Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52023AP0127

    Ændringer vedtaget af Europa-Parlamentet den 9. maj 2023 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om reduktion af metanemissioner i energisektoren og om ændring af forordning (EU) 2019/942 (COM(2021)0805 — C9-0467/2021 — 2021/0423(COD))

    EUT C, C/2023/1081, 15.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1081/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1081/oj

    European flag

    Tidende
    Den Europæiske Unions

    DA

    Serie C


    C/2023/1081

    15.12.2023

    P9_TA(2023)0127

    Reduktion af metanemissioner i energisektoren

    Ændringer (*1) vedtaget af Europa-Parlamentet den 9. maj 2023 om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om reduktion af metanemissioner i energisektoren og om ændring af forordning (EU) 2019/942 (COM(2021)0805 — C9-0467/2021 — 2021/0423(COD)) (1)

    (Almindelig lovgivningsprocedure: førstebehandling)

    (C/2023/1081)

    Ændring 1

    Forslag til forordning

    Betragtning 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (1)

    Metan , der er hovedkomponenten i naturgas, er en stærk drivhusgas og tegner sig for ca. en tredjedel af den nuværende klimaopvarmning. Kun kuldioxid bidrager samlet set mere til klimaændringerne.

    (1)

    Metan er en stærk drivhusgas og tegner sig for ca. en tredjedel af den nuværende klimaopvarmning. Kun kuldioxid bidrager samlet set mere til klimaændringerne. Det Mellemstatslige Panel om Klimaændringer (IPCC) offentliggjorde i sin sjette vurderingsrapport den konklusion, at der er behov for store reduktioner i menneskeskabte metanemissioner senest i 2030 for ikke at overskride tærsklen på 1,5 grader celsius.

    Ændring 2

    Forslag til forordning

    Betragtning 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (2)

    Selv om metan forbliver i atmosfæren i kortere tid (10-12 år) end kuldioxid (flere hundrede år), er dens drivhuseffekt på klimaet mere betydelig, og den bidrager til ozondannelse, som er et stærkt luftforurenende stof, der giver alvorlige sundhedsproblemer. Indholdet af metan i atmosfæren er steget kraftigt i løbet af de seneste ti år.

    (2)

    Selv om metan har en kortere gennemsnitlig atmosfærisk opholdstid (10-12 år) end kuldioxid (flere hundrede år), er dens drivhuseffekt på klimaet over 80 gange mere betydelig end kuldioxid (CO2) over en 20-årig periode  (1a). Indholdet af metan i atmosfæren er steget kraftigt i løbet af de seneste ti år.

    Ændring 3

    Forslag til forordning

    Betragtning 2 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (2a)

    Metan er en forløbergas for skadelig ozon ved jordoverfladen og bidrager til luftforurening, idet ozon ved jordoverfladen bidrager til næsten 20 000 for tidlige dødsfald om året  (1a) . Håndteringen af metanemissioner vil ikke kun skulle omfatte miljøet og klimaet, men også forbedre beskyttelsen af sundheden i overensstemmelse med One Health-tilgangen.

    Ændring 4

    Forslag til forordning

    Betragtning 3 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (3a)

    Europa-Parlamentet opfordrer i sin beslutning af 21. oktober 2021 om en EU-strategi for reduktion af metanemissioner  (1a) Kommissionen til at analysere konsekvenserne for politikker og foranstaltninger af at anvende en 20-årig tidshorisont for det globale opvarmningspotentiale som et supplement til den 100-årige tidsramme, der i øjeblikket anvendes i overensstemmelse med retningslinjerne for drivhusgasopgørelser fra De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC). Det bemærker endvidere, at større gennemsigtighed om metanemissionernes konsekvenser for den globale opvarmning på kort sigt vil bidrage til at præge Unionens klimapolitikker bedre, og understreger, at anvendelsen af en sådan supplerende måling på ingen måde bør bidrage til at forsinke de nødvendige foranstaltninger til også at reducere CO2-emissionerne drastisk og hurtigt.

    Ændring 5

    Forslag til forordning

    Betragtning 4

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (4)

    Ifølge Unionens drivhusgasopgørelser skønnes energisektoren at være ansvarlig for 19 % af Unionens metanemissioner. Dette omfatter ikke metanemissioner, der er knyttet til Unionens forbrug af fossil energi, og som finder sted uden for Unionen.

    (4)

    Ifølge Unionens drivhusgasopgørelser skønnes 53 % af de menneskeskabte metanemissioner at komme fra landbruget, 26 % fra affald, og energisektoren skønnes at være ansvarlig for 19 % af Unionens metanemissioner. Dette omfatter ikke metanemissioner, der er knyttet til Unionens forbrug af fossil energi, og som finder sted uden for Unionen. Unionen er verdens største importør af fossile gasser, og Unionen er derfor en vigtig drivkraft for globale metanemissioner.

    Ændring 6

    Forslag til forordning

    Betragtning 5

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (5)

    Den europæiske grønne pagt kombinerer et bredt udvalg af gensidigt forstærkende foranstaltninger og initiativer, der sigter mod at opnå klimaneutralitet i Unionen senest i 2050. I meddelelsen om den europæiske grønne pagt (14) anføres det, at den vil fremme dekarboniseringen af gassektoren, bl.a. ved at behandle spørgsmålet om energirelaterede metanemissioner. Kommissionen vedtog i oktober 2020 en EU-strategi om reduktion af metanemissioner (»metanstrategien«), hvori der træffes foranstaltninger til at reducere metanemissioner i  EU , herunder i energisektoren, og internationalt. I forordning (EU) 2021/1119 (15) (»den europæiske klimalov«) har Unionen i sin lovgivning forankret målet om klimaneutralitet i hele økonomien inden 2050 og også fastsat en bindende EU-forpligtelse til at reducere nettodrivhusgasemissioner internt (emissioner efter fratrækning af optag) med mindst 55 % under 1990-niveauerne senest i 2030. For at opnå en sådan reduktion af drivhusgasemissioner bør metanemissionerne fra energisektoren falde med ca . 58 % inden 2030 i forhold til 2020 .

    (5)

    Den europæiske grønne pagt kombinerer et bredt udvalg af gensidigt forstærkende foranstaltninger og initiativer, der sigter mod at opnå klimaneutralitet i Unionen senest i 2050. I meddelelsen om den europæiske grønne pagt (14) anføres det, at den vil fremme dekarboniseringen af gassektoren, bl.a. ved at behandle spørgsmålet om energirelaterede metanemissioner. Kommissionen vedtog i oktober 2020 en EU-strategi om reduktion af metanemissioner (»metanstrategien«), hvori der træffes foranstaltninger til at reducere metanemissioner i  Unionen , herunder i energisektoren, og internationalt. I forordning (EU) 2021/1119 (15) (»den europæiske klimalov«) har Unionen i sin lovgivning forankret målet om klimaneutralitet i hele økonomien inden 2050 og også fastsat en bindende EU-forpligtelse til at reducere nettodrivhusgasemissioner internt (emissioner efter fratrækning af optag) med mindst 55 % under 1990-niveauerne senest i 2030. Kommissionen anfører i sin ledsagende konsekvensanalyse til denne forordning, at 77 % af de samlede metanemissioner, der forventes over referencescenariet, kan reduceres inden 2030 til mindre end summen af de sociale og miljømæssige fordele  (15a). Dette vil bidrage positivt til at begrænse den globale opvarmning til 1,5  oC og gøre det muligt for Unionen effektivt at tage føringen med hensyn til at bekæmpe metanemissioner og styrke energisikkerheden .

    Ændring 7

    Forslag til forordning

    Betragtning 6

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (6)

    Metanemissioner er omfattet af anvendelsesområdet for Unionens mål for reduktion af drivhusgasemissioner for 2030 som fastsat i den europæiske klimalov og i de bindende nationale emissionsreduktionsmål i henhold til forordning (EU) 2018/842 (16). Der findes imidlertid på nuværende tidspunkt ingen retlige rammer på EU-plan, der fastsætter specifikke foranstaltninger til reduktion af menneskeskabte metanemissioner i  energisektoren . Selv om direktiv 2010/75 (17) om industrielle emissioner omfatter metanemissioner fra raffinering af mineralolie og gas, omfatter det ikke andre aktiviteter i energisektoren.

    (6)

    Metanemissioner stammer fra en bred vifte af sektorer, herunder landbrug, affald, spildevand og energi. Metanemissioner er omfattet af anvendelsesområdet for Unionens mål for reduktion af drivhusgasemissioner for 2030 som fastsat i den europæiske klimalov og i de bindende nationale emissionsreduktionsmål i henhold til forordning (EU) 2018/842 (16). Der findes imidlertid på nuværende tidspunkt ingen retlige rammer på EU-plan, der fastsætter specifikke mål og foranstaltninger , der omfatter alle sektorer, til reduktion af menneskeskabte metanemissioner , hvilket vil føre til en betydelig reduktion af metanemissionerne Unionen senest i 2030 i overensstemmelse med Parisaftalen . Selv om direktiv 2010/75 (17) om industrielle emissioner omfatter metanemissioner fra raffinering af mineralolie og gas, omfatter det ikke andre aktiviteter i energisektoren.

    Ændring 8

    Forslag til forordning

    Betragtning 7

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (7)

    Denne forordning bør i den forbindelse finde anvendelse på reduktion af metanemissioner inden for opstrømsefterforskning og produktion af olie og fossil gas, udvinding og forarbejdning af fossil gas, gastransmission, distribution, underjordisk lagring og LNG-terminaler samt drift af kulminer under jorden og i åbne brud samt lukkede og forladte underjordiske kulminer.

    (7)

    Denne forordning bør i den forbindelse finde anvendelse på reduktion af metanemissioner inden for opstrømsefterforskning og produktion af olie og fossil gas, udvinding og forarbejdning af fossil gas, gastransmission, distribution, underjordisk lagring og LNG-terminaler samt petrokemikalier, drift af kulminer under jorden og i åbne brud samt lukkede og forladte underjordiske kulminer.

    Ændring 9

    Forslag til forordning

    Betragtning 7 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (7a)

    I betragtning af, at opstrømsefterforskning og produktion, udvinding og forarbejdning af olie og fossil gas også generer naphtha og flydende naturgas til brug i den petrokemiske sektor og resulterer i metanemissioner. Den petrokemiske sektor bør være underlagt overvågnings- og rapporteringsforanstaltninger, lækagedetektion og -reparation samt grænser for udluftning og afbrænding svarende til dem i energisektoren.

    Ændring 10

    Forslag til forordning

    Betragtning 8

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (8)

    Regler for nøjagtig måling, rapportering og verifikation af metanemissioner i olie-, gas- og kulsektoren og for reduktion af disse emissioner, herunder ved lækagedetektions- og reparationsundersøgelser og ved restriktioner vedrørende udluftning og afbrænding, bør være omfattet af en passende EU-retlig ramme. En sådan ramme bør indeholde regler for at øge gennemsigtigheden med hensyn til import af fossil energi til Unionen og dermed skabe større incitament til at foranledige en bredere anvendelse af løsninger til reduktion af metan overalt i verden.

    (8)

    Regler for nøjagtig måling, rapportering og verifikation af metanemissioner i olie-, gas- og kulsektoren og for reduktion af disse emissioner, herunder ved lækagedetektions- og reparationsundersøgelser og ved restriktioner vedrørende udluftning og afbrænding, samtidig med at beskyttelsen af arbejdstagerne mod metanemissioner sikres, bør være omfattet af en passende EU-retlig ramme. Reglerne i denne forordning bør øge gennemsigtigheden med hensyn til import af fossil energi til Unionen og foranledige en bredere anvendelse af løsninger til reduktion af metanemissioner overalt i verden.

    Ændring 11

    Forslag til forordning

    Betragtning 9

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (9)

    Overholdelse af forpligtelserne i henhold til denne forordning vil sandsynligvis kræve, at investeringer foretaget af operatører, som er omfattet af regulering, og omkostninger knyttet til sådanne investeringer bør tages i betragtning ved fastsættelse af tariffer med forbehold af effektivitetsprincipper.

    (9)

    Overholdelse af forpligtelserne i henhold til denne forordning vil sandsynligvis kræve, at investeringer foretaget af operatører, som er omfattet af regulering, og yderligere omkostninger knyttet til sådanne investeringer bør tages i betragtning ved fastsættelse af tariffer med forbehold af effektivitetsprincipper. Ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) er foranstaltninger til reduktion af metanemissioner meget omkostningseffektive i olie- og gassektoren, navnlig i betragtning af de stigende markedspriser på gas, og de nødvendige investeringer til sådanne foranstaltninger vil være begrænsede med en kort tilbagebetalingsperiode  (1a) . De nødvendige omkostninger bør ikke medføre en uforholdsmæssig stor økonomisk byrde for slutbrugerne og forbrugerne. Omkostninger forbundet med investeringer i foranstaltninger til reduktion af metanemissioner, hvis nettoomkostninger er over nul, bør derfor tages i betragtning ved fastsættelsen af tariffer. Sårbare husholdninger bør beskyttes mod uforholdsmæssigt store finansielle byrder som følge af denne forordning. Passende foranstaltninger, der træffes af operatører for at forebygge og minimere metanemissioner, bør bevirke, at de deraf følgende samfundsmæssige virkninger af emissionen er større end de samfundsmæssige virkninger af afbødningsforanstaltningen.

    Ændring 12

    Forslag til forordning

    Betragtning 10

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (10)

    Hver medlemsstat bør udpege mindst én kompetent myndighed til at føre tilsyn med, at operatører reelt opfylder de forpligtelser, der er fastsat i denne forordning, og bør underrette Kommissionen om en sådan udpegelse og eventuelle ændringer heraf. De udpegede kompetente myndigheder bør træffe alle nødvendige foranstaltninger for at sikre , at kravene i denne forordning overholdes . I betragtning af den grænseoverskridende karakter af metanemissioner og aktiviteter i energisektoren bør de kompetente myndigheder samarbejde med hinanden og med Kommissionen. I denne forbindelse bør Kommissionen og medlemsstaternes kompetente myndigheder sammen danne et netværk af offentlige myndigheder for at anvende denne forordning til at skabe et tæt samarbejde med etablering af de nødvendige systemer til informationsudveksling, anvendelse af bedste praksis og afholdelse af høringer.

    (10)

    Hver medlemsstat bør udpege mindst én kompetent myndighed til at føre tilsyn med, at operatører reelt opfylder de forpligtelser, der er fastsat i denne forordning, og bør underrette Kommissionen om en sådan udpegelse og eventuelle ændringer heraf. De udpegede kompetente myndigheder bør udstyres med tilstrækkelige finansielle og menneskelige ressourcer af medlemsstaten og bør træffe alle nødvendige foranstaltninger for at sikre overholdelse af denne forordning . Den kompetente myndighed bør oprette et kontaktpunkt . I betragtning af den grænseoverskridende karakter af metanemissioner og aktiviteter i energisektoren bør de kompetente myndigheder samarbejde med hinanden og med Kommissionen. I denne forbindelse bør Kommissionen og medlemsstaternes kompetente myndigheder sammen danne et netværk af offentlige myndigheder for at anvende denne forordning til at skabe et tæt samarbejde med etablering af de nødvendige systemer til informationsudveksling, anvendelse af bedste praksis og afholdelse af høringer.

    Ændring 13

    Forslag til forordning

    Betragtning 12

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (12)

    For at sikre, at de kompetente myndigheder kan udføre deres opgaver, bør operatørerne bistå dem i alle henseender. Operatører bør desuden træffe alle de nødvendige foranstaltninger, som de kompetente myndigheder angiver, inden for den tidsramme, som de kompetente myndigheder fastlægger, eller enhver anden tidsramme, der aftales med de kompetente myndigheder.

    (12)

    For at sikre, at de kompetente myndigheder kan udføre deres opgaver, bør operatørerne bistå dem i alle henseender. Operatører bør desuden træffe alle de nødvendige foranstaltninger, som de kompetente myndigheder angiver, inden for den tidsramme, som de kompetente myndigheder fastlægger, eller enhver anden tidsramme, der aftales med de kompetente myndigheder. Medlemsstaterne bør regelmæssigt overvåge situationen i sektoren, så de kan opdage eventuelle forsinkelser i forbindelse med anvendelsen af denne forordning på grund af mangel på faglærte arbejdstagere og teknologier.

    Ændring 14

    Forslag til forordning

    Betragtning 12 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (12a)

    I henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1367/2006  (1a) og Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF  (1b) er emissioner til miljøet miljøoplysninger. Enhver begrundelse for afslag på anmodninger om adgang til oplysninger fra medlemsstaternes myndigheder eller Unionens institutioner, organer, kontorer eller agenturer skal derfor fortolkes restriktivt under hensyntagen til den offentlige interesse i, at oplysningerne offentliggøres, og til spørgsmålet om, hvorvidt de oplysninger, der anmodes om, vedrører emissioner til miljøet.

    Ændring 15

    Forslag til forordning

    Betragtning 13

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (13)

    Den vigtigste mekanisme for de kompetente myndigheder bør være inspektioner, herunder gennemgang af dokumentation og optegnelser, emissionsmålinger og kontrol på stedet. Inspektioner bør finde sted med jævne mellemrum på grundlag af en vurdering af miljørisikoen fra de kompetente myndigheders side. Der bør desuden foretages inspektioner for at undersøge begrundede klager og tilfælde af manglende overholdelse og for at sikre, at reparationer eller udskiftninger af komponenter udføres i overensstemmelse med denne forordning. Hvis de kompetente myndigheder konstaterer, at der foreligger en alvorlig overtrædelse af kravene i denne forordning, bør de pålægge operatøren at udfærdige en meddelelse om udbedrende foranstaltninger. De kompetente myndigheder bør føre fortegnelser over inspektionerne, og de relevante oplysninger bør stilles til rådighed i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF (19).

    (13)

    Den vigtigste mekanisme for de kompetente myndigheder bør være inspektioner, herunder gennemgang af dokumentation og optegnelser, emissionsmålinger og kontrol på stedet. Inspektioner bør finde sted med jævne mellemrum på grundlag af en vurdering af miljørisikoen fra de kompetente myndigheders side. Kontrolmekanismer, som myndighederne har til rådighed i forvejen, bør tages i betragtning. De kompetente myndigheder bør udpege eksempler på bedste praksis. Der bør desuden foretages inspektioner for at undersøge begrundede klager og tilfælde af manglende overholdelse og for at sikre, at reparationer eller udskiftninger af komponenter udføres i overensstemmelse med denne forordning. Hvis de kompetente myndigheder konstaterer, at der foreligger en overtrædelse af kravene i denne forordning, bør de pålægge operatøren at udfærdige en meddelelse om udbedrende foranstaltninger. De kompetente myndigheder bør føre fortegnelser over inspektionerne, og de relevante oplysninger bør stilles til rådighed i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF (19).

    Ændring 16

    Forslag til forordning

    Betragtning 14

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (14)

    Da nogle metanemissionskilder ligger tæt på byområder eller beboelsesområder, bør fysiske eller juridiske personer , der lider skade som følge af overtrædelser af denne forordning , kunne indgive behørigt begrundede klager til de kompetente myndigheder. Den klagende part bør holdes underrettet om proceduren og de afgørelser, der træffes, og bør modtage en endelig afgørelse inden for en rimelig tid efter klagens indgivelse.

    (14)

    Da nogle metanemissionskilder ligger tæt på byområder eller beboelsesområder, og da de påvirker sundhed, miljø og klima, bør fysiske eller juridiske personer kunne indgive behørigt begrundede klager til de kompetente myndigheder om mulige overtrædelser af denne forordning . I den sammenhæng bør det være muligt at indgive klager og have adgang til kompetente myndigheder og oplysninger gennem den europæiske e-justice-portal . Den klagende part bør holdes underrettet om proceduren og de afgørelser, der træffes, og bør modtage en endelig afgørelse inden for en rimelig tid efter klagens indgivelse.

    Ændring 17

    Forslag til forordning

    Betragtning 15

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (15)

    En solid kontrolramme kan forbedre troværdigheden af de rapporterede data. Detaljeringsgraden og den tekniske kompleksitet af metanemissionsmålinger gør det endvidere nødvendigt at foretage passende verifikation af data om metanemissioner, som rapporteres af operatører, herunder mineselskaber. Selv om det er muligt at foretage egenkontrol, giver det større uafhængighed og gennemsigtighed, hvis kontrollen foretages af tredjeparter. Det muliggør desuden et harmoniseret sæt af kompetencer og ekspertise, som ikke nødvendigvis er tilgængelig for alle offentlige organer. Verifikatorer bør godkendes af akkrediteringsorganer i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 (20). Uafhængige akkrediterede verifikatorer bør således sikre, at operatørernes, herunder mineselskabernes, emissionsrapporter er korrekte og i overensstemmelse med kravene i denne forordning. De bør gennemgå dataene i emissionsrapporterne for at vurdere deres pålidelighed, troværdighed og nøjagtighed i forhold til gratis og offentligt tilgængelige europæiske eller internationale standarder, der er udarbejdet af uafhængige organer og bragt i anvendelse af Kommissionen. Kommissionen bør derfor tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter med henblik på at indarbejde og fastsætte anvendelsen af sådanne europæiske eller internationale standarder. Verifikatorer er adskilt fra de kompetente myndigheder og bør være uafhængige af operatørerne og mineselskaberne, som bør yde dem al den bistand, der er nødvendig for at muliggøre eller lette udførelsen af verifikationsaktiviteterne, navnlig hvad angår adgangen til anlæggene og fremlæggelse af dokumentation eller optegnelser.

    (15)

    En solid kontrolramme kan forbedre troværdigheden af de rapporterede data. Detaljeringsgraden og den tekniske kompleksitet af metanemissionsmålinger gør det endvidere nødvendigt at foretage passende verifikation af data om metanemissioner, som rapporteres af operatører, herunder mineselskaber. Selv om det er muligt at foretage egenkontrol, giver det større uafhængighed og gennemsigtighed, hvis kontrollen foretages af tredjeparter. Det muliggør desuden et harmoniseret sæt af kompetencer og ekspertise, som ikke nødvendigvis er tilgængelig for alle offentlige organer. Verifikatorer bør godkendes af akkrediteringsorganer i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 (20). Uafhængige akkrediterede verifikatorer bør således sikre, at operatørernes, herunder mineselskabernes, emissionsrapporter er korrekte og i overensstemmelse med kravene i denne forordning. Verifikationsaktiviteterne bør foretages i overensstemmelse med gældende europæiske eller internationale standarder og metoder og tage behørigt hensyn til karakteren af operatørens aktiviteter. Verifikatorerne bør gennemgå dataene i emissionsrapporterne for at vurdere deres pålidelighed, troværdighed og nøjagtighed i forhold til gratis og offentligt tilgængelige europæiske eller internationale standarder, der er udarbejdet af uafhængige organer og bragt i anvendelse af Kommissionen . For at sikre, at dataene er nøjagtige, bør verifikatorerne foretage anmeldte og uanmeldte stedskontroller . Kommissionen bør derfor tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter med henblik på at indarbejde og fastsætte anvendelsen af sådanne europæiske eller internationale standarder. Verifikatorer er adskilt fra de kompetente myndigheder og bør være uafhængige af operatørerne og mineselskaberne, som bør yde dem al den bistand, der er nødvendig for at muliggøre eller lette udførelsen af verifikationsaktiviteterne, navnlig hvad angår adgangen til anlæggene og fremlæggelse af dokumentation eller optegnelser.

