Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012TA1215(08)

Beretning om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Konkurrenceevne og Innovation for regnskabsåret 2011 med organets svar

EUT C 388 af 15.12.2012, p. 40–45 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.12.2012   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 388/40


BERETNING

om årsregnskabet for Forvaltningsorganet for Konkurrenceevne og Innovation for regnskabsåret 2011 med organets svar

2012/C 388/08

INDLEDNING

1.

Forvaltningsorganet for Konkurrenceevne og Innovation (herefter »organet«), der ligger i Bruxelles, er det tidligere Forvaltningsorgan for Intelligent Energi. Dets mandat og varigheden heraf blev ændret ved Kommissionens afgørelse 2007/372/EF (1) om ændring af afgørelse 2004/20/EF (2). Organet blev oprettet for en begrænset periode, som startede den 1. januar 2004, og som nu slutter den 31. december 2015. Det skal forvalte Unionens indsats inden for energi, iværksætterånd og innovation samt bæredygtig godstransport (3).

OPLYSNINGER TIL UNDERBYGNING AF REVISIONSERKLÆRINGEN

2.

Retten har valgt en revisionsmetode, der omfatter analytiske revisionshandlinger, direkte test af transaktioner og en vurdering af centrale kontroller i organets overvågnings- og kontrolsystemer suppleret med bevis opnået fra arbejde udført af andre revisorer (hvis relevant) og en analyse af ledelsens udtalelser.

REVISIONSERKLÆRING

3.

I overensstemmelse med artikel 287 i traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde har Retten revideret organets årsregnskab (4), som omfatter »årsregnskabet« (5) og »beretningen om budgetgennemførelsen« (6) for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2011, samt efterprøvet lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet.

Ledelsens ansvar

4.

Direktøren udøver funktionen som anvisningsberettiget. På eget ansvar og inden for rammerne af de givne bevillinger gennemfører han budgettet, både med hensyn til indtægter og udgifter, i overensstemmelse med de finansielle bestemmelser for organet (7). Direktøren er ansvarlig for at etablere (8) en organisatorisk struktur samt interne forvaltnings- og kontrolsystemer og -procedurer, som sikrer, at der udarbejdes et endeligt årsregnskab (9) uden væsentlig fejlinformation, uanset om denne skyldes besvigelser eller fejl, og at de transaktioner, der ligger til grund for det, er lovlige og formelt rigtige.

Revisors ansvar

5.

Det er Rettens ansvar på baggrund af sin revision at afgive en erklæring til Europa-Parlamentet og Rådet (10) om rigtigheden af organets årsregnskab og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed.

6.

Revisionen er udført i overensstemmelse med IFAC’s internationale revisionsstandarder og etiske kodekser og INTOSAI’s internationale standarder for overordnede revisionsorganer. Disse standarder kræver, at Retten planlægger og udfører revisionen for at opnå høj grad af sikkerhed for, at organets årsregnskab er uden væsentlig fejlinformation, og at de underliggende transaktioner er lovlige og formelt rigtige.

7.

En revision omfatter udførelse af handlinger for at opnå revisionsbevis for beløbene og oplysningerne i regnskabet og de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed. De valgte handlinger afhænger af revisors vurdering, herunder vurderingen af risiciene for væsentlig fejlinformation i regnskabet og for, at de underliggende transaktioner i væsentligt omfang ikke opfylder kravene i Den Europæiske Unions retlige ramme, uanset om det skyldes besvigelser eller fejl. Ved vurderingen af disse risici tager revisor hensyn til den interne kontrol, som skal sikre, at der udarbejdes et retvisende årsregnskab, og de overvågnings- og kontrolsystemer, der er indført for at sikre de underliggende transaktioners lovlighed og formelle rigtighed, og udformer revisionshandlinger, der er passende efter omstændighederne. En revision omfatter endvidere vurdering af, om den anvendte regnskabspraksis er passende, og om de regnskabsmæssige skøn er rimelige, samt en vurdering af den samlede præsentation af regnskabet.

8.

Retten mener, at det tilvejebragte revisionsbevis er tilstrækkeligt og egnet som grundlag for denne revisionserklæring.

Erklæring om regnskabets rigtighed

9.

Det er Rettens opfattelse, at organets årsregnskab (11) i alle væsentlige henseender giver et retvisende billede af dets finansielle stilling pr. 31. december 2011 og af resultaterne af dets transaktioner og pengestrømme i det afsluttede regnskabsår, i overensstemmelse med dets finansielle bestemmelser og de regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har indført (12).

Erklæring om lovligheden og den formelle rigtighed af de transaktioner, der ligger til grund for regnskabet

10.

Det er Rettens opfattelse, at de transaktioner, der ligger til grund for organets årsregnskab for det regnskabsår, der afsluttedes den 31. december 2011, i alt væsentligt er lovlige og formelt rigtige.

