EUROPA-KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 2.4.2020
COM(2020) 175 final
2020/0056(NLE)
Forslag til
RÅDETS FORORDNING
om aktivering af nødhjælp i henhold til Rådets forordning (EU) 2016/369 af 15. marts 2016 og om ændring af bestemmelserne heri som følge af covid-19-udbruddet
BEGRUNDELSE
1.BAGGRUND FOR FORSLAGET
•Forslagets begrundelse og formål
Covid-19-pandemien fører til et hidtil uset tab af menneskeliv i Den Europæiske Union og er årsag til uhørte trængsler for Europas befolkning. Medlemsstaterne vedtager ekstraordinære foranstaltninger, der indskrænker de personlige frihedsrettigheder, for at begrænse tabet af menneskeliv og dæmme op for spredningen af virusset. Som følge heraf forstyrres den økonomiske aktivitet, hvilket medfører knaphed på likviditet og en alvorlig forværring af de økonomiske aktørers finansielle situation.
Medlemsstaternes sundhedssystemer er under ekstremt pres som følge af den hurtige spredning af virusset og det store antal patienter, der har brug for hospitalsindlæggelse. Alle medlemsstaterne er tvunget til at øge udgifterne til deres sundhedssystemer for at dække de stigende behov i forbindelse med covid-19-pandemien, samtidig med at de leverer vigtige lægelige ydelser til alle andre patienter. Samtidig skal EU-landene afsætte menneskelige ressourcer til at finde frem til og anskaffe det særdeles nødvendige medicinske udstyr og de dertil knyttede medicinske produkter og sikre rettidig levering heraf.
Selv om situationen i de forskellige medlemsstater i øjeblikket er forskellig, udvikler den sig hurtigt, hvilket med al tydelighed viser, at Den Europæiske Union som helhed er ramt, og at der er behov for en kollektiv, koordineret og hurtig indsats for at bekæmpe spredningen af virusset effektivt og afbøde dets virkning så hurtigt som muligt. En effektiv håndtering af denne usædvanlige situation kræver en samordnet strategi af forskellige foranstaltninger, navnlig med henblik på at beskytte menneskers liv, forebygge og lindre menneskelig lidelse og værne om den menneskelige værdighed.
En koordineret indsats på EU-plan vil gøre det muligt både at imødegå den nuværende krise og at sikre en passende reaktion efterfølgende, bl.a. gennem:
–en mere omfattende og hurtigere lageropbygning og koordinering af distributionen af vigtige ressourcer i hele Europa
–opfyldelse af transportbehovet for værnemidler, som skal importeres fra internationale partnere, samt transport i hele EU
–grænseoverskridende transport af patienter i nød til hospitaler, der kan tilbyde ledig kapacitet
–grænseoverskridende samarbejde for at lette presset på sundhedssystemerne i de hårdest ramte regioner i EU
–centraliseret indkøb og distribution af vigtige lægemidler og vigtigt medicinsk udstyr til hospitaler og nødforsyninger af værnemidler til hospitalspersonale såsom åndedrætsværn, respiratorer, personlige værnemidler, genbrugelige masker, medicin, behandlings- og laboratorieudstyr og desinfektionsmidler
–forøgelse og omlægning af produktionskapaciteten i EU's virksomheder for at sikre hurtig fremstilling og anvendelse af udstyr og materiel, der er nødvendigt for hurtigt at afhjælpe manglen på vigtigt medicinsk udstyr og vigtige lægemidler
–forøgelse af sundhedsfaciliteterne og -ressourcerne, herunder midlertidige og semipermanente felthospitaler og støtte til omdannelse af faciliteter
–forøgelse af fremstillingen af testkit og støtte til indkøb af vigtige basisstoffer
–fremme af en hurtig udvikling af medicin og forsøgsmetoder
–udvikling, indkøb og distribution af forsyninger til forsøg (testkit, reagenser og hardware).
De foranstaltninger, der er fastsat bestemmelser om inden for rammerne af EU-civilbeskyttelsesmekanismen/rescEU, investeringsinitiativet som reaktion på coronavirusset til mobilisering af de europæiske struktur- og investeringsfonde og andre EU-instrumenter, bidrager i en vis udstrækning til at afhjælpe den aktuelle folkesundhedskrise. Udfordringens omfang og rækkevidde kræver imidlertid en større indsats, der især er rettet mod EU's sundhedssektor. Derfor foreslår Kommissionen at mobilisere nødhjælpsinstrumentet, således at EU udstyres med en mere omfattende værktøjskasse, der står mål med den nuværende covid-19-pandemis omfang.
I lyset af ovenstående bør støtte i henhold til forordningen om nødhjælp (2016/369) aktiveres hurtigst muligt. Dette vil gøre det muligt for Unionen at træffe foranstaltninger til at forebygge og afbøde alvorlige følgevirkninger i en eller flere medlemsstater og til på en koordineret måde at imødekomme behovene i forbindelse med covid-19-katastrofen ved at supplere den bistand, der ydes gennem andre EU-instrumenter.
Forordningen om nødhjælp er et konkret middel til at udtrykke solidaritet på EU-plan ved at inddrage borgerne og civilsamfundet i bekæmpelsen af krisen. Hvad angår udgifter, indeholder retsakten bestemmelser, der gør det muligt at inddrage NGO'er og internationale organisationer samt regionale og nationale myndigheder (f.eks. sundhedssektoren). Hvad angår indtægter, indeholder den bestemmelser om ikke alene yderligere bidrag fra medlemsstaterne, men også donationer fra enkeltpersoner, fonde og endda crowdfunding. Kommissionen overvejer at iværksætte alle de tiltag, der er nødvendige for en hurtig opkrævning af bidrag og donationer.
•Sammenhæng med de gældende regler på samme område
Under hensyntagen til ovenstående overvejelser foreslår Kommissionen at aktivere den nødhjælp, der ydes i henhold til artikel 2 i forordning (EU) 2016/369, og at ændre nogle af bestemmelserne heri for at imødekomme de særlige behov i forbindelse med covid-19-udbruddet. Kommissionen foreslår navnlig:
–aktivering af EU-hjælpen fra den 1. februar 2020 og for en periode på to år
–udvidelse af rækken af støtteberettigede foranstaltninger og støtteberettigede gennemførelsespartnere i lyset af bredden i de foranstaltninger, der er nødvendige for at håndtere covid-19-krisen, og en yderligere præcisering af de støtteberettigede omkostninger
–anvendelse af forordningen med tilbagevirkende kraft fra den 1. februar 2020 og støtteberettigelse for relevante foranstaltninger fra denne dato med henblik på at sikre ligebehandling af medlemsstaterne
–forlænget frist for indgåelse af retlige forpligtelser for at sikre fleksibilitet i gennemførelsen af nødhjælp
–mulighed for, at Kommissionen kan yde nødhjælp til medlemsstaterne for at imødekomme deres behov i forbindelse med covid-19-pandemien, herunder gennem fælles udbud og centraliseret indkøb på medlemsstaternes vegne.
De koordinerede tiltag og foranstaltninger, som den foreslåede forordning giver mulighed for, vil supplere den støtte, der ydes i henhold til andre EU-instrumenter.
