EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52011PC0296

RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 975/98 af 3. maj 1998 om pålydende værdi og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 975/98 af 3. maj 1998 om pålydende værdi og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb

/* KOM/2011/0296 endelig udg.- NLE 2011/0128 */

52011PC0296

RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 975/98 af 3. maj 1998 om pålydende værdi og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb Forslag til RÅDETS FORORDNING om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 975/98 af 3. maj 1998 om pålydende værdi og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb /* KOM/2011/0296 endelig udg.- NLE 2011/0128 */


2011/0128 (NLE)

Forslag til

RÅDETS FORORDNING

om ændring af Rådets forordning (EF) nr. 975/98 af 3. maj 1998 om pålydende værdi og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde, særlig artikel 128, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Europa-Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet,

under henvisning til udtalelse fra Den Europæiske Centralbank og

ud fra følgende betragtninger:

(1) Rådets henstilling 2009/23/EF af 19. december 2008 om fælles retningslinjer for de nationale sider og udstedelsen af euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb[1], der blev godkendt ved Rådets konklusioner af 10. februar 2009, indeholder fælles principper for designet på de nationale sider af eurocirkulationsmønter og for gensidig information om og godkendelse af disse design.

(2) Da euromønterne cirkulerer i hele euroområdet, er deres nationale designkendetegn et spørgsmål af fælles interesse. For at sikre en problemfri cirkulation og af hensyn til retssikkerheden og gennemsigtigheden er det hensigtsmæssigt at give de regler i henstilling 2009/23/EF, der vedrører eurocirkulationsmønternes pålydende værdi og tekniske specifikationer, en juridisk bindende form ved at indarbejde dem i Rådets forordning (EF) nr. 975/98 om pålydende værdi og tekniske specifikationer for euromønter, som er bestemt til at sættes i omløb[2].

(3) Euromønter har en fælles europæisk side og en særlig national side. På euromønternes fælles europæiske side findes både den fælles valutas navn og møntens pålydende værdi. Hverken den fælles valutas navn eller møntens pålydende værdi bør gentages på den nationale side af mønten.

(4) Den udstedende medlemsstats navn bør angives klart på euromøntens nationale side for at sætte interesserede møntbrugere i stand til nemt at identificere den udstedende medlemsstat.

(5) Designet på euromønternes nationale sider bestemmes af hver deltagende medlemsstat inden for de i dette direktiv fastsatte grænser og under hensyntagen til, at euromønterne cirkulerer i hele euroområdet og ikke kun i den udstedende medlemsstat. For at sikre, at også den nationale side er umiddelbart genkendelig som en euromønt, bør designet være omgivet af EU-flagets tolv stjerner.

(6) For at lette genkendelsen af eurocirkulationsmønter og sikre en passende kontinuitet i møntningen bør designet på den nationale side af normale eurocirkulationsmønter i princippet ikke ændres, medmindre det statsoverhoved, der er afbildet på mønten, udskiftes.

(7) Medlemsstaterne bør imidlertid have mulighed for at udstede euroerindringsmønter bestemt til cirkulation for at fejre temaer af større national eller europæisk relevans, mens erindringsmønter, der udstedes kollektivt af alle deltagende medlemsstater, bør være forbeholdt emner af største europæisk relevans. 2-euromønten er den mest egnede pålydende værdi til dette formål, primært på grund af møntens store diameter og dens tekniske karakteristika, som frembyder en passende beskyttelse mod forfalskning.

(8) De udstedende medlemsstater bør informere hinanden om nye nationale sider i god tid før den planlagte udstedelsesdato. De udstedende medlemsstater bør med henblik herpå fremsende deres udkast til euromøntdesign til Kommissionen, der vil kontrollere, om designet er i overensstemmelse med denne forordning.

(9) Forordning (EF) nr. 975/98 bør ændres i overensstemmelse hermed —

VEDTAGET DENNE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EF) nr. 975/98 indsættes følgende artikel 1a-1h:

"Artikel 1a

Typer af eurocirkulationsmønter

1. Euromønter bestemt til cirkulation er enten normale mønter eller erindringsmønter.

2. Eurocirkulationsmønter har en fælles europæisk side og en særlig national side.

Artikel 1b

Intet valutanavn og ingen pålydende værdi på den nationale side

1. Hverken møntens pålydende værdi, eller dele heraf, må gentages på møntens nationale side. Den må ikke bære en gentagelse af valutaens navn eller af dens underinddeling, medmindre en sådan angivelse skyldes, at der anvendes et andet alfabet.

2. 2-euromøntens randskrift kan dog omfatte en angivelse af den pålydende værdi, dog forudsat at der kun anvendes tallet "2" og/eller ordet "euro".

Artikel 1c

Identifikation af den udstedende medlemsstat på den nationale side

De nationale sider af alle værdienheder af eurocirkulationsmønter skal bære en angivelse af den udstedende medlemsstat i form af medlemsstatens navn eller en forkortelse heraf.

