EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009PC0541

Forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 708/2007 om brug af fremmede og lokalt fraværende arter i akvakultur {SEC(2009)1347}

/* KOM/2009/0541 endelig udg. - CNS 2009/0153 */

52009PC0541

Forslag til Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 708/2007 om brug af fremmede og lokalt fraværende arter i akvakultur {SEC(2009)1347} /* KOM/2009/0541 endelig udg. - CNS 2009/0153 */


[pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

Bruxelles, den 15.10.2009

KOM(2009) 541 endelig

2009/0153 (CNS)

Forslag til

RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EF) nr. 708/2007 om brug af fremmede og lokalt fraværende arter i akvakultur

{SEC(2009)1347}

BEGRUNDELSE

BAGGRUNDEN FOR FORSLAGET

- Begrundelse og formål

Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 om brug af fremmede og lokalt fraværende arter i akvakultur blev vedtaget den 11. juni 2007. Forordningen fastsætter rammebestemmelser for akvakultur i henseende til fremmede og lokalt fraværende arter for at vurdere og i videst muligt omfang begrænse sådanne arters og eventuelle tilknyttede ikke-målarters mulige indvirkning på akvatiske naturtyper. Forordningen fastsætter krav om etablering af en procedure for tilladelser på medlemsstatsniveau.

Ifølge artikel 2, stk. 7, kan indførelse og omplantning med henblik på brug i et "lukket akvakulturanlæg" eventuelt på et senere tidspunkt på grundlag af ny videnskabelig dokumentation og rådgivning blive undtaget fra de krav om tilladelse, der er omhandlet i forordningens kapitel III.

Under det 6. rammeprogram blev der ydet finansiel støtte til et fælles projekt med titlen "Environmental impacts of alien species in aquaculture" ( De miljømæssige konsekvenser af brugen af fremmede arter i akvakultur ) (IMPASSE-projektet). Det overordnede formål var at udstikke retningslinjer for en miljømæssigt forsvarlig praksis for indførelse og omplantning i akvakultur. Der ville desuden blive lagt særlig vægt på vurderingen af, om moderne landbaserede lukkede akvakulturanlæg kan betragtes som biologisk sikre, og i hvilket omfang der i henhold til EU-lovgivningen kan skelnes mellem flytning til disse anlæg og flytning til åbne akvakulturanlæg.

I den nyligt udkomne slutrapport fra IMPASSE-projektet formuleres der en arbejdsdefinition på "lukket akvakulturanlæg", hvor risikoen ved fremmede arter kan reduceres betragteligt, måske endda til et acceptabelt niveau, hvis der sættes ind over for muligheden for udslip af mål- og ikke-målorganismer under transport, og hvis der anvendes en række veldefinerede procedurer ved modtageranlægget. Dette betyder, at indførelse og omplantning med henblik på anvendelse i sådanne anlæg på visse betingelser kan undtages fra kravet om tilladelser. IMPASSE-rapportens definition på "lukket akvakulturanlæg" er mere detaljeret og snævert formuleret end den gældende definition i artikel 3, nr. 3, i Rådets forordning (EF) nr. 708/2007. IMPASSE-definitionen fastlægger de væsentligste specifikationer, som et "lukket akvakulturanlæg" bør opfylde, for at den biologiske sikkerhed kan garanteres.

Resultaterne af IMPASSE-projektet viser, at definitionen bør være følgende: Et "lukket system" er et akvakulturanlæg, hvis afløbsvand ikke på nogen måde kommer i forbindelse med åbne vandsystemer, før det er screenet, filtreret og behandlet med henblik på at hindre udslip af opdrættede arter eller tilknyttede organismer.

Lukkede indeslutningssystemer omfatter en barriereteknologi, som hindrer enhver kontakt mellem vildtlevende og opdrættede vandorganismer. Lukkede anlæg er normalt baseret på recirkulationssystemer. Risikoen for udslip er meget lille ved disse systemer (Occhipinti o.a. 2008), idet den største risiko opstår i forbindelse med flytning af organismer fra et anlæg til et andet.

Disse systemer hindrer udledning i vandmiljøet af fast affald og udslip af mål- og ikke-målorganismer fra anlægget. De skulle også kunne hindre overførsel af sygdomme og parasitter mellem vildtlevende og opdrættede vandorganismer og driftstab som følge af miljøfaktorer, herunder oversvømmelse, prædatorer (f.eks. fugle), tyveri og vandalisme.

