EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52018AE3007

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om a) forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af Horisont Europa — rammeprogrammet for forskning og innovation og om reglerne for deltagelse og formidling (COM(2018) 435 final — 2018/0224 (COD)) og om b) FORSLAG til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om særprogrammet til gennemførelse af Horisont Europa — rammeprogrammet for forskning og innovation (COM(2018) 436 final — 2018/0225 (COD))

EESC 2018/03007

EUT C 62 af 15.2.2019, p. 33–39 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.2.2019   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 62/33


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om a) forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om oprettelse af Horisont Europa — rammeprogrammet for forskning og innovation og om reglerne for deltagelse og formidling

(COM(2018) 435 final — 2018/0224 (COD))

og om b) FORSLAG til Europa-Parlamentets og Rådets afgørelse om særprogrammet til gennemførelse af Horisont Europa — rammeprogrammet for forskning og innovation

(COM(2018) 436 final — 2018/0225 (COD))

(2019/C 62/05)

Ordfører:

Gonçalo LOBO XAVIER

Anmodning om udtalelse

a)

Europa-Parlamentet, 14.6.2018

Rådet, 25.6.2018

b)

Europa-Parlamentet, 14.6.2018

Rådet, 27.6.2018

Retsgrundlag

a)

Artikel 173, stk. 3, artikel 182, stk. 1, 4 og 5, og artikel 188 i TEUF samt artikel 7, stk. 5, i Euratomtraktaten

b)

Artikel 173, stk. 3, og artikel 182, stk. 4, i TEUF

 

 

Kompetence

Sektionen for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug

Vedtaget i sektionen

2.10.2018

Vedtaget på plenarforsamlingen

17.10.2018

Plenarforsamling nr.

538

Resultat af afstemningen

(for/imod/hverken for eller imod)

187/1/2

1.   Konklusioner og anbefalinger

1.1.

EØSU hilser det velkommen, at Kommissionen har gjort det klart, at forskning og innovation (FoI) fortsat skal være en central EU-prioritet også inden for rammerne af den kommende flerårige finansielle ramme 2021-2027. EØSU noterer sig med tilfredshed, at mange af de anbefalinger, udvalget formulerede som led i midtvejsevalueringen af Horisont 2020, er blevet taget op på punkter såsom samarbejdsbaseret forskning og mobilitet, tiltag til styrkelse af innovation, håndtering af forskellene regionerne imellem, fremme af videnskabs- og innovationsaktiviteter blandt borgerne, løsning af problemet med lave succesrater og reduktion af de administrative byrder (1).

1.2.

EØSU understreger, at videnskab, forskning og innovation skal være nøgleelementer i den europæiske integrationsproces, og støtter derfor tilgangen i Horisont Europa, hvor borgerne bringes tættere på disse aktiviteter og resultater. I den forbindelse skal en effektiv kommunikation af ikke blot programmets muligheder, men også den indvirkning, som innovations- og forskningsaktiviteterne har på borgernes tilværelse, være et led i strategien for at fremme en større støtte fra medlemsstaterne til denne indsats.

1.3.

EØSU støtter tilrettelæggelsen af FoI-missioner som et led i Horisont Europa-strategien for at opnå mere virkningsfulde FoI-resultater og for virkelig at ændre borgernes opfattelse af videnskaben og dens indvirkning på deres dagligdag. EØSU opfordrer til, at man hurtigst muligt definerer strategiske missioner, der kan fremme forsknings- og innovationsøkosystemerne i hele Europa og styrke samarbejdsbaseret forskning som det vigtigste redskab til at levere viden og skabe en indvirkning. Missionerne bør fokusere på et specifikt, kvantificerbart og opnåeligt mål, og de bør være åbne for alle mulige deltagere og omfatte topkvalitet fra forskellige dele af Europa.

1.4.

EØSU støtter det forhold, at missionerne vil være åbne for forskelligartede, bundstyrede løsninger og dække hele FoI-cyklussen. Da missionerne bør have mellemlang- og langsigtede målsætninger bør den store betydning af forskning med lavt teknologisk modenhedsniveau afspejles i deres tilgang. De bør ikke udelukkende være fokuseret på lineære innovationsmodeller, som ofte begrænser sig til trinvis innovation, men bør udtrykkeligt opmuntre til disruptive innovationsmodeller.

