EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52017DC0330

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET 13. rapport om omfordeling og genbosætning

COM/2017/0330 final

Strasbourg, den 13.6.2017

COM(2017) 330 final

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

13. rapport om omfordeling og genbosætning


x0009


1Indledning

Den 13. rapport om omfordeling og genbosætning beskriver de hasteforanstaltninger, der stadig skal træffes dels for i de kommende måneder at omfordele alle dem, der er berettigede til det, og som stadig befinder sig i Italien og Grækenland, dels for at opfylde genbosætningsmålene.

I de første fem måneder af 2017 er omfordelingerne gået betydeligt hurtigere. Siden januar er næsten 10 300 personer blev omfordelt. Det er en femdobling sammenlignet med samme periode i 2016, hvor kun 1 600 personer blev omfordelt. Det er resultatet af, at procedurerne blev fuldt ud gennemført i anden halvdel af 2016, at størstedelen af medlemsstaterne regelmæssigt fortsat giver tilsagn, og at de to ansvarsoverdragende medlemsstaterne konstant bestræber sig på at forbedre det gensidige samarbejde og den gensidige tillid.

I maj 2017 blev derfor over 1 000 personer omfordelt fra Italien, hvilket er det hidtil højeste antal og tæt på månedens mål, og hvilket bringer det samlede antal personer, der er omfordelt fra Italien, op på 6 896. Italien skal dog stadig gøre en større indsats for at få alle dem, der allerede er i Italien, identificeret og registreret med henblik på omfordeling, og for hurtigt at få de nyankomne, som kan komme på tale til omfordeling, omfordelt. I Grækenland, hvor antallet af personer, der skal omfordeles, forventes at forblive nogenlunde stabilt (27 208 personer er registreret med henblik på omfordeling), ligger tallet for månedlige omfordelinger på 1 300, hvorved det samlede antal, der er omfordelt fra Grækenland, når op på 13 973. Der er stadig 11 000 personer, der skal omfordeles. Medlemsstaterne er derfor nået til enighed om en specifik operationel plan, og det forventes, at målet om 3 000 omfordelinger om måneden på grundlag af denne plan og med de aktuelle tilsagn vil blive nået i juli og fastholdt indtil september.

I alt er 20 000 personer indtil videre blevet omfordelt. Selv om de fleste medlemsstater nu bidrager rimeligt til gennemførelsen af ordningen, tilsidesætter Ungarn, Polen og Tjekkiet fortsat deres juridiske forpligtelse til at give tilsagn og modtage omfordelte personer fra Grækenland og Italien.

Omfordeling er fortsat en af de vigtigste måder, hvorpå presset på Italien og Grækenland kan mindskes, idet ansvaret for håndteringen af de ansøgere, der har et klart behov for international beskyttelse, derved deles. Medlemsstaterne bør ikke slække på deres anstrengelser, da omfordelingen stadig ikke sker tilstrækkeligt hurtigt til at omfordele alle de personer, der kan omfordeles, inden september 2017. Medlemsstaternes juridiske forpligtelse stopper dog ikke på det tidspunkt; Rådets afgørelser gælder for personer, som ankommer til Grækenland og Italien frem til den 26. september 2017. Omfordelingsproceduren skal derfor stadig gennemføres af medlemsstaterne for de personer, der kan komme i betragtning til omfordeling, inden for en rimelig frist derefter.

Gennemførelsen af konklusionerne fra juli 2015 om at genbosætte 22 504 personer forløber planmæssigt, idet over to tredjedele af det aftalte antal allerede er blevet genbosat.

2Omfordeling

Der er fortsat en positiv udvikling i omfordelingstempoet. Med en yderligere indsats fra alle tilflytningsmedlemsstaters side vil de mål, Kommissionen har fastsat, kunne nås. De fastlagte mål skal sikre, at alle omfordelingsberettigede personer, der i øjeblikket befinder sig i Italien og Grækenland, omfordeles effektivt og rettidigt, således at det undgås, at der opstår operationelle og logistiske flaskehalse, hvilket ville blive resultatet, hvis flertallet af de resterende overførsler først skulle gennemføres i de sidste uger i september.

Næsten alle medlemsstater deltager nu i omfordelingen fra Italien og Grækenland. Ungarn, Polen og Tjekkiet er de eneste medlemsstater, der ikke har ændret holdning, og som fortsat ikke giver tilsagn og ikke deltager i omfordelingen hverken fra Grækenland eller Italien, hvilket er i strid med deres juridiske forpligtelser 1 . 

Navnlig Ungarn og Polen er de eneste medlemsstater, der ikke har deltaget i omfordelingen af en eneste person, og Polen har ikke givet noget tilsagn siden den 16. december 2015. Tjekkiet ikke givet tilsagn siden maj 2016 og har ikke gennemført nogen omfordelinger siden august 2016.

Østrig har endnu ikke modtaget nogen som led i omfordelingen, men har for nylig givet tilsagn om at modtage 50 personer fra Italien i maj. Tilsagnet skal nu omsættes til reelle omfordelinger hurtigst muligt.