•Sammenhæng med Unionens politik på andre områder:
Forslaget om at aktivere nødhjælpsinstrumentet er en del af den pakke af EU-foranstaltninger, der iværksættes som reaktion på den nuværende covid-19-pandemi. Disse foranstaltninger er baseret på en koordineret og ambitiøs målsætning om at anvende de disponible midler på EU's budget på den mest effektive måde, herunder investeringsinitiativet som reaktion på coronavirusset, den foreslåede udvidelse af anvendelsesområdet for Den Europæiske Unions Solidaritetsfond til at omfatte folkesundhedskriser, udnyttelsen af alle muligheder i henhold til finansielle instrumenter og EFSI-budgetgarantien for at styrke investeringsstøtten (f.eks. programmet for virksomheders konkurrenceevne og SMV'er — COSME — og InnovFin garantien til SMV'er under Horisont 2020-programmet).
Dette forslag supplerer alle ovennævnte foranstaltninger.
2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET
•Retsgrundlag
Som anført ovenfor er covid-19-pandemien en pludselig og usædvanlig begivenhed, der har en voldsom og ødelæggende indvirkning på medlemsstaternes finanser, økonomi og sundhedssystemer. Denne EU-indsats er nødvendig, hvis der skal reageres på den nuværende covid-19-krise i en ånd af solidaritet. Det er derfor i henhold til artikel 122, stk. 1, i TEUF, at Unionen vedtager de påtænkte foranstaltninger og den koordinerede indsats med henblik på at imødegå de opståede alvorlige vanskeligheder.
•Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)
Aktiveringen af nødhjælpsinstrumentet til bekæmpelse af covid-19 i EU bygger på nærhedsprincippet. På grund af den globale dimension af covid-19-pandemien, de omfattende økonomiske og sociale følger og den store belastning af sundhedssystemerne i alle medlemsstaterne er EU bedre placeret end medlemsstaterne alene med hensyn til at håndtere krisen på en helhedsorienteret og koordineret måde.
Kun en koordineret indsats, der er motiveret af en ånd af solidaritet mellem medlemsstaterne, kan sikre, at spredningen af covid-19 standses effektivt og hurtigt, at katastrofens konsekvenser begrænses mest muligt, og at eftervirkningerne heraf afhjælpes for at undgå en genopblussen. På grund af det presserende behov for at mobilisere ressourcer i tilstrækkeligt omfang og indsætte dem i alle EU-medlemsstater på grundlag af deres behov er det nødvendigt, at EU handler i samarbejde med alle medlemsstater, der er ramt af covid-19-pandemien.
•Proportionalitetsprincippet
EU's mobilisering og brug af alle de ressourcer, der er nødvendige for at begrænse udbredelsen af covid-19, vil i høj grad bidrage til at øge indsatsen for at beskytte menneskeliv, menneskers sundhed og den menneskelige værdighed og til igen at sætte gang i medlemsstaternes økonomier. I betragtning af de hidtil usete konsekvenser af covid-19 for alle EU's borgere og alle sektorer i økonomien samt behovet for en hurtig og effektiv indsats går forslaget ikke videre, end hvad der er nødvendigt for at nå de mål, der er fastsat i den nuværende forordning.
•Valg af retsakt
Under hensyntagen til covid-19-pandemiens dimensioner og omfanget af dens sociale, økonomiske og finansielle følger finder Kommissionen det hensigtsmæssigt at vedtage en forordning, som har et bredt anvendelsesområde og gælder umiddelbart. Dette er ensbetydende med en hurtig, ensartet og EU-dækkende mekanisme for finansiel bistand.
3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER
•Høringer af interesserede parter
På grund af det presserende behov for at udarbejde forslaget, således at Rådet kan vedtage det i tide, har der ikke kunnet gennemføres en høring af de berørte parter.
•Ekspertbistand
Ikke relevant.
•Konsekvensanalyse
På grund af forslagets hastende karakter blev der ikke foretaget nogen konsekvensanalyse.
•Målrettet regulering og forenkling
Ikke relevant.
•Grundlæggende rettigheder
Ikke relevant.
4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET
Der foreslås en bevilling på 2,7 mia. EUR for 2020 i form af støtte til finansiering af foranstaltninger under det genaktiverede nødhjælpsinstrument. Finansieringskilderne er yderligere beskrevet i finansieringsoversigten til forslaget og afspejlet i forslaget til ændringsbudget nr. 2/2020.
Der kan ydes supplerende finansiering afhængigt af udviklingen i krisen og de relaterede behov, som ikke kan dækkes af andre instrumenter.
5.ANDRE FORHOLD
Ikke relevant.
2020/0056 (NLE)
Forslag til
RÅDETS FORORDNING
om aktivering af nødhjælp i henhold til Rådets forordning (EU) 2016/369 af 15. marts 2016 og om ændring af bestemmelserne heri som følge af covid-19-udbruddet
RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —
under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 122, stk. 1,
under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og
ud fra følgende betragtninger:
(1)Covid-19-krisen, som den 11. marts 2020 blev erklæret for en pandemi af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), har på dramatisk vis påvirket samfundet og økonomien i Den Europæiske Union og krævet, at medlemsstaterne vedtager en række ekstraordinære foranstaltninger.
(2)Ud over de økonomiske og sociale konsekvenser er medlemsstaternes sundhedssystemer hårdt belastet af krisen. Alle medlemsstaterne står over for en øget efterspørgsel efter navnlig medicinsk udstyr og medicinske produkter, vigtige offentlige tjenesteydelser og kapacitet til at fremstille sådant materiel.
(3)Der er behov for hurtige og forskelligartede foranstaltninger, for at Unionen som helhed kan håndtere krisen i en ånd af solidaritet under de vanskelige forhold, som den hurtige spredning af virusset har skabt. Sådanne foranstaltninger bør navnlig tage sigte på at redde liv, forebygge og lindre menneskelige lidelser og værne om den menneskelige værdighed, hvor end behovet opstår som følge af den nuværende covid-19-krise.
(4)Covid-19-udbruddets art og konsekvenserne heraf er storstilede og tværnationale og kræver derfor en omfattende indsats. De foranstaltninger, der er fastsat bestemmelser om inden for rammerne af EU-civilbeskyttelsesmekanismen ("rescEU"), der blev oprettet ved Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse nr. 1313/2013/EU, og andre eksisterende EU-instrumenter, er begrænsede i omfang og giver derfor ikke mulighed for en tilstrækkelig indsats eller gør det ikke muligt på effektiv vis at imødegå de store konsekvenser af covid-19-krisen i Unionen.
(5)Det er derfor nødvendigt at aktivere nødhjælpen i henhold til Rådets forordning (EU) 2016/369.
(6)For at opnå den fleksibilitet, der er nødvendig for at sikre en langvarig koordineret indsats under uforudsete omstændigheder, således som det er tilfældet med covid-19-krisen, f.eks. forsyning med medicinsk udstyr og lægemidler, genopretningsforanstaltninger og relevant medicinsk forskning, er det nødvendigt at sikre, at de budgetmæssige forpligtelser, der er indgået i aktiveringsperioden, kan anvendes til at indgå retlige forpligtelser i hele aktiveringsperioden, uden at dette berører de almindelige finansielle regler vedrørende Unionens almindelige budget, der er fastsat i artikel 114, stk. 2, i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046. Omkostningerne i forbindelse med sådanne retlige forpligtelser bør være støtteberettigede i hele gennemførelsesperioden.
