Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016PC0645

    Forslag til RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE om ændring af beslutning 2007/884/EF om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til fortsat at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 26, stk. 1, litra a), og artikel 168 og 169 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

    COM/2016/0645 final - 2016/0315 (NLE)

    Bruxelles, den 7.10.2016

    COM(2016) 645 final

    2016/0315(NLE)

    Forslag til

    RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

    om ændring af beslutning 2007/884/EF om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til fortsat at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 26, stk. 1, litra a), og artikel 168 og 169 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem


    BEGRUNDELSE

    I henhold til artikel 395, stk. 1, i direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem (i det følgende benævnt "momsdirektivet") kan Rådet med enstemmighed på forslag af Kommissionen give en medlemsstat tilladelse til at indføre særlige foranstaltninger, der fraviger bestemmelserne i direktivet, for at forenkle afgiftsopkrævningen eller for at undgå visse former for momsunddragelse eller momsundgåelse.

    Ved brev registreret i Kommissionen den 14. marts 2016 anmodede Det Forenede Kongerige om bemyndigelse til fortsat at anvende en fravigelse vedrørende retten til at fradrage moms af leje eller leasing af motorkøretøjer, som også anvendes til private formål, der sidste gang blev givet ved Rådets afgørelse 2013/681/EU 1 . I overensstemmelse med artikel 395, stk. 2, i direktiv 2006/112/EF underrettede Kommissionen ved brev af 28. juni 2016 de øvrige medlemsstater om Det Forenede Kongeriges anmodning. Ved brev af 28. juni 2016 underrettede Kommissionen Det Forenede Kongerige om, at den rådede over alle de nødvendige oplysninger til at kunne vurdere anmodningen.

    1.BAGGRUND FOR FORSLAGET

    Forslagets begrundelse og formål

    Ifølge artikel 168 og 168a i momsdirektivet kan en afgiftspligtig person fradrage den moms, der skal betales af erhvervelser, der er foretaget i forbindelse med vedkommendes afgiftspligtige transaktioner. Samtidig fastsætter artikel 26, stk. 1, litra a), i momsdirektivet, at anvendelse af en vare, der indgår i en virksomheds aktiver, for så vidt angår privat brug skal sidestilles med levering af ydelser mod vederlag, hvis denne vare har givet ret til fuldt eller delvist fradrag af momsen. Systemet sikrer således, at endeligt forbrug beskattes, når der er foretaget fradrag for den tilsvarende indgående moms.

    Med hensyn til motorkøretøjer er det nogle gange vanskeligt og besværligt for afgiftspligtige personer at udpege og registrere grænsen mellem erhvervsmæssig og privat brug og for momsmyndighederne at kontrollere den faktiske opdeling af brugen. Det er tilfældet, selv om Det Forenede Kongerige anvender artikel 168a, stk. 2, i momsdirektivet til at begrænse fradraget for udgifter i forbindelse med erhvervskøretøjer til at omfatte den del, som den afgiftspligtige person faktisk anvender til erhvervsmæssige formål. Derudover kunne momsunddragelse blive et betydeligt problem på grund af antallet af køretøjer, der bruges til begge dele.

    For at forenkle momsopkrævningen og bekæmpe momsunddragelse har Det Forenede Kongerige siden 1995 2 og senest i 2013 3 fået bemyndigelse til indtil den 31. december 2016 at begrænse en lejers eller leasingtagers ret til fradrag for indgående afgift på udgifter til leje eller leasing af et køretøj, der ikke udelukkende anvendes erhvervsmæssigt, til 50 %. For at undgå dobbelt påligning bemyndiges Det Forenede Kongerige ligeledes til ikke at betragte privat anvendelse af et firmakøretøj, der er lejet eller leaset af en afgiftspligtig person, som levering af ydelser mod vederlag.

    Fravigelsen fritager lejeren eller leasingtageren for at føre et detaljeret kørselsregnskab over privatkørsel foretaget i sådanne biler og for at svare afgift på den private anvendelse. Den mulighed, der er omhandlet i momsdirektivets artikel 168a, stk. 2, omfatter ikke et delvist fradrag med en fast procentdel og vil kun gælde for indgående moms på køretøjer, der indgår i den afgiftspligtige persons erhvervsaktiver. En fravigelse er derfor en hensigtsmæssig foranstaltning til at opnå den ønskede forenkling.

