4.   Medlemsstaterne og, hvor det er relevant, de regionale myndigheder fører tilsyn med certificeringsorganernes drift. Certificeringsorganerne forelægger efter anmodning fra de nationale og, hvor det er relevant, de regionale kompetente myndigheder alle relevante oplysninger, der er nødvendige for at føre tilsyn med deres drift, herunder om dato, tidspunkt og sted for de audit, der er omhandlet i artikel 9. Hvis medlemsstaterne og, hvor det er relevant, de regionale myndigheder konstaterer problemer i form af manglende overholdelse, underretter de uden ophold certificeringsorganet og den relevante certificeringsordning herom og gør denne meddelelse offentligt tilgængelig i EU-registret, jf. artikel 12 .

    Ændring 122

    Forslag til forordning

    Artikel 11 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Certificeringsordningerne skal drives på grundlag af pålidelige og gennemskuelige regler og procedurer, navnlig med hensyn til intern forvaltning og overvågning, behandling af klage- og appelsager, høring af interesserede parter, gennemsigtighed og offentliggørelse af oplysninger, udpegelse og oplæring af certificeringsorganer , håndtering af problemer i form af manglende overensstemmelse samt udvikling og forvaltning af registre .

    2.   Certificeringsordningerne skal drives på grundlag af pålidelige og gennemskuelige regler og procedurer, navnlig med hensyn til intern forvaltning og overvågning, behandling af klage- og appelsager, høring af interesserede parter, gennemsigtighed og offentliggørelse af oplysninger, udpegelse og oplæring af certificeringsorganer samt håndtering af problemer i form af manglende overensstemmelse . Med henblik på behandling af klager og appeller indfører certificeringsordninger lettilgængelige klage- og appelprocedurer. Disse procedurer gøres offentligt tilgængelig i EU-registret, jf. artikel 12.

    Ændring 123

    Forslag til forordning

    Artikel 11 – stk. 3

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Certificeringsordningerne skal kontrollere, om de oplysninger og data, som operatøren eller operatørsammenslutningen har indsendt med henblik på at få certificeret overholdelsen i henhold til artikel 9, har været genstand for en uafhængig audit, og om certificeringen af overholdelsen er foretaget på en nøjagtig, pålidelig og omkostningseffektiv måde.

    3.   Certificeringsordningerne skal kontrollere, om de oplysninger og data, som operatøren eller operatørsammenslutningen har indsendt med henblik på at få certificeret overholdelsen i henhold til artikel 9, har været genstand for en uafhængig audit, og om certificeringen af overholdelsen og auditrapporterne om fornyet certificering er foretaget på en nøjagtig, pålidelig og omkostningseffektiv måde.

    Ændring 124

    Forslag til forordning

    Artikel 11 – stk. 4

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.   Certificeringsordninger skal mindst en gang om året offentliggøre en liste over de udpegede certificeringsorganer med angivelse for hvert certificeringsorgan af, hvilken enhed eller national offentlig myndighed det er anerkendt af, og hvilken enhed eller national offentlig myndighed der fører tilsyn med det.

    4.   Certificeringsordninger skal mindst en gang om året offentliggøre en liste over de udpegede certificeringsorganer i EU-registret, jf. artikel 12, med angivelse for hvert certificeringsorgan af, hvilken enhed eller national eller, hvor det er relevant, regional offentlig myndighed det er anerkendt af, og hvilken enhed eller national offentlig myndighed der fører tilsyn med det.

    Ændring 125

    Forslag til forordning

    Artikel 11 – stk. 5

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5.   Kommissionen vedtager gennemførelsesretsakter for at fastsætte strukturen, formatet, de tekniske detaljer og processen, som er omhandlet i stk. 2, 3 og 4, og som finder anvendelse på alle certificeringsordninger. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17.

    5.   Kommissionen vedtager senest den ... [12 måneder efter denne ændringsforordnings ikrafttræden] gennemførelsesretsakter for at fastsætte strukturen, formatet, de tekniske detaljer og processen, som er omhandlet i stk. 2, 3 og 4, og som finder anvendelse på alle certificeringsordninger. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17.

    Ændring 126

    Forslag til forordning

    Artikel 12 – overskrift

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Registre

    EU-register

    Ændring 127

    Forslag til forordning

    Artikel 12 – stk. 1

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.    En certificeringsordning opretter og fører på behørig vis et offentligt register med henblik på at gøre oplysninger vedrørende certificeringsprocessen , herunder certifikater og ajourførte certifikater , og mængden af enheder til kulstoffjernelse , der er certificeret i overensstemmelse med artikel 9, offentligt tilgængelige . I disse registre anvendes automatiserede systemer, herunder elektroniske skabeloner , og de skal være interoperable .

