EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52020PC0360

Forslag til RÅDETS DIREKTIV om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår identifikation af afgiftspligtige personer i Nordirland

COM/2020/360 final

Bruxelles, den 7.8.2020

COM(2020) 360 final

2020/0165(CNS)

Forslag til

RÅDETS DIREKTIV

om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår identifikation af afgiftspligtige personer i Nordirland


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

Forslagets begrundelse og formål

Det Forenede Kongerige trådte den 31. januar 2020 ud af Den Europæiske Union (EU). I henhold til udtrædelsesaftalen 1 er landet nu et tredjeland i forhold til EU.

EU og Det Forenede Kongerige er imidlertid blevet enige om en overgangsperiode frem til udgangen af 2020, hvor bl.a. EU's momslovgivning fortsat finder anvendelse i Det Forenede Kongerige 2 .

Fra og med den 1. januar 2021 finder EU's momslovgivning ikke længere anvendelse på Det Forenede Kongerige. Imidlertid vil Nordirland på grundlag af protokollen om Irland/Nordirland 3 (herefter "protokollen"), som er en del af udtrædelsesaftalen, fortsat være omfattet af EU's momslovgivning for så vidt angår varer for at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland. Hvad angår tjenesteydelser betragtes Nordirland til gengæld sammen med resten af Det Forenede Kongerige som værende uden for EU.

Dette fører uundgåeligt til et dobbelt eller blandet momssystem i Nordirland, hvor leveringer, erhvervelser inden for Fællesskabet og import af varer, som finder sted i Nordirland, i henhold til reglerne for stedet for afgiftspligtige transaktioner som fastsat i afsnit V i momsdirektivet 4 er omfattet af de harmoniserede EU-regler, mens leveringer af tjenesteydelser, som finder sted på det samme område, ikke er omfattet af EU's momssystem.

For at EU's momssystem kan fungere korrekt, er det vigtigt, at afgiftspligtige personer, der foretager levering af varer i Nordirland (herunder også såkaldt levering inden for Fællesskabet) eller erhvervelse af varer inden for Fællesskabet (også foretaget af ikke-afgiftspligtige juridiske personer) som anført i artikel 214, er momsregistreret efter EU-reglerne. Dette er også nødvendigt for at sikre, at de valgfrie særordninger for afgiftspligtige personer, der leverer tjenesteydelser til ikke-afgiftspligtige personer eller foretager fjernsalg af varer, fungerer korrekt.

I den henseende er det vigtigt, at disse afgiftspligtige personer (og efter omstændighederne ikke-afgiftspligtige juridiske personer) registreres i Nordirland med et særskilt EU-momsregistreringsnummer, der udstedes efter EU-reglerne og adskiller sig fra et eventuelt britisk momsregistreringsnummer (begyndende med "GB"), som udstedes efter britisk lovgivning. EU-momsregistreringsnummeret vil muligvis skulle udstedes i tillæg til det momsregistreringsnummer, der anvendes i Det Forenede Kongerige, f.eks. i det tilfælde hvor en virksomhed foretager levering af både varer og tjenesteydelser i Nordirland.

For virksomhederne, og navnlig dem, der handler med varer til og fra Nordirland, bør det være tydeligt og let gennemskueligt, hvilke regler der finder anvendelse, dvs. om det er dem, der gælder i EU, eller dem, der gælder i Det Forenede Kongerige. EU-momsregistreringsnummeret spiller en vigtig i rolle i EU's momssystem, dels ved berettigelse af fritagelse af såkaldte leveringer inden for Fællesskabet (gennem VIES-systemet) eller bestemmelse af den gældende tilbagebetalingsprocedure (EU-systemet for tilbagebetaling af moms 5 eller trettende direktiv 6 ), dels i forbindelse med momsgruppering, trekantstransaktioner og kædetransaktioner ("mellemhandlere"), konsignationsaftaler, "toldprocedure 42" eller "sikkerhedsnettet" (stedet for erhvervelse inden for Fællesskabet i den medlemsstat, der har udstedt momsregistreringsnummeret).

Det foreslås derfor, at momsregistreringsnumre, der udstedes i Nordirland, indledes med det særlige præfiks "XI". Der er behov for et nyt specifikt præfiks, fordi Nordirland ikke har sin egen ISO-kode 3166 alpha 2, der i henhold til momsdirektivets artikel 215 anvendes til fastsættelse af præfikset for momsregistreringsnumre i EU. Ifølge ISO-reglerne kan der anvendes X-koder for områder, der ikke har deres egne koder; koden "XI" er derfor det logiske valg.

