EUROPA-KOMMISSIONEN
Bruxelles, den 8.6.2018
COM(2018) 448 final
BERETNING FRA KOMMISSIONEN
Forordning (EF) nr. 2173/2005 af 20. december 2005 om indførelse af en FLEGT-licensordning for import af træ til Det Europæiske Fællesskab
Sammenfattende årsrapport for 2016
BERETNING FRA KOMMISSIONEN
Forordning (EF) nr. 2173/2005 af 20. december 2005 om indførelse af en FLEGT-licensordning for import af træ til Det Europæiske Fællesskab
Sammenfattende årsrapport for 2016
1.
Indledning
I 2005 vedtog Den Europæiske Union (EU) forordning (EF) nr. 2173/2005
af 20. december 2005 om indførelse af en FLEGT-licensordning for import af træ til Det Europæiske Fællesskab (herefter FLEGT-forordningen) som led i gennemførelsen af EU's handlingsplan for retshåndhævelse, god forvaltningspraksis og handel på skovbrugsområdet (FLEGT). I 2008 vedtog Kommissionen også gennemførelsesforordning (EF) nr. 1024/2008
om fastsættelse af gennemførelsesbestemmelser til FLEGT-forordningen.
FLEGT-forordningen fastsætter regler for gennemførelse af FLEGT-licensordningen via indgåelse af frivillige partnerskabsaftaler med træproducerende lande, herunder et krav om, at importen til EU af træprodukter med oprindelse i FLEGT-partnerlande skal ledsages af en FLEGT-licens.
FLEGT-licensordningen blev anvendt første gang den 15. november 2016 med iværksættelsen af FLEGT-licensordningen for Indonesien. Indonesien var det eneste FLEGT-partnerland, som havde en sådan ordning i 2016.
FLEGT-forordningens artikel 8, stk. 3, fastsætter, at Kommissionen udarbejder og offentliggør en sammenfattende årsrapport på grundlag af de oplysninger, der er forelagt af medlemsstaterne i deres årsrapporter for det foregående kalenderår, og gør den tilgængelig for offentligheden i overensstemmelse med artikel 8, stk. 1.
For at lette medlemsstaternes rapportering fastsatte Kommissionen et rapporteringsformat i overensstemmelse med artikel 8, stk. 2. Formatet blev aftalt med medlemsstaterne i FLEGT-ekspertgruppen. For at lette overvågningen af FLEGT-licensordningen omfatter formatet ikke kun de i artikel 8, stk. 1, nævnte oplysninger, men også vigtige oplysninger om de centrale forpligtelser for medlemsstaterne i henhold til FLEGT-forordningen (f.eks. udpeget kompetent myndighed/udpegede kompetente myndigheder, sanktioner) samt oplysninger om de praktiske aspekter af gennemførelsen af FLEGT-licensordningen.
Denne rapport indeholder en analyse af de første årsrapporter fra medlemsstaterne om gennemførelsen af FLEGT-licensordningen for 2016 og dækker perioden fra den 15. november til den 31. december 2016. Analysen gør status over gennemførelsen af FLEGT-forordningen i hele EU og skitserer konklusioner og de næste skridt.
En mere detaljeret analyse af de nationale rapporter er udarbejdet for Kommissionen af konsulentvirksomheden UNEP-WCMC. Den indeholder yderligere oplysninger og er tilgængelig på Kommissionens websted.
2.Baggrund
Ulovlig skovhugst er et omfattende problem, der giver anledning til stor bekymring på internationalt plan. Det har en ødelæggende indvirkning på nogle af verdens mest værdifulde tilbageværende skove og de mennesker, der lever i dem, og som er afhængige af skovenes ressourcer. Ulovlig skovhugst bidrager til afskovning og skovforringelse i tropiske områder, hvilket muligvis svarer til 7-14 %
af de samlede CO2-emissioner fra menneskelige aktiviteter. Skovhugsten truer den biologiske mangfoldighed og underminerer bæredygtig skovforvaltning, og den har en negativ indvirkning på fattigdomsbekæmpelse, bæredygtig og inklusiv økonomisk vækst og bæredygtig udvikling, bl.a. ved at underminere den økonomiske levedygtighed for virksomheder, der handler i overensstemmelse med gældende lovgivning.
I FLEGT-handlingsplanen fra 2003 fastsættes EU's foranstaltninger til bekæmpelse af ulovlig skovhugst og den dermed forbundne handel. Det er således EU's politik at forbedre skovforvaltningen, styrke retshåndhævelsen og fremme handelen med lovligt fældet træ og træprodukter heraf.
Indførelse af en FLEGT-licensordning for at sikre, at kun lovligt fældet træ eksporteres fra de lande, der deltager i ordningen, er et af de vigtigste elementer i FLEGT-handlingsplanen. FLEGT-licensordningen gennemføres via indgåelse af frivillige partnerskabsaftaler med træproducerende lande.