1.5.

Som repræsentant for det organiserede civilsamfund støtter EØSU forslaget og er villig til at bidrage aktivt til den fælles udarbejdelsesproces, ligesom udvalget støtter ideen om missioner, men man må ikke glemme, at hvis man træffer beslutningerne for tæt på slutbrugerne, kan det begrænse missionernes rækkevidde og disruptive karakter. Missionsudvalgene skal være af høj kvalitet og have en tilstrækkelig kritisk masse fra alle interesserede parter, så man undgår trinvis forskning eller går i den anden grøft med missioner, der langt overstiger den eksisterende tekniske/teknologiske kapacitet.

1.6.

EØSU fremhæver Det Europæiske Innovationsråd (EIC) som et vigtigt instrument til at støtte banebrydende innovation og fremme iværksætteri og konkurrenceevnen på EU-plan. På denne måde mener EØSU i betragtning af den europæiske kontekst, at EIC navnlig bør fokusere på de meget innovative og banebrydende SMV'er og opstartsvirksomheder.

1.7.

EØSU er enig i, at Horisont Europa bør inddrage samfundsvidenskab og humanistiske videnskaber på en systematisk måde. Samfundsvidenskab og humanistiske videnskaber bør tages op i sammenhæng med den teknologiske tilgang. Innovation er meget mere end teknologi, og ved at samle de forskellige visioner, kompromiser og udfordringer kan man bedre forme FoI-landskabet i Europa. EØSU mener, at hvis man ser »ud over teknologien«, kan man fremme samfundsvidenskab og humanistiske videnskaber i hele Horisont Europa.

1.8.

EØSU støtter »åben videnskab«-tilgangen som et middel til at fokusere på videnskabelig topkvalitet og viden af høj kvalitet. Åben videnskab er af afgørende vigtighed for den overordnede videnskabelige udvikling i de europæiske institutioner, men det bør overvejes at indføre en bestemt tidsramme for offentliggørelsen af alle videnskabelige resultater, så det sikres, at alle projektresultater gøres tilgængelige på passende steder og inden for veldefinerede tidsrammer. EØSU bifalder, at der er åben adgang til publikationer og forskningsdata, men det anbefales stærkt, at forskningsinteressenter regelmæssigt høres om fremtidige krav inden for åben videnskab. De eksisterende fravalgsmuligheder bør opretholdes i Horisont Europa.

1.9.

EØSU er enig i, at den ændrede søjlestruktur vil forbedre den interne sammenhæng, navnlig ved at medtage industriteknologierne under søjle 2, hvorved man styrker industriens bidrag til at tackle de globale udfordringer og tilpasser udbuddet til efterspørgslen efter nye løsninger. Denne tilgang er særdeles fornuftig, og et forslag kunne være, at man fremmer konsortier, der afslutter innovationscyklussen, dvs. medtager de akademiske partnere, der skaber indholdet, de løsningsudbydere, der udvikler innovative løsninger, og slutbrugerne, som giver udtryk for deres behov, så de kan agere på bæredygtig vis.

1.10.

EØSU glæder sig ligeledes over målsætningen om en yderligere forenkling af statsstøttereglerne, som kan lette kombinationen af forskellige midler og være medvirkende til at fjerne de store uligheder mellem medlemsstater og regioner, for så vidt angår antallet af vellykkede FoI-projekter. For at kunne sikre, at FoI-projekter får størst mulig gennemslagskraft, er det afgørende, at der ved hjælp af kompatible bestemmelser skabes synergi mellem EU's forskellige finansieringsprogrammer og politikker, navnlig i forhold til strukturfondene.

1.11.

EØSU understreger, at støtte til forskeres mobilitet via Marie Skłodowska-Curie-aktiviteter også har afgørende betydning for en yderligere styrkelse af det europæiske forskningsrum, samtidig med at EU's og medlemsstaternes politikker bør tilstræbe passende og attraktive arbejdsvilkår for fagfolk, så man undgår fænomenet »hjerneflugt«, som påvirker EU's samhørighed meget negativt. Dertil kommer, at det er afgørende, at man i EFR-programmet øger støtten til forskere i begyndelsen af deres karriere.

1.12.

EØSU mener, at der i den søjle, der vedrører en styrkelse af det europæiske forskningsrum, bør være særlig fokus på uddannelse i og formidling af videnskab. Dette vil styrke videnskab med og for samfundet inden for denne søjle og dermed i Horisont Europa.