De vigtigste specifikationer omfatter en fysisk barriere mellem vildtlevende og opdrættede organismer, behandling af fast affald, forsvarlig bortskaffelse af døde organismer og overvågning og behandling af tilløbs- og afløbsvand.

Ved definitionen af disse systemer bør det holdes for øje, at vand ikke er det eneste medium, hvorigennem parasitter, sygdomme og andre arter kan overføres. Overførsel kan f.eks. ske i forbindelse med transport eller uforsvarlig bortskaffelse af affald.

Flytning af fremmede eller lokalt fraværende arter med henblik på anvendelse i biologisk sikre lukkede akvakulturanlæg, som opfylder veldefinerede specifikationer, kan derfor på visse betingelser anses for at frembyde en meget lille eller acceptabel risiko og kan derfor undtages fra tilladelsesproceduren. Målet med dette forslag er at foretage de nødvendige tekniske ændringer af definitionen på "lukket akvakulturanlæg", således at det bliver muligt at undtage indførelse og omplantning med henblik på brug i sådanne anlæg fra de krav om tilladelse, der er omhandlet i kapitel III i Rådet forordning (EF) nr. 708/2007. Det er hensigten at opnå forenkling og samtidig sørge for tilstrækkelig beskyttelse af miljøet i forbindelse med brug af fremmede og lokalt fraværende arter i akvakultur.

- Generel baggrund

Det sker stadig oftere som følge af transport, handel, rejseaktiviteter og turisme, at arter indføres til steder, som ikke er deres naturlige udbredelsesområde. Det er almindeligt anerkendt, at invasioner af ikke-hjemmehørende arter er en af hovedårsagerne til det globale tab af biodiversitet. Sådanne arter kan have miljømæssige, økonomiske og sociale skadevirkninger. Fremmede arter kan optræde som vektorer for nye sygdomme, ændre økosystemer, konkurrere med naturligt hjemmehørende arter osv.

Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 behandler kun en mindre del af problemet. Generelt set bør oplysningerne fra de seneste EU-projekter (IMPASSE og DAISY) tages i betragtning. Ifølge disse oplysninger er de vigtigste introduktionsveje for fremmede arter i de europæiske kystfarvande og indre farvande: "ballastvand fra skibe og foulingorganismer på skibsskrog" (30 % af alle introduktioner) "kanaler og indre vandveje" (24 %) og "akvakultur og praksis for indførelse af nye bestande" (20 %). Der kan desuden være tale om introduktion til pryd eller forskningsformål og introduktion ad andre ukendte veje (26 %). I december 2008 offentliggjorde Kommissionen en meddelelse med titlen "En EU-strategi for invasive arter", som tager sigte på en samlet strategi på EU-plan for bekæmpelse af de negative konsekvenser af invasive arter.

Allerede i forbindelse med strategien for bæredygtig udvikling af europæisk akvakultur fra 2002 erkendtes behovet for at reducere risiciene ved indførelse af ikke-hjemmehørende arter i akvakultur. Derfor blev Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 om brug af fremmede og lokalt fraværende arter i akvakultur vedtaget den 11. juni 2007. På det tidspunkt blev der dog ikke truffet afgørelse om, i hvilket omfang lukkede akvakulturanlæg er biologisk sikre. Medlemsstaterne havde divergerende opfattelser, og der forelå ingen videnskabelig rådgivning til støtte for afgørelsen. Derfor blev det besluttet at udsætte spørgsmålet om at undtage indførelse og omplantning til brug i sådanne akvakulturanlæg fra kravet om tilladelse.

- Gældende bestemmelser på det område, som forslaget vedrører

Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 om brug af fremmede og lokalt fraværende arter i akvakultur

- Overensstemmelse med andre EU-politikker og -mål

Forslaget er i overensstemmelse med EU’s øvrige politikker og mål, som tager sigte på at opnå et højt miljøbeskyttelsesniveau, forenkle procedurerne og reducere den administrative byrde.