I henhold til de frivillige FLEGT-partnerskabsaftaler udvikler eksportlandene systemer med henblik på at verificere lovligheden af deres træeksport til EU og en licensordning for at skabe sikkerhed for, at træ, der importeres til EU, er blevet fældet under overholdelse af de retlige krav i partnerlandet som fastsat i den relevante frivillige FLEGT-partnerskabsaftale.
FLEGT-licensordningens varedækning omfatter en kerneliste over obligatoriske produkter opført i bilag II til FLEGT-forordningen samt yderligere landespecifikke produkter, som skal angives i bilag III (i overensstemmelse med den varedækning, der er aftalt i den relevante frivillige partnerskabsaftale).
Til dato er der indgået 6 frivillige partnerskabsaftaler med Cameroun, Den Centralafrikanske Republik, Ghana, Indonesien, Liberia og Republikken Congo. Der er forhandlinger i gang med yderligere 9 partnerlande, navnlig Côte d'Ivoire, Den Demokratiske Republik Congo, Gabon, Guyana, Honduras, Laos, Malaysia, Thailand og Vietnam.
Den frivillige FLEGT-partnerskabsaftale mellem EU og Indonesien trådte i kraft den 1. maj 2014
. Den fastlægger rammerne, institutionerne og systemerne for Indonesiens FLEGT-licensordning. Den fastlægger kontrol af forsyningskæden, rammerne for overholdelse af retsreglerne og krav om uafhængig revision af systemet, der benævnes systemet til verifikation af lovlighed for træprodukter (verifikationssystemet) eller "Sistem Verificasi Legalitas Kayu (SVLK)" på indonesisk.
Efter den positive fælles vurdering af det indonesiske verifikationssystem blev Indonesien det første land med en FLEGT-licensordning, der blev iværksat den 15. november 2016. I overensstemmelse med FLEGT-forordningens artikel 10, stk. 1 og 3, indebar beslutningen om at iværksætte FLEGT-licensordningen i Indonesien en ændring, via Kommissionens delegerede forordning
, af bilag I og III til FLEGT-forordningen, så Indonesien og landets licensoplysningskontor medtages på listen over partnerlande og deres udpegede licensmyndigheder i bilag I og listen over træprodukter, for hvilke FLEGT-licensordningen kun finder anvendelse i de tilsvarende partnerlande i bilag III. Dette vedrører de fleste af de produkter, der er omfattet af EU's tømmerforordning (EUTR)
, møbler, brænde, træredskaber, emballage, snedker- og tømrerarbejder af træ, træmasse, papir og papirvarer, bordservice og køkkenudstyr og andre produkter, jf. bilag I til den frivillige partnerskabsaftale mellem EU og Indonesien
. To typer produkter er ikke omfattet af FLEGT-licensordningen for Indonesien: 1) Produkter af spanskrør eller bambus og 2) papir fremstillet af andre materialer end træ eller genvundet materiale. Desuden bør det bemærkes, at en række produkter (f.eks. tømmer), som principielt er omfattet af FLEGT-licensordningen, er omfattet af et eksportforbud efter indonesisk lovgivning, og i overensstemmelse med artikel 4 i den frivillige partnerskabsaftale kan disse produkter ikke være omfattet af en FLEGT-licens. De kan derfor ikke importeres til EU.
Til støtte for gennemførelsen af FLEGT-licensordningen i EU har Kommissionen udviklet et IT-system for elektronisk behandling af FLEGT-licenser i medlemsstaterne, kaldet FLEGIT/Traces, som også fungerer som et centralt register for FLEGT-licenser. I 2014 offentliggjorde Kommissionen også TOLD og FLEGT – Retningslinjer for gennemførelse for at bistå toldmyndighederne med at udføre deres opgaver effektivt i overensstemmelse med FLEGT-forordningen. Endvidere blev der etableret et FLEGT-licensinformationscenter (
www.flegtlicence.org
), hvor virksomheder og kompetente myndigheder vedrørende FLEGT kan hente relevante oplysninger om gennemførelsen af FLEGT-licensordningen. Endelig har Kommissionen i overensstemmelse med artikel 3, stk. 2, i gennemførelsesforordning (EF) nr. 1024/2008 givet medlemsstaterne navnene på og andre relevante oplysninger om de myndigheder, der er udpeget af Indonesien, bekræftede eksemplarer af stempler og underskrifter for hver licensudstedende myndighed, og eksempler på den skabelon, som anvendes til Indonesiens FLEGT-licens.
3.Analyse af FLEGT-årsrapporter
I henhold til FLEGT-forordningens artikel 8 skal medlemsstaterne inden den 30. april fremsende en årsrapport om gennemførelsen af FLEGT-licensordningen vedrørende det foregående kalenderår. Årsrapporterne fra medlemsstaterne er en vigtig mekanisme for Kommissionens overvågning af gennemførelsen af FLEGT-forordningen. De danner også grundlag for udveksling af oplysninger mellem medlemsstaterne og med andre interessenter og gør det lettere at identificere udviklingstendenser, mangler og udfordringer samt mulige løsninger.