2.   Generelle bemærkninger

2.1.

EØSU bifalder Kommissionens nylige indsats for at støtte Europas vækst ved hjælp af nye og målrettede EU-politikker, som underbygges af øget fremme af FoU+I-aktiviteter, der kan give Europa en førende position på mange områder (2). Det europæiske innovator- og forskersamfund har nået en lang række mål i de senere år, men det forholder sig stadig sådan, at de europæiske borgere ikke er fuldt ud klar over værdien af dette, hvilket skyldes flere forhold, som f.eks. mangel på kommunikation, utilstrækkeligt engagement fra samfundets side eller borgernes ligegyldighed over for videnskabelige resultater. Derfor er det afgørende at ændre denne holdning i det europæiske samfund, ikke bare på kort sigt, men også for på lang sigt at bidrage til et innovations- og videnskabsøkosystem, der er en del af samfundet som helhed.

2.2.

EØSU støtter den tilgang, at borgernes holdning kan ændres ved at opstille globale nøgleudfordringer som et led i en meget stærk indsats for at mobilisere og inddrage samfundet i det europæiske integrationsprojekt. At fremme Europas konkurrenceevne gennem innovation er af afgørende betydning, og det skal lederne huske, når de fastlægger de politiske prioriteringer. Man kan ikke blot sige, at FoU+I-aktiviteter giver et stort bidrag til jobskabelsen og væksten. Det er ikke tilstrækkeligt bare at informere om, at to tredjedele af den økonomiske vækst i Europa i dag stammer fra FoU+I-aktiviteter. Medlemsstaterne skal deltage i denne fælles indsats.

2.3.

EØSU bifalder forslaget om et nyt europæisk FoI-program, som skal støtte og fremme FoI på EU-plan i perioden 2021-2027, og programmets hovedelementer, nemlig fokus på åben videnskab, globale udfordringer og industriel konkurrenceevne samt åben innovation. EØSU er af den faste overbevisning, at den fælles tilgang, hvor alle viden- og innovationsfællesskabets interesserede parter inddrages, udgør grundlaget for at fremme Europas konkurrenceevne, jobskabelse, sociale samhørighed, især bekæmpelse af ungdomsarbejdsløshed og miljøbeskyttelse i overensstemmelse med FN's 2030-dagsorden og målene for bæredygtig udvikling.

2.4.

Horisont Europa-programmet synes at afspejle, at Kommissionen prioriterer opbygningen af et innovations- og videnskabsøkosystem, der kan gøre det muligt for EU at forbedre sin konkurrenceevne via strukturelle aktiviteter, som har en økonomisk og social indvirkning. Dette bekræftes ikke blot af den foreslåede stigning i finansieringspakken, men også af de aktiviteter, der er planlagt under programmets tre søjler.

2.5.

EØSU bifalder de nye hovedelementer, der fremhæves i forslaget om Horisont Europa, nemlig (i) at støtte banebrydende innovation via Det Europæiske Innovationsråd, (ii) at skabe større gennemslagskraft gennem opgaveorientering og inddragelse af borgerne via FoI-missioner, (iii) at styrke det internationale samarbejde, (iv) at styrke åbenhed gennem en stærkere politik for åben videnskab og v) at rationalisere finansieringsrammerne gennem en ny tilgang til europæiske partnerskaber.

2.6.

Etableringen af bundstyrede EU-forsknings- og -innovationsmissioner med fokus på de globale udfordringer og den industrielle konkurrenceevne kan være en god måde at gøre samfundet mere engageret i videnskabs- og innovationsaktiviteter på. Denne tilgang kan være et effektivt redskab til at inddrage samfundet og borgerne i de missioner, der skal fastlægges, og vil skabe en fællesskabsfølelse, der kunne være vigtig for at opnå væsentlige resultater og virkninger. Også i denne proces kunne det organiserede civilsamfund spille en afgørende rolle.

2.7.

