EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AA0001

Udtalelse nr. 1/2016 (artikel 325, TEUF) om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 for så vidt angår sekretariatet for Overvågningsudvalget for Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF)

EUT C 150 af 27.4.2016, p. 1–2 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.4.2016   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 150/1


UDTALELSE NR. 1/2016

(artikel 325, TEUF)

om forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 for så vidt angår sekretariatet for Overvågningsudvalget for Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF)

(2016/C 150/01)

REVISIONSRETTEN FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 325, stk. 4,

under henvisning til Kommissionens forslag af 4. marts 2016 til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 for så vidt angår sekretariatet for Overvågningsudvalget for Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) (1),

under henvisning til Europa-Parlamentets begæring om en udtalelse om ovennævnte forslag, som Retten modtog den 4. april 2016,

under henvisning til Rådets begæring om en udtalelse om ovennævnte forslag, som Retten modtog den 15. marts 2016 —

VEDTAGET FØLGENDE UDTALELSE:

Indledning

1.

Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) er et generaldirektorat i Europa-Kommissionen, men det er funktionelt uafhængigt i forbindelse med sit undersøgelsesarbejde. Kontoret blev oprettet i 1999, og reglerne om kontorets undersøgelser (herefter »OLAF-forordningen«) blev revideret i 2013 (2).

2.

OLAF har et overvågningsudvalg, hvis opgave er at »[udføre] regelmæssig kontrol med kontorets varetagelse af undersøgelsesfunktionen for at styrke kontorets uafhængighed i den korrekte udøvelse af de beføjelser, det er tillagt« (3). Udvalget skal navnlig holde øje med udviklingen i anvendelsen af de processuelle garantier og varigheden af OLAF's undersøgelser.

3.

Overvågningsudvalget består af fem uafhængige medlemmer med erfaring fra ledende dømmende eller undersøgelsesmæssige funktioner eller sammenlignelige funktioner i tilknytning til kontorets aktivitetsområder. De udnævnes efter fælles aftale mellem Europa-Parlamentet, Rådet og Kommissionen.

4.

I henhold til OLAF-forordningens artikel 15, stk. 8, skal Overvågningsudvalgets sekretariatsopgaver varetages af OLAF i tæt samråd med Overvågningsudvalget. OLAF-forordningens artikel 18 fastsætter, at budgetbevillingerne til Overvågningsudvalget og dets sekretariat skal opføres under budgetposten for kontoret, og at oversigten over kontorets personale skal omfatte Overvågningsudvalget og dets sekretariat.

5.

Sekretariatet er funktionelt tilknyttet Overvågningsudvalget, men sekretariatets ansatte er administrativt underlagt OLAF's generaldirektør. Generaldirektøren har beføjelser som ansættelsesmyndighed og træffer f.eks. afgørelser om forfremmelse og forflyttelse af sekretariatspersonalet. Ifølge Overvågningsudvalget har denne situation ført til interessekonflikter og betydet, at sekretariatspersonalet har fået modstridende instrukser, f.eks. i forbindelse med afgivelsen af Overvågningsudvalgets henstilling nr. 2/2012 (4).

6.

I henhold til den foreslåede forordning vil Overvågningsudvalgets sekretariatsopgaver blive varetaget af Kommissionen og ikke længere af OLAF. Budgetbevillingerne til Overvågningsudvalgets sekretariat vil blive flyttet fra OLAF's budgetpost og personaleoversigt til Kommissionens. Endelig fastsætter den foreslåede forordning, at OLAF's databeskyttelsesansvarlige fortsat vil stå for sekretariatets databehandling, og at sekretariatets personale fortsat vil være underlagt de samme fortrolighedsregler som før.

Bemærkninger

7.

Retten minder om, at den allerede i 2011 i forbindelse med den seneste revision af OLAF-forordningen anbefalede, at der indføjes en bestemmelse om, at Overvågningsudvalgets sekretariat udelukkende må handle i overensstemmelse med udvalgets instrukser og uafhængigt af OLAF, og at det ikke må udnævnes af generaldirektøren eller være underlagt dennes myndighed (5).