Denne sammenfattende årsrapport, som er udarbejdet i overensstemmelse med artikel 8, stk. 3, er baseret på oplysninger fremsendt af medlemsstaterne i deres årsrapporter for 2016 og dækker perioden fra den 15. november til den 31. december 2016. 15 medlemsstater fremsendte deres rapporter rettidigt, mens 13 fremsendte deres rapporter efter fristens udløb.
4.Status over gennemførelsen
I henhold til FLEGT-forordningen skal medlemsstaterne udpege en eller flere kompetente myndigheder (KM) og vedtage effektive, afpassede og afskrækkende sanktioner i forbindelse med håndhævelse af forordningen. De nationale rapporter giver et overblik over status for landenes gennemførelse og er et middel til at vurdere omfanget af den konsistens, der er opnået på tværs af medlemsstaterne.
4.1Udpegelse af kompetente myndigheder
I overensstemmelse med FLEGT-forordningens artikel 7, stk. 1, har alle medlemsstater udpeget en eller flere kompetente myndigheder
, og alle de rapporterende medlemsstater på nær 1 (Portugal) har oplyst om deres respektive retsakter om udpegelse af kompetente myndigheder.
I 7 medlemsstater er toldmyndigheden udpeget som den kompetente myndighed eller en del af den kompetente myndighed for FLEGT-licensordningen. I 21 medlemsstater er toldmyndigheden og den kompetente myndighed separate. I disse medlemsstater er det vigtigt, at der er etableret ordninger for effektivt samarbejde mellem myndighederne om behandling af FLEGT-licenser, hvor den kompetente myndighed kan delegere relevante opgaver til toldmyndigheden og indhente de oplysninger, der er nødvendige for at kontrollere, at en FLEGT-licens svarer til en given forsendelse. Alle disse medlemsstater på nær 1 (Belgien) har etableret en sådan delegeringsordning. Ikke desto mindre rapporterede nogle medlemsstater, at samarbejdet mellem de forskellige myndigheder kunne forbedres yderligere.
4.2 Mængder af importeret træ og det dermed forbundne antal FLEGT-licenser
I overensstemmelse med FLEGT-forordningens artikel 8, stk. 1, bør medlemsstaterne aflægge årsrapport for det foregående kalenderår på navnlig følgende punkter:
a)mængderne af træprodukter, der er importeret til medlemsstaten under FLEGT-licensordningen, opdelt på de i bilag II og III specificerede HS-positioner samt på partnerlande
b)antallet af FLEGT-licenser, der er modtaget
, opdelt på de i bilag II og III specificerede HS-positioner samt på partnerlande
c)antallet af sager og de omfattede mængder af træprodukter, hvor artikel 6, stk. 1, er blevet anvendt
Det er værd at bemærke, at medlemsstaterne synes at have forskellige opfattelser af, hvilke oplysninger der skal rapporteres om antallet af licenser og om mængderne vedrørende dette afsnit.
Antal licenser
I 2016 modtog 16 af de 28 medlemsstater FLEGT-licenser, idet antallet af licenser varierede betydeligt medlemsstaterne imellem (figur 1). Der blev i alt rapporteret 591 modtagne licenser.
Nogle medlemsstater rapporterede licenserne hver for sig og fremhævede de licenser, der omfattede mere end én HS-position (det harmoniserede system). Andre rapporterede efter HS-position og kombinerede mængderne for de forskellige licenser. Da den sidstnævnte metode resulterer i dobbelttælling af visse licenser, blev nogle medlemsstater kontaktet og bedt om at bekræfte det samlede antal licenser modtaget i 2016. Alle de berørte medlemsstater bekræftede det samlede antal.
Figur 1:
Antal FLEGT-licenser modtaget i 2016.
Importerede mængder
Medlemsstaterne rapporterede import af mere end 13 600 ton træ med FLEGT-licens i løbet af rapporteringsperioden. De vigtigste kategorier af importerede produkter
omfattede møbler (HS 9403), papirvarer (HS 4802), snedker- og tømrerarbejder af træ (HS 4418), krydsfinér og lignende produkter (HS 4412) og træ, profileret i hele længden (HS 4409) (figur 2). Figur 3 viser de medlemsstater, der importerer de største mængder af disse produkter.
Figur 2:
Import af produkter omfattet af FLEGT-licens fra Indonesien til EU i 2016 efter vægt (kg), efter HS-position (se den fulde beskrivelse af HS-positionerne i bilag A).
Figur 3:
EU-medlemsstater med de største mængder af de 6 største varegrupper med FLEGT-licens importeret fra Indonesien til EU i 2016, rapporteret efter vægt (kg) (se den fulde beskrivelse af HS-positionerne i bilag A).