    Ændring 18

    Forslag til forordning

    Betragtning 16

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (16)

    Oplysningerne de emissionsrapporter, der forelægges de kompetente myndigheder , bør forelægges Kommissionen med henblik på verifikation , en opgave som skal varetages af International Methane Emissions Observatory (IMEO), navnlig med hensyn til metoder til aggregering og analyse af data og verifikation af de metoder og statistiske processer, som virksomhederne anvender til at kvantificere de rapporterede emissionsdata. Referencekriterierne kan i  den henseende omfatte OGMP-standarder og vejledende dokumenter. De oplysninger, som IMEO fremlægger, bør stilles til rådighed for offentligheden, og Kommissionen bør anvende disse oplysninger til at afhjælpe eventuelle konstaterede mangler med hensyn til måling, rapportering og verifikation af data om metanemissioner.

    (16)

    Ved opfyldelsen af deres forpligtelser og udøvelsen af deres beføjelser henhold til denne forordning bør verifikatorer, de kompetente myndigheder og Kommissionen tage hensyn til de oplysninger , der stilles til rådighed internationalt, f.eks. af International Methane Emissions Observatory (IMEO), navnlig med hensyn til metoder til aggregering og analyse af data og verifikation af de metoder og statistiske processer, som operatører og mineselskaber anvender til kvantificere de rapporterede emissionsdata. Referencekriterierne kan i  de henseende omfatte rapporteringsrammen , skabelonerne og de vejledende dokumenter fra Oil and Gas Methane Partnership (OGMP)

    Ændring 19

    Forslag til forordning

    Betragtning 17

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (17)

    IMEO blev oprettet i oktober 2020 af Unionen i partnerskab med De Forenede Nationers miljøprogram, koalitionen for klima og ren luft og Det Internationale Energiagentur og lanceret på G20-topmødet i oktober 2021. IMEO har fået til opgave at indsamle, afstemme, kontrollere og offentliggøre data om menneskeskabte metanemissioner på verdensplan. IMEO indgår i De Forenede Nationers miljøprogram, som har indgået et aftalememorandum med Den Europæiske Union. Dets rolle er afgørende for verifikationen af data om metanemissioner i energisektoren, og der bør etableres passende forbindelser med henblik på at gennemføre overdragelsen af verifikationsopgaver. Da IMEO ikke er et EU-organ og ikke er underlagt EU-retten, er det vigtigt at sørge for, at IMEO træffer passende foranstaltninger for at sikre, at der værnes om Unionens og dens medlemsstaters interesser .

    (17)

    IMEO blev oprettet i oktober 2020 af Unionen i partnerskab med De Forenede Nationers miljøprogram, koalitionen for klima og ren luft og Det Internationale Energiagentur og lanceret på G20-topmødet i oktober 2021. IMEO har fået til opgave at indsamle, afstemme, kontrollere og offentliggøre data om menneskeskabte metanemissioner på verdensplan. IMEO bør spille en rolle med hensyn til at identificere superudledere ved hjælp af et system for tidlig opdagelse og varsling .

    Ændring 20

    Forslag til forordning

    Betragtning 25

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (25)

    Olie- og gasselskaberne bør med henblik på effektiv måling og rapportering pålægges at måle og rapportere metanemissioner efter kilde og stille aggregerede data til rådighed for medlemsstaterne, så medlemsstaterne kan forbedre nøjagtigheden af deres rapportering af emissionsopgørelser. Det er endvidere nødvendigt at foretage effektiv kontrol af virksomhedernes rapporterede data. Rapporteringen bør finde sted én gang om året for at minimere den administrative byrde for operatørerne.

    (25)

    Olie- og gasselskaberne bør med henblik på effektiv kvantificering og rapportering pålægges at kvantificere og rapportere metanemissioner efter kilde og stille aggregerede data til rådighed for medlemsstaterne, så medlemsstaterne kan forbedre nøjagtigheden af deres rapportering af emissionsopgørelser. Det er endvidere nødvendigt at foretage effektiv kontrol af virksomhedernes rapporterede data. Rapporteringen bør finde sted én gang om året for at minimere den administrative byrde for operatørerne.

    Ændring 21

    Forslag til forordning

    Betragtning 27

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (27)

    OGMP 2.0 -rammen har fem rapporteringsniveauer. Rapporteringen på kildeniveau begynder på niveau 3, hvilket anses for at være sammenligneligt med UNFCCC's niveau 3. Det gør det muligt at anvende generiske emissionsfaktorer. Rapportering på OGMP 2.0 niveau 4 kræver, at der foretages direkte målinger af metanemissioner på kildeniveau. Det gør det muligt at anvende specifikke emissionsfaktorer. Rapportering af OGMP 2.0 niveau 5 kræver, at der tilføjes supplerende målinger på stedet. I henhold til OGMP 2.0-rammen skal virksomheder desuden rapportere direkte målinger af metanemissioner inden for tre år efter at have tilsluttet sig OGMP 2.0 for driftsaktiver og inden for fem år for andre aktiver. På grundlag af den tilgang, der valgtes i forbindelse med OGMP 2.0 med hensyn til rapportering på kildeniveau, og under hensyntagen til, at et stort antal EU-virksomheder allerede havde tilsluttet sig OGMP 2.0 i 2021, bør EU-operatører forpligtes til at levere direkte kildemålinger af deres emissioner inden for 24 måneder for driftsaktiver og inden for 36 måneder for andre aktiver. Ud over kvantificering af kildeniveauet giver kvantificering på stedet mulighed for at vurdere, kontrollere og afstemme skøn på kildeniveau, der er opsummeret for hver lokalitet, hvorved der skabes større tillid til de rapporterede emissioner. Som i OGMP 2.0 kræver denne forordning målinger på lokalitetsniveau for at afstemme målinger på kildeniveau.

    (27)

    Den seneste OGMP 2.0 -ramme har fem rapporteringsniveauer. Rapporteringen på kildeniveau begynder på niveau 3, hvilket anses for at være sammenligneligt med UNFCCC's niveau 3. Det gør det muligt at anvende generiske emissionsfaktorer. Rapportering på OGMP 2.0 niveau 4 kræver, at der foretages direkte målinger af metanemissioner på kildeniveau. Det gør det muligt at anvende specifikke emissionsfaktorer. Rapportering af OGMP 2.0 niveau 5 kræver, at der tilføjes supplerende målinger på stedet. I henhold til OGMP 2.0-rammen skal virksomheder desuden rapportere direkte målinger af metanemissioner inden for tre år efter at have tilsluttet sig OGMP 2.0 for driftsaktiver og inden for fem år for andre aktiver. På grundlag af den tilgang, der valgtes i forbindelse med OGMP 2.0 med hensyn til rapportering på kildeniveau, og under hensyntagen til, at et stort antal EU-virksomheder allerede havde tilsluttet sig OGMP 2.0 i 2021, bør EU-operatører forpligtes til at levere direkte kildemålinger af deres emissioner inden for 12 måneder for driftsaktiver og inden for 24 måneder for andre aktiver. Ud over kvantificering af kildeniveauet giver kvantificering på stedet mulighed for at vurdere, kontrollere og afstemme skøn på kildeniveau, der er opsummeret for hver lokalitet, hvorved der skabes større tillid til de rapporterede emissioner. Som i OGMP 2.0 kræver denne forordning målinger på lokalitetsniveau for at afstemme kvantificeringer på kildeniveau.

    Ændring 22

    Forslag til forordning

    Betragtning 30

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (30)

    Selv om udluftning af metan normalt er tilsigtet som følge af processer eller aktiviteter og anordninger, der er konstrueret til dette formål , kan det også være utilsigtet, som f.eks. ved funktionsfejl .

    (30)

    Afbrænding og udluftning af metan er tilsigtet som følge af processer eller aktiviteter og anordninger, der er konstrueret til dette formål.

    Ændring 23

    Forslag til forordning

    Betragtning 31 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (31a)

    De virksomheder, der er medlemmer af Oil and Gas Climate Initiative (OGCI), herunder mange med hovedkvarter i Europa, har forpligtet sig til at sænke metanintensiteten til 0,2  % senest i 2025 og er begyndt at iværksætte modvirkningstiltag. OGCI's medlemsvirksomheder nåede allerede i 2020 deres oprindelige 2025-niveau for opstrømsmetanintensitet og nåede et niveau på 0,17  % i 2021. Adskillige store europæiske producenter oplyser, at de har opnået en metanemissionsintensitet for start- og midtfasen af deres produktionskæde, der ligger et godt stykke under dette niveau. Kommissionen bør derfor undersøge muligheden for at indføre en ambitiøs præstationsstandard for opstrømsmetanemissioner på 0,2  % eller derunder og udarbejde en målemetode og bestemmelser til at gennemføre en passende præstationsstandard.

    Ændring 24

    Forslag til forordning

    Betragtning 32

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (32)

    Mere specifikt reduceres metanemissioner fra lækager oftest ved hjælp af undersøgelser af lækagedetektion og reparation (LDAR), der udføres for at identificere lækager og efterfølgende reparere disse . Operatører bør derfor som minimum gennemføre regelmæssige LDAR-undersøgelser, herunder undersøgelser af komponenter, der afgiver metan, for at finde ud af , om der forekommer utilsigtet udluftning af metan .

    (32)

    Mere specifikt reduceres metanemissioner fra lækager oftest ved hjælp af undersøgelser af lækagedetektion og reparation (LDAR), der udføres for at identificere og efterfølgende reparere lækager eller udskifte lækagekomponenter . Operatører bør derfor som minimum gennemføre regelmæssige LDAR-undersøgelser, herunder undersøgelser af komponenter, der afgiver metan, for at kontrollere , om der er funktionsfejl i udstyret .

    Ændring 25

    Forslag til forordning

    Betragtning 33

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (33)

    Der bør i den forbindelse indføres en harmoniseret tilgang for at sikre lige vilkår for alle operatører i Unionen. Denne tilgang bør omfatte minimumskrav til LDAR-undersøgelser og samtidig give medlemsstaterne og operatørerne tilstrækkelig fleksibilitet. Dette er afgørende for at muliggøre innovation og udvikling af nye LDAR-teknologier og -metoder og dermed forhindre fastlåsning til en bestemt teknologi til skade for miljøbeskyttelsen. Der fremkommer fortsat nye teknologier og detektionsmetoder, og medlemsstaterne bør tilskynde til innovation i denne sektor, så de mest nøjagtige og omkostningseffektive metoder kan tages i brug.

    (33)

    Der bør i den forbindelse indføres en harmoniseret tilgang for at sikre lige vilkår for alle operatører i Unionen. Denne tilgang bør omfatte minimumskrav til LDAR-undersøgelser og samtidig give medlemsstaterne og operatørerne tilstrækkelig fleksibilitet. Dette er afgørende for at muliggøre innovation og udvikling af nye komponenter, LDAR-teknologier og -metoder og dermed forhindre fastlåsning til en bestemt teknologi til skade for miljøbeskyttelsen. Der fremkommer fortsat nye teknologier og detektionsmetoder, og medlemsstaterne bør tilskynde til innovation i denne sektor, så de mest lækagefri, nøjagtige og omkostningseffektive komponenter, LDAR-teknologier og metoder kan tages i brug.

    Ændring 26

    Forslag til forordning

    Betragtning 33 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (33a)

    En harmoniseret tilgang drager fordel af standardiserede specifikationer, der tager sigte på at identificere eller opdage metanudslip ved hjælp af forskellige instrumenter og teknologier, og som kan baseres på eller fastsættes ved hjælp af europæiske standarder eller, hvis der ikke foreligger sådanne standarder, internationale standarder. Foreligger der ikke egnede europæiske standarder, bør Kommissionen overveje at anmode de relevante europæiske standardiseringsorganisationer om at vedtage sådanne standarder i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1025/2012. Kommissionen bør derfor tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter med henblik på at fastsætte sådanne specifikationer.

    Ændring 27

    Forslag til forordning

    Betragtning 34

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (34)

    Forpligtelserne i forbindelse med LDAR-undersøgelser bør omfatte en række eksempler på god praksis. LDAR-undersøgelserne bør først og fremmest have til formål at finde og begrænse lækager i stedet for at kvantificere dem, og områder med større risiko for lækager bør kontrolleres hyppigere . Undersøgelsernes hyppighed bør ikke kun bestemmes ud fra behovet for at reparere komponenter med metanudslip over tærsklen for metanemission, men også ud fra driftsmæssige overvejelser, hvor der tages hensyn til sikkerhedsrisici. Hvis der konstateres en højere risiko for sikkerheden eller en højere risiko for metantab, bør de kompetente myndigheder derfor have mulighed for at anbefale, at de relevante komponenter undersøges hyppigere. Alle lækager bør uanset størrelsen registreres og overvåges , da små lækager kan udvikle sig til større lækager. Efter lækagereparationer bør det kontrolleres, at de har været effektive. For at gøre det muligt senere at anvende mere avancerede teknologier til detektion af metanemissioner bør det angives, ved eller over hvilket metantab det er berettiget af foretage reparation , samtidig med at operatørerne selv får mulighed for at vælge detektionsudstyr. Hvor det er relevant, kan der anvendes løbende overvågning inden for rammerne af denne forordning.

    (34)

    Forpligtelserne i forbindelse med LDAR-undersøgelser bør omfatte en række eksempler på god praksis. LDAR-undersøgelserne bør først og fremmest have til formål at finde og hurtigst muligt fjerne lækager ved at reparere eller udskifte den lækkende komponent i stedet for at kvantificere dem . Hyppigheden af undersøgelser bør styres af behovet for at reparere eller udskifte komponenter med en mere lækagetæt teknologi. Alle lækager bør uanset størrelsen repareres , da små lækager kan udvikle sig til større lækager. Efter lækagereparationer bør det kontrolleres, at de har været effektive. For at gøre det muligt senere at anvende mere avancerede komponenter eller teknologier til detektion af metanemissioner bør minimumskrav for udstyret og den metode , der anvendes til at detektere lækage , angives på grundlag af deres dokumenterede effektivitet .

    Ændring 28

    Forslag til forordning

    Betragtning 34 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (34a)

    Mange af nutidens lækager skyldes gamle teknologier og dårlig vedligeholdelse. Disse teknologier bør hurtigst muligt udskiftes med nye innovative løsninger. Lækagedetektions- og reparationsprogrammet bør derfor skitsere, hvordan operatøren har til hensigt at kortlægge komponenter med høj risiko for metanlækager, og beskrive, hvordan operatøren agter at erstatte alle disse komponenter med nye innovative teknologier, der sikrer langsigtet beskyttelse mod fremtidige lækager.

    Ændring 29

    Forslag til forordning

    Betragtning 35

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (35)

    Udluftning er udledning af uforbrændt metan til atmosfæren , enten forsætligt fra processer, aktiviteter eller anordninger, der er beregnet til at gøre det , eller utilsigtet i tilfælde af funktionsfejl . Udluftning bør forbydes i lyset af den kraftige udledning af drivhusgasser, som det forårsager, undtagen i nødstilfælde, ved funktionsfejl eller i forbindelse med særlige hændelser, hvor en vis udluftning er uundgåelig.

    (35)

    Udluftning er udledning af uforbrændt metan til atmosfæren forsætligt fra processer, aktiviteter eller anordninger, der er beregnet til at gøre det. Udluftning bør forbydes i lyset af den kraftige udledning af drivhusgasser, som det forårsager, undtagen i nødstilfælde, ved funktionsfejl eller i forbindelse med særlige hændelser, hvor en vis udluftning er uundgåelig. For at sikre, at operatører ikke anvender udstyr, der er konstrueret til udluftning, bør der vedtages teknologistandarder, som giver mulighed for anvendelse af alternativer, der ikke udleder emissioner.

    Ændring 30

    Forslag til forordning

    Betragtning 36

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (36)

    Afbrænding er kontrolleret forbrænding af metan med henblik på bortskaffelse i en anordning, der er bygget til dette formål. Når afbrændingen foretages under den normale produktion af olie eller fossil gas og som følge af utilstrækkelige faciliteter eller mangel på en egnet geologi til at reinjicere metan, anvende metan på stedet eller udbyde metan til salg på et marked, betragtes den som rutinemæssig afbrænding. Rutinemæssig afbrænding bør forbydes. Afbrænding bør kun tillades, hvis det er det eneste alternativ til udluftning, og når udluftning ikke er forbudt. Udluftning er mere skadelig for miljøet end afbrænding, da den frigjorte gas typisk har et højt indhold af metan, mens afbrænding oxiderer metan, så det bliver til kuldioxid.

    (36)

    Afbrænding er kontrolleret forbrænding af metan med henblik på bortskaffelse i en anordning, der er bygget til dette formål. Når afbrændingen foretages under den normale produktion af olie eller fossil gas og som følge af utilstrækkelige faciliteter eller mangel på en egnet geologi til at reinjicere metan, anvende metan på stedet eller udbyde metan til salg på et marked, betragtes den som rutinemæssig afbrænding. Rutinemæssig afbrænding bør forbydes. Afbrænding bør kun tillades, hvis det er det eneste alternativ til udluftning, og når udluftning ikke er forbudt. Derfor bør afbrænding altid foretrækkes frem for udluftning, hvis der ikke er andre muligheder. Ifølge IEA  (1a) blev 143 mia. m3 fossil gas imidlertid afbrændt i 2021, hvilket stort set svarer til den samlede mængde naturgas, der blev importeret til Tyskland, Frankrig og Nederlandene. Dette resulterede i direkte frigivelse af 270 mio. t CO2 og næsten 8 mio. ton metan (240 mio. ton CO2-ækvivalenter). Udluftning er mere skadelig for miljøet end afbrænding, da den frigjorte gas typisk har et højt indhold af metan, mens afbrænding oxiderer metan, så det bliver til kuldioxid. Ifølge IEA vil en reduktion af afbrænding, udluftning og metanlækager give gasmarkederne mere øjeblikkelig lindring end investering i nye forsyninger. IEA  (1b) anslog, at næsten 210 mia. kubikmeter naturgas vil kunne stilles til rådighed for gasmarkederne gennem en global indsats for at eliminere afbrænding uden for nødsituationer og reducere metanemissioner fra olie- og gasaktiviteter.

    Ændring 31

    Forslag til forordning

    Betragtning 37

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (37)

    Anvendelse af afbrænding som alternativ til udluftning kræver, at afbrændingsudstyret kan forbrænde metan på effektiv vis. Der bør derfor også indføres krav om forbrændingseffektivitet i de tilfælde, hvor afbrænding er tilladt. Der bør endvidere stilles krav om anvendelse af pilotbrændere, som giver mere en pålidelig antænding, da de ikke påvirkes af vind.

    (37)

    Anvendelse af afbrænding som alternativ til udluftning kræver, at afbrændingsudstyret kan forbrænde metan på effektiv vis. Der bør derfor også indføres krav om forbrændingseffektivitet i de tilfælde, hvor afbrænding er tilladt. Der bør endvidere stilles krav om anvendelse af automatisk tænding eller kontinuerlige pilotbrændere, som giver mere en pålidelig antænding, da de ikke påvirkes af vind.

    Ændring 32

    Forslag til forordning

    Betragtning 40

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (40)

    Metanemissioner fra inaktive olie- og gasbrønde udgør en risiko for folkesundheden, sikkerheden og miljøet. Overvågnings- og rapporteringsforpligtelserne bør derfor fortsat finde anvendelse, og disse brønde og tilhørende lokaliteter bør regenereres og retableres. I sådanne tilfælde bør medlemsstaterne spille en fremtrædende rolle, navnlig med hensyn til at udarbejde opgørelser og afhjælpningsplaner.

    (40)

    Metanemissioner fra inaktive olie- og gasbrønde udgør en risiko for folkesundheden, sikkerheden og miljøet. Overvågnings- og rapporteringsforpligtelserne bør derfor fortsat finde anvendelse, og disse brønde og tilhørende lokaliteter bør regenereres og retableres. I sådanne tilfælde bør medlemsstaterne spille en fremtrædende rolle, navnlig med hensyn til at udarbejde opgørelser og afhjælpningsplaner inden for klare tidsfrister .

    Ændring 33

    Forslag til forordning

    Betragtning 44

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (44)

    Når produktionen er standset, og en mine lukkes eller forlades, frigiver den fortsat metan (abandoned mine methane, AMM). Disse emissioner forekommer typisk på bestemte steder, såsom ventilationsskakter eller trykaflastningsventiler. AMM-emissionerne vil sandsynligvis stige i Unionen, i takt med at klimaambitionsniveauet øges, og energiproduktionen omlægges til mindre kulstofintensive energikilder. Det anslås, at selv ti år efter, at minedriften er ophørt, udledes der fortsat metan fra ikke-oversvømmede miner på helt op til ca. 40 % af de emissioner, der blev registreret på nedlukningstidspunktet25. Behandlingen af AMM er desuden fortsat fragmenteret på grund af forskellige ejerskabs- og udnyttelsesrettigheder i  EU . Medlemsstaterne bør derfor udarbejde opgørelser over lukkede og nedlagte kulaktiver, og der bør stilles krav om, at enten de eller den udpegede ansvarlige part skal installere udstyr til måling af metanemissioner.

    (44)

    Når produktionen er standset, og en mine lukkes eller forlades, frigiver den fortsat metan (abandoned mine methane, AMM). Disse emissioner forekommer typisk på bestemte steder, såsom ventilationsskakter eller trykaflastningsventiler. AMM-emissionerne vil sandsynligvis stige i Unionen, i takt med at klimaambitionsniveauet øges, og energiproduktionen omlægges til mindre kulstofintensive energikilder. Det anslås, at selv ti år efter, at minedriften er ophørt, udledes der fortsat metan fra ikke-oversvømmede miner på helt op til ca. 40 % af de emissioner, der blev registreret på nedlukningstidspunktet25. Behandlingen af AMM er desuden fortsat fragmenteret på grund af forskellige ejerskabs- og udnyttelsesrettigheder i  Unionen . Medlemsstaterne bør derfor udarbejde opgørelser over lukkede og nedlagte kulaktiver, og der bør stilles krav om, at enten de eller den udpegede ansvarlige part skal installere udstyr til måling af metanemissioner. Eksempler på bedste praksis bør påpeges og integreres i eventuelle retningslinjer for behandling af AMM.