EØSU glæder sig ligeledes over, at Horisont Europa vil støtte »offentlig-private partnerskaber« som et effektivt redskab til at fremme samarbejdsbaseret forskning med fokus på industriens FoI, idet der lægges vægt på færre partnerskaber med større effekt. Europa må acceptere, at der er lang vej endnu, før vi opnår en enkel proces, når det gælder et effektivt samarbejde mellem den akademiske verden og industrien. Der er naturligvis mange gode eksempler og bedste praksisser, men der er også plads til forbedringer. Offentlig-private partnerskaber er et af redskaberne til at mindske den eksisterende kløft mellem de to forskellige verdener, som supplerer hinanden, nemlig den akademiske verden og industrien/markedet.

2.8.

EØSU opfordrer endnu en gang (3) Kommissionen til at fortsætte bestræbelserne på at mindske bureaukratiet i Horisontprogrammet. Derfor bifalder EØSU Kommissionens forslag om mindre bureaukrati og en bedre »produktionstid« eller et bedre responsniveau på forslagene, sådan som det f.eks. er tilfældet i Horisont 2020, hvad angår det specifikke »SMV-instrument«. Forenkling bør være et hovedformål inden for Horisont Europa, navnlig når det gælder tidsrummet frem til bevillingen og den efterfølgende markedsføring, konstante finansieringssatser, et reduceret antal instrumenter, begrænset brug af timeregnskaber, udbredt brug af faste beløb osv.

2.9.

EØSU mener, at konceptet bag Det Europæiske Innovationsråd (EIC) er meget velkomment — sideløbende med en reduktion af bureaukratiet, en forbedret forenkling og en mere synlig kampagne for at tiltrække SMV'er til innovations- og FoI-aktiviteter — ikke mindst når det gælder om at fremme kommercialiseringen, opskalere innovationen og iværksættere. EØSU er således af den opfattelse, at succesraten i denne strategi kan blive større, hvis man husker, at nogle af opstartsvirksomhederne og idéerne ikke var en succes tidligere af forskellige årsager, som EIC ønsker at håndtere. Man må ikke glemme, at det er nødvendigt at gøre europæisk kultur mere risikovillig. EIC vil bidrage til denne indsats og bør tage højde for FoI-foranstaltninger med høj risiko i sine overordnede målsætninger og evalueringskriterier.

2.10.

EØSU støtter forslaget om, at flere SMV'er og opstartsvirksomheder skal inddrages i programmet, men stiller sig tvivlende til opskaleringsforslaget. På trods af den hidtidige indsats i alle rammeprogrammerne bør SMV'erne involveres mere i aktiviteter, der er baseret på FoI, og Horisont Europa vil være den bedste mulighed for at få dem »ombord«. Forslaget om en større inddragelse ved hjælp af kapital kan være godt, men budskabet skal være tydeligt for alle virksomheder. Det forhold, at SMV'er stadig har et andet perspektiv, når det gælder »kapitalejerskab«, gør, at der fra programmets side skal være en fuldstændig forklaring, således at lokalsamfundets deltagelse kan fremmes og misforståelser kan undgås. SMV'er har en lang tradition for kapital baseret på familieiværksættere, og forslag om at »åbne« deres kapital for markedet, finansieret af dette program, kunne give anledning til specifikke spørgsmål. EØSU opfordrer derfor Kommissionen til at være meget tydelig om dette interessante forslag.

2.11.

EØSU er også enig i princippet om, at der ikke længere vil være nogen finansiel EU-investering for iværksættere uden en dialog med EU. Dette »motto«, som kommissær Carlos Moedas for nylig bebudede på et offentligt møde, er et udtryk for en ambitiøs idé om en mere direkte kontakt med iværksættere og kandidater, men er også en meget risikabel holdning. Det er nemlig endnu ikke klart, hvilke ressourcer der vil blive sat af til samtalerne med kandidaterne, og hele processen skal stadig være effektiv. EØSU er dog helt klar til at bakke op omkring denne nye tilgang og tilbyder endda sin assistance med at samarbejde om processen ved hjælp af EØSU-medlemmernes ekspertise og opbakning fra civilsamfundsorganisationerne, der støtter deres medlemmer.

2.12.