Nogle medlemsstater rapporterede på grundlag af mængderne i FLEGT-licenserne, mens andre rapporterede på grundlag af mængderne i toldangivelserne
. Da der af forskellige årsager kan være visse forskelle mellem de mængder, der er rapporteret efter FLEGT-licensen, og de mængder, der er rapporteret efter toldangivelserne, er dataene ikke altid sammenlignelige, givet de to forskellige fremgangsmåder. Med den førstnævnte fremgangsmåde indgår de licenser, der er godkendt i slutningen af 2016, i de samlede mængder importeret i 2016 ("handel ultimo året"), selv om forsendelsen først blev toldbehandlet i 2017, mens de tilsvarende mængder med den sidstnævnte fremgangsmåde indgår i mængderne for 2017. I FLEGT-forordningens artikel 8, stk. 1, præciseres det, at medlemsstaterne skal rapportere de mængder træprodukter, der er importeret. Uoverensstemmelserne i rapporteringen skyldes tilsyneladende forskellige fortolkninger af forordningen og rapporteringsmodellen.
Forsendelser, der ikke er omfattet af en FLEGT-licens
I 2016 var alle relevante forsendelser fra Indonesien omfattet af en gyldig FLEGT-licens, og ingen af medlemsstaterne anvendte FLEGT-forordningens artikel 6, stk. 1, dvs. der blev ikke pålagt sanktioner eller indført andre foranstaltninger i overensstemmelse med gældende national lovgivning.
4.3Yderligere kontrol af forsendelser
I henhold til FLEGT-forordningens artikel 5, stk. 4, skal de kompetente myndigheder afgøre, ved hjælp af en risikobaseret metode, om det er nødvendigt med yderligere kontrol af forsendelser. Der er indført bestemmelser i 17 medlemsstater om, hvilken myndighed der skal udføre yderligere kontrol af forsendelser omfattet af en FLEGT-licens efter behov (bilag B, tabel 1). Medlemsstaterne rapporterede, på grundlag af en række risikokriterier, om der er behov for yderligere kontrol af en forsendelse, herunder i tilfælde af uoverensstemmelse mellem oplysningerne i FLEGT-licensen og anden dokumentation såsom faktura, konnossement og oplysninger til brug for toldbehandling (bilag B, tabel 1).
Ordninger for ekspertbistand med at identificere træ er indført i 12 medlemsstater, og 3 yderligere medlemsstater har rapporteret, at de er ved at indføre ordninger. I 10 medlemsstater er der ikke nogen ordninger, og 3 medlemsstater har ikke oplyst herom.
Hvad angår de 591 forsendelser med FLEGT-licens, som er rapporteret som importeret til EU i 2016, har 3 medlemsstater udført fysisk kontrol af FLEGT-forsendelser: Cypern (3 kontroller), Italien (8 kontroller) og Det Forenede Kongerige (1 kontrol). Blandt de resterende medlemsstater bekræftede 23, at de ikke havde udført fysisk kontrol, mens 2 medlemsstater (Rumænien og Slovenien) ikke angav, om de havde udført fysisk kontrol.
4.4Gebyrer for behandling af FLEGT-licenser
Medlemsstaterne kan opkræve gebyrer for behandling af FLEGT-licenser, jf. FLEGT-forordningens artikel 5, stk. 6, og 5 medlemsstater rapporterede, at de opkrævede gebyrer – fra ca. 11 EUR op til 390 EUR – mens 23 medlemsstater rapporterede, at de ikke i øjeblikket opkræver gebyrer (bilag B, tabel 2).
4.5Sanktioner
I artikel 5, stk. 8, hedder det: "Hver medlemsstat fastlægger de sanktioner, der skal pålægges, hvis bestemmelserne i denne forordning overtrædes. Sanktionerne skal være effektive, stå i et rimeligt forhold til overtrædelsen og have afskrækkende virkning." Ingen af medlemsstaterne rapporterede, at de havde pålagt sanktioner for overtrædelse af FLEGT-forordningen i 2016.
De nationale rapporter fra 19 medlemsstater indeholdt oplysninger om omfanget af eventuelle sanktioner. For de resterende 9 medlemsstater blev der indhentet oplysninger direkte fra de kompetente myndigheder. Administrative gebyrer blev rapporteret af 6 medlemsstater, 8 rapporterede, at de havde mulighed for at pålægge strafferetlige gebyrer, og 14 medlemsstater rapporterede, at de havde mulighed for at pålægge begge typer gebyrer. Eventuelle bøder kan være fra blot 30 EUR helt op til 24 mio. EUR, og det blev bekræftet, at fængselsstraf var en mulig sanktion for overtrædelse i 16 medlemsstater (bilag B, tabel 3).
I overensstemmelse med FLEGT-forordningens artikel 5, stk. 7, kan toldmyndighederne suspendere frigivelsen af eller tilbageholde træprodukter, hvis de har grund til at tro, at licensen ikke er gyldig, og 25 medlemsstater rapporterede, at de havde mulighed for at beslaglægge træprodukter (figur 4). Cypern, Tyskland, Portugal, Slovakiet og Sverige angav, at konfiskerede varer bortskaffes ved en eller flere af følgende metoder: ved at sælge eller destruere forsendelsen eller ved at returnere forsendelsen til oprindelseslandet. I Italien kan konfiskerede varer anvendes til undervisnings- eller forskningsformål, sælges ved offentlig auktion eller destrueres.
