Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006PC0401

    Forslag til EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING om indførelse af en ordning for oprettelse af hurtige grænseindsatshold og ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 med hensyn til denne ordning

    52006PC0401




    [pic] | KOMMISSIONEN FOR DE EUROPÆISKE FÆLLESSKABER |

    Bruxelles, den 19.7.2006

    KOM(2006) 401 endelig

    2006/0140 (COD)

    Forslag til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om indførelse af en ordning for oprettelse af hurtige grænseindsatshold og ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 med hensyn til denne ordning

    (forelagt af Kommissionen) {SEK(2006) 953}{SEK(2006) 954}{SEK(2006) 955}

    BEGRUNDELSE

    1. INDLEDNING

    Den 26. oktober 2004 vedtog Rådet forordning (EF) nr. 2007/2004 om oprettelse af et europæisk agentur for forvaltning af det operative samarbejde ved EU-medlemsstaternes ydre grænser (Frontex)[1].

    Agenturet påbegyndte sit arbejde i 2005 og har siden gennemført en række operationer ved de ydre grænser i samarbejde med medlemsstaterne.

    Ifølge artikel 8 i Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 skal agenturet, uden at det berører traktatens artikel 64, stk. 2, yde støtte til medlemsstater, der anmoder om det i situationer, der kræver øget teknisk og operativ bistand ved de ydre grænser. Støtten kan bestå i at bistå med samordning med andre medlemsstater og i at indsætte agenturets egne eksperter i kontrol og overvågning af de ydre grænser sammen med deres tekniske udstyr.

    De praktiske erfaringer med samordning af det operative samarbejde mellem medlemsstaterne ved de ydre grænser inden for rammerne af såvel agenturet som den tidligere fælles grænsekontrolinstans viser, at der er behov for at indføre fælles regler for de opgaver, som grænsebetjente fra én medlemsstat, der opererer på en anden medlemsstats område som led i en fælles operation, kan udføre.

    Under hensyntagen til de kritiske situationer, som en række medlemsstater står over for i tilfælde af stor tilstrømning af ulovlige indvandrere, som ankommer ad søvejen, anses det for at være nødvendigt at øge solidariteten mellem medlemsstaterne og Fællesskabet på dette område yderligere ved at oprette hurtige grænseindsatshold, som direkte og effektivt kan bistå medlemsstaternes nationale grænsepoliti i sådanne situationer, også med hensyn til korrekt gennemførelse af Schengen-grænsekodeksen.

    Formålet med dette forslag er derfor at indføre en ordning, som gør det muligt for medlemsstater, der har meget store problemer med at kontrollere deres ydre grænser, midlertidigt at benytte sig af den ekspertise og arbejdskraft, som de andre medlemsstaters grænsepolitikorps råder over. For at sikre, at de andre medlemsstaters grænsebetjente anvendes så effektivt som muligt, fastlægger forslaget også de opgaver, som disse grænsebetjente skal udføre under de operative aktiviteter i en anden medlemsstat.

    Dette forslag omfatter ikke det bilaterale samarbejde mellem medlemsstater, der bistår hinanden i den daglige kontrol og overvågning af deres ydre grænser. I det såkaldte Haag-program[2], som indgår i konklusionerne fra Det Europæiske Råds møde den 4. og 5. november 2004 og fastsætter prioriteterne for den fremtidige udvikling af et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed, opfordrede Det Europæiske Råd til, at der oprettes "hold af nationale eksperter, der kan yde hurtig teknisk og operationel bistand til de medlemsstater, der anmoder om det, efter en fyldestgørende risikoanalyse fra Grænseforvaltningsagenturet og inden for rammerne heraf på grundlag af et forslag fra Kommissionen om de relevante beføjelser og den nødvendige finansiering til sådanne hold".

    Det Europæiske Råd opfordrede i sine konklusioner fra mødet den 15. og 16. december 2005[3] Kommissionen til at "fremsætte et forslag om oprettelse af hurtige reaktionshold af nationale eksperter, der kan yde hurtig teknisk og operativ bistand i perioder med stor tilstrømning af migranter, jf. Haag-programmet, senest i foråret 2006".

    Hensigten med dette forslag til Europa-Parlamentets og Rådets forordning om indførelse af en ordning for oprettelse af hurtige grænseindsatshold og ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 om oprettelse af et europæisk agentur for forvaltning af det operative samarbejde ved EU-medlemsstaternes ydre grænser er at efterkomme Det Europæiske Råds opfordring.

    Forslaget, som tager hensyn til resultaterne af en undersøgelse om overdragelse af myndighedsbeføjelser[4], kombinerer oprettelsen af hold af nationale eksperter, de såkaldte hurtige grænseindsatshold, som skal arbejde inden for rammerne af agenturet, med indførelsen af fælles regler for de opgaver, som kan varetages af gæstemedarbejdere fra andre medlemsstaters grænsepoliti, der deltager i fælles operationer eller indsættes som medlemmer af holdene under agenturet.

    Det skal bemærkes, at de hurtige grænseindsatshold klart vil adskille sig fra både de fælles støttehold under Frontex, som agenturet selv opretter, og det forslag om oprettelse af et netværk for asylsamarbejde, der bl.a. skal gøre det lettere at poole eksperter på asylområdet, som Kommissionen har til hensigt at fremsætte i løbet af 2006.

    Kommissionens kommende forslag om oprettelse af et netværk for asylsamarbejde vil supplere dette forslag ved bl.a. gøre det lettere at udsende asyleksperter, tolke, psykologer mv. til en anmodende medlemsstat fra andre medlemsstater på et frivilligt grundlag, hvis den anmodende medlemsstat står i en situation, hvor der pludselig ankommer et stort antal personer, der kan have behov for international beskyttelse, hvilket lægger et stort pres på dens modtagefaciliteter eller asylsystemer.