    1.    Kommissionen opretter og fører på behørig vis et offentligt register ("EU-registret") med henblik på at gøre oplysninger vedrørende certificeringsprocessen offentlige på en tilgængelig måde , der som minimum indeholder de oplysninger , der er anført i bilag IIa . I EU-registret anvendes automatiserede systemer, herunder elektroniske skabeloner.

     

    En certificeringsordning skal indsende alle relevante data og rapportering, der skal optages i EU-registret i henhold til bilag IIa, og som er nødvendige for at verificere overholdelsen af kravene i denne forordning.

    Ændring 128

    Forslag til forordning

    Artikel 12 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter for at fastsætte strukturen, formatet og de tekniske detaljer for de offentlige registre og for registrering af , ejerskab over eller anvendelse af de kulstoffjernelsesenheder , der er omhandlet i stk. 1. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17.

    2.   Kommissionen vedtager senest den ... [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] gennemførelsesretsakter, der fastsætter strukturen, formatet og de tekniske detaljer for EU-registret og reglerne og procedurerne for levering af alle de oplysninger , der er omhandlet i stk. 1. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17.

    Ændring 129

    Forslag til forordning

    Artikel 12 – stk. 2 a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2a.     Kommissionen sikrer, at certificeringsordningerne rapporterer den gennemsnitlige andel af indtægterne fra salg af certificerede enheder for hver aktivitet, som den har videregivet til operatøren. Kommissionen vurderer de forelagte rapporter og rapporterer årligt sine resultater til Europa-Parlamentet og Rådet.

    Ændring 130

    Forslag til forordning

    Artikel 13 – stk. 1

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Certificeringsordninger skal være anerkendt af Kommissionen ved en afgørelse, for at operatører eller operatørsammenslutninger kan anvende dem til at påvise overholdelse af denne forordning. Sådanne afgørelser er gyldige i en periode på højst 5 år.

    1.   Certificeringsordninger skal være anerkendt af Kommissionen ved en afgørelse, for at operatører eller operatørsammenslutninger kan anvende dem til at påvise overholdelse af denne forordning. En sådan afgørelse er gyldig i en periode på højst 5 år og offentliggøres i det EU-register, der er omhandlet i artikel 12. Kommissionen underretter certificeringsordningen om sin afgørelse om anerkendelse senest en måned efter meddelelsen.

    Ændring 131

    Forslag til forordning

    Artikel 13 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   En medlemsstat underretter Kommissionen om ansøgningen om anerkendelse af den offentlige certificeringsordning. Den retlige repræsentant for en privat certificeringsordning underretter Kommissionen om ansøgningen om anerkendelse af den private certificeringsordning.

    2.   En medlemsstat og, hvor det er relevant, de regionale myndigheder underretter Kommissionen om ansøgningen om anerkendelse af den offentlige certificeringsordning. Den retlige repræsentant for en privat certificeringsordning underretter Kommissionen om ansøgningen om anerkendelse af den private certificeringsordning.

    Ændring 132

    Forslag til forordning

    Artikel 13 – stk. 3

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Kommissionen kan ophæve en afgørelse om anerkendelse af en certificeringsordning i henhold til stk. 1, hvis certificeringsordningen undlader at gennemføre de standarder og regler, der er fastsat i de gennemførelsesretsakter, der er omhandlet i artikel 11, stk. 5. Hvis en medlemsstat giver udtryk for mistanke om, at en certificeringsordning ikke fungerer i overensstemmelse med de standarder og regler, som er fastsat i de i artikel 11, stk. 5, omhandlede gennemførelsesretsakter, og som udgør grundlaget for afgørelser i henhold til stk. 1, undersøger Kommissionen sagen og træffer egnede foranstaltninger, herunder ophævelse af den pågældende afgørelse.

    3.   Kommissionen kan efter passende høring af certificeringsordningen ophæve en afgørelse om anerkendelse af en certificeringsordning i henhold til stk. 1, hvis certificeringsordningen undlader at gennemføre de standarder og regler, der er fastsat i de gennemførelsesretsakter, der er omhandlet i artikel 11, stk. 5. Hvis en medlemsstat eller, hvor det er relevant, en regional myndighed giver udtryk for bekymring, eller hvis en juridisk person, operatør eller operatørsammenslutning giver udtryk for behørigt begrundet mistanke om, at en certificeringsordning ikke fungerer i overensstemmelse med de standarder og regler, som er fastsat i de i artikel 11, stk. 5, omhandlede gennemførelsesretsakter, og som udgør grundlaget for afgørelser i henhold til stk. 1, undersøger Kommissionen sagen og træffer egnede foranstaltninger, herunder ophævelse af den pågældende afgørelse.

