Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014PC0585

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om toldbehandling af varer med oprindelse i Ecuador

    /* COM/2014/0585 final - 2014/0287 (COD) */

    52014PC0585

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om toldbehandling af varer med oprindelse i Ecuador /* COM/2014/0585 final - 2014/0287 (COD) */


    BEGRUNDELSE

    1.           BAGGRUND FOR FORSLAGET

    Den 17. juli 2014 afsluttedes forhandlingerne med Ecuador om landets tiltrædelse af den handelsaftale, der blev indgået mellem EU og Colombia/Peru. Disse forhandlinger resulterede i, at en protokol om Ecuadors tiltrædelse af aftalen (i det følgende benævnt "tiltrædelsesprotokollen") blev paraferet den [...].

    Med henblik på at undgå unødige afbrydelser af handelen inden afslutningen af procedurerne for godkendelse og anvendelse af tiltrædelsesprotokollen skal det sikres, at de toldafgifter, der anvendes på datoen for parafering af tiltrædelsesprotokollen, ikke øges, og at der ikke indføres nye toldafgifter på produkter med oprindelse i Ecuador. Derfor giver den foreslåede forordning mulighed for at opretholde de toldtariffer, der fandt anvendelse på Ecuador på datoen for parafering af tiltrædelsesprotokollen.

    Denne forordning finder anvendelse fra den 1. januar 2015 og indtil seks måneder efter tiltrædelsesprotokollens ikrafttrædelse (eller, hvis det er relevant, efter dens midlertidige anvendelse) eller indtil den 31. december 2016, alt efter hvad der indtræder først. Denne varighed er nødvendig for at sikre, at der er tid nok til at gennemføre alle de nødvendige interne procedurer i EU, men også i Ecuador, for anvendelsen af tiltrædelsesprotokollen. Der kan forekomme yderligere forsinkelser som følge af den nødvendige høring og godkendelse af tiltrædelsesprotokollen i Colombia og Peru forud for Kommissionens afgørelse om forslag til Rådets afgørelser om undertegnelse og midlertidig anvendelse og om indgåelse af tiltrædelsesprotokollen. De eventuelle seks måneders overlapning mellem denne forordning og anvendelsen af tiltrædelsesprotokollen anses for nødvendig for at sikre, at de økonomiske aktører kan tilpasse sig til de nye toldprocedurer.

    2.           RESULTAT AF HØRINGER AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSER

    Ikke relevant.

    3.           JURIDISKE ASPEKTER AF FORSLAGET

    Retsgrundlaget for forslaget er artikel 207, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde.

    4.           VIRKNINGER FOR BUDGETTET

    I forslaget til forordning fastholdes de aktuelle ordninger for markedsadgang, og det har således ingen yderligere finansielle virkninger for EU-budgettet. Hvis forordningen ikke finder anvendelse, vil det derimod føre til en eventuel stigning i toldinddrivelsen.

    Beløbet for denne toldinddrivelse er vanskelig at forudse, men ville under alle omstændigheder være relativt lille. De afgiftsbesparelser, der følger af den gældende markedsadgangsordning for Ecuador, og som udløber den 1. januar 2015, ligger på omkring 215 mio. EUR (baseret på handelstal for 2013). Ecuadors eksport til EU er stærkt koncentreret, og 95 % af disse besparelser kommer fra eksport af hovedsagelig fem produktgrupper med en gennemsnitlig toldsats på 16 %. Anvendelsen af en erga omnes-afgift på disse produkter ville derfor i betydelig grad reducere eksporten heraf til EU og dermed yderligere begrænse den reelle virkning for EU-budgettet.

    2014/0287 (COD)

    Forslag til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om toldbehandling af varer med oprindelse i Ecuador

    EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 207, stk. 2,

    under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

    efter fremsendelse af udkast til lovgivningsmæssig retsakt til de nationale parlamenter,

    efter den almindelige lovgivningsprocedure, og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1)       I handelsaftalen mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Colombia og Peru på den anden side (i det følgende benævnt "aftalen"), der blev undertegnet den 26. juni 2012, gives der i artikel 329 mulighed for, at andre medlemsstater i Det Andinske Fællesskab kan tiltræde aftalen.