    De fælles støttehold under Frontex er hovedsagelig et praktisk system til pooling af medarbejdere fra medlemsstaternes nationale grænsepolitikorps med henblik på deltagelse i de normale fælles operationer, som agenturet organiserer. Agenturets fælles operationer sigter mod bestemte situationer eller problemer, f.eks. større internationale begivenheder, som finder sted på medlemsstaternes område, eller kontrol af visse vanskelige strækninger ved de ydre grænser, og skal både øge kontrollen og overvågningen ved den pågældende grænse og give de deltagende medarbejdere praktisk uddannelse på stedet. Fælles operationer og pilotprojekter planlægges et år i forvejen og egner sig derfor ikke til at imødegå krisesituationer. De hurtige grænseindsatshold oprettes imidlertid udelukkende med henblik på at bistå medlemsstater, der befinder sig i situationer med et særligt pres, specielt når der til bestemte steder ved de ydre grænser ankommer et stort antal tredjelandsstatsborgere, som forsøger at indrejse ulovligt i EU. De hurtige grænseindsatshold kan ikke sættes ind med henblik på deltagelse i fælles operationer eller pilotprojekter, og i modsætning til en fælles operation medfører indsættelsen af hurtige grænseindsatshold i en anmodende medlemsstat ikke nogen uddannelses- eller øvelsesaspekter, da medlemmerne af holdene er specialiserede eksperter, der skal udfylde eventuelle huller i den kontrol og overvågning, som udføres af det nationale grænsepoliti i den anmodende medlemsstat. Desuden vil den periode, hvor de hurtige grænseindsatshold indsættes, normalt være længere end den gennemsnitlige varighed af fælles operationer, og i modsætning til en indsættelse af de hurtige grænseindsatshold, hvor omkostningerne udelukkende dækkes af Fællesskabet, samfinansieres de fælles aktioner, som medarbejderne i de fælles støttehold under Frontex deltager i, normalt af medlemsstaterne. Dette udelukker selvfølgelig ikke, at medarbejdere, der er registreret til tjeneste i de hurtige grænseindsatshold, samtidig kan indgå i den generelle pool af eksperter, som agenturet kan trække på i forbindelse med de fælles støttehold under Frontex.

    2. FORMÅL

    Hovedformålet med Fællesskabets politik vedrørende de ydre grænser er at indføre en fælles integreret grænseforvaltning, som sikrer et højt og ensartet niveau for personkontrol ved og overvågning af de ydre grænser. Dette formål, der betragtes som en vigtig forudsætning for et område med frihed, sikkerhed og retfærdighed, kræver bl.a. som fastsat i traktatens artikel 62, nr. 2), litra a), at der indføres fælles regler for de standarder og procedurer, som medlemsstaterne skal følge ved udøvelse af personkontrol ved de ydre grænser.

    Med Europa-Parlamentets og Rådets vedtagelse af fællesskabskodeksen for personers grænsepassage[5] er Schengen-reglernes bestemmelser om de ydre grænser blevet omstruktureret og ajourført.

    Tilsvarende er der med oprettelsen af agenturet indført en fællesskabsordning for samordning af det operative samarbejde mellem medlemsstaterne ved de ydre grænser, hvilket gør det lettere at gennemføre de fælles regler, som er fastsat i ovennævnte fællesskabskodeks, korrekt på det operative plan.

    Det næste skridt er udviklingen af et integreret grænseforvaltningssystem på EU-plan. Formålet med dette forslag er derfor at gøre de operative aktiviteter, som gennemføres inden for rammerne af agenturet, endnu mere effektive og at øge solidariteten mellem medlemsstaterne og Fællesskabet vedrørende de ydre grænser yderligere ved at:

    a) indføre en ordning for oprettelse af hurtige grænseindsatshold og indføre bestemmelser, der gør det muligt for agenturet at sammensætte og indsætte hurtige grænseindsatshold, som består af medarbejdere ved medlemsstaternes nationale grænsepoliti. Disse hold kan indsættes midlertidigt i en anmodende medlemsstat, der står i en situation, hvor presset er særlig stort, specielt når der til bestemte steder ved de ydre grænser ankommer et stort antal tredjelandsstatsborgere, som forsøger at indrejse ulovligt i EU, og

    b) indføre fælles regler om opgaverne for gæstemedarbejdere fra andre medlemsstaters grænsepoliti med henblik på deltagelse i fælles operationer eller indsættelse som medlemmer af de hurtige grænseindsatshold i en anmodende medlemsstat.

    Forslaget til forordning består grundlæggende af to dele; den ene vedrører indførelsen af en ordning for oprettelse af de hurtige grænseindsatshold, deres opgaver og finansieringen, mens den anden ændrer Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 med henblik på at oprette hurtige grænseindsatshold inden for rammerne af agenturet.

    2.1. Hurtige grænseindsatshold

    Det skal bemærkes, at det er op til hver enkelt medlemsstat at beslutte, om den ønsker at deltage aktivt i de hurtige grænseindsatshold ved at stille medarbejdere til rådighed for oprettelsen af disse hold. Desuden kan de hurtige grænseindsatshold kun sættes ind i en medlemsstat på dennes anmodning. Forslaget til forordning fastlægger imidlertid de opgaver i forbindelse med personkontrol ved og overvågning af de ydre grænser, som gæstemedarbejdere og medlemmer af hurtige grænseindsatshold skal kunne udføre. Dette anses for at være nødvendigt for at sikre, at succesen af de fælles operationer ved de ydre grænser og indsættelsen af de hurtige grænseindsatshold ikke afhænger af medlemsstaternes meget forskellige nationale lovgivning, der fastsætter, i hvilket omfang gæstemedarbejderne kan deltage i kontrol- og overvågningsaktiviteter ved de ydre grænser, som det er tilfældet i dag.

    Dette er også vigtigt af hensyn til omkostningseffektiviteten. Hvis Fællesskabet påtager sig at organisere og betale for indsættelsen af specialiserede medarbejdere fra andre medlemsstater, som skal bistå en anmodende medlemsstat med opgaverne med kontrol og overvågning af dens ydre grænser, bør disse eksperter anvendes på den mest effektive måde, dvs. ved at deltage i kontrol- og overvågningsaktiviteterne på lige fod med den pågældende medlemsstats nationale grænsepoliti.

    Med hensyn til de hurtige grænseindsatshold skal der ifølge forslaget udarbejdes lister over medarbejdere ved de nationale grænsepolitikorps, som medlemsstaterne er villige til at stille til rådighed for agenturet med henblik på indsættelse i en anmodende medlemsstat i situationer, der kræver øget teknisk og operativ bistand ved den pågældende medlemsstats ydre grænser. De medarbejdere, som gør tjeneste i de hurtige grænseindsatshold, bliver ikke ansat ved agenturet, men vil fortsat være ansat ved deres respektive nationale grænsepoliti, således at de udgør en fast pool af eksperter, som agenturet kan trække på, når det bliver anmodet om at indsætte de hurtige grænseindsatshold. De medlemsstater, som har erklæret, at de er villige til at stille medarbejdere til rådighed for agenturet med henblik på oprettelsen af de hurtige grænseindsatshold, skal stille disse medarbejdere til rådighed for agenturet med henblik på indsættelse i en anden medlemsstat med kort varsel og med henblik på regelmæssige kurser og øvelser i overensstemmelse med en årlig tidsplan. Omkostningerne i forbindelse med medarbejdernes deltagelse i de hurtige grænseindsatshold med undtagelse af de normale lønninger dækkes af agenturet[6].