HØRING AF INTERESSEREDE PARTER OG KONSEKVENSANALYSE

- Ekspertbistand

Resultaterne af IMPASSE-projektet har dannet det tekniske grundlag for udarbejdelsen af dette forslag. Det fælles projekt blev gennemført af 14 forskningspartnere, hvis indsats blev koordineret af University of Hull. Sammenslutningen af Europæiske Akvakulturproducenter (FEAP) deltog også i projektet. I forbindelse med IMPASSE blev der afholdt to velbesøgte workshops (i Ungarn i 2007 og i Italien i 2008). Lukkede akvakulturanlæg var et af spørgsmålene på dagsordenen. Resultaterne af gennemgangen og drøftelserne som resumeret under punkt 1 foranledigede forskergruppen til at udarbejde en mere snæver definition på "lukket akvakulturanlæg".

- Høring af interesserede parter og konsekvensanalyse

Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 gælder for alle akvakulturanlæg. På det tidspunkt, hvor forordningen blev vedtaget, blev der dog ikke truffet afgørelse om, i hvilket omfang lukkede akvakulturanlæg er biologisk sikre. Der skelnes dog mellem flytning til disse anlæg og flytning til andre former for anlæg, idet førstnævnte flytning normalt betragtes som "rutineflytning", som derfor ikke er omfattet af kravet om en forudgående miljørisikovurdering, jf. artikel 2, stk. 6.

IMPASSE-projektet har mundet ud i en definition på "lukket akvakulturanlæg", som omfatter de specifikationer, anlæggene skal opfylde for at kunne betragtes som biologisk sikre. Denne definition er mere snævert formuleret og sikrer en bedre beskyttelse af miljøet. Hvis den gældende definition på "lukket akvakulturanlæg" som fastsat i artikel 3, nr. 3, erstattes af en ny definition baseret på resultaterne af IMPASSE-projektet, vil indførelse og omplantning til brug i sådanne anlæg kunne undtages fra kravet om tilladelse. Dette forudsætter dog en ændring af Rådet forordning (EF) nr. 708/2007, hvilket ikke kan foregå efter udvalgsproceduren. IMPASSE-projektets resultater vedrørende lukkede akvakulturanlæg blev forelagt Forvaltningskomitéen for Fiskeri og Akvakultur, og mange af medlemsstaterne gik ind for at stramme den gældende definition op med henblik på nævnte undtagelse. Derfor blev nærværende forslag til ændring af Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 udarbejdet. Formålet er at forenkle tilladelsesproceduren for lukkede akvakulturanlæg, der kan betragtes som biologisk sikre.

Den foreslåede ændring er ikke en væsentlig eller substantiel ændring af forordningen. Det er imidlertid nødvendigt at foretage nogle tekniske tilpasninger af definitionen på "lukket akvakulturanlæg" og de dermed forbundne bestemmelser for at bane vejen for den planlagte undtagelse.

Forslaget til Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 blev i sig selv ledsaget af en konsekvensanalyse (SEK(2006) 421). Det fælles IMPASSE-projekt udgør allerede det tekniske grundlag for beslutningen om at undtage indførelse og omplantning med henblik på brug i lukkede akvakulturanlæg fra kravet om tilladelse. Konsekvenserne af forslaget vil være meget begrænsede, eftersom det netop kun vedrører lukkede akvakulturanlæg. Den foreslåede forenkling vil imidlertid komme disse anlæg til gode, fordi de tidskrævende tilladelsesprocedurer, der lægger beslag på ressourcer, vil falde bort. Ændringen sikrer, at miljøbeskyttelsen opretholdes, og den bidrager samtidig positivt til de sociale og økonomiske forhold i og med, at de berørte anlæg slipper for de omkostninger, der er forbundet med at søge om tilladelse. Der er ingen merværdi i at foretage en specifik konsekvensanalyse af denne ændring af forordningen, eftersom den blot er en overordnet afgørelse om et teknisk spørgsmål med begrænsede konsekvenser. Indsatsen ville ikke stå i forhold til målet, hvis der skulle investeres yderligere kræfter og tid i gennemførelsen af en formel konsekvensanalyse.

FORSLAGETS RETLIGE ASPEKTER

- Resumé af forslaget

Ifølge artikel 2, stk. 7, i Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 kan indførelse og omplantning med henblik på brug i et "lukket akvakulturanlæg" eventuelt på et senere tidspunkt på grundlag af ny videnskabelig dokumentation og rådgivning blive undtaget fra de krav om tilladelse, der er omhandlet i forordningens kapitel III.