2.1    Grækenland: Omfordeling er blevet en fast procedure i Grækenland, men det skal stadig gå noget hurtigere med overførslerne, hvis alle, der er berettigede, skal omfordeles

Som anført i tidligere rapporter har Grækenland afsluttet registreringen ("indgivelse af ansøgning om international beskyttelse") af alle personer, for hvem der var foretaget forudgående registrering 2 , herunder dem, der er berettiget til omfordeling. Pr. 9. juni har i alt 27 208 personer indgivet deres ansøgning i henhold til omfordelingsordningen, 13 973 personer er allerede blevet omfordelt, mens 10 923 stadig mangler at blive omfordelt 3 . Det samlede antal personer, der registreres med henblik på omfordeling, ventes at forblive stabilt, selv om der stadig kan blive registreret ansøgninger frem til den 26. september 2017, og nogen kan blive udelukket fra omfordelingsordningen.

Omfordelingstempo: planerne skal gøres færdige og gennemføres

Næsten alle medlemsstater giver nu tilsagn og tager imod omfordelte personer hver eller hver anden måned. Kun Tjekkiet, Ungarn, Polen og Østrig opfylder ikke deres juridiske forpligtelser. Malta har taget imod alle de omfordelte personer, det skulle 4 , Letland er næsten lige så langt, og Norge er ved at indfri sit tilsagn. Estland, Finland, Litauen, Luxembourg og Portugal er godt i gang med af opfylde deres forpligtelser.

På trods af at der gentagne gange er fremsat henstillinger i tidligere rapporter og indgået bilaterale udvekslinger på forskellige niveauer, fører Slovakiet fortsat sin strenge præferencepolitik, hvilket fører til en uforholdsmæssigt høj afvisningsprocent. Denne politik er ikke i overensstemmelse med Rådets afgørelser, som tillader afvisning af hensyn til den nationale sikkerhed eller den offentlige orden. Det er derfor vigtigt, at det bliver ændret. Alle medlemsstaterne bør undgå at udelukke sårbare ansøgere fra deres præferencer, eftersom disse skal prioriteres i forbindelse med omfordelingen. Det er også af afgørende betydning, at medlemsstaterne skaffer kapacitet til at modtage særligt sårbare personer. Alle medlemsstater bør være klar til at modtage alle typer asylansøgere (store familier og enlige mænd) og tage deres rimelige andel af sårbare ansøgere, herunder uledsagede mindreårige og personer med alvorlige helbredsproblemer.

Omfordelingstempoet nåede op på 1 300 overførsler pr. måned i de seneste måneder, hvilket endnu ikke er tilstrækkeligt til at omfordele alle dem, der er berettiget hertil, inden september 2017. Kommissionen afholdt sammen med den græske asyltjeneste og Den Internationale Organisation for Migration (IOM) et særligt møde med henblik på at løse de logistiske problemer, idet den svenske planlægning blev fremhævet som et godt eksempel. Der blev holdt bilaterale møder med medlemsstaterne, hvor der blevet givet store månedlige tilsagn med henblik på at planlægge de forskellige faser af omfordelingsprocessen. Der er aftalt planer med Tyskland, Frankrig, Nederlandene, Rumænien, Spanien og Sverige. Ud fra planlægningen og med den hastighed, hvormed medlemsstaternes tilsagn gives, burde omfordelingen nå op på 2 500 i juni og 3 000 i juli, august og september. En forudsætning for, at planen kan gennemføres effektivt, er, at samtlige medlemsstater bidrager konstruktivt til hver eneste fase af omfordelingen, og kommissionen står klar til at fremme processen. Medlemsstater med begrænset modtagelseskapacitet (Irland, Finland og Portugal) har arbejdet på at løse vanskelighederne.

Uledsagede mindreårige: det gode fremskridt fortsætter

Pr. 6. juni er 365 uledsagede mindreårige blevet omfordelt ud af de 574 uledsagede mindreårige, som er berettiget til omfordeling. Siden den seneste rapport har flere medlemsstater tilbudt pladser til denne kategori af sårbare ansøgere. Medlemsstaterne opfordres til fortsat at tilvejebringe de nødvendige pladser 5 til omfordeling af registrerede mindreårige, som er blevet adskilt fra deres familie.

Behov for handling hurtigt:

·Tjekkiet, Ungarn, Polen og Østrig bør begynde at give tilsagn og straks omfordele fra Grækenland for at opfylde deres juridiske forpligtelser

·Planerne for overførsler skal gøres færdige og gennemføres. De medlemsstater, der endnu ikke har udarbejdet dem, bør følge eksemplet i de lande, der har udarbejdet planer

·I denne sidste fase af gennemførelsen bør medlemsstaterne øge deres kapacitet til at behandle ansøgninger for at sikre, at processen forløber så gnidningsløst som muligt, og undgå forsinkelser i overførselsproceduren, og de bør om nødvendigt forsøge at løse problemer med utilstrækkelig modtagelseskapacitet, herunder til sårbare ansøgere.