Endelig bifalder EØSU også de bestræbelser, der tilsyneladende gøres for at fremme midlernes synergi på tværs af programmerne. Fondenes synergi kan spille en stærk rolle, når det gælder om at udnytte og fremme FoI-kapaciteten i Europas forskellige regioner. En større synergi med andre af Unionens finansieringsprogrammer og Unionens politikker, nemlig med strukturfondene ved hjælp af passende forordninger, bør være et vigtigt punkt. I henhold til FFR-forordningerne om samhørighedsfondene kan medlemsstaterne således overføre op til 5 % af deres bevillinger fra den ene fond til den anden, hvilket giver dem mulighed for at overføre investeringsmidler til andre identificerede nøgleområder. Dette kunne være endnu et vigtigt skridt i retning af en bedre inddragelse af medlemsstaterne, når innovationsprogrammets mål skal nås, og når dagsordenen for videnskab skal løftes op på et nyt niveau. Efter EØSU's mening vil programmet kun blive betragtet som en succeshistorie, der har indflydelse på borgernes dagligdag, hvis den offentlige og private sektor involveres. Et andet vigtigt aspekt ville være en harmonisering af de forskellige fondes regler og bestemmelser, i det mindste for samme aktivitetstype, og navnlig for forskning og innovation.

3.   Forslaget om Horisont Europa (2021-2027)

3.1.

Kommissionens forslag om Horisont Europa bygger på bekendtgørelsen af et vigtigt resultat, nemlig et FoI-program til 100 mia. EUR, som allerede er et skridt fremad for et videnskabs- og innovationsbaseret europæisk vidensamfund. I den forbindelse viser det faktum, at medlemsstaterne godkendte denne budgetstigning, ikke blot et politisk engagement, men også et klart budskab til verden: Europa ønsker at gå foran på innovationsområdet, og finansieringsforudsætningerne for at gøre dette er nu blevet skabt.

3.2.

Foruden den øgede finansiering er der nogle nye og innovative idéer, som EØSU ønsker at fremhæve. Det er punkter taget direkte fra forslaget, som er vigtige for denne udtalelse. Således vil vi kort nævne følgende punkter:

a)

Horisont Europas tresøjlestruktur: Som Kommissionen har udtalt, er Horisont Europa ikke en revolution, men en evolution. Det bygger således på tre hovedsøjler: åben videnskab, som omfatter EFR, MSCA og forskningsinfrastruktur; globale udfordringer og industriel konkurrenceevne, som består af fem klynger, nemlig sundhed, inklusive og sikre samfund, det digitale område og industri, klima, energi og mobilitet samt fødevarer og naturressourcer; og åben innovation, som omfatter EIC, de europæiske innovationsøkosystemer og EIT. De tre søjler vil blive understøttet af aktiviteter til styrkelse af det europæiske forskningsrum.

b)

Oprettelsen af Det Europæiske Innovationsråd (EIC) for at hjælpe EU med at få en førende position inden for markedsskabende innovation. Europa har forfulgt dette mål i mange år, men på trods af indsatsen, på trods af de fremragende idéer og på trods af et meget stærkt innovations- og forskningsmiljø afspejler niveauet for vækst og jobskabelse ikke de bestræbelser, man har gjort sig. Kommissionens forslag tager derfor sigte på at oprette en one-stop shop for at bringe de mest lovende banebrydende teknologier med et stort potentiale fra laboratoriet til markedet og vil hjælpe de mest innovative opstartsvirksomheder og virksomheder med at opskalere deres idéer. Det nye EIC vil hjælpe med at identificere og finansiere højrisikoinnovationer i hastig udvikling med et stærkt potentiale for at skabe helt nye markeder. Det vil yde direkte støtte til innovatorer ved hjælp af to primære finansieringsinstrumenter, nemlig et til de tidlige stadier og et til udvikling og markedsføring. Det vil supplere Det Europæiske Institut for Innovation og Teknologi (EIT). EØSU mener, at EIC bør fokusere på de meget innovative og banebrydende SMV'er og opstartsvirksomheder.

c)

Hvad angår EIT, vil forslagene til EIT's fremtidige viden- og innovationsfællesskaber blive angivet i EIT's strategiske innovationsdagsorden. EØSU er af den opfattelse, at disse ikke bør øges væsentligt, og at der kun bør være et begrænset antal i tråd med princippet om forenkling af FoI-landskabet. Endvidere bør de fremtidige videns- og innovationsfællesskaber sikre repræsentationen af de forskellige europæiske lande, når det gælder innovationscentrenes placering. Iværksætteri, der fremmes af den akademiske søjle (f.eks. iværksætteruddannelse, fremme af et stærkt ikkefagspecifikt samarbejde mellem industrien og den akademiske verden samt afdækning af potentielle færdigheder for kommende innovatorer) bør styrkes.

