Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008PC0132

    Forslag til Rådets afgørelse om godkendelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af protokollen om strategisk miljøvurdering til FN/ECE Espoo-konventionen af 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne

    /* KOM/2008/0132 endelig udg. - CNS 2008/0052 */

    52008PC0132




    [pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

    Bruxelles, den 11.3.2008

    KOM(2008) 132 endelig

    2008/0052 (CNS)

    Forslag til

    RÅDETS AFGØRELSE

    om godkendelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af protokollen om strategisk miljøvurdering til FN/ECE Espoo-konventionen af 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne

    (forelagt af Kommissionen)

    BEGRUNDELSE

    I 1991 fastlagde FN/ECE-konventionen om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne (Espoo-konventionen) på grundlag af eksisterende VVM-lovgivning procedurer for høring af parter, der kan blive berørt af foreslåede projekters virkning på miljøet på tværs af grænserne. Konventionen trådte i kraft i 1997. Det Europæiske Fællesskab undertegnede konventionen den 26. februar 1991 og ratificerede den den 24. juni 1997. Dens vigtigste bestemmelser er gennemført ved direktiv 97/11/EF.

    Muligheden for at undgå miljøskadelige virkninger på projektstadiet kan begrænses ved hjælp af beslutninger om planer eller politikker, der allerede er truffet. Derfor er der bred enighed om, at lignende vurderingsprocesser bør foretages på plan- og politikudformningsstadiet. Dette betegnes i almindelighed strategisk miljøvurdering (SMV). Med henblik herpå foreskriver Espoo-konventionen, at parterne " i rimeligt omfang skal bestræbe sig på at overføre principperne om vurdering af virkningerne på miljøet til deres politik, planer og programmer ."

    EU's lovgivning om strategisk miljøvurdering er indeholdt i direktiv 2001/42/EF om vurdering af bestemte planers og programmers indvirkning på miljøet (det såkaldte "SMV-direktiv"). SMV-direktivet finder anvendelse på en bred vifte af planer og programmer og fastlægger detaljerede krav for vurdering af og rapporter om deres miljøvirkninger. Det indeholder også en bestemmelse om grænseoverskridende virkninger, der er inspireret af Espoo-konventionen.

    På den femte ministerkonference "Miljø for Europa" i Kiev, Ukraine, i maj 2003 vedtoges protokollen om strategisk miljøvurdering til FN/ECE Espoo-konventionen af 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne (SMV-protokollen). Kommissionen underskrev på Det Europæiske Fællesskabs vegne SMV-protokollen den 21. maj 2003.

    Protokollens formål er fastlagt i artikel 1. Det er at opnå et højt beskyttelsesniveau for miljø, herunder sundhed, og sikre, at disse hensyn integreres i foranstaltninger og instrumenter, der udformes med henblik at fremme bæredygtig udvikling.

    Protokollens substansforpligtelser kan opdeles på tre grupper.

    For det første er der generelle bestemmelser om bistand og vejledning til offentligheden, anerkendelse af og støtte til relevante foreninger, fremme af protokollens formål på internationalt plan og forpligtelse til at sørge for, at personer, der udøver deres rettigheder i henhold til protokollen, ikke bliver straffet eller udsat for diskriminering på grundlag af statsborgerskab osv.

    For det andet er der bestemmelser, der omhandler miljøvurdering af visse planer og programmer. Disse kan igen opdeles på to grupper; en gruppe (artikel 4, stk. 2), for hvilken miljøvurdering er obligatorisk, undtagen i bestemte begrænsede tilfælde, og en anden gruppe (artikel 4, stk. 3), for hvilken der kræves vurdering, når parterne skønner, at det er sandsynligt, at der vil være væsentlige virkninger. Der er detaljerede bestemmelser for de forskellige faser af miljøvurderingen.

    For det tredje bygger protokollen på den bestemmelse i Espoo-konventionen, der henviser til parternes politik, idet der fastlægges krav vedrørende politikker og lovgivning. Parterne skal " bestræbe sig på at sikre, at miljøhensyn, herunder sundhedshensyn, i passende omfang iagttages og integreres ", når de udformer politikker og lovgivning, der kan antages af have væsentlig virkning på miljøet, herunder på sundheden. Under dette arbejde skal de tage hensyn til " de relevante principper og elementer " i protokollen. De skal, når det er relevant, træffe praktiske foranstaltninger med henblik herpå og til partsmødet meddele, hvordan de har anvendt disse krav. Det Europæiske Fællesskab agter i overensstemmelse med strategien for bæredygtig udvikling og bedre lovgivning at gennemføre artikel 13 i protokollen om strategisk miljøvurdering til Espoo-konventionen ved brug af de konsekvensanalyseprocedurer, der er fastlagt i meddelelserne om konsekvensanalyser[1], og som på en afbalanceret måde behandler de økonomiske, sociale og miljømæssige elementer i bæredygtig udvikling.

    Alle steder i protokollen, hvor ordet "miljø" og sammensætninger heraf optræder, er det altid efterfulgt af "herunder sundhed" eller tilsvarende sammensætninger. Menneskers sundhed indgår allerede i de miljørelaterede elementer, der skal gives oplysninger om i den miljørapport, der kræves i henhold til SMV-direktivet. Fremhævelsen af sundhedsrelaterede forhold i protokollen tager sigte på at lægge øget vægt på et miljørelateret aspekt, der ofte ses bort fra i gældende VVM'er. Hensigten er ikke, at der skal gennemføres en medicinsk vurdering. Det fremgår klart af definitionen af "virkninger på miljøet, herunder på sundheden" , som i det væsentlige omfatter de samme miljøfaktorer, som skal være omfattet af miljørapporter i henhold til direktivet.

