EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0904

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit, vedrørende rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1228/2003 om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling

/* KOM/2008/0904 endelig udg./2 - COD 2007/0198 */

52008DC0904

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit, vedrørende rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1228/2003 om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling /* KOM/2008/0904 endelig udg./2 - COD 2007/0198 */


[pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

Bruxelles, den 12.1.2009

KOM(2008) 904 endelig

2007/0198 (COD)

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit, vedrørende

Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1228/2003 om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling

2007/0198 (COD)

MEDDELELSE FRA KOMMISSIONEN TIL EUROPA-PARLAMENTET i henhold til EF-traktatens artikel 251, stk. 2, andet afsnit, vedrørende

Rådets fælles holdning med henblik på vedtagelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ophævelse af Europa-Parlamentets og Rådets forordning om ændring af forordning (EF) nr. 1228/2003 om betingelserne for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling

1. SAGSFORLØB

Forslag sendt til Europa-Parlamentet og Rådet (dok. KOM(2007) 531 endelig - 2007/0198 (COD)): | 19.9.2007 |

Udtalelse afgivet af Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg: | 22.4.08 |

Udtalelse afgivet af Regionsudvalget: | 10.4.08 |

Udtalelse afgivet af Europa-Parlamentet ved førstebehandlingen: | 18.6.2008 |

Fælles holdning vedtaget: | 9.1.2009 |

2. FORMÅLET MED KOMMISSIONENS FORSLAG

Forslaget udgør en del af den tredje lovpakke om et indre el- og gasmarked i EU (”tredje pakke”), som omfatter to direktiver og tre forordninger.

Hovedformålet med pakken er at skabe den lovramme, der er nødvendig for en fuldstændig og effektiv markedsåbning, og oprette et fælles marked for gas og elektricitet i EU til gavn for borgerne og erhvervslivet i EU. Dette vil bidrage til at holde priserne så lave som muligt og give højere standarder og bedre forsyningssikkerhed.

Dette sikres med følgende hovedforanstaltninger:

- uafhængige regulerende myndigheders tilsyn effektiviseres

- et agentur oprettes for at sikre et effektivt samarbejde mellem nationale regulerende myndigheder og træffe afgørelse om alle relevante tværnationale spørgsmål

- et obligatorisk samarbejde mellem netoperatørerne indføres for at harmonisere alle regler angående transport af energi i Europa og koordinere planlægningen af investeringer

- produktion og transmission af energi adskilles effektivt for at eliminere eventuelle interessekonflikter, fremme investeringer i net og forebygge en eventuel diskriminerende adfærd

- gennemsigtigheden øges, og detailmarkedet gøres mere velfungerende

- solidariteten og det regionale samarbejde mellem medlemsstaterne forbedres for at sikre en større forsyningssikkerhed.

3. BEMÆRKNINGER TIL DEN FÆLLES HOLDNING

3.1. Generelle bemærkninger

De fælles holdninger, som Rådet har vedtaget om de fem dokumenter, der udgør den tredje pakke, indeholder alle væsentlige dele af Kommissionens forslag, som er nødvendige for at sikre et velfungerende indre gas- og elmarked og mere generelt at opfylde ovennævnte væsentlige mål. Kommissionen kan derfor overordnet tilslutte sig disse fælles holdninger (se nedenstående afsnit 3.2).

Ved førstebehandlingen blev der lagt vægt på at nå frem til en aftale med Rådet. De af Europa-Parlamentet vedtagne ændringsforslag blev derfor ikke formelt indarbejdet i den fælles holdning. Forhandlingerne herom finder sted i forbindelse med andenbehandlingen. Visse af Europa-Parlamentets ændringsforslag er imidlertid taget i betragtning i den fælles holdning (se nedenstående afsnit 3.3). Kommissionen er af den opfattelse, at en række af de ændringer, som ikke er taget med, bør tages i betragtning ved andenbehandlingen (se nedenstående afsnit 3.4).

