Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008XP0726(01)

    Konferencen af De Europæiske Parlamenters Europaudvalg (COSAC) — Bidrag vedtaget på det 39. COSAC-møde — Brdo pri Kranju, den 7. - 8. maj 2008

    EUT C 189 af 26.7.2008, p. 6–8 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    26.7.2008   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 189/6


    Konferencen af De Europæiske Parlamenters Europaudvalg (COSAC)

    Bidrag vedtaget på det 39. COSAC-møde

    Brdo pri Kranju, den 7.-8. maj 2008

    (2008/C 189/03)

    1.   Parlamenternes rolle efter Lissabontraktaten

    1.1.

    COSAC glæder sig over undertegnelsen af Lissabontraktaten og 13 medlemsstaters ratificering heraf (1) og opfordrer parlamenterne og befolkningerne i de øvrige medlemsstater til at tilslutte sig traktaten.

    1.2.

    COSAC bifalder den styrkede rolle, der tildeles parlamenterne i Lissabontraktaten, som sikrer, at de i højere grad kan inddrages i EU's beslutningsproces. COSAC bemærker, at det er op til de nationale parlamenter at udvikle systemer, der sætter dem i stand til at udnytte deres udvidede rettigheder.

    1.3.

    I forbindelse med Europa-Parlamentets 50-årsdag ønsker COSAC at udtrykke sin respekt for Parlamentets arbejde for at involvere Europas borgere direkte i EU's beslutningsproces. COSAC mener endvidere, at de bestemmelser i Lissabontraktaten, som styrker Europa-Parlamentets rolle som medlovgiver, vil bidrage til yderligere legitimitet for de beslutninger, der træffes på EU-niveau.

    1.4.

    Hvis de nationale parlamenters nye rettigheder, således som de er fastlagt i Lissabontraktaten, skal udøves, kan COSAC samt IPEX og de faste repræsentanter for de nationale parlamenter ved EU efter COSAC's opfattelse spille en vigtig rolle i dialogen mellem de nationale parlamenter. Dette kræver også fuldt samarbejde mellem EU's institutioner.

    1.5.

    COSAC opfordrer de nationale parlamenter og Europa-Parlamentet til at indføre og fremme kommunikationsstrategier med henblik på at informere borgerne om bestemmelserne i Lissabontraktaten.

    2.   Samarbejde med EU's institutioner

    2.1.

    Den ordning, hvorigennem Kommissionen direkte overfører alle nye forslag og høringsdokumenter til de nationale parlamenter, betragtes som positiv. Den har endvidere bidraget til de nationale parlamenters overvågning af EU-anliggender.

    2.2.

    COSAC anerkender Kommissionens indsats med hensyn til at besvare de nationale parlamenters reaktioner. COSAC opfordrer dog Kommissionen — i overensstemmelse med det 37. COSAC-møde i Berlin og det 38. COSAC-møde i Estoril — til at give de nationale parlamenter en vurdering af de foranstaltninger, den aktuelt har iværksat eller planlægger at iværksætte med henblik på at tage højde for disse reaktioner i den videre politikformulering og i dens årlige lovgivnings- og arbejdsprogram.

    2.3.

    COSAC opfordrer Kommissionen:

    a)

    til direkte at informere de nationale parlamenter om indholdet af og den præcise dato for offentliggørelsen af nye forslag og høringsdokumenter, som den offentliggør

    b)

    til at sende sit svar på de reaktioner, de nationale parlamenter har indgivet, ikke kun til de nationale parlamenter, der har indgivet reaktionerne, Europa-Parlamentet og Rådet, men også de alle de øvrige nationale parlamenter

    c)

    til hver uge at sende en liste over alle de nye dokumenter, den offentliggør, direkte til de nationale parlamenter.

    2.4.

    På grundlag af bestemmelserne i Lissabontraktaten opfordrer COSAC også Kommissionen, Rådet og Europa-Parlamentet til at etablere en ordning med henblik på at informere de nationale parlamenter, når den endelige oversættelse af et lovgivningsforslag er overført til det relevante nationale parlament, og til at angive den dato, hvor fristen på otte uger til at indsende en reaktion på forslaget udløber. COSAC understreger, at det ville være nyttigt, hvis Kommissionen desuden via en separat kanal ville overføre forslag, som er omfattet af ordningen vedrørende tidlig varsling.

    2.5.

    COSAC mener, at dialogen mellem Kommissionen og de nationale parlamenter vedrørende individuelle forslag bør fortsætte efter Lissabontraktatens ikrafttrædelse, da udveksling af synspunkter om indhold mellem de nationale parlamenter og Kommissionen i høj grad forbedrer gennemsigtigheden og den demokratiske legitimitet af lovgivningsprocessen i EU.

