EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018PC0138

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt

COM/2018/0138 final

Bruxelles, den 19.3.2018

COM(2018) 138 final

Henstilling med henblik på

RÅDETS AFGØRELSE

om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt


BEGRUNDELSE

1.BAGGRUND FOR HENSTILLINGEN

Med støtte fra den franske regering har en international gruppe af retseksperter indledt udarbejdelsen af et nyt internationalt miljølovgivninginstrument med det formål at supplere og forbedre sammenhængen i den internationale miljølovgivning og lette gennemførelsen af eksisterende forpligtelser i henhold til denne lovgivning. Den 24. juni 2017 blev et udkast til "den globale miljøpagt" (i det følgende benævnt "pagten") præsenteret på Sorbonne universitetet i Paris. Ved denne lejlighed forpligtede Den Franske Republiks præsident sig til at fremlægge udkastet til pagten for De Forenede Nationers Generalforsamling, hvilket skete den 19. september 2017 i tilknytning til ministerugen på den 72. generalforsamling.

Pagtens vigtigste mål, således som de er blevet fastlagt af forslagsstillerne, er:

·at få en retligt bindende traktat, der indeholder de grundlæggende principper inden for miljølovgivning, som allerede indgår i universelle politiske erklæringer, således at disse principper vil kunne håndhæves ved landenes domstole

·at sørge for universel gyldighed af alle de centrale bestemmelser i de retligt bindende konventioner, som ikke er universelle

·at tilføje nye principper i lyset af nye udfordringer – det udkast, som juristerne har udarbejdet, omfatter bl.a. principperne om opretholdelse af beskyttelsesniveau og om modstandsdygtighed samt pligten til at tage vare på miljøet.

[Ajourføres, når resolutionen er blevet formelt forelagt og/eller vedtaget] I forlængelse af mødet i New York den 19. september 2017 udarbejdede en ad hoc-gruppe af lande anført af Frankrig en procedureresolution til vedtagelse af FN's Generalforsamling. Udkastet til resolutionen blev offentliggjort elektronisk med henblik på medsponsorering den 20. december 2017 [og officielt forelagt Generalforsamlingen den [indsæt dato] 2018]. Det er forslagsstillernes mål at få resolutionen vedtaget i marts 2018, således at de formelle forhandlinger kan påbegyndes i foråret 2018. I medfør af denne resolution, som stadig er genstand for uformelle drøftelser i New York, og hvis formelle forelæggelse endnu ikke har fundet sted, ville generalforsamlingen skulle:

·beslutte at udarbejde et internationalt instrument kaldet "den globale miljøpagt", som vil have til formål at supplere og forbedre sammenhængen i international miljølovgivning og lette gennemførelsen af eksisterende forpligtelser i henhold til international miljølovgivning

·beslutte at nedsætte en åben mellemstatslig arbejdsgruppe – inden afholdelsen af en regeringskonference – med henblik på forhandlingen af en global miljøpagt. Denne arbejdsgruppe vil skulle mødes i New York fra 2018 og helst indtil 2020

·anmode formanden for generalforsamlingen om at udpege to facilitatorer til at forestå høringerne og forhandlingerne i arbejdsgruppen og sørge for regelmæssig koordinering med og høring af alle medlemsstater, regionale grupper og relevante interessenter

·beslutte, at man ved det første møde i arbejdsgruppen fastlægger arbejdsfordelingen mellem gruppens medlemmer

·anmode generalsekretæren om at sørge for, at De Forenede Nationers Miljøprogram (UNEP) støtter arbejdsgruppen i dennes arbejde, med sekretariatstjenester og med fremskaffelsen af vigtige baggrundsoplysninger og relevante dokumenter

·anmode UNEP om at sørge for den nødvendige hjælp til omfattende høringer af interessenter med henblik på at indhente synspunkter vedrørende de væsentligste elementer i den globale miljøpagt

·anbefale, at den åbne mellemstatslige arbejdsgruppe afslutter sit arbejde senest i 2020.

Forslagsstillerne til pagten har gjort det klart, at retseksperternes arbejde ikke ville blive betragtet som et første udkast under forhandlingsprocessen.

Inden for rammerne af møderne i Gruppen vedrørende Miljøet på Internationalt Plan (WPIEI-Global) har den franske delegation siden september 2017 holdt Rådet for Den Europæiske Union og Europa-Kommissionen underrettet om dette initiativ.