·Slovakiet opfordres til i de kommende uger at tage sin præferencepolitik for omfordeling af ansøgere op til fornyet overvejelse, således at den stemmer overens med Rådets afgørelser, og til at starte omfordelingen fra Grækenland hurtigst muligt.

2.2    Italien: der skal gøres en større indsats for at omfordele alle de personer i Italien, der er berettigede hertil 

 

Identifikation og registrering af migranter med henblik på omfordeling: Italien skal gøre mere for at fremskynde omfordelinger

Italien har indtil videre registreret 8 600 personer med henblik på omfordeling, hvoraf 6 896 allerede var blevet omfordelt. Ifølge de italienske myndigheder ventes yderligere ca. 700 at blive registreret. Endvidere er der indtil videre ankommet over 2 500 eritreere til Italien i 2017, som også bør registreres hurtigt med henblik på omfordeling. Der ankom omkring 20 700 eritreere til Italien alene i 2016, og det står klart, at kun ca. halvdelen af dem er blevet registreret med henblik på omfordeling. Det er derfor meget vigtigt, at Italien hurtigst muligt får identificeret og registreret alle de øvrige ansøgere i Italien, der kan komme på tale til omfordeling. Det Europæiske Asylstøttekontor ("støttekontoret") er med støtte fra Kommissionen villig til at indlede en målrettet oplysningskampagne for at nå ud til disse ansøgere (gennem sociale medier, distribution af støttekontorets brochure om omfordeling, støttekontorets hotline om omfordeling og tilstedeværelsen af støttekontorets mobile grupper) og få et større antal personer, som er berettiget til omfordeling, registreret. Italien bør yde den nødvendige støtte til at få oplysningskampagnen gennemført og skabe opmærksomhed om omfordelingsordningen i de lokale myndigheder Prefetture/Questure og i modtagelsescentrene.

 

Det er også vigtigt, at Italien gør mere for at centralisere omfordelingen (især de sidste faser) i nogle få centre og overføre ansøgere om omfordeling til modtagelsescentrene i eller i nærheden af Rom ti dage inden afrejsen. Den nuværende praksis, ifølge hvilken omfordelingsberettigede migranter fordeles over hele Italien, mens de udpegede omfordelingscentre ofte er underudnyttede, fordi de hovedsageligt huser migranter af nationaliteter, som ikke er omfordelingsberettigede, komplicerer omfordelingsprocessen og skaber logistiske problemer, navnlig i de sidste faser af omfordelingsprocessen, og især med hensyn til sikring af ordentlige helbredstjek, inden overførslen finder sted.

Omfordelingstempo: den gode fremdrift skal fastholdes 

Omfordelingstempoet i Italien er tegn på en stabil, god udvikling, og det er et realistisk mål at få omfordelt alle de personer, der i øjeblikket befinder sig i Italien, og som er berettiget til omfordeling, eftersom de mål, som Kommissionen har sat, generelt følges af medlemsstaterne.

Finland og Malta vil snart have gennemført alle de omfordelinger, de har tegnet sig for for Italiens 6 vedkommende, og andre medlemsstater (Tyskland, Luxembourg og Nederlandene) gør også gode fremskridt baseret på regelmæssige månedlige tilsagn og omfordelinger; Kroatien og Portugal er på det seneste begyndt at give tilsagn igen. Bulgarien, Tjekkiet, Estland, Ungarn, Irland, Polen, Slovakiet og Østrig derimod er de eneste medlemsstater, der ikke har taget imod en eneste omfordelt person fra Italien. Østrig gav sit første tilsagn til Italien på 50 personer i maj og bør sørge for, at den omfordeling rent faktisk sker hurtigst muligt. Det betyder også, at Italien skal sende anmodninger om omfordelinger, således at Østrig kan indfri sit tilsagn.

Estland og Irland har endnu ikke gennemført omfordelinger fra Italien på grund af Italiens skrappe politik om supplerende sikkerhedsinterviews, der gennemføres af tilflytningsmedlemsstaterne, mens Bulgarien og Slovakiet ikke har gennemført omfordelinger fra Italien på grund af deres strenge præferencepolitik (Bulgarien vil ikke modtage eritreere, og Slovakiet vil kun modtage enlige kvinder med børn og personer med rejsedokumenter), hvilket gør det nærmest umuligt for Italien af finde ansøgere, der opfylder kriterierne. Der bør findes en løsning på tilflytningsmedlemsstatens afholdelse af supplerende sikkerhedsinterviews, således at alle ansøgere, der er berettiget til omfordeling, omfordeles i de kommende måneder. Cypern, Frankrig og Letland har endvidere ikke givet tilsagn til Italien i over tre måneder.

Med henblik på konstant at forbedre informationsformidlingen vil IOM den 16. juni afholde en særlig undervisningsdag for forbindelsesofficerer i Italien, som skal forbedre afholdelsen af møder om kulturel vejledning. Støttekontoret har også lavet en nye video specifikt om omfordeling til Portugal.