    Flere aspekter af EU-dimensionen fortjener opmærksomhed. EU og medlemsstaterne har været blandt de førende med at udvikle koncepter og praksis omkring strategisk miljøvurdering, og de bør bekræfte deres støtte til protokollen ved at ratificere den.

    Ved at ratificere protokollen bliver Fællesskabet bundet af dens krav, hvad angår de aktiviteter, der er omfattet af protokollen. Fællesskabets og medlemsstaternes ratificering vil sikre, at der et tilstrækkeligt antal ratificeringer til, at protokollen kan træde i kraft (der er behov for 16).

    På baggrund af de ovenstående betragtninger bør Fællesskabet godkende (jf. artikel 1) den protokol om strategisk miljøvurdering, der er knyttet til Espoo-konventionen om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne.

    2008/0052 (CNS)

    Forslag til

    RÅDETS AFGØRELSE

    om godkendelse på Det Europæiske Fællesskabs vegne af protokollen om strategisk miljøvurdering til FN/ECE Espoo-konventionen af 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne

    RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 175, stk. 1, sammenholdt med artikel 300, stk. 2, første afsnit, første punktum, og artikel 300, stk. 3, første afsnit,

    under henvisning til forslag fra Kommissionen[2],

    under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet[3], og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1) På den femte ministerkonference "Miljø for Europa", der blev holdt i Kiev, Ukraine, den 21.-23. maj 2003, underskrev Kommissionen den 21. maj 2003 på Det Europæiske Fællesskabs vegne[4] protokollen om strategisk miljøvurdering til FN/ECE Espoo-konventionen af 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne.

    (2) Protokollen bidrager til at beskytte miljøet ved at foreskrive vurdering af planers og programmers sandsynlige væsentlige virkninger på miljøet, herunder på sundheden, således at miljøhensyn, herunder sundhedshensyn, i passende omfang integreres i foranstaltninger og instrumenter, der udformes med henblik at fremme bæredygtig udvikling.

    (3) Protokollen om strategisk miljøvurdering til FN/ECE Espoo-konventionen af 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne bør godkendes af Det Europæiske Fællesskab —

    TRUFFET FØLGENDE AFGØRELSE:

    Artikel 1

    1. Protokollen om strategisk miljøvurdering til FN/ECE Espoo-konventionen af 1991 om vurdering af virkningerne på miljøet på tværs af landegrænserne godkendes af Det Europæiske Fællesskab.

    2. Teksten til SMV-protokollen er knyttet til denne afgørelse.

    Artikel 2

    1. Formanden for Rådet bemyndiges til at udpege den (de) person(er), der er beføjet til at deponere instrumentet for godkendelse af SMV-protokollen hos Generalsekretæren for De Forenede Nationer i dennes egenskab af depositar, jf. protokollens artikel 22.

    2. Samtidig deponerer de(n) udpegede person(er) kompetenceerklæringen i bilaget i overensstemmelse med protokollens artikel 23, stk. 5.

    Udfærdiget i Bruxelles, den .

    På Rådets vegne

    Formand

    BILAG

    Erklæring fra Det Europæiske Fællesskab i overensstemmelse med artikel 23, stk. 5, i protokollen om strategisk miljøvurdering.

    Det Europæiske Fællesskab erklærer, at det i henhold til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 175, stk. 1, har kompetence til at indgå internationale aftaler og opfylde de forpligtelser, de medfører, når de bidrager til bestræbelserne på at nå følgende mål:

    – bevarelse, beskyttelse og forbedring af miljøkvaliteten

    – beskyttelse af menneskers sundhed

    – en forsigtig og rationel udnyttelse af naturressourcerne

    – fremme på internationalt plan af foranstaltninger til løsning af de regionale og globale miljøproblemer.

    Endvidere erklærer Det Europæiske Fællesskab, at det allerede har vedtaget adskillige for dets medlemsstater forpligtende retsakter, der gennemfører bestemmelser i denne protokol, herunder Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2001/42/EF om vurdering af bestemte planers og programmers indvirkning på miljøet, og at det i overensstemmelse med protokollens artikel 23, stk. 5, vil forelægge en liste over de pågældende retsakter for depositaren og om nødvendigt ajourføre denne.

    Det Europæiske Fællesskab er ansvarligt for opfyldelsen af de forpligtelser i medfør af protokollen, som er omfattet af fællesskabsretten.

    Udøvelsen af Fællesskabets kompetence udvikler sig i sagens natur løbende.

    [1] Meddelelse om konsekvensanalyse (KOM(2002) 276 endelig; meddelelsen "Bedre regulering til gavn for vækst og beskæftigelse i Den Europæiske Union" , KOM(2005) 97 endelig af 16. marts 2005; Kommissionens retningslinjer for konsekvensanalyser, seneste ajourføring 15. marts 2006; "Better Regulation and enhanced Impact Assessment" (28. juni 2007).

    [2] EUT C […] af […], s. […].

    [3] EUT C […] af […], s. […].

    [4] Rådets afgørelse af 19. maj 2003.

    Top