(7)For at sikre ligebehandling og lige vilkår for alle medlemsstater er det også nødvendigt at gøre det muligt at lade omkostningerne være støtteberettigede med tilbagevirkende kraft fra datoen for aktiveringen af hjælpen, herunder også for allerede afsluttede foranstaltninger, forudsat at de blev iværksat efter den dato.
(8)For at bevare den subsidiære karakter af nødhjælpen i medfør af forordning (EU) 2016/369 bør en sådan hjælp først og fremmest være et supplement til enhver bistand, der ydes i henhold til andre EU-instrumenter.
(9)I forbindelse med covid-19-krisen er det blevet indlysende, at det er nødvendigt at udvide anvendelsesområdet for forordning (EU) 2016/369 med henblik på at yde finansiering til dækning af presserende behov for medicinsk udstyr og materiel såsom respiratorer og værnemidler, kemiske forsyninger til forsøg, omkostninger til udvikling, fremstilling og distribution af medicin, andre varer og andet materiel. Det bør også gøres muligt at finansiere tiltag, der skal støtte den indsats, der er nødvendig for at opnå godkendelse af brugen af lægemidler og medicinsk udstyr.
(10)For at mindske den akutte belastning af sundhedspersonalet og de offentlige ressourcer som følge af manglende kapacitet til at levere væsentlige offentlige tjenesteydelser og for at opretholde sundhedssystemernes levedygtighed bør en midlertidig styrkelse og udveksling af sundhedspersonale samt behandling af patienter fra andre medlemsstater støttes finansielt eller med organisatoriske midler.
(11)Sundhedspersonale og logistikmedarbejdere bør tilbydes uddannelse også med henblik på bekæmpelse af forfalskning af forsyninger til sundhedssektoren.
(12)I lyset af de storstilede konsekvenser af covid-19-krisen kræves der et hurtigt og omfattende engagement fra alle relevante partnere, herunder offentlige myndigheder, leverandører af offentlig og privat primær sundhedspleje samt offentlige og private hospitaler og plejehjem. Der er behov for aktiviteter, der letter presset på sundhedsinfrastrukturen og støtter grupper af sårbare personer, der er udsat for risici.
(13)For at håndtere forsyningsknapheden bør kapaciteten til at fremstille vigtige lægemidler og vigtig medicinsk udstyr såsom medicin, diagnosticeringstest, laboratorieudstyr, værnemidler m.m. støttes, og der bør ydes finansiering til opretholdelse af et lager af disse.
(14)Supplerende eller alternative forsøgsmetoder for at øge kapaciteten og relevant medicinsk forskning bør støttes med finansielle og/eller organisatoriske midler.
(15)De ordregivende myndigheder i medlemsstaterne står over for betydelige retlige og praktiske vanskeligheder i forbindelse med indkøb af varer og tjenesteydelser i nødsituationer. For at gøre det muligt for de ordregivende myndigheder at få størst mulig fordel af det indre markeds potentiale for så vidt angår stordriftsfordele og risiko- og resultatdeling er det yderst vigtigt at udvide Kommissionens muligheder for at købe varer eller tjenesteydelser på medlemsstaternes vegne. Kommissionen bør kunne gennemføre de relevante udbudsprocedurer. Hvis en ordregivende myndighed i en medlemsstat gennemfører bestemte dele af proceduren, f.eks. fornyet indkaldelse af bud i forbindelse med en rammeaftale eller tildeling af individuelle kontrakter på grundlag af et dynamisk indkøbssystem, skal den ordregivende myndighed fortsat være ansvarlig for de dele, den gennemfører.
(16)I nødsituationer, hvor det er nødvendigt, at Kommissionen og en eller flere ordregivende myndigheder i medlemsstaterne foretager fælles indkøb, bør det være muligt for medlemsstaterne fuldt ud at erhverve, leje eller lease den i fællesskab indkøbte kapacitet.
(17)Kommissionen bør have tilladelse til at købe, oplagre, videresælge eller donere varer og tjenesteydelser, herunder udlejningsydelser, til medlemsstaterne eller partnerorganisationer valgt af Kommissionen.
(18)Forordning (EU) 2016/369 bør derfor ændres.
(19)Som følge af situationen i forbindelse med covid-19-krisen er det nødvendigt, at denne forordning træder i kraft så hurtigt som muligt.
(20)For at sikre ligebehandling og lige vilkår for alle medlemsstater og sikre dækning, uanset hvornår udbruddet skete i hver enkelt medlemsstat, er det nødvendigt at anvende denne forordning fra den 1. februar 2020 —
VEDTAGET DENNE FORORDNING:
Artikel 1
Nødhjælp i henhold til forordning (EU) 2016/369 aktiveres hermed til finansiering af de udgifter, der er nødvendige for at håndtere covid-19-pandemien, i perioden fra den 1. februar 2020 til den 31. januar 2022.
Artikel 2
Uanset og med forbehold af artikel 114, stk. 2, i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 dækker de samlede budgetmæssige forpligtelser, der giver anledning til udgifter til hjælp i henhold til denne forordning, alle omkostninger, som følger af de dertil svarende retlige forpligtelser, der indgås indtil udløbet af den aktiveringsperiode, der er omhandlet i artikel 1.
Udgifter er støtteberettigede fra datoen for aktiveringen af den i artikel 1 omhandlede hjælp.
Uanset artikel 193, stk. 3, i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 kan der ydes tilskud til foranstaltninger, der allerede er afsluttet inden datoen for denne forordnings ikrafttræden, forudsat at de pågældende foranstaltninger blev iværksat efter datoen for den i artikel 1 omhandlede aktivering.
Artikel 3
I forordning (EU) 2016/369 foretages følgende ændringer:
(1)Artikel 3 og 4 affattes således:
"Artikel 3
Støtteberettigede foranstaltninger
1. I henhold til denne forordning ydes der behovsbaseret nødhjælp, der supplerer de berørte medlemsstaters indsats, med det formål at beskytte liv, forebygge og lindre menneskelige lidelser og værne om den menneskelige værdighed, hvor dette behov måtte opstå som følge af en katastrofe, jf. artikel 1, stk. 1. Med forbehold af aktiveringsfristen, jf. artikel 2, stk. 1, kan der også ydes hjælp til imødekommelse af behov i tiden efter en katastrofe eller for at forhindre en genopblussen heraf.
2. Nødhjælp som omhandlet i stk. 1 kan omfatte humanitære bistandsforanstaltninger, som er berettigede til finansiel støtte fra Unionen i henhold til artikel 2, 3 og 4 i forordning (EF) nr. 1257/96, og kan således omfatte bistands-, nødhjælps- og, såfremt det er nødvendigt, beskyttelsesforanstaltninger med henblik på at beskytte og bevare menneskeliv ved katastrofer eller i tiden umiddelbart derefter. Nødhjælp kan også indebære finansiering af andre udgifter med direkte tilknytning til gennemførelsen af nødhjælp i henhold til denne forordning. Hjælpen kan navnlig anvendes til finansiering af de foranstaltninger, der er fastsat i bilag 1.