    Ændring 34

    Forslag til forordning

    Betragtning 48

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (48)

    Underjordiske miner er enten termiske kulminer eller kokskulminer. Termisk kul anvendes primært som energikilde, og kokskul anvendes som brændsel og som reaktant i fremstillingen af stål. Både kokskul og termiske kulminer bør være underlagt måling, rapportering og verifikation af metanemissioner.

    (48)

    Underjordiske miner er enten termiske kulminer eller kokskulminer. Termisk kul anvendes primært som energikilde, og kokskul anvendes som brændsel og som reaktant i fremstillingen af stål. Både kokskul og termiske kulminer bør være underlagt måling, rapportering og verifikation af metanemissioner samt afbødningsforanstaltninger forbundet hermed .

    Ændring 35

    Forslag til forordning

    Betragtning 49

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (49)

    I forbindelse med drift af underjordiske kulminer bør metanemissioner reduceres gennem udfasning af udluftning og afbrænding. Omend lukkede eller forladte underjordiske kulminer kan oversvømmes for at forhindre metanemission, gøres dette ikke systematisk, og der er miljømæssige risici forbundet hermed. Udluftning og afbrænding i disse miner bør også udfases. Da geologiske begrænsninger og miljøhensyn forhindrer en universel tilgang til at afbøde metanemissioner fra forladte underjordiske kulminer (31), bør medlemsstaterne udarbejde deres egen afhjælpningsplan under hensyntagen til disse begrænsninger og den tekniske gennemførlighed af at afbøde metanemissioner fra forladte miner.

    (49)

    I forbindelse med drift af underjordiske kulminer bør metanemissioner reduceres gennem udfasning af udluftning og afbrænding med en effektivitet på under 99 % . Omend lukkede eller forladte underjordiske kulminer kan oversvømmes for at forhindre metanemission, gøres dette ikke systematisk, og der er miljømæssige risici forbundet hermed. Udluftning og afbrænding med en effektivitet på under 99 % i disse miner bør også udfases. Da geologiske begrænsninger og miljøhensyn forhindrer en universel tilgang til at afbøde metanemissioner fra forladte underjordiske kulminer (31), bør medlemsstaterne udarbejde deres egen afhjælpningsplan under hensyntagen til disse begrænsninger og den tekniske gennemførlighed af at afbøde metanemissioner fra forladte miner.

    Ændring 36

    Forslag til forordning

    Betragtning 49 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (49a)

    Unionen bør for at reducere metanemissionerne fra driften af kulminer støtte incitamentsordninger til reduktion af metanemissioner. Disse ordninger kan navnlig tilskynde til investeringer i metanopsamling og -injektion til nettet og bidrage til at reducere metanemissioner fra ventilationsskakter og afbrænding. Unionen bør handle beslutsomt for at mobilisere Unionens finansielle ressourcer til investeringer i metanreduktionsteknologier i alle operationelle og forladte miner. Hvor EU-støtten ikke er tilstrækkelig til dette formål, bør der tilskyndes til specifikke gebyr- og afgiftssystemer, der er klart strukturerede for at lette investeringer i metanreduktioner, herunder som en del af statsstøtteprogrammer, der sigter mod nedlæggelse af kulproduktionskapacitet.

    Ændring 37

    Forslag til forordning

    Betragtning 51

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (51)

    Unionen er afhængig af import for 70 % af sit forbrug af stenkul, 97 % af sit olieforbrug og 90 % af sit forbrug af fossil gas. Omfanget , oprindelsen og arten af metanemissioner knyttet til fossil energi , som forbruges i Unionen, men som finder sted i tredjelande , kendes ikke præcist .

    (51)

    Unionen er afhængig af import for 70 % af sit forbrug af stenkul, 97 % af sit olieforbrug og 90 % af sit forbrug af fossil gas. IEA anslår, at metanemissionerne i forbindelse med importeret olie og gas til Unionen i 2020 udgjorde ca. 9 000 kiloton metan  (1a) . Dette kan sammenlignes med 1 033 kiloton metanemissioner fra olie og gas, der skønnes at være forekommet i 2019 i Unionen (1b) . Mens den andel af de samlede menneskeskabte metanemissioner, der udledes i Europa, anslås til omkring 6 %  (1c), øger forbruget og importafhængigheden af fossile brændstoffer , der produceres uden for Unionen, dermed de betydelige metanemissioner , der opstår som følge af forbruget inden for Unionen .

    Ændring 38

    Forslag til forordning

    Betragtning 52

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (52)

    De globale opvarmningseffekter forårsaget af metanemissioner er grænseoverskridende. Selv om nogle lande, der producerer fossil energi, er begyndt at handle på hjemmemarkedet for at reducere metanemissioner fra deres energisektorer, er mange eksportører ikke underlagt nogen bestemmelser på deres respektive hjemmemarkeder. Sådanne operatører har brug for klare incitamenter til at gøre noget ved deres metanemissioner, og der bør derfor stilles gennemsigtige oplysninger om metanemissioner til rådighed for markederne .

    (52)

    De globale opvarmningseffekter forårsaget af metanemissioner er grænseoverskridende. Selv om nogle lande, der producerer fossil energi, er begyndt at handle på hjemmemarkedet for at reducere metanemissioner fra deres energisektorer, er mange eksportører ikke underlagt nogen bestemmelser på deres respektive hjemmemarkeder. Sådanne operatører har brug for klare incitamenter til at gøre noget ved deres metanemissioner, og det er derfor nødvendigt, at denne forordning omfatter hele forsyningskæden .

    Ændring 39

    Forslag til forordning

    Betragtning 54

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (54)

    Som bebudet i meddelelsen om EU's metanstrategi (34) er Unionen fast besluttet på at samarbejde med sine energipartnere og andre vigtige lande, der importerer fossil energi, om at bekæmpe metanemissioner på globalt plan. Energidiplomati vedrørende metanemissioner har allerede givet vigtige resultater. I september 2021 bekendtgjorde Unionen og USA det globale metantilsagn, som er et politisk tilsagn om at reducere de globale metanemissioner med 30 % inden 2030 (i forhold til 2020), der blev lanceret på FN's klimakonference (COP 26) i november 2021 i Glasgow. Over hundrede lande har tilsluttet sig, hvilket svarer til næsten halvdelen af de globale menneskeskabte metanemissioner. Det globale metantilsagn omfatter en forpligtelse til i stigende grad at anvende de bedste tilgængelige opgørelsesmetoder til at kvantificere metanemissioner med særlig fokus på højemissionskilder .

    (54)

    Som bebudet i meddelelsen om EU's metanstrategi (34) er Unionen fast besluttet på at samarbejde med sine energipartnere og andre vigtige lande, der importerer fossil energi, om at bekæmpe metanemissioner på globalt plan. Energidiplomati vedrørende metanemissioner har allerede givet vigtige resultater. I september 2021 bekendtgjorde Unionen og USA det globale metantilsagn, som er et politisk tilsagn om at træffe frivillige foranstaltninger til at bidrage til en samlet indsats for at reducere de globale metanemissioner med 30 % inden 2030 (i forhold til 2020), der blev lanceret på FN's klimakonference (COP 26) i november 2021 i Glasgow. Over hundrede lande har tilsluttet sig, hvilket svarer til næsten halvdelen af de globale menneskeskabte metanemissioner. Det globale metantilsagn omfatter en forpligtelse til i stigende grad at anvende de bedste tilgængelige opgørelsesmetoder til at kvantificere metanemissioner.

    Ændring 40

    Forslag til forordning

    Betragtning 57

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (57)

    Samtidig med at Unionen fortsætter sit vellykkede diplomatiske arbejde for at opfylde sådanne globale forpligtelser, tilskynder den til i betydelig grad at reducere metanemissioner på verdensplan og navnlig i de lande, der leverer fossil energi til Unionen.

    (57)

    Samtidig med at Unionen fortsætter sit diplomatiske arbejde for at opfylde globale forpligtelser for betydelige metanreduktioner , bør den yderligere fremme alle bestræbelser på i betydelig grad at reducere metanemissioner på verdensplan og navnlig i de lande, der leverer fossil energi til Unionen ved at regulere importen .

    Ændring 41

    Forslag til forordning

    Betragtning 58

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (58)

    Importører af fossil energi til Unionen bør derfor forpligtes til at give medlemsstaterne oplysninger om foranstaltninger, som eksportører gennemfører i forbindelse med måling, rapportering og begrænsning af metanemissioner, navnlig anvendelsen af lovgivningsmæssige eller frivillige foranstaltninger til at begrænse deres metanemissioner, herunder foranstaltninger såsom lækagedetektions- og reparationsundersøgelser eller foranstaltninger til at kontrollere og begrænse udluftning og afbrænding af metan. De måle- og rapporteringsniveauer, der er fastsat i de oplysningskrav, der gælder for importører, svarer til dem, der kræves af EU-operatører i denne forordning, jf. betragtning 24-26 og 46. Oplysningerne om foranstaltninger til begrænsning af metanemissioner er ikke mere belastende end dem, som EU-operatører skal udlevere.

    (58)

    Importører af fossil energi til Unionen bør derfor underkastes regler , der svarer til dem, der gælder for producenter Unionen , om overvågning, rapportering og verifikation, lækagedetektion og -reparation og begrænsninger for udluftning og afbrænding .

    Ændring 42

    Forslag til forordning

    Betragtning 58 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    (58a)

    Hvis en importør dokumenterer gennemførelsen af foranstaltninger i hele forsyningskæden, der med hensyn til effektivitet anses for at være sammenlignelig med kravene i denne forordning, eller giver oprindelses- og transportgarantier i lande, der anses for at have reguleringsmæssig ækvivalens, bør denne importør være berettiget til dispensation som vurderet og indrømmet af Kommissionen med henblik på at sikre, at en sådan dispensation er forenelig med handelsretten.

    Ændring 43

    Forslag til forordning

    Betragtning 59

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (59)

    Medlemsstaterne bør stille disse oplysninger til rådighed for Kommissionen. På grundlag af disse oplysninger bør Unionen oprette og forvalte en gennemsigtighedsdatabase for import af fossil energi til Unionen med angivelse af, om de eksporterende virksomheder har tilsluttet sig OGMP for olie- og gasselskaber, og, i det omfang den er oprettet, en tilsvarende, internationalt anerkendt eller EU-anerkendt standard for kulselskaber. Sådanne oplysninger bør vise, i hvor høj grad virksomheder i eksportlandene har forpligtet sig til at måle, rapportere og få verificeret deres metanemissioner i henhold til niveau 3-metoderne i UNFCCC-rapporteringen. En sådan gennemsigtighedsdatabase vil tjene som informationskilde for importører, der skal træffe beslutninger om køb af fossil energi til Unionen, og for andre interessenter og offentligheden. Gennemsigtighedsdatabasen bør også afspejle den indsats , som virksomheder i Unionen og virksomheder, der eksporterer fossil energi til Unionen, gør for at måle, rapportere og reducere deres metanemissioner. Den bør desuden indeholde oplysninger om målings- og rapporteringsforanstaltninger samt lovgivningsmæssige afbødningsforanstaltninger i de lande, hvor der produceres fossil energi.

    (59)

    Medlemsstaterne bør stille disse oplysninger til rådighed for Kommissionen. På grundlag af disse oplysninger bør Unionen oprette og forvalte en gennemsigtighedsdatabase for import af fossil energi til Unionen med angivelse af, om de eksporterende virksomheder har tilsluttet sig OGMP for olie- og gasselskaber, og, i det omfang den er oprettet, en tilsvarende, internationalt anerkendt eller EU-anerkendt standard for kulselskaber. Sådanne oplysninger bør vise, i hvor høj grad virksomheder i eksportlandene har forpligtet sig til at måle, rapportere og få verificeret deres metanemissioner i henhold til niveau 3-metoderne i UNFCCC-rapporteringen. En sådan gennemsigtighedsdatabase vil tjene som informationskilde for importører, der skal træffe beslutninger om køb af fossil energi til Unionen, og for andre interessenter og offentligheden. Gennemsigtighedsdatabasen bør også afspejle de foranstaltninger , som virksomheder i Unionen og virksomheder, der eksporterer fossil energi til Unionen, gør for at måle, rapportere og reducere deres metanemissioner. Den bør desuden indeholde oplysninger om målings- og rapporteringsforanstaltninger samt lovgivningsmæssige afbødningsforanstaltninger i de lande, hvor der produceres fossil energi.

    Ændring 44

    Forslag til forordning

    Betragtning 61

    Kommissionens forslag

    Ændring

    (61)

    Samlet set bør de foranstaltninger, der henvises til i betragtning 58-60, øge gennemsigtigheden for køberne , så de kan træffe informerede købsbeslutninger, og forbedre muligheden for en bredere anvendelse af metanreducerende løsninger i hele verden . De bør endvidere giver internationale virksomheder yderligere incitament til at tilslutte sig internationale standarder for måling og rapportering af metanemissioner, såsom OGMP, eller til at vedtage effektive målings-, rapporterings- og afbødningsforanstaltninger. Disse foranstaltninger danner grundlag for en trinvis metode til at benytte en strengere tilgang for importrelaterede foranstaltninger. Kommissionen bør derfor tillægges beføjelser til at ændre eller supplere importørernes rapporteringskrav. Kommissionen bør desuden evaluere gennemførelsen af disse foranstaltninger og, hvis den finder det hensigtsmæssigt, fremlægge forslag til revision med henblik på at indføre strengere foranstaltninger over for importører og sikre en sammenlignelig grad af effektivitet for de foranstaltninger, der anvendes i tredjelande til at overvåge, rapportere, kontrollere og begrænse metanemissioner . Der bør ved evalueringen tages hensyn til IMEO's arbejde, herunder metanforsyningsindekset, gennemsigtighedsdatabasen og det globale overvågningsværktøj for metan. Hvis Kommissionen finder det hensigtsmæssigt at indføre strengere foranstaltninger for import, er det særlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder høring af relevante tredjelande.

    (61)

    Samlet set bør de foranstaltninger, der henvises til i betragtning 58-60, øge gennemsigtigheden for køberne og lette undersøgelsen af fuld overholdelse af EU-lovgivningen om import . De bør endvidere giver internationale virksomheder yderligere incitament til at tilslutte sig internationale standarder for måling og rapportering af metanemissioner, såsom OGMP, eller til at vedtage effektive målings-, rapporterings- og afbødningsforanstaltninger. Kommissionen bør tillægges beføjelser til at ændre eller supplere importørernes rapporteringskrav. Kommissionen bør desuden evaluere gennemførelsen af disse foranstaltninger og, hvis den finder det hensigtsmæssigt, fremlægge forslag til revision med henblik på at indføre strengere foranstaltninger over for importører. Der bør ved evalueringen tages hensyn til IMEO's arbejde, herunder metanforsyningsindekset, gennemsigtighedsdatabasen og det globale overvågningsværktøj for metan. Hvis Kommissionen finder det hensigtsmæssigt at indføre strengere foranstaltninger for import, er det særlig vigtigt, at Kommissionen gennemfører relevante høringer under sit forberedende arbejde, herunder høring af relevante tredjelande.

    Ændring 45

    Forslag til forordning

    Artikel 1 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Denne forordning fastlægger regler for nøjagtig måling, rapportering og verifikation af metanemissioner i Unionens energisektor og for reduktion af disse emissioner, herunder gennem lækagedetektions- og reparationsundersøgelser og begrænsning af udluftning og afbrænding. Denne forordning fastlægger også regler for værktøjer for at sikre gennemsigtighed med hensyn til metanemissioner fra import af fossil energi til Unionen.

    1.   Denne forordning fastlægger regler for nøjagtig måling, kvantificering, overvågning, rapportering og verifikation af metanemissioner i Unionens energisektor og for reduktion af disse emissioner, herunder gennem lækagedetektions- og reparationsundersøgelser , reparationspligter og begrænsning af udluftning og afbrænding. Denne forordning fastlægger også regler for værktøjer for at sikre gennemsigtighed med hensyn til metanemissioner fra import af fossil energi til Unionen.

    Ændring 46

    Forslag til forordning

    Artikel 1 — stk. 2 — litra b

    Kommissionens forslag

    Ændring

    b)

    gastransmission, distribution, underjordiske lagrings- og LNG-terminaler , der drives med fossil metan og/eller vedvarende metan (biometan eller syntetisk metan)

    b)

    gastransmission, distribution (undtagen målesystemer ved endelige forbrugssteder) , underjordiske lagring og terminaler til flydende gas , der drives med fossil metan og/eller vedvarende metan (biometan eller syntetisk metan)

    Ændring 47

    Forslag til forordning

    Artikel 1 — stk. 2 — litra c a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    ca)

    petrokemikalier.

    Ændring 48

    Forslag til forordning

    Artikel 1 — stk. 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Denne forordning finder anvendelse på metanemissioner, der forekommer uden for Unionen, med hensyn til krav til importøroplysninger , gennemsigtighedsdatabasen for metan og overvågningsværktøjet for metanudledere.

    3.   Denne forordning finder anvendelse på metanemissioner, der forekommer uden for Unionen, med hensyn til krav til importører , gennemsigtighedsdatabasen for metan og overvågningsværktøjet for metanudledere.

    Ændring 49

    Forslag til forordning

    Artikel 1 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    Artikel 1a

     

    Unionens mål for reduktion af metanemissioner

     

    1.     I medfør af det langsigtede temperaturmål, der er fastsat i artikel 2, stk. 1, litra a), i Parisaftalen, målet om nul nettodrivhusgasemissioner senest i 2050 som fastsat i artikel 2, stk. 1, i forordning (EU) 2021/1119 og det globale metantilsagnsmål om at reducere de globale menneskeskabte metanemissioner med mindst 30 % senest i 2030 i forhold til 2020-niveauerne vil Kommissionen senest den 31. december 2025 og på grundlag af en konsekvensanalyse foreslå et bindende EU-mål for reduktion af metanemissioner for 2030, der omfatter alle relevante udledende sektorer.

     

    2.     I henhold til stk. 1 skal medlemsstaterne i fællesskab sikre, at metanemissioner fra Unionens energisektor senest i 2030 reduceres til et niveau, der høster de sociale fordele ved reduktion af methanemissioner til lavere omkostninger.

     

    3.     Hver medlemsstat fastsætter nationale mål for reduktion af metanemissioner som led i deres integrerede nationale energi- og klimaplaner i overensstemmelse med artikel 3, 4, 5 og 9-14 i forordning (EU) 2018/1999. Hvis Kommissionen på grundlag af vurderingen af den første ajourføring af de integrerede nationale energi- og klimaplaner, der er forelagt i henhold til artikel 14 i forordning (EU) 2018/1999, konkluderer, at medlemsstaternes nationale bidrag er utilstrækkelige til i fællesskab at nå EU-målet, foreslår den foranstaltninger og udøver sine beføjelser på EU-plan for at sikre, at det i denne artikels stk. 2 omhandlede mål nås kollektivt.

    Ændring 50

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1)

    alle direkte emissioner fra alle komponenter, der er potentielle kilder til metanemissioner, enten som følge af tilsigtet eller utilsigtet udluftning, ufuldstændig forbrænding i flammetårne eller fra andre komponenter og utilsigtede udslip »transmissionssystemoperatør«:

    1)

    alle direkte emissioner fra alle komponenter, der er potentielle kilder til metanemissioner, enten som følge af udluftning, ufuldstændig forbrænding i flammetårne eller fra andre komponenter og udslip

    Ændring 51

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 1 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1a)

    »komponent«: et enkelt stykke teknisk udstyr, der har potentiale til at udlede fuggitive emissioner af metan eller flygtige organiske forbindelser

    Ændring 52

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 1 b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1b)

    »udslip«: enhver utilsigtet metanemission fra en komponent

    Ændring 53

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 7

    Kommissionens forslag

    Ændring

    7)

    en juridisk person, som er forskellig fra de kompetente myndigheder, der er udpeget i overensstemmelse med artikel 4 i denne forordning, og som udfører verifikationsaktiviteter og er akkrediteret af et nationalt akkrediteringsorgan i henhold til forordning (EF) nr. 765/2008 eller en fysisk person, der på anden måde er godkendt, jf. dog artikel 5, stk. 2, i nævnte forordning, på det tidspunkt, hvor der udstedes en verifikationserklæring »kilde«:

    7)

    en juridisk person, som udfører verifikationsaktiviteter og er akkrediteret af et nationalt akkrediteringsorgan i henhold til forordning (EF) nr. 765/2008 eller en fysisk person, der på anden måde er godkendt, jf. dog artikel 5, stk. 2, i nævnte forordning, på det tidspunkt, hvor der udstedes en verifikationserklæring

    Ændring 54

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 9 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    9a)

    »virksomhed«: et eller flere anlæg beliggende på samme lokalitet, som drives af samme fysiske eller juridiske person

    Ændring 55

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 9 b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    9b)

    »lokalitet«: virksomhedens geografiske beliggenhed

    Ændring 56

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 10

    Kommissionens forslag

    Ændring

    10)

    en koefficient, der kvantificerer emissioner eller optag af en gas pr. aktivitetsenhed, og som ofte er baseret på en stikprøve af måledata, beregnet som gennemsnit med henblik på udarbejdelse af en repræsentativ emissionsrate for et givet aktivitetsniveau under bestemte driftsforhold

    10)

    en koefficient, der kvantificerer emissioner af en gas pr. aktivitetsenhed, og som ofte er baseret på en stikprøve af måledata, beregnet som gennemsnit med henblik på udarbejdelse af en repræsentativ emissionsrate for et givet aktivitetsniveau under bestemte driftsforhold

    Ændring 57

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 12

    Kommissionens forslag

    Ændring

    12)

    »specifik emissionsfaktor«: en emissionsfaktor, der afledes af direkte målinger

    12)

    »specifik emissionsfaktor«: en emissionsfaktor for en type emissionskilde , der afledes af direkte målinger

    Ændring 58

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 13

    Kommissionens forslag

    Ændring

    13)

    »direkte måling«: direkte kvantificering af metanemissionen på kildeniveau med en metanmåler

    13)

    »direkte måling«: måling af metanemissionen på kildeniveau med en metanmåler , der muliggør denne måling

    Ændring 59

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 13 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    13a)

    »kvantificering«: operationer til bestemmelse af mængden af metanemissioner baseret på direkte målinger eller, hvor direkte målinger ikke er mulige, baseret på detaljerede tekniske beregninger eller simuleringsværktøjer og baseret på avanceret udstyr og overvågningsmetoder

    Ændring 60

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 14

    Kommissionens forslag

    Ændring

    14)

    »metanemissioner på anlægsniveau«: alle emissionskilder i et aktiv

    14)