d)

Etablering af EU's FoI-missioner med fokus på globale udfordringer og industriel konkurrenceevne. Denne tilgang kan være et effektivt redskab til at inddrage samfundet og borgerne i de missioner, der skal fastlægges, og vil skabe en fællesskabsfølelse, der kan være vigtig for at opnå væsentlige resultater og virkninger. Eksempler herpå kan være alt lige fra bekæmpelse af kræft til ren transport, plastfri have eller sikkert og rent vand til alle. Disse missioner vil blive udformet i samarbejde med borgerne, de interesserede parter, Europa-Parlamentet og medlemsstaterne. Som repræsentant for det organiserede civilsamfund støtter EØSU forslaget og er villig til at bidrage aktivt til den fælles udarbejdelsesproces.

e)

Maksimering af innovationspotentialet i hele EU og styrkelse af det europæiske forskningsrum: Støtten til medlemsstater, der har et lavt FoI-præstationspotentiale, vil blive fordoblet. Desuden vil synergier med de europæiske struktur- og investeringsfonde (f.eks. struktur- og samhørighedsfondene) gøre det let at koordinere og kombinere finansieringen og hjælpe regionerne med at optage innovation og udnytte mulighederne på EU-plan.

f)

Mere åbenhed: Princippet om »åben videnskab/åben innovation« vil være modus operandi i Horisont Europa, hvilket kræver fri brugsret til publikationer og data. Dette vil fremme formidling og udnyttelse af resultaterne, bidrage til markedsudbredelsen og øge innovationspotentialet for de resultater, der er genereret i kraft af EU-finansiering.

g)

En ny generation af europæiske partnerskaber og øget samarbejde med andre EU-programmer: Det forventes, at Horisont Europa vil strømline antallet af partnerskaber, som EU deltager i programlægningen af eller samfinansierer med partnere som industrien, civilsamfundet og finansieringsorganer, med henblik på at øge deres effektivitet og indvirkning, når det gælder om at nå Europas politiske prioriteringer. Horisont Europa vil fremme effektive og operationelle forbindelser med andre fremtidige EU-programmer, såsom samhørighedspolitikken, Den Europæiske Forsvarsfond, programmet for det digitale Europa og Connecting Europe-faciliteten samt det internationale fusionsenergiprojekt ITER.

h)

Det Fælles Forskningscenter (JRC), som er Kommissionens tjeneste for videnskab og viden, vil fortsat bidrage med videnskabelig rådgivning, teknisk støtte og specifik forskning.

4.   Videnskab og innovation for alle europæere

4.1.

Borgerne skal være bevidste om Europas potentiale og resultater med hensyn til videnskabs- og innovationsaktiviteter. Disse aktiviteter er i høj grad en del af alles hverdag og udgør en reel mulighed for at inddrage samfundet i det europæiske integrationsprojekt. Det koncept og de foranstaltninger, som Kommissionen foreslår, er ambitiøse, og det er en proces, der aldrig bliver færdig, men det er også den bedste mulighed for at engagere borgerne i de europæiske værdier, der er knyttet til innovation og videnskab for alle.

4.2.

Uddannelse i og formidling af videnskab bør betragtes som en grundlæggende tilgang til at engagere alle i det europæiske integrationsprojekt. Hvis offentlig inddragelse er en prioritet i Horisont Europa, vil det være et tydeligt skridt fremad i retning af at skabe FoI-resultater for markedet og for vores dagligdag. Den fælles tilgang, hvor alle aktører inddrages i frembringelsesprocessen, vil sende et tydeligt budskab om offentlighedens inddragelse i FoI-landskabet. Social innovation med borgernes engagement og tillid til innovation vil være afgørende for at fremme nye forvaltnings-, produktions- og forbrugsmønstre.

4.3.

Formidling, kommunikation og udnyttelse af den europæiske videnskabs og innovations succes lader til at være noget ineffektiv. Borgerne lægger mærke til andre regioners innovationer og anerkender ikke de »europæiske resultater«, selv når de ser dem. Dette bør ændre sig af flere årsager. Ud over idéen om, at investeringer foretaget af Europa giver europæisk værdi, er det også vigtigt at være stolt af EU's resultater og mål i forbindelse med det europæiske integrationsprojekt for alle.

