EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52019AE0450

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles regler til sikring af basal konnektivitet i vejgodstransporten med henblik på Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Unionen (COM(2018) 895 final — 2018/0436 (COD))

EESC 2019/00450

EUT C 190 af 5.6.2019, p. 48–51 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

5.6.2019   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 190/48


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om fælles regler til sikring af basal konnektivitet i vejgodstransporten med henblik på Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirlands udtræden af Unionen

(COM(2018) 895 final — 2018/0436 (COD))

(2019/C 190/08)

Hovedordfører: Raymond HENCKS

Anmodning om udtalelse

Europa-Parlamentet, 14.1.

Rådet for Den Europæiske Union, 14.1.2019

Retsgrundlag

Artikel 91, stk. 1, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde

Kompetence

Sektionen for Transport, Energi, Infrastruktur og Informationssamfundet

Præsidiets henvisning

22.1.2019

Vedtaget på plenarforsamlingen

20.2.2019

Plenarforsamling nr

541

Resultat af afstemningen

(for/imod/hverken for eller imod)

76/1/0

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1.

EØSU støtter Kommissionens bestræbelser på midlertidigt at sikre basal konnektivitet i den internationale godskørsel med tunge godskøretøjer mellem Unionen og Det Forenede Kongerige og omvendt, hvis Det Forenede Kongerige forlader EU uden en ratificeret udtrædelsesaftale og derfor ikke længere vil være bundet af EU-retten.

1.2.

EØSU glæder sig over, at forslaget til forordning giver transportvirksomheder fra Det Forenede Kongerige ret til indtil den 31. december 2019 at udføre bilateral transport mellem afgangs- og ankomststeder i henholdsvis Det Forenede Kongerige og EU under de betingelser, der er fastsat i forslaget, og navnlig på den betingelse, at EU's transportvirksomheder kan bevæge sig på Det Forenede Kongeriges territorium på tilsvarende vilkår og under rimelige og lige konkurrencevilkår og uden forskelsbehandling.

1.3.

Det er EØSU's stærke håb, at den britiske myndighed senest inden datoen for en udtræden af EU uden en aftale vil vedtage en række tilsvarende midlertidige foranstaltninger, der sikrer, at EU-transportvirksomheder, der opererer i Det Forenede Kongerige, har samme rettigheder som dem, Kommissionen i en overgangsperiode tilbyder transportvirksomheder, der har licens fra Det Forenede Kongerige, således at de kan transportere gods mellem Det Forenede Kongeriges område og de resterende 27 medlemsstater.

1.4.

I tilfælde af at Det Forenede Kongerige udtræder af EU uden en udtrædelsesaftale, opfordrer EØSU Det Forenede Kongerige og EU til inden udgangen af ovennævnte overgangsperiode ved fælles aftale at forhandle om og etablere basal konnektivitet inden for rammerne af CEMT-systemet og de fremtidige regler for forbindelserne mellem Det Forenede Kongerige og Den Europæiske Union.

1.5.

De sociale og tekniske regler, der i overgangsperioden skal overholdes af transportvirksomheder, som har britisk licens og opererer på Unionens område, er mangelfulde hvad angår grundlæggende kvalifikationer og efteruddannelse for erhvervschauffører af tunge godskøretøjer. Da dette er en meget vigtig sikkerhedsfaktor, opfordrer EØSU til, at artikel 4 i forslaget til forordning suppleres med en henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/59/EF af 15. juli 2003 om grundlæggende kvalifikationskrav og efteruddannelseskrav for førere af visse køretøjer, der benyttes til godstransport eller personbefordring ad vej, og om ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 3820/85 samt Rådets direktiv 91/439/EØF og om ophævelse af Rådets direktiv 76/914/EØF (1).

2.   Indledning

2.1.

Ved Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1072/2009 (2) er der fastsat fælles regler for fri adgang til markedet for international godskørsel i hele Fællesskabet med motorkøretøjer med en største tilladte totalvægt inklusive påhængskøretøjer på 3,5 ton, til eller fra en medlemsstats område eller gennem en eller flere medlemsstaters områder.

2.2.

Forordningen har til formål at fjerne alle restriktioner, herunder restriktioner vedrørende markedsadgang, for leverandører af varer på grundlag af nationalitet eller det forhold, at de er etableret i en anden medlemsstat end den, hvor tjenesteydelserne skal leveres. Til sådan transport kræves i princippet en fællesskabstilladelse udstedt af en medlemsstat og, såfremt føreren er statsborger i et tredjeland, en førerattest.