    For at sikre, at medlemmerne af de hurtige grænseindsatshold har samme høje niveau af ekspertise inden for spørgsmål vedrørende grænsekontrol og kan samarbejde effektivt i krisesituationer, skal agenturet tilbyde medlemmerne af de hurtige grænseindsatshold grunduddannelse og videreuddannelse og regelmæssigt afholde øvelser med dem. Medlemmerne af holdene er forpligtet til at deltage i disse aktiviteter og i indsættelsen i en medlemsstat, når agenturet anmoder om det. Agenturet betaler medlemmerne af holdene dagpenge i uddannelses-, øvelses- og indsættelsesperioderne. Agenturet kan indkøbe teknisk udstyr til kontrol og overvågning af de ydre grænser, som skal bruges i forbindelse med de hurtige grænseindsatshold[7].

    Ifølge forslaget kan en medlemsstat i situationer, der kræver øget teknisk og operativ bistand ved de ydre grænser, anmode agenturet om midlertidigt at indsætte et eller flere hurtige grænseindsatshold på dens område. Før agenturet træffer beslutning om en anmodning, skal det vurdere situationen ved den anmodende medlemsstats ydre grænser på grundlag af de relevante oplysninger, det har fået fra den pågældende medlemsstat eller en anden medlemsstat. Om nødvendigt kan agenturet organisere en vurderingsmission til formålet. Agenturet skal også benytte sig af sine generelle risikoanalyser og skræddersyede risikoanalyser. Det følger af den foreslåede ordlyd af artikel 8a i Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004, at agenturet ikke vil være forpligtet til at indsætte de hurtige grænseindsatshold i alle situationer. Beslutningen vil afhænge af, hvor alvorlig situationen er. I nogle tilfælde kan den administrerende direktør for agenturet i stedet beslutte blot at bistå den anmodende medlemsstat med samordning med andre medlemsstater for at løse problemer ved dens ydre grænser. Alternativt kan den administrerende direktør indsætte agenturets egne eksperter til at støtte den anmodende medlemsstat som rådgivere. Indsættelsen af de hurtige grænseindsatshold vil således være forbeholdt mere kritiske situationer, hvor andre måder at yde bistand på anses for utilstrækkelige.

    Den administrerende direktør skal træffe beslutning om anmodningen inden for fem arbejdsdage fra datoen for anmodningen og skal skriftligt underrette både den anmodende medlemsstat og bestyrelsen om beslutningen, som skal indeholde oplysninger om de vigtigste grunde.

    Hvis den administrerende direktør beslutter at imødekomme anmodningen, udarbejdes der en operativ plan, som præciserer varigheden af indsættelsen af det eller de hurtige grænseindsatshold, de præcise steder, hvor de vil blive sat ind, holdenes opgaver, sammensætning og antal, de opgaver, som de får pålagt, og deres plads i kommandovejen og navn og rang for de befalingshavende fra det nationale grænsepoliti i den anmodende medlemsstat. Det skal bemærkes, at den konkrete sammensætning af et hurtigt grænseindsatshold vil variere fra gang til gang, afhængig af situationen og behovene på stedet. Alle ændringer eller tilpasninger af den operative plan, som foreslås af enten den anmodende medlemsstat eller agenturets forbindelsesofficer, skal godkendes af den administrerende direktør og den anmodende medlemsstat.

    Det eller de hurtige grænseindsatshold, som skal sættes ind, vil således blive skræddersyet til den særlige situation, som den anmodende medlemsstat står i. De vil blive sat ind inden for fem arbejdsdage fra den dato, hvor den operative plan fastlægges.

    En forbindelsesofficer, som er udpeget af den administrerende direktør blandt agenturets personale, ledsager de hurtige grænseindsatshold, når de sættes ind i den anmodende medlemsstat. Forbindelsesofficeren repræsenterer agenturet over for både medlemmerne af holdene og den medlemsstat, de indsættes i. Den pågældende fungerer som observatør og aflægger rapport til agenturet om alle aspekter af indsættelsen.

    Forbindelsesofficeren skal navnlig:

    - fungere som forbindelsesled mellem agenturet og værtsmedlemsstaten

    - fungere som forbindelsesled mellem agenturet og medlemmerne af holdet eller holdene og yde bistand på vegne af agenturet i alle spørgsmål vedrørende betingelserne for indsættelsen af holdet eller holdene

    - overvåge gennemførelsen af den operative plan

    - vurdere virkningen af indsættelsen af holdet eller holdene.

    Værtsmedlemsstaten skal underrette forbindelsesofficeren om alle beslutninger, som dens myndigheder træffer vedrørende de hurtige grænseindsatshold.

    Under indsættelsen af de hurtige grænseindsatshold dækkes alle rejse- og indkvarteringsomkostningerne for de hurtige grænseindsatshold og forbindelsesofficeren af agenturet. Den anmodende medlemsstat har kommandoen over de hurtige grænseindsatshold, hvis medlemmer ikke tager imod instruktioner fra deres oprindelsesmedlemsstater i indsættelsesperioden.

    2.2. Opgaver, som udføres af gæstemedarbejdere og medlemmer af de hurtige grænseindsatshold med hensyn til personkontrol ved og overvågning af de ydre grænser

    I dag er den juridiske situation for gæstemedarbejdere fra grænsepolitiet i én medlemsstat, som opererer i en anden medlemsstat, meget forskellig fra medlemsstat til medlemsstat. I nogle medlemsstater er det muligt at overdrage en bred vifte af opgaver til disse medarbejdere, mens der i andre medlemsstater kun er nogle få opgaver, som kan overdrages til gæstemedarbejdere.

    Da personkontrollen ved de ydre grænser er underlagt fællesskabslovgivningen, og da det operative samarbejde mellem medlemsstaterne ved de ydre grænser samordnes af et fællesskabsagentur, kan gæstemedarbejdernes nuværende juridiske situation, hvor de er underlagt medlemsstaternes nationale lovgivning, ikke længere anses for tilstrækkelig til, at man kan nå de ønskede resultater.

    Hvis for eksempel gæstemedarbejdere, der deltager i en fælles operation i medlemsstat A, som koordineres af agenturet, ikke kan kontrollere personer ved grænseovergangsstederne, men kun kan optræde som observatører, mens de samme gæstemedarbejdere, der deltager i den samme form for fælles operation i nabomedlemsstaten B, godt kan foretage en sådan kontrol, vil resultatet af de to fælles operationer være meget forskelligt med hensyn til både omkostningseffektivitet og fremme af samarbejdet på EU-plan mellem medlemsstaternes nationale grænsepoliti. Det samme gælder selvfølgelig for indsættelse af hurtige grænseindsatshold i medlemsstaterne.

    Der er derfor behov for at udarbejde en liste over opgaver, som kan overdrages til gæstemedarbejdere fra andre medlemsstaters grænsepoliti. I forslaget til forordning begrænses anvendelsesområdet for harmoniseringen af de opgaver i forbindelse med kontrol og overvågning af de ydre grænser, som kan udføres af gæstemedarbejdere og medlemmer af de hurtige grænseindsatshold, imidlertid til fælles operationer, der samordnes af agenturet, og til indsættelse af de hurtige grænseindsatshold i en anmodende medlemsstat inden for rammerne af agenturet.