3. Med forbehold af stk. 4 tildeles og gennemføres nødhjælp ydet i henhold til denne forordning i overensstemmelse med de grundlæggende humanitære principper om medmenneskelighed, neutralitet, upartiskhed og uafhængighed.
4. De foranstaltninger, der er omhandlet i stk. 2, gennemføres af Kommissionen eller af partnerorganisationer, der udvælges af Kommissionen. Som partnerorganisationer kan Kommissionen navnlig vælge ikkestatslige organisationer, medlemsstaternes særlige tjenester, nationale myndigheder og andre offentlige organer, internationale organisationer og deres agenturer samt, hvis det er hensigtsmæssigt og nødvendigt for gennemførelsen af en foranstaltning, andre organisationer og enheder, der har den fornødne ekspertise eller har aktiviteter i de sektorer, der er relevante for katastrofenødhjælp såsom private tjenesteudbydere, udstyrsproducenter samt videnskabsfolk og forskningsinstitutioner. I den forbindelse opretholder Kommissionen et tæt samarbejde med den berørte medlemsstat.
Artikel 4
Former for finansiel bistand og gennemførelsesprocedurer
1. Kommissionen gennemfører Unionens finansielle støtte i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) 2018/1046. Navnlig gennemføres EU-finansiering af hjælpeforanstaltninger i henhold til nærværende forordning ved direkte eller indirekte forvaltning i overensstemmelse med nævnte forordnings artikel 62, stk. 1, litra a) og c).
2. Nødhjælp ydet i henhold til denne forordning finansieres over Unionens almindelige budget og gennem eventuelle bidrag fra medlemsstater og andre offentlige eller private donorer, som udgør eksterne formålsbestemte indtægter i overensstemmelse med artikel 21, stk. 5, i forordning (EU, Euratom) 2018/1046.
3. EU-finansiering af hjælpeforanstaltninger i henhold til denne forordning, som skal gennemføres ved direkte forvaltning, kan tildeles direkte af Kommissionen uden indkaldelses af forslag, i overensstemmelse med artikel 195, i forordning (EU, Euratom) 2018/1046. Kommissionen kan med henblik herpå indgå rammekontrakter for partnerskaber eller gøre brug af eksisterende rammekontrakter for partnerskaber indgået i henhold til forordning (EF) nr. 1257/96.
4. Når Kommissionen gennemfører nødhjælpsforanstaltninger via ikkestatslige organisationer, anses kriterierne for finansiel og operationel kapacitet for opfyldt, såfremt der mellem den pågældende organisation og Kommissionen foreligger en gældende rammekontrakt for partnerskab, som er indgået i henhold til forordning (EF) nr. 1257/96.
5. Der kan i henhold til denne forordning ydes nødhjælp i følgende former:
a) fælles udbud med medlemsstaterne som omhandlet i artikel 165, stk. 2, i forordning (EU, Euratom) 2018/1046, hvor medlemsstaterne fuldt ud kan erhverve, leje eller lease den kapacitet, der indkøbes i fællesskab
b) udbud gennemført af Kommissionen på vegne af medlemsstaterne på grundlag af en aftale mellem Kommissionen og medlemsstaterne
c) udbud gennemført af Kommissionen med denne som engrosled, der køber, oplagrer og videresælger eller donerer varer og tjenesteydelser, herunder udlejningsydelser, til medlemsstaterne eller partnerorganisationer valgt af Kommissionen.
6. I tilfælde af en udbudsprocedure som omhandlet i stk. 5, litra b), indgås de efterfølgende kontrakter på en af følgende måder:
a) af Kommissionen, idet tjenesteydelserne eller varerne udføres for eller leveres til medlemsstaterne eller partnerorganisationer valgt af Kommissionen
b) af de deltagende medlemsstater, idet de direkte erhverver, lejer eller leaser de kapacitet, som Kommissionen har indkøbt til dem.
7. I tilfælde af udbudsprocedurer som omhandlet i stk. 5, litra b) og c), følger Kommissionen reglerne i forordning (EU, Euratom) 2018/1046 i forbindelse med sine egne indkøb."
(2)Artikel 5, stk. 1 og 2, affattes således:
"1. EU-finansiering kan anvendes til at dække alle nødvendige direkte omkostninger med henblik på at gennemføre de støtteberettigede foranstaltninger, der er fastsat i artikel 3, herunder indkøb, forberedelse, indsamling, transport, lagring og distribution af varer og tjenester i forbindelse med disse foranstaltninger, samt investeringsomkostninger i forbindelse med foranstaltninger eller projekter, der er direkte knyttet til opfyldelsen af målene for den nødhjælp, der aktiveres i overensstemmelse med denne forordning .
2. Partnerorganisationernes indirekte omkostninger kan også dækkes i overensstemmelse med forordning (EU, Euratom) 2018/1046. "
(3)Følgende bilag 1 tilføjes:
"BILAG 1
Støtteberettigede foranstaltninger
Følgende foranstaltninger kan finansieres i tilfælde af pandemier, som har omfattende følger:
a) midlertidig forstærkning af sundhedspersonalet, udveksling af sundhedspersonale, værtskab for udenlandske patienter eller anden form for gensidig hjælp
b) indretning af midlertidige sundhedsfaciliteter og midlertidig udvidelse af eksisterende sundhedsfaciliteter for at lette presset på eksisterende strukturer og øge den samlede kapacitet på sundhedsområdet
c) aktiviteter til støtte for administration af storstilet anvendelse af medicinske undersøgelser og forberedelse af de nødvendige videnskabelige undersøgelsesstrategier og -protokoller
d) oprettelse af midlertidige karantænefaciliteter og andre passende foranstaltninger ved Unionens grænser
e) udvikling, fremstilling eller indkøb og distribution af lægemidler og medicinsk udstyr
f) forøgelse og omlægning af kapacitet til fremstilling af lægemidler og medicinsk udstyr som omhandlet i litra e) til afhjælpning af forsyningsknaphed
g) opretholdelse af beholdningen af lægemidler og medicinsk udstyr som omhandlet i litra e) og sikring af adgangen hertil
h) om nødvendigt, tiltag, der skal støtte den indsats, der er nødvendig for at opnå godkendelse af brugen af lægemidler og medicinsk udstyr som omhandlet i litra e)
j) foranstaltninger til udvikling af hensigtsmæssige metoder til at følge udviklingen i epidemien og resultaterne af de foranstaltninger, der er truffet for at afhjælpe den
k) tilrettelæggelse af kliniske ad hoc-forsøg med potentielle behandlinger eller diagnosemetoder i overensstemmelse med de forsøgsnormer, der er vedtaget på EU-plan
l) videnskabelig validering af lægemidler og medicinsk udstyr, herunder potentielle nye forsøgsmetoder.
Ovenstående liste er ikke udtømmende."
Artikel 3
Ikrafttræden
Denne forordning træder i kraft på dagen for offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.
Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.
Udfærdiget i Bruxelles, den […].