Det bemærkes, at selv om der i henhold til momsdirektivets artikel 214 er en generel pligt til at identificere afgiftspligtige personer (og efter omstændighederne ikke-afgiftspligtige juridiske personer), er der med forbehold af betingelserne i momsdirektivets artikel 272 også mulighed for at fritage visse afgiftspligtige personer for denne og andre forpligtelser. Det Forenede Kongerige kunne således vælge at begrænse identifikationen ved at anvende det særlige præfiks for de erhvervsdrivende i Nordirland, der rent faktisk beskæftiger sig med handel af varer inden for EU, men ikke for eksempelvis de virksomheder, der alene foretager indenlandske leveringer.

Som allerede nævnt er momsregistreringsnummeret (med det korrekte landepræfiks) vigtigt for samhandelen i EU. Et gyldigt momsregistreringsnummer med det korrekte præfiks er nu en væsentlig betingelse for at anvende fritagelsen i momsdirektivets artikel 138 for såkaldte leveringer af varer inden for Fællesskabet. Det er også nødvendigt, for at ansøgere kan få adgang til EU-systemet for tilbagebetaling af moms.

Sammenhæng med de gældende regler på samme område

Den foreslåede anvendelse af "XI"-koden er i overensstemmelse med den påtænkte anvendelse til told- og afgiftsformål i Nordirland.

Sammenhæng med Unionens politik på andre områder

Forslaget er i overensstemmelse med den overordnede gennemførelse af protokollen med hensyn til at sikre en rettidig og velordnet forberedelse af Nordirlands særlige stilling efter Det Forenede Kongeriges udtræden af EU.

2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

Retsgrundlag

Direktivet ændrer momsdirektivet på grundlag af artikel 113 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde. I henhold til denne artikel vedtager Rådet, der træffer afgørelse med enstemmighed efter en særlig lovgivningsprocedure og efter høring af Europa-Parlamentet og Det Økonomiske og Sociale Udvalg, bestemmelser om harmonisering af medlemsstaternes regler vedrørende indirekte skatter.

Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

I overensstemmelse med nærhedsprincippet (artikel 5, stk. 3, i traktaten om Den Europæiske Union) kan der kun handles på EU-niveau, hvis de påtænkte mål ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne alene og bedre kan gennemføres på EU-plan på grund af omfanget eller virkningerne af den foreslåede handling.

Momsordninger vedrørende Nordirland kan i sagens natur ikke vedtages af de enkelte medlemsstater. Desuden er moms harmoniseret på EU-plan, og ethvert tiltag til at indføre en særlig kode for Nordirland til anvendelse i EU's momssystem kræver derfor et forslag fra Kommissionen om ændring af momsdirektivet.

Proportionalitetsprincippet

Hvad angår indførelsen af en særlig kode for Nordirland er dette forslag i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, dvs. det går ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå målene i traktaterne, navnlig hvad angår et velfungerende indre marked efter Det Forenede Kongeriges udtrædelse af EU. Ligesom under nærhedsprincippet kan medlemsstaterne ikke behandle de praktiske aspekter af Nordirlands særlige situation for så vidt angår EU's momssystem uden et forslag om ændring af momsdirektivet.

Valg af retsakt

Forslaget er et direktiv om ændring af momsdirektivet.

4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

Forslaget har ingen negative virkninger for EU's budget.

I den forbindelse bemærkes det, at indtægter fra transaktioner, som der skal betales afgift af i Nordirland, i henhold til protokollens artikel 8, stk. 2, ikke overføres til Unionen.

2020/0165 (CNS)

Forslag til

RÅDETS DIREKTIV

om ændring af direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem for så vidt angår identifikation af afgiftspligtige personer i Nordirland

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 113, sammenholdt med artikel 131 i aftalen om Det Forenede Konerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab 7 ,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet 8 ,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg 9 ,

efter en særlig lovgivningsprocedure, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Det Forenede Kongerige udtrådte af Den Europæiske Union den 31. januar 2020 på grundlag aftalen om Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab ("udtrædelsesaftalen"). Udtrædelsesaftalen fastsætter en overgangsperiode, der slutter den 31. december 2020. Indtil da finder EU-lovgivningen om merværdiafgift ("EU's momslovgivning") fortsat anvendelse på og i Det Forenede Kongerige. Efter overgangsperioden vil EU's momslovgivning ikke længere finde anvendelse på eller i Det Forenede Kongerige.