    Følgende opgaver kan udføres af gæstemedarbejdere og medlemmer af de hurtige grænseindsatshold i forbindelse med deltagelse i fælles operationer, der samordnes af agenturet, og indsættelsen i en anmodende medlemsstat:

    Med hensyn til personkontrol ved de ydre grænser:

    a) kontrol af rejsedokumenterne for enhver person, der passerer grænsen, med henblik på at tjekke, om dokumenterne er gyldige og ægte, og fastslå den pågældendes identitet

    b) anvendelse af teknisk udstyr til at kontrollere rejsedokumenterne i overensstemmelse med litra a)

    c) udspørgning af enhver person, der passerer grænsen, for at kontrollere formålet med og betingelserne for rejsen og tjekke, at den pågældende råder over tilstrækkelige midler til sit underhold og er i besiddelse af de nødvendige dokumenter

    d) kontrol af, at den pågældende ikke er indberettet som uønsket i Schengen-informationssystemet (SIS)

    e) stempling af rejsedokumenterne i overensstemmelse med artikel 10 i fællesskabskodeksen, både ved ind- og udrejse

    f) gennemsøgning af transportmidler og genstande, som de personer, der passerer grænsen, har i deres besiddelse, i overensstemmelse med værtsmedlemsstatens nationale lovgivning.

    Med hensyn til overvågning af de ydre grænser:

    a) anvendelse af tekniske midler til at overvåge området ved de ydre grænser

    b) deltagelse i patruljer til fods og i transportmidler i området ved værtsmedlemsstatens ydre grænser

    c) forhindring af, at personer ulovligt passerer værtsmedlemsstatens ydre grænse, i overensstemmelse med den pågældende medlemsstats nationale lovgivning.

    Kommissionen mener, at det er nødvendigt, at de gæstemedarbejdere, der deltager i fælles operationer, som samordnes af agenturet, og medlemmerne af de hurtige grænseindsatshold, som sættes ind i en anmodende medlemsstat, kan udføre disse opgaver. De er baseret på de fælles regler for personkontrol ved og overvågning af de ydre grænser, der er fastsat i fællesskabskodeksen for personers grænsepassage.

    Gæstemedarbejderne og medlemmerne af de hurtige grænseindsatshold skal desuden have ret til at bære deres egne uniformer, men med insignier, som klart viser, at de deltager i en fælles operation eller i indsættelsen af de hurtige grænseindsatshold. De skal også have et dokument, som identificerer dem og beviser, at de har ret til at udføre ovennævnte opgaver.

    Spørgsmålet om det strafferetlige og civilretlige ansvar, som påhviler gæstemedarbejdere og medlemmer af de hurtige grænseindsatshold, mens de gør tjeneste i en anden medlemsstat end deres egen, reguleres også ved hjælp af modellen fra Rådets rammeafgørelse af 13. juni 2002 om fælles efterforskningshold[8].

    De opgaver, som gæstemedarbejderne og medlemmerne af de hurtige grænseindsatshold skal udføre, vedrører ikke fælles tilbagesendelsesaktioner, da agenturets rolle på dette område er begrænset til at yde medlemsstaterne den nødvendige støtte ved tilrettelæggelsen af fælles tilbagesendelsesaktioner. Desuden drejer dette forslag sig om, hvordan gæstemedarbejdere og medlemmer af de hurtige grænseindsatshold kan integreres i systemet i værtsmedlemsstatens nationale grænsepoliti under en fælles operation eller indsættelsen af holdene på den pågældende medlemsstats område. I de fleste tilfælde adskiller arten af fælles tilbagesendelsesaktioner og de beføjelser, som er nødvendige for at gennemføre sådanne aktioner, sig væsentligt fra den ovennævnte situation i forbindelse med fælles operationer ved de ydre grænser, og det ville derfor være nødvendigt med en anden retlig ramme.

    3. GENNEMFØRELSE

    De hurtige grænseindsatshold oprettes af agenturet i tæt samarbejde med medlemsstaterne. Agenturet har ansvaret for forvaltningen af holdene, både med hensyn til administration (arbejdet med at føre lister over medarbejdere, der står til rådighed, og tilrettelæggelse af specialiserede kurser for dem) og med hensyn til at træffe alle beslutninger om indsættelse af holdene i anmodende medlemsstater.

    De bestemmelser, der fastlægger de opgaver vedrørende personkontrol ved og overvågning af de ydre grænser, som skal udføres af gæstemedarbejdere og medlemmer af de hurtige grænseindsatshold, skal gennemføres inden for rammerne af medlemsstaternes operative samarbejde ved de ydre grænser under samordning af agenturet.

    4. FINANSIERING

    Omkostningerne til oprettelse og opretholdelse af de hurtige grænseindsatshold, herunder uddannelse, øvelser og indsættelse, dækkes af agenturets budget.

    5. VALG AF RETSGRUNDLAG

    Artikel 62, nr. 2), litra a), og artikel 66 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab udgør retsgrundlaget for denne forordning, hvis umiddelbare formål er at gøre det operative samarbejde mellem medlemsstaterne om personkontrol ved de ydre grænser endnu mere effektivt og at øge solidariteten mellem medlemsstaterne og Fællesskabet på dette område.

    6. SUBSIDIARITET OG PROPORTIONALITET

    Afsnit IV om visum, asyl, indvandring og andre politikker i forbindelse med den frie bevægelighed for personer overdrager beføjelser til Fællesskabet på disse områder. Dette ansvar skal imidlertid udøves i overensstemmelse med artikel 5 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, dvs. hvis og i det omfang en handling på fællesskabsplan på grund af sit omfang eller sine virkninger har klare fordele i forhold til en handling på medlemsstatsplan. Forslaget til forordning opfylder disse kriterier.

    Subsidiaritet

    De enkelte medlemsstater kan ikke sikre en sammenhængende og harmoniseret lovgivning om overdragelse af opgaver til gæstemedarbejdere fra andre medlemsstaters grænsepoliti med henblik på deltagelse i fælles operationer ved de ydre grænser, der samordnes af agenturet, og med henblik på indsættelse i en anmodende medlemsstat. En fællesskabsretsakt er derfor nødvendig for at sikre en tilstrækkelig harmonisering.

    Tilsvarende kan oprettelsen og forvaltningen af hurtige grænseindsatshold ikke gennemføres på medlemsstatsplan, men kræver handling og samordning fra Fællesskabets side.