4.4.

Europa kritiseres ofte for »manglende investeringer« og »manglende risiko- og iværksætterkultur«. Den generelle idé med Kommissionens forslag er at tage disse udfordringer op og skabe en ny fortælling i den forbindelse. Videnskabs- og innovationsaktiviteternes bidrag til at skabe et bedre og mere inklusivt Europa er et led i den ændring, der er nødvendig for at undgå misforståelser med hensyn til det europæiske integrationsprojekt, og udgør så afgjort et godt bidrag, når det gælder om at involvere borgerne mere og gøre dem stolte af at være en del af løsningen. Det er også vigtigt at imødegå forkerte opfattelser af EU-midlernes anvendelse i lokalsamfundene. Hvis borgerne kunne se, at »skatteydernes penge« bliver brugt fornuftigt, ville det være et pænt skridt i retning af at modvirke de yderliggående populistiske fortællinger, som skal bekæmpes.

4.5.

Programmet bør navnlig bidrage til at styrke det europæiske forskningsrum ved at sikre, at de fleste af dets midler anvendes til samarbejdsbaseret forskning med deltagere fra medlemsstater og/eller associerede lande for at give en væsentlig EU-merværdi. Samarbejdet mellem europæiske forskere, industrier (herunder SMV'er) og andre offentlige og private institutioner har været afgørende for det europæiske forskningsrums oprettelse og er et kendetegn ved de europæiske FoI-rammeprogrammer, som de interesserede parter sætter stor pris på, og som bør bevares i Horisont Europa.

4.6.

Aktiviteter under Horisont Europa gennemføres primært via indkaldelser af forslag. Det bør sikres, at størstedelen af Horisont Europas budget anvendes ved hjælp af konkurrencebaserede indkaldelser, der foretages direkte af Kommissionen eller dens forvaltningsorganer på gennemsigtig og effektiv vis, og at antallet af og budgettet for missioner og partnerskaber holder sig på et fornuftigt niveau, så man rationaliserer FoI-landskabet i overensstemmelse med hovedformålet om forenkling.

4.7.

Horisont Europa skal strømline de behov og presserende prioriteter, der blev fremhævet som led i høringen af interesserede parter i starten af 2018 som en del af konsekvensanalysen (4). Formålet med høringen af interesserede parter var at indsamle synspunkterne fra interesserede borgere og parter om Horisont Europas udformning med hensyn til fremme af FoI i hele EU, støtte til almen uddannelse, færdigheder og erhvervsuddannelse samt sikring af et rent og sundt miljø og beskyttelse af naturressourcerne.

4.8.

Den øgede finansiering til Det Europæiske Forskningsråd hilses velkommen når det gælder om aktivt at bidrage til samhørigheden i de forskellige europæiske regioner, navnlig hvis finansieringen først og fremmest tildeles forskere i starten af deres karriere, da det er denne gruppe, som giver det størst mulige potentiale for Europas fremtid. Det er nødvendigt at dæmme op for hjerneflugten fra perifere regioner til andre områder, og forskere, der er i starten af deres karriere, bør have bedre muligheder.

4.9.

For i højere grad at få civilsamfundet til at tage forskningsresultaterne til sig er det vigtigt at understrege den centrale rolle, der spilles af social innovation. Endvidere skal betydningen af socialøkonomiske virksomheder og interessenter generelt understreges, idet de i dag ved siden af industrien og SMV'er udgør en vigtig del af det økonomiske system i Europa.

5.   Virksomhedernes rolle

5.1.

EØSU vil endnu en gang understrege, at SMV'erne udgør den vigtigste del af erhvervslivet i Europa. SMV'erne er ansvarlige for jobskabelse og vækst, og derfor skal de have en central plads i den politiske beslutningsproces. Dette forslag synes at afspejle denne holdning, men EØSU vil samtidig henlede Kommissionens opmærksomhed på, at der ikke er nogen standardløsning for alle medlemsstaterne, med hensyn til hvordan SMV'ernes deltagelse i Horisont Europa kan fremmes. Medlemsstaterne har forskellige vækstniveauer og strukturelle innovationsøkosystemer, og dette skal afspejles i de specifikke foranstaltninger, der foreslås.

5.2.