(2)I henhold til artikel 8 i protokollen om Irland/Nordirland ("protokollen"), som er en del af udtrædelsesaftalen, finder EU's momslovgivning efter overgangsperioden fortsat anvendelse i Nordirland 10 for så vidt angår varer for at undgå en hård grænse mellem Irland og Nordirland.

(3)Derfor vil afgiftspligtige personer og visse ikke-afgiftspligtige juridiske personer være omfattet af EU's momslovgivning i forbindelse med varetransaktioner i Nordirland, mens de vil være omfattet britisk momslovgivning i forbindelse med alle andre transaktioner i Det Forenede Kongerige, også for så vidt angår Nordirland.

(4)For at EU's momssystem kan fungere korrekt, er det vigtigt, at der udstedes et særskilt momsregistreringsnummer til alle afgiftspligtige personer, som foretager levering af varer i Nordirland eller erhvervelse af varer inden for Fællesskabet (også foretaget af ikke-afgiftspligtige juridiske personer) som anført i artikel 214, stk. 1, litra a), b) eller c), i Rådets direktiv 2006/112/EF 11 , samt til afgiftspligtige personer med henblik på anvendelsen af de valgfrie særordninger for afgiftspligtige personer, der leverer tjenesteydelser til ikke-afgiftspligtige personer eller foretager fjernsalg af varer.

(5)Derfor bør der indføres et særligt momsregistreringsnummer med et specifikt præfiks i Nordirland, således at der kan skelnes mellem på den ene side afgiftspligtige personer og ikke-afgiftspligtige juridiske personer, som foretager varetransaktioner i Nordirland, der er omfattet af EU's momslovgivning, og på den anden side personer, der udfører andre transaktioner, for hvilke de er momsregistreret i Det Forenede Kongerige.

(6)Præfikserne for momsregistreringsnumre i Unionen er som hovedregel baseret på ISO-kode 3166 alpha 2 for lande. Nordirland har ingen specifik kode i dette system, men ifølge ISO-reglerne kan der anvendes X-koder for områder, der ikke har deres egne koder. Der bør derfor indføres en kode "XI" for Nordirland.

(7)Direktiv 2006/112/EF bør derfor ændres —

VEDTAGET DETTE DIREKTIV:

Artikel 1

I artikel 215 i direktiv 2006/112/EF indsættes følgende som stk. 3:

"Præfikset "XI" anvendes for Nordirland."

Artikel 2

1.Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv senest den 31. december 2020. De meddeler straks Kommissionen teksten til disse love og bestemmelser.

Disse love og bestemmelser skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. Medlemsstaterne fastsætter de nærmere regler for henvisningen og træffer bestemmelse om affattelsen af den nævnte oplysning.

2.Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de vigtigste nationale retsforskrifter, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.

Artikel 3

Dette direktiv træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 4

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

   På Rådets vegne

   Formand

(1)    Aftale om Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Den Europæiske Union og Det Europæiske Atomenergifællesskab (EUT C 384 I af 12.11.2019, s. 1).
(2)    Jf. artikel 126 og 127 i udtrædelsesaftalen.
(3)    EUT C 384 I af 12.11.2019, s. 92.
(4)    Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1).
(5)    Rådets direktiv 2008/9/EF af 12. februar 2008 om detaljerede regler for tilbagebetaling af moms i henhold til direktiv 2006/112/EF til afgiftspligtige personer, der ikke er etableret i tilbagebetalingsmedlemsstaten, men i en anden medlemsstat (EUT L 44 af 20.2.2008, s. 23).
(6)    Rådets trettende direktiv 86/560/EØF af 17. november 1986 om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter — foranstaltninger til tilbagebetaling af merværdiafgift til afgiftspligtige personer, der ikke er etableret på Fællesskabets område (EFT L 326 af 21.11.1986, s. 40).
(7)    EUT L 29 af 31.1.2020, s. 7.
(8)    EUT C af , s. .
(9)    EUT C af , s. .
(10)    Forudsat at der gives demokratisk samtykke, jf. artikel 18 i protokollen, til fortsat at anvende protokollens artikel 8.
(11)    Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1).
Top