FINANSIERINGSOVERSIGT
1.FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME
1.1.Forslagets/initiativets betegnelse
1.2.Berørt(e) politikområde(r) inden for ABM/ABB-strukturen
1.3.Forslagets/initiativets art
1.4.Mål
1.5.Forslagets/initiativets begrundelse
1.6.Varighed og finansielle virkninger
1.7.Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)
2.FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER
2.1.Bestemmelser om kontrol og rapportering
2.2.Forvaltnings- og kontrolsystem
2.3.Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder
3.FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER
3.1.Berørt(e) udgiftspost(er) på budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme
3.2.Anslåede virkninger for udgifterne
3.2.1.Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne
3.2.2.Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne
3.2.3.Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne
3.2.4.Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme
3.2.5.Tredjemands bidrag til finansieringen
3.3.Anslåede virkninger for indtægterne
FINANSIERINGSOVERSIGT
1.FORSLAGETS/INITIATIVETS RAMME
1.1.Forslagets/initiativets betegnelse
Forslag til Rådets forordning om aktivering af nødhjælp i henhold til Rådets forordning (EU) 2016/369 af 15. marts 2016 og om ændring af bestemmelserne heri som følge af covid-19-udbruddet
1.2.Berørt(e) politikområde(r) inden for ABM/ABB-strukturen
Migration og indre anliggender (titel 18 i Den Europæiske Unions almindelige budget, sektion 3 Kommissionen)
1.3.Forslagets/initiativets art
X Forslaget/initiativet vedrører en ny foranstaltning
◻ Forslaget/initiativet vedrører en ny foranstaltning som opfølgning på et pilotprojekt/en forberedende foranstaltning
◻ Forslaget/initiativet vedrører en forlængelse af en eksisterende foranstaltning
◻ Forslaget/initiativet vedrører en omlægning af en foranstaltning til en ny foranstaltning
1.4.Mål
1.4.1.Det eller de af Kommissionens flerårige strategiske mål, som forslaget/initiativet vedrører
Der kan ydes nødhjælp i henhold til forordning (EU) 2016/369 i tilfælde af en igangværende eller potentiel naturkatastrofe eller menneskeskabt katastrofe, hvis katastrofens ekstraordinære omfang og virkninger er sådan, at de har alvorlige og vidtspændende humanitære konsekvenser i en eller flere medlemsstater, og kun under ekstraordinære omstændigheder, hvor intet andet instrument, der er til rådighed for medlemsstaterne og Unionen, er tilstrækkeligt.
Aktivering af nødhjælpen i henhold til Rådets forordning (EU) 2016/369 bør bidrage direkte til at beskytte de grundlæggende rettigheder for de personer, som ville drage fordel af tiltagene ved at modtage finansiel bistand som led i aktiveringen, herunder beskyttelse af den menneskelige værdighed, retten til livet og retten til respekt for menneskets integritet (artikel 1, 2 og 3 i EU's charter om grundlæggende rettigheder).
Formålet med denne rådsforordning er at fastsætte foranstaltninger til at afhjælpe de akutte og ekstraordinære humanitære behov i medlemsstaterne som følge af spredningen af svært akut luftvejssyndrom coronavirus 2 (sars-CoV-2) og den relaterede sygdom (covid-19), som af Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er blevet karakteriseret som en folkesundhedskrise af international betydning og en global pandemi. Alle EU's medlemsstater (samt EØS-landene og Det Forenede Kongerige) er berørt.
1.4.2.Specifikke mål og berørte ABM/ABB-aktiviteter
Specifikt mål
At yde nødhjælp i Unionen med henblik på at afhjælpe akutte humanitære behov i form af støtte til medlemsstaterne, bistand og nødhjælp samt, hvor det er nødvendigt, operationer til at redde og beskytte liv.
Dette initiativ vil være et konkret tegn på solidaritet i Unionen.
1.4.3.Forventede resultater og virkninger
Angiv, hvilke virkninger forslaget/initiativet forventes at få for modtagerne/målgruppen.
Forslaget vil sætte Den Europæiske Union i stand til inden for sit område at afhjælpe akutte humanitære behov blandt EU-borgere og personer med bopæl i EU som følge af covid-19-udbruddet.
Navnlig træffes der foranstaltninger med henblik på transport af udstyr, tilrådighedsstillelse af midlertidige hospitaler og lægehold, specialiserede hospitaler til covidpatienter, lægemidler og medicinsk udstyr (herunder respiratorer, personlige værnemidler, diagnostisk udstyr og terapeutika), mobile lægehold og transport af covid- og ikke-covidpatienter.
Nødhjælp vil blive ydet i overensstemmelse med de grundlæggende humanitære principper om medmenneskelighed, neutralitet, upartiskhed og uafhængighed.
1.4.4.Virknings- og resultatindikatorer
Angiv indikatorerne til kontrol af forslagets/initiativets gennemførelse.
Antallet af personer, der modtager nødhjælp i Unionen i absolutte tal og, hvis det foreligger, i procent af alle dem, der har behov for bistand.
Antallet af midlertidige hospitaler og lægehold, mobile lægehold.
Mængden af lægemidler og medicinsk udstyr, der stilles til rådighed (i absolutte tal og, hvis det foreligger, i procent af det samlede behov).
1.5.Forslagets/initiativets begrundelse
1.5.1.Behov, der skal opfyldes på kort eller lang sigt
Forslaget til Rådets forordning skal supplere de eksisterende EU-instrumenter og retsgrundlag og navnlig sikre mere målrettet nødhjælp til personer i Unionen med henblik på at afhjælpe akutte humanitære behov som følge af covid-19-udbruddet i medlemsstaterne. Det er nødvendigt at yde nødhjælp i Den Europæiske Union, hvis omfanget og virkningerne er så omfattende, at det har alvorlige og vidtspændende humanitære konsekvenser.
1.5.2.Merværdien ved en indsats fra EU's side
Foranstaltninger, der træffes af de berørte medlemsstater, herunder med finansiel støtte fra Unionen, der skal stilles til rådighed under andre EU-instrumenter, synes ikke at være i stand til på effektiv vis at kunne afhjælpe de folkesundhedsmæssige humanitære konsekvenser af udbruddet i Unionen, navnlig i lyset af den tidsramme, inden for hvilken en sådan finansiel støtte fra Unionen kan stilles til rådighed.
Eftersom betingelserne i artikel 1 i Rådets forordning (EU) 2016/369 er opfyldt, bør Rådet aktivere nødhjælp i henhold til forordningen som følge af covid-19-udbruddet.
Erfaringer fra lignende foranstaltninger
Rådets forordning om ydelse af nødhjælp i Unionen blev vedtaget af Rådet den 15. marts 2016. Nødhjælpsinstrumentet blev aktiveret i 2016 for at klare den store tilstrømning af flygtninge og migranter i Grækenland, der skabte en humanitær nødsituation.
I overensstemmelse med artikel 8, stk. 2, i Rådets forordning (EU) 2016/369 forelagde Kommissionen i marts 2019 Rådet en evaluering af anvendelsen af forordningen. Evalueringen var positiv og medførte, at forordningen forblev i kraft, selv om den blev inaktiveret, og der ikke blev foreslået nogen ændringer heraf.