    3.   Lissabonstrategien og de nationale parlamenter

    3.1.

    COSAC udtrykker tilfredshed med konklusionerne fra Det Europæiske Råds møde i Bruxelles den 13. og 14. marts 2008. Den finder, at den nye treårscyklus for strategien for vækst og beskæftigelse samt den tidsramme og de principper, der er vedtaget for pakken om klimaændringer og energi, er af stor betydning for økonomien og samfundet i de europæiske lande.

    3.2.

    COSAC bemærker, at Det Europæiske Råd opfordrede Kommissionen og medlemsstaterne til at styrke inddragelsen af relevante berørte parter i Lissabonstrategien. I den forbindelse opfordrer COSAC de nationale parlamenter til at spille en mere aktiv rolle i gennemførelsen af den fornyede Lissabonstrategi.

    3.3.

    COSAC mener, at innovation og kreativitet samt ligestilling af mænd og kvinder og lige muligheder for alle europæiske borgere er centrale faktorer for den fremtidige vækst. For at opfylde EU's ambitioner på dette område opfordrer COSAC medlemsstaterne til at investere stadigt mere effektivt i innovation og forskning med henblik på at nå FoU-investeringsmålet på 3 %. På baggrund af Det Europæiske Råds opfordring til medlemsstaterne opfordrer COSAC de nationale parlamenter til at overvåge fremskridtene mod opfyldelsen af de nationale FoU-investeringsmål gennem de nationale reformprogrammer.

    3.4.

    COSAC understreger de muligheder, som den frie bevægelighed for viden, også kaldet den femte frihed, kan give med hensyn til at opfylde målsætningerne for den fornyede Lissabonstrategi.

    3.5.

    COSAC minder EU-institutionerne om betydningen af servicesektoren, hvor størstedelen af nye arbejdspladser skabes i dag. Det er vigtigt at opnå fri bevægelighed af tjenester og samtidig anerkende, at de nationale arbejdsmarkedsmodeller i medlemsstaterne er forskellige.

    4.   Området med frihed, sikkerhed og retfærdighed

    4.1.

    COSAC glæder sig om tiltrædelsen af ni medlemsstater til Schengen-området og forventer, at Bulgarien og Rumænien også tiltræder Schengen-området til rette tid i henhold til den tidsplan, der er aftalt med de to lande. Udvidelsen af Schengen-området er et stort fremskridt med hensyn til at støtte personers frie bevægelighed, en af de fire grundlæggende frihedsrettigheder i EU.

    4.2.

    Samtidig understreger COSAC, at udviklingen og indførelsen af en anden generation af Schengen-informationssystemet (SIS II) stadig har høj prioritet og skal opnås inden for rimelig tid i henhold til den aftalte frist i september 2009.

    4.3.

    COSAC lægger stor vægt på samarbejdet mellem EU og landene i det vestlige Balkan inden for interne anliggender, da dette er et af de vigtigste samarbejdsområder. Dette samarbejde forbedrer sikkerheden i landene i det vestlige Balkan og derfor også i EU som helhed.

    4.4.

    COSAC mener, at de nuværende fælles aktiviteter mellem EU og landene i det vestlige Balkan inden for interne anliggender, herunder primært i forbindelse med bekæmpelse af organiseret kriminalitet og korruption, vil skabe et samarbejde mellem de retshåndhævende myndigheder i det vestlige Balkan og bidrage til gennemførelsen af EU-sikkerhedsstandarder i området. De vil give landene i det vestlige Balkan metoder og eksempler på bedste praksis, som de kan bruge i deres bestræbelser på at udvikle og drive deres egne ordninger.

    4.5.

    COSAC glæder sig over, at Kommissionen har indledt en dialog med landene i det vestlige Balkan vedrørende liberalisering af visumpolitikken, og opfordrer EU-institutionerne, medlemsstaterne og landene i det vestlige Balkan til at træffe yderligere foranstaltninger på dette område.

    5.   EU-perspektiver for landene i det vestlige Balkan

    5.1.

    COSAC mener, at fremtiden for alle lande i det vestlige Balkan ligger i EU. I den forbindelse glæder COSAC sig over hvert enkelt lands indsats for at opfylde de fastlagte kriterier.

    5.2.

    Hvert ansøgerland skal opfylde alle kriterier for at blive medlem af EU. COSAC mener, at denne vision om genforening af Europa ikke kan gennemføres uden integration af det vestlige Balkan, og EU skal derfor fortsætte bestræbelserne på at understøtte landene i det vestlige Balkan for at hjælpe dem med at opfylde kriterierne for medlemskab.


    (1)  Pr. 8. maj 2008.


    Top