Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52022AR1522

    Det Europæiske Regionsudvalgs udtalelse — Energipakke om gas, brint og metanemissioner

    COR 2022/01522

    EUT C 498 af 30.12.2022, p. 83–93 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    30.12.2022   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 498/83


    Det Europæiske Regionsudvalgs udtalelse — Energipakke om gas, brint og metanemissioner

    (2022/C 498/13)

    Ordfører:

    Jakub CHEŁSTOWSKI (ECR/PL), formand for regionalrådet i Śląskie

    Basisdokumenter:

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om fælles regler for de indre markeder for vedvarende gas, naturgas og brint

    COM(2021) 803 final

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om det indre marked for vedvarende gas, naturgas og brint

    COM(2021) 804 final

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om reduktion af metanemissioner i energisektoren og om ændring af forordning (EU) 2019/942

    COM(2021) 805 final

    I.   ANBEFALEDE ÆNDRINGER

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om fælles regler for de indre markeder for vedvarende gas, naturgas og brint

    COM(2021) 803 final

    Anbefalet ændring 1

    Betragtning 6

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    […] alle markedsdeltagerne mulighed for og tilskynder dem til under planlægningen af deres aktiviteter at tage hensyn til fossile gassers rolle i omstillingsperioden, for at undgå fastlåsningsvirkninger og sikre en gradvis og rettidig udfasning af fossil gas, navnlig i alle relevante industrisektorer og til opvarmningsformål.

    […] alle markedsdeltagerne mulighed for at tage hensyn til fossile gassers rolle i omstillingsperioden, således at det sikres, at nyetableret gasinfrastruktur er egnet til kulstoffattige og vedvarende gasser for at undgå fastlåsningsvirkninger i afskrivningsperioden og for at sikre en gradvis og rettidig udfasning af fossil gas, navnlig i alle relevante industrisektorer og til opvarmningsformål.

    Begrundelse

    For at kunne øge anvendelsen af dekarboniserede gasser er det vigtigt, at der i investeringsplanerne for ny gasinfrastruktur, herunder for rørledninger, LNG-terminaler og gaslagerfaciliteter, tages højde for, at infrastrukturen designes og opføres på en sådan måde, at den er egnet til dekarboniserede gasser, lige fra den tages i brug.

    Anbefalet ændring 2

    Betragtning 9

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    […] Imidlertid kan kulstoffattige brændsler såsom kulstoffattig brint spille en rolle i energiomstillingen, navnlig på kort og mellemlang sigt for hurtigt at mindske emissionerne fra eksisterende brændsler og støtte udbredelsen af vedvarende brændsler såsom vedvarende brint. Til støtte for omstillingen bør der fastsættes en tærskel relateret til reduktion af drivhusgasemissioner for kulstoffattig brint og syntetiske gasformige brændsler. (…)

    […] Imidlertid kan kulstoffattige brændsler såsom kulstoffattig brint spille en rolle i energiomstillingen, navnlig på kort og mellemlang sigt for hurtigt at mindske emissionerne fra eksisterende brændsler og støtte udbredelsen af vedvarende brændsler såsom vedvarende brint. Et andet vigtigt vedvarende brændsel for at nå klimamålene er biometan, der relativt nemt er kompatibelt med den nuværende naturgasinfrastruktur (et drop-in-brændstof), og der er et stort internt potentiale i EU til at producere det. For at der kan udvikle sig et marked for biometan, bør medlemsstaterne navnlig sigte mod at gennemføre investeringer i overensstemmelse med princippet om kaskadeanvendelse af biomasse med henblik på en betydelig forøgelse af produktionen af biogas og biometan fra eksisterende affald i dispergeret form i sektorer som landbrug, skovbrug og kommunal forvaltning. Dyrkning af planter udelukkende til brug i biogasanlæg og opførelse af biogasanlæg med det formål at opretholde intensivt husdyrbrug, bør udelukkes. Til støtte for omstillingen bør der fastsættes en tærskel relateret til reduktion af drivhusgasemissioner for kulstoffattig brint og syntetiske gasformige brændsler.