    Proportionalitet

    Med forordningen indføres der fælles regler for overdragelse af opgaver til gæstemedarbejdere fra andre medlemsstaters grænsepoliti med henblik på deltagelse i fælles operationer ved de ydre grænser, der samordnes af agenturet, og med henblik på indsættelse i en anmodende medlemsstat. Forordningen indeholder også bestemmelser om oprettelse af hurtige grænseindsatshold. Sådanne spørgsmål skal være underlagt klare og ensartede regler, der skal fastlægges i en forordning, som er det rigtige instrument for ændring af forordninger om oprettelse af fællesskabsagenturer. Forordningen går ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

    2006/0140 (COD)

    Forslag til

    EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS FORORDNING

    om indførelse af en ordning for oprettelse af hurtige grænseindsatshold og ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 med hensyn til denne ordning

    EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 62, nr. 2), litra a), og artikel 66,

    under henvisning til forslag fra Kommissionen[9],

    under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg[10],

    efter proceduren i traktatens artikel 251[11], og

    ud fra følgende betragtninger:

    (1) Den 26. oktober 2004 vedtog Rådet forordning (EF) nr. 2007/2004 om oprettelse af et europæisk agentur for forvaltning af det operative samarbejde ved EU-medlemsstaternes ydre grænser (agenturet).

    (2) En medlemsstat, som står i en situation, der kræver øget teknisk og operativ bistand ved dens ydre grænser, kan, uden at det berører traktatens artikel 64, stk. 2, i henhold til artikel 8 i forordning (EF) nr. 2007/2004 anmode agenturet om bistand i form af samordning, når flere medlemsstater er berørt, og/eller indsættelse af eksperter fra agenturet til støtte for medlemsstatens kompetente myndigheder.

    (3) Under hensyntagen til de kritiske situationer, som medlemsstaterne sommetider skal håndtere ved deres ydre grænser, specielt når der visse steder ved de ydre grænser ankommer et stort antal tredjelandsstatsborgere, som forsøger at indrejse ulovligt i Den Europæiske Union, anses de nuværende muligheder for at yde effektiv praktisk bistand vedrørende personkontrol ved og overvågning af de ydre grænser for at være utilstrækkelige.

    (4) En medlemsstat bør desuden have mulighed for at anmode om, at der inden for rammerne af agenturet på dens område indsættes hurtige grænseindsatshold bestående af specialuddannede eksperter fra andre medlemsstater, som midlertidigt skal bistå dens nationale grænsebetjente.

    (5) Der bør derfor indføres en ordning for oprettelse af hurtige grænseindsatshold.

    (6) For at kunne samarbejde effektivt med de nationale grænsebetjente bør eksperterne kunne udføre opgaver vedrørende personkontrol ved og overvågning af de ydre grænser, mens de er indsat i den medlemsstat, som har anmodet om deres bistand.

    (7) Tilsvarende bør de fælles operationer, som samordnes af agenturet, gøres endnu mere effektive ved at give gæstemedarbejdere fra andre medlemsstater mulighed for midlertidigt at udføre opgaver vedrørende personkontrol ved og overvågning af de ydre grænser, mens de er indsat i den medlemsstat, som har anmodet om deres bistand.

    (8) Det er derfor nødvendigt at indføre nye bestemmelser i forordning (EF) nr. 2007/2004 vedrørende de opgaver, som skal udføres af gæstemedarbejdere fra andre medlemsstaters grænsepoliti og de specialuddannede eksperter fra andre medlemsstater, som indsættes i en medlemsstat på dennes anmodning inden for rammerne af agenturet.

    (9) Forordning (EF) nr. 2007/2004 af 26. oktober 2004 bør derfor ændres i overensstemmelse hermed.

    (10) Da formålene med denne forordning, nemlig indførelse af fælles lovgivning om de opgaver, som skal udføres af gæstemedarbejdere fra andre medlemsstaters grænsepoliti, og oprettelse af hold af eksperter fra andre medlemsstater, som skal indsættes på en medlemsstats område på dennes anmodning, ikke i tilstrækkelig grad kan opfyldes af medlemsstaterne og derfor bedre kan gennemføres på fællesskabsplan, kan Fællesskabet træffe foranstaltninger i overensstemmelse med subsidiaritetsprincippet, jf. traktatens artikel 5. I overensstemmelse med proportionalitetsprincippet, jf. nævnte artikel, går denne forordning ikke ud over, hvad der er nødvendigt for at nå disse mål.

    (11) I denne forordning overholdes de grundlæggende rettigheder og principper, som anerkendes i artikel 6, stk. 2, i traktaten om Den Europæiske Union, og som er afspejlet i den europæiske konvention til beskyttelse af menneskerettigheder og grundlæggende frihedsrettigheder og i Den Europæiske Unions charter om grundlæggende rettigheder.

    (12) For så vidt angår Island og Norge, udgør denne forordning en udvikling af Schengen-reglerne som omhandlet i den aftale, som er indgået mellem Rådet for Den Europæiske Union og Republikken Island og Kongeriget Norge om disse to staters associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengen-reglerne, der falder inden for det område, som er omhandlet i artikel 1, litra A, i Rådets afgørelse 1999/437/EF[12] om visse gennemførelsesbestemmelser til den pågældende aftale.

    (13) For så vidt angår Schweiz, udgør denne forordning en udvikling af Schengen-reglerne som omhandlet i aftalen mellem Den Europæiske Union, Det Europæiske Fællesskab og Det Schweiziske Forbund om Det Schweiziske Forbunds associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengen-reglerne, der falder ind under det område, som er omhandlet i artikel 1, litra A, i Rådets afgørelse 1999/437/EF sammenholdt med artikel 4, stk. 1, i Rådets afgørelse 2004/849/EF[13] og artikel 4, stk. 1, i Rådets afgørelse 2004/860/EF[14].

    (14) Danmark deltager i henhold til artikel 1 og 2 i protokollen om Danmarks stilling, der er knyttet som bilag til traktaten om Den Europæiske Union og traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, ikke i vedtagelsen af denne forordning, og forordningen er ikke bindende for og finder ikke anvendelse i Danmark. Da formålet med denne forordning er at udbygge Schengen-reglerne efter bestemmelserne i afsnit IV i tredje del af traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, bør Danmark i overensstemmelse med artikel 5 i ovennævnte protokol inden seks måneder efter, at Rådet har vedtaget denne forordning, træffe afgørelse om, hvorvidt det vil gennemføre den i sin nationale lovgivning.

    (15) Denne forordning udgør en udvikling af Schengen-reglerne, som Det Forenede Kongerige ikke deltager i, jf. Rådets afgørelse 2000/365/EF af 29. maj 2000[15] om anmodningen fra Det Forenede Kongerige om at deltage i visse bestemmelser i Schengen-reglerne. Det Forenede Kongerige deltager derfor ikke i vedtagelsen af denne forordning, og forordningen er ikke bindende for og finder ikke anvendelse i Det Forenede Kongerige.