2.3.

Godskørsel fra medlemsstaterne til tredjelande er stadig i vid udstrækning underkastet bilaterale aftaler mellem medlemsstaterne og de pågældende tredjelande.

2.4.

Hvis Det Forenede Kongerige forlader EU uden en udtrædelsesaftale, vil transportvirksomheder fra Det Forenede Kongerige ikke længere være bundet af EU-retten. Uden gyldig tilladelse vil transportvirksomheder i Det Forenede Kongerige ikke længere have adgang til Unionens marked for godskørsel og (sandsynligvis) omvendt.

2.5.

Det eneste retsgrundlag, der i øjeblikket kan udbedre manglen på en udtrædelsesaftale, er Den Europæiske Transportministerkonferences (CEMT) multilaterale kvotesystem for transporttilladelser, som gælder i 43 lande, herunder 26 EU-medlemsstater (undtagen Cypern) og Det Forenede Kongerige, og som muliggør international godstransport mellem det land, hvor køretøjet er registreret, og et andet CEMT-land.

2.6.

Antallet af tilladelser, der er udstedt til et CEMT-land i 2019 (23 252 for EU-27 og 984 for Det Forenede Kongerige), er dog for begrænset til at dække de nuværende transportmængder. Antallet af sådanne tilladelser kan kun hæves med enstemmighed blandt alle lande, der er medlem af CEMT, så denne mulighed er ikke en passende løsning for at undgå en afbrydelse af adgangen til markedet for vejgodstransport fra EU til Det Forenede Kongerige og omvendt.

2.7.

For at undgå uforholdsmæssige afbrydelser af konnektiviteten med katastrofale følger for begge parter bør transportvirksomheder fra Det Forenede Kongerige hurtigst muligt tildeles midlertidig ret til at operere frit i EU, forudsat at Det Forenede Kongerige lader samme regler gælde for EU-transportvirksomheder.

3.   Kommissionens forslag

3.1.

Det foreliggende forslag til forordning giver, i tilfælde af at Det Forenede Kongerige udtræder af EU uden en udtrædelsesaftale, transportvirksomheder fra Det Forenede Kongerige ret til at udføre bilateral transport i EU fra dagen efter den dag, hvor traktaterne ophører med at finde anvendelse på Det Forenede Kongerige og frem til den 31. december 2019.

3.2.

En sådan ret til udførelse af bilateral transport i EU tildeles imidlertid kun, hvis Det Forenede Kongerige garanterer, at de rettigheder, som transportvirksomheder fra Det Forenede Kongerige har i EU, svarer fuldstændigt til de rettigheder, der tildeles EU-transportvirksomheder i Det Forenede Kongerige. Overholdes dette princip om ækvivalens ikke, kan Kommissionen ved hjælp af en delegeret retsakt:

 

fastsætte begrænsninger for den højst tilladte kapacitet og/eller antal kørsler

 

suspendere anvendelsen af denne forordning eller

 

træffe andre formålstjenlige foranstaltninger.

3.3.

De rettigheder, der indrømmes transportvirksomheder fra Det Forenede Kongerige, tildeles på betingelse af, at de er i overensstemmelse med den relevante EU-ret gældende for vejgodstransport, navnlig for så vidt angår:

mobile arbejdstagere og selvstændige chauffører

sociale bestemmelser inden for vejtransport

takografer

de største tilladte dimensioner og største tilladte vægt for visse køretøjer

hastighedsbegrænsende anordninger i visse klasser af køretøjer

obligatorisk anvendelse af sikkerhedsseler

overholdelse af direktivet om udstationering af arbejdstagere

overholdelse af fællesskabsbestemmelserne vedrørende fair konkurrence uden forskelsbehandling.

3.4.

Medlemsstaterne og Kommissionen har mulighed for at verificere, at transportvirksomheder, der kører gods ind i Unionen, har tilladelse eller licens fra Det Forenede Kongerige i overensstemmelse med de relevante standarder, at al relevant national lovgivning og EU-lovgivning overholdes, og at rettighederne ikke overskrides.

3.5.

Medlemsstaterne må hverken forhandle om eller indgå bilaterale aftaler med Det Forenede Kongerige om godskørsel i spørgsmål, der henhører under anvendelsesområdet for dette forslag til forordning.

4.   Generelle bemærkninger

4.1.