Omfordelingen af uledsagede mindreårige er startet, men der skal stadig gøres mere

To uledsagede mindreårige blev omfordelt fra Italien til Norge i rapporteringsperioden, hvilket får det samlede antal uledsagede mindreårige, der er omfordelt fra Italien, op på fem personer (herunder en mindreårig, der er adskilt fra familien). I denne særlige sag kunne overførslen lade sig gøre takket være øget samarbejde på lokalt plan. Adskillige andre ansøgninger er ved at blive behandlet.

Som anført i den 12. rapport bør Italien nu bygge videre på erfaringerne med disse første omfordelinger og standardisere procedurerne, således at alle uledsagede mindreårige, som kan blive omfordelt, kan få muligheden for at blive det, hvis det er i deres egen bedste interesse. På et møde den 1. juni, som Kommissionen holdt med alle relevante aktører, lykkedes det at få strømlinet processen yderligere. Medlemsstaterne bør på deres side fortsat stille pladser til rådighed for uledsagede mindreårige som led i deres tilsagn og give de italienske myndigheder konkrete oplysninger om de specifikke modtagelsesforhold, der gælder for dem. Eftersom processen kan være længere for dem end for voksne, opfordres medlemsstaterne til at reservere pladser til mindreårige i en længere periode (dvs. at forlænge den periode, pladserne er ledige i, således at de kan besættes i forbindelse med senere tilsagn).



Behov for handling hurtigt:

·Tjekkiet, Ungarn og Polen bør begynde at give tilsagn og straks omfordele fra Italien for at opfylde deres juridiske forpligtelser

·Bulgarien og Slovakiet opfordres til i de kommende uger at tage deres præferencepolitik for omfordeling af ansøgere op til fornyet overvejelse, således at de stemmer overens med Rådets afgørelser, og til at starte omfordelingen fra Italien hurtigst muligt

·Italien opfordres til i de kommende uger at komme op med en gensidigt acceptabel løsning på tilrettelæggelsen af supplerende sikkerhedsinterview, som en række medlemsstater kræver for at vurdere sikkerhedsrelaterede risici i overensstemmelse med Rådets afgørelser

·Italien bør hurtigst muligt fremskynde registreringen af personer, der kan komme i betragtning til omfordeling, samarbejde med støttekontorret om gennemførelsen af oplysningskampagnen og øge sine bestræbelser på at centralisere omfordelingsprocessen, især de sidste faser

·Alle andre medlemsstater bør hver måned fortsat give tilsagn og deltage i omfordelingen fra Italien i forhold til deres tilsagn, øge deres kapacitet til at behandle ansøgningerne, undgå unødvendigt strenge præferencer, begrænse krav, som forsinker overførslen, og give forrang til de ansøgninger, der vedrører sårbare ansøgere, især uledsagede mindreårige.

3Genbosætning

Der konstateres stadig fremskridt i gennemførelsen af konklusionerne af 20. juli 2015, og over to tredjedele af de 22 504 aftalte genbosætninger er allerede blevet gennemført. Siden den 12. maj 2017 er 256 personer blevet genbosat under ordningen. Da flere medlemsstater med store kvoter har opfyldt deres forpligtelse i henhold til konklusionerne og har bestræbt sig på at gennemføre EU's og Tyrkiets erklæring af 18. marts 2016, har de seneste genbosætninger fundet sted fra Tyrkiet, selv om der stadig foretages genbosætninger i et mindre omfang fra Jordan og Libanon.

Pr. 9. juni 2017 er 16 419 personer blevet genbosat i 21 stater (Belgien, Tjekkiet, Danmark, Tyskland, Estland, Frankrig, Island, Irland, Italien, Letland, Liechtenstein, Litauen, Nederlandene, Norge, Østrig, Portugal, Spanien, Finland, Sverige, Schweiz og Det Forenede Kongerige). Syv medlemsstater (Estland, Finland, Tyskland, Irland, Nederlandene, Sverige og Det Forenede Kongerige) og de tre associerede stater (Island, Liechtenstein og Schweiz) har allerede opfyldt deres tilsagn. Selv om flere medlemsstater gennemfører genbosætninger end i de foregående år, har ti medlemsstater endnu ikke gennemført genbosætninger efter denne ordning 7 . Det bliver mere og mere tvivlsomt, om de medlemsstater, hvor der er stor forskel på deres tilsagn og den faktiske gennemførelse af genbosætninger, vil være i stand til at opfylde deres forpligtelser.

Gennemførelsen af konklusionerne af 20. juli 2015 omfatter medlemsstaternes indsats for at genbosætte syrere fra Tyrkiet som aftalt i erklæringen fra EU og Tyrkiet. Siden den 4. april 2016 er 6 254 syrere blevet genbosat fra Tyrkiet som led i den genbosætningsordning, der er aftalt i erklæringen fra EU og Tyrkiet. Siden den sidste rapporteringsperiode er 559 syrere blevet genbosat under denne ordning, og det resterende antal tilsagn udgør nu i alt 24 461. Genbosætning i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet har hidtil fundet sted til Østrig, Belgien, Estland, Frankrig, Tyskland, Italien, Letland, Litauen, Luxembourg, Nederlandene, Portugal, Spanien, Finland og Sverige. Derudover har Norge indtil videre genbosat 563 syrere fra Tyrkiet siden den 4. april 2016.