    (16) Denne forordning udgør en udvikling af Schengen-reglerne, som Irland ikke deltager i, jf. Rådets afgørelse 2002/192/EF af 28. februar 2002[16] om anmodningen fra Irland om at deltage i visse bestemmelser i Schengen-reglerne. Irland deltager derfor ikke i vedtagelsen af denne forordning, og forordningen er ikke bindende for og finder ikke anvendelse i Irland.

    (17) I denne forordning udgør bestemmelserne i artikel 7, stk. 1, litra d), og stk. 2, i det omfang de henviser til adgang til Schengen-informationssystemet (SIS), bestemmelser, der bygger på Schengen-reglerne eller på anden måde har tilknytning dertil, som omhandlet i artikel 3, stk. 2, i tiltrædelsesakterne fra 2003 og 2005 -

    UDSTEDT FØLGENDE FORORDNING:

    Artikel 1 Formål

    Med denne forordning indføres der en ordning med henblik på at yde hurtig teknisk og operativ bistand til en anmodende medlemsstat, der står i en situation med et særligt pres, specielt når der til steder ved de ydre grænser ankommer et stort antal tredjelandsstatsborgere, som forsøger at indrejse ulovligt i Den Europæiske Union, i form af hurtige grænseindsatshold. I forordningen fastlægges det desuden, hvilke opgaver gæstemedarbejderne og medlemmerne af de hurtige grænseindsatshold skal udføre under operationer i en anden medlemsstat end deres egen.

    Artikel 2 Definitioner

    I denne forordning forstås ved:

    1) "agenturet": Det Europæiske Agentur for Forvaltning af det Operative Samarbejde ved EU-medlemsstaternes Ydre Grænser i forbindelse med indsættelse af de hurtige grænseindsatshold

    2) "fælles operationer": fælles operationer som omhandlet i artikel 3 i forordning (EF) nr. 2007/2004

    3) "pilotprojekter": pilotprojekter som omhandlet i artikel 3 i forordning (EF) nr. 2007/2004

    4) "gæstemedarbejdere": medarbejdere ved andre medlemsstaternes grænsepoliti, der deltager i fælles operationer og pilotprojekter [på en medlemsstats område]

    5) "medlemmer af holdene": medarbejdere ved medlemsstaters grænsepoliti, som gør tjeneste i de hurtige grænseindsatshold

    6) "anmodende medlemsstat": en medlemsstat, som anmoder agenturet om at indsætte de hurtige grænseindsatshold på dens/sit område

    7) "værtsmedlemsstat": en medlemsstat, på hvis område en fælles operation, et pilotprojekt eller indsættelsen af de hurtige grænseindsatshold finder sted

    8) "oprindelsesmedlemsstat": den medlemsstat, hvor gæstemedarbejderen eller medlemmet af det hurtige grænseindsatshold er en national grænsebetjent.

    Artikel 3 Sammensætning og indsættelse af hurtige grænseindsatshold

    1. Sammensætningen af de hurtige grænseindsatshold fastlægges af agenturet i overensstemmelse med artikel 8b i forordning (EF) nr. 2007/2004.

    Holdene indsættes af agenturet i overensstemmelse med artikel 8f i samme forordning.

    2. Medlemsstaterne oplyser agenturet navnene på de medarbejdere ved deres nationale grænsepoliti, som de har til hensigt at stille til rådighed for de hurtige grænseindsatshold.

    3. På anmodning stiller medlemsstaterne de medarbejdere, som er omhandlet i stk. 2, til rådighed for agenturet med henblik på deltagelse i følgende aktiviteter:

    a) kurser og øvelser i overensstemmelse med den tidsplan, som indgår i agenturets årlige arbejdsprogram

    b) indsættelse i en anden medlemsstat med kort varsel.

    4. Omkostningerne i forbindelse med de aktiviteter, som er omhandlet i stk. 3, dækkes af agenturet i overensstemmelse med artikel 8d i forordning (EF) nr. 2007/2004.

    Artikel 4 Rettigheder og forpligtelser for medlemmerne af holdene

    1. Medlemmerne af holdene forbliver medarbejdere ved deres medlemsstaters nationale grænsepoliti og aflønnes fortsat af dem. Mens de er indsat som medlemmer af holdene tager de dog kun imod instruktioner fra værtsmedlemsstaten i overensstemmelse med den operative plan, som er fastlagt af agenturet og den pågældende medlemsstat, jf. artikel 8f, stk. 3, i forordning (EF) nr. 2007/2004.

    2. De medarbejdere, hvis navne er meddelt agenturet efter artikel 3, stk. 2, i denne forordning, deltager i den grunduddannelse og videreuddannelse, som er relevant for deres opgaver, og i de regelmæssige øvelser, som agenturet organiserer, jf. artikel 8e i forordning (EF) nr. 2007/2004.

    3. Medarbejderne modtager dagpenge, mens de deltager i kurser og øvelser, som organiseres af agenturet, og i de perioder, hvor de indsættes som medlemmer af holdene, jf. artikel 8d i forordning (EF) nr. 2007/2004.

    Artikel 5 Indsættelse af de hurtige grænseindsatshold

    1. Under indsættelsen af de hurtige grænseindsatshold har værtsmedlemsstaten kommandoen over holdene i overensstemmelse med den operative plan. Den anmodende medlemsstat underretter straks agenturet om alle beslutninger, som træffes af dens kompetente myndigheder vedrørende holdene, herunder især forslag til ændringer eller tilpasninger af den operative plan.

    2. Værtsmedlemsstaten giver al den nødvendige bistand til den forbindelsesofficer fra agenturet, som ledsager de hurtige grænseindsatshold, herunder fuld adgang til holdene når som helst under hele indsættelsen.

    Artikel 6 Opgaver for gæstemedarbejderne og medlemmerne af holdene

    1. I forbindelse med fælles operationer og pilotprojekter, der samordnes af agenturet, og indsættelsen af de hurtige grænseindsatshold udfører gæstemedarbejderne og medlemmerne af holdene de opgaver, som er omhandlet i artikel 7 og 8, så længe de pågældende aktiviteter varer.

    2. Under udførelsen af de opgaver, som er omhandlet i artikel 7 og 8, overholder gæsteofficererne og medlemmerne af holdene fællesskabslovgivningen og værtsmedlemsstatens nationale lovgivning. De handler under kommando af medarbejdere fra værtsmedlemsstatens nationale grænsepoliti.

    3. Gæstemedarbejderne og medlemmerne af holdene har ret til at bære deres egen uniform, mens de udfører de opgaver, som er omhandlet i artikel 7 og 8.

    De bærer et blåt armbind med Den Europæiske Unions insignier på deres uniform, som viser, at de deltager i en fælles operation eller et pilotprojekt, der samordnes af agenturet, eller i en indsættelse af de hurtige grænseindsatshold.