Figur 4: A) Antal medlemsstater, hvor beslaglæggelse af træprodukter er en mulig sanktion, og B) oplysning
om, hvilken myndighed der er ansvarlig for bortskaffelse af beslaglagte varer.
4.6
Udfordringer i forbindelse med gennemførelsen
Medlemsstaterne rapporterede også tekniske problemer og udfordringer, hvad angår kontrol af visse FLEGT-licenser, der krævede yderligere kontrol og indhentning af yderligere oplysninger hos de indonesiske myndigheder. Det skyldtes især visse uoverensstemmelser mellem oplysninger i FLEGT-licenser og toldangivelser (f.eks. forskellige HS-positioner, uoverensstemmelse med hensyn til vægt eller mængde, forskellige træsorter osv.), f.eks. som følge af fejl i forbindelse med udarbejdelsen af FLEGT-licensen, divergerende udtalelser fra medlemsstaterne og de indonesiske toldmyndigheder om den korrekte klassifikation af visse varer, eller at ændringer i sidste øjeblik af konfigurationen af visse forsendelser ikke fremgår korrekt af FLEGT-licensen. Endvidere blev rettidig udveksling af oplysninger mellem EU og de indonesiske myndigheder angivet som et område, der bør forbedres.
5. Konklusioner
Denne rapport er den første af sin art og dækker en begrænset periode (15. november til 31. december 2016) og et begrænset antal FLEGT-licenser (591). Den viser dog, at Kommissionen og medlemsstaterne har truffet alle de nødvendige foranstaltninger for gennemførelse af FLEGT-licensordningen, herunder udpegning af kompetente myndigheder, etablering af ordninger for samarbejde med toldmyndighederne, hvor det er nødvendigt, samt fastsættelse af bestemmelser om sanktioner for overtrædelse af FLEGT-forordningen.
De oplysninger, som medlemsstaterne har rapporteret, tyder på, at alle relevante forsendelser fra Indonesien var behørigt omfattet af FLEGT-licenser, og at der ikke blev pålagt sanktioner eller truffet andre håndhævelsesforanstaltninger med hensyn til forsendelser, som ikke var ledsaget af en FLEGT-licens.
I betragtning af, at FLEGT-licensordningen blev anvendt for første gang i 2016 og dermed var noget nyt for de private virksomheder og myndighederne i både EU og Indonesien, kan det konkluderes, at der er sket gode fremskridt med gennemførelsen af ordningen. Alligevel har medlemsstaterne påpeget problemer i forbindelse med gennemførelsen, navnlig hvad angår uoverensstemmelser mellem oplysninger i FLEGT-licenser og toldangivelser samt rettidig kommunikation med de indonesiske myndigheder.
6. De næste skridt
Kommissionen vil fortsætte samarbejdet med medlemsstaterne hen imod en konsekvent anvendelse af FLEGT-forordningen i hele EU, herunder gennem yderligere vejledninger eller revision af TOLD og FLEGT – Retningslinjer for gennemførelse, om nødvendigt, i lyset af de erfaringer, der er opnået hidtil. Kommissionen vil også fortsat arbejde på yderligere forbedring af FLEGIT/Traces IT-systemet, og fortsat samarbejde om dataudveksling med medlemsstater, der har udviklet deres egne nationale systemer.
Samtidig vil Kommissionen fortsat arbejde tæt sammen med de indonesiske myndigheder om at tage fat på de problemer og udfordringer, der er identificeret ovenfor, i de generelle drøftelser om gennemførelsen af den frivillige FLEGT-partnerskabsaftale mellem EU og Indonesien, samt overvåge dens virkninger. Kommissionen vil også, sammen med Indonesien, fortsætte med at undersøge mulighederne for integration af de respektive IT-systemer og muligheden for på længere sigt at bevæge sig hen imod et fuldt elektronisk licenssystem.
Den store variation i medlemsstaternes gebyrer for håndtering af FLEGT-licenser kan afspejle forskellige administrative omkostninger ved behandling af licenserne eller forskellige skøn over, hvor meget arbejde det kræver. Kommissionen vil fremme en debat mellem medlemsstaterne om emnet.
Endelig er der i forbindelse med udarbejdelsen af denne første rapport afdækket en række områder, hvor der er behov for forbedring af rapporteringsformatet. Rapporteringsformatet for 2018 vil derfor blive revideret for at præcisere, hvilke oplysninger medlemsstaterne skal give i forhold til FLEGT-forordningens artikel 8.