    »metanemissioner på anlægsniveau«: alle emissionskilder i et helt anlæg

    Ændring 61

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 15

    Kommissionens forslag

    Ændring

    15)

    »måling på anlægsniveau«: en top-down-måling, typisk med anvendelse af sensorer, der er monteret på en mobil platform, såsom køretøjer, droner, luftfartøjer, både og satellitter eller andet for at opnå et fuldstændigt overblik over emissioner på et helt anlæg

    15)

    »måling på anlægsniveau«: en top-down-måling, typisk med anvendelse af sensorer, der er monteret på en mobil platform, såsom køretøjer, droner, luftfartøjer, både , satellitter, anvendelse af fastmonterede sensorer såsom kontinuerlige sensornetværk, eller andet for at opnå et fuldstændigt overblik over emissioner på et helt anlæg

    Ændring 62

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 17

    Kommissionens forslag

    Ændring

    17)

    »lækagedetektions- og reparationsundersøgelse«: en undersøgelse med henblik på at identificere kilder til metanemissioner, herunder lækager og utilsigtet udluftning

    17)

    »lækagedetektions- og reparationsundersøgelse«: en undersøgelse med et instrument eller anden avanceret teknologi med en minimumsdetektionsgrænse og konfidensgrænse for at identificere og opdage kilder til metanemissionslækager og andre utilsigtede metanemissioner og for at reparere eller erstatte utætte komponenter

    Ændring 63

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 18

    Kommissionens forslag

    Ændring

    18)

    »udluftning«: udledning af uforbrændt metan til atmosfæren, enten forsætligt fra processer, aktiviteter eller udstyr, der er beregnet til at gøre det , eller utilsigtet i tilfælde af funktionsfejl eller geologisk aktivitet

    18)

    »udluftning«: udledning af uforbrændt metan til atmosfæren, forsætligt fra processer, aktiviteter eller udstyr, der er beregnet til at gøre det

    Ændring 64

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 22

    Kommissionens forslag

    Ændring

    22)

    afbrænding under den sædvanlige produktion af olie eller fossil gas og som følge af utilstrækkelige faciliteter eller en egnet geologi til at reinjicere metan, anvende metan på stedet eller udbyde metan til salg på et marked »flammetårn«:

    22)

    afbrænding under den sædvanlige produktion af olie eller fossil gas og som følge af utilstrækkelige faciliteter eller en egnet geologi til at reinjicere metan, anvende metan på stedet , forarbejde metan eller udbyde metan til salg på et marked , og fraregnet afbrænding som følge af et uheld

    Ændring 65

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 24

    Kommissionens forslag

    Ændring

    24)

    en olie- eller gasbrønd eller et brøndanlæg, hvor aktiviteter knyttet til efterforskning eller produktion har været ophørt i mindst ét år

    24)

    en olie- eller gasbrønd eller et brøndanlæg, onshore eller offshore, hvor aktiviteter knyttet til efterforskning eller produktion har været ophørt i mindst ét år . Det omfatter ikke permanent lukkede og forladte brønde

    Ændring 66

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 24 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    24a)

    »permanent lukket og forladt brønd«: en olie- eller gasbrønd eller et brøndanlæg, der er onshore eller offshore, som er lukket og ikke genåbnes, hvor alle anlæg i tilknytning til brønden er nedtaget, og driften er ophørt, og hvor der kan fremlægges dokumentation, der i overensstemmelse med bilag IV kan påvise, at der ikke er metanudledning fra den pågældende brønd eller det pågældende brøndanlæg

    Ændring 67

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 39 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    39a)

    »kulmineudstyr i en lukket eller forladt kulmine«: alt udstyr, der vedbliver at være knyttet til de metanbærende lag, herunder, men ikke begrænset til, ventilationshuller og drænledninger

    Ændring 68

    Forslag til forordning

    Artikel 2 — stk. 1 — nr. 41

    Kommissionens forslag

    Ændring

    41)

    en fysisk eller juridisk person, der er etableret i Unionen, og som i forbindelse med en handelsaktivitet bringer fossil energi fra et tredjeland omsætning på EU-markedet.

    41)

    en fysisk eller juridisk person, som i forbindelse med en handelsaktivitet bringer gas, olie eller kul fra et tredjeland i omsætning på EU-markedet, herunder enhver fysisk eller juridisk person, der er etableret i Unionen, og som er udpeget til at udføre de handlinger og formaliteter, der kræves henhold til artikel 27

    Ændring 69

    Forslag til forordning

    Artikel 3 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Ved fastsættelse eller godkendelse af transmissions- eller distributionstariffer eller af de metoder, som transmissionssystemoperatører, distributionssystemoperatører, LNG-terminaloperatører eller andre regulerede selskaber, herunder, hvis det er relevant, operatører af underjordiske gaslagre, skal anvende, tager tilsynsmyndighederne hensyn til de omkostninger og investeringer, der er afholdt for at opfylde forpligtelserne i denne forordning, for så vidt som de svarer til en effektiv og strukturelt sammenlignelig reguleret operatørs omkostninger og investeringer.

    1.   Ved fastsættelse eller godkendelse af tariffer eller af de metoder, som transmissionssystemoperatører, distributionssystemoperatører, LNG-terminaloperatører eller andre regulerede selskaber, herunder, hvis det er relevant, operatører af underjordiske gaslagre, skal anvende, tager tilsynsmyndighederne hensyn til de yderligere omkostninger og investeringer, der er afholdt for at opfylde forpligtelserne i denne forordning, for så vidt som de svarer til en effektiv og strukturelt sammenlignelig reguleret operatørs omkostninger og investeringer. De i stk. 2 omhandlede investeringsomkostninger pr. enhed kan af tilsynsmyndigheder anvendes til at benchmarke operatørernes omkostninger.

    Ændring 70

    Forslag til forordning

    Artikel 3 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Hvert tredje år opstiller og offentliggør Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (ACER) et sæt indikatorer og tilsvarende referenceværdier til sammenligning af investeringsomkostninger pr. enhed i forbindelse med måling, rapportering og reduktion af metanemissioner for sammenlignelige projekter.

    2.   Hvert tredje år opstiller og offentliggør Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (ACER) et sæt indikatorer og tilsvarende referenceværdier til sammenligning af investeringsomkostninger pr. enhed i forbindelse med måling, overvågning, rapportering , verifikation og reduktion , herunder fra udluftning og afbrænding, af metanemissioner for sammenlignelige projekter.

    Ændring 71

    Forslag til forordning

    Artikel 4 — stk. 1 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Medlemsstaterne meddeler Kommissionen navne og kontaktoplysninger på de kompetente myndigheder senest den … [ 3 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden]. Medlemsstaterne underretter hurtigst muligt Kommissionen om eventuelle ændringer af navne eller kontaktoplysninger hos de kompetente myndigheder.

    Medlemsstaterne meddeler Kommissionen navne og kontaktoplysninger på de kompetente myndigheder senest den … [ 6 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden]. Medlemsstaterne underretter hurtigst muligt Kommissionen om eventuelle ændringer af navne eller kontaktoplysninger hos de kompetente myndigheder.

    Ændring 72

    Forslag til forordning

    Artikel 4 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Kommissionen offentliggør en liste over kompetente myndigheder og opdaterer den regelmæssigt.

    2.   Kommissionen offentliggør en liste over kompetente myndigheder og opdaterer den regelmæssigt efter modtagelse af en meddelelse om enhver ændring fra en medlemsstat .

    Ændring 73

    Forslag til forordning

    Artikel 4 — stk. 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Medlemsstaterne sikrer, at de kompetente myndigheder har tilstrækkelige beføjelser og ressourcer til at opfylde de forpligtelser, der er fastsat i denne forordning.

    3.   Medlemsstaterne sikrer, at de kompetente myndigheder opretter et kontaktpunkt, har tilstrækkelige beføjelser og ressourcer , herunder menneskelige ressourcer, til at opfylde de forpligtelser, der er fastsat i denne forordning.

    Ændring 74

    Forslag til forordning

    Artikel 5 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   De kompetente myndigheder træffer de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at kravene i denne forordning overholdes.

    1.   De kompetente myndigheder træffer under udførelsen af deres opgaver de nødvendige foranstaltninger for at sikre, at denne forordning overholdes.

    Ændring 75

    Forslag til forordning

    Artikel 5 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Operatøren eller mineselskabet yder de kompetente myndigheder al den bistand, der er nødvendig for, at de kompetente myndigheder, der er omhandlet i denne forordning, kan udføre deres opgaver, navnlig med hensyn til adgang til anlæggene og fremlæggelse af dokumentation eller optegnelser.

    2.   Operatøren , mineselskabet og importører, for så vidt som disse importører er forpligtet i henhold til artikel 27, yder de kompetente myndigheder al den bistand, der er nødvendig for, at de kompetente myndigheder, der er omhandlet i denne forordning, kan udføre deres opgaver, navnlig med hensyn til adgang til anlæggene og fremlæggelse af dokumentation eller optegnelser.

    Ændring 76

    Forslag til forordning

    Artikel 5 — stk. 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   De kompetente myndigheder samarbejder med hinanden, med Kommissionen og om nødvendigt med myndigheder i tredjelande for at sikre overholdelse af denne forordning. Kommissionen kan oprette et netværk af kompetente myndigheder for at fremme samarbejdet med de nødvendige ordninger med henblik på at udveksle oplysninger og bedste praksis og afholde høringer.

    3.   De kompetente myndigheder samarbejder med hinanden, med Kommissionen og om nødvendigt med myndigheder i tredjelande for at sikre overholdelse af denne forordning. Kommissionen opretter et netværk af kompetente myndigheder for at fremme samarbejdet med de nødvendige ordninger med henblik på at udveksle oplysninger og bedste praksis og afholde høringer. De etablerede kontaktpunkter hos de kompetente myndigheder støtter disse aktiviteter.

    Ændring 77

    Forslag til forordning

    Artikel 5 — stk. 3 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    3a.     De kompetente myndigheder foretager regelmæssigt kontrol af, at importører overholder artikel 27, stk. 2a, for så vidt disse importører er forpligtet i henhold til artikel 27, via kontrol af dokumentation og uafhængige tredjeparters kontrol sideløbende med andre metoder og teknologier, som er til deres rådighed for at bekræfte forekomsten af metanemissioner.

    Ændring 78

    Forslag til forordning

    Artikel 5 — stk. 3b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    3b.     De kompetente myndigheder gennemgår og godkender den afhjælpningsplan for håndtering af metanemissioner, der er omhandlet i artikel 18, stk. 6, og som operatørerne har forelagt.

    Ændring 79

    Forslag til forordning

    Artikel 5 — stk. 4 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Når rapporter skal offentliggøres i overensstemmelse med denne forordning, offentliggør de kompetente myndigheder dem gratis på et nærmere angivet websted og i et frit tilgængeligt format, der kan downloades og redigeres.

    Når rapporter skal offentliggøres i overensstemmelse med denne forordning, offentliggør de kompetente myndigheder dem gratis på et nærmere angivet websted og i et frit tilgængeligt format, der kan downloades og redigeres. De indhentede data skal sikre, at forretningsmæssigt følsomme oplysninger behandles fortroligt.

    Ændring 80

    Forslag til forordning

    Artikel 6 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   De kompetente myndigheder foretager periodiske inspektioner for at kontrollere, at operatører og mineselskaber overholder kravene i denne forordning. Den første inspektion gennemføres senest den … [18 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden].

    1.   De kompetente myndigheder foretager periodiske inspektioner for at kontrollere, at operatører og mineselskaber overholder kravene i denne forordning. Den første inspektion gennemføres senest den … [18 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden]. Kontrolmekanismer, som myndighederne har til rådighed i forvejen, skal tages i betragtning. De kompetente myndigheder fastlægger bedste praksis.

    Ændring 81

    Forslag til forordning

    Artikel 6 — stk. 2 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Hvis der under en inspektion konstateres en alvorlig overtrædelse af kravene i denne forordning, pålægger de kompetente myndigheder som led i den rapport, der er omhandlet i stk. 5, operatøren eller mineselskabet at træffe afhjælpende foranstaltninger.

    Hvis der under en inspektion konstateres overtrædelse af kravene i denne forordning, pålægger de kompetente myndigheder med klare tidsfrister for disse tiltag, som led i den rapport, der er omhandlet i stk. 5, operatøren eller mineselskabet at træffe afhjælpende foranstaltninger.

    Ændring 82

    Forslag til forordning

    Artikel 6 — stk. 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Efter den første inspektion, jf. stk. 1, udarbejder de kompetente myndigheder programmer med hensyn på rutinemæssige inspektioner. Perioden mellem inspektionerne er baseret på en vurdering af miljørisikoen og må ikke overstige to år . Hvis der under en inspektion konstateres en alvorlig overtrædelse af kravene i denne forordning, finder den efterfølgende inspektion sted inden for et år .

    3.   Efter den første inspektion, jf. stk. 1, udarbejder de kompetente myndigheder programmer med hensyn på rutinemæssige inspektioner. Perioden mellem inspektionerne er baseret på en vurdering af miljørisikoen , herunder vurdering af de samlede indvirkninger af alle metanemissioner som en forureningskilde, og må ikke overstige 16 måneder . Hvis der under en inspektion konstateres en alvorlig overtrædelse af kravene i denne forordning, finder den efterfølgende inspektion sted inden for en periode på højst ni måneder .

    Ændring 83

    Forslag til forordning

    Artikel 6 — stk. 4 — litra a

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    for at undersøge begrundede klager som omhandlet i artikel 7 og tilfælde af manglende overholdelse hurtigst muligt efter den dato, hvor de kompetente myndigheder får kendskab til sådanne klager eller manglende overholdelse

    a)

    for at undersøge begrundede klager som omhandlet i artikel 7 og tilfælde af manglende overholdelse hurtigst muligt efter den dato, hvor de kompetente myndigheder får kendskab til sådanne klager eller manglende overholdelse , og senest seks måneder efter denne dato

    Ændring 84

    Forslag til forordning

    Artikel 6 — stk. 5 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Efter hver inspektion udarbejder de kompetente myndigheder en rapport med en beskrivelse af retsgrundlaget for inspektionen, de procedurer, der er fulgt, de relevante resultater og anbefalinger om yderligere tiltag fra operatørens eller mineselskabets side.

    Efter hver inspektion udarbejder de kompetente myndigheder en rapport med en beskrivelse af retsgrundlaget for inspektionen, de procedurer, der er fulgt, de relevante resultater og anbefalinger om yderligere tiltag fra operatørens eller mineselskabets side , herunder fristerne for deres gennemførelse .

    Ændring 85

    Forslag til forordning

    Artikel 6 — stk. 6

    Kommissionens forslag

    Ændring

    6.   Operatøren eller mineselskabet træffer desuden alle de nødvendige foranstaltninger, som angives i den i stk. 5 nævnte rapport, inden for den tidsramme, som de kompetente myndigheder fastlægger, eller enhver anden tidsramme, der aftales med de kompetente myndigheder.

    6.   Operatøren eller mineselskabet træffer desuden straks alle de nødvendige foranstaltninger, som angives i den i stk. 5 nævnte rapport, inden for den tidsramme, som de kompetente myndigheder fastlægger, eller enhver anden tidsramme, der aftales med de kompetente myndigheder.

    Ændring 86

    Forslag til forordning

    Artikel 7 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Enhver fysisk eller juridisk person , der mener at have lidt skade som følge af operatørers eller mineselskabers overtrædelse af kravene i denne forordning , kan indgive en skriftlig klage til de kompetente myndigheder.

    1.   Enhver fysisk eller juridisk person kan indgive en skriftlig klage til de kompetente myndigheder vedrørende operatørers eller mineselskabers mulige overtrædelse af kravene i denne forordning . Desuden fungerer den europæiske retsportal som kontaktpunkt med henblik på indgivelse af klager til de berørte kompetente myndigheder.

    Ændring 87

    Forslag til forordning

    Artikel 7 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Klagen skal være behørigt underbygget og indeholde tilstrækkelig dokumentation for den påståede overtrædelse og den deraf følgende skade .

    2.   Klagen skal være behørigt underbygget og indeholde tilstrækkelig dokumentation for den påståede overtrædelse.

    Ændring 88

    Forslag til forordning

    Artikel 7 — stk. 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Hvis det viser sig, at klagen ikke indeholder tilstrækkelige beviser til at berettige en undersøgelse, underretter de kompetente myndigheder klageren om årsagen til deres beslutning om ikke at gennemføre en undersøgelse.

    3.   Hvis det viser sig, at klagen ikke indeholder tilstrækkelige beviser til at berettige en undersøgelse, underretter de kompetente myndigheder klageren inden for en rimelig frist, men højst én måned, om årsagen til deres beslutning om ikke at gennemføre en undersøgelse.

    Ændring 89

    Forslag til forordning

    Artikel 8 — stk. 1 — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Verifikatoren vurderer, om de emissionsrapporter, som operatøren eller mineselskabet indsender til denne i overensstemmelse med denne forordning, er udarbejdet i henhold til reglerne. Verifikatoren vurderer, om rapporterne er i overensstemmelse med kravene i denne forordning, og gennemgår alle de datakilder og metoder, der er anvendt, for at vurdere deres pålidelighed, troværdighed og nøjagtighed, herunder navnlig følgende punkter:

    1.   Verifikatoren vurderer, om de emissionsrapporter, som operatøren , mineselskabet eller importører, for så vidt som disse importører er forpligtet i henhold til artikel 27, indsender til denne i overensstemmelse med denne forordning, er udarbejdet i henhold til reglerne. Verifikatoren vurderer, om rapporterne er i overensstemmelse med kravene i denne forordning, og gennemgår alle de datakilder og metoder, der er anvendt, for at vurdere deres pålidelighed, troværdighed og nøjagtighed, herunder navnlig følgende punkter:

    Ændring 90

    Forslag til forordning

    Artikel 8 — stk. 1 — litra d

    Kommissionens forslag

    Ændring

    d)

    eventuelle kvalitetskontrol- eller kvalitetssikringssystemer, som operatøren eller mineselskabet benytter.

    d)

    eventuelle kvalitetskontrol- eller kvalitetssikringssystemer, som operatøren , mineselskabet eller importører, eller importører, for så vidt som disse importører er forpligtet i henhold til artikel 27, benytter.

    Ændring 91

    Forslag til forordning

    Artikel 8 — stk. 2 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Ved udførelsen af de verifikationsaktiviteter, der er omhandlet i stk. 1, anvender verifikatoren gratis og offentligt tilgængelige europæiske eller internationale standarder for kvantificering af metanemissioner, som Kommissionen har gjort gældende i overensstemmelse med stk. 5. Indtil den dato, hvor Kommissionen afgør, om disse standarder finder anvendelse, anvender verifikatoren eksisterende europæiske eller internationale standarder til kvantificering og verifikation af drivhusgasemissioner.

    Ved udførelsen af de verifikationsaktiviteter, der er omhandlet i stk. 1, anvender verifikatoren offentligt tilgængelige europæiske eller internationale standarder for kvantificering af metanemissioner, som Kommissionen har gjort gældende i overensstemmelse med denne forordning, navnlig stk. 5. Indtil den dato, hvor Kommissionen afgør, om disse standarder finder anvendelse, anvender verifikatoren eksisterende europæiske eller internationale standarder til kvantificering og verifikation af drivhusgasemissioner.

    Ændring 92

    Forslag til forordning

    Artikel 8 — stk. 2 — afsnit 1 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    Hvis der ikke findes europæiske eller internationale standarder, skal operatører eller mineselskaber give verifikatorerne oplysninger om de standarder eller metoder, som operatørerne, mineselskaberne eller importørerne anvender i forbindelse med verifikationsaktiviteter.

    Ændring 93

    Forslag til forordning

    Artikel 8 — stk. 2 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Amendment

    Verifikatoren kan udføre kontrol på stedet for at fastslå pålideligheden, troværdigheden og nøjagtigheden af de anvendte datakilder og metoder.

    Verifikatoren udfører anmeldt og uanmeldt kontrol på stedet for at fastslå pålideligheden, troværdigheden og nøjagtigheden af de anvendte datakilder og metoder.

    Ændring 94

    Forslag til forordning

    Artikel 8 — stk. 2 — afsnit 2 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    De verifikationsaktiviteter, der er omhandlet i stk. 1 i denne artikel og i nærværende stykke, bringes i overensstemmelse med gældende europæiske eller internationale standarder og metoder for at begrænse byrden for operatører, mineselskaber eller importører, såfremt disse importører er forpligtet hertil i henhold til artikel 27, og for de kompetente myndigheder og tager hensyn til karakteren af operatørens aktiviteter.

    Ændring 95

    Forslag til forordning

    Artikel 8 — stk. 3 — afsnit 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Hvis det i vurderingen konkluderes, at emissionsrapporten ikke opfylder kravene i denne forordning, underretter verifikatoren operatøren eller mineselskabet herom, og operatøren eller mineselskabet forelægger hurtigst muligt en revideret emnissionsrapport for verifikatoren.

    Hvis det i vurderingen konkluderes, at emissionsrapporten ikke opfylder kravene i denne forordning, underretter verifikatoren operatøren , mineselskabet eller importøren, såfremt importøren er forpligtet hertil i henhold til artikel 27, herom, og operatøren , mineselskabet eller importøren, såfremt importøren er forpligtet hertil i henhold til artikel 27, forelægger hurtigst muligt og senest inden for tre uger en revideret emissionsrapport for verifikatoren.

    Ændring 96

    Forslag til forordning

    Artikel 8 — stk. 4

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.   Operatøren og mineselskabet yder verifikatoren al den bistand, der er nødvendig for, at denne kan udføre verifikationsaktiviteterne, navnlig med hensyn til adgang til anlæggene og fremlæggelse af dokumentation eller optegnelser.

    4.   Operatøren , mineselskabet og importøren, såfremt importøren er forpligtet hertil i henhold til artikel 27, yder verifikatoren al den bistand, der er nødvendig for, at denne kan udføre verifikationsaktiviteterne, navnlig med hensyn til adgang til anlæggene og fremlæggelse af dokumentation eller optegnelser.

    Ændring 97

    Forslag til forordning

    Artikel 8 — stk. 5 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    5a.     Omkostninger i forbindelse med aktiviteter, der er omfattet af nærværende artikel, tages i betragtning som omhandlet i artikel 3.

    Ændring 98

    Forslag til forordning

    Artikel 10 — stk. 1 — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.    Det internationale observationsorgan for metanemissioner tildeles en verifikationsrolle med hensyn til metanemissionsdata , navnlig vedrørende følgende opgaver , forudsat at Unionens interesser beskyttes :

    1.    Ved opfyldelsen af deres forpligtelser og udøvelsen af deres beføjelser i henhold til denne forordning tager verifikatorer, de kompetente myndigheder og Kommissionen hensyn til de oplysninger , som det internationale observationscenter for metanemissioner (IMEO) har stillet til rådighed for offentligheden , navnlig med hensyn til følgende :

    Ændring 99

    Forslag til forordning

    Artikel 10 — stk. 1 — litra e

    Kommissionens forslag

    Ændring

    e)

    rapportering af resultater vedrørende væsentlige uoverensstemmelser mellem datakilder.

    e)

    rapportering af resultater vedrørende væsentlige uoverensstemmelser mellem datakilder , hvilket bidrager til at opbygge mere robuste videnskabelige metoder .

