EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009XC1030(04)

Offentliggørelse af en ansøgning i henhold til artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer

EUT C 260 af 30.10.2009, p. 38–42 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

30.10.2009   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 260/38


Offentliggørelse af en ansøgning i henhold til artikel 6, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006 om beskyttelse af geografiske betegnelser og oprindelsesbetegnelser for landbrugsprodukter og fødevarer

2009/C 260/10

Denne offentliggørelse giver ret til at gøre indsigelse i henhold til artikel 7 i Rådets forordning (EF) nr. 510/2006. Eventuelle indsigelser skal være Kommissionen i hænde senest seks måneder efter datoen for offentliggørelsen.

ENHEDSDOKUMENT

RÅDETS FORORDNING (EF) nr. 510/2006

»MIÓD KURPIOWSKI«

EF-Nr. PL-PGI-0005-0607-30.05.2007

BGB ( X ) BOB ( )

1.   Navn:

»Miód kurpiowski«

2.   Medlemsstat eller tredjeland:

Polen

3.   Beskrivelse af landbrugsproduktet eller fødevaren:

3.1.   Produkttype [jf. bilag II]:

Klasse 1.4 —

Andre animalske produkter, honning

3.2.   Beskrivelse af produktet med betegnelsen i punkt 1:

Mikroskopiske karakteristika:

»Miód kurpiowski« er en nektarhonning, som kan indeholde honningdug. »Miód kurpiowski« er en blomsterhonning baseret på flere blomster, idet andelen af pollen fra en enkelt plante ikke må overstige 30 %, og andelen af pollen fra landbrugsafgrøder ikke må overstige 10 %.

Organoleptiske egenskaber:

»Miód kurpiowski« er en flydende eller krystalliseret nektarhonning, som kan indeholde honningdug. Konsistensen er mere eller mindre tyktflydende. Den krystalliserer som middel- eller finkornede krystaller, og dens farve varierer fra lysegul over stråfarvet til grønnistret brun. Det grønne farvespil er indikator for, hvor meget honningdug, der er i honningen. Honningen har en intens aroma med en særlig krydret lugt og en fin, lettere sødlig smag.

Fysisk-kemiske egenskaber

Fysisk-kemiske egenskaber for »Miód kurpiowski«

indhold af monosaccharider (glukose og fruktose): mindst 60 g/100 g

sakkaroseindhold: højst 5 g/100 g

diastasetal (efter Schade-skalaen): mindst 8

elektrisk ledeevne: ikke mere end 0,8 mS/cm

frie syrer: højst 50 meq/1 000 g

indhold af ikke-vandopløselige stoffer: højst 0,1 g/100 g

vandindhold: højst 18,5 %

indhold af 5-hydroxymethylfurfural (HMF): højst 10 mg/kg

Ved fremstillingen af »miód kurpiowski« må der udelukkende anvendes bier af følgende racer: Apis mellifera mellifera (den brune bi), Apis mellifera carnica (Krain-bien), Apis mellifera caucasica (den kaukasiske honningbi) og krydsninger af disse racer.

3.3.   Råvarer (kun for forarbejdede produkter):

3.4.   Foder (kun for produkter af animalsk oprindelse):

I den periode, hvor »miód kurpiowski« indsamles, er det ikke tilladt at fodre bierne. Bierne må fodres, efter at deres honning er indsamlet, før vinter i det omfang, det er nødvendigt for at opbygge reserver, der kan garantere, at kolonien overlever vinteren. Det er tilladt at fodre bikolonier med sirup fremstillet af roesukker eller af glukose/fruktose. Roesukkeret og glukose-/fruktosesiruppen må gerne have oprindelse uden for det geografiske område, hvor »miód kurpiowski« avles. Dette har ikke indflydelse på honningens kvalitet. Vinterfoderet må ikke trænge ind i »miód kurpiowski«.

3.5.   Specifikke etaper af produktionen, som skal finde sted i det afgrænsede geografiske område:

Alle produktionsetaper — fra udsætningen af stader til den endelige emballering af honningen — skal finde sted i det afgrænsede geografiske område. »Miód kurpiowski« slynges i kold tilstand i en honningslynge ved udnyttelse af centrifugalkraften. Efter klaring i et klaringskar, tappes honningen i forskellige detailemballeringer. Tapning af honningen på detailemballering, skal være gennemført før den første krystallisering finder sted.