    Begrundelse

    Udviklingen af biogas- og biometansektoren er vigtig på kort sigt med sigte på en delvis nedbringelse af afhængigheden af naturgasforsyninger fra Rusland og udviklingen af lokale energifællesskaber i sektorer som landbrug, skovbrug og kommunal forvaltning, hvor affald kan omdannes til et produktionssubstrat. Det bør dog udtrykkeligt præciseres, at biometan kun må forbrændes, når det findes i forvejen. Dyrkning af planter til brug i biogasanlæg og opretholdelse af intensivt husdyrbrug blot for at generere biogas og biomethan til energiformål skal udelukkes, da det bremser den grønne omstilling.

    Anbefalet ændring 3

    Betragtning 20

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    […] Selv om elektrificering er et centralt element i den grønne omstilling, vil husholdningerne også i fremtiden forbruge naturgas, herunder stigende mængder af vedvarende gas.

    […] Selv om elektrificering er et centralt element i den grønne omstilling, vil husholdningerne også i fremtiden forbruge naturgas, herunder stigende mængder af vedvarende gas. For at sikre at husholdningerne kan skifte til og anvende vedvarende gasser, sætter medlemsstaterne i samarbejde med Kommissionen gang i en dialog med markedsaktørerne om den teknologiske tilgængelighed af egnet udstyr samt om de potentielle omkostninger til installeringen.

    Begrundelse

    Det udviklede dekarboniserede gasmarked skal tage hensyn til detailkunderne: husholdninger og nogle SMV'er. Uden en opgradering eller køb af nyt varme- og køleudstyr vil slutkunderne få tekniske vanskeligheder eller ikke kunne skifte fra fossile brændstoffer til dekarboniserede gasser.

    Anbefalet ændring 4

    Artikel 108

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    […] udbud og efterspørgsel, transportinfrastruktur, servicekvalitet, grænseoverskridende handel, investeringer, forbrugerpriser og markedslikviditet.

    […] udbud og efterspørgsel, transportinfrastruktur, servicekvalitet, grænseoverskridende handel, investeringer, forbrugerpriser og markedslikviditet. Markedsgennemsigtighed bør også omfatte en detaljeret fastlæggelse af omkostningerne til etablering af ny infrastruktur til dekarboniserede gasser i alle medlemsstater. De nationale tilsynsmyndigheder bør derfor i samarbejde med de nationale netværksoperatører foretage detaljerede økonomiske beregninger af de fremtidige investeringsomkostninger til udbygning af infrastrukturen til dekarboniseret gas. Dette vil gøre det muligt at foretage en realistisk planlægning af netværksudviklingen, at identificere potentielle finansieringsgab og at sikre, at tarifpolitikkerne kan udformes til fordel for både operatørerne og forbrugerne.

    Begrundelse

    Omkostningerne til etablering af infrastruktur til dekarboniserede gasser kan variere betydeligt fra medlemsstat til medlemsstat. Omkostningerne bør vurderes ud fra en lokal sammenhæng for at kunne foretage en ordentlig planlægning af udviklingen af markedet for kulstoffattige og vedvarende gasser.

    Anbefalet ændring 5

    Artikel 4, stk. 3

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    […] fastsættelsen af priser for naturgasforsyning til energifattige og sårbare privatkunder (…). Sådanne offentlige indgreb er underlagt betingelserne i stk. 4 og 5.

    […] fastsættelsen af priser for naturgasforsyning til energifattige, sårbare privatkunder og beskyttede kunder som defineret i forordning (EU) 2017/1938 (…). Sådanne offentlige indgreb er underlagt betingelserne i stk. 4 og 5.

    I tilfælde af en længerevarende betydelig prisstigning kan indgreb, der opfylder kriterierne i stk. 4 og 5, udvides til andre kundegrupper for at undgå de negative konsekvenser af energifattigdom.