Artikel 1d

Designet på de nationale sider

1. På den nationale side af eurocirkulationsmønter skal det nationale design samt årstallet og angivelsen af den udstedende medlemsstats navn være omgivet af de tolv europæiske stjerner. De tolv stjerner afbildes som på det europæiske flag.

2. Ved valget af designet tages der hensyn til, at euromønterne cirkulerer i alle de deltagende medlemsstater som defineret i artikel 1 i forordning (EF) nr. 974/98[3].

Artikel 1e

Ændringer af de nationale sider af eurocirkulationsmønter

1. Med forbehold af punkt 1f bør de design, der anvendes til de nationale sider på cirkulationsmønter denomineret i euro eller cent, ikke ændres undtagen i tilfælde, hvor det statsoverhoved, der henvises til på en mønt, udskiftes. De udstedende medlemsstater kan dog opdatere designet på euromønter, der afbilder statsoverhovedet, hvert femtende år for at tage hensyn til en ændring i statsoverhovedets udseende. De udstedende medlemsstater opdaterer de nationale sider på deres euromønter for til fulde at overholde denne forordning inden udgangen af den i artikel 1h fastsatte overgangsperiode.

2. Det forhold, at stillingen som statsoverhoved midlertidigt er ledig eller besættes foreløbigt, giver ikke ret til at ændre de nationale sider på de normale eurocirkulationsmønter.

Artikel 1f

Euroerindringsmønter bestemt til cirkulation

1. Euroerindringsmønter bestemt til cirkulation skal bære et andet nationalt design end de normale eurocirkulationsmønter og må kun udstedes til minde om temaer af større national eller europæisk relevans. Euroerindringsmønter bestemt til cirkulation, som udstedes kollektivt af alle deltagende medlemsstater, må kun udstedes til minde om temaer af største relevans for Europa.

2. Randskriften på euroerindringsmønter bestemt til cirkulation skal være den samme som på normale eurocirkulationsmønter.

3. Erindringsmønter bestemt til cirkulation må kun have en pålydende værdi på 2 euro.

Artikel 1g

Informationsprocedure og offentliggørelse af ændringer af de nationale sider

1. Medlemsstaterne underretter hinanden om udkastet til design på nye nationale sider på eurocirkulationsmønter, herunder randskriften, og om størrelsen af udstedelsen, inden de formelt godkender disse design.

2. Med henblik på stk. 1 fremsender den udstedende medlemsstat udkastet til de nye design på euromønter til Kommissionen mindst seks måneder før den planlagte udstedelsesdato. Kommissionen kontrollerer hurtigst muligt og senest inden for ti arbejdsdage, om designet er i overensstemmelse med bestemmelserne i denne forordning.

3. Hvis og når Kommissionen fastslår, at bestemmelserne i denne forordning er overholdt, videregiver den straks denne vurdering til den udstedende medlemsstat. Den videregiver også straks vurderingen til de øvrige medlemsstater via det relevante underudvalg under Det Økonomiske og Finansielle Udvalg. Hvis en medlemsstat finder, at designet ikke er velegnet, når henses til, at euromønterne cirkulerer i samtlige deltagende medlemsstater, underretter den Kommissionen herom inden for fem arbejdsdage. Kommissionen træffer derefter hurtigst muligt endelig afgørelse om godkendelse eller afvisning af designet.

4. Hvis og når Kommissionen mener, at bestemmelserne i denne forordning ikke er overholdt, underretter den øjeblikkeligt den udstedende medlemsstat, som forelægger et nyt design.

5. Al relevant information om nye design på euromønternes nationale side offentliggøres i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 1h

Overgangsbestemmelser

Artikel 1b, 1c og 1d samt artikel 1f, stk. 2:

a) finder ikke anvendelse på eurocirkulationsmønter, der er udstedt før ikrafttrædelsen af Rådets forordning (EU) nr. … [nummeret på denne ændringsforordning indsættes, når den er vedtaget]

b) finder i en overgangsperiode, der slutter ti år efter ikrafttrædelsen af Rådets forordning (EU) nr. … [nummeret på denne ændringsforordning indsættes, når den er vedtaget], ikke anvendelse på design, der allerede lovligt anvendes på eurocirkulationsmønter på tidspunktet for nævnte forordnings ikrafttrædelse."

Artikel 2

Ikrafttrædelse

Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Den er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i medlemsstaterne i overensstemmelse med traktaterne.

Udfærdiget i Bruxelles, den

                                                                       På Rådets vegne

                                                                       Formand

[1]               EUT L 9 af 14.1.2009, s. 52.

[2]               EFT L 139 af 11.5.1998, s. 6.

[3]               EFT L 139 af 11.5.1998, s. 1.

Top