    I overensstemmelse med artikel 3 i Rådets beslutning 2007/884/EF 4 , som ændret, har Det Forenede Kongerige forelagt en rapport om anvendelsen af beslutningen, som omfatter en redegørelse for anvendelsen af den procentvise begrænsning af retten til at fradrage moms for leje eller leasing af køretøjer, der ikke udelukkende anvendes erhvervsmæssigt. I rapporten angives det, at det faktiske anslåede forhold mellem erhvervsmæssig og privat anvendelse – på baggrund af de anvendte data – ikke afviger væsentligt fra 50 %.

    Fravigelser indrømmes normalt for en begrænset periode, så det kan vurderes, om den særlige foranstaltning er hensigtsmæssig og effektiv. Det fremgår af rapporten fra Det Forenede Kongerige, at fordelingen på 50 % mellem erhvervsmæssig og privat anvendelse (eller enhver anden anvendelse til ikke-erhvervsmæssige formål som omhandlet i artikel 26, stk. 1, litra a), i direktiv 2006/112/EF) fortsat afspejler den måde, hvorpå afgiftspligtige personer i Det Forenede Kongerige generelt anvender leasede og lejede biler erhvervsmæssigt og privat. Det er derfor hensigtsmæssigt at forlænge den fravigende foranstaltning.

    En forlængelse bør dog være tidsbegrænset, så det kan vurderes, om de forhold, som fravigelsen er baseret på, fortsat er til stede. Det foreslås derfor at forlænge fravigelsen indtil slutningen af 2019 og anmode Det Forenede Kongerige om at forelægge en ny rapport, hvis det planlægger at anmode om endnu en forlængelse ud over denne slutdato.

     Sammenhæng med de gældende regler på samme område

    I medfør af artikel 176 i direktiv 2006/112/EF fastsætter Rådet de udgifter, der ikke giver ret til fradrag af momsen. Indtil da har medlemsstaterne ret til at opretholde de undtagelser, som var gældende pr. 1. januar 1979. Der findes derfor en række "stand still"-bestemmelser, som begrænser fradragsretten for så vidt angår motorkøretøjer.

    Uanset tidligere initiativer med henblik på at indføre regler om, hvilke kategorier af udgifter der kan underlægges begrænsninger i fradragsretten 5 , er en sådan fravigelse hensigtsmæssig, indtil disse regler er harmoniseret på EU-niveau.

    2.RETSGRUNDLAG, NÆRHEDSPRINCIPPET OG PROPORTIONALITETSPRINCIPPET

    Retsgrundlag

    Momsdirektivets artikel 395.

    Nærhedsprincippet (for områder, der ikke er omfattet af enekompetence)

    I betragtning af den bestemmelse i momsdirektivet, som forslaget bygger på, finder nærhedsprincippet ikke anvendelse.

    Proportionalitetsprincippet

    Afgørelsen vedrører en bemyndigelse til en medlemsstat på dennes egen anmodning og udgør ikke en forpligtelse.

    På grund af fravigelsens begrænsede anvendelsesområde står den særlige foranstaltning i rimeligt forhold til det tilstræbte mål. I betragtning af virksomhedernes muligheder for at opgive et lavere momsbeløb end det faktisk skyldige og skattemyndighedernes administrative byrde i forbindelse med kontrol af kørselsoplysninger vil begrænsningen på 50 % bidrage til at forhindre en overvurdering af den erhvervsmæssige kørsel, til at forhindre tab af indtægter som følge af fejl og unddragelse samt til at forenkle opkrævningen af moms i en bestemt sektor.

    Valg af retsakt

    Den foreslåede retsakt er en gennemførelsesafgørelse vedtaget af Rådet. Andre midler ville ikke være hensigtsmæssige af følgende grund: I henhold til artikel 395 i Rådets direktiv 2006/112/EF er en fravigelse af de fælles momsregler kun mulig, hvis Rådet med enstemmighed på forslag af Kommissionen giver tilladelse til det. En gennemførelsesafgørelse vedtaget af Rådet er det bedst egnede reguleringsmiddel, da den kan rettes til en enkelt medlemsstat.

    3.RESULTATER AF EFTERFØLGENDE EVALUERINGER, HØRINGER AF INTERESSENTER OG KONSEKVENSANALYSER

    Høringer af interesserede parter

    Forslaget er baseret på en anmodning fra Det Forenede Kongerige og vedrører kun denne medlemsstat.