    Begrundelse

    Kommissionens forslag er for snævert i tilfælde af en kraftig prisstigning. Ændringsforslaget vedrører muligheden for at tilføje grupper af beskyttede kunder som defineret i forordningen om gasforsyningssikkerhed (2017/1938).

    Anbefalet ændring 6

    Artikel 8, stk. 11

    (Nyt afsnit)

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

     

    11.     For over for slutkunderne at kunne påvise mængden af energi fra vedvarende kilder i det energimiks, der leveres til kunder i henhold til en kontrakt fra en given leverandør af vedvarende eller kulstoffattige brændsler, i forhold til den energi, som findes på markedet, sikrer medlemsstaterne, at oprindelsesgarantier for gas kan udstedes på anmodning af en producent af vedvarende eller kulstoffattige brændsler, herunder biogas, biometan, brint, ammoniak, metanol og syntetiske gasformige brændstoffer, i overensstemmelse med artikel 19, stk. 7, nr. ii, i direktiv (EU) 2018/2001. Det er desuden afgørende, at slutkunderne er klar over betydningen af den grønne omstilling og informeres om de forskellige former for vedvarende eller kulstoffattige brændsler og om deres ret til at anmode om oprindelsesgarantier.

    Begrundelse

    Udviklingen af et sammenkoblet europæisk marked for kulstoffattige og vedvarende brændsler kræver, at der anvendes instrumenter, der kan give oplysninger om oprindelsen af de gasser, der produceres og leveres til slutkunderne.

    Anbefalet ændring 7

    Artikel 10, stk. 1

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    […] regler for handel og balancering. Med henblik herpå træffer medlemsstaterne alle nødvendige foranstaltninger til at sikre, at administrative procedurer ikke indebærer forskelsbehandling af leverandører, som allerede er registreret i en anden medlemsstat.

    […] regler for handel og balancering og de godkendelser, som tilsynsmyndigheden i den medlemsstat, hvor gasleveringen finder sted, stiller krav om i henhold til artikel 7, stk. 2 . Med henblik herpå træffer medlemsstaterne alle nødvendige foranstaltninger til at sikre, at administrative procedurer ikke indebærer forskelsbehandling af leverandører, som allerede er registreret i en anden medlemsstat.

    Begrundelse

    Kravet om, at leverandørerne skal opfylde standarder i medlemsstaterne, garanterer forsyningssikkerheden for kunderne. Den resterende del af bestemmelsen sikrer, at disse standarder ikke er diskriminerende.

    Anbefalet ændring 8

    Artikel 26

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    […] faciliteterne til produktion af de vedvarende og kulstoffattige gasser er tilsluttet distributions- eller transmissionsnet.

    […] faciliteterne til produktion af de vedvarende og kulstoffattige gasser er tilsluttet distributions- eller transmissionsnet , såfremt de anses for at være gavnlige på baggrund af de nationale netudviklingsplaner i henhold til artikel 51 . Medlemsstaterne sørger for, at der er etableret de nødvendige mekanismer til at sikre en rimelig og forholdsmæssig fordeling af omkostningerne forbundet med tilslutningen til de nye anlæg, der producerer vedvarende og kulstoffattige gasser .

    Begrundelse

    Indførelsen af kompensationsmekanismer skal sikre, at omkostningerne ikke på urimelig vis væltes over på andre brugere af nettet, og at der er lige vilkår på markedet. Kun de faciliteter, der tilfører en klar merværdi, bør tilsluttes distributions- og transmissionsnettene, da der på langt sigt bør fokuseres på bæredygtig udvikling af vedvarende energi og navnlig elproduktion fra vedvarende energikilder.