    (2)       Som opfølgning på Ecuadors anmodning om at genstarte forhandlingerne med Unionen med henblik på at blive part i aftalen blev der i 2014 gennemført forhandlinger mellem Unionen og Ecuador. Disse forhandlinger resulterede i, at en protokol om Ecuadors tiltrædelse af aftalen (i det følgende benævnt "tiltrædelsesprotokollen") blev paraferet den [...].

    (3)       Efter paraferingen af tiltrædelsesprotokollen er det nødvendigt at indføre en midlertidig gensidig ordning for etablering af et frihandelsområde med Ecuador for at undgå unødige afbrydelser af handelen. Fra den 1. januar 2015 øges de toldafgifter, der finder anvendelse på datoen for parafering af tiltrædelsesprotokollen, derfor ikke, og der indføres ikke nye toldafgifter på produkter med oprindelse i Ecuador.

    (4)       Dermed giver denne forordning mulighed for fra den 1. januar 2015 at opretholde de toldtariffer, der fandt anvendelse på Ecuador den [datoen for parafering af tiltrædelsesprotokollen].

    (5)       Denne foranstaltning berører ikke de foranstaltninger, der er truffet i medfør af Rådets forordning (EF) nr. 597/2009[1], 1225/2009[2] eller 260/2009[3].

    (6)       Som en betingelse for anvendelsen af den toldbehandling, der indføres ved denne forordning, bør Ecuador fra den [datoen for parafering af tiltrædelsesprotokollen] afstå fra at indføre ny told eller nye afgifter med tilsvarende virkning og nye kvantitative restriktioner eller foranstaltninger med tilsvarende virkning for import af varer med oprindelse i Unionen og afstå fra at forhøje eksisterende told- eller afgiftssatser eller indføre andre restriktioner.

    (7)       For at sikre, at Ecuador indfrier sine forpligtelser i henhold til centrale internationale konventioner vedrørende menneske- og arbejdstagerrettigheder, miljøbeskyttelse og god regeringsførelse, bør anvendelsen af denne foranstaltning være betinget af en fortsat effektiv gennemførelse af disse konventioner.

    (8)       Med henblik på at forebygge enhver risiko for svig bør retten til at gøre brug af den toldbehandling, der indføres ved denne forordning, være betinget af Ecuadors overholdelse af de relevante oprindelsesregler for varer og de dertil knyttede procedurer.

    (9)       Der skal fastsættes bestemmelser om anvendelse af toldsatserne i den fælles toldtarif for varer med oprindelse i Ecuador, hvis Kommissionen ved en undersøgelse konstaterer, at der er varer, der forvolder eller truer med at forvolde alvorlige vanskeligheder for EU-producenter af lignende eller direkte konkurrerende varer.

    (10)     I tilfælde af manglende overholdelse af betingelserne i denne forordning bør Kommissionen tillægges beføjelser til midlertidigt at suspendere alle eller en del af toldbehandlingen. Disse beføjelser bør udøves i overensstemmelse med Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011[4].

    (11)     Denne forordning finder anvendelse indtil seks måneder efter ikrafttrædelsen eller datoen for midlertidig anvendelse af de relevante bestemmelser i tiltrædelsesprotokollen og senest indtil den 31. december 2016 —

    VEDTAGET DENNE FORORDNING:

    Artikel 1

    Definitioner

    I denne forordning forstås ved:

    a)           "toldbehandling": den toldtarif og -behandling, der anvendes på varer med oprindelse i Ecuador, jf. artikel 2

    b)           "toldsatser i den fælles toldtarif": toldsatserne i II. del i bilag I til Rådets forordning (EØF) nr. 2658/87[5], som ændret, dog ikke satser, der er fastsat inden for toldkontingenter

    c)           "varer med oprindelse i Ecuador": varer, der er i overensstemmelse med oprindelsesreglerne i afsnit II, kapitel 2, i Rådets forordning (EØF) nr. 2913/92[6] og, afhængigt af den ansøgte toldbehandling i henhold til bestemmelserne i artikel 2, afsnit IV, kapitel 1, eller kaptitel 2, afdeling 1, i Kommissionens forordning (EØF) nr. 2454/93[7].

    Artikel 2

    Toldbehandling

    1.           Toldafgifter, der finder anvendelse på varer med oprindelse i Ecuador den [datoen for parafering af tiltrædelsesprotokollen], øges ikke, og der indføres ingen nye toldafgifter på disse varer efter denne dato.