    Indhentning og brug af ekspertbistand

    Der har ikke været behov for ekstern ekspertbistand.

    Konsekvensanalyse

    Afgørelsen tilsigter at forlænge en forenklende foranstaltning, der har til formål at bekæmpe momsunddragelse og at forenkle afgiftsopkrævningen. Begrænsningen på 50 % af retten til fradrag af indgående afgift er en tilnærmelsesværdi for det faktisk skyldige afgiftsbeløb ved anvendelse af de pågældende køretøjer til privatkørsel. Den fritager lejere/leasingtagere for at føre kørselsregnskab over privatkørsel i firmakøretøjer og for at svare afgift på privat anvendelse af den enkelte bil og giver derfor en betydelig formindskelse af den administrative byrde for skatteborgerne og skattemyndighederne. Virksomheder, hvis erhvervsmæssige benyttelse af egne køretøjer overstiger 50 %, men er under 100 %, skal afholde yderligere omkostninger.

    På grund af det snævre anvendelsesområde og den begrænsede tidsmæssige anvendelse vil virkningen under alle omstændigheder være begrænset.

    4.VIRKNINGER FOR BUDGETTET

    Forslaget har ingen negative konsekvenser for EU-budgettet.

    5.ANDRE FORHOLD

    Forslaget indeholder en udløbsklausul i form af en frist fastsat til den 31. december 2019.

    I tilfælde af at Det Forenede Kongerige påtænker endnu en forlængelse af fravigelsesforanstaltningen efter 2019, skal der senest den 1. april 2019 fremsendes en ny evalueringsrapport til Kommissionen sammen med en anmodning om forlængelse.

    2016/0315 (NLE)

    Forslag til

    RÅDETS GENNEMFØRELSESAFGØRELSE

    om ændring af beslutning 2007/884/EF om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til fortsat at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 26, stk. 1, litra a), og artikel 168 og 169 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde,

    under henvisning til Rådets direktiv 2006/112/EF af 28. november 2006 om det fælles merværdiafgiftssystem 6 , særlig artikel 395,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)Ved Rådets beslutning 2007/884/EF 7 , som senest blev ændret ved Rådets gennemførelsesafgørelse 2013/681/EU 8 , bemyndigede Rådet Det Forenede Kongerige til at begrænse en lejers eller leasingtagers ret til fradrag for indgående merværdiafgift (moms) på udgifter til leje eller leasing af et køretøj, der ikke udelukkende anvendes erhvervsmæssigt, til 50 %. Det Forenede Kongerige fik ligeledes bemyndigelse til ikke at betragte privat brug af et køretøj, der er lejet eller leaset af en afgiftspligtig person til erhvervsmæssige formål, som en tjenesteydelse mod vederlag. Denne forenkling fritog lejere eller leasingtagere for at føre kørselsregnskab over privatkørsel foretaget i firmakøretøjer og for at svare afgift på privatkørsel i den enkelte bil.

    (2)Ved brev registreret i Kommissionen den 14. marts 2016 anmodede Det Forenede Kongerige om bemyndigelse til at forlænge en fravigelsesforanstaltning, så det fortsat kan begrænse en lejers eller leasingtagers ret til at fradrage moms på udgifter til leje eller leasing af et køretøj, når det ikke udelukkende anvendes erhvervsmæssigt.

    (3)Kommissionen underrettede ved brev af 28. juni 2016 de øvrige medlemsstater om Det Forenede Kongeriges anmodning. Ved brev af 28. juni 2016 underrettede Kommissionen Det Forenede Kongerige om, at den rådede over alle de nødvendige oplysninger til at kunne vurdere anmodningen.

    (4)Ifølge Det Forenede Kongeriges oplysninger svarer begrænsningen på 50 % fortsat til de faktiske forhold, når det gælder lejers eller leasingtagers anvendelse af de pågældende køretøjer til erhvervsmæssige og ikkeerhvervsmæssige formål. Det er derfor hensigtsmæssigt, at Det Forenede Kongerige bemyndiges til at anvende foranstaltningen indtil den 31. december 2019.