1.5.3.Erfaringer fra lignende foranstaltninger
Finansieringen af dette initiativ kræver en ændring af FFR-forordningen.
Unionen sigter gennem sin EU-civilbeskyttelsesmekanisme ("EU-mekanismen") mod at styrke samarbejdet mellem Unionen og medlemsstaterne og at fremme koordineringen på civilbeskyttelsesområdet for at gøre forebyggelsen, beredskabet og indsatsen i tilfælde af naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer mere effektiv. EU-mekanismen kan aktiveres af medlemsstaterne i tilfælde af naturkatastrofer og menneskeskabte katastrofer, herunder akutte sundhedsmæssige krisesituationer i Unionen.
Arbejdet med at opbygge rescEU-kapaciteter er stadig i gang for så vidt angår aktiver med direkte relevans for de kriser, som forslaget om aktivering vedrører.
Selv om der ikke er tvivl om, at enhver ydelse af støtte under den foreslåede aktivering nødvendigvis vil være et supplement til enhver bistand, der ydes gennem mekanismen, vil det derfor være yderst usandsynligt, at bistand, der ydes derunder, er af et sådant omfang, at den vil kunne anses for at være tilstrækkelig til på effektiv vis at kunne afhjælpe de folkesundhedsmæssige humanitære konsekvenser af udbruddet i Unionen. Foranstaltninger under civilbeskyttelsesmekanismen og nødhjælpsinstrumentet supplerer derfor hinanden.
Nødhjælp i henhold til Rådets forordning (EU) 2016/369 kan anses for at være tilnærmelsesvis lig med den type bistand, der skal ydes i henhold til Rådets forordning (EF) nr. 1257/96 af 20. juni 1996 om humanitær bistand, i det omfang den tjener til at yde nødhjælp for at opfylde behovene hos personer, der berørt af katastrofer. Rådets forordning (EF) nr. 1247/96 kan imidlertid kun anvendes til at finansiere humanitære bistandsaktioner uden for Unionen og kan derfor ikke erstatte Rådets forordning (EU) 2016/369 i tilfælde af katastrofer inden for Unionen.
1.5.4.Sammenhæng med andre relevante instrumenter og eventuel synergivirkning
Alle mulige omfordelinger er udtømt i den nuværende situation i forbindelse med covid-19-udbruddet. Omfanget af covid-19-udbruddet i medlemsstaterne og de potentielle relaterede behov berettiger anvendelsen af særlige instrumenter som fastsat i FFR-forordningen.
1.6.Varighed og finansielle virkninger
X Forslag af begrænset varighed
–i kraft fra datoen for vedtagelsen for en periode på 24 måneder ("aktiveringsperioden"); foranstaltninger, der får økonomisk støtte i henhold til forordning (EU) 2016/369 som en del af denne aktivering, kan have en gennemførelsesperiode, der udløber efter udløbet af aktiveringsperioden, forudsat at en sådan gennemførelsesperiode ikke slutter mere end 24 måneder efter udløbet af aktiveringsperioden.
–Finansielle virkninger: 2020 for forpligtelsesbevillinger og fra 2020 til 2023 for betalingsbevillinger.
1.7.Påtænkt(e) forvaltningsmetode(r)
X Direkte forvaltning ved Kommissionen
–X i dens tjenestegrene, herunder ved dens personale i EU's delegationer
–◻
i gennemførelsesorganer
◻ Delt forvaltning i samarbejde med medlemsstaterne
X Indirekte forvaltning ved at overlade budgetgennemførelsesopgaver til:
–◻ tredjelande eller organer, som tredjelande har udpeget
–X internationale organisationer og deres organer (angives nærmere)
–◻ Den Europæiske Investeringsbank og Den Europæiske Investeringsfond
–◻ de organer, der er omhandlet i finansforordningens artikel 208 og 209
–X offentligretlige organer
–X privatretlige organer, der har fået overdraget samfundsopgaver, forudsat at de stiller tilstrækkelige finansielle garantier
–◻ privatretlige organer, undergivet lovgivningen i en medlemsstat, som har fået overdraget gennemførelsen af et offentlig-privat partnerskab, og som stiller tilstrækkelige finansielle garantier
–◻ personer, der har fået overdraget gennemførelsen af specifikke aktioner i den fælles udenrigs- og sikkerhedspolitik i henhold til afsnit V i traktaten om Den Europæiske Union, og som er udpeget i den relevante basisretsakt
–Hvis der angives flere forvaltningsmetoder, gives der en nærmere forklaring i afsnittet "Bemærkninger".
Bemærkninger
2.FORVALTNINGSFORANSTALTNINGER
2.1.Bestemmelser om kontrol og rapportering
Angiv hyppighed og betingelser.
Foranstaltninger, der får økonomisk støtte efter dette forslag, overvåges jævnligt.
Kommissionen udarbejder 3 år efter forordningens ikrafttræden en efterfølgende evalueringsrapport og forelægger den for Rådet.
2.2.Forvaltnings- og kontrolsystem
2.2.1.Konstaterede risici
Gennemførelsen vil ske ved hjælp af foranstaltninger, der gennemføres af udvalgte partnerorganisationer, herunder NGO'er, FN og FN-agenturer, internationale organisationer og specialiserede agenturer i medlemsstaterne gennem direkte og indirekte forvaltning. Visse aktiviteter kan ved hjælp af specifikke foranstaltninger gennemføres af andre organisationer gennem direkte forvaltning, hvis det er nødvendigt. Denne struktur anses for at være den mest hensigtsmæssige til at nå instrumentets mål, idet der fuldt ud tages hensyn til principperne om sparsommelighed, produktivitet og bedst mulig værdi for pengene.
For aktiviteter, der i høj grad minder om humanitære bistandsaktiviteter, vil de betalingsvilkår, der gælder for instrumentet for humanitær bistand og EU's civilbeskyttelsesmekanisme i forbindelse med både direkte og indirekte forvaltning, finde anvendelse, da de har vist sig at være tilstrækkelige.
2.2.2.Oplysninger om det interne kontrolsystem
Europa-Kommissionens nuværende interne kontrolsystem sikrer, at de midler, der er til rådighed under EU-mekanismen, anvendes korrekt og i overensstemmelse med den relevante lovgivning.
Det nuværende system er opbygget således:
1. Det interne kontrolteam i den ansvarlige tjenestegren (Generaldirektoratet for Civilbeskyttelse og Humanitære Bistandsforanstaltninger på Europæisk Plan/GD ECHO) lægger fokus på overholdelsen af de administrative procedurer og den gældende lovgivning. Til dette formål anvendes Kommissionens interne kontrolsystem. Andre af Kommissionens tjenestegrene, der er involveret i gennemførelsen af instrumentet, vil følge samme kontrolramme.
2. Eksterne revisorer foretager regelmæssig revision af de tilskud og kontrakter, som vil blive tildelt under dette instrument, og disse revisioner indarbejdes fuldt ud i de årlige revisionsplaner.
3. Eksterne evaluatorer evaluerer de overordnede aktiviteter.
Trufne foranstaltninger kan blive revideret af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og af Revisionsretten.