    Anbefalet ændring 9

    Artikel 51, stk. 2, litra b)

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    b)

    indeholde alle de investeringer, der allerede er truffet afgørelse om, og identificere nye investeringer, der skal foretages de tre følgende år

    b)

    indeholde alle de investeringer, der allerede er truffet afgørelse om, og identificere nye investeringer, der skal foretages de tre følgende år , tillige med en detaljeret økonomisk analyse med bl.a. omkostningerne til etablering eller opgradering af eksisterende infrastruktur til kulstoffattige og vedvarende gasser og en angivelse af, om der findes potentielle finansieringsgab i forhold til konventionel naturgasinfrastruktur

    Begrundelse

    Langsigtet planlægning af udviklingen af infrastruktur til kulstoffattig og vedvarende gas skal omfatte en detaljeret omkostningsplanlægning. Hvis de detaljerede økonomiske spørgsmål udelukkende overlades til gastransmissionssystemoperatørerne og gasdistributionssystemoperatørerne, kan det blive vanskeligt at få gennemført investeringsmålene.

    Anbefalet ændring 10

    Artikel 72, stk. 4, litra f)

    (Nyt litra)

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

     

    f)

    at etablere reguleringsmæssige sandkasser til at indrømme målrettede og midlertidige undtagelser fra de nationale, regionale eller lokale lovgivningsrammer med henblik på innovative investeringer i kulstoffattige og vedvarende gasser. Formålet med at etablere et sådant reguleringsmæssigt testmiljø er at fremskynde investeringer i kulstoffattige og vedvarende gasser, især i medlemsstater, hvor sådanne investeringer ikke vil være fuldt ud forenelige med de eksisterende retlige og reguleringsmæssige rammer, og det vil kunne gøre det nemmere efterfølgende at tilpasse de reguleringsmæssige rammer til disse investeringer.

    Begrundelse

    Det anbefales, at der etableres reguleringsmæssige sandkasser, som kan indrømme midlertidige undtagelser fra de nationale, regionale eller lokale lovgivningsrammer med henblik på gennemførelse af innovative investeringer, hvortil der endnu ikke er udviklet de rette retlige rammer.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om det indre marked for vedvarende gas, naturgas og brint

    COM(2021) 804 final

    Anbefalet ændring 11

    Betragtning 42

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    […] Samtidig med at der sikres en harmoniseret tilgang til gaskvaliteten i grænseoverskridende sammenkoblingspunkter, bør medlemsstaternes fleksibilitet med hensyn til anvendelsen af gaskvalitetsstandarder i deres nationale naturgassystemer opretholdes.

    […] Samtidig med at der sikres en harmoniseret tilgang til gaskvaliteten i grænseoverskridende sammenkoblingspunkter, bør medlemsstaternes fleksibilitet med hensyn til anvendelsen af gaskvalitetsstandarder i deres nationale naturgassystemer opretholdes. Det vil være nødvendigt med oprindelsesgarantier for at tilvejebringe et stærkt integreret, interoperabelt og gennemsigtigt marked for kulstoffattige og vedvarende gasser, som vil udgøre en stadig større mængde i naturgassystemet. Formålet med sådanne garantier er at certificere kilden til gasproduktionen og det genererede CO2-fodaftryk med henblik på sikre, at producenter og slutkunder kan handle på en standardiseret måde, og at dokumentere de opnåede CO2-reduktioner.

    Begrundelse

    Uden oprindelsesgarantier vil det ikke være muligt at certificere en given gas' produktionskilde og CO2-fodaftryk, hvilket vil udgøre en hindring for gennemførelsen af klimapolitikker og ikkefinansiel rapportering.

    Anbefalet ændring 12

    Artikel 43, stk. 1, litra c)

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    c)

    redegøre for investeringsmangler, navnlig hvad den grænseoverskridende kapacitet angår.

    c)

    redegøre for investeringsmangler, navnlig hvad den grænseoverskridende kapacitet angår , og for systemsammenkoblinger med tredjelande, hvorfra der vil blive importeret kulstoffattige og vedvarende gasser for at dække Den Europæiske Unions samlede energibehov .

    Begrundelse

    Af hensyn til produktionskontinuiteten i industrisektorerne og EU's energisikkerhed på det nye marked for kulstoffattige og vedvarende gasser bør det vigtigste punkt i planlægningen være at sikre, at de nødvendige mængder brint importeres fra lande uden for EU for på en bæredygtig og sikker måde at dække EU's samlede energibehov.