    Med henblik på identifikation over for værtsmedlemsstatens nationale myndigheder og borgerne medbringer gæstemedarbejderne og medlemmerne af holdene til enhver tid et akkrediteringsdokument, jf. artikel 9, som de fremviser på anmodning.

    4. Gæstemedarbejdere og medlemmer af holdene, som har tilladelse til at bære tjenestevåben i deres oprindelsesmedlemsstat, må, når de udfører de opgaver, som er omhandlet i artikel 7 og 8, kun bære sådanne våben med værtsmedlemsstatens samtykke og i overensstemmelse med dens nationale lovgivning.

    Artikel 7 Grænsekontrol

    1. Gæstemedarbejdere og medlemmer af holdene, der deltager i arbejdet med grænsekontrol som omhandlet i artikel 7 i forordning (EF) nr. 562/2006, udfører følgende opgaver i værtsmedlemsstaten:

    a) kontrol af rejsedokumenterne for enhver person, der passerer grænsen, med henblik på at tjekke, om dokumenterne er gyldige og ægte, og fastslå den pågældendes identitet

    b) anvendelse af teknisk udstyr til at kontrollere rejsedokumenterne i overensstemmelse med litra a)

    c) udspørgning af enhver person, der passerer grænsen, for at kontrollere formålet med og betingelserne for rejsen og tjekke, at den pågældende råder over tilstrækkelige midler til sit underhold og er i besiddelse af de nødvendige dokumenter

    d) kontrol af, at de personer, der passerer grænsen, ikke er indberettet som uønskede i Schengen-informationssystemet (SIS)

    e) stempling af rejsedokumenter i overensstemmelse med artikel 10 i forordning (EF) nr. 562/2006, både ved ind- og udrejse

    f) gennemsøgning af transportmidler og genstande, som de personer, der passerer grænsen, har i deres besiddelse, i overensstemmelse med værtsmedlemsstatens nationale lovgivning.

    2. Adgangen til SIS og til nationale databaser for gæstemedarbejdere og medlemmer af holdene i forbindelse med stk. 1, litra d), reguleres af henholdsvis fællesskabsretten og værtsmedlemsstatens nationale lovgivning.

    3. Gæstemedarbejderne og medlemmerne af holdene træffer kun afgørelse om nægtelse af indrejse efter artikel 13 i forordning (EF) nr. 562/2006 efter høring af og med samtykke fra en befalingshavende fra værtsmedlemsstatens nationale grænsepoliti.

    Enhver påklage af en sådan afgørelse sendes til de kompetente myndigheder i værtsmedlemsstaten.

    Artikel 8 Overvågning

    Gæstemedarbejdere og medlemmer af holdene, der deltager i arbejdet med overvågning som omhandlet i artikel 12 i forordning (EF) nr. 562/2006, udfører følgende opgaver i værtsmedlemsstaten:

    a) anvendelse af tekniske midler til at overvåge området ved de ydre grænser

    b) deltagelse i patruljer til fods og i transportmidler i området ved værtsmedlemsstatens ydre grænser

    c) forhindring af, at personer ulovligt passerer værtsmedlemsstatens ydre grænse, i overensstemmelse med fællesskabsretten og den pågældende medlemsstats nationale lovgivning.

    Artikel 9 Akkrediteringsdokument

    1. Værtsmedlemsstaten udsteder et dokument til gæstemedarbejderne og medlemmerne af holdene med henblik på at identificere dem og som bevis for indehaverens ret til at udføre de opgaver, som er omhandlet i artikel 7 og 8. Dokumenterne skal som minimum indeholde følgende elementer:

    a) navn og nationalitet på gæstemedarbejderen/medlemmet af holdet

    b) rang for gæstemedarbejderen/medlemmet af holdet

    c) et nyt digitaliseret foto af gæstemedarbejderen/medlemmet af holdet

    d) oplysninger om den fælles operation/den indsættelse, som gæstemedarbejderen/medlemmet af holdet deltager i

    e) de opgaver, som gæstemedarbejderen/medlemmet af holdet kan udføre efter artikel 7 og 8

    f) den periode, hvor gæstemedarbejderen/medlemmet af holdet skal udføre de opgaver, som er omhandlet i artikel 7 og 8.

    2. Dokumentet afleveres til værtsmedlemsstaten ved afslutningen af den fælles operation, pilotprojektet eller indsættelsen af de hurtige grænseindsatshold.

    Artikel 10 Civilretligt ansvar vedrørende gæstemedarbejdere og medlemmer af holdene

    1. Når gæstemedarbejdere og medlemmer af holdene udfører opgaver i en anden medlemsstat end den, hvis grænsepoliti de er ansat i, er den eller de pågældende oprindelsesmedlemsstater ansvarlige for den skade, de måtte forvolde under de fælles operationer eller indsættelsen af holdene, i overensstemmelse med værtsmedlemsstatens nationale lovgivning.

    2. Værtsmedlemsstaten betaler skadeserstatning til skadelidte eller disses retssucessorer i overensstemmelse med sin nationale lovgivning.

    3. Oprindelsesmedlemsstaten godtgør fuldt ud alle beløb, som værtsmedlemsstaten har udbetalt til skadelidte eller disses retssuccessorer.

    4. Bortset fra det i stk. 3 nævnte tilfælde giver den enkelte medlemsstat i det tilfælde, der er nævnt i stk. 1, afkald på at kræve skadeserstatninger godtgjort af en anden medlemsstat, dog med forbehold af eventuelle rettigheder over for tredjemand.

    Artikel 11 Strafferetligt ansvar vedrørende gæstemedarbejdere og medlemmer af holdene

    Under fælles operationer, pilotprojekter eller indsættelse af hurtige grænseindsatshold sidestilles gæstemedarbejderne og medlemmerne af holdene med embedsmænd fra værtsmedlemsstaten for så vidt angår eventuelle strafbare handlinger, der begås mod eller af dem.

    Artikel 12 Ændring

    I forordning (EF) nr. 2007/2004 foretages følgende ændringer:

    1) I artikel 2, stk. 1, tilføjes som litra g) følgende:

    "g) indsætte hurtige grænseindsatshold i de medlemsstater, der anmoder om bistand, når de står i en situation, hvor presset er særlig stort, specielt når der til bestemte steder ved de ydre grænser ankommer et stort antal tredjelandsstatsborgere, som forsøger at indrejse ulovligt i Den Europæiske Union."

    2) Artikel 8, stk. 3, affattes således:

    "3. Agenturet kan indkøbe teknisk udstyr til kontrol og overvågning af de ydre grænser til brug for dets eksperter og [inden for rammerne af] de hurtige grænseindsatshold, mens disse er indsat i den eller de berørte medlemsstater."