    Ændring 133

    Forslag til forordning

    Artikel 13 – stk. 4

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.   Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter for at fastsætte strukturen, formatet og de tekniske detaljer for de underretnings- og anerkendelsesprocesser, der er omhandlet i stk. 1 og 2. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17.

    4.   Kommissionen vedtager senest den ... [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] gennemførelsesretsakter for at fastsætte strukturen, formatet og de tekniske detaljer for de underretnings- og anerkendelsesprocesser, der er omhandlet i stk. 1 og 2. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17.

    Ændring 134

    Forslag til forordning

    Artikel 14 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Kommissionen gør disse rapporter offentligt tilgængelige i deres helhed eller, hvis det er nødvendigt for at sikre fortroligheden af forretningsmæssigt følsomme oplysninger, i sammenfattet form .

    2.   Kommissionen gør disse rapporter offentligt tilgængelige i det EU-register, der er omhandlet i artikel 12, i deres helhed eller, hvis det er nødvendigt for at sikre fortroligheden af forretningsmæssigt følsomme oplysninger, i overensstemmelse med relevant EU-ret og national ret uden disse forretningsmæssigt følsomme oplysninger .

    Ændring 135

    Forslag til forordning

    Artikel 14 – stk. 3

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Kommissionen kan vedtage gennemførelsesretsakter for at fastsætte strukturen, formatet og de tekniske detaljer vedrørende de rapporter, der er omhandlet i stk. 1. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17.

    3.   Kommissionen vedtager senest den... [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] gennemførelsesretsakter for at fastsætte strukturen, formatet og de tekniske detaljer vedrørende de rapporter, der er omhandlet i stk. 1. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren, jf. artikel 17.

    Ændring 136

    Forslag til forordning

    Artikel 14 a (ny)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    Artikel 14a

     

    Kommissionen yder teknisk vejledning til medlemsstaterne om gennemførelsen af artikel 9, stk. 4, og artikel 13, stk. 2, og (3).

    Ændring 137

    Forslag til forordning

    Artikel 15 – stk. 1

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 16 med henblik på at ændre bilag II for at tilpasse listen over det minimum af oplysninger, som angives i de certifikater, der er omhandlet i artikel 9.

    Kommissionen tillægges beføjelser til efter høring af den platform, der er omhandlet i artikel 8a, at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 16 med henblik på at ændre bilag II for at tilpasse listen over det minimum af oplysninger, som angives i de certifikater, der er omhandlet i artikel 9.

    Ændring 138

    Forslag til forordning

    Artikel 16 – stk. 2

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 8 og 15, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra den [OP: indsæt dato = datoen for denne forordnings ikrafttræden].

    2.   Beføjelsen til at vedtage delegerede retsakter, jf. artikel 3a, 8 og 15, tillægges Kommissionen for en ubegrænset periode fra den [OP: indsæt dato = datoen for denne forordnings ikrafttræden].

    Ændring 139

    Forslag til forordning

    Artikel 16 – stk. 3

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Den i artikel 8 og 15 omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

    3.   Den i artikel 3a, 8 og 15 omhandlede delegation af beføjelser kan til enhver tid tilbagekaldes af Europa-Parlamentet eller Rådet. En afgørelse om tilbagekaldelse bringer delegationen af de beføjelser, der er angivet i den pågældende afgørelse, til ophør. Den får virkning dagen efter offentliggørelsen af afgørelsen i Den Europæiske Unions Tidende eller på et senere tidspunkt, der angives i afgørelsen. Den berører ikke gyldigheden af delegerede retsakter, der allerede er i kraft.

    Ændring 140

    Forslag til forordning

    Artikel 16 – stk. 4

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.   Inden vedtagelsen af en delegeret retsakt hører Kommissionen eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning af 13. april 2016.

    4.   Inden vedtagelsen af en delegeret retsakt gennemfører Kommissionen en fire uger lang offentlig høring og hører eksperter, som er udpeget af hver enkelt medlemsstat, i overensstemmelse med principperne i den interinstitutionelle aftale om bedre lovgivning af 13. april 2016.

    Ændring 141

    Forslag til forordning

    Artikel 16 – stk. 5

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5.   Delegerede retsakter vedtaget i henhold til artikel 8 og 15 træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og til Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har underrettet Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

    5.   Delegerede retsakter vedtaget i henhold til artikel 3a, 8 og 15 træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og til Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har underrettet Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

    Ændring 142

    Forslag til forordning

    Artikel 18 – stk. 2 – afsnit 1 a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    Som led i denne rapportering vurderer Kommissionen de mulige fordele og afvejninger ved at medtage andre kulstoflagringsprodukter med lang levetid på grundlag af den seneste videnskabelige dokumentation og kan, hvis det er relevant, forelægge Parlamentet og Rådet et lovgivningsforslag.