    Anbefalet ændring 13

    Artikel 43, stk. 4

    (Nyt afsnit)

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

     

    4.     For at kunne fastlægge en korrekt, realistisk og gennemførlig EU-dækkende tiårig netudviklingsplan bør ACER, ENTSO for gas og ENTSO for elektricitet påbegynde en høringsproces med de nationale tilsynsmyndigheder om omkostningerne til etablering eller opgradering af infrastruktur til kulstoffattige og vedvarende gasser, så snart forordningen træder i kraft. Det er især relevant for den nøjagtige planlægning af kapital- og driftsudgifter til nye aktiver såsom brintterminaler, elektrolysatorer og brintnet.

    Begrundelse

    Se ovenfor.

    Anbefalet ændring 14

    Artikel 60, stk. 1, litra b)

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    b)

    investeringen bidrager til dekarboniseringen

    b)

    investeringen bidrager til dekarboniseringen og sikrer, at nyetableret naturgasinfrastruktur designes til at kunne håndtere vedvarende og kulstoffattige gasser, lige fra den tages i brug, så risikoen for fastlåsning minimeres

    Begrundelse

    Se ovenfor.

    Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om reduktion af metanemissioner i energisektoren og om ændring af forordning (EU) 2019/942

    COM(2021) 805 final

    Anbefalet ændring 15

    Artikel 3

    (Ny artikel)

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    Vurdering af vedvarende gaskilders langsigtede potentiale som basis for optimering af udviklingen af transmissions- og distributionssystemet

    1.     Medlemsstaterne har ansvaret for at vurdere produktionspotentialet for biometan på lokalt niveau i hele deres territorium som led i de nationale strategier for biogas og biometan. Denne vurdering foretages senest to år efter denne forordnings ikrafttræden. Den kan bygge på eksisterende vurderinger.

    2.     Det biomassepotentiale, der medtages i vurderingen, omfatter rå biomasse som defineret i artikel 2 i direktiv 2018/2001 (inkl. Bilag IX), og som opfylder EU's bæredygtighedskriterier.

    3.     I forbindelse med udarbejdelsen af vurderingen hører medlemsstaterne de relevante tilsynsmyndigheder og transmissions- og distributionssystemoperatører for at fastlægge:

    a)

    den territoriale enhed, hvori vurderingen af produktionskapaciteten skal foretages

    b)

    geografisk nærhed af det vurderede biomassepotentiale til eksisterende naturgasnet.

    4.     I forbindelse med udarbejdelsen af en vurdering eller udbygningen af en eksisterende vurdering og i forbindelse med de efterfølgende opdateringer hører medlemsstaterne de regionale og lokale myndigheder og transmissions- og distributionssystemoperatørerne. De kan også høre andre relevante organer.

    Begrundelse

    En vurdering af det langsigtede produktionspotentiale for biogas og biometan er en forudsætning for omkostningseffektiv planlægning af netforstærkninger for at kunne indføde stadig større mængder biometan i gasnettene.

    Anbefalet ændring 16

    Artikel 3, stk. 3

    (Nyt afsnit)

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

     

    3.     Den Europæiske Unions Agentur for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder (ACER) foretager sammen med de nationale tilsynsmyndigheder en detaljeret beregning af investerings- og driftsudgifterne til nedbringelse af metanemissioner i hver medlemsstat. Den første beregning skal foreligge senest den … [12 måneder efter datoen for denne forordnings ikrafttræden] og opdateres hvert tredje år. Beregningen af investerings- og driftsudgifterne udgør grundlaget for planlægningen af tarif- og finansieringspolitikken.

    Begrundelse

    I forbindelse med gennemførelsen af metanlækageanalyser, rapporteringen om metanemissioner og gennemførelsen af potentielle nye investeringer, som kan føre til nedbringelse af metanemissionerne, bør der tages højde for de systemiske omkostninger, som ikke må indebære en byrde for slutkunden eller en stigning i antallet af regioner med energifattigdom.