    2.           Toldbehandlingen i medfør af stk. 1 finder anvendelse, uden at det berører eventuelle foranstaltninger, der er truffet i henhold til forordning (EF) nr. 597/2009, 1225/2009 eller 260/2009.

    Artikel 3

    Betingelser for retten til toldbehandlingen

    Retten til at gøre brug af den toldbehandling, der indføres ved artikel 2, er betinget af:

    a)           overholdelse af de i artikel 1, litra c), omhandlede oprindelsesregler og de dertil knyttede procedurer, herunder, hvis det er relevant, effektive bestemmelser om administrativt samarbejde, der finder anvendelse den [datoen for parafering af tiltrædelsesprotokollen]

    b)           at Ecuador fra den [datoen for parafering af tiltrædelsesprotokollen] afstår fra at indføre ny told eller nye afgifter med tilsvarende virkning og nye kvantitative restriktioner eller foranstaltninger med tilsvarende virkning for import af varer fra Unionen, og afstår fra at forhøje eksisterende told- eller afgiftssatser eller indføre andre restriktioner

    c)           at Ecuador fastholder ratificeringen og en effektiv gennemførelse af de konventioner og protokoller, der er opført i bilaget til denne forordning, og uden forbehold accepterer kravene til indberetning, regelmæssig overvågning og kontrol af resultaterne af gennemførelsen i overensstemmelse med bestemmelserne i de konventioner og protokoller, som landet har ratificeret

    d)           at Ecuador samarbejder med Europa-Kommissionen og fremsender alle de oplysninger, der er nødvendige for at kunne vurdere Ecuadors overholdelse af kravene i litra c)

    e)           at Ecuador fortsat gør en indsats for at undertegne og ratificere tiltrædelsesprotokollen til handelsaftalen mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Colombia og Peru på den anden side.

    Artikel 4

    Midlertidig suspension

    Skønner Kommissionen, at der foreligger tilstrækkelige beviser på manglende overholdelse af betingelserne i artikel 3, kan den vedtage gennemførelsesretsakter med henblik på midlertidig suspension af toldbehandlingen af alle eller bestemte varer med oprindelse i Ecuador. Disse gennemførelsesretsakter vedtages efter undersøgelsesproceduren i artikel 6, stk. 2.

    Artikel 5

    Beskyttelsesklausul

    Såfremt en vare med oprindelse i Ecuador importeres i et omfang og/eller til en pris, der forvolder eller truer med at forvolde alvorlige vanskeligheder for en producent i Unionen af lignende eller direkte konkurrerende varer, kan toldsatserne i den fælles toldtarif genindføres for den pågældende vare efter undersøgelsesproceduren i Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 19/2013[8] med de fornødne ændringer.

    Artikel 6

    Udvalgsprocedure

    1.           I forbindelse med gennemførelsen af artikel 4 i denne forordning bistås Kommissionen af Toldkodeksudvalget, der er nedsat ved artikel 248a i Rådets forordning (EØF) nr. 2913/92. Dette udvalg er et udvalg som omhandlet i forordning (EU) nr. 182/2011.

    2.           Når der henvises til dette stykke, anvendes artikel 5 i forordning (EU) nr. 182/2011.

    Artikel 7

    Ikrafttrædelse, anvendelse og udløb

    1.           Denne forordning træder i kraft dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

    2.           Den anvendes fra den 1. januar 2015.

    3.           Den udløber seks måneder efter tiltrædelsesprotokollens ikrafttrædelse eller, hvis det er relevant, efter dens midlertidige anvendelse eller den 31. december 2016, alt efter hvad der indtræder først. Kommissionen offentliggør i Den Europæiske Unions Tidende en meddelelse, såfremt denne forordning ophører med at gælde inden den 31. december 2016.

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

    Udfærdiget i Bruxelles, den […].

    På Europa-Parlamentets vegne                     På Rådets vegne

    Formand                                                        Formand

    [1]               Rådets forordning (EF) nr. 597/2009 af 11. juni 2009 om beskyttelse mod subsidieret indførsel fra lande, der ikke er medlemmer af Det Europæiske Fællesskab (EUT L 188 af 18.7.2009, s. 93).