    Ændring 100

    Forslag til forordning

    Artikel 10 — stk. 1 — litra e a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    ea)

    indberetning af superemissionskilder, der identificeres igennem et system for tidlig detektion og varsling

    Ændring 101

    Forslag til forordning

    Artikel 10 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Kommissionen kan forelægge metanemissionsdata for det internationale observationsorgan for metanemissioner, som de kompetente myndigheder har stillet til rådighed i overensstemmelse med denne forordning .

    2.   Kommissionen forelægger relevante metanemissionsdata til IMEO .

    Ændring 102

    Forslag til forordning

    Artikel 10 — stk. 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.     De oplysninger, som det internationale observationsorgan for metanemissioner udarbejder, stilles til rådighed for offentligheden og for Kommissionen.

    udgår

    Ændring 103

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Senest den … [ 12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] forelægger operatøren en rapport for de kompetente myndigheder over metanemissioner fra forskellige kilder , der er anslået ved hjælp af generiske , men kildespecifikke emissionsfaktorer for alle kilder.

    1.   Senest den … [ ti måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] forelægger operatøren en rapport for de kompetente myndigheder over den kvantificering af metanemissioner på kildeniveau , der er anslået ved hjælp af mindst generiske emissionsfaktorer for alle kilder. Operatører kan samtidig vælge at forelægge en rapport i henhold til kravene i stk. 2.

    Ændring 104

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.    Senest den … [24 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] forelægger operatøren også de kompetente myndigheder en rapport med direkte målinger af metanemissioner for driftsaktiver fra forskellige kilder. Rapportering dette niveau kan omfatte anvendelse af måling og prøveudtagning fra forskellige kilder som grundlag for fastsættelse af specifikke emissionsfaktorer, der anvendes til lave skøn over emissionerne.

    2.    Operatører og virksomheder, der er etableret i Unionen, forelægger de kompetente myndigheder en rapport med kvantificering af metanemissioner på kildeniveau:

     

    a)

    for driftsaktiviteter senest den … [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden], og

     

    b)

    for ikke-driftsaktiver senest den … [24 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden], forudsat at disse aktiver ikke er indberettet af en operatør i henhold til forpligtelsen i litra a).

     

    Rapportering på dette niveau omfatter anvendelse af direkte måling og prøveudtagning på kildeniveau som grundlag for fastsættelse af specifikke emissionsfaktorer, der anvendes til kvantificering af emissionerne.

    Ændring 105

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 3 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Senest den … [36 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] og derefter senest den 30. marts hvert år forelægger operatøren en rapport for de kompetente myndigheder med direkte målinger af metanemissioner fra forskellige kilder for driftsaktiver som omhandlet i stk. 2 suppleret med målinger af metanemissioner for forskellige anlæg, hvilket gør det muligt at vurdere og verificere skønnene for forskellige kilder opsummeret for hvert anlæg.

    Hvert år forelægger operatøren og virksomheder etableret i Unionen en rapport for de kompetente myndigheder med kvantificering af metanemissioner fra forskellige kilder, suppleret med målinger af metanemissioner for forskellige anlæg, hvilket gør det muligt at vurdere og verificere skønnene for forskellige kilder opsummeret for hvert anlæg.

    Ændring 106

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 3 — afsnit 1 — litra a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    a)

    for driftsaktiviteter senest den … [24 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] og senest den 31. maj hvert år herefter, og

    Ændring 107

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 3 — afsnit 1 — litra b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    b)

    for ikke-driftsaktiver senest den … [42 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] og senest den 31. maj hvert år derefter, forudsat at disse ikke er blevet indberettet af en operatør i henhold til litra a).

    Ændring 108

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 3 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Før rapporterne i dette stykke forelægges de kompetente myndigheder, sikrer operatørerne, at de vurderes af en verifikator og indeholder en verifikationserklæring, der er udstedt i overensstemmelse med artikel 8 og 9.

    Før rapporterne i dette stykke forelægges de kompetente myndigheder, sikrer operatørerne og virksomhederne , at de vurderes af en verifikator og indeholder en verifikationserklæring, der er udstedt i overensstemmelse med artikel 8 og 9.

    Ændring 109

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 4

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.     Senest den … [36 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] forelægger virksomheder, der er etableret i Unionen, en rapport for de kompetente myndigheder med direkte målinger af metanemissioner fra forskellige kilder på ubenyttede aktiver. Rapportering på dette niveau kan omfatte anvendelse af måling og prøveudtagning fra forskellige kilder som grundlag for fastsættelse af specifikke emissionsfaktorer, der anvendes til lave skøn over emissionerne.

    udgår

    Ændring 110

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 5 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Senest den … [48 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] og derefter senest den 30. marts hvert år forelægger virksomheder etableret i Unionen en rapport for de kompetente myndigheder med direkte målinger af metanemissioner fra forskellige kilder for ubenyttede aktiver som omhandlet i stk. 4 suppleret med målinger af metanemissioner for forskellige anlæg, hvilket gør det muligt at vurdere og verificere skønnene for forskellige kilder opsummeret for hvert anlæg.

    udgår

    Ændring 111

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 5 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Før rapporterne i dette stykke forelægges de kompetente myndigheder, sikrer virksomhederne, at de vurderes af en verifikator og indeholder en verifikationserklæring, der er udstedt i overensstemmelse med artikel 8 og 9.

    udgår

    Ændring 112

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 6 — afsnit 1 — litra c

    Kommissionens forslag

    Ændring

    c)

    detaljerede oplysninger om de kvantificeringsmetoder, der er anvendt til at måle metanemissioner

    c)

    detaljerede oplysninger om kvantificeringsmetoderne

    Ændring 113

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 6 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Kommissionen fastlægger ved hjælp af gennemførelsesretsakter en rapporteringsmodel for rapporterne i henhold til stk. 2, 3, 4 og 5 . Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter proceduren i artikel 32, stk. 2.

    Kommissionen fastlægger ved hjælp af gennemførelsesretsakter en rapporteringsmodel for rapporterne i henhold til denne artikel under hensyntagen til de allerede eksisterende nationale opgørelsesrapporter . Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter proceduren i artikel 32, stk. 2. Indtil vedtagelsen af disse gennemførelsesretsakter anvender operatører og virksomheder de tekniske vejledningsdokumenter og rapporteringsmodellerne i OGMP 2.0 til opstrøms-, midtstrøms- og nedstrømsoperationer, alt efter hvad der er relevant.

    Ændring 114

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 7

    Kommissionens forslag

    Ændring

    7.   For målinger på anlægsniveau som omhandlet i stk. 3 og 5 anvendes der passende kvantificeringsteknologier , som kan give sådanne målinger .

    7.   For målinger på anlægsniveau som omhandlet i stk. 3 anvendes godkendte emissionskvantificeringsteknologier, der er udviklet af de relevante europæiske eller internationale standardiseringsorganer. Indtil sådanne standarder er fastlagt, anvender driftsledere og virksomheder, alt efter hvad der er relevant , de tekniske vejledninger i OGMP 2.0 og følger den nyeste industripraksis og de bedste tilgængelige teknologier til måling af metanemissioner .

    Ændring 115

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 8

    Kommissionens forslag

    Ændring

    8.   Hvis der forekommer betydelige afvigelser mellem de emissioner , der kvantificeres ved hjælp af kildebaserede metoder , og dem, der fremkommer ved måling på anlægsniveau, foretages der yderligere målinger inden for samme rapporteringsperiode.

    8.   Hvis der forekommer betydelige afvigelser mellem kildebaserede emissioner, og dem, der fremkommer ved måling på anlægsniveau, skal rapporterne som omhandlet i stk. 3 omfatte begrundelsen for afvigelsen. Hvis afvigelsen ikke skyldes usikkerhed omkring den anvendte kvantificeringsteknologi, foretages der følgende yderligere målinger inden for samme rapporteringsperiode:

    Ændring 116

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 8 — litra a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    a)

    Hvis målingen på anlægsniveau er højere end opgørelsen på kildeniveau i statistisk signifikant grad, skal operatøren fremlægge dokumentation i rapporten for at afstemme opgørelsen på kildeniveau med målinger på anlægsniveau og opdatere sin opgørelse på kildeniveau for at afspejle målinger på højere anlægsniveau.

    Ændring 117

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 8 — litra b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    b)

    Hvis målingen på anlægsniveau statistisk set er væsentlig lavere end registreringen på kildeniveau, gennemgår operatøren minimumsdetektionsgrænsen for måleanordningerne på anlægsniveau for at bekræfte, at den er tilstrækkelig lav til at kunne registrere de forventede emissionsniveauer fra den enkelte komponent. Hvis minimumsdetektionsgrænsen ikke er tilstrækkelig lav, gentager operatøren målingen med anordninger, hvor minimumsdetektionsgrænsen er tilstrækkelig lav, inden for det samme kalenderår og sammenligner dette resultat med opgørelsen på kildeniveau. Hvis minimumsdetektionsgrænsen anses for at være tilstrækkelig, medtager driftslederen dokumentation i rapporten, som indeholder årsagerne til afvigelsen.

    Ændring 118

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 9

    Kommissionens forslag

    Ændring

    9.    Målinger af metanemissioner for gasinfrastruktur udføres i overensstemmelse med relevante europæiske (CEN) eller internationale (ISO) standarder for kvantificering af metanemissioner.

    9.    Senest den … [ni måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] vedtager Kommissionen delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 31 med henblik på at supplere denne forordning ved at fastsætte specifikationerne, der er gældende for målinger og kvantificering af metanemissioner. Disse specifikationer finder anvendelse på standardiseringsanmodninger udstedt af Kommissionen med henblik på denne artikel.

    Ændring 119

    Forslag til forordning

    Artikel 12 — stk. 11 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    11a.     Overvågning og indberetning skal henvise til det globale opvarmningspotentiale, som over en 100-årig periode er 29,8 gange højere end kuldioxid og 82,5 gange højere end kuldioxid over en 20-årig periode  (1a) .

    Ændring 120

    Forslag til forordning

    Artikel 13 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Operatørerne træffer alle de foranstaltninger, de har til rådighed, for at forebygge og minimere metanemissioner i deres drift.

    1.    Operatørerne træffer alle de passende afhjælpende foranstaltninger, de har til rådighed, for at forebygge og minimere metanemissioner i deres drift.

    Ændring 121

    Forslag til forordning

    Artikel 13 — stk. 1 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1a.     Senest den … [seks måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] forelægger Kommissionen en rapport for Parlamentet og Rådet om virkningen af at indføre en ambitiøs præstationsstandard for methanemissionsintensitet i en tidlig fase for olie og gas, der importeres til eller udvindes i Unionen. Kommissionen vurderer specifikt fastsættelsen af en metanintensitetsstandard under eller lig med 0,2  %.

    Ændring 122

    Forslag til forordning

    Artikel 13 — stk. 1 b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1b.     Inden vedtagelsen af den delegerede retsakt, der er omhandlet i stk. 1c, foretager Kommissionen en konsekvensanalyse, der navnlig evaluerer konsekvenserne for både klimaet og energiforsyningssikkerheden i Unionen under fuld overholdelse af forordning (EU) 2021/1119.

    Ændring 123

    Forslag til forordning

    Artikel 13 — stk. 1 c (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1c.     Senest den … [18 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] vedtager Kommissionen en delegeret retsakt i overensstemmelse med artikel 31 med henblik på at supplere denne forordning ved at fastsætte en præstationsstandard som omhandlet i stk. 1a, der gennemfører et metanemissionsintensitetsniveau for opstrømssektoren, der skal nås senest den … [3 år efter datoen for denne forordnings ikrafttræden], og metoden til klart at definere en robust parameter for metanemissionsintensitet.

    Ændring 124

    Forslag til forordning

    Artikel 13 — stk. 1 d (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1d.     Kommissionen vedtager delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 31 som supplement til denne forordning ved at fastsætte de emissionsintensitetsniveauer, som midtstrøms- eller nedstrømssektorerne skal nå.

    Ændring 125

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 1 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Senest den … [ 3 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] forelægger operatøren de kompetente myndigheder et lækagedetektions- og reparationsprogram, som indeholder nærmere oplysninger om indholdet af de undersøgelser, der skal gennemføres i overensstemmelse med kravene i denne artikel.

    Senest den … [ 6 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] forelægger operatøren de kompetente myndigheder et lækagedetektions- og reparationsprogram, som indeholder nærmere oplysninger om indholdet af de undersøgelser og aktiviteter , der skal gennemføres i overensstemmelse med kravene i denne artikel.

    Ændring 126

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 1 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1a.     Med forbehold af forordning (EU) nr. 1025/2012 tilstræber Unionen, at de relevante standardiseringsorganisationer rettidigt udvikler europæiske standarder, der indeholder de tekniske specifikationer for lækagedetektions- og reparationsundersøgelser og -aktiviteter med henblik på denne artikel.

     

    Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 31 for at supplere denne forordning med henblik på at kræve overensstemmelse med de tekniske specifikationer, der er omhandlet i første afsnit, ajourføre henvisningerne til disse europæiske standarder og fastsætte tekniske specifikationer for lækagedetektion og reparationskontrol, hvor det er relevant. Indtil sådanne specifikationer er fastlagt, skal driftslederne anvende praksisser, teknologier, processer og ekspertiseniveau, som kan forventes af en førende tjenesteudbyder for at opfylde forpligtelserne i denne artikel, og på anmodning give de kompetente myndigheder og verifikatorerne oplysninger om de anvendte standarder eller metoder.

    Ændring 127

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 2 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Senest den … [ 6 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] gennemfører operatøren en undersøgelse af alle relevante komponenter, som denne er ansvarlig for, i overensstemmelse med det lækagedetektions- og reparationsprogram, der er omhandlet i stk. 1.

    Senest den … [ 9 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] gennemfører operatøren en undersøgelse af alle relevante komponenter, som denne er ansvarlig for, i overensstemmelse med det lækagedetektions- og reparationsprogram, der er omhandlet i stk. 1.

    Ændring 128 + 270cp1

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 2 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Derefter gennemføres der lækagedetektions- og reparationsundersøgelser hver tredje måned.

    Derefter gennemføres der lækagedetektions- og reparationsundersøgelser med følgende interval:

    Ændring 129

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 2 — afsnit 2 — litra a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    a)

    en gang hver anden måned for alle komponenter på jorden, der anvender detektorer med den minimumsdetektionsgrænse, der er omhandlet i stk. 3, litra a)

    Ændring 130

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 2 — afsnit 2 — litra b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    b)

    en gang hver fjerde måned for alle komponenter på jorden, der anvender detektorer med den minimumsdetektionsgrænse, der er omhandlet i stk. 3, litra b)

    Ændring 131

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 2 — afsnit 2 — litra c (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    c)

    en gang hver femte måned eller med de frekvensniveauer, der er fastsat i bilag I, del 1, for alle underjordiske komponenter, der anvender detektorer med den minimumsdetektionsgrænse, der er omhandlet i stk. 3, litra c).

    Ændring 132

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   I forbindelse med undersøgelsernes gennemførelse anvender operatøren udstyr, der gør det muligt at påvise tab af metan fra komponenter på 500 ppm eller derover.

    3.   I forbindelse med undersøgelsernes gennemførelse anvender operatøren detektionsudstyr med en minimumsdetektionsgrænse som følger:

    Ændring 133

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 3 — litra a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    a)

    17 g/time metan ved standardtemperatur og -tryk. Undersøgelsen foretages for hver enkelt potentiel emissionskilde

    Ændring 134

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 3 — litra b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    b)

    50 ppm volumen metan eller 1 gram pr. time. Undersøgelsen foretages ved kontakt med hver enkelt potentiel emissionskilde for komponenter på jorden

    Ændring 135

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 3 — litra c (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    c)

    500 ppm eller 5 gram metan pr. time for underjordiske komponenter

    Ændring 136

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 4 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Operatøren reparerer eller udskifter alle komponenter, der konstateres at udsende 500 ppm metan eller derover .

    Operatøren reparerer eller udskifter alle komponenter, der konstateres at lække metan.

    Ændring 137

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 4 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    De komponenter, der er omhandlet i første afsnit , repareres eller udskiftes umiddelbart efter, at udslippet detekteres, eller hurtigst muligt derefter , dog senest fem dage efter, at udslippet detekteres , forudsat at operatøren kan påvise , at det af hensyn til sikkerheden eller af tekniske årsager ikke er muligt at løse problemet med det samme, og forudsat at operatøren udarbejder en reparations- og overvågningsplan .

    De komponenter, der er omhandlet i dette stykke , repareres eller udskiftes umiddelbart efter, at udslippet detekteres, eller som et første forsøg hurtigst muligt, dog senest inden for fem dage . De reparationer eller erstatninger, der er omhandlet i dette stykke, skal anvende de nyeste teknologier og materialer, der yder langsigtet beskyttelse mod fremtidig lækage.

     

    Hvis operatøren kan påvise, at den reparation, der er omhandlet i dette stykke, ikke er vellykket eller mulig inden for fem dage af sikkerhedsmæssige eller tekniske årsager, forelægger operatøren de kompetente myndigheder dokumentation for forsinkelsen og udarbejder en reparations- og overvågningsplan senest fem dage efter, at udslippet detekteres. Den reparations- og overvågningsplan, der er omhandlet i dette stykke, fastsættes således, at de konstaterede lækager repareres senest 30 dage efter, at udslippet detekteres.

    Ændring 138

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 4 — afsnit 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Sikkerhedsmæssige og tekniske hensyn, der ikke muliggør øjeblikkelige tiltag, som omhandlet i andet afsnit, begrænses til udelukkende at fokusere på sikkerheden for personale og personer i umiddelbar nærhed, miljøpåvirkninger, koncentration af metantab, tilgængelighed af komponenter, tilgængelighed af reservedele. Overvejelser vedrørende miljøkonsekvenser kan omfatte tilfælde, hvor reparation kan føre til et højere niveau af metanemissioner, end hvis reparationen ikke finder sted.

    Sikkerhedsmæssige og tekniske hensyn, som omhandlet i andet og tredje afsnit , begrænses til:

    Ændring 139

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 4 — afsnit 3 — litra a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    a)

    sikkerheden for personale og mennesker i umiddelbar nærhed af den påviste lækage

    Ændring 140

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 4 — afsnit 3 — litra b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    b)

    eventuelle negative miljøvirkninger af at træffe foranstaltninger, hvis det kan påvises, at disse virkninger vil opveje de miljømæssige fordele ved at træffe foranstaltninger, f.eks. hvis en reparation kan føre til et højere samlet niveau af metanemissioner, end det ville være tilfældet uden reparationen

    Ændring 141

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 4 — afsnit 3 — litra c (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    c)

    tilgængelighed af en komponent, herunder eventuelle adgangstilladelser og hvor

    Ændring 142

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 4 — afsnit 3 — litra d (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    d)

    manglende tilgængelighed af reservedele, der er nødvendige for at reparere den eller de komponenter, som er nødvendige for udskiftningen.

    Ændring 143

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 4 — afsnit 4

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Hvis systemet skal lukkes ned, før reparationen eller udskiftningen kan foretages, skal operatøren minimere lækagen senest én dag efter, at den er konstateret, og reparere lækagen senest ved afslutningen af den næste planlagte nedlukning af systemet eller inden for et år, alt efter hvad der indtræffer først.

    Hvis systemet på grund af, at en eller flere betingelser i litra a)-d), finder anvendelse, skal lukkes ned, før reparationen eller udskiftningen kan foretages, skal operatøren minimere lækagen senest én dag efter, at den er konstateret, og reparere lækagen senest ved afslutningen af den næste planlagte nedlukning af systemet eller inden for et år, alt efter hvad der indtræffer først.

    Ændring 144

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 4 — afsnit 4 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    Operatører udarbejder, vedligeholder og stiller en fortegnelse over alle afgørelser om at udsætte reparationen i henhold til denne artikel fuldt ud til rådighed for de kompetente myndigheder, herunder al nødvendig dokumentation, der begrunder hver afgørelse og de tilsvarende reparations- og overvågningsplaner. Operatører indfører straks disse oplysninger i fortegnelsen. De kompetente myndigheder kan kræve, at operatøren ændrer reparationsplanen under hensyntagen til kravene i denne forordning.

    Ændring 145

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 5 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Uanset stk. 2 skal operatøren undersøge komponenter, der viste sig at udsende 500 ppm metan eller mere under en af de foregående undersøgelser , hurtigst muligt efter den reparation, der er foretaget i henhold til stk. 4, og senest 15 dage derefter for at sikre, at reparationen har været vellykket.

    Uanset stk. 2 skal operatøren genundersøge komponenter, der viste sig at lække metan, hurtigst muligt efter den reparation, der er foretaget i henhold til stk. 4, og senest 30 dage derefter for at sikre, at reparationen har været vellykket.

    Ændring 146

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 5 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Uanset stk. 2 skal operatøren undersøge komponenter, der viste sig at udsende mindre end 500 ppm metan, senest tre måneder efter, at emissionerne blev opdaget, for at kontrollere, om metantabet har ændret sig.

    udgår

    Ændring 147

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 5 — afsnit 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Hvis der viser sig at være en højere risiko for sikkerheden eller en højere risiko for metantab, kan de kompetente myndigheder anbefale, at der foretages hyppigere undersøgelser af de relevante komponenter.

    udgår

    Ændring 148

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 6 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Uden at det berører rapporteringsforpligtelserne i henhold til stk. 7, registrerer operatøren alle identificerede lækager, uanset deres størrelse, og fører løbende tilsyn med dem for at sikre, at de repareres i overensstemmelse med stk. 4.

    Uden at det berører rapporteringsforpligtelserne i henhold til stk. 7, registrerer operatøren alle identificerede lækager, uanset deres størrelse, og fører regelmæssigt tilsyn med dem og sikre, at de repareres i overensstemmelse med stk. 4.

    Ændring 149

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 7 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Senest en måned efter hver undersøgelse indsender operatøren en rapport med resultaterne af undersøgelsen og en reparations- og overvågningsplan til de kompetente myndigheder i den medlemsstat, hvor de pågældende aktiver befinder sig. Rapporten skal som minimum indeholde de elementer, der er anført i bilag I.

    Hvert år indsender operatøren en rapport , der sammenfatter resultaterne af alle de gennemførte undersøgelser og alle tilsvarende reparations- og overvågningsplaner i det foregående år til de kompetente myndigheder i den medlemsstat, hvor de pågældende aktiver befinder sig. Rapporten skal som minimum indeholde de elementer, der er anført i bilag I.