Den foreslåede foranstaltning tager sigte på at undtage biologisk sikre lukkede akvakulturanlæg fra kravet om tilladelse i forordningens kapitel III. Forslaget omfatter en ændring af den gældende definition på "lukket akvakulturanlæg", der bygger på videnskabelig rådgivning, og som tilføjer de specifikationer, anlæggene skal opfylde for at hindre udslip af mål- eller ikke-målorganismer til det omgivende miljø. Der indsættes desuden en ny bestemmelse vedrørende transport af fremmede og lokalt fraværende arter til lukkede akvakulturanlæg. Medlemsstaterne skal derfor udarbejde en liste over lukkede akvakulturanlæg. Denne liste skal offentliggøres på et netsted, som oprettes i henhold til Kommissionens forordning (EF) nr. 535/2008, og ajourføres regelmæssigt. Nogle af artiklerne og bilag I er ændret for at tage hensyn til de nye bestemmelser.

- Retsgrundlag

Retsgrundlaget for forslaget er EF-traktatens artikel 37 og artikel 299, stk. 2.

- Subsidiaritetsprincippet

Forslaget sorterer under den fælles fiskeripolitik, som EF er eneansvarlig for. Subsidiaritetsprincippet finder derfor ikke anvendelse.

- Proportionalitetsprincippet

Forslaget er i overensstemmelse med proportionalitetsprincippet. Ændringerne udgør den rette balance mellem hensynet til miljøbeskyttelse og akvakulturindustriens behov. Flytning til et "lukket akvakulturanlæg", som overholder normerne for sikring af et tilstrækkeligt miljøbeskyttelsesniveau, bør fritages for den administrative byrde og de omkostninger, der er forbundet med den tilladelsesprocedure, der er fastsat i forordningen. Forenkling og reduktion af den administrative byrde er vigtige mål.

- Reguleringsmiddel/reguleringsform

Ifølge artikel 2, stk. 7, i Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 træffes beslutningen om, hvorvidt flytning af fremmede og lokalt fraværende arter til lukkede akvakulturanlæg skal undtages fra forordningens krav om tilladelse, efter proceduren i artikel 30, stk. 2, i Rådets forordning (EF) nr. 2371/2002 (udvalgsproceduren). For at sådanne flytninger kan undtages fra kravet om tilladelse, er det imidlertid nødvendigt at ændre definitionen på "lukket akvakulturanlæg" og følgelig at ændre rådsforordningen, hvilket ikke kan foregå efter udvalgsproceduren. En rådsforordning kan kun ændres ved en ny rådsforordning.

BUDGETMÆSSIGE KONSEKVENSER

Forslaget har ingen konsekvenser for Fællesskabets budget.

2009/0153 (CNS)

Forslag til

RÅDETS FORORDNING

om ændring af forordning (EF) nr. 708/2007 om brug af fremmede og lokalt fraværende arter i akvakultur

RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 37 og artikel 299, stk. 2,

under henvisning til forslag fra Kommissionen[1],

under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet[2],

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg[3], og

ud fra følgende betragtninger:

1. Ved forordning (EF) nr. 708/2007[4] fastsættes der rammebestemmelser for akvakultur i henseende til fremmede og lokalt fraværende arter for at vurdere og i videst muligt omfang begrænse sådanne arters og eventuelle tilknyttede ikke-målarters mulige indvirkning på akvatiske naturtyper. Ifølge artikel 2, stk. 7, kan indførelse og omplantning med henblik på brug i lukkede akvakulturanlæg eventuelt på et senere tidspunkt på grundlag af ny videnskabelig dokumentation og rådgivning blive undtaget fra de krav om tilladelse, der er omhandlet i forordningens kapitel III.

2. Det EF-finansierede fælles projekt "Environmental impacts of alien species in aquaculture" ( De miljømæssige konsekvenser af brugen af fremmede arter i akvakultur ) (IMPASSE) har mundet ud i en ny arbejdsdefinition på "lukket akvakulturanlæg". De risici, der er forbundet med brugen af fremmede og lokalt fraværende arter i sådanne anlæg, kan reduceres til et acceptabelt niveau, hvis der sættes ind over for muligheden for udslip i forbindelse med transport af mål- og ikke-målarter, og hvis der anvendes veldefinerede procedurer ved modtageranlægget. Indførelse og omplantning med henblik på brug i lukkede akvakulturanlæg bør kun kunne undtages fra kravet om tilladelse, hvis disse betingelser er opfyldt.