Bilag A
Nøgle til HS-positioner (det harmoniserede system) for FLEGT-produkter importeret i 2016
HS-position
|
Beskrivelse
|
Ex. 4407
|
Træ, savet eller tilhugget i længderetningen, skåret eller skrællet, høvlet, slebet eller samlet ende-til-ende, af tykkelse over 6 mm
|
4408
|
Plader til fineringsarbejde (herunder sådanne plader fremstillet ved skæring af lamineret træ), til fremstilling af krydsfinér eller lignende lamineret træ samt træ, savet i længderetningen, skåret eller skrællet, også høvlet, slebet, splejset eller samlet ende-til-ende, af tykkelse ikke over 6 mm
|
4409
|
Træ (herunder ikke-sammensatte parketstaver), profileret (pløjet, notet, falset, rejfet, kelet eller lignende) i hele længden på en eller flere kanter, ender eller overflader, også høvlet, slebet eller samlet ende-til-ende.
|
4412
|
Krydsfiner, finerede plader og lignende laminerede træprodukter
|
4414
|
Trærammer til malerier, fotografier, spejle eller lignende genstande (ikke af bambus eller spanskrør)
|
4415
|
Pakkasser, tremmekasser, tromler og lignende pakningsgenstande af træ; kabeltromler af træ; lastpaller og lign., af træ; pallerammer af træ (ikke af bambus eller spanskrør)
|
4416
|
Fade, tønder, kar, baljer, bøtter og andre bødkerarbejder samt dele dertil, af træ, herunder tøndestaver (ikke af bambus eller spanskrør)
|
4417
|
Skafter, håndtag og lignende dele af træ til værktøj og redskaber; børstetræ, skafter og håndtag af træ til koste og børster; blokke og læster af træ til fodtøj (ikke af bambus eller spanskrør)
|
4418
|
Snedker- og tømrerarbejder af træ til bygningsbrug, herunder lamelplader (celleplader) af træ, sammensatte gulvbrædder og tagspån ("shingles" og "shakes") (ikke af bambus eller spanskrør)
|
4419
|
Bordservice og køkkenudstyr, af træ (ikke af bambus eller spanskrør)
|
Ex. 4420.90
|
Indlagt træ og træmosaik; æsker, skrin og etuier til smykker eller bestik samt lignende varer af træ.
|
Ex. 4421.90
|
Andre varer af træ
Andre varer – Tændstikemner (ikke af bambus eller spanskrør) og – Andet – Klodser af træ til brolægning (ikke af bambus eller spanskrør)
|
4802
|
Papir og pap, ikke belagt, af den art der anvendes til skrivning, trykning eller anden grafisk brug, samt ikke perforeret papir til hulkort og hulbånd, i ruller eller kvadratiske eller rektangulære ark, uanset størrelse, undtagen papir henhørende under pos. 4801 eller 4803; håndgjort papir og pap (ikke fra andre materialer end træ eller genvundet materiale)
|
4804
|
Kraftpapir og kraftpap, ikke belagt, i ruller eller ark, undtagen varer henhørende under pos. 4802 eller 4803 (ikke fra andre materialer end træ eller genvundet materiale)
|
4810
|
Papir og pap belagt på den ene eller på begge sider med kaolin eller andre uorganiske stoffer, også med bindemiddel, uden anden belægning, også med farvet eller dekoreret overflade eller med påtryk, i ruller eller kvadratiske eller rektangulære ark, uanset størrelse (ikke fra andre materialer end træ eller genvundet materiale)
|
4817
|
Konvolutter, lukkede brevkort, ikke-illustrerede postkort samt korrespondancekort, af papir eller pap; æsker, mapper og lignende af papir eller pap, indeholdende assortimenter af brevpapir, konvolutter mv. (ikke fra andre materialer end træ eller genvundet materiale)
|
9401
|
Siddemøbler (undtagen varer henhørende under pos. 94.02), herunder sovesofaer og lign., samt dele dertil
|
9403
|
Andre møbler og dele dertil
|
9406
|
Præfabrikerede bygninger
|
Bilag B
Tabel 1: Bestemmelser og kriterier til bestemmelse af behovet for yderligere kontrol af forsendelser
|
|
Kriterier, der anvendes til at afgøre, om der er behov for yderligere kontrol
|
Land
|