    Anbefalet ændring 17

    Artikel 10, stk. 4

    (Nyt afsnit)

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

     

    4.     Kommissionen fastlægger i samarbejde med det internationale observationsorgan for metanemissioner og ved hjælp af gennemførelsesretsakter en EU-dækkende metode til overvågning, rapportering og verifikation af metanemissioner med henblik på gennemførelsen af forpligtelserne i kapitel 3, 4 og 5 i denne forordning.

    Begrundelse

    For at kunne iværksætte en koordineret reduktionsindsats for metanemissioner er det nødvendigt at indføre en universel metode til overvågning, rapportering og verifikation, som gælder for hele sektoren, og sikrer, at udledere kan rapportere på en gennemsigtig og sammenlignelig måde.

    Anbefalet ændring 18

    Artikel 12, 14, 17, 18, 25, 26, 27, 28, 29

    Kommissionens forslag

    RU's ændringsforslag

    Artikel 12, 14, 17, 18, 25, 26, 27, 28, 29

    Forlængelse af de obligatoriske frister i artikel 12 med 12 måneder.

    Forlængelse af de obligatoriske frister i artikel 14 med 9 måneder.

    Forlængelse af de obligatoriske frister i artikel 17 med 9 måneder.

    Forlængelse af de obligatoriske frister i artikel 18 med 12 måneder.

    Forlængelse af de obligatoriske frister i artikel 25 med 12 måneder.

    Forlængelse af de obligatoriske frister i artikel 26 med 9 måneder.

    Forlængelse af de obligatoriske frister i artikel 27 med 9 måneder.

    Forlængelse af de obligatoriske frister i artikel 28 med 12 måneder.

    Forlængelse af de obligatoriske frister i artikel 29 med 12 måneder.

    II.   POLITISKE ANBEFALINGER

    DET EUROPÆISKE REGIONSUDVALG (RU)

    1.

    fremhæver behovet for at beskytte forbrugerne mod høje priser og garantere energiforsyningssikkerheden for dem. Dette er særligt vigtigt i den nuværende geopolitiske situation;

    2.

    mener, at Unionen for at nå målene i den europæiske grønne pagt og det ottende miljøhandlingsprogram og i overensstemmelse med Parisaftalen om klimaændringer bør udfase fossile brændstoffer, herunder naturgas, så hurtigt som muligt for at opnå en stærkt energieffektiv økonomi, der overvejende er baseret på vedvarende energi, og at der i den forbindelse også tages højde for energisikkerhedsspørgsmål. Der er derfor behov for hurtigt at etablere en fælles ramme for udfasning af naturgas;

    3.

    konstaterer, at udrulningen af en brintøkonomi direkte afhænger af en rettidig opførelse eller ombygning af brintinfrastruktur. For at kunne gennemføre mangesidede projekter og initiativer i et dynamisk miljø er der behov for en passende EU-retlig ramme, der kan sikre den nødvendige planlægningssikkerhed for investeringerne;

    4.

    understreger, at den stadig større udbredelse af dekarboniserede gasser ikke må indvirke på gaskvaliteten for slutkunderne;

    5.

    gør opmærksom på behovet for at foretage en analyse af omkostningerne til udviklingen af infrastruktur for at sikre en økonomisk forudsigelig energiomstilling. Der kan blive behov for yderligere undersøgelser af omkostningerne til udviklingen af infrastruktur til dekarboniserede gasser og for studier af virkningerne af denne omstilling i regionerne i den yderste periferi i lyset af deres særlige forhold, som er behørigt anerkendt i artikel 349 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde;

    6.

    henstiller til, at der ikke opføres strandede aktiver. Især bør nyopførte gasaktiver designes, så de i fremtiden kan medforbrænde eller fungere ved høje koncentrationer af dekarboniserede gasser;

    7.