3. Derfor bør definitionen på "lukket akvakulturanlæg" i artikel 3, nr. 3), i Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 ændres, ved at der tilføjes specifikationer, som anlæggene skal opfylde for at være biologisk sikre.

4. Medlemsstaterne bør derfor udarbejde en liste over lukkede akvakulturanlæg på deres område. Af hensyn til gennemsigtigheden bør denne liste offentliggøres på et netsted, som oprettes i henhold til Kommissionens forordning (EF) nr. 535/2008[5], og ajourføres regelmæssigt.

5. Disse ændringer nødvendiggør visse andre tilpasninger af forordningen.

6. Rådets forordning (EF) nr. 708/2007 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed -

UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

Artikel 1

I forordning (EF) nr. 708/2007 foretages følgende ændringer:

(1) Artikel 2, stk. 7, affattes således:

"7. Kapitel III og VI anvendes ikke på flytninger af fremmede og lokalt fraværende arter, som skal holdes i lukkede akvakulturanlæg, forudsat at transporten udføres på betingelser, som hindrer udslip af disse arter og ikke-målarter.

Medlemsstaterne udarbejder en liste over de lukkede akvakulturanlæg på deres område, som opfylder definitionen i artikel 3, nr. 3), og de ajourfører listen regelmæssigt. Listen offentliggøres på det netsted, der er oprettet i overensstemmelse med artikel 4, stk. 2, i Kommissionens forordning (EF) nr. 535/2008."

(2) Artikel 3 ændres således:

a) Nr. 3) affattes således:

"3) "lukket akvakulturanlæg": et anlæg

a) hvor akvakulturen finder sted i et akvatisk medium, hvor vandet recirkuleres, og hvis afløbsvand ikke på nogen måde kommer i forbindelse med åbne vandsystemer, før det er screenet, filtreret og behandlet med henblik på at hindre udledning af fast affald til vandmiljøet og udslip af opdrættede arter eller ikke-målarter, der kan overleve og efterfølgende reproducere

og

b) som hindrer driftstab som følge af miljøfaktorer, herunder oversvømmelse, prædatorer (f.eks. fugle), tyveri og vandalisme, og som sikrer forsvarlig bortskaffelse af døde organismer"

b) nr. 16) affattes således:

"16) "rutineflytning": flytning af akvatiske organismer fra en kilde, der har lav risiko for at overføre ikke-målarter, og som på grund af de akvatiske organismers karakteristika og/eller den akvakulturmetode, der skal anvendes, ikke giver anledning til nogen skadelig økologisk virkning"

(3) Artikel 14 affattes således:

"Artikel 14

Udsætning i akvakulturanlæg i tilfælde af rutineindførelser

I tilfælde af rutineindførelser tillades udsætning af akvatiske organismer i akvakulturanlæg uden karantæne eller forsøgsudsætning, medmindre den ansvarlige myndighed i undtagelsestilfælde beslutter andet på grundlag af et særligt råd fra den rådgivende komité. Flytninger fra et lukket akvakulturanlæg til et åbent akvakulturanlæg betragtes ikke som rutine."

(4) I bilag I foretages følgende ændringer:

a) Første afsnit affattes således:

"Når det er muligt, skal der gives oplysninger med referencer fra videnskabelig litteratur og notater om personlig kommunikation med videnskabelige myndigheder og fiskerieksperter."

b) Del D (Interaktion med naturligt forekommende arter) ændres således:

- punkt 1) affattes således:

" 1) Hvilket potentiel for overlevelse og etablering har den indførte organisme, hvis den undslipper?"

- punkt 6) affattes således:

" 6) Vil indførte organismer overleve og formå at reproducere i det foreslåede indførelsesområde, eller vil årlig udsætning være nødvendig?"

"Artikel 2

Denne forordning træder i kraft på dagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende .

Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i hver medlemsstat.

Udfærdiget i Bruxelles, den [xx.] .

På Rådets vegne

Formand

[1] ...s. ..

[2] ...s. ..

[3] ...s. ..

[4] EUT L 168 af 28.6.2007, s. 1.

[5] EUT L 156 af 14.6.2008, s. 6.

Top