    Ændring 143

    Forslag til forordning

    Artikel 18 – stk. 2 a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2a.     Senest den ... [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] aflægger Kommissionen rapport til Europa-Parlamentet og Rådet, eventuelt ledsaget af et lovgivningsforslag og en konsekvensanalyse, om fastsættelsen af EU-mål for permanent kulstoffjernelse og for landbaseret binding som en integreret del af Unionens klimaramme for perioden efter 2030.

    Ændring 144

    Forslag til forordning

    Artikel 18 – stk. 2 b (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2b.     Kommissionen undersøger mulighederne for at øge emissionsreduktionerne i fødevareforsyningskæden, herunder muligheder vedrørende anvendelse af kulstofbindende dyrkningsenheder, og skal, hvis det er relevant, senest den... [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] forelægge et lovgivningsforslag ledsaget af en konsekvensanalyse med henblik herpå.

    Ændring 145

    Forslag til forordning

    Bilag I

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Elementer af de certificeringsmetoder, der er nævnt i artikel 8

    Elementer af de certificeringsmetoder, der er nævnt i artikel 8

    Når delegerede retsakter vedtages i henhold til artikel 8, skal certificeringsmetoderne mindst omfatte følgende elementer:

    Når delegerede retsakter vedtages i henhold til artikel 8, skal certificeringsmetoderne mindst omfatte følgende elementer:

     

    -a)

    en beskrivelse af den type aktivitet, der er omfattet (kulstoffjernelse, kulstofbindende dyrkning, kulstofbindende dyrkning med reduktion af kvælstof- eller metanemissioner eller kulstoflagring i produkter)

    a)

    en beskrivelse af kulstoffjernelsesaktivitetens omfang, herunder overvågningsperioden

    a)

    en detaljeret beskrivelse af aktivitetens omfang, herunder resultaternes forventede holdbarhed og overvågningsperioden

     

    b)

    for kulstoffjernelsesaktiviteter:

    b)

    regler for kortlægning af alle dræn relateret til kulstoffjernelse og drivhusgasemissionskilder, jf. artikel 4, stk. 1

    i)

    regler for kortlægning af alle dræn relateret til kulstoffjernelse og drivhusgasemissionskilder, jf. artikel 4, stk. 1

    c)

    regler for beregning af kulstoffjernelse i henhold til referenceværdien, jf. artikel 4, stk. 1, litra a)

    ii)

    regler for beregning af kulstoffjernelse i henhold til referenceværdien, jf. artikel 4, stk. 1, litra a)

    d)

    regler for beregning af den samlede kulstoffjernelse, jf. artikel 4, stk. 1, litra b)

    iii)

    regler for beregning af den samlede kulstoffjernelse, jf. artikel 4, stk. 1, litra b)

    e)

    regler for beregning af stigningen i direkte og indirekte drivhusgasemissioner, jf. artikel 4, stk. 1, litra c)

    iv)

    regler for beregning af stigningen i direkte og indirekte drivhusgasemissioner, jf. artikel 4, stk. 1, litra c)

     

    c)

    for aktiviteter med kulstofbindende dyrkning:

     

    i)

    regler for kortlægning af alle kulstofbindingsdræn og -reduktioner og drivhusgasemissionsreduktioner og -kilder, jf. artikel 4, stk. 2

     

    ii)

    for kulstofbindende dyrkning, regler for beregning af kulstofbinding i henhold til referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 2, første afsnit, litra a)

     

    iii)

    for kulstofbindende dyrkning, regler for beregning af den samlede kulstofbinding, jf. artikel 4, stk. 2, første afsnit, litra b)

     

    iv)

    for kulstofbindende dyrkning, regler for beregning af stigningen i direkte og indirekte drivhusgasemissioner, jf. artikel 4, stk. 2, første afsnit, litra c)

     

    v)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, regler for beregning af kulstofemissioner i henhold til referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra a)

     

    vi)

    for reduktioner fra kulstofbindende dyrkning, regler for beregning af den samlede CO2-reduktion, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra b)

     

    vii)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, regler for beregning af stigningen i de direkte og indirekte drivhusgasemissioner, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra c)

     

    viii)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, regler for beregning af N2O-emissionerne i henhold til referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra d)

     

    ix)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, regler for beregning af de samlede N2O-emissionsreduktioner,jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra e)

     

    x)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, regler for beregning af CH4-emissionerne under referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra f)