3.6.   Særlige regler vedrørende udskæring, rivning, emballering osv.:

Emballeringen af »miód kurpiowski — skal finde sted i det i punkt 4 afgrænsede geografiske område. Dette krav blev indført for at sikre, at produktet er af passende kvalitet og med henblik på overvågning og kontrol af dets oprindelse. Kravet om udførelse af emballeringen i det nævnte område tilstræber også at mindske risikoen for, at »miód kurpiowski« blandes med andre typer honning, og at andre typer honning sælges under den beskyttede betegnelse.

3.7.   Specifikke mærkningsregler:

Alle biavlere og alle foretagender, der er beskæftiget med indkøb og forarbejdning af honning under den beskyttede betegnelse, skal anvende en og samme type mærkning. Etiketterne distribueres af biavlersammenslutningen for Kurpiowsko-Mazowiecki (Kurpiowsko-Mazowiecki Związek Pszczelarzy) i Ostrołęka. Biavlersammenslutningen fremsender de detaljerede forskrifter for distribution af etiketter til kontrolorganet. Det fælles mærkningssystem skal garantere kvaliteten og lette sporingen af produktet. Sådanne regler må på ingen måde diskriminere producenter, der ikke er medlemmer af biavlersammenslutningen.

4.   Præcis afgrænsning af det geografiske område:

»Miód kurpiowski« indsamles i det område, der i historisk og etnografisk sammenhæng kaldes Kurpie.

I voivodskabet Mazowieckie er der tale om følgende områder:

 

kommunerne Chorzele, Jednorożec og Przasnysz i powiaten Przasnysz,

 

kommunerne Krasnosielc, Płoniawy-Bramura, Sypniewo, Młynarze, Różan, Rzewnie og Maków i powiaten Maków,

 

kommunerne Obryte og Zatory i powiaten Pułtus,

 

kommunerne Długosiodło, Brańszczyk og Rząśnik i powiaten Wyszków,

 

kommunerne Brok, Ostrów, Wąsewo og Małkinia i powiaten Ostrów,

 

kommunerne Goworowo, Czerwin, Rzekuń, Olszewo-Borki, Lelis, Troszyn, Baranowo, Kadzidło, Czarnia, Myszyniec og Łyse i powiaten Ostrołęka.

I voivodskabet Podlaskie er der tale om følgende områder:

 

kommunen Turośl i powiaten Kolno,

 

kommunerne Nowogród og Zbójna i powiaten Łomża.

5.   Tilknytning til det geografiske område:

5.1.   Det geografiske områdes egenart:

»Miód kurpiowski« kommer fra det område, der kendes som Kurpie. I forbindelse med Kurpie skelnes der mellem Kurpie Zielone (Det Grønne Kurpie) og Kurpie Białe (Det Hvide Kurpie). Kurpie Zielone består af områderne langs den højre bred af floden Narew og områderne omkring bifloderne: Pisa, Skwa, Omulew og Rozoga, helt frem til den venstre bred af floden Orzyc. Kurpie Białe består af områderne mellem den højre bred af den nedre gren af floden Bug og dens bifloder Tuchełka og Brok og den venstre bred af den nedre gren af floden Narew og dens bifloder Wymakracz og Orz. Kurpie Zielone er rig på floder og søer, hvilket er befordrende for plantelivet — Heraf navnet. I Kurpie Białe er der mere tørt. Navnet Kupie Białe skyldes egnens podsolholdige (hvide) jorder.

Naturbestemte faktorer

Kurpie er karakteriseret ved meget lidt bymæssig bebyggelse. Der er ingen store eller mellemstore industrielle virksomheder eller storstilede kommercielle landbrug. Ingen byer i Kurpie-regionen har en befolkning på over 100 000 indbyggere. Takket være sin overdådige natur er området bl.a. blevet betegnet som »Europas grønne lunger«. Regionens exceptionelle karakter understreges også af antallet af Natura 2000-områder: Dolina Dolnego Bugu (områdekode PLB 140001), Puszcza Biała (områdekode PLB 140007) og Dolina Omulwi i Płodownicy (områdekode PLB 140005). Området omfatter også Nadbużański Park Krajobrazowy (Nadbużański naturpark) og et stort antal naturreservater, såsom »Czarnia«, »Surowe«, »Czarny Kąt«, »Kaniston«, »Łokieć«, »Tabory«, »Minos«, »Serafin«, »Karaska«, »Podgórze« og — Olsy Płoszycie«. Puszcza Biała indeholder følgende naturreservater: »Dąbrowa«, »Nagoszewo«, »Brzostowo«, »Ochudno«, »Czuraj«, »Popławy«, »Bartnia«, »Wielgolas« og »Stawinoga«.