3.2. Særlige bemærkninger

De væsentligste ændringer i forhold til Kommissionens forslag vedrører følgende aspekter:

3.2.1 Etablering og ændring af netregler

I den fælles holdning ændres Kommissionens forslag med hensyn til den proces, hvormed netregler etableres og ændres. Der indføres et nyt koncept med overordnede retningslinjer, som opstilles af agenturet og anvendes af TSO’erne i forbindelse med udarbejdelsen af europæiske netregler (se Kommissionens vurdering i afsnit 3.3).

3.2.2 Netinvesteringsplan

Kommissionen stillede forslag om, at ENTSO for elektricitet bør opstille en netinvesteringsplan hvert andet år. Rådet har ændret dette til en ikke-bindende, vejledende netudviklingsplan (se Kommissionens vurdering i afsnit 3.3).

3.2.3 Tariffer

Kommissionen stillede forslag om, at tariffer på forhånd godkendes af de regulerende myndigheder. Rådet åbnede mulighed for alene at fastsætte metoden på forhånd, og Kommissionen kan acceptere dette.

3.2.4 Retningslinjer

Kommissionen stillede forslag om en omfattende liste over retningslinjer, der omfattede de eksisterende retningslinjer, visse nye forhold og retningslinjer, som vil blive baseret på netregler.

Først og fremmest fjernede Rådet alle udtrykkelige henvisninger til retningslinjer, der allerede er nævnt i listen over netregler. Kommissionen kan tilslutte sig dette valg med hensyn til udformningen af lovgivningen.

Imidlertid fjernede Rådet også muligheden for at fastsætte retningslinjer. Kommissionen stillede forslag om, at det skal være muligt at fastsætte retningslinjer for detailmarkeder. Medlemsstaterne anmodes om at definere procedurer for dataudveksling og leverandørskift, men Rådet har overført denne artikel til direktivet. Det fjernede samtidig muligheden for at fastsætte retningslinjer. Kommissionen kan tilslutte sig begge dele, men finder, at det er nødvendigt at fastholde alle de øvrige retningslinjer for således at sikre, at systemet til fastsættelse af retligt bindende regler på det indre elmarked fungerer efter hensigten.

3.3. Aspekter af den fælles holdning, der afspejler Rådets reaktion på Europa-Parlamentets ændringsforslag

En række af Europa-Parlamentets ændringsforslag genfindes i den fælles holdning enten med samme ordlyd eller samme indhold. Der er tale om følgende:

3.3.1 Agenturets beføjelse til at opstille overordnede retningslinjer og regler

Såvel Rådets fælles holdning som Europa-Parlamentets ændringsforslag (ændring 32) ændrer Kommissionens forslag med hensyn til den proces, hvormed netregler etableres. Der indføres et nyt koncept med overordnede retningslinjer, som opstilles af agenturet og anvendes af TSO’erne i forbindelse med udarbejdelsen af europæiske netregler.

Kommissionen gør sig til fortaler for en mere tydelig definition af agenturets rolle i regelfastsættelsesprocessen. I stedet for først at lade det afgive sin udtalelse, efter at TSO har opstillet et udkast til regler, vil agenturet på forhånd definere kravene til reglerne i form af overordnede retningslinjer på et specifikt område.

Europa-Parlamentet foreslår endvidere, at agenturet bør vedtage bindende netregler (ændring 14), hvorimod Rådet fastholder, at Kommissionen alene kan gøre reglerne bindende. Kommissionen kan ikke tilslutte sig Europa-Parlamentets bestræbelser på at styrke agenturet, eftersom dette er i modstrid med EF-Domstolens afgørelse i Meroni-sagen, hvoraf det fremgår, at Kommissionen ikke har ret til at uddelegere skønsmæssige beføjelser til et andet organ.