     

    xi)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, regler for beregning af de samlede CH4-emissioner, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra g)

     

    d)

    for aktiviteter med kulstoflagring i produkter

    i)

    regler for kortlægning af alle kulstofsbindingsdræn og drivhusgasemissionskilder, jf. artikel 4, stk. 2a

     

    ii)

    regler for beregning af kulstofbinding under referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 2a, litra a)

     

    iii)

    regler for beregning af den samlede kulstofbinding, jf. artikel 4, stk. 2a, litra b)

     

    iv)

    regler for beregning af stigningen i direkte og indirekte drivhusgasemissioner, jf. artikel 4, stk. 2a, litra c)

    f)

    regler for at tage højde for usikkerhedsfaktorer ved kvantificeringen af kulstoffjernelse, jf. artikel 4, stk.  8

    e)

    regler for at tage højde for usikkerhedsfaktorer ved kvantificeringen af kulstoffjernelse, jf. artikel 4, stk.  4

     

    f)

    referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 5, artikel 4, stk. 5a, eller artikel 4, stk. 6, herunder reglerne for og begrundelsen for det fastsatte referencescenarie

    g)

    regler for gennemførelse af de særlige additionalitetstest, jf. artikel 5, stk. 2

    g)

    regler for gennemførelse af de særlige additionalitetstest, jf. artikel 5, stk. 2

    h)

    regler for overvågning og afbødning af enhver risiko for, at det lagrede kulstof frigives, jf. artikel 6, stk. 2 , litra a)

    h)

    regler for overvågning og afbødning af enhver risiko for, at det lagrede kulstof frigives, jf. artikel 6, stk. 2a

    i)

    regler for egnede erstatningsansvarsmekanismer, jf. artikel 6, stk. 2 , litra b)

    i)

    regler for egnede erstatningsansvarsmekanismer, jf. artikel 6, stk. 2 c

     

    ia)

    regler om gyldighed og sanktioner, jf. artikel 6, stk. 2d, og artikel 6, stk. 2e

    j)

    regler for mindstekrav til bæredygtighed, jf. artikel 7, stk. 2

    j)

    præcisering af regler for mindstekrav til bæredygtighed, jf. artikel 7, stk. 2

    k)

    regler for overvågning og rapportering om sidegevinster, jf. artikel 7, stk. 3

    k)

    regler for overvågning og rapportering om sidegevinster, jf. artikel 7, stk. 3.

    Ændring 146

    Forslag til forordning

    Bilag II

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Oplysninger, der som minimum angives i certifikatet, jf. artikel 9

    Oplysninger, der som minimum angives i certifikatet, jf. artikel 9

    Certifikatet skal som minimum indeholde følgende oplysninger:

    Certifikatet skal som minimum indeholde følgende oplysninger:

    a)

    navn og type på kulstoffjernelsesaktiviteten , herunder navn og kontaktoplysninger på operatøren eller operatørsammenslutningen

    a)

    navn og type på aktiviteten, herunder om aktiviteten udgør en kulstoffjernelse, kulstofbindende dyrkning, reduktion af kulstof, kvælstof- eller metanemissioner ved kulstofbindende dyrkning eller kulstoflagring i produkter , herunder navn og kontaktoplysninger på operatøren eller operatørsammenslutningen

    b)

    stedet, hvor kulstoffjernelsesaktiviteten skal finde sted, herunder præcis geografisk placering af aktivitetsgrænserne, under overholdelse af kravene til kortmålforhold på 1:5000 for medlemsstaten

    b)

    stedet, hvor aktiviteten skal finde sted, herunder præcis geografisk placering af aktivitetsgrænserne, under overholdelse af kravene til kortmålforhold på 1:5000 for medlemsstaten

     

    ba)

    for aktiviteter med kulfstofbindende dyrkning, hvor det er relevant, en entydig identifikation af landbrugsparcellen som registreret i det system til identifikation af landbrugsparceller, der er omhandlet i artikel 68 i forordning (EU) 2021/2116, og hvor aktiviteten med kulstofbindende dyrkning finder sted

    c)

    start- og slutdato for kulstoffjernelsesaktiviteten

    c)

    startdato og den forventede slutdato for aktiviteten

    d)

    certificeringsordningens navn

    d)

    certificeringsordningens navn

    e)

    certificeringsorganets navn og adresse samt logo

    e)

    certificeringsorganets navn og adresse samt logo

    f)

    (entydigt) certifikatnummer eller -kode

    f)