    (5)I overensstemmelse med artikel 3 i Rådets beslutning 2007/884/EF, som ændret ved Rådets afgørelse 2010/748/EF, fremsendte Det Forenede Kongerige en rapport til Kommissionen, som indeholdt en redegørelse for anvendelsen af den procentvise begrænsning. Det fremgår af Det Forenede Kongeriges oplysninger, at en begrænsning af fradragsretten til 50 % stadig stemmer overens med de faktiske omstændigheder med hensyn til forholdet mellem den erhvervsmæssige og ikkeerhvervsmæssige anvendelse af de omhandlede køretøjer. Det Forenede Kongerige bør derfor bemyndiges til at anvende denne foranstaltning for endnu en begrænset periode indtil den 31. december 2019.

    (6)Hvis Det Forenede Kongerige er af den opfattelse, at en yderligere forlængelse efter 2019 er nødvendig, bør det senest den 1. april 2019 forelægge Kommissionen en rapport, der indeholder en redegørelse for den anvendte procentsats sammen med en anmodning om forlængelse.

    (7)Fravigelsen vil kun i ubetydelig grad påvirke de samlede indtægter fra afgifter, der opkræves ved det endelige forbrug, og får ingen negative indvirkninger på EU's egne indtægter hidrørende fra moms.

    (8)Beslutning 2007/884/EF bør derfor ændres —

    VEDTAGET DENNE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    Artikel 3 i beslutning 2007/884/EF affattes således:

    "Artikel 3

    Denne beslutning udløber den 31. december 2019.

    Enhver anmodning om videreførelse af de foranstaltninger, der er fastsat i denne beslutning, ledsages af en rapport, der fremsendes til Kommissionen senest den 1. april 2019, og som omfatter en redegørelse for anvendelsen af den procentvise begrænsning af retten til at fratrække merværdiafgift for leje eller leasing af køretøjer, der ikke udelukkende anvendes erhvervsmæssigt."

    Artikel 2

    Denne afgørelse anvendes fra den 1. januar 2017.

    Artikel 3

    Denne afgørelse er rettet til Det Forenede Kongerige Storbritannien og Nordirland.

    Udfærdiget i Bruxelles, den .

       På Rådets vegne

       Formand

    (1) Rådets gennemførelsesafgørelse 2013/681/EU af 15. november 2013 om ændring af beslutning 2007/884/EF om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til fortsat at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 26, stk. 1, litra a), og artikel 168 og 169 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 316 af 27.11.2013, s. 41).
    (2) Rådets beslutning 95/252/EF af 29. juni 1995 om at give Det Forenede Kongerige tilladelse til at indføre en foranstaltning, der fraviger bestemmelserne i artikel 6 og 17 i Rådets sjette momsdirektiv (77/388/EØF) om harmonisering af medlemsstaternes lovgivning om omsætningsafgifter (EFT L 159 af 11.7.1995, s. 19).
    (3) Rådets beslutning 2007/884/EF af 20. december 2007 om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til fortsat at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 26, stk. 1, litra a), og artikel 168 og 169 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 346 af 29.12.2007, s. 21), blev forlænget indtil den 31. december 2013 ved Rådets gennemførelsesafgørelse 2011/37/EU af 18. januar 2011 (EUT L 19 af 22.1.2011, s. 11) og indtil den 31. december 2016 ved Rådets gennemførelsesafgørelse 2013/681/EU af 15. november 2013 (EUT L 316 af 27.11.2013, s. 41).
    (4) EUT L 346 af 29.12.2007, s. 21. 
    (5) Kom(2004) 728 endelig - Forslag til Rådets direktiv om ændring af direktiv 77/388/EØF med henblik på at forenkle de momsmæssige forpligtelser (EUT C 24 af 29.1.2005, s. 10), trukket tilbage den 21. maj 2014 (EUT C 153 af 21. 5. 2014, s. 3).
    (6) EUT L 347 af 11.12.2006, s. 1.
    (7) Rådets beslutning 2007/884/EF af 20. december 2007 om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til fortsat at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 26, stk. 1, litra a), og artikel 168 og 169 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 346 af 29.12.2007, s. 21).
    (8) Rådets gennemførelsesafgørelse 2013/681/EU af 15. november 2013 om ændring af beslutning 2007/884/EF om bemyndigelse af Det Forenede Kongerige til fortsat at anvende en foranstaltning, der fraviger artikel 26, stk. 1, litra a), og artikel 168 og 169 i direktiv 2006/112/EF om det fælles merværdiafgiftssystem (EUT L 316 af 27.11.2013, s. 41).
    Top