For så vidt angår tilsyn med og overvågning af aktiviteter, der i høj grad minder om humanitære bistandsaktiviteter, vil den omfattende erfaring, som er erhvervet ved gennemførelsen af instrumentet for humanitær bistand og EU's civilbeskyttelsesmekanisme i forbindelse med både direkte og indirekte forvaltning, blive anvendt.
2.2.3.Anslåede omkostninger og fordele ved kontrollen samt forventet fejlrisiko
Som referencepunkt udgør de anslåede omkostninger i forbindelse med GD ECHO's kontrolstrategi 0,3 % af den indirekte forvaltning i 2018-budgettet og 0,5 % af den direkte forvaltning i 2018-budgettet. De centrale elementer i denne indikator er:
— de samlede personaleomkostninger til GD ECHO's eksperter på stedet samt personaleomkostninger relateret til de finansielle og operationelle enheder ganget med den anslåede tid, der er afsat til kvalitetssikring, kontrol og overvågning
— de samlede ressourcer i GD ECHO's eksterne revisionssektor, der går til revision og kontrol.
I betragtning af de lave omkostninger ved en sådan kontrol og de kvantificerbare (korrektioner og inddrivelser) og ikkekvantificerbare (kontrollernes afskrækkende og kvalitetssikrende virkning) fordele relateret hertil finder Kommissionen, at de kvantificerbare og ikkekvantificerbare fordele ved kontrol langt overgår de begrænsede omkostninger forbundet hermed.
Med hensyn til de bemyndigede enheder, der gennemfører EU-finansieringen under indirekte forvaltning, bidrager Kommissionen med op til 7 % af deres støtteberettigede indirekte omkostninger for at sikre tilsyn med og forvaltning af EU-finansieringen.
Det stemmer overens med Kommissionens indberettede årlige restfejlprocent på 0,5 % i 2018 for Generaldirektoratet for Humanitær Bistand og Civilbeskyttelse.
2.3.Foranstaltninger til forebyggelse af svig og uregelmæssigheder
Angiv eksisterende eller påtænkte forebyggelses- og beskyttelsesforanstaltninger.
Som referencepunkt benyttes GD ECHO's strategi for bekæmpelse af svig, der er i overensstemmelse med Kommissionens strategi for bekæmpelse af svig, for at sikre:
— at GD ECHO's interne kontroller med relation til bekæmpelse af svig er i fuld overensstemmelse med Kommissionens strategi for bekæmpelse af svig
— at GD ECHO's tilgang til risikostyring af svig er gearet til at identificere områder med risiko for svig og til at reagere hensigtsmæssigt herpå.
De systemer, der benyttes ved anvendelse af EU-midler i tredjelande, gør det muligt at indhente relevante data til brug for risikostyringen af svig (f.eks. konstatering af dobbeltfinansiering)
Når det er nødvendigt, kan der nedsættes netværksgrupper og indføres hensigtsmæssige IT-redskaber, der er specielt egnede til at analysere tilfælde af svig i relation til sektoren.
3.FORSLAGETS/INITIATIVETS ANSLÅEDE FINANSIELLE VIRKNINGER
3.1.Berørt(e) udgiftspost(er) på budgettet og udgiftsområde(r) i den flerårige finansielle ramme
·Eksisterende udgiftsposter på budgettet
I samme rækkefølge som udgiftsområderne i den flerårige finansielle ramme og budgetposterne.
Udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme
|
Budgetpost
|
Udgiftens art
|
Bidrag
|
|
Nummer
|
OB/IOB
|
fra EFTAlande
|
fra kandidatlande
|
fra tredjelande
|
iht. finansforordningens artikel 21, stk. 2, litra b)
|
3
|
18 01 04 05 Udgifter til støttefunktioner til nødhjælp i Unionen
|
IOB
|
NEJ
|
NEJ
|
NEJ
|
NEJ
|
3
|
18 07 01 Instrumentet for nødhjælp i Unionen
|
OB
|
NEJ
|
NEJ
|
NEJ
|
NEJ
|
·Der er ikke søgt om nogen nye budgetposter
3.2.Anslåede virkninger for udgifterne
3.2.1.Sammenfatning af de anslåede virkninger for udgifterne
i mio. EUR (tre decimaler)
Udgiftsområde i den flerårige finansielle
ramme
|
3
|
Sikkerhed og medborgerskab
|
GD: ECHO
|
Year
2020
|
Year
2021
|
Year
2022
|
Year
2023
|
I ALT
|
•Aktionsbevillinger
|
|
|
|
|
|
18 07 01
|
Forpligtelser
|
(1)
|
2 646,000
|
-
|
-
|
-
|
2 646,000
|
|
Betalinger
|
(2)
|
1 326,000
|
790,000
|
265,000
|
265,000
|
2 646,000
|
Administrationsbevillinger finansieret
over bevillingsrammen for særprogrammer
|
|
|
|
|
|
18 01 04 05
|
|
(3)
|
54,000
|
-
|
-
|
-
|
54,000
|
Bevillinger I ALT
til GD ECHO
|
Forpligtelser
|
= 1 + 1a + 3
|
2 700,000
|
-
|
-
|
-
|
2 700,000
|
|
Betalinger
|
= 2 + 2a
+3
|
1 380,000
|
790,000
|
265,000
|
265,000
|
2 700,000
|
• Aktionsbevillinger I ALT
|
Forpligtelser
|
(4)
|
2 646,000
|
-
|
-
|
-
|
2 646,000
|
|
Betalinger
|
(5)
|
1 326,000
|
790,000
|
265,000
|
265,000
|
2 646,000
|
• Administrationsbevillinger finansieret over bevillingsrammen for særprogrammer I ALT
|
(6)
|
54,000
|
-
|
-
|
-
|
54,000
|
Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE 3
i den flerårige finansielle ramme
|
Forpligtelser
|
=4+ 6
|
2 700,000
|
-
|
-
|
-
|
2 700,000
|
|
Betalinger
|
=5+ 6
|
1 380,000
|
790,000
|
265,000
|
265,000
|
2 700,000
|
Udgiftsområde i den flerårige finansielle
ramme
|
5
|
"Administration"
|
i mio. EUR (tre decimaler)
|
|
|
Year
2020
|
Year
2021
|
Year
2022
|
Year
2023
|
I ALT
|
Kommissionen
|
• Menneskelige ressourcer
|
2,700
|
2,700
|
1,550
|
1,150
|
8,100
|
• Andre administrationsudgifter
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
Kommissionen I ALT
|
Bevillinger
|
2,700
|
2,700
|
1,550
|
1,150
|
8,100
|
Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE 5
i den flerårige finansielle ramme
|
(Forpligtelser i alt = betalinger i alt)
|
2,700
|
2,700
|
1,550
|
1,150
|
8,100
|
i mio. EUR (tre decimaler)
|
|
|
Year
2020
|
Year
2021
|
Year
2022
|
Year
2023
|
I ALT
|
Bevillinger I ALT
under UDGIFTSOMRÅDE 1-5
i den flerårige finansielle ramme
|
Forpligtelser
|
2 702,700
|
2,700
|
1,550
|
1,150
|
2 708,100
|
|
Betalinger
|
1 382,700
|
792,700
|
266,550
|
266,150
|
2 708,100
|
3.2.2.Anslåede virkninger for aktionsbevillingerne