    (entydigt) certifikatnummer eller -kode

    g)

    sted og dato for certifikatets udstedelse

    g)

    sted og dato for certifikatets udstedelse

    h)

    henvisning til den anvendte certificeringsmetode, jf. artikel 8

    h)

    henvisning til den anvendte certificeringsmetode, jf. artikel 8

     

    i)

    for kulstoffjernelsesaktiviteter:

    i)

    fordelen ved nettokulstoffjernelse, jf. artikel 4, stk. 1

    i)

    fordelen ved nettokulstoffjernelse, jf. artikel 4, stk. 1

    j)

    kulstoffjernelse i henhold til referenceværdien, jf. artikel 4, stk. 1, litra a)

    ii)

    kulstoffjernelse i henhold til referenceværdien, jf. artikel 4, stk. 1, litra a)

    k)

    samlet kulstoffjernelse, jf. artikel 4, stk. 1, litra b)

    iii)

    samlet kulstoffjernelse, jf. artikel 4, stk. 1, litra b)

     

    ia)

    for aktiviteter med kulstofbindende dyrkning:

     

    i)

    for kulstofbindende dyrkning, nettokulstofbinding, jf. artikel 4, stk. 2

     

    ii)

    for kulstofbindende dyrkning, kulstofbinding i henhold til referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 2, første afsnit, litra a)

     

    iii)

    for kulstofbindende dyrkning, den samlede kulstofbinding, jf. artikel 4, stk. 2, første afsnit, litra b)

    l)

    stigning i direkte og indirekte drivhusgasemissioner, jf. artikel 4, stk.  1 , litra c)

    iv)

    for kulstofbindende dyrkning: stigning i direkte og indirekte drivhusgasemissioner, jf. artikel 4, stk.  2, første afsnit , litra c)

     

    v)

    for reduktion af emissioner fra kulstofbindende dyrkning, nettofordel ved reduktion af kulstofbindende dyrkning, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit

     

    vi)

    for reduktioner af emissioner fra kulstofbindende dyrkning, kulstofemissioner i henhold til referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra a)

     

    vii)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, den samlede CO2-reduktion, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra b)

     

    viii)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, stigning i direkte og indirekte drivhusgasemissioner, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra c)

     

    ix)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, N2O-emissioner under referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra d)

     

    x)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, de samlede N2O-emissionsreduktioner, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra e)

     

    xi)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, CH4-emissioner under referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra f)

     

    xii)

    for emissionsreduktioner fra kulstofbindende dyrkning, de samlede CH4-emissioner, jf. artikel 4, stk. 2, andet afsnit, litra g)

     

    ib)

    for aktiviteter med kulstoflagring i produkter

     

    i)

    nettofordel ved binding af kulstofprodukter, jf. artikel 4, stk. 2a

     

    ii)

    kulstofbinding under referencescenariet, jf. artikel 4, stk. 2a, litra a)

     

    iii)

    samlet kulstofbinding, jf. artikel 4, stk. 2a, litra b)

     

    iv)

    stigning i de direkte og indirekte drivhusgasemissioner, jf. artikel 4, stk. 2a, litra c)

    m)

    opdeling efter gasser, kilder, kulstofdræn og lagre med hensyn til de oplysninger, der er nævnt i litra j ), k ) og l ) i dette bilag

    m)

    opdeling efter gasser, kilder, kulstofdræn og lagre med hensyn til de oplysninger, der er nævnt i litra i ), ia ) og ib ) i dette bilag

    n)

    varigheden af kulstoffjernelsesaktivitetens overvågningsperiode

    n)

    lagringsmedium, resultaternes forventede varighed og varigheden af aktivitetens overvågningsperiode i overensstemmelse med artikel 6, stk. 2a

     

    na)

    detaljeret ansvarsmekanisme og ansvarlig juridisk eller fysisk person i overensstemmelse med artikel 6, stk. 2b

     

    nb)

    i tilfælde af genudslip, den samlede mængde kulstof, som er frigivet til atmosfæren fra geologiske eller biogene kulstofpuljer

    o)

    eventuelle bæredygtighedsrelaterede sidegevinster , jf. artikel 7, stk. 3

    o)

    for en kulstoffjernelsesaktivitet dokumentation for, at aktiviteten opfylder de bæredygtighedsmål , der er omhandlet i artikel 7, stk.  1, eller at aktiviteten skaber sidegevinster

     

    oa)

    for en aktivitet med kulstofbindende dyrkning, dokumentation for, at aktiviteten opfylder de bæredygtighedsmål, der er omhandlet i artikel 7, stk. 1a, og at aktiviteten også skaber positive sidegevinster i forhold til målet i litra f)

     

    ob)

    for en aktivitet med kulstoflagring i produkter dokumentation for, at aktiviteten opfylder de bæredygtighedsmål, der er omhandlet i artikel 7, stk. 1b, og at aktiviteten også skaber positive sidegevinster i forhold til mindst ét af disse mål

     

    oc)

    mængden af enheder, der er certificeret ved certifikatet i overensstemmelse med artikel 9

    p)

    henvisning til en eventuel anden certificering af kulstoffjernelse.

    p)

    henvisning til en eventuel anden certificering af kulstoffjernelse eller kulstofbindende dyrkning eller kulstoflagring i produkter .