11.

Bemærkningerne i det følgende drager ikke Rettens erklæringer i tvivl.

BUDGETMÆSSIG OG ØKONOMISK FORVALTNING

12.

På organets oprindelige 2011-budget på 16,2 millioner euro var der opført 10,7 millioner euro til personaleomkostninger. De faktiske personaleomkostninger var på 10 millioner euro. Selv om budgettet var ansat 0,7 millioner euro for højt, var underudnyttelsen mindre end de forudgående år (for eksempel 1,5 millioner euro i 2010 (13)).

BEMÆRKNINGER OM CENTRALE KONTROLLER I ORGANETS OVERVÅGNINGS- OG KONTROLSYSTEMER

13.

I henhold til den lejeaftale, der blev indgået i 2010 vedrørende organets nye lokaler, skal organet betale i alt 2,4 millioner euro for udlejerens fornyelse af kontorerne. Organet afholdt en acontobetaling på 2 millioner euro i 2010. Det resterende beløb skulle betales i yderligere tre rater i henholdsvis 2011, 2012 og 2013.

14.

Organet beregnede det beløb, der skulle betales i 2011, forkert, og betalte dermed 108 287 euro for meget. Udlejeren refunderede det for meget betalte beløb i januar 2012. Organets fejlagtige betaling viser, at det er nødvendigt at styrke dets kontroller med henblik på at undgå sådanne overbetalinger.

Vedtaget af Afdeling II, der ledes af Harald NOACK, medlem af Revisionsretten, i Luxembourg på mødet den 10. oktober 2012.

På Revisionsrettens vegne

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Formand


(1)  EUT L 140 af 1.6.2007, s. 52.

(2)  EUT L 5 af 9.1.2004, s. 85.

(3)  En oversigt over organets beføjelser og virksomhed vises i bilaget til orientering.

(4)  Regnskabet ledsages af en beretning om den budgetmæssige og økonomiske forvaltning i regnskabsåret, der giver yderligere oplysninger om budgetgennemførelsen og forvaltningen.

(5)  Årsregnskabet omfatter balancen og resultatopgørelsen, pengestrømsopgørelsen, opgørelsen over ændringer i nettoaktiver og et resumé af væsentlige regnskabspraksis samt andre forklarende bemærkninger.

(6)  Beretningen om budgetgennemførelsen omfatter regnskabet over resultatet af budgetgennemførelsen og bilaget til dette regnskab.

(7)  Artikel 25 i Kommissionens forordning (EF) nr. 1653/2004 (EUT L 297 af 22.9.2004, s. 10).

(8)  Artikel 29 i forordning (EF) nr. 1653/2004.

(9)  Bestemmelserne om forvaltningsorganernes regnskabsaflæggelse og regnskabsføring er fastlagt i kapitel 1 i afsnit VI i forordning (EF) nr. 1653/2004, senest ændret ved forordning (EF) nr. 651/2008 (EUT L 181 af 10.7.2008, s. 15).

(10)  Artikel 185, stk. 2, i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1).

(11)  Det endelige årsregnskab er dateret den 28. juni 2012, og Retten modtog det den 28. juni 2012. Det endelige årsregnskab kan findes på http://ec.europa.eu/eaci/docs_en.htm.

(12)  De regnskabsregler, som Kommissionens regnskabsfører har indført, er baseret på de internationale regnskabsstandarder for den offentlige sektor (International Public Sector Accounting Standards, IPSAS) og – i de tilfælde, hvor der ikke er en sådan standard – på International Financial Reporting Standards (IFRS).

(13)  Jf. punkt 13 i beretningen om årsregnskabet for regnskabsåret 2010 (EUT C 366 af 15.12.2011, s. 81).


BILAG

Forvaltningsorganet for Konkurrenceevne og Innovation (Bruxelles)

Beføjelser og aktiviteter

Unionens kompetence-områder i henhold til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde (TEUF)

1.

Unionens politik på miljøområdet skal bidrage til bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøkvaliteten, beskyttelse af menneskers sundhed, en forsigtig og rationel udnyttelse af naturressourcerne og fremme på internationalt plan af foranstaltninger til løsning af de regionale og globale miljøproblemer.

(Artikel 191 i TEUF)

2.

Unionens industripolitik sørger for, at de nødvendige betingelser for udviklingen af EU-industriens konkurrenceevne er til stede. Med henblik herpå tager Unionens og medlemsstaternes indsats sigte på: at industrien hurtigere kan tilpasse sig strukturforandringerne, at fremme et klima, der er gunstigt for initiativer og udvikling af og samarbejde mellem virksomheder, at fremme udnyttelsen af det industrielle potentiale i politikkerne for innovation, forskning og teknologisk udvikling. Medlemsstaterne rådfører sig med hinanden i kontakt med Kommissionen og samordner om nødvendigt deres aktioner. Kommissionen kan tage de initiativer, den finder hensigtsmæssige for at fremme deres samordning.