Så meget som 29 % af det i punkt 4 afgrænsede område er dækket af skov, mens andre former for arealanvendelse – byer, landsbyer, veje og industri — kun tegner sig for 1 %. Enge og krat udgør 45 % af området, og opdyrkede områder udgør 35 %. Disse områder er ikke store, men er snarere et sammensat område (som en mosaik), hvilket bevirker, at der ikke er nogen fremherskende pollentype i »miód kurpiowski«. Området er karakteriseret ved jorder af lav kvalitet (kategori V og VI). Kun i floddale findes der jord af kategori IV.

Dette område har også den laveste gennemsnitlige atmosfæriske nedbør i Polen (ikke over 500 mm om året).

Menneskelige faktorer

Det i punkt 4 afgrænsede område er kendetegnet ved stor diversitet, ekstensive landbrugsmetoder og meget lav nedbør. Det betyder, at nektarudbyttet af de nektarproducerende planter er lavt, og at dette igen betyder, at honningen samles over lang tid. I Kurpie er det i princippet biavleren snarere end bierne, der finder frem til nektaren og derefter placerer sine bistader på gode honninggivende steder. Lige siden det 16. århundrede er der uafbrudt avlet »miód kurpiowski« med den traditionelle metode på såvel græsarealer som i skove. Græsarealer (enge, overdrev og brakmarker) er grundlaget for den forårsnektar, der samles i maj og juni. Nåletræsskove (gran og fyr) er den vigtigste kilde til den honningdug og nektar, der samles om sommeren i juli og august. Traditionelt finder den første honningindsamling (af honning produceret på forårsnektar) sted i første halvdel af juni. Den anden honningindsamling (af honning produceret af sommernektar), som afslutter indsamlingssæsonen, finder sted i sidste halvdel af juli.

De lokale biavleres kunnen kommer til udtryk i udvælgelsen af steder til udsætning af bistader og især i driften af disse i områder med lavt eller meget lavt nektarudbytte. Indsamlingstidspunkter, (kold)slyngning af honningen og regler for opbevaring og emballering er fastlagt i henhold til århundredegamle traditioner. Iagttagelsen af de relevante normer for »miód kurpiowski« — især dem, der tilsigter bevarelsen af den højeste kvalitet — kan kun opretholdes ved udfoldelsen af den yderste omhu ved indsamling af honningen, og kun hvis biavlerne overholder de særlige normer, der gælder for produktionsprocessen. Honningens temperatur må ikke under nogen af produktionens etaper overstige 30 °C. Det er ikke tilladt at filtrere honningen (for pollen), eller piske, pasteurisere eller opvarme den kunstigt. Ved indsamlingen af honningen er det forbudt at anvende kemikalier eller andre midler til at holde bierne på afstand, hvad enten disse anvendes i fast eller flydende form eller som gas. Produktionen af »miód kurpiowski« kræver derfor mange færdigheder og stor viden hos biavlerne med hensyn til naturens processer. Biavlen i Kurpie er desuden kendetegnet ved et lille antal biavlere, hvilket skyldes de snævre grænser, miljøet sætter for biavlen. Antallet af biavlere i området skønnes at være højst 400, og antallet af bikolonier højst 8 000.

5.2.   Varespecifikation:

»Miód kurpiowski« produceres af nektar fra en række plantearter, der blomstrer successivt: Produktets specificitet bestemmes hovedsagelig af to parametre:

1)

Pollensammensætning — andelen af pollen fra en enkelt plante må ikke overstige 30 %, og andelen af pollen fra landbrugsafgrøder må ikke overstige 10 %

2)

Indhold af 5-hydroxymethylfurfural (HMF) — må højst være 10 mg/kg.