    Ændring 150

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 7 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    De kompetente myndigheder kan kræve, at operatøren ændrer rapporten eller reparations- og overvågningsplanen under hensyntagen til kravene i denne forordning.

    udgår

    Ændring 151

    Forslag til forordning

    Artikel 14 — stk. 9

    Kommissionens forslag

    Ændring

    9.   Medlemsstaterne sikrer, at tjenesteydere har adgang til certificering, akkrediteringsordninger eller tilsvarende kvalifikationsordninger, herunder passende uddannelsesprogrammer, i forbindelse med undersøgelserne.

    9.   Medlemsstaterne sikrer, at tjenesteydere og operatører har adgang til certificering, akkrediteringsordninger eller tilsvarende kvalifikationsordninger, herunder passende uddannelsesprogrammer, i forbindelse med undersøgelserne.

    Ændring 152

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 2 — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Udluftning er kun tilladt i følgende situationer:

    2.   Udluftning og afbrænding er kun tilladt i følgende situationer:

    Ændring 153

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 2 — litra a

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    i tilfælde af en nødsituation eller en funktionsfejl og

    a)

    i tilfælde af en nødsituation eller en funktionsfejl

    Ændring 154

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 2 — litra b

    Kommissionens forslag

    Ændring

    b)

    hvis det er uundgåeligt og strengt nødvendigt af hensyn til drift, reparation, vedligeholdelse eller prøvning af komponenter eller udstyr, og under forudsætning af, at rapporteringsforpligtelserne i artikel 16 overholdes.

    udgår

    Ændring 155

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 3 — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.    Udluftning i henhold til stk. 2, litra b ), omfatter følgende særlige situationer, hvor udluftning ikke helt kan undgås:

    3.    Ud over stk. 2, litra a ), er udluftning og afbrænding kun tilladt i følgende særlige situationer, hvor udluftning eller afbrænding, alt efter hvad der er relevant, ikke helt kan undgås eller er nødvendig af sikkerhedsmæssige årsager :

    Ændring 156

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 3 — litra a

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    under normal drift af visse komponenter, forudsat at udstyret opfylder alle de specificerede udstyrsstandarder, og det vedligeholdes korrekt og inspiceres regelmæssigt for at minimere metantab

    a)

    under normal drift af pneumatiske enheder og pumper, tørgastætninger, kompressorer, atmosfæriske tryklagertanke eller andre komponenter, der er beregnet til udluftning, forudsat at udstyret opfylder alle de specificerede udstyrsstandarder, der er fastsat i overensstemmelse med stk. 5b, og vedligeholdes korrekt og inspiceres regelmæssigt for at minimere metantab

    Ændring 157

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 3 — litra c

    Kommissionens forslag

    Ændring

    c)

    under måling eller prøveudtagning af en lagertank eller anden lavtryksbeholder

    c)

    under måling eller prøveudtagning af en lagertank eller anden lavtryksbeholder , forudsat at tanken eller beholderen overholder de standarder, der er fastsat i henhold til stk. 5b

    Ændring 158

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 3 — litra d

    Kommissionens forslag

    Ændring

    d)

    under udtagning af væsker fra en lagertank eller anden lavtryksbeholder til et transportkøretøj i overensstemmelse med gældende standarder

    d)

    under udtagning af væsker fra en lagertank eller anden lavtryksbeholder til et transportkøretøj i overensstemmelse med gældende standarder , forudsat at tanken eller beholderen overholder de standarder, der er fastsat i overensstemmelse med stk. 5b

    Ændring 159

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 3 — litra e

    Kommissionens forslag

    Ændring

    e)

    under reparation og vedligeholdelse , herunder udblæsning og trykaflastning af udstyr for at udføre reparation og vedligeholdelse

    e)

    under reparation , vedligeholdelse, afprøvningsprocedurer og dekommissionering , herunder udblæsning og trykaflastning af udstyr for at udføre reparation og vedligeholdelse

    Ændring 160

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 4

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.   Hvis udluftning er tilladt i henhold til stk. 2 og 3 , må operatøren kun udlufte, hvis afbrænding ikke er teknisk mulig, og hvor der ikke er nogen risiko for, at driftens eller personalets sikkerhed bringes i fare. I en sådan situation skal operatøren som led i rapporteringsforpligtelserne i artikel 16 over for de kompetente myndigheder påvise, at det er nødvendigt at vælge udluftning i stedet for afbrænding.

    4.   Hvis udluftning er tilladt i henhold til stk. 2, må operatøren kun udlufte, hvis afbrænding ikke er teknisk mulig på grund af manglende brændbarhed , manglende evne til at opretholde en flamme eller af sikkerhedsmæssige hensyn, hvis de afbødende foranstaltningers miljø- eller klimavirkninger er større end fordelene, eller hvis der er risici for, at driftens eller personalets sikkerhed bringes i fare. I en sådan situation skal operatøren som led i rapporteringsforpligtelserne i artikel 16 over for de kompetente myndigheder påvise, at det er nødvendigt at vælge udluftning i stedet for afbrænding.

    Ændring 161

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 4 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    4a.     Hvis emissionsfrit udstyr er tilgængeligt som et alternativ til udluftningsudstyret, skal det erstatte dette udstyr senest den 31. december 2026, forudsat at det emissionsfrie udstyr opfylder de standarder, der er fastsat i overensstemmelse med stk. 5b.

    Ændring 162

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 5

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5.    Afbrænding er kun tilladt, hvis enten reinjektion, anvendelse på stedet eller udbud af metan til salg på et marked ikke er mulig af andre årsager end økonomiske hensyn. I en sådan situation skal operatøren som led i rapporteringsforpligtelserne i artikel 16 over for de kompetente myndigheder påvise, at det er nødvendigt at vælge afbrænding i stedet for enten reinjektion, anvendelse på stedet eller udbud af metan til salg på et marked.

    5.    I tillæg til betingelserne i stk. 2 er afbrænding kun tilladt, hvis enten reinjektion, anvendelse på stedet , gasbehandling eller udbud af metan til salg på et marked ikke er mulig af andre årsager end økonomiske hensyn. I en sådan situation skal operatøren som led i rapporteringsforpligtelserne i artikel 16 over for de kompetente myndigheder påvise, at det er nødvendigt at vælge afbrænding i stedet for enten reinjektion, anvendelse på stedet eller udbud af metan til salg på et marked.

    Ændring 163

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 5 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    5a.     Når et anlæg bygges, udskiftes eller moderniseres, helt eller delvist, skal operatørerne alene anvende kulstofneutrale pneumatiske kontroller og pumper på det pågældende anlæg.

    Ændring 164

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 5 b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    5b.     Senest den … [24 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] vedtager Kommissionen delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 31 med henblik på at supplere denne forordning ved at indarbejde og fastsætte anvendeligheden af teknologiske standarder for udluftnings-, nulemissions- og afbrændingsudstyr. Kommissionen tillægges beføjelser til at revidere sådanne delegerede retsakter i overensstemmelse med den teknologiske udvikling.

    Ændring 165

    Forslag til forordning

    Artikel 15 — stk. 5 c (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    5c.     Hvis gennemførelsen af denne artikel kræver en tilladelse eller anden administrativ godkendelse fra de relevante myndigheder, eller hvis manglende tilgængelighed af udluftnings- eller afbrændingsudstyr forårsager en ekstraordinær forsinkelse af de foranstaltninger, der er nødvendige for gennemførelsen, forelægger operatørerne de kompetente myndigheder en detaljeret tidsplan for gennemførelsen. Operatørerne skal straks iværksætte gennemførelsen. De kompetente myndigheder kan kræve, at planen ændres.

    Ændring 166

    Forslag til forordning

    Artikel 16 — stk. 1 — afsnit 1 — litra a

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    forårsaget af en nødsituation eller en funktionsfejl

    a)

    forårsaget af en nødsituation, en funktionsfejl eller

    Ændring 167

    Forslag til forordning

    Artikel 17 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.    Hvis et anlæg bygges, udskiftes eller moderniseres , eller hvis der installeres nye flammetårne eller andre forbrændingsanordninger, må operatøren kun installere forbrændingsanordninger med automatisk tænding eller kontinuerlig pilotbrænder og fuldstændig fjernelse af kulbrinter ved destruktion .

    1.    Operatøren skal installere alle flammetårne , der bruger forbrændingsanordninger med automatisk tænding eller kontinuerlig pilotbrænder og mindst 99 % destruktions- og fjernelseseffektivitet for kulbrinter senest den … [18 måneder efter denne forordnings ikrafttræden] .

    Ændring 168

    Forslag til forordning

    Artikel 17 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.     Operatøren sikrer, at alle flammetårne eller andre forbrændingsenheder opfylder kravene i stk. 1 senest den … [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden].

    udgår

    Ændring 169

    Forslag til forordning

    Artikel 17 — stk. 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Operatøren foretager ugentlige inspektioner af flammetårne i overensstemmelse med elementerne i bilag III.

    3.   Operatøren foretager ugentlige inspektioner af flammetårne i overensstemmelse med elementerne i bilag III. Som et alternativ til ugentlige inspektioner af et flammetårn kan operatøren anvende udstyr til fjernovervågning eller automatisk kontinuerlig overvågning, hvis det er godkendt af de kompetente myndigheder, til at indsamle observationer af flammetårnet, jf. bilag III, tredje afsnit, nr. i) og ii). Hvis der konstateres uregelmæssigheder, undersøger operatøren årsagen til uregelmæssigheden og afhjælper den inden for 6 timer eller, i tilfælde af dårligt vejr eller andre ekstreme forhold, inden for 24 timer.

    Ændring 170

    Forslag til forordning

    Artikel 18 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Senest den … [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] udarbejder og offentliggør medlemsstaterne en fortegnelse over alle inaktive brønde på deres område eller under deres jurisdiktion, der som minimum indeholder elementerne i bilag IV.

    1.   Senest den … [seks måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] udarbejder og offentliggør medlemsstaterne en fortegnelse over alle inaktive brønde og permanent lukkede og forladte brønde på deres område eller under deres jurisdiktion, der som minimum indeholder elementerne i bilag IV.

    Ændring 171

    Forslag til forordning

    Artikel 18 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.     Senest den … [18 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] skal der installeres udstyr til måling af metanemissioner fra alle inaktive brønde.

    udgår

    Ændring 172

    Forslag til forordning

    Artikel 18 — stk. 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    3.   Rapporter med de målinger , der er omhandlet i stk. 2 , indsendes til de kompetente myndigheder senest den … [ 24 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] og senest den 30. marts hvert år derefter og dækker det senest tilgængelige kalenderår. Før rapporterne i dette stykke forelægges de kompetente myndigheder, vurderes de af en verifikator, der udsteder verifikationserklæring i overensstemmelse med artikel 8 og 9.

    3.   Rapporter med oplysningerne om kvantificering af methanemissioner til luft og vand, hvor det er relevant, fra alle brønde , der er omhandlet i stk. 1 , indsendes til de kompetente myndigheder senest den … [ 18 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] og senest den 30. marts hvert år derefter og dækker det senest tilgængelige kalenderår.

     

    Hvis der indsendes pålidelig dokumentation til de kompetente myndigheder, som viser, at der ikke er udledt metan fra permanent lukkede og forladte brønde i de seneste fem år, skal den i dette stykke fastsatte rapporteringsforpligtelse ikke finde anvendelse for den pågældende brønd.

     

    Før rapporterne i dette stykke forelægges de kompetente myndigheder, vurderes de af en verifikator, der udsteder verifikationserklæring i overensstemmelse med artikel 8 og 9.

    Ændring 173

    Forslag til forordning

    Artikel 18 — stk. 4

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.   De kompetente myndigheder stiller de i denne artikel omhandlede rapporter til rådighed for offentligheden og Kommissionen senest tre måneder efter operatørernes forelæggelse og i overensstemmelse med artikel 5, stk. 4.

    4.   De kompetente myndigheder stiller de i denne artikel omhandlede rapporter til rådighed for offentligheden og Kommissionen senest tre måneder efter forelæggelse og i overensstemmelse med artikel 5, stk. 4.

    Ændring 174

    Forslag til forordning

    Artikel 18 — stk. 5

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5.   Medlemsstaterne er ansvarlige for at opfylde de forpligtelser, der er fastsat i stk. 2 og 3 , medmindre en ansvarlig part kan identificeres, i hvilket tilfælde den pågældende part bærer ansvaret.

    5.   Medlemsstaterne er ansvarlige for at opfylde de forpligtelser, der er fastsat i stk. 2, medmindre en ansvarlig part kan identificeres, i hvilket tilfælde den pågældende part bærer ansvaret.

    Ændring 175

    Forslag til forordning

    Artikel 18 — stk. 6 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Medlemsstaterne udvikler og gennemfører en afhjælpningsplan med henblik på at retablere, regenerere og permanent lukke inaktive brønde på deres område.

    Medlemsstaterne eller den ansvarlige part udvikler senest den … [12 måneder efter denne forordnings ikrafttræden] en afhjælpningsplan med henblik på at retablere, regenerere og permanent lukke inaktive brønde på deres område og gennemfører den senest den … [24 måneder efter denne forordnings ikrafttræden] .

    Ændring 176

    Forslag til forordning

    Artikel 18 — stk. 6 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    6a.     Når medlemsstaterne udpeger inaktive, permanent lukkede og forladte brønde, foretager de en solid og objektiv vurdering på grundlag af de seneste videnskabelige resultater, herunder data fra det internationale observationsorgan for metanemissioner (IMEO).

    Ændring 177

    Forslag til forordning

    Artikel 19 — stk. 2 — litra c

    Kommissionens forslag

    Ændring

    c)

    metanemissioner, der finder sted under aktiviteter efter minedriften.

    c)

    metanemissioner, der finder sted under aktiviteter efter minedriften og inden for minens område .

    Ændring 178

    Forslag til forordning

    Artikel 20 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   For underjordiske kulminer skal mineselskabet foretage kontinuerlig måling og kvantificering af metanemissioner fra udluftning på alle ventilationsskakter, som mineselskabet anvender, ved hjælp af udstyr med en følsomhedstærskelværdi for metankoncentration på mindst 100 ppm . Mineselskabet skal også foretage månedlige stikprøvebaserede målinger.

    1.   For underjordiske kulminer skal mineselskabet foretage direkte måling på kildeniveau eller kvantificering på alle ventilationsskakter, som mineselskabet anvender . Mineselskaber skal til de kompetente myndigheder indsende en rapport om hver ventilationsskafts årlige metanudledning pr. år i kiloton (kt) metan ved at anvende udstyr og metoder, som giver en målingspræcision med en tolerance på 0,5 kt metan om året eller 5 % af den rapporterede mængde . Mineselskabet skal også foretage månedlige stikprøvebaserede målinger.

    Ændring 179

    Forslag til forordning

    Artikel 20 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Operatører af drænstationer skal foretage kontinuerlige målinger af mængden af udluftet og afbrændt metan, uanset årsagerne til en sådan udluftning og afbrænding.

    2.   Operatører af drænstationer skal foretage kontinuerlige direkte målinger og kvantificeringer på kildeniveau af samlede udslip af udluftet og afbrændt metan, uanset årsagerne til en sådan udluftning og afbrænding.

    Ændring 180

    Forslag til forordning

    Artikel 20 — stk. 4 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    For så vidt angår kontinuerlige målinger som omhandlet i stk. 1 og 2, hvor en del af måleudstyret ikke er i drift i en periode, kan aflæsninger fra perioder, hvor udstyret var i drift, anvendes til at anslå data på et pro rata-grundlag for den periode, hvor udstyret ikke var i drift.

    For så vidt angår kontinuerlige direkte målinger eller kvantificeringer på kildeniveau som omhandlet i stk. 1 og 2, hvor en del af måleudstyret ikke er i drift i en periode, kan aflæsninger fra perioder, hvor udstyret var i drift, anvendes til at anslå data på et pro rata-grundlag for den periode, hvor udstyret ikke var i drift.

    Ændring 181

    Forslag til forordning

    Artikel 20 — stk. 4 — afsnit 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Det udstyr, der anvendes til kontinuerlige målinger som omhandlet i stk. 1 og 2, skal være i drift i mere end 90 % af den periode, hvori det anvendes til overvågning af en emission, bortset fra nedetid i forbindelse med rekalibrering.

    Det udstyr, der anvendes til kontinuerlige direkte målinger eller kvantificeringer på kildeniveau som omhandlet i stk. 1 og 2, skal være i drift i mere end 90 % af den periode, hvori det anvendes til overvågning af en emission, bortset fra nedetid i forbindelse med rekalibrering.

    Ændring 182

    Forslag til forordning

    Artikel 20 — stk. 5

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5.   Mineselskabet giver et skøn over emissioner efter kulminedrift ved hjælp af emissionsfaktorer for kul, der ajourføres årligt, på grundlag af aflejringsspecifikke kulprøver og i overensstemmelse med relevante videnskabelige standarder.

    5.   Mineselskabet giver , hvor det er relevant, et skøn over emissioner efter kulminedrift ved hjælp af emissionsfaktorer for kul, der ajourføres årligt, på grundlag af aflejringsspecifikke kulprøver og i overensstemmelse med relevante videnskabelige standarder.

    Ændring 183

    Forslag til forordning

    Artikel 22 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.    Udluftning og afbrænding af metan fra drænstationer forbydes fra den [1. januar 2025], medmindre der er tale om en nødsituation , en funktionsfejl , eller hvis det er uundgåeligt og strengt nødvendigt for vedligeholdelsen. I sådanne tilfælde må drænstationsoperatører kun udlufte, hvis afbrænding ikke er teknisk mulig, og hvor der ikke er nogen risiko for, at driftens eller personalets sikkerhed bringes i fare. I en sådan situation skal drænstationsoperatøren som led i rapporteringsforpligtelserne i artikel 23 over for de kompetente myndigheder påvise, at det er nødvendigt at vælge udluftning i stedet for afbrænding.

    1.    Afbrænding med en destruktions- og fjernelseseffektivitet på under 99 % og udluftning af metan fra drænstationer forbydes fra den 1. januar 2025, medmindre der er tale om en nødsituation, eller hvis det er uundgåeligt og strengt nødvendigt for vedligeholdelsen. I sådanne tilfælde må drænstationsoperatører kun udlufte, hvis afbrænding ikke er teknisk mulig, og hvor der ikke er nogen risiko for, at driftens eller personalets sikkerhed bringes i fare. I en sådan situation skal drænstationsoperatøren som led i rapporteringsforpligtelserne i artikel 23 over for de kompetente myndigheder påvise, at det er nødvendigt at vælge udluftning i stedet for afbrænding.

    Ændring 184

    Forslag til forordning

    Artikel 22 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Udluftning af metan gennem ventilationsskakter i kulminer, der udleder mere end 0,5 ton metan pr. kiloton udvundet kul, bortset fra kokskul, forbydes fra den 1. januar 2027.

    2.   Udluftning af metan gennem ventilationsskakter i kulminer, der udleder mere end fem ton metan pr. kiloton udvundet kul, bortset fra kokskul, forbydes fra den 1. januar 2027 , medmindre det ville udgøre en direkte trussel mod minearbejdernes sundhed og liv og ville øge arbejdsmiljørisikoen i minerne

     

    Udluftning af metan gennem ventilationsskakter i kulminer, der udleder mere end tre ton metan pr. kiloton udvundet kul, bortset fra kokskul, forbydes fra den 1. januar 2031.

     

    Disse tærskler finder anvendelse pr. år pr. mine og pr. operatør, hvis en enhed driver flere miner.

    Ændring 185

    Forslag til forordning

    Artikel 22 — stk. 3 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    3a.     Hvis medlemsstaterne har til hensigt at gennemføre en særlig incitamentsordning med henblik på at reducere metanemissioner, kan de anvende gebyrer, afgifter eller sanktioner som omhandlet i artikel 30 som et instrument til at sikre, at operatører af eksisterende miner overholder forpligtelserne i stk. 1 og 2 i denne artikel.

    Ændring 186

    Forslag til forordning

    Artikel 23 — stk. 1 — afsnit 1 — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Fra den [1. januar 2025] skal drænstationsoperatører underrette de kompetente myndigheder om alle udluftnings- og afbrændingshændelser:

    Fra den 1. januar 2025 skal drænstationsoperatører underrette de kompetente myndigheder om alle udluftnings- og afbrændingshændelser med en destruktions- og fjernelseseffektivitet på under 99 % :

    Ændring 187

    Forslag til forordning

    Artikel 23 — stk. 1 — afsnit 1 — litra a

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    forårsaget af en nødsituation eller en funktionsfejl

    a)

    forårsaget af en nødsituation

    Ændring 188

    Forslag til forordning

    Artikel 24 — stk. 1 — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Dette afsnit finder anvendelse på følgende metanemissioner fra forladte og lukkede underjordiske kulminer, hvor kulproduktionen er ophørt:

    Dette afsnit finder anvendelse på følgende metanemissioner fra forladte og lukkede underjordiske kulminer, hvor kulproduktionen er ophørt:

    Ændring 189

    Forslag til forordning

    Artikel 25 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Senest den … [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] opretter og offentliggør medlemsstaterne en fortegnelse over alle lukkede og forladte kulminer på deres område eller under deres jurisdiktion i overensstemmelse med metoden, der som minimum indeholder de elementer, der er anført i bilag VII, del 1.

    1.   Senest den … [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] opretter og offentliggør medlemsstaterne en fortegnelse over alle underjordiske og forladte kulminer på deres område eller under deres jurisdiktion i overensstemmelse med metoden, der som minimum indeholder de elementer, der er anført i bilag VII, del 1.

    Ændring 190

    Forslag til forordning

    Artikel 25 — stk. 1 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    1a.     Når medlemsstaterne udpeger lukkede og nedlagte kulminer, foretager de en solid og objektiv vurdering på grundlag af de seneste videnskabelige resultater, herunder data fra IMEO, når de er tilgængelige

    Ændring 191

    Forslag til forordning

    Artikel 25 — stk. 2 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Målinger af metankoncentrationen foretages i overensstemmelse med passende videnskabelige standarder og som minimum på timebasis fra alle de elementer, der er anført i bilag VII, del 1, nr. vi), og som har vist sig at udlede metan.

    udgår

    Ændring 192

    Forslag til forordning

    Artikel 25 — stk. 2 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Fra den … [18 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] skal der installeres måleudstyr på alle de elementer, der er anført i bilag VII, del 1, litra v), for lukkede kulminer og forladte kulminer , hvor driften har været ophørt siden den . .. [50 år før datoen for denne forordnings ikrafttræden] .