Godskørsel er en nøglesektor for både Det Forenede Kongerige og EU. Mere end 4,4 millioner godstransportkøretøjer med chauffør forbinder hvert år Det Forenede Kongerige og EU. I 2015 eksporterede Det Forenede Kongerige 21 350 000 ton gods til EU via vejgodstransport. Samtidig eksporterede EU 26 816 000 ton gods til Det Forenede Kongerige (3).

4.2.

Det følger heraf, at hindringer for en sådan udveksling vil have alvorlige konsekvenser for handel, beskæftigelse og økonomisk vækst for begge parter og i alvorlig grad forstyrre forsyningskæderne.

4.3.

EØSU glæder sig over, at Kommissionen foreslår hasteforanstaltninger for at undgå den værste situation ved midlertidigt at give transportvirksomheder fra Det Forenede Kongerige ret til at udføre bilateral transport mellem steder i Det Forenede Kongerige og i EU under de betingelser, der er fastsat i forslaget, herunder tilsvarende adgang til Det Forenede Kongerige for EU's transportvirksomheder, og rimelige konkurrencevilkår, i afventning af, at der inden udløbet af overgangsperioden den 31. december 2019 vil blive forhandlet og indgået en fælles aftale om de nødvendige ordninger for gennemførelsen af basal konnektivitet inden for rammerne af CEMT-systemet og eventuelle fremtidige regler om forbindelserne mellem Det Forenede Kongerige og Den Europæiske Union.

4.4.

Det er EØSU's stærke håb, at den britiske myndighed senest inden datoen for en udtræden af EU uden en udtrædelsesaftale vil vedtage en række tilsvarende midlertidige foranstaltninger, der sikrer, at EU-transportvirksomheder, der opererer i Det Forenede Kongerige, har samme rettigheder som dem, Kommissionen i en overgangsperiode tilbyder transportvirksomheder, der har licens fra Det Forenede Kongerige, således at de kan transportere gods mellem Det Forenede Kongeriges område og de resterende 27 medlemsstater.

4.5.

I tilfælde af at Det Forenede Kongerige afviser en sådan gensidighed for så vidt angår transportrettigheder inden for den fastsatte frist, bortfalder det foreliggende forslag til forordning, og gods fra britiske tunge godskøretøjer vil enten skulle omlades ved grænsen til EU til tunge godskøretøjer, der er indregistreret i Unionen, eller så vidt muligt transporteres med lette erhvervskøretøjer med en tilladt totalvægt på mindre end 3,5 ton, som ikke er omfattet af de fælles regler for adgang til markedet for international godskørsel.

4.6.

I sin udtalelse om »Adgang til markedet for international godskørsel og udøvelse af vejtransporterhvervet« (4) af 18. januar 2018 om et forslag til forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1072/2009 har EØSU allerede påpeget, at man risikerer konkurrenceforvridning, hvis man ikke udvider forordningen til også at omfatte lette erhvervskøretøjer (LCV'er). EØSU minder om sin anmodning om at inkludere LCV'er i ovennævnte forordning, omend eventuelt i en mildere form.

5.   Særlige bemærkninger

5.1.

Artikel 4 i forslaget til forordning indeholder en liste over de sociale og tekniske regler, der i overgangsperioden skal overholdes af transportvirksomheder, som har britisk licens og opererer på Unionens område.

5.2.

EØSU bemærker, at forpligtelserne er mangelfulde, hvad angår grundlæggende kvalifikationer og efteruddannelse for erhvervschauffører af tunge godskøretøjer. Da dette er en meget vigtig sikkerhedsfaktor, opfordrer EØSU til, at ovennævnte artikel suppleres med en henvisning til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2003/59/EF af 15. juli 2003 om grundlæggende kvalifikationskrav og efteruddannelseskrav for førere af visse køretøjer, der benyttes til godstransport eller personbefordring ad vej, og om ændring af Rådets forordning (EØF) nr. 3820/85 samt Rådets direktiv 91/439/EØF og om ophævelse af Rådets direktiv 76/914/EØF.

Bruxelles, den 20. februar 2019.

Luca JAHIER

Formand

for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  EUT L 226 af 10.9.2003, s. 4.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1072/2009 af 21. oktober 2009 om fælles regler for adgang til markedet for international godskørsel (EUT L 300 af 14.11.2009, s 72).

(3)  Statistikker fra det britiske forbund for godskørsel (Road Haulage Association).

(4)  EUT C 197 af 8.6.2018, s. 38.


Top