De medlemsstater, som genbosætter i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet, planlægger yderligere genbosætningsforanstaltninger, inklusive missioner til Tyrkiet for at interviewe kandidater til genbosætning. Rumænien har nu fulgt op på sine tidligere udmeldinger om at indlede genbosætningen meget snart ved at tage imod 11 syrere. EU-delegationen i Ankara har understreget over for UNHCR, at det er vigtigt også at indstille nye ansøgere til de medlemslande, der har givet mindre tilsagn.

Blandt de medlemsstater, der endnu ikke har foretaget genbosætninger fra Tyrkiet 8 , er Malta i gang med at forberede sin mission til Tyrkiet, og Cypern har rettet formel henvendelse til UNHCR for at meddele, at landet kan genbosætte 5 personer i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet.  Der er dog også medlemsstater, som har modtaget sager fra UNHCR i sommeren 2016, men som ikke siden har truffet nogen foranstaltninger (Bulgarien, Kroatien og Tjekkiet), og som opfordres til at gøre dette snarest.

For at bakke op om genbosætninger i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet og drøfte de løbende operationer holder EU's delegation i Ankara fortsat ugentlige møder med det tyrkiske generaldirektorat for migrationsforvaltning. EU's delegation holder også ugentlige møder med medlemsstaterne samt UNHCR og IOM for at sammenligne statistiske data og drøfte operationelle opdateringer.

For at afhjælpe manglerne og følge op på en henstilling i en tidligere rapport, foreslog EU's delegation medlemsstaterne en revideret udgave af det dokument med spørgsmål og svar, som UNHCR benytter for at sikre, at de oplysninger, der gives til syriske kandidater om modtagelsesforhold og kulturelle, sociale og retlige standarder i EU-medlemsstaterne, er dækkende. Den reviderede udgave af dette dokument er allerede blevet godkendt af UNHCR samt af flertallet af medlemsstaterne, og 13 medlemsstater har allerede sendt en ajourført udgave af dokumentet med spørgsmål og svar.

Sideløbende med opfyldelsen af de aktuelle forpligtelser til genbosætning fra Tyrkiet går det fremad med forhandlingerne om standardprocedurerne for den frivillige ordning med Tyrkiet om indrejse af humanitære årsager med de deltagende lande og Tyrkiet, og målet er at få dem fastlagt hurtigst muligt.

Henstillinger:

·De medlemsstater, som endnu ikke har taget imod genbosætninger i henhold til EU's interne ordninger (Bulgarien, Cypern, Grækenland, Kroatien, Malta, Polen, Slovakiet og Slovenien), og dem, som ikke har gjort fremskridt og stadig er langt fra at opfylde deres mål (Tjekkiet, Danmark og Portugal), bør straks optrappe indsatsen for at opfylde deres forpligtelser i henhold til konklusionerne af 20. juli 2015

·Bulgarien og Tjekkiet, som allerede modtog sager fra UNHCR som led i erklæringen fra EU og Tyrkiet i sommeren 2016, bør optrappe indsatsen for at gennemføre genbosætningerne fra Tyrkiet så hurtigt som muligt

·Medlemsstaterne bør opdatere det reviderede dokument med spørgsmål og svar, der benyttes af UNHCR, således at de syrere, der er kandidater i henhold til erklæringen fra EU og Tyrkiet, får bedre oplysninger om genbosætningslandene og dermed kan træffe en kvalificeret beslutning med henblik på at nedbringe frafaldet på de senere stadier af genbosætningsproceduren.

4Det videre forløb

De europæiske stats- og regeringschefer har gentagne gange anerkendt det presserende behov for at rette op på migrationssituationen i Europa og opfordret til at intensivere indsatsen for at sætte skub i gennemførelsen af omfordelingsordningen som et vigtigt udtryk for solidaritet og en rimelig ansvarsfordeling over for Grækenland og Italien.

Med udgangspunkt i de nuværende tal i Grækenland og Italien er omfordeling af alle dem, der forventes at kunne komme i betragtning til omfordeling, mulig inden september 2017. Dette bør være vores fælles mål, som alle medlemsstater bør yde et rimeligt og forholdsmæssigt bidrag til. Medlemsstaterne bør derfor hurtigst muligt øge indsatsen og udnytte fleksibiliteten og træffe de nødvendige foranstaltninger som anført i denne rapport for at opfylde målet. Kommissionen vil fortsat bistå medlemsstaterne med koordineringen af denne øgede indsats.

Omfordeling i henhold til Rådets afgørelser er også en retlig forpligtelse. Kommissionen har derfor gennem månedlig rapportering og løbende samarbejde med medlemsstaterne bakket op om deres bestræbelser på at bidrage til ordningen på en fair og rimelig måde. De fleste medlemsstater har vist, at det er muligt og praktisk gennemførligt at omfordele – også et stort antal på kort tid – hvis viljen er til stede, og der gøres en målrettet indsats. Der er som følge af den fælles indsat sket en mærkbar stigning i antallet af omfordelinger; denne udvikling skal fortsætte, således at alle, der er berettiget, kan blive omfordelt hurtigst muligt på dette sene tidspunkt i gennemførelsen.