Myndighed, der skal udføre kontrol, er udpeget
|
Uoverens-stemmelse mellem licens og forsendelses-dokumenter
|
Uregelmæs-sigheder i dokumenter
|
Generel toldrisiko-vurdering
|
Risikovur-dering (f.eks. oprindelse, importør)
|
Stikprøvekontrol
|
Andet
|
Østrig
|
✗
|
✓
|
|
|
|
|
|
Belgien
|
✗
|
|
✓
|
|
✓
|
✓
|
|
Bulgarien
|
✓
|
|
|
|
|
|
Oplysninger om importør eller forsendelse
|
Kroatien
|
✓
|
|
✓
|
|
✓
|
|
|
Cypern
|
✓
|
|
|
|
|
|
Alle forsendelser kontrolleres
|
Tjekkiet
|
✓
|
✓
|
✓
|
|
|
|
|
Danmark
|
✓
|
✓
|
✓
|
|
✓
|
|
|
Estland
|
✓
|
|
✓
|
|
|
✓
|
|
Finland
|
✓
|
|
|
|
✓
|
|
|
Frankrig
|
✓
|
✓
|
✓
|
|
|
✓
|
|
Tyskland
|
✓
|
✓
|
|
|
|
|
|
Grækenland
|
✗
|
|
|
|
|
|
Kriterier ikke angivet
|
Ungarn
|
✗
|
|
|
✓
|
|
|
|
Irland
|
✓
|
|
|
|
✓
|
✓
|
|
Italien
|
✓
|
|
|
|
✓
|
|
Begrundet mistanke
|
Letland
|
✓
|
|
|
|
|
|
Kriterier ikke angivet
|
Litauen
|
✓
|
|
|
|
|
|
Kriterierne i FLEGT-forordningen gælder
|
Luxembourg
|
✗
|
|
|
|
|
|
Kriterier ikke angivet
|
Malta
|
✓
|
|
|
✓
|
|
✓*
|
*Hver 25. forsendelse kontrolleres
|
Nederlandene
|
✓
|
|
|
|
✓
|
|
|
Polen
|
✗
|
|
✓
|
|
|
|
|
Portugal
|
✗
|
✓
|
|
|
|
|
|
Rumænien
|
✗
|
|
|
|
|
|
Kriterier ikke angivet
|
Slovakiet
|
✓
|
✓
|
|
|
|
|
|
Slovenien
|
✓
|
|
✓
|
|
✓
|
|
|
Spanien
|
✗
|
|
|
|
|
|
Kriterier under udarbejdelse. Kriterierne i FLEGT-forordningen gælder
|
Sverige
|
✓
|
✓
|
✓
|
|
✓
|
|
|
Det Forenede Kongerige
|
✓
|
|
|
✓
|
✓
|
|
Oplysninger om importør eller forsendelse
|
Tabel 2: Gebyrernes omtrentlige størrelse og beregningsgrundlag for de medlemsstater, der opkræver gebyrer hos importørerne for behandling af FLEGT-licenser
Land
|
Gebyrer pr. FLEGT-licens
|
Beregningsgrundlag
|
Østrig
|
105,90 EUR
|
Baseret på antallet af importer i de seneste 1,5 år, tidsforbrug for behandling af licenser og anslået varighed af og omkostninger ved fysisk kontrol.
|
Finland
|
390 EUR*
|
Baseret på omkostningsdækning.
|
Grækenland
|
100 EUR
|
Ikke angivet
|
Italien
|
50 EUR
|
Baseret på et tidsforbrug på 2 timer for den kompetente myndigheds kontrol af licensen.
|
Det Forenede Kongerige
|
9,60 GBP [11,33 EUR]
|
Baseret på antal importer i de seneste 7 år, det forventede handelsomfang og omkostningsdækning for den kompetente myndighed/toldmyndigheden/grænsekontrolmyndigheden; er stadig under revision.
|
*Finland har efterfølgende nedsat gebyret til 70 EUR pr. FLEGT-licens fra den 1. januar 2018
Tabel 3: Oversigt over nationale sanktioner, der kan pålægges for overtrædelse af FLEGT-forordningen
Land
|
Strafferetlig/
Administrativ*
|
Finansielle sanktioner
|
Fængsel
|
Retsgrundlag
|
Østrig
|
A
|
15 000 EUR; 30 000 EUR for forsæt eller gentagne overtrædelser
|
Ikke angivet
|
Lov "Holzhandelsüberwachungsgesetz" (BGBl. I nr. 178/2013)
|
Belgien
|
A & S
|
480 -1 200 000 EUR (administrativ); 960 - 24 000 000 (strafferetlig)
|
Strafferetlig: 8 dage-3 år
|
Lov af 21. december 1998 om produktnormer – miljølovgivning
|
Bulgarien
|
[A & S]
|
[260-5110 EUR] 500-10 000 BGN (mulighed for strengere sanktion)
|
Ikke angivet
|
Lov om skovbrug
|
Kroatien
|
S
|
[1 340-20 100 EUR] 10 000-150 000 HRK
|
Ikke angivet
|
Lov om gennemførelse af Den Europæiske Unions dekret om handel med ulovligt fældet træ og produkter heraf
|
Cypern
|
[S]
|
40 000 EUR
|
Op til 2 år
|
Lov nr. 125(I)/2010
|
Tjekkiet
|
A
|
[150 400 EUR] 4 000 000 CZK
|
Ikke angivet
|
Toldtariflov nr. 242/2016
|
Danmark**
|
A & S
|
Lovgivningen fastlægger ikke minimums- eller maksimumsniveau – niveauet bestemmes af domstolen; beslaglæggelse af varer
|
Intet minimums- eller maksimumsniveau – niveauet bestemmes af domstolen
|
BEK nr. 169 af 18. feb. 2013
|
Estland**
|
A & S
|
Op til 3 200 EUR
|
Op til 5 år