(Artikel 173 i TEUF)

3.

Den fælles transportpolitik fastsætter fælles regler for international transport til eller fra en medlemsstats område eller gennem en eller flere medlemsstaters områder. Den skal også fastsætte de betingelser, under hvilke transportvirksomheder har adgang til at udføre interne transporter i en medlemsstat, hvor de ikke er hjemhørende, og træffe foranstaltninger til forbedring af transportsikkerheden.

(Artikel 91, stk. 1, og artikel 100, stk. 2, i TEUF)

Organets beføjelser

(som fastlagt i Kommissionens afgørelse 2004/20/EF som ændret ved afgørelse 2007/372/EF)

Mål

Inden for rammerne af Lissabon-strategien for vækst og beskæftigelse har Den Europæiske Union truffet foranstaltninger til at fremme og udvikle konkurrenceevne og innovation. Disse foranstaltninger omfatter oprettelsen af et rammeprogram for konkurrence og innovation (CIP) 2007-2013 (afgørelse 1639/2006/EF), navnlig med programmet Intelligent Energi - Europa (IEE) og Iværksætter- og innovationsprogrammet (EIP). De omfatter også Marco Polo-programmet (forordning (EF) nr. 1692/2006). De vigtigste mål er at fremme virksomhedernes, især SMV's konkurrenceevne, fremme alle former for innovation, herunder økoinnovation, at fremme energieffektivitet og nye og vedvarende energikilder i alle sektorer, herunder transport. Som led i disse EU-programmer skal organet udføre alle opgaver vedrørende EU-støtte, bortset fra evaluering af programmer, overvågning af lovgivningen, strategiundersøgelser eller andre foranstaltninger, der henhører under Europa-Kommissionens enekompetence.

Opgaver

At gennemføre EU-programmer i henhold til de beføjelser, Kommissionen har uddelegeret til det:

at forvalte alle faser i specifikke projekter

at træffe alle dispositioner, der er nødvendige for at forvalte EU-programmerne, særlig budgetgennemførelsen, herunder tildeling af kontrakter og tilskud

at indsamle og analysere alle oplysninger, der er nødvendige for at målrette gennemførelsen af programmerne, og fremsende dem til Kommissionen og at fremme koordinering og synergi mellem programmerne

for så vidt angår EIP, er organet også ansvarligt for projektforvaltning og animation af Enterprise Europe Network, pilotprojekter og markedsintroduktionsprojekter inden for økoinnovation og innovationsaktioner med en høj grad af standardisering (IP Base projektet).

Ledelse

Styringskomitéen

Består af fem medlemmer udpeget af Europa-Kommissionen. Styrelseskomitéen vedtager organets årlige arbejdsprogram, når Europa-Kommissionen har godkendt det. Den vedtager endvidere organets driftsbudget og dets årlige aktivitetsrapport.

Direktøren

Udnævnes af Europa-Kommissionen.

Ekstern revision

Revisionsretten.

Dechargemyndighed

Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

Organets disponible ressourcer i 2011 (2010)

På budgettet

A)   Aktionsbudget

229,6 (249,8) millioner euro (100 % fra EU’s almindelige budget). Organet gennemfører aktionsbudgettet under Kommissionens ansvar:

til IEE 83,8 (71,0) millioner euro,

til EIP-økoinnovation 38 (35,2) millioner euro,

til EIP-netværk 50,9 (79,7) millioner euro,

til Marco Polo 56,8 (63,8) millioner euro.

B)   Driftsbudget

15,6 millioner euro (100 % tilskud fra Unionen) til driftsbudgettet, som organet selv har ansvaret for.

Antal ansatte pr. 31. december 2011

Ansatte i alt: 159 (155) planlagte stillinger, hvoraf 156 (142) var besat

Stillinger som midlertidigt ansatte: 37 (37) planlagte stillinger, hvoraf 33 (33) var besat

Kontraktansatte: 122 (118) planlagte stillinger, hvoraf 123 (109) var besat.

Produkter og tjenesteydelser i 2011

Programmet Intelligent Energi Europa (IEE): Organet modtog 384 ansøgninger i forbindelse med indkaldelsen af forslag, og deltog i over 100 projektmøder. Ved udgangen af marts 2011 afsluttede organet de fleste af kontraktforhandlingerne vedrørende de 44 forslag, der var blevet udvalgt i forbindelse med indkaldelsen i 2010. Hovedparten af kontrakterne var underskrevet ved udgangen af april 2011.