    [2]               Rådets forordning (EF) nr. 1225/2009 af 30. november 2009 om beskyttelse mod dumpingimport fra lande, der ikke er medlemmer af Det Europæiske Fællesskab (EUT L 343 af 22.12.2009, s. 51).

    [3]               Rådets forordning (EF) nr. 260/2009 af 26. februar 2009 om den fælles importordning (EUT L 84 af 31.3.2009, s. 1).

    [4]               Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 182/2011 af 16. februar 2011 om de generelle regler og principper for, hvordan medlemsstaterne skal kontrollere Kommissionens udøvelse af gennemførelsesbeføjelser (EUT L 55 af 28.2.2011, s. 13).

    [5]               Rådets forordning (EØF) nr. 2658/87 af 23. juli 1987 om told- og statistiknomenklaturen og Den Fælles Toldtarif (EFT L 256 af 7.9.1987, s. 1).

    [6]               Rådets forordning (EØF) nr. 2913/92 af 12. oktober 1992 om indførelse af en EF-toldkodeks (EFT L 302 af 19.10.1992, s. 1).

    [7]               Kommissionens forordning (EØF) nr. 2454/93 af 2. juli 1993 om visse gennemførelsesbestemmelser til Rådets forordning (EØF) nr. 2913/92 om indførelse af en EF-toldkodeks (EFT L 253 af 11.10.1993, s. 1).

    [8]               Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 19/2013 af 15. januar 2013 om gennemførelse af den bilaterale beskyttelsesklausul og stabiliseringsmekanismen for bananer i handelsaftalen mellem Den Europæiske Union og dens medlemsstater på den ene side og Colombia og Peru på den anden side (EUT L 17 af 19.1.2013, s. 1).

    BILAG

    De i artikel 3, litra c), omhandlede konventioner og protokoller

    FN- og ILO-konventioner om grundlæggende menneske- og arbejdstagerrettigheder

    1.           Konventionen om forebyggelse af og straf for folkedrab (1948)

    2.           Den internationale konvention om afskaffelse af alle former for racediskrimination (1965)

    3.           Den internationale konvention om borgerlige og politiske rettigheder (1966)

    4.           Den internationale konvention om økonomiske, sociale og kulturelle rettigheder (1966)

    5.           Konventionen om afskaffelse af alle former for diskrimination imod kvinder (1979)

    6.           Konventionen mod tortur og anden grusom, umenneskelig eller nedværdigende behandling eller straf (1984)

    7.           Konventionen om barnets rettigheder (1989)

    8.           Konventionen om afskaffelse af tvangsarbejde nr. 29 (1989)

    9.           Konventionen om foreningsfrihed og beskyttelse af retten til at organisere sig nr. 87 (1948)

    10.         Konventionen om retten til at organisere sig og føre kollektive forhandlinger nr. 98 (1949)

    11.         Konventionen vedrørende lige løn til mandlige og kvindelige arbejdere for arbejde af samme værdi nr. 100 (1951)

    12.         Konventionen om afskaffelse af tvangsarbejde nr. 105 (1957)

    13.         Konventionen vedrørende forskelsbehandling med hensyn til beskæftigelse og erhverv nr. 111 (1958)

    14.         Konventionen om mindstealder for adgang til beskæftigelse nr. 138 (1973)

    15.         Konventionen om forbud mod og omgående indsats til afskaffelse af de værste former for børnearbejde nr. 182 (1999)

    Konventioner om miljø og god regeringsførelse

    16.         Konventionen om international handel med udryddelsestruede vilde dyr og planter (1973)

    17.         Montreal-protokollen om stoffer, der nedbryder ozonlaget (1987)

    18.         Basel-konventionen om kontrol med grænseoverskridende overførsel af farligt affald og bortskaffelse heraf (1989)

    19.         Konventionen om den biologiske mangfoldighed (1992)

    20.         De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (1992)

    21.         Cartagena-protokollen om biosikkerhed (2000)

    22.         Stockholm-konventionen om persistente organiske miljøgifte (2001)

    23.         Kyoto-protokollen til De Forenede Nationers rammekonvention om klimaændringer (1998)

    24.         FN’s enkeltkonvention af 1961 angående narkotiske midler

    25.         FN’s konvention af 1971 om psykotrope stoffer

    26.         De Forenede Nationers konvention mod ulovlig handel med narkotika og psykotrope stoffer (1988)

    27.         FN's konvention mod korruption (2004)

    Top