    Ændring 147

    Forslag til forordning

    Bilag II a (nyt)

     

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    BILAG IIa

     

    Minimum af oplysninger, der skal medtages i EU-registret, jf. artikel 12

     

    For hver certificeret aktivitet skal EU-registret, jf. artikel 12, som minimum omfatte følgende oplysninger:

     

    a)

    aktivitetens navn og type, herunder om aktiviteten udgør en aktivitet med kulstoffjernelse, en aktivitet med kulstofbindende dyrkning, en aktivitet med reduktion af emissioner fra kulstofbindende dyrkning for kulstof, kvælstof eller metan eller en aktivitet med kulstoflagring i produkt, navn og kontaktoplysninger på operatøren eller operatørsammenslutningen

     

    b)

    reel startdato og forventet slutdato for aktiviteten

     

    c)

    certificeringsordningens navn

     

    d)

    medlemsstat, hvori aktiviteten finder sted

     

    e)

    certificeringsmetoden for hver aktivitet i overensstemmelse med artikel 8

     

    f)

    den forventede nettofordel

     

    g)

    certifikatets aktuelle status (aktivt, tilbagekaldt, udløbet)

     

    h)

    hvis det er relevant, den fysiske eller juridiske indehaver af en certificeret enhed, det formål, hvortil den certificerede enhed besiddes, og den pris, der betales til operatøren

     

    i)

    for hver aktivitet et link til auditrapporten og, hvis det er relevant, en ajourført auditrapport i overensstemmelse med artikel 9

     

    EU-registret, jf. artikel 12, skal desuden indeholde en liste over alle anerkendte certificeringsordninger, deres regler og procedurer, jf. artikel 11, stk. 2, deres årlige aktivitetsrapporter, jf. artikel 14, listen over deres udpegede certificeringsorganer med angivelse for hvert certificeringsorgan af, hvilken enhed eller national offentlig myndighed det er anerkendt af, og hvilken enhed eller national offentlig myndighed der fører tilsyn med det, jf. artikel 11, stk. 4.


    (1)  Sagen blev henvist til fornyet behandling i det kompetente udvalg med henblik på interinstitutionelle forhandlinger, jf. forretningsordenens artikel 59, stk. 4, fjerde afsnit (A9-0329/2023).

    (22)  Godkendt ved Rådets afgørelse (EU) 2016/1841 af 5. oktober 2016 om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne af De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (EUT L 282 af 19.10.2016, s. 1).

    (22)  Godkendt ved Rådets afgørelse (EU) 2016/1841 af 5. oktober 2016 om indgåelse på Den Europæiske Unions vegne af Parisaftalen, der er vedtaget inden for rammerne af De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (EUT L 282 af 19.10.2016, s. 1).

    (23)   IPCC-arbejdsgruppe III (2022). Teknisk resumé. I: Climate Change 2022: Afbødning af CLImate Change. Sjette vurderingsrapport (link)

    (23)   IPCC (2023). Sjette vurderingsrapport (den sammenfattende rapport om vurderingsrapport 6).

    (24)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1119 af 30. juni 2021 om rammerne for at opnå klimaneutralitet og om ændring af forordning (EF) nr. 401/2009 og (EU) 2018/1999 (den europæiske klimalov) ( EUT L 243 af 9.7.2021, s. 1).

    (24)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1119 af 30. juni 2021 om rammerne for at opnå klimaneutralitet og om ændring af forordning (EF) nr. 401/2009 og (EU) 2018/1999 (den europæiske klimalov) ( EUT L 243 af 9.7.2021, s. 1).

    (25)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/841 af 30. maj 2018 om medtagelse af drivhusgasemissioner og -optag fra arealanvendelse, ændret arealanvendelse og skovbrug i klima- og energirammen for 2030 og om ændring af forordning (EU) nr. 525/2013 og afgørelse nr. 529/2013/EU (EUT L 156 af 19.6.2018, s. 1).

    (25)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/841 af 30. maj 2018 om medtagelse af drivhusgasemissioner og -optag fra arealanvendelse, ændret arealanvendelse og skovbrug i klima- og energirammen for 2030 og om ændring af forordning (EU) nr. 525/2013 og afgørelse nr. 529/2013/EU (EUT L 156 af 19.6.2018, s. 1).