8.

På denne baggrund bifalder Retten forslaget om, at Overvågningsudvalgets sekretariatsopgaver ikke længere skal varetages af OLAF. De nye bestemmelser, der skal erstatte det sidste punktum i artikel 15, stk. 8 (6), kan imidlertid suppleres med en præcisering af, at sekretariatet ikke blot skal handle uafhængigt af OLAF, men også af Kommissionen, og at det er underlagt Overvågningsudvalgets myndighed. Retten foreslår derfor følgende ændring af ordlyden:

 

»Dets sekretariatsopgaver varetages af Kommissionen, uafhængigt af kontoret og i tæt samråd med Overvågningsudvalget. Kommissionen afstår fra at gribe ind i Overvågningsudvalgets funktioner. Overvågningsudvalgets sekretær udnævnes af Kommissionen efter positiv udtalelse fra Overvågningsudvalget. Sekretæren handler efter Overvågningsudvalgets instrukser og uafhængigt af Kommissionen.« (den tilføjede tekst er understreget)

9.

Retten bemærker, at den kommende samlede evaluering af OLAF-forordningen i 2017 vil være en anledning til at undersøge og om fornødent foretage gennemgribende ændringer i OLAF's forvaltningspraksis, herunder overvågningsordningerne (7). I lyset af den seneste udvikling (8) vil det imidlertid ikke være tilrådeligt at vente på, at denne samlede evaluering præciserer proceduren for at ophæve OLAF-generaldirektørens eller enhver anden OLAF-ansats immunitet (9) på anmodning af en national retsinstans. Når en national retsinstans sender en sådan anmodning, kan der være brug for en ekstra beskyttelsesforanstaltning til at sikre OLAF's uafhængighed. Retten anbefaler derfor, at OLAF-forordningens artikel 17 suppleres med en bestemmelse om, at Kommissionen rettidigt skal informere Overvågningsudvalget om enhver sådan anmodning og høre udvalget, før den træffer afgørelse (10).

Vedtaget af Afdeling IV, der ledes af Milan Martin CVIKL, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 5. april 2016.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  COM(2016) 113 final af 4. marts 2016.

(2)  Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU, Euratom) nr. 883/2013 af 11. september 2013 om undersøgelser, der foretages af Det Europæiske Kontor for Bekæmpelse af Svig (OLAF) og om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) nr. 1073/1999 og Rådets forordning (Euratom) nr. 1074/1999 (EUT L 248 af 18.9.2013, s. 1).

(3)  Jf. OLAF-forordningens artikel 15, stk. 1.

(4)  Jf. punkt 56 i aktivitetsrapporten for 2014 fra OLAF's Overvågningsudvalg.

(5)  Jf. punkt 44 i udtalelse nr. 6/2011 (EUT C 254 af 30.8.2011, s. 1).

(6)  Jf. forslagets artikel 1, stk. 2.

(7)  OLAF-forordningens artikel 19 fastsætter, at Kommissionen senest den 2. oktober 2017 skal sende Europa-Parlamentet og Rådet en evalueringsrapport om anvendelsen af denne forordning. Rapporten skal vedlægges en udtalelse fra Overvågningsudvalget og angive, om der er behov for at revidere forordningen.

(8)  I marts 2016 ophævede Kommissionen på anmodning af en medlemsstats retlige myndigheder OLAF-generaldirektørens fritagelse for retsforfølgning.

(9)  Artikel 11, litra a), i protokollen vedrørende Den Europæiske Unions privilegier og immuniteter fastsætter, at de ansatte skal nyde »fritagelse for retsforfølgning for de i embeds medfør foretagne handlinger, herunder mundtlige og skriftlige ytringer […]. Denne fritagelse gælder også efter tjenesteforholdets ophør«.

(10)  Tilsvarende er det allerede fastsat i OLAF-forordningens artikel 17, stk. 9, at Kommissionen skal høre Overvågningsudvalget, inden den træffer afgørelse om en disciplinærsag mod generaldirektøren.


Top