I løbet af de seneste måneder har Kommissionen også gentagne gange mindet medlemsstaterne om deres juridiske forpligtelse i henhold til Rådets afgørelser og opfordret de medlemsstater, der endnu ikke har givet tilsagn og eller taget imod omfordelinger fra Grækenland og Italien, til at gøre det snarest. Nu, hvor september 2017 nærmer sig, har disse medlemsstater ikke ret lang tid til at opfylde deres forpligtelser og yde et rimeligt og forholdsmæssigt bidrag.

På trods af de gentagne opfordringer har Tjekkiet, Ungarn og Polen i strid med deres juridiske forpligtelser i henhold til Rådets afgørelser endnu ikke truffet de fornødne foranstaltninger. På den baggrund og som anført i den tidligere rapport om omfordeling og genbosætning har Kommissionen besluttet at indlede traktatbrudssager mod disse tre medlemsstater.

Sideløbende hermed bør medlemsstaterne fortsat arbejde på at opfylde deres genbosætningstilsagn, og især de medlemsstater, der endnu ikke har foretaget genbosætninger, og dem, der fortsat ikke lever op til deres fastsatte mål, bør gøre en større indsats.

(1)

     Ungarn og Slovakiet har med støtte fra Polen anfægtet lovligheden af Rådets anden afgørelse om omfordeling. Et annullationssøgsmål har imidlertid ikke opsættende virkning. Behandlingen af sagerne ved Den Europæiske Unions Domstol fandt sted den 10. maj.

(2)

     For at hjælpe Grækenland yderligere med planlægningen og levere mere bistand opfordrer Kommissionen de græske myndigheder til at præcisere, hvor mange migranter i alt der befinder sig på fastlandet og øerne.

(3)

     2 312 kandidater til omfordeling er blevet afvist af tilflytningsmedlemsstaterne eller er blevet overført til Dublin-proceduren eller den græske nationale procedure (f.eks. fordi Grækenland tilbagekaldte ansøgningen af administrative årsager, eller fordi det græske politis sikkerhedstjek forud for anmodningen gav et negativt resultat osv.) og et meget begrænset antal er døde.

(4)

     Undtagen den specifikke tildeling ud af de tilbageværende 54 000.

(5)

     Selv om der i princippet kun er behov for yderligere 24 tilsagn, kan behovet for yderligere tilsagn vokse, hvis nogle af de anmodninger vedrørende uledsagede mindreårige, der er sendt til andre medlemsstater i henhold til Dublinforordningen, afvises.

(6)

     Undtagen den specifikke tildeling ud af de tilbageværende 54 000.

(7)

     Til denne gruppe regnes Luxembourg og Rumænien, selv om begge medlemsstater allerede har genbosat syrier fra Tyrkiet i henhold til EU's og Tyrkiets erklæring.

(8)

   Bulgarien, Kroatien, Cypern, Tjekkiet, Danmark, Grækenland, Ungarn, Irland, Malta, Polen, Slovakiet, Slovenien og Det Forenede Kongerige.

Top

Strasbourg, den 13.6.2017

COM(2017) 330 final

BILAG

til

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

13. rapport om omfordeling og genbosætning


Bilag 1: Omfordelinger fra Grækenland pr. 9. juni 2017

Medlemsstat

Formelt tilsagn 1

Faktisk omfordelt

Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser 2

Østrig 3

1 491

Belgien

790

502

2 415

Bulgarien

570

47

831

Kroatien

90

36

594

Cypern

145

55

181

Tjekkiet

30

12

1 655

Estland

332

130

204

Finland

1 349

987

1 299

Frankrig

4 970

3 148

12 599

Tyskland

4 740

2 943

17 209

Ungarn

988

Island

Irland

943

459

240

Letland

363

290

295

Liechtenstein

10

10

Litauen

670

290

420

Luxembourg

260

216

309

Μalta

117

90

78

Nederlandene

1 550

1 295

3 797

Norge

685

533

Polen

65

4 321

Portugal

1 630

1 075

1 778

Rumænien

1 222

589

2 572

Slovakiet

50

16

652

Slovenien

205

164

349

Spanien

1 275

742

6 647

Sverige 4

2 378

2 378

Schweiz

630

344

I ALT

25 069

13 973

63 302

(1)

Oplyst via DubliNet, jf. artikel 5, stk. 2, i Rådets afgørelse.

(2)

Dette omfatter ikke ca. 8 000 personer, der stadig skal fordeles i henhold til Rådets første afgørelse, og tildelingerne ud af de tilbageværende 54 000.

(3)

     Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2016/408 af 10. marts 2016 om midlertidig suspension af omfordelingen af 30 % af de ansøgere, som er fordelt til Østrig i henhold til afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og Grækenland på området international beskyttelse.