    (26)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om et system for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Unionen og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (EUT L 275 af 25.10.2003, s. 32).

    (26)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/87/EF af 13. oktober 2003 om et system for handel med kvoter for drivhusgasemissioner i Unionen og om ændring af Rådets direktiv 96/61/EF (EUT L 275 af 25.10.2003, s. 32).

    (1a)   Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/2116 af 2. december 2021 om finansiering, forvaltning og overvågning af den fælles landbrugspolitik og om ophævelse af forordning (EU) nr. 1306/2013 (EUT L 435 af 6.12.2021, s. 187).

    (27)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/31/EF af 23. april 2009 om geologisk lagring af kuldioxid og om ændring af Rådets direktiv 85/337/EØF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF, 2001/80/EF, 2004/35/EF, 2006/12/EF, 2008/1/EF og forordning (EF) nr. 1013/2006 (EUT L 140 af 5.6.2009, s. 114).

    (27)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/31/EF af 23. april 2009 om geologisk lagring af kuldioxid og om ændring af Rådets direktiv 85/337/EØF, Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2000/60/EF, 2001/80/EF, 2004/35/EF, 2006/12/EF, 2008/1/EF og forordning (EF) nr. 1013/2006 (EUT L 140 af 5.6.2009, s. 114).

    (28)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2021/2139 af 4. juni 2021 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/852 for så vidt angår fastsættelse af de tekniske screeningskriterier til bestemmelse af de betingelser, hvorunder en økonomisk aktivitet kvalificeres som bidragende væsentligt til modvirkning af klimaændringer eller tilpasning til klimaændringer, og til fastlæggelse af, hvorvidt den pågældende økonomiske aktivitet i væsentlig grad skader nogle af de andre miljømål (EUT L 442 af 9.12.2021, s. 1).

    (28)  Kommissionens delegerede forordning (EU) 2021/2139 af 4. juni 2021 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2020/852 for så vidt angår fastsættelse af de tekniske screeningskriterier til bestemmelse af de betingelser, hvorunder en økonomisk aktivitet kvalificeres som bidragende væsentligt til modvirkning af klimaændringer eller tilpasning til klimaændringer, og til fastlæggelse af, hvorvidt den pågældende økonomiske aktivitet i væsentlig grad skader nogle af de andre miljømål (EUT L 442 af 9.12.2021, s. 1).

    (29)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 af 11. december 2018 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (EUT L 328 af 21.12.2018, s. 82).

    (29)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2018/2001 af 11. december 2018 om fremme af anvendelsen af energi fra vedvarende energikilder (EUT L 328 af 21.12.2018, s. 82).

    (30)   Meddelelse fra Kommissionen, Bæredygtige kulstofkredsløb (COM(2021) 800).

    (31)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/841 af 30. maj 2018 om medtagelse af drivhusgasemissioner og -optag fra arealanvendelse, ændret arealanvendelse og skovbrug i klima- og energirammen for 2030 og om ændring af forordning (EU) nr. 525/2013 og afgørelse nr. 529/2013/EU (EUT L 156 af 19.6.2018, s. 1).

    (31)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/841 af 30. maj 2018 om medtagelse af drivhusgasemissioner og -optag fra arealanvendelse, ændret arealanvendelse og skovbrug i klima- og energirammen for 2030 og om ændring af forordning (EU) nr. 525/2013 og afgørelse nr. 529/2013/EU (EUT L 156 af 19.6.2018, s. 1).

    (32)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 af 9. juli 2008 om kravene til akkreditering og markedsovervågning i forbindelse med markedsføring af produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 339/93 (EUT L 218 af 13.8.2008, s. 30).

    (32)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 af 9. juli 2008 om kravene til akkreditering og markedsovervågning i forbindelse med markedsføring af produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 339/93 (EUT L 218 af 13.8.2008, s. 30).

    (1a)   Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 401/2009 af 23. april 2009 om Det Europæiske Miljøagentur og Det Europæiske Miljøoplysnings- og Miljøovervågningsnet (EUT L 126 af 21.5.2009, s. 13).

    (37)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 af 9. juli 2008 om kravene til akkreditering og markedsovervågning i forbindelse med markedsføring af produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 339/93 (EUT L 218 af 13.8.2008, s. 30).

    (37)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 af 9. juli 2008 om kravene til akkreditering og markedsovervågning i forbindelse med markedsføring af produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 339/93 (EUT L 218 af 13.8.2008, s. 30).


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2024/4235/oj

    ISSN 1977-0871 (electronic edition)


    Top