3.3.2 ENTSO’s høringer og overvågning

Såvel i Rådets fælles holdning som i Europa-Parlamentets ændringsforslag ændres Kommissionens forslag med hensyn til den høring og overvågning, som foretages af ENTSO for elektricitet. I den fælles holdning tydeliggøres ENTSO’s rolle i forhold til agenturets høringer og overvågning. Europa-Parlamentets ændringsforslag peger i samme retning, men er for restriktive til, at et tilstrækkeligt anvendelsesområde for ENTSO’s høringer og overvågning kan fastholdes.

3.3.3 Udgifterne til ENTSO

Såvel i den fælles holdning som i Europa-Parlamentets ændringsforslag tilføjes et krav om, at de regulerende myndigheder skal godkende udgifterne til ENTSO, for så vidt at disse er rimelige og forholdsmæssige.

3.3.4 Anvendelse af overbelastningsafgifter

Ifølge Kommissionens forslag skulle overbelastningsafgifter obligatorisk anvendes til enten at sikre grænseoverskridende kapacitet eller til netinvesteringer. Dette forslås også i Europa-Parlamentets ændring 23, hvorved det tilføjes, at agenturet skal godkende anvendelsen af overbelastningsafgifter til tarifnedsættelser. Den fælles holdning genindførte muligheden for at anvende overbelastningsafgifter til tarifnedsættelser.

Efter Kommissionens opfattelse svækker anvendelsen af overbelastningsafgifter til tarifnedsættelser incitamentet til at anvende overbelastningsafgifterne til at anlægge ny infrastruktur. Men da den fælles holdning fastslår en klar prioritering af anvendelsen af overbelastningsafgifter til at sikre grænseoverskridende kapacitet eller til netinvesteringer frem for nedsættelse af nettariffer. Europa-Parlamentets ændringsforslag går i den rigtige retning. Den fælles holdning sammenholdt med Europa-Parlamentets ændringsforslag kan accepteres af Kommissionen som en kompromisløsning.

3.4. Ændringer fra Europa-Parlamentet, som Kommissionen har accepteret, men som Rådet ikke har tilsluttet sig

3.4.1 Agenturets beføjelser med hensyn til investeringsplaner

Ifølge den fælles holdning vedtager ENTSO en ikke-bindende 10-årig netudviklingsplan. Denne plan granskes af agenturet, der kan fremsætte forslag om ændring af planen til Kommissionen og ENTSO. Europa-Parlamentet foreslår, at agenturet bør vedtage en bindende netinvesteringsplan, der udarbejdes af ENTSO. Kommissionen kan ikke tilslutte sig, at agenturet overlades skønsmæssige beføjelser til at vedtage en bindende investeringsplan. Kommissionen kunne imidlertid tilslutte sig, at agenturet vedtager en ikke-bindende investeringsplan eller spiller en rolle med hensyn til at overvåge sammenhængen mellem de nationale investeringsplaner, som de nationale regulerende myndigheder har godkendt, og ENTSO’s 10-årige netudviklingsplan.

3.4.2 Teknisk samarbejde med tredjelande

I Europa-Parlamentets ændringsforslag foreslås det at lade de nationale regulerende myndigheder og agenturet overvåge det tekniske samarbejde med tredjelandes transmissionssystemoperatører.

3.4.3 Fjernelse af administrative hindringer for at øge kapaciteten

I Europa-Parlamentets ændringsforslag foreslås det, at medlemsstaterne bør gennemgå deres procedurer med det formål at identificere og fjerne administrative hindringer for at øge mængden af samkøringskapacitet.

4. KONKLUSION

Kommissionen indtager den holdning, at den fælles holdning fastholder de væsentlige dele af Kommissionens forslag. Kommissionen finder, at den fælles holdnings indhold generelt set skaber en god balance og udgør et levedygtigt kompromis, der vil sætte det indre gas- og elmarked i stand til at fungere efter hensigten. Kommissionen er imidlertid af den opfattelse, at en række af de ændringsforslag, som Europa-Parlamentet vedtog i forbindelse med førstebehandlingen, først bør indarbejdes efter andenbehandlingen.

Top