EØSU anerkender opstartsvirksomhedernes rolle inden for innovations- og videnskabsøkosystemer, men henleder Kommissionens opmærksomhed på, at iværksættere skal have en forretningsorienteret tilgang, hvis de vil have succes. Derfor er det ønskeligt at give iværksættere rådgivning om markedets potentiale og behov. Store virksomheder bør også være en del af processen. Store virksomheder giver flere muligheder for opstartsvirksomheder og SMV'er, ikke bare på grund af de udfordringer, de skaber, men også på grund af de forretningsmuligheder, der normalt ledsager deres aktiviteter. Derfor er det en meget god idé at sørge for et mere effektivt innovationsøkosystem, som samler alle deres realiteter.

5.3.

EØSU gør iværksætterkredsene og Kommissionen opmærksom på, at det er nødvendigt med en ny fortælling om de industrielle aktiviteter. De traditionelle industrisektorer kan virkelig nyde godt af opstartsvirksomhedernes aktiviteter, når de er rettet mod de udfordringer, som industriaktiviteternes digitalisering og robotisering giver anledning til, f.eks. mod den cirkulære økonomi, eller når de fremmer indførelsen af meget avancerede nye fremstillingsteknologier gennem SMV'ernes og opstartsvirksomhedernes deltagelse og fremmer deres samarbejde med store industrier. Succesraten kunne blive større, hvis fokus hos opstartsvirksomhederne kunne ledes i retning af de industrielle udfordringer, der ligger forude.

6.   Økonomiske spørgsmål

6.1.

Den forslåede budgettildeling på 100 mia. EUR for perioden 2021-2027 omfatter 94,1 mia. EUR til Horisont Europa, 3,5 mia. EUR til InvestEU-fonden og 2,4 mia. EUR til Euratoms program for forskning og uddannelse. Euratomprogrammet, som finansierer forskning og uddannelse i nuklear sikkerhed, sikring og strålingsbeskyttelse, vil have øget fokus på andre anvendelser end elproduktion såsom sundhedspleje og medicinsk udstyr og vil også støtte atomforskeres mobilitet inden for rammerne af Marie Skłodowska-Curie-aktiviteterne.

6.2.

Den vejledende fordeling af budgettet for Horisont Europa viser en væsentlig stigning (ca. 20 %) i EFR-budgettet og i Marie Skłodowska-Curie-aktiviteterne (ca. 10 %) sammenlignet med Horisont 2020-rammeprogrammet for 2014-2020. EØSU bakker fuldstændigt op om denne stigning og om, at EFR bør sætte størstedelen af sit budget af til forskere i starten af deres karriere i deres mest produktive og kreative fase (starttilskud (5) og konsolideringstilskud (6)).

6.3.

EIC-budgettet tegner sig for den højeste stigning inden for Horisont Europa med et samlet beløb på 13,5 mia. EUR. Inden for søjlen »globale udfordringer og industriel konkurrenceevne« er det klyngen »fødevarer og naturressourcer«, der har den største stigning, nemlig til 10 mia. EUR i alt. For den tværgående søjle, der tager sigte på »styrkelse af det europæiske forskningsrum«, er der ligeledes en væsentlig stigning i budgettet til i alt 2,1 mia. EUR. EØSU bifalder disse budgettendenser og er af den opfattelse, at de vil styrke det europæiske forskningsrum og skabe et stærkere forsknings- og innovationsøkosystem med mange aktører på tværs af alle de europæiske regioner.

Bruxelles, den 17. oktober 2018.

Luca JAHIER

Formand for Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


(1)  Se EUT C 34 af 2.2.2017, s. 66 og »Horisont 2020 (evaluering)« (informationsrapport).

(2)  EUT C 197 af 8.6.2018, s. 10.

(3)  EUT C 34 af 2.2.2017, s. 66.

(4)  https://ec.europa.eu/info/publications/horizon-europe-impact-assessment-swd-2018-307_en.

(5)  For forskere uanset nationalitet med 2-7 års erfaring efter fuldført PhD, et meget lovende videnskabeligt CV og et fremragende forskningsprojekt (https://erc.europa.eu/funding/starting-grants).

(6)  For forskere uanset nationalitet med 7-12 års erfaring efter fuldført PhD, et meget lovende videnskabeligt CV og et fremragende forskningsprojekt. (https://erc.europa.eu/funding/consolidator-grants).


Top