|
Den estiske straffelov
|
Finland
|
S
|
Afhænger af sagen
|
Op til 4 år
|
Lov "FLEGT-lupajärjestelmästä" 1425/2014; straffeloven 39/1889
|
Frankrig
|
[A & S]
|
1-2 gange varernes værdi; beslaglæggelse af varer/dermed forbundne genstande
|
Op til 3 år
|
National toldlov
|
Tyskland
|
A
|
50 000 EUR
|
Ikke angivet
|
Lov "Holzhandels-Sicherungs-Gesetz"
|
Grækenland
|
A & S
|
50 EUR
|
1-6 måneder (hindring af inspektion); 2 måneder-2 år (besiddelse/handel)
|
Lov nr. 86/1969 og lov nr. 2637/1998; fælles ministeriel afgørelse nr. 135279/159/2016/(A' 83)
|
Ungarn**
|
A & S
|
[323-3 227 EUR] 100 000-1 000 000 HUF (administrativ)
|
Aktivitet uden tilladelse op til 3 år (strafferetlig)
|
Den ungarske straffelov (lov C af 2012), den ungarske toldkodeks (lov XIII af 2016), dekret nr. 11/2016 (IV. 29) af NGM
|
Irland**
|
A & S
|
Op til 250 000 EUR
|
Op til 1 år
|
Statutory Instrument S.I. nr. 251 af 2015
|
Italien
|
A & S
|
2 000-50 000 EUR
|
1 måned-1 år
|
Lovdekret nr. 178/2014 (D. Lgs. 30-10-2014 nr. 178)
|
Letland**
|
A & S
|
Ikke angivet; beslaglæggelse af varer
|
Ikke angivet
|
Lov om administrative overtrædelser og straffeloven
|
Litauen
|
A
|
30-6 000 EUR
|
Ikke angivet
|
Republikken Litauens lov om administrative overtrædelser
|
Luxembourg
|
A & S
|
251-250 000 EUR
|
8 dage-1 måned
|
Lov "Loi du 21 juillet 2012 (CE) n°2173/2005"
|
Malta
|
S
|
1 500-25 000 EUR (første dom); 2 500-50 000 EUR (efterfølgende domme); beslaglæggelse af varer
|
30 dage-2 år
|
S.L. 549.95 Regler om håndhævelse af skovloven, governance og ordningen for udstedelse af handelslicenser
|
Nederlandene**
|
S
|
Op til 8 100 EUR; beslaglæggelse af varer
|
Ikke relevant
|
Toldloven og toldregler
|
Polen
|
A
|
2 gange varernes værdi
|
Ikke angivet
|
Skovloven af 28. september 1991 (statstidende 2017, 788)
|
Portugal**
|
A & S
|
Op til 165 000 EUR; beslaglæggelse af varer
|
Op til 3 år
|
Generel lov (nr. 15/2001) om overtrædelse af afgiftslovgiviningen
|
Rumænien
|
[A & S]
|
950-1 500 EUR (markedsføring af ulovligt træ/træprodukter); 3 300-5 000 EUR (import, transport, besiddelse og/eller markedsføring af FLEGT-produkter); 250 EUR (undladelse af at fremsende en FLEGT-licens)
|
Ikke angivet
|
Lov nr. 171/2010 om konstatering af og sanktioner imod skovrelaterede overtrædelser
|
Slovakiet**
|
S
|
Op til 99 581.75 EUR; konfiskation af varer
|
Ikke angivet
|
Toldloven (lov nr. 199/2004)
|
Slovenien
|
A
|
1 000-20 000 EUR
|
|
Forordning om gennemførelse af forordning (ES) om indførelse af en FLEGT-licensordning for import af træ til Det Europæiske Fællesskab (statstidende nr. 77/2012)
|
Spanien**
|
[A & S]
|
500 EUR – 350 % af varernes værdi (administrativ). Op til 6 gange varernes værdi, konfiskation af varerne og ophævelse af importretten (strafferetlig)
|
Op til 5 år
|
Ley Orgánica 12/1995, de 12 de diciembre, and Ley Orgánica 6/2011, de 30 de junio, por la que se modifica la Ley Orgánica 12/1995, de 12 de diciembre, de represión del contrabando
|
Sverige
|
S
|
Ikke angivet
|
Op til 2 år
|
Forordning nr. 2012:30 Forordning nr. 2000:1225
|
Det Forenede Kongerige
|
[A & S]
|
[23 300 EUR] 20 000 GBP eller 3 gange varernes værdi (alt efter hvilken der er størst); dom efter tiltale: ubegrænset bøde
|
6 måneder; dom efter tiltale: op til 3 år
|
Customs and Excise Management Act, (CEMA) (loven om forvaltning af told og afgifter) 1979
|
*
Oplysninger, som medlemsstaterne ikke havde angivet klart, men som blev udledt på grundlag af deres svar, er angivet i firkantede parenteser "[...]".
**
Baseret på oplysninger indgivet til Kommissionen i 2014 og/eller yderligere oplysninger indhentet direkte fra de kompetente myndigheder.