2.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

Eftersom kun de generelle målsætninger for initiativet er kendt, og da det eksisterende udkast til pagten fra retseksperterne ikke har officiel status, vil en høring om initiativet være af begrænset værdi på nuværende tidspunkt. Der blev den 15. februar 2018 offentliggjort en køreplan med henblik på at forklare interessenterne, hvorfor denne henstilling med henblik på en rådsafgørelse var under udarbejdelse, og hvad der var dens formål. Interessenterne har efter køreplanens offentliggørelse haft mulighed for at give feedback i en periode på 4 uger. Borgere og interessenter vil blive hørt, når Generalforsamlingen formelt har indledt processen. Så snart det nye internationale instrument begynder at tage form i FN-arbejdsgruppen, vil alle egnede høringsredskaber blive taget i anvendelse. De relevante interessenter er bl.a. repræsentanter for medlemsstaternes regeringer, ikkestatslige organisationer, EU-borgere og den brede offentlighed, og denne gruppe kan også omfatte andre interessenter, afhængigt af hvordan forhandlingerne udvikler sig.

Der er heller ikke blevet foretaget en konsekvensanalyse, eftersom det nøjagtige omfang og indhold af forhandlingerne endnu ikke er fastlagt. Målet med EU's deltagelse i forhandlingerne er at sørge for, at det internationale instrument i størst mulig grad er i overensstemmelse med EU's regler og andre internationale regler.

3.JURIDISKE ASPEKTER AF HENSTILLINGEN

Formålet med denne henstilling er, at Rådet giver Kommissionen bemyndigelse til at føre forhandlinger om den fremtidige globale pagt på vegne af EU. Retsgrundlaget for Rådets bemyndigelse til at indlede forhandlinger er artikel 218, stk. 3 og 4, i TEUF.

Pagtens genstand er i vidt omfang omfattet af EU's politikker og beføjelser, navnlig inden for området miljøbeskyttelse (artikel 192, stk. 1, i TEUF), og i henhold til EU-retten ville forhandlingerne således ikke kunne føres uden EU's deltagelse.

Det er vigtigt at sikre den fortsatte sammenhæng mellem de folkeretlige og de EU-retlige regler om miljøbeskyttelse, og der bør derfor træffes foranstaltninger i henhold til artikel 216, stk. 1, i TEUF med henblik på at beskytte EU-rettens integritet.

Henstilling med henblik på

RÅDETS AFGØRELSE

om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 218, stk. 3 og 4,

under henvisning til henstilling fra Europa-Kommissionen, og

ud fra følgende betragtninger:

(1)Unionen er part i flere multilaterale miljøaftaler og bidrager til deres effektive gennemførelse gennem sine interne og eksterne politikker og sin lovgivning.

(2)Den [planlagt til marts 2018 – indsæt faktisk dato] vedtog De Forenede Nationers Generalforsamling en resolution om udarbejdelsen af en global miljøpagt med henblik på at styrke gennemførelsen af international miljølovgivning [kontrollér endelige titel, tilføj henvisning], hvorved der oprettes en åben [mellemstatslig] arbejdsgruppe til forhandlinger om en global miljøpagt (herefter "pagten"), og hvori det fastlægges, at den åbne [mellemstatslige] arbejdsgruppes møder skal afholdes fra 2018.

(3)I traktatens artikel 191 fastlægges Unionens beføjelser på miljøområdet. Unionen bør deltage i forhandlingerne om pagten med henblik på at beskytte EU-rettens integritet og sikre den fortsatte sammenhæng mellem de folkeretlige og de EU-retlige regler om miljøbeskyttelse.

(4)Kommissionen bør derfor bemyndiges til at indlede forhandlinger på Unionens vegne —

VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

Artikel 1

Kommissionen bemyndiges herved til på vegne af Unionen at føre forhandlinger om en global miljøpagt. 

Artikel 2

Forhandlingsdirektiverne er anført i bilaget.

Artikel 3

Forhandlingerne føres i samråd med [navnet på det særlige udvalg indsættes af Rådet].

Artikel 4

Denne afgørelse er rettet til Kommissionen.

Udfærdiget i Bruxelles, den […].

   På Rådets vegne

   Formand

Top

Bruxelles, den19.3.2018

COM(2018) 138 final

BILAG

til

Henstilling med henblik på RÅDETS AFGØRELSE

om bemyndigelse til at indlede forhandlinger om en global miljøpagt


BILAG

Inden for rammerne af forhandlingerne om en global miljøpagt (herefter "pagten") bestræber Kommissionen sig på at sikre, at:

-    pagten i betydelig grad øger værdien og letter gennemførelsen af det eksisterende internationale miljølovgivningskompleks

-    pagtens bestemmelser er i overensstemmelse med den relevante EU-lovgivning og med multilaterale aftaler, som Unionen er part i

-    arbejdsmetoderne i den åbne [mellemstatslige] arbejdsgruppe gør det muligt for Unionen at deltage i drøftelserne deri

-    pagten indeholder hensigtsmæssige bestemmelser med henblik på, at Unionen kan blive part deri og deltage fuldt ud i alle de ordninger, der indføres med henblik på pagtens implementering.

Kommissionen sikrer, at forhandlingerne føres i samråd med [navnet på det særlige udvalg indsættes af Rådet]. Kommissionen aflægger regelmæssigt rapport til Rådet om resultatet af forhandlingerne.

Top