(4)

     Rådets afgørelse (EU) 2016/946 af 9. juni 2016 om indførelse af midlertidige foranstaltninger til fordel for Sverige på området international beskyttelse i henhold til artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1523 og artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og for Grækenland på området international beskyttelse.

Top

Strasbourg, den 13.6.2017

COM(2017) 330 final

BILAG

til

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

13. rapport om omfordeling og genbosætning


Bilag 2: Omfordelinger fra Italien pr. 9. juni 2017

Medlemsstat

Formelt tilsagn 1

Faktisk omfordelt

Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser 2

Østrig 3

 50

462

Belgien

340

121

1 397

Bulgarien

140

471

Kroatien

46

18

374

Cypern

45

34

139

Tjekkiet

20

1 036

Estland

8

125

Finland

779

653

779

Frankrig

970

330

7 115

Tyskland

4 510

2 715

10 327

Ungarn

 

306

Island

 

Irland

20

360

Letland

105

27

186

Liechtenstein

Litauen

140

17

251

Luxembourg

160

110

248

Μalta

47

47

53

Nederlandene

725

612

2 150

Norge

815

812

Polen

35

1 861

Portugal

588

299

1 173

Rumænien

800

45

1 608

Slovakiet

 

250

Slovenien

75

35

218

Spanien

225

144

2 676

Sverige 4

1 399

228

1 388

Schweiz

900

649

I ALT

12 942

6 896

34 953

(1)

Oplyst via DubliNet, jf. artikel 5, stk. 2, i Rådets afgørelse.

(2)

Dette omfatter ikke ca. 8 000 personer, der stadig skal fordeles i henhold til Rådets første afgørelse, og tildelingen ud af de tilbageværende 54 000.

(3)

     Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2016/408 af 10. marts 2016 om midlertidig suspension af omfordelingen af 30 % af de ansøgere, som er fordelt til Østrig i henhold til afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og Grækenland på området international beskyttelse.

(4)

     Rådets afgørelse (EU) 2016/946 af 9. juni 2016 om indførelse af midlertidige foranstaltninger til fordel for Sverige på området international beskyttelse i henhold til artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1523 og artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og for Grækenland på området international beskyttelse.

Top

Strasbourg, den 13.6.2017

COM(2017) 330 final

BILAG

til

RAPPORT FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

13. rapport om omfordeling og genbosætning


Bilag 3: Omfordelinger fra Italien og Grækenland pr. 9. juni 2017

Medlemsstat

Faktisk omfordelt fra Italien

Faktisk omfordelt fra Grækenland

Faktisk omfordelt i alt

Retligt fastsatte tilsagn, jf. Rådets afgørelser 1

Østrig 2

1953

Belgien

121

502

623

3 812

Bulgarien

47

47

1 302

Kroatien

18

36

54

968

Cypern

34

55

89

320

Tjekkiet

12

12

2 691

Estland

130

130

329

Finland

653

987

1 640

2 078

Frankrig

330

3 148

3 478

19 714

Tyskland

2 715

2 943

5 658

27 536

Ungarn

1 294

Island

Irland

459

459

600

Letland

27

290

317

481

Liechtenstein

0

10

10

Litauen

17

290

307

671

Luxembourg

110

216

326

557

Μalta

47

90

137

131

Nederlandene

612

1 295

1 907

5 947

Norge

812

533

1 345

Polen

6 182

Portugal

299

1 075

1 374

2 951

Rumænien

45

589

634

4 180

Slovakiet

16

16

902

Slovenien

35

164

199

567

Spanien

144

742

886

9 323

Sverige 3

228

228

3 766

Schweiz

649

344

993

I ALT

6 896

13 973

20 869

98 255

   

(1)

Dette omfatter ikke ca. 8 000 personer, der stadig skal fordeles i henhold til Rådets første afgørelse, og tildelingen ud af de tilbageværende 54 000.

(2)

     Rådets gennemførelsesafgørelse (EU) 2016/408 af 10. marts 2016 om midlertidig suspension af omfordelingen af 30 % af de ansøgere, som er fordelt til Østrig i henhold til afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og Grækenland på området international beskyttelse.

(3)

     Rådets afgørelse (EU) 2016/946 af 9. juni 2016 om indførelse af midlertidige foranstaltninger til fordel for Sverige på området international beskyttelse i henhold til artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1523 og artikel 9 i afgørelse (EU) 2015/1601 om midlertidige foranstaltninger til fordel for Italien og for Grækenland på området international beskyttelse.