–◻
Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af aktionsbevillinger
–X
Forslaget/initiativet medfører anvendelse af aktionsbevillinger som anført herunder:
Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (tre decimaler)
Der angives mål og resultater⇩
|
|
Year
2020
|
Year
2021
|
I ALT
|
|
RESULTATER
|
|
Resultaternes gnsntl. omkostninger
|
Antal
|
Omkostninger
|
Antal
|
Omkostninger
|
Antal resultater i alt
|
Omkostninger i alt
|
SPECIFIKT MÅL:
|
Transport af udstyr
|
1
|
80
|
80
|
20
|
20
|
100
|
100
|
Midlertidige hospitaler og lægehold
|
10
|
9,6
|
96
|
2,4
|
24
|
12
|
120
|
Hospitaler med speciale i covid
|
100
|
8
|
800
|
2
|
200
|
10
|
1 000
|
Lægemidler og medicinsk udstyr (respiratorer)
|
0,018
|
14 000
|
252
|
3 500
|
63
|
17 500
|
315
|
Lægemidler og medicinsk udstyr (andet)
|
0,002
|
428 000
|
856
|
107 000
|
214
|
535 000
|
1 070
|
Mobile lægehold
|
0,04
|
800
|
32
|
200
|
8
|
1 000
|
40
|
Subtotal for specifikt mål nr. 1
|
442 898
|
2 116
|
110 724
|
529
|
553 622
|
2 645
|
I ALT
|
442 898
|
2 116
|
110 724
|
529
|
553 622
|
2 645
|
3.2.3.Anslåede virkninger for administrationsbevillingerne
3.2.3.1.Resumé
–◻
Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af administrationsbevillinger
–X
Forslaget/initiativet medfører anvendelse af administrationsbevillinger som anført herunder:
i mio. EUR (tre decimaler)
|
Year
2020
|
Year
2021
|
Year
2022
|
Year
2023
|
I ALT
|
HEADING 5
i den flerårige finansielle ramme
|
|
|
|
|
|
Menneskelige ressourcer
|
2,700
|
2,700
|
1,550
|
1,150
|
8,100
|
Andre administrationsudgifter
|
|
|
|
|
|
Subtotal HEADING 5
i den flerårige finansielle ramme
|
2,700
|
2,700
|
1,550
|
1,150
|
8,100
|
Outside HEADING 5
i den flerårige finansielle ramme
|
|
|
|
|
|
Menneskelige ressourcer
|
|
|
|
|
|
Other expenditure
af administrativ art
|
54,000
|
-
|
-
|
-
|
54,000
|
Subtotal
uden for UDGIFTSOMRÅDE 5
of the multiannual financial framework
|
|
|
|
|
|
I ALT
|
56,700
|
2,700
|
1,550
|
1,150
|
62,100
|
Bevillingerne til menneskelige ressourcer og andre administrationsudgifter vil blive dækket ved hjælp af de bevillinger, der i forvejen er afsat til generaldirektoratets forvaltning af aktionen, og/eller ved intern omfordeling i generaldirektoratet, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles det ansvarlige generaldirektorat i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.
3.2.3.2.Anslået behov for menneskelige ressourcer
–◻
Forslaget/initiativet medfører ikke anvendelse af menneskelige ressourcer
–X
Forslaget/initiativet medfører anvendelse af menneskelige ressourcer som anført herunder:
Overslag angives i årsværk
|
Year
2020
|
Year
2021
|
År 2022
|
År 2013
|
•
Stillinger i stillingsfortegnelsen (tjenestemænd og midlertidigt ansatte)
|
XX 01 01 01 (i hovedsædet og i Kommissionens repræsentationskontorer)
|
10
|
10
|
5
|
5
|
XX 01 01 02 (i delegationer)
|
|
|
|
|
XX 01 05 01/11/21 (indirekte forskning)
|
|
|
|
|
10 01 05 01/11 (direkte forskning)
|
|
|
|
|
Eksternt personale (i årsværk)
|
XX 01 02 01 (KA, UNE, V under den samlede bevillingsramme)
|
15
|
15
|
10
|
5
|
XX 01 02 02 (KA, LA, UNE, V og JMD i delegationerne)
|
|
|
|
|
XX 01 04 yy
|
- i hovedsædet
|
|
|
|
|
|
- i delegationer
|
|
|
|
|
XX 01 05 02/12/22 (KA, UNE, V – indirekte forskning)
|
|
|
|
|
10 01 05 02/12 (KA, UNE, V – direkte forskning)
|
|
|
|
|
Andre budgetposter (skal angives)
|
|
|
|
|
I ALT
|
25
|
25
|
15
|
10
|
XX angiver det berørte politikområde eller budgetafsnit.
Personalebehovet vil blive dækket ved hjælp af det personale, som generaldirektoraterne allerede har afsat til aktionen, og/eller interne rokader i generaldirektoraterne, eventuelt suppleret med yderligere bevillinger, som tildeles de ansvarlige generaldirektorater i forbindelse med den årlige tildelingsprocedure under hensyntagen til de budgetmæssige begrænsninger.
Opgavebeskrivelse:
Tjenestemænd og midlertidigt ansatte
|
|
Eksternt personale
|
|
3.2.4.Forenelighed med indeværende flerårige finansielle ramme
–◻
Forslaget/initiativet er foreneligt med indeværende flerårige finansielle ramme
–◻
Forslaget/initiativet kræver omlægning af det relevante udgiftsområde i den flerårige finansielle ramme
–X
Forslaget/initiativet kræver anvendelse af den uudnyttede margen under det relevante udgiftsområde i FFR og/eller anvendelse af særlige instrumenter eller revision af den flerårige finansielle ramme.
Da der ikke er nogen margen og plads til omfordeling under udgiftsområde 3 i FFR, foreslår Kommissionen sideløbende med dette initiativ:
•
at ændre FFR-forordningen med henblik på at fjerne begrænsningerne i anvendelsesområdet for den samlede margen for forpligtelser og anvende det resterende beløb under dette instrument til dette initiativ (i forslaget til ændringsbudget nr. 2/2020)
•
at mobilisere det resterende beløb vedrørende fleksibilitetsinstrumentet
•
at mobilisere margenen til uforudsete udgifter i forbindelse med differencen.
3.2.5.Tredjemands bidrag til finansieringen
–X Forslaget/initiativet indeholder ikke bestemmelser om samfinansiering med tredjemand.
–◻
Forslaget/initiativet indeholder bestemmelser om samfinansiering, jf. følgende overslag:
Bevillinger i mio. EUR (tre decimaler)
|
Year
n
|
Year
n+1
|
Year
n+2
|
Year
n+3
|
Der indsættes flere år, hvis virkningerne varer længere (jf. punkt 1.6)
|
I alt
|
Angiv organ, som deltager i samfinansieringen
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Samfinansierede bevillinger I ALT
|
|
|
|
|
|
|
|
|
3.3.Anslåede virkninger for indtægterne
–X
Forslaget/initiativet har ingen finansielle virkninger for indtægterne
–◻
Forslaget/initiativet har følgende finansielle virkninger:
–◻
for egne indtægter
–◻
for diverse indtægter