    Fra den … [18 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] skal der installeres måleudstyr på alle de elementer, der er anført i bilag VII, del 1, litra v), som viste sig at udlede over 0,5 ton metan pr. år på grundlag af den i stk . 1 i denne artikel omhandlede opgørelse for lukkede kulminer og forladte kulminer .

    Ændring 193

    Forslag til forordning

    Artikel 25 — stk. 2 — afsnit 2 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    Udstyret skal foretage direkte målinger eller kvantificeringer på kildeniveau i overensstemmelse med relevante videnskabelige standarder og om muligt på timebasis og af en kvalitet, der er tilstrækkelig til, at der kan foretages et repræsentativt skøn over de årlige metanemissioner fra alle de elementer, der er anført i bilag VII, del 1, nr. v), og som har vist sig at udlede metan.

    Ændring 194

    Forslag til forordning

    Artikel 25 — stk. 2 — afsnit 3

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Følsomhedstærsklen for det måleudstyr, der anvendes til de målinger, der er omhandlet i stk. 2, skal være mindst 10 000 ppm.

    udgår

    Ændring 195

    Forslag til forordning

    Artikel 25 — stk. 2 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2a.     Hvis den observerede årlige metanudledning af et element, der er anført i bilag VII, del 1, nr. v), er under 1 ton metan i seks på hinanden følgende år for oversvømmede miner eller 12 på hinanden følgende år for tørre miner, foretages der ingen yderligere overvågning og rapportering for det pågældende specifikke element.

    Ændring 196

    Forslag til forordning

    Artikel 25 — stk. 4

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4.   Mineselskaberne er ansvarlige for de krav, der er omhandlet i stk. 2 og 3, for så vidt angår lukkede miner. Medlemsstaterne er ansvarlige for de krav, der er omhandlet i stk. 2 og 3, for så vidt angår forladte miner.

    4.   Mineselskaberne , operatører af aktiver eller medlemsstaterne er ansvarlige for de krav, der er omhandlet i stk. 2 og 3, for så vidt angår lukkede miner. Medlemsstaterne er ansvarlige for de krav, der er omhandlet i stk. 2 og 3, for så vidt angår forladte miner.

    Ændring 197

    Forslag til forordning

    Artikel 26 — stk. 1 — afsnit 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    På grundlag af den opgørelse, der er omhandlet i artikel 25, udarbejder og gennemfører medlemsstaterne en afhjælpningsplan for at tage hånd om metanemissioner fra forladte kulminer.

    På grundlag af den opgørelse, der er omhandlet i artikel 25, udarbejder og gennemfører medlemsstaterne en afhjælpningsplan for at tage hånd om metanemissioner fra lukkede og forladte underjordiske kulminer.

    Ændring 198

    Forslag til forordning

    Artikel 26 — stk. 1 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Afhjælpningsplanen forelægges for de kompetente myndigheder senest den … [ 36 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] og omfatter som minimum de elementer, der er anført i bilag VII, del 4.

    Afhjælpningsplanen forelægges for de kompetente myndigheder senest den … [ 18 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] og omfatter som minimum de elementer, der er anført i bilag VII, del 4. Medlemsstaterne gennemfører den senest den … [to år fra datoen for denne forordnings ikrafttræden].

    Ændring 199

    Forslag til forordning

    Artikel 26 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Udluftning og afbrænding fra udstyr som omhandlet i artikel 25, stk. 2, er forbudt fra den 1. januar 2030, medmindre anvendelse eller afhjælpning ikke er teknisk mulig, eller der er risiko for, at miljøsikkerheden eller driftens eller personalets sikkerhed bringes i fare . I en sådan situation skal mineselskabet eller medlemsstaten som led i rapporteringsforpligtelserne i artikel 25 påvise over for de kompetente myndigheder, at det er nødvendigt at vælge udluftning eller afbrænding i stedet for anvendelse eller afhjælpningsforanstaltninger.

    2.   Udluftning og afbrænding fra udstyr som omhandlet i artikel 25, stk. 2, er forbudt fra den 1. januar 2030, medmindre anvendelse eller afhjælpning ikke er teknisk mulig, eller der er risiko for, at miljøsikkerheden , menneskers sikkerhed, herunder personalets , eller folkesundheden . I en sådan situation skal mineselskabet eller medlemsstaten som led i rapporteringsforpligtelserne i artikel 25 påvise over for de kompetente myndigheder, at det er nødvendigt at vælge udluftning eller afbrænding i stedet for anvendelse eller afhjælpningsforanstaltninger.

    Ændring 200

    Forslag til forordning

    Artikel 26 — stk. 2 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2a.     For lukkede kulminer:

     

    a)

    det skal være muligt at opsamle metan ved afgasning.

     

    b)

    anvendelsen af sikkerhedsrelevante afgasningsanordninger, f.eks. ventilationshætter (protegohaube), kan fortsætte.

     

    c)

    anvendelsen af minegas som energiressource påvirkes ikke af forordningens anvendelsesområde.

     

    d)

    opmagasinering af minevand for at reducere metanemissioner er tilladt i henhold til denne forordning.

    Ændring 201

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 1 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Kommissionen tillægges beføjelser til at vedtage delegerede retsakter i overensstemmelse med artikel 31 med henblik på at supplere denne forordning ved at ændre eller supplere de oplysninger, som importørerne indgiver.

    Kommissionen vedtager en delegeret retsakt senest den 31. december 2025 i overensstemmelse med artikel 31 med henblik på at supplere denne forordning ved at ændre eller supplere de oplysninger, som importørerne indgiver.

    Ændring 202

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 2 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2a.     Fra og med 1. januar 2026 skal importører af kul, olie og gas påvise, at eksportører af kul, olie og gas til Unionen opfylder kravene til måling, overvågning, rapportering og verifikation, lækagedetektion og -reparation samt udluftning og afbrænding i kapitel 3 og 4 i denne forordning eller på anden måde opfylder kravene til dispensation som fastsat i denne artikels stk. 2b.

    Ændring 203

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 2 b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2b.     Importører, der påviser gennemførelse af foranstaltninger, der anses for at være sammenlignelige med hensyn til effektivitet, eller yder oprindelsesgarantier fra lande, der anses for at være reguleringsmæssigt ligestillet, har dispensation fra stk. 2a i overensstemmelse med stk. 2c.

    Ændring 204

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 2 c (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2c.     Importører, der påberåber sig dispensation i henhold til stk. 2b, underretter Kommissionen og forelægger alle nødvendige oplysninger. Kommissionen vurderer anvendeligheden af en dispensation ved at tage følgende i betragtning:

     

    a)

    effektiviteten af foranstaltningerne eller lovkravene sammenlignet med dem, der gælder i Unionen

     

    b)

    korrektheden af de oplysninger, som importørerne udleverer og

     

    c)

    sanktioner i tilfælde af manglende overholdelse af kravene og effektiviteten af håndhævelse i de relevante jurisdiktioner, hvor der søges reguleringsmæssig ligestilling.

    Ændring 205

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 2 d (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2d.     Kommissionen vedtager en delegeret retsakt senest den 31. december 2025 i overensstemmelse med artikel 31 med henblik på at supplere denne forordning med både de nærmere bestemmelser og procedurer for importører, der anmoder om en dispensation i henhold til stk. 2c, og de specifikke krav til påvisning af sammenlignelig effektivitet og reguleringsmæssig ækvivalens, herunder fastlæggelse af IMEO's nødvendige rolle med hensyn til at sikre kvalitetskontrollen, jf. stk. 2b.

    Ændring 206

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 2 e (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2e.     Medlemsstaterne sikrer, at importører, der bringer kul, olie og gas i omsætning på deres område, overholder denne artikel. Medlemsstaterne fastsætter progressive sanktioner for krænkelser, herunder suspension af tilladelsen til at bringe olie, gas og kul i omsætning, jf. artikel 30, idet der tages højde for behovet for effektiv afskrækkelse mod at begå overtrædelser.

    Ændring 207

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 2 f (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    2f.     Hvis importører undlader at fremlægge de oplysninger, der er omhandlet i stk. 1, 2a og 2b, men over for de kompetente myndigheder i de importerende medlemsstater kan godtgøre, at de har udfoldet alle rimelige bestræbelser på at indhente sådanne oplysninger, kan medlemsstaterne overveje at nedsætte eller undlade at pålægge importører sanktioner som omhandlet i stk. 2e.

    Ændring 208

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 3 — afsnit 1 — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Senest den 31. december 2025 eller tidligere, hvis Kommissionen finder, at der er tilstrækkeligt belæg for det, undersøger Kommissionen anvendelsen af denne artikel, navnlig under hensyntagen til:

    Senest den 31. december 2025 eller tidligere, hvis Kommissionen finder, at der er tilstrækkeligt belæg for det, foreslår Kommissionen ændringer til denne forordning for at styrke de krav, der gælder for importører, med henblik på at gennemføre præstationsnormer for metanemissioner i tidligere led for al import af fossil gas og olie svarende til den metanemissionsintensitet, der er omhandlet i artikel  13 , og en tilsvarende standard for import af kul.

    Ændring 209

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 3 — afsnit 1 — litra a

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    rapportering af de tilgængelige metanemissionsdata, der er indsamlet inden for rammerne af det globale metanovervågningsværktøj, der er omhandlet i artikel 29

    udgår

    Ændring 210

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 3 — afsnit 1 — litra b

    Kommissionens forslag

    Ændring

    b)

    IMEO's analyse af metanemissionsdata

    udgår

    Ændring 211

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 3 — afsnit 1 — litra c

    Kommissionens forslag

    Ændring

    c)

    oplysninger om overvågnings-, rapporterings-, verifikations- og afhjælpningsforanstaltninger for operatører, der befinder sig uden for Unionen, og som der importeres energi til Unionen fra *

    udgår

    Ændring 212

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 3 — afsnit 1 — litra d

    Kommissionens forslag

    Ændring

    d)

    konsekvenser af forsyningssikkerhed og lige konkurrencevilkår i tilfælde af , at der pålægges yderligere forpligtelser, herunder obligatoriske foranstaltninger såsom emissionsstandarder eller -målsætninger for metan, idet der tages særskilt hensyn til olie-, gas- og kulsektoren.

    d)

    Når Kommissionen foreslår ændringer af denne forordning som omhandlet i første afsnit, vurderer den navnlig konsekvenserne for klimaet, Unionens forsyningssikkerhed og de lige konkurrencevilkår i tilfælde af eventuelle yderligere forpligtelser, herunder obligatoriske foranstaltninger såsom metanemissionsstandarder eller -mål. Kommissionen kan også tage hensyn til olie-, gas- og kulsektoren hver for sig .

    Ændring 213

    Forslag til forordning

    Artikel 27 — stk. 3 — afsnit 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Hvis det er relevant og underbygget af den nødvendige dokumentation at sikre fuld overholdelse af Unionens gældende internationale forpligtelser, foreslår Kommissionen at ændre denne forordning for at styrke de krav , der gælder for importører , med henblik på at sikre et sammenligneligt effektivitetsniveau med hensyn til måling, rapportering, verifikation og reduktion af energisektorens metanemissioner .

    Hvis det er relevant og underbygget af den nødvendige dokumentation at sikre fuld overholdelse af Unionens gældende internationale forpligtelser, herunder dens langsigtede temperaturmål, der er fastsat i Parisaftalens artikel 2 , stk. 1, litra a) , foreslår Kommissionen at ændre denne artikel i overensstemmelse med artikel 33 for at styrke de krav, der gælder for importører .

    Ændring 214

    Forslag til forordning

    Artikel 28 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Senest den … [18 måneder efter datoen for forordningens ikrafttræden] opretter og vedligeholder Kommissionen en gennemsigtighedsdatabase for metan, der indeholder de oplysninger, den har modtaget i henhold til artikel 27, artikel 12, stk. 11, artikel 16, stk. 3, artikel 18, stk. 4, artikel 20, stk. 7, artikel 23, stk. 2, og artikel 25, stk. 5.

    1.   Senest den … [18 måneder efter datoen for forordningens ikrafttræden] opretter og vedligeholder Kommissionen en gennemsigtighedsdatabase for metan, der er inddelt efter land, virksomhed og mængde af importeret gas, kul og olie, og der indeholder de oplysninger, den har modtaget i henhold til artikel 27, artikel 12, stk. 11, artikel 16, stk. 3, artikel 18, stk. 4, artikel 20, stk. 7, artikel 23, stk. 2, og artikel 25, stk. 5.

    Ændring 215

    Forslag til forordning

    Artikel 28 — stk. 2 — litra b — nr. i

    Kommissionens forslag

    Ændring

    i)

    om landet har indført obligatoriske lovgivningsmæssige foranstaltninger vedrørende energisektorens metanemissioner, som omfatter de elementer, der er fastsat i denne forordning, vedrørende måling, rapportering, verifikation og reduktion af energisektorens metanemissioner

    i)

    om landet har indført obligatoriske lovgivningsmæssige foranstaltninger vedrørende energisektorens metanemissioner, som omfatter de elementer, der er fastsat i denne forordning, vedrørende måling, rapportering, verifikation og reduktion af energisektorens metanemissioner , og om disse foranstaltninger er tilstrækkelige

    Ændring 216

    Forslag til forordning

    Artikel 28 — stk. 2 — litra b — nr. ii a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    iia)

    om landet har underskrevet det globale metantilsagn

    Ændring 217

    Forslag til forordning

    Artikel 29 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Værktøjet danner grundlag for Kommissionens bilaterale dialoger om metanemissionspolitikker og -foranstaltninger. Hvis værktøjet identificerer en ny større emissionskilde, advarer Kommissionen det relevante land med henblik på at øge bevidstheden og gennemføre afhjælpende foranstaltninger.

    2.   Værktøjet danner grundlag for Kommissionens bilaterale dialoger om metanemissionspolitikker og -foranstaltninger. Hvis værktøjet identificerer en ny større emissionskilde, advarer Kommissionen det relevante land med henblik på at øge bevidstheden og tilbyder teknisk bistand, hvis nødvendigt, for at sikre hurtig gennemførelse af afhjælpende foranstaltninger.

    Ændring 218

    Forslag til forordning

    Artikel 30 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Medlemsstaterne fastsætter regler om sanktioner, der skal anvendes i tilfælde af overtrædelser af bestemmelserne i denne forordning, og træffer alle nødvendige foranstaltninger for at sikre, at de gennemføres.

    1.   Medlemsstaterne fastsætter regler om sanktioner, der skal anvendes i tilfælde af overtrædelser af bestemmelserne i denne forordning, og træffer alle nødvendige foranstaltninger for at sikre, at de gennemføres , herunder princippet om, at forureneren betaler .

    Ændring 219

    Forslag til forordning

    Artikel 30 — stk. 2 — afsnit 1 — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    Sanktionerne skal være effektive, forholdsmæssige og have afskrækkende virkning og kan omfatte :

    Sanktionerne skal være effektive, forholdsmæssige og have afskrækkende virkning og omfatter :

    Ændring 220

    Forslag til forordning

    Artikel 30 — stk. 2 — afsnit 1 — litra a

    Kommissionens forslag

    Ændring

    a)

    bøder, der står i et rimeligt forhold til miljøskaderne, idet disse bøders niveau beregnes således, at det sikres, at de effektivt berøver de ansvarlige den økonomiske gevinst ved dennes overtrædelser, og idet niveauet for disse bøder for gentagne alvorlige overtrædelser gradvist forhøjes

    a)

    bøder, der står i et rimeligt forhold til miljøskaderne samt indvirkningen på sikkerheden og sundheden , idet disse bøders niveau beregnes således, at det sikres, at de effektivt berøver de ansvarlige den økonomiske gevinst ved dennes overtrædelser, og idet niveauet for disse bøder for gentagne alvorlige eller flere overtrædelser gradvist forhøjes

    Ændring 221

    Forslag til forordning

    Artikel 30 — stk. 2 — afsnit 1 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    Ud over de sanktioner, der er fastsat i dette stykkes litra a) og b), skal medlemsstaterne overveje at suspendere tilladelsen til at markedsføre olie, gas eller kul i tilfælde af alvorlige eller gentagne overtrædelser af denne forordning under hensyntagen til energiforsyningssikkerheden.

    Ændring 222

    Forslag til forordning

    Artikel 30 — stk. 3 — litra b a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    ba)

    operatøren eller selskabet ikke har indsendt en metanemissionsrapport i overensstemmelse med artikel 12

    Ændring 223

    Forslag til forordning

    Artikel 30 — stk. 3 — litra l a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    la)

    importørernes manglende dokumentation for, at eksportører af kul, olie og gas har opfyldt kravene om overvågning, rapportering og verifikation, om lækagedetektion og -reparation og om rutinemæssig udluftning og afbrænding i overensstemmelse med artikel 27, for så vidt de er forpligtet i henhold til artikel 27

    Ændring 224

    Forslag til forordning

    Artikel 30 — stk. 3 — litra l b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    lb)

    importørers manglende fremlæggelse af de oplysninger, der kræves i overensstemmelse med en uafhængig vurdering af overholdelse foretaget af et verificeringsorgan, for så vidt importørerne er forpligtet i henhold til artikel 27.

    Ændring 225

    Forslag til forordning

    Artikel 30 — stk. 3 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    3a.     Hvis betingelserne i artikel 15, stk. 5d, er opfyldt, overvejer medlemsstaterne at reducere eller undlade at pålægge operatører sanktioner for den gennemførelsesperiode, som de kompetente myndigheder anser for nødvendig.

    Ændring 226

    Forslag til forordning

    Artikel 30 — stk. 3 b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    3b.     Stk. 3, litra l), la) og lb), finder ikke anvendelse på importører, hvis importører undlader at give de oplysninger, der er anført i bilag VIII, og kan godtgøre over for de kompetente myndigheder i importmedlemsstaterne, at de har gjort alle rimelige bestræbelser på at indhente sådanne oplysninger.

    Ændring 227

    Forslag til forordning

    Artikel 30 — stk. 5

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5.   Medlemsstaterne offentliggør hvert år oplysninger om arten og omfanget af de sanktioner, der er pålagt i henhold til denne forordning, om overtrædelser og om de operatører, der har fået pålagt sanktioner.

    5.   Medlemsstaterne offentliggør hvert år oplysninger om arten og omfanget af de sanktioner, der er pålagt i henhold til denne forordning, og i overensstemmelse med de sanktioner, der er fastsat i [den ændrede strafferetlige beskyttelse af miljøet], om overtrædelser og om de operatører, der har fået pålagt sanktioner.

    Ændring 228

    Forslag til forordning

    Artikel 31 — stk. 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2.   Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage de delegerede retsakter i artikel 8, stk. 5, artikel 22, stk . 3, og artikel 27, stk . 1, for en ubegrænset periode fra den … [ datoen for forordningens ikrafttræden].

    2.   Kommissionen tillægges beføjelse til at vedtage de delegerede retsakter i artikel 8, stk. 5, […] for en periode på fem år fra datoen for forordningens ikrafttræden

    Ændring 229

    Forslag til forordning

    Artikel 31 — stk. 6

    Kommissionens forslag

    Ændring

    6.   En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 8, stk. 5, artikel 22, stk . 3, og artikel 27, stk . 1, træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har underrettet Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

    6.   En delegeret retsakt vedtaget i henhold til artikel 8, stk. 5, […] træder kun i kraft, hvis hverken Europa-Parlamentet eller Rådet har gjort indsigelse inden for en frist på to måneder fra meddelelsen af den pågældende retsakt til Europa-Parlamentet og Rådet, eller hvis Europa-Parlamentet og Rådet inden udløbet af denne frist begge har underrettet Kommissionen om, at de ikke agter at gøre indsigelse. Fristen forlænges med to måneder på Europa-Parlamentets eller Rådets initiativ.

    Ændring 230

    Forslag til forordning

    Artikel 32 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.   Kommissionen bistås af Udvalget om Energiunionen, der er nedsat ved artikel 44 i forordning (EU) 2018/1999.

    1.   Kommissionen bistås af Udvalget for Klimaændringer og Udvalget vedrørende Energiunionen nedsat ved artikel 44 i forordning (EU) 2018/1999.

    Ændring 231

    Forslag til forordning

    Artikel 33 — stk. 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1.    Kommissionen forelægger hvert femte år en rapport om evalueringen af denne forordning for Europa-Parlamentet og Rådet og forelægger om nødvendigt lovgivningsforslag om ændring af denne forordning . Rapporterne skal offentliggøres.

    1.    Senest 1. januar 2027 og hvert fjerde år derefter aflægger Kommissionen rapport til Europa-Parlamentet og Rådet om vurderingen af denne forordning. Kommissionens rapporter kan i relevant omfang ledsages af lovgivningsforslag . Rapporterne skal offentliggøres.

    Ændring 232

    Forslag til forordning

    Artikel 34 — stk. 1

    Forordning (EU) 2019/942

    Artikel 15 — stk. 5

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5.   Hvert tredje år opstiller og offentliggør ACER et sæt indikatorer og tilsvarende referenceværdier til sammenligning af investeringsomkostninger pr. enhed i forbindelse med måling, rapportering og reduktion af metanemissioner for sammenlignelige projekter. ACER fremsætter henstillinger om indikatorer og referenceværdier for investeringsomkostningerne pr. enhed med henblik på at opfylde forpligtelserne i [denne forordning] i henhold til artikel 3 i [denne forordning].

    5.   Hvert tredje år opstiller og offentliggør ACER et sæt indikatorer og tilsvarende referenceværdier til sammenligning af investeringsomkostninger pr. enhed i forbindelse med måling, overvågning, rapportering , verifikation og reduktion , herunder fra udluftning og afbrænding, af metanemissioner for sammenlignelige projekter. ACER fremsætter henstillinger om indikatorer og referenceværdier for investeringsomkostningerne pr. enhed med henblik på at opfylde forpligtelserne i [denne forordning] i henhold til artikel 3 i [denne forordning].