Top

Strasbourg, den 13.6.2017

COM(2017) 330 final

BILAG

til

RAPPORTEN FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET, DET EUROPÆISKE RÅD OG RÅDET

13. rapport om omfordeling og genbosætning


Bilag 4: Genbosætning – status pr. 12. maj 2017, jf. Rådets konklusioner af 20. juli 2015
og under "1:1-mekanismen" med Tyrkiet (i anvendelse siden den 4. april 2016)

Medlemsstat/
Associeret stat

Tilsagn under ordningen af 20. juli 2015

Samlet antal genbosætninger under ordningen af 20. juli 2015 inkl. 1:1-mekanismen med Tyrkiet

Tredjeland, hvorfra genbosætning har fundet sted

Østrig

1 900

1 730

Libanon: 886, Jordan: 609, Tyrkiet: 234 (heraf 57 under 1:1-mekanismen), Irak: 1

Belgien

1 100

892

Libanon: 448, Tyrkiet: 311 under the 1:1-mekanismen (heraf 242 inden for ordningen af 20. juli og 69 uden for ordningen af 20. juli 1 ) Tyrkiet: 8, Jordan: 170, Egypten: 24,

Bulgarien

50

0

Kroatien

150

0

Cypern

69

0

Tjekkiet

400

52

Libanon: 32, Jordan: 20

Danmark

1 000

481

Libanon, Uganda

Estland

20

20

Tyrkiet: 20 under 1:1-mekanismen

Finland

293

293 2

Tyrkiet: 504 3 under 1:1-mekanismen – uden for ordningen af 20. juli 2015, Libanon: 282, Egypten: 7, Jordan: 4

Frankrig

2 375

1 664

Tyrkiet: 803 under 1:1-mekanismen (heraf 228 under ordningen af 20. juli og 575 uden for ordningen af 20. juli 4 ), Libanon: 834, Jordan: 478, Irak: 8, andre: 116

Tyskland

1 600

1 600

Tyrkiet: 2 270 under the 1:1-mekanismen (heraf 1 600 inden for ordningen af 20. juli og 670 uden for ordningen af 20. juli)

Grækenland

354

0

Ungarn

Island

50

50 5

Libanon

Irland

520

520 6

Libanon

Italien

1 989

1 006

Libanon: 596, Tyrkiet: 257 under 1:1-mekanismen, Jordan: 53, Syrien: 52, Sudan: 48

Letland

50

10

Tyrkiet: 10 under 1:1-mekanismen

Liechtenstein

20

20

Tyrkiet

Litauen

70

25

Tyrkiet: 25 under 1:1-mekanismen

Luxembourg

30

0 7

Tyrkiet: 98 under 1:1-mekanismen – uden for ordningen af 20. juli 2015

Μalta

14

0

Nederlandene

1 000

1 000

Tyrkiet: 1 411 under the 1:1-mekanismen (heraf 556 inden for ordningen af 20. juli og 855 uden for ordningen af 20. juli), Tyrkiet 7, Libanon: 341, Kenya: 70, Etiopien: 8, Jordan: 7, Libyen: 4, Israel: 2, Irak, Marokko, Egypten, Saudi-Arabien, Syrien: 1

Norge

3 500

3 416

Libanon: 2 619, Tyrkiet: 540, Jordan: 257,

Polen

900

0

Portugal

191

12

Tyrkiet: 12 under 1:1-mekanismen

Rumænien

80

0

Tyrkiet: 11 under 1:1-mekanismen – uden for ordningen af 20. juli 2015

Slovakiet

100

0

Slovenien

20

0

Spanien

1 449

418

Libanon: 232, Tyrkiet: 186 under 1:1-mekanismen

Sverige

491

491

Tyrkiet: 279 under 1:1-mekanismen (heraf 269 inden for ordningen af 20. juli 2015), Sudan: 124, Kenya: 80, Libanon: 8, Irak: 8, Egypten: 1, Jordan: 1 

Schweiz

519

519

Libanon: 431, Syrien: 88

Det Forenede Kongerige

2 200

2 200

Jordan, Libanon, Tyrkiet, Egypten, Irak og andre

I ALT

22 504

16 419

 

I alt 6 254 personer blev genbosat fra Tyrkiet under 1:1-mekanismen, 3 462 af disse blev genbosat under ordningen af 20. juli 2015

(1)

69 syrere, der er blevet genbosat fra Tyrkiet uden for ordningen af 20. juli 2015, opgøres i henhold til Rådets afgørelse 2016/1754.

(2)

Dette antal omfatter ikke 504 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet under 1:1-mekanismen.

(3)

 Ud af 504 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet under 1:1-mekanismen, er 11 blevet genbosat under den nationale genbosætningsordning, mens 493 skal opgøres i henhold til

Rådets afgørelse 2016/1754/EF.

(4)

575 syrere, som er blevet genbosat fra Tyrkiet uden for ordningen af 20. juli 2015, skal opgøres i henhold til Rådets afgørelse (EU) 2016/1754.

(5)

Island har genbosat i alt 97 personer, alle fra Libanon.

(6)

Derudover har Irland i samme periode modtaget 259 personer med behov for international beskyttelse fra Libanon under sit nationale genbosætningsprogram.

(7)

Selv om der endnu ikke har fundet genbosætninger sted i henhold til konklusionerne fra den 20. juli 2015, er 98 syrere blev genbosat under Luxembourgs nationale program inden for rammerne af 1:1-mekanismen og skal tælles i henhold til Rådets afgørelse (EU) 2016/1754.

Top