    anbefaler, at der indføres reguleringsmæssige sandkasser for at sikre, at der udvikler sig et integreret marked for dekarboniserede gasser i mangel af tilstrækkelig sektorspecifik lovgivning på nationalt niveau;

    8.

    gør opmærksom på muligheden for at indføre oprindelsesgarantier for kulstoffattige og vedvarende gasser, hvilket vil sikre gennemsigtig handel på markedet;

    9.

    anbefaler, at der fastlægges en køreplan for import af dekarboniserede gasser til EU med henblik på at opretholde energisikkerheden og opfylde den fremtidige efterspørgsel;

    10.

    opfordrer til, at kompetenceområdet for ENTSO for gas udvides til at omfatte udvikling af et kulstoffattigt og vedvarende gasmarked, i stedet for at der oprettes en særlig ENNOH-organisation med henblik derpå;

    11.

    forholder sig kritisk over for de foreslåede strenge regler om vertikal og horisontal ejerskabsadskillelse af brintnet. Reglerne er i strid med målet om kortsigtede og omfattende investeringer i et brintnet, der bygges og drives effektivt fra de eksisterende naturgasnet. Udvalget opfordrer derfor til, at de fastlagte krav til adskillelse af elektricitet og gas opretholdes, navnlig i distributionsnettet for brint. Udvalget gør opmærksom på muligheden for at gøre gastransmissionssystemoperatørerne ansvarlige for udviklingen af brinttransmissionsnettet. En udskillelse af brinttransmissionssystemoperatøren i et særskilt selskab, der er uafhængigt af gastransmissionssystemoperatøren, vil ikke nødvendigvis gavne farten i energiomstillingen;

    12.

    opfordrer til, at der udvikles en substratbasis for biogas og biometan. Det bliver vigtigt at garantere forsyningen af organisk brændsel, hvis potentialet i regionerne for disse gasser skal kunne udnyttes mest muligt. Udvalget opfordrer samtidig til, at dyrkningen af planter, der udelukkende anvendes i biogasanlæg, samt opførelsen af biogasanlæg, der er afhængige af opretholdelse af storstilet husdyrbrug, udelukkes;

    13.

    opfordrer til en vurdering af det langsigtede potentiale for produktion af biogas og biometan på regionalt niveau. Dette vil kunne bruges som grundlag for at identificere mulighederne for udvikling af et økosystem for dekarboniseret gas i de enkelte regioner;

    14.

    anbefaler, at der fastlægges en fælles metode til overvågning af metanemissioner, som vil gøre det muligt at iværksætte en koordineret indsats for at reducere metanemissionerne i EU;

    15.

    gør opmærksom på, at metan kun undtagelsesvist og i en overgangsperiode kan anvendes som brændsel til kraftvarmeenheder;

    16.

    anbefaler, at man tager højde for omkostningerne forbundet med bestræbelserne på at reducere metanemissionerne i EU. Kommissionen bør tage højde for de nødvendige omkostninger for medlemsstaterne og planlægge støttemidler, der kommer slutbrugerne direkte til gode, navnlig i mindre udviklede regioner og i regioner med et stort behov for opvarmning;

    17.

    opfordrer til, at EU-lovgivningen fuldt ud anerkender og støtter brugen af biogas, også inden for transport, for at mindske emissionerne fra et livscyklusperspektiv. I øjeblikket anerkendes produktionen af biogas, men ikke anvendelsen heraf inden for transport, som bæredygtige aktiviteter i EU's taksonomi for bæredygtige aktiviteter;

    18.

    påpeger, at der er forskel på, hvilke beføjelser lokale og regionale myndigheder i Den Europæiske Union har, og at beslutningstagningen bør foregå på det myndighedsniveau, hvor den er mest effektiv. Udvalget mener, at de pågældende lovgivningsforslag er i overensstemmelse med nærhedsprincippet og proportionalitetsprincippet.

    Bruxelles, den 12. oktober 2022.

    Vasco ALVES CORDEIRO

    Formand for Det Europæiske Regionsudvalg


    Top