    Ændring 233

    Forslag til forordning

    Bilag I — overskrift

    Kommissionens forslag

    Planer for lækagedetektion og reparation samt overvågning

    Ændring

    Del 1 Lækagedetektions- og reparationsundersøgelser

    Uanset lækagedetektions- og reparationsundersøgelserne, jf. artikel 14.2, litra c), skal der for alle underjordiske komponenter, der er opført i dette bilag, foretages lækagedetektions- og reparationsundersøgelser i henhold til følgende minimumsfrekvenser:

    Aktiv

    Materialer

    Hyppighed

    […]

    […]

    […]

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Ændring 234

    Forslag til forordning

    Bilag I — overskrift 1 a (ny)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    Del 2 Planer for reparation og overvågning

    Ændring 235

    Forslag til forordning

    Bilag I — punkt 2 — nr. iii

    Kommissionens forslag

    Ændring

    iii)

    For komponenter, der viser sig at udsende 500 ppm metan eller derover , angivelse af, om reparationen blev foretaget i forbindelse med LDAR-undersøgelsen, og hvis ikke, hvorfor, under hensyntagen til kravene til, hvilke elementer der kan inddrages i forbindelse med en forsinket reparation, jf. artikel 14, stk. 4

    iii)

    For komponenter, der viser sig at udsende, angivelse af, om reparationen blev foretaget i forbindelse med LDAR-undersøgelsen, og hvis ikke, hvorfor, under hensyntagen til kravene til, hvilke elementer der kan inddrages i forbindelse med en forsinket reparation, jf. artikel 14, stk. 4

    Ændring 236

    Forslag til forordning

    Bilag I — punkt 2 — nr. iv

    Kommissionens forslag

    Ændring

    iv)

    For komponenter, der viser sig at udsende 500 ppm metan eller mere , planlagt reparationsplan med angivelse af den planlagte dato for reparationen

    iv)

    For komponenter, der viser sig at udsende, planlagt reparationsplan med angivelse af den planlagte dato for reparationen

    Ændring 237

    Forslag til forordning

    Bilag I — punkt 2 — nr. v

    Kommissionens forslag

    Ændring

    v)

    For komponenter, der viser sig at udsende mindre end 500 ppm metan i den foregående LDAR-undersøgelse, men som konstateres at udlede 500 ppm metan eller mere under overvågning efter LDAR for at kontrollere, om metantabets størrelse har ændret sig, angivelse af, om der blev foretaget omgående reparation, og hvis ikke, hvorfor (jf. punkt iii) og planlagt reparationsplan med angivelse af den planlagte reparationsdato.

    udgår

    Ændring 238

    Forslag til forordning

    Bilag I — punkt 5 — nr. iii

    Kommissionens forslag

    Ændring

    iii)

    For komponenter, der viser sig at udsende 500 ppm metan eller mere, resultater af overvågning efter reparation for at undersøge , om reparationen lykkedes

    iii)

    For komponenter, der viser sig at udsende, om reparationen lykkedes

    Ændring 239

    Forslag til forordning

    Bilag I — punkt 5 — nr. iv

    Kommissionens forslag

    Ændring

    iv)

    For komponenter, der viser sig at udsende mindre end 500 ppm metan, resultater af overvågning efter LDAR for at undersøge, om metantabets størrelse har udviklet sig, og anbefalinger på grundlag af resultaterne.

    udgår

    Ændring 240

    Forslag til forordning

    Bilag II — punkt 1 — nr. ii

    Kommissionens forslag

    Ændring

    ii)

    aktivets navn og type

    ii)

    aktivets beliggenhed, navn og type

    Ændring 241

    Forslag til forordning

    Bilag II — punkt 1 — nr. v

    Kommissionens forslag

    Ændring

    v)

    målt eller skønnet volumen af udluftet eller afbrændt naturgas

    v)

    målt volumen af udluftet eller afbrændt metan

    Ændring 242

    Forslag til forordning

    Bilag II — punkt 1 — nr. v a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    va)

    afbrændingseffektivitet og den anvendte type afbrænding

    Ændring 243

    Forslag til forordning

    Bilag II — punkt 1 — nr. ix

    Kommissionens forslag

    Ændring

    ix)

    resultater af ugentlig inspektion af flammetårne i henhold til artikel 17.

    ix)

    resultater af ugentlig inspektion og af løbende overvågning af flammetårne i henhold til artikel 17.

    Ændring 244

    Forslag til forordning

    Bilag IV — punkt 1 — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    I henhold til artikel 18 skal opgørelser af inaktive brønde mindst indeholde følgende oplysninger:

    I henhold til artikel 18 skal opgørelser af inaktive brønde og permanent lukkede og forladte brønde mindst indeholde følgende oplysninger:

    Ændring 245

    Forslag til forordning

    Bilag IV — punkt 1 — nr. ii

    Kommissionens forslag

    Ændring

    ii)

    brøndens eller lokalitetens navn, type og adresse

    ii)

    brøndens eller lokalitetens navn, type og adresse med angivelse af, hvorvidt det er en inaktiv brønd eller en permanent lukket og forladt brønd

    Ændring 246

    Forslag til forordning

    Bilag IV — punkt 1 — nr. iv

    Kommissionens forslag

    Ændring

    iv)

    resultater af eventuelle metankoncentrationsmålinger .

    iv)

    resultater af metanemissionsmålinger af luft og af vand .

    Ændring 247

    Forslag til forordning

    Bilag IV — punkt 1 a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    I henhold til artikel 18 skal opgørelsen vedrørende permanent lukkede og forladte brønde også inkludere:

     

    i)

    de seneste kendte målinger af metanemissioner for luft og vand, hvis disse er tilgængelige

     

    ii)

    oplysninger, der viser, at den relevante kompetente myndighed har attesteret, at den pågældende brønd eller brøndlokalitet opfylder de fastsatte kriterier i artikel 2, stk. 24a

     

    iii)

    tilstrækkelig dokumentation til at påvise, at der ikke har været nogen metanemissioner fra den pågældende brønd eller brøndlokalitet i som minimum de seneste fem år.

    Ændring 248

    Forslag til forordning

    Bilag IV — punkt 1 b (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    I henhold til artikel 18 skal afhjælpningsplanerne mindst indeholde følgende oplysninger:

     

    i)

    tidsplanen for håndtering af hver enkelt inaktive brønd, herunder hvilke handlinger der skal udføres

     

    ii)

    navn og adresse på operatøren, ejeren eller licensindehaveren af den inaktive brønd, hvis relevant

     

    iii)

    forventet slutdato for alle afhjælpningsforanstaltninger, genindvinding eller lukning af inaktive brønde.

    Ændring 249

    Forslag til forordning

    Bilag VI — punkt 1 — nr. iii

    Kommissionens forslag

    Ændring

    iii)

    årsag til udluftnings- og/eller afbrændingshændelse

    iii)

    årsag til udluftnings- og/eller afbrændingshændelse begrundelse for anvendelse af udluftning i stedet for afbrænding, hvis relevant

    Ændring 250

    Forslag til forordning

    Bilag VI — punkt 1 — nr. iv

    Kommissionens forslag

    Ændring

    iv)

    mængde udluftet og afbrændt metan (eller et skøn, hvis det ikke er muligt at opgøre det).

    iv)

    mængde udluftet og afbrændt metan (eller et skøn, hvis det ikke er muligt at opgøre eller måle det).

    Ændring 251

    Forslag til forordning

    Bilag VII — del 1 — punkt 1 — nr. v — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    v)

    resultater af måling af metankoncentrationen på følgende steder :

    v)

    resultater af direkte måling eller kvantificering kildeniveau fra følgende punktemissionskilder :

    Ændring 252

    Forslag til forordning

    Bilag VII — del 1 — punkt 1 — nr. v — punkt 2

    Kommissionens forslag

    Ændring

    2)

    ubenyttede udluftningsrør

    2)

    ubenyttede udluftningsrør , hvis de ikke er en del af sikkerhedsinfrastrukturen.

    Ændring 253

    Forslag til forordning

    Bilag VII — del 1 — punkt 1 — nr. v — punkt 4

    Kommissionens forslag

    Ændring

    4)

    blotninger

    udgår

    Ændring 254

    Forslag til forordning

    Bilag VII — del 1 — punkt 1 — nr. v — punkt 5

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5)

    identificerbare frakturer i lag inden for minens område eller knyttet til dens tidligere kuldepot

    udgår

    Ændring 255

    Forslag til forordning

    Bilag VII — del 2 — punkt 1 — nr. ii

    Kommissionens forslag

    Ændring

    ii)

    Målingerne skal udføres med et apparat med en mærkbarhedstærskel på mindst 10 000 ppm det sted , der er nærmest den målte emissionskilde .

    ii)

    Målingerne skal udføres med udstyr, der medfører en nøjagtighed for metanemissionsmåling mindst 0 , 5 ton pr. år .

    Ændring 256

    Forslag til forordning

    Bilag VII — del 3 — punkt 1 — nr. iii — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    iii)

    metanemissioner fra alle de elementer , der er beskrevet i artikel 25, stk. 3 , herunder:

    iii)

    metanemissioner fra alle de punktemissionskilder , der er beskrevet i Del 1 , herunder:

    Ændring 257

    Forslag til forordning

    Bilag VII — del 3 — punkt 1 — nr. iii — punkt 1

    Kommissionens forslag

    Ændring

    1)

    type element

    1)

    type punktemissionskilde

    Ændring 258

    Forslag til forordning

    Bilag VII — del 3 — punkt 1 — nr. iii — punkt 5

    Kommissionens forslag

    Ændring

    5)

    skøn over metanemissioner fra elementet .

    5)

    skøn over metanemissioner fra punktemissionskilden .

    Ændring 259

    Forslag til forordning

    Bilag VII — del 4 — punkt 1 — nr. i

    Kommissionens forslag

    Ændring

    i)

    en liste over alle de elementer , der er omfattet af artikel 25, stk. 3

    i)

    en liste over alle de punktemissionskilder , der er beskrevet i del 1

    Ændring 260

    Forslag til forordning

    Bilag VII — del 4 — punkt 1 — nr. ii

    Kommissionens forslag

    Ændring

    ii)

    teknisk gennemførlighed af at reducere metanemissioner fra de elementer, der er beskrevet i artikel 25, stk. 3

    ii)

    teknisk gennemførlighed af at reducere metanemissioner; hver punktemissionskilde

    Ændring 261

    Forslag til forordning

    Bilag VIII — punkt 2 — indledning

    Kommissionens forslag

    Ændring

    I henhold til artikel 27 skal importørerne fremlægge følgende oplysninger:

    I henhold til artikel 27 skal importørerne fremlægge en rapport med følgende oplysninger for hvert anlæg, hvorfra importen til Unionen har fundet sted, herunder opstrømsproduktion af olie og fossil gas, udvinding, forarbejdning og transmission af fossil gas samt terminaler for flydende naturgas :

    Ændring 262

    Forslag til forordning

    Bilag VIII — punkt 2 — nr. ii

    Kommissionens forslag

    Ændring

    ii)

    lande og regioner, der svarer til niveau 1 af Unionens nomenklatur for statistiske regionale enheder (NUTS), hvor energien blev produceret, og lande og regioner, der svarer til niveau 1 af Unionens nomenklatur for statistiske regionale enheder (NUTS), hvorigennem energien blev transporteret, indtil den blev markedsført i Unionen

    ii)

    lande og regioner, der svarer til niveau 1 af Unionens nomenklatur for statistiske regionale enheder (NUTS), hvor energien blev produceret, og lande og regioner, der svarer til niveau 1 af Unionens nomenklatur for statistiske regionale enheder (NUTS), hvorigennem energien blev transporteret, indtil den blev markedsført i Unionen

    Ændring 263

    Forslag til forordning

    Bilag VIII — punkt 2 — nr. iii

    Kommissionens forslag

    Ændring

    iii)

    for så vidt angår olie og fossil gas, om eksportøren foretager måling og rapportering af sine metanemissioner, enten selvstændigt eller som led i forpligtelsen til at rapportere nationale drivhusgasopgørelser i overensstemmelse med kravene i FN's rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC), eller om eksportøren overholder UNFCCC's rapporteringskrav eller standarderne for Oil and Gas Methane Partnership 2.0. Dette skal ledsages af en kopi af den seneste rapport om metanemissioner, herunder, hvis de foreligger, de oplysninger, der er omhandlet i artikel 12, stk. 6. Den kvantificeringsmetode (f.eks. UNFCCC-niveauer eller OGMP-niveauer), der anvendes i rapporteringen, skal specificeres for hver type emission

    iii)

    for så vidt angår olie og fossil gas, oplysninger, der angiver eksportørens eller, hvor det er relevant, producentens direkte målinger af metanemissioner på anlægsniveau, der er foretaget af en uafhængig tjenesteyder i den seneste tilgængelige kalenderårsperiode, herunder: data pr. detaljeret, individuel, emissionskildetype og detaljerede oplysninger om de kvantificeringsmetoder, der er anvendt til måling af metanemissioner måling og rapportering af sine metanemissioner, enten selvstændigt eller som led i forpligtelsen til at rapportere nationale drivhusgasopgørelser i overensstemmelse med kravene i FN's rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC), eller om eksportøren overholder UNFCCC's rapporteringskrav eller standarderne for Oil and Gas Methane Partnership 2.0. Dette skal ledsages af en kopi af den seneste rapport om metanemissioner, herunder, hvis de foreligger, de oplysninger, der er omhandlet i artikel 12, stk. 6 , hvis disse er angivet i denne rapport . Den kvantificeringsmetode (f.eks. UNFCCC-niveauer eller OGMP-niveauer), der anvendes i rapporteringen, specificeres for hver type emission

    Ændring 264

    Forslag til forordning

    Bilag VIII — punkt 2 — nr. iv

    Kommissionens forslag

    Ændring

    iv)

    for så vidt angår olie og gas, om eksportøren anvender lovgivningsmæssige eller frivillige foranstaltninger til at begrænse sine metanemissioner, herunder foranstaltninger såsom undersøgelser eller foranstaltninger vedrørende lækagedetektion og reparation til at styre og begrænse udluftning og afbrænding af metan. Dette skal ledsages af en beskrivelse af sådanne foranstaltninger, herunder, hvis sådanne foreligger, rapporter fra lækagedetektions- og reparationsundersøgelser og fra udluftning og afbrænding i forhold til det senest tilgængelige kalenderår

    iv)

    for så vidt angår olie og gas, oplysninger, der præciserer eksportørens eller, hvis det er relevant, producentens lovgivningsmæssige eller frivillige foranstaltninger til at begrænse sine metanemissioner, herunder foranstaltninger såsom undersøgelser eller foranstaltninger vedrørende lækagedetektion og -reparation til at styre og begrænse udluftning og afbrænding af metan lækagedetektions- og reparationsundersøgelser og -programmer, der er gennemført inden for de sidste to kalenderår og oplysninger om alle udluftnings- og afbrændingshændelser inden for de sidste to kalenderår Dette skal ledsages af en beskrivelse af sådanne foranstaltninger, herunder, hvis sådanne foreligger, rapporter fra lækagedetektions- og reparationsundersøgelser og fra udluftning og afbrænding i forhold til det senest tilgængelige kalenderår

    Ændring 265

    Forslag til forordning

    Bilag VIII — punkt 2 — nr. v

    Kommissionens forslag

    Ændring

    v)

    for så vidt angår kul, om eksportøren foretager måling og rapportering af sine metanemissioner, enten selvstændigt eller som led i forpligtelsen til at rapportere nationale drivhusgasopgørelser i overensstemmelse med kravene i FN's rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC), eller om eksportøren overholder UNFCCC's rapporteringskrav eller en international eller europæisk standard for overvågning, rapportering og verifikation af metanemissioner. Dette skal ledsages af en kopi af den seneste rapport om metanemissioner, herunder, hvis de foreligger, de oplysninger, der er omhandlet i artikel 20, stk. 6. Den kvantificeringsmetode (f.eks. UNFCCC-niveauer eller OGMP-niveauer), der anvendes i rapporteringen, skal specificeres for hver type emission

    v)

    for så vidt angår kul, oplysninger, der præciserer eksportørens metanemissionsdata på kildeniveau målt for ventilationsluftens metanemissioner, beregnet og kvantificeret i overensstemmelse med den metode, der er beskrevet i bilag V, Del 1 måling og rapportering af sine metanemissioner, enten selvstændigt eller som led i forpligtelsen til at rapportere nationale drivhusgasopgørelser i overensstemmelse med kravene i FN's rammekonvention om klimaændringer (UNFCCC), eller om eksportøren overholder UNFCCC's rapporteringskrav eller en international eller europæisk standard for overvågning, rapportering og verifikation af metanemissioner. Dette skal ledsages af en kopi af den seneste rapport om metanemissioner, herunder, hvis de foreligger, de oplysninger, der er omhandlet i artikel 20, stk. 6. Den kvantificeringsmetode (f.eks. UNFCCC-niveauer eller OGMP-niveauer), der anvendes i rapporteringen, skal specificeres for hver type emission

    Ændring 266

    Forslag til forordning

    Bilag VIII — punkt 2 — nr. vi

    Kommissionens forslag

    Ændring

    vi)

    for så vidt angår kul, om eksportøren anvender lovgivningsmæssige eller frivillige foranstaltninger til at begrænse sine metanemissioner, herunder foranstaltninger til at styre og begrænse udluftning og afbrænding af metan. Dette skal ledsages af en beskrivelse af sådanne foranstaltninger, herunder, hvis sådanne foreligger, rapporter fra udluftning og afbrænding i forhold til det senest tilgængelige kalenderår

    vi)

    for så vidt angår kul, oplysninger, der præciserer eksportørens lovgivningsmæssige eller frivillige foranstaltninger til at begrænse sine metanemissioner, herunder foranstaltninger til at styre og begrænse udluftning og afbrænding af metan mængder af udluftet og afbrændt metan beregnet på hvert produktionssted i løbet af de sidste to kalenderår og udluftnings- og afbrændingsreduktionsplaner, der er gældende på produktionsstedet . Dette skal ledsages af en beskrivelse af sådanne foranstaltninger, herunder, hvis sådanne foreligger, rapporter fra udluftning og afbrænding i forhold til det senest tilgængelige kalenderår

    Ændring 267

    Forslag til forordning

    Bilag VIII — punkt 2 — nr. vi a (nyt)

    Kommissionens forslag

    Ændring

     

    via)

    en reference til sin egen handlingsplan for metanreduktion i henhold til artikel 15 i [due diligence for virksomheders bæredygtighed]


    (*1)  Henvisninger til »cp« i overskrifterne til vedtagne ændringer skal forstås som den tilsvarende del af disse ændringer.

    (1)  Sagen blev henvist til fornyet behandling i de kompetente udvalg med henblik på interinstitutionelle forhandlinger, jf. forretningsordenens artikel 59, stk. 4, fjerde afsnit (A9-0162/2023).

    (1a)   Ifølge IPCC er det globale opvarmningspotentiale for metan 29,8 gange større end kuldioxid set over en periode på 100 år og 82,5 gange større over en periode på 20 år. IPCC's sjette vurderingsrapport (AR6, tabel 7.15, tilgængelig på: https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg1/downloads/report/IPCC_AR6_WGI_FullReport.pdf).

    (1a)   Det Europæiske Miljøagentur, »Air Quality in Europe — 2020 report«, s. 7.

    (1a)   https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/TA-9-2021-0436_DA.html — betænkning fra Spyraki.

    (14)  COM(2019)0640.

    (15)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1119 af 30. juni 2021 om fastlæggelse af rammerne for at opnå klimaneutralitet og om ændring af forordning (EF) nr. 401/2009 og (EU) 2018/1999 (»den europæiske klimalov«) (EUT L 243 af 9.7.2021).

    (14)  COM(2019)0640.

    (15)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2021/1119 af 30. juni 2021 om fastlæggelse af rammerne for at opnå klimaneutralitet og om ændring af forordning (EF) nr. 401/2009 og (EU) 2018/1999 (»den europæiske klimalov«) (EUT L 243 af 9.7.2021).

    (15a)   https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF (s. 67).

    (16)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/842 af 30. maj 2018 om bindende årlige reduktioner af drivhusgasemissionerne fra medlemsstaterne fra 2021 til 2030 som bidrag til klimaindsatsen med henblik på at opfylde forpligtelserne i Parisaftalen og om ændring af forordning (EU) nr. 525/2013 (EUT L 156 af 19.6.2018).

    (17)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU af 24. november 2010 om industrielle emissioner (integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening) (EUT L 334 af 17.12.2010).

    (16)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2018/842 af 30. maj 2018 om bindende årlige reduktioner af drivhusgasemissionerne fra medlemsstaterne fra 2021 til 2030 som bidrag til klimaindsatsen med henblik på at opfylde forpligtelserne i Parisaftalen og om ændring af forordning (EU) nr. 525/2013 (EUT L 156 af 19.6.2018).

    (17)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2010/75/EU af 24. november 2010 om industrielle emissioner (integreret forebyggelse og bekæmpelse af forurening) (EUT L 334 af 17.12.2010).

    (1a)   https://www.iea.org/reports/global-methane-tracker-2023 — februar 2023

    (1a)   Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1367/2006 af 6. september 2006 om anvendelse af Århus-konventionens bestemmelser om adgang til oplysninger, offentlig deltagelse i beslutningsprocesser samt adgang til klage og domstolsprøvelse på miljøområdet på Unionens institutioner og organer (EUT L 264 af 25.9.2006, s. 13).

    (1b)   Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF af 28. januar 2003 om offentlig adgang til miljøoplysninger og om ophævelse af Rådets direktiv 90/313/EØF (EUT L 41 af 14.2.2003, s. 26).

    (19)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF af 28. januar 2003 om offentlig adgang til miljøoplysninger og om ophævelse af Rådets direktiv 90/313/EØF (EUT L 41 af 14.2.2003).

    (19)  Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/4/EF af 28. januar 2003 om offentlig adgang til miljøoplysninger og om ophævelse af Rådets direktiv 90/313/EØF (EUT L 41 af 14.2.2003).

    (20)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 af 9. juli 2008 om kravene til akkreditering og markedsovervågning i forbindelse med markedsføring af produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 339/93 (EUT L 218 af 13.8.2008).

    (20)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 765/2008 af 9. juli 2008 om kravene til akkreditering og markedsovervågning i forbindelse med markedsføring af produkter og om ophævelse af Rådets forordning (EØF) nr. 339/93 (EUT L 218 af 13.8.2008).

    (1a)   https://www.iea.org/reports/flaring-emissions — september 2022

    (1b)   https://iea.blob.core.windows.net/assets/9414ec9a-bbba-4592-b005-4af05c894bdc/Theenergysecuritycasefortacklinggasflaringandmethaneleaks.pdf — juni 2022

    (31)  Best Practice Guidance for Effective Methane Recovery and Use from Abandoned Mines (UNECE, 2019).

    (31)  Best Practice Guidance for Effective Methane Recovery and Use from Abandoned Mines (UNECE, 2019).

    (1a)   i Kommissionens konsekvensanalyserapport, der ledsager forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om reduktion af metanemissioner i energisektoren: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF

    (1b)   i Kommissionens konsekvensanalyserapport, der ledsager forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om reduktion af metanemissioner i energisektoren: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF

    (1c)   i Kommissionens konsekvensanalyserapport, der ledsager forslaget til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om reduktion af metanemissioner i energisektoren: https://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=SWD:2021:0459:FIN:EN:PDF

    (34)  COM(2020)0663.

    (34)  COM(2020)0663.

    (1a)   IPCC's sjette vurderingsrapport »Global Warming Potentials« — https://www.ercevolution.energy/ipcc-sixth-assessment-report/


    ELI: http://data.europa.eu/eli/C/2023/1081/oj

    ISSN 1977-0871 (electronic edition)


    Top