5.3.   Årsagssammenhængen mellem det geografiske område og produktets kvalitet eller egenskaber (for BOB) eller produktets særlige egenskaber, omdømme eller andre kendetegn (for BGB):

De exceptionelle egenskaber hos »miód kurpiowski« skyldes de særlige egenskaber, der er beskrevet i punkt 5.2, og honningens renommé. Af central betydning for det færdige produkts kvalitet er de meget strenge normer, der gælder for produktionen; f.eks. betyder kravet om, at temperaturen ikke på noget tidspunkt i løbet af produktionen må overstige 30 °C, at alle naturlige enzymer, æteriske forbindelser og andre komponenter, der er karakteristiske for honningen, er bevaret i det færdige produkt. De nævnte temperaturrestriktioner og kravet om, at honningen påfyldes detailemballage, før den første krystallisering finder sted, er med til at sikre, at HMF-indholdet ikke overstiger 10 mg/kg. Den nuancerede pollensammensætning for »miód kurpiowski« (der ikke er nogen fremherskende pollentype) skyldes de rige plantefloraer i Kurpie-regionen. Produktets renommé begyndte at tage form i Kurpie Zielone og Kurpie Białe i det 15. århundrede. Biavlstraditionerne i det beskrevne område kan føres tilbage til denne periode. De talrige referencer gennem tiderne til »miód kurpiowski« er veldokumenterede — fra den kongelige bekendtgørelse om biavl med vilde bipopulationer af 1401 til loven om biavl med vilde bipopulationer af 1559, hvorved reguleringen af biavl ændredes fra sædvaneret til lov, og helt frem til i dag. Kurpies forbindelse med biavl er også afspejlet i en række skikke, der er forbundet med bier og honning.

Med henblik på at fejre dette produkt som et produkt, der er uadskilleligt forbundet med de lokale skove blev idéen om en festival for denne honning i det 20. århundrede genoplivet. Efter en længere pause afholdtes den første festival i september 1976. Det er den største begivenhed i regionen. Det skønnes, at der mellem 2002 og 2006 hvert år deltog 20-35 000 mennesker i Kurpiowskie Miodobranie (»Kurpies honningindsamlingfestival«). Festivalens popularitet understreges også af, at 60 biavlere fremviste deres varer der i 2005 og på en enkelt dag solgte næsten tolv ton honning. Både tidspunktet og stedet for festivalen opretholdes i henhold traditioner holdt i hævd i Kurpie siden det 16. århundrede.

Kurpies rige biavlstraditioner og det renommé, der omgiver »miód kurpiowski« optræder også i en lang række publikationer, f.eks. »Zwyczaje Doroczne Kurpiowskiej Puszczy Zielonej« (2005) af Bernard Kielak og »Bartnictwo Kurpiowskiej Puszczy Zielonej«, offentliggjort i Łomża i 2004.

Produktets renommé kommer også til udtryk i talrige artikler og dokumenter, der vidner om, at det er blevet en del af den lokale kultur og identitet for de mennesker, der bor i området. Information om produktet og relaterede begivenheder offentliggøres i den nationale, den regionale og den lokale presse, f.eks. en artikel med titlen »Miód folklor i konfitura«, som offentliggjortes i Gazeta Współczesna i 2004, og en artikel med titlen »Jak to na Kurpiach miód w puszczy podbierają«, som udkom i ugebladet Zielony Sztandar.

Honningens renommé bekræftes i tv-film og reportager om »miód kurpiowski«, såsom »Puszcza Zielona« (TVP 1) i 1985, »Bursztyn i Miód w tradycji kurpiowskiej« (TVP 1) i 1997, og »Kurpiowskie Miodobranie« (TVP 3), som blev udsendt i 2002.

Det renommé, der er forbundet med »miód kurpiowski«, og produktets rolle i regionen understreges også af den omstændighed, at den polske turistorganisation i 2004 tildelte det sin pris for bedste turismeprodukt (»Najlepszy Produkt Turystycznyare«) til Kurpiowskie Miodobranie. »Miód kurpiowski« modtog også en »Perła 2007«-pris i konkurrencen »Nasze Kulinarne Dziedzictwo« (»vores kulinariske arv«).

Kurpie er berømt for kvaliteten af den honning, der produceres i regionen. Det omdømme, »miód kurpiowski« nyder, ville ikke have været muligt uden de fremherskende klimatiske betingelser i området. De bidrager til de unikke egenskaber for »miód kurpiowski« og til honningens kvalitet og dens omdømme.

Henvisning til offentliggørelsen af varespecifikationen:

(Artikel 5, stk. 7, i forordning (EF) nr. 510/2006)

http://www.bip.minrol.gov.pl/strona/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1620&LangId=0


Top