Organet deltog i over 20 nationale informationsdage. Det besvarede også ca. 200 anmodninger om forhåndstjek af forslag, i gennemsnit inden for en uge. Det gjorde en særlig indsats for at promovere det nye »BUILD UP Skills«-initiativ for efteruddannelse og kvalificering af arbejdskraften i byggesektoren. Den 16. marts afholdt organet en workshop for interessenter for at informere bygnings- og efteruddannelsesaktører samt institutionelle aktører om initiativet.

EIP-programmet - Enterprise Europe Network

Programmet består af mere end 580 partnerorganisationer i 47 lande, herunder de 27 EU-medlemsstater. Ud over projektforvaltningsopgaver i relation til 92 kontrakter (specifikke tilskudsaftaler) og IPeuropAware-projektet er organet også ansvarligt for »animeringen« af Enterprise Europe Network og for forvaltningen af it-værktøjer og databaser til brug ved den interaktive kommunikation mellem netværkspartnere. I 2011 gennemførte organet følgende aktioner på Kommissionens vegne:

Enterprise Europe Network:

Netværksaktiviteter

Support af netværket (animation)

It-værktøjer til netværket.

Immaterialrettighedsprojekter (IPR-projekter) og portalen Dit Europa - Erhvervslivet

Førstegangsansøgninger og markedsintroduktionsprojekter om økoinnovation.

Økoinnovation

Økoinnovation støttes via CIP med en række foranstaltninger (finansielle instrumenter, netværk af nationale og regionale aktører, førstegangsansøgninger og markedsintroduktionsprojekter). Organet tager sig af forvaltningen af førstegangsansøgninger og markedsintroduktionsprojekter om økoinnovation med et vejledende budget på EUR 185 millioner i perioden 2008-2013.

I 2011 var indsatsen koncentreret om:

Afslutning af gennemførelsen af indkaldelsen af forslag i 2010: Forhandlingerne var afsluttet ved udgangen af november 2011, alle kontrakterne (47) var underskrevet ved udgangen af november.

Nye indkaldelser af forslag i 2011. 2011-indkaldelsen blev lanceret i april 2011 og resulterede i 280 forslag. Den centrale evaluering fandt sted fra 21. november til 9. december. Endeligt møde planlagt til 14. februar 2012.

Udarbejdelse og spredning af oplysninger om EIP-økoinnovationsprojekterne som fastsat i organets kommunikationsarbejdsplan (elektroniske nyhedsalerts, regelmæssige opdateringer af økoinnovationswebstedet, overførsel af økoinnovationsprojektdatabasen til en ny server, ny værts- og vedligeholdelseskontrakt forhandlet på plads og tilrettelæggelse af den europæiske informationsdag 2011, der blev afholdt i april 2011.

Forvaltning af igangværende projekter.

Marco Polo-programmet

Nøgleaktiviteter:

Afslutning på gennemførelsen af indkaldelsen af forslag i 2010 (101 ansøgninger blev modtaget).

Efter vedtagelsen af Marco Polo arbejdsprogrammet for 2011, at fremme og gennemføre indkaldelsen af forslag i 2011 - indkaldelsen blev offentliggjort den 21. oktober med frist for indsendelse af forslag den 16. januar 2012.

At udarbejde og sprede oplysninger om Marco Polo-programmet, som fastsat i organets kommunikationsarbejdsplan.

At fremsætte anbefalinger til GD MOVE, som organet hører under, om gennemførelsen af Marco Polo-programmet og dets udvikling i fremtiden.

Forvaltning af igangværende projekter.

Kilde: Organet


ORGANETS SVAR

12.

Forvaltningsorganet har i overensstemmelse med tidligere henstillinger fra Retten forbedret sine udgiftsprognoser for afsnit 1 (Personaleudgifter). Udgiftsprognoserne i 2011 var lidt for høje, hvilket enten skyldtes eksterne faktorer, eller at det var vanskeligt at anslå personaleudgifterne på det tidspunkt, hvor det oprindelige budget blev vedtaget. Blandt andet forelå der ikke en afgørelse om lønindeksering, ansatte søgte om forældreorlov eller tjenestefrihed uden løn, personaleudskiftningen var højere end forventet, og rekrutteringen til bestemte stillinger tog længere tid end forventet. For 2012-budgettet har vi fulgt en strengere prognosestrategi. Budgetgennemførelsen for 2012 viser, at de anslåede personaleudgifter er mere nøjagtige end de foregående år. Forvaltningsorganet anser det ikke for sandsynligt, at der vil forekomme et stort overskud fremover.

13-14.

Forvaltningsorganet erkender, at det udbetalte beløb var for højt. Som Retten bemærker, blev det omgående refunderet af udlejeren. Sagen er blevet dokumenteret, og renoveringsarbejdet i forbindelse med denne kontrakt er nu betalt fuldt ud. Forvaltningsorganet vil tage de nødvendige skridt til at undgå, at der opstår en lignende situation i forbindelse med fremtidige kontrakter, som omfatter tidlige udbetalinger.


Top