    3) Som artikel 8a-8h indsættes følgende:

    "Artikel 8a Hurtige grænseindsatshold

    Når de foranstaltninger, som er omhandlet i artikel 8, stk. 2, litra a) og b), ikke anses for at være tilstrækkelige til at imødegå en situation med særligt pres, kan agenturet indsætte et eller flere hurtige grænseindsatshold i en anmodende medlemsstat i en passende periode.

    Artikel 8b Sammensætningen af hurtige grænseindsatshold

    1. Agenturet udarbejder og fører lister med de navne på medarbejdere ved de nationale grænsepolitikorps, som medlemsstaterne har givet agenturet i overensstemmelse med artikel 3, stk. 2, i forordning (EF) nr. …./….[ denne forordning ].

    Ved udarbejdelsen af listerne tager agenturet hensyn til medarbejdernes relevante faglige erfaring, specielt kendskabet til sprog.

    2. Når agenturet fastlægger sammensætningen af et hurtigt grænseindsatshold med henblik på indsættelse, tager det især hensyn til den specifikke situation, som den anmodende medlemsstat står i. Holdet sammensættes i overensstemmelse med den operative plan, som er udarbejdet i overensstemmelse med artikel 8f, stk. 3.

    Artikel 8c Nationale kontaktpunkter

    Medlemsstaterne udpeger et nationalt kontaktpunkt med henblik på kommunikation med agenturet om alle spørgsmål vedrørende de hurtige grænseindsatshold. Det nationale kontraktpunkt skal kunne kontaktes til enhver tid.

    Artikel 8d Omkostninger

    1. Agenturet dækker følgende omkostninger, med undtagelse af normale lønninger, som afholdes af medlemsstaterne, når de stiller medarbejdere fra deres nationale grænsepoliti til rådighed for de hurtige grænseindsatshold til de formål, som er nævnt i artikel 3, stk. 3, litra a) og b), i forordning (EF) nr. …./….[ denne forordning ]:

    a) rejseomkostninger fra oprindelsesmedlemsstaten til værtsmedlemsstaten

    b) omkostninger i forbindelse med vaccinationer

    c) omkostninger vedrørende særlige forsikringsbehov i forbindelse med indsættelsen

    d) dagpenge, jf. artikel 4, stk. 3, i forordning (EF) nr. …./….[ denne forordning ].

    2. Bestyrelsen fastsætter nærmere regler for betaling af dagpenge til medlemmerne af de hurtige grænseindsatshold.

    Artikel 8e Uddannelse og øvelser

    Agenturet giver de medarbejdere, hvis navne står på den liste, der er omhandlet i artikel 8b, stk. 1, grunduddannelse og supplerende uddannelse, som er relevant for deres opgaver. Det afholder også regelmæssige øvelser med de pågældende medarbejdere i overensstemmelse med den tidsplan, som er fastlagt i agenturets årlige arbejdsprogram.

    Artikel 8f Procedure for beslutningstagning om indsættelse af de hurtige grænseindsatshold

    1. Når den administrerende direktør træffer beslutning om en anmodning fra en medlemsstat om indsættelse af de hurtige grænseindsatshold i overensstemmelse med artikel 8a, tager han hensyn til resultaterne af agenturets risikoanalyser og alle andre relevante oplysninger fra den anmodende medlemsstat eller en anden medlemsstat. Om nødvendigt kan den administrerende direktør udsende en ekspert fra agenturet for at vurdere situationen ved den anmodende medlemsstats ydre grænser.

    2. Den administrerende direktør træffer beslutning om anmodningen om indsættelse af de hurtige grænseindsatshold hurtigst muligt og senest fem arbejdsdage fra datoen for modtagelsen af anmodningen. Den administrerende direktør underretter samtidig skriftligt den anmodende medlemsstat og bestyrelsen om beslutningen. Beslutningen skal indeholde oplysninger om de vigtigste grunde, som den er baseret på.

    3. Hvis den administrerende direktør beslutter at indsætte et eller flere hurtige grænseindsatshold, udarbejder agenturet og den anmodende medlemsstat straks en operativ plan i overensstemmelse med artikel 8g.

    4. Så snart den operative plan er fastlagt, underretter den administrerende direktør de medlemsstater, hvis grænsebetjente skal sættes ind i det hurtige grænseindsatshold. Disse oplysninger sendes skriftligt til de nationale kontaktpunkter, som er oprettet efter artikel 8c, og skal angive den dato, hvor indsættelsen skal finde sted. Der fremsendes også en kopi af den operative plan.

    5. Indsættelsen af det eller de hurtige grænseindsatshold finder sted senest fem arbejdsdage efter den dato, hvor den operative plan fastlægges af agenturet og den anmodende medlemsstat.

    Artikel 8g Operativ plan

    1. Agenturet og den anmodende medlemsstat fastlægger en operativ plan, som fastsætter de præcise betingelser for indsættelsen af det eller de hurtige grænseindsatshold. Den operative plan skal indeholde følgende:

    a) den forventede varighed af indsættelsen af det eller de hurtige grænseindsatshold

    b) de præcise steder i den anmodende medlemsstat, hvor det eller de hurtige grænseindsatshold vil blive sat ind

    c) de opgaver, som det eller de hurtige grænseindsatshold skal udføre i hele indsættelsesperioden

    d) sammensætningen af det eller de hurtige grænseindsatshold

    e) det tekniske udstyr, som skal indsættes sammen med de hurtige grænseindsatshold

    f) alle yderligere opgaver, som den anmodende medlemsstat vil pålægge medlemmerne af det eller de hurtige grænseindsatshold i indsættelsesperioden

    g) navn og rang for de medarbejdere fra den anmodende medlemsstats nationale grænsepoliti, som vil have kommandoen over det eller de hurtige grænseindsatshold i indsættelsesperioden, og holdenes plads i kommandovejen.

    2. Alle ændringer eller tilpasninger af den operative plan skal godkendes af både den administrerende direktør for agenturet og den anmodende medlemsstat.

    Artikel 8h Forbindelsesofficer

    1. Den administrerende direktør udpeger en eller flere eksperter fra agenturets personale, der skal indsættes som forbindelsesofficer sammen med holdet eller holdene for at repræsentere agenturet og fungere som observatør. Den administrerende direktør underretter værtsmedlemsstaten om udpegelsen.

    2. Forbindelsesofficeren aflægger rapport til agenturet om alle aspekter af indsættelsen af holdene.

    Forbindelsesofficeren skal navnlig:

    a) fungere som forbindelsesled mellem agenturet og værtsmedlemsstaten

    b) fungere som forbindelsesled mellem agenturet og medlemmerne af det eller de pågældende hurtige grænseindsatshold og yde bistand på vegne af agenturet i alle spørgsmål vedrørende betingelserne for deres indsættelse i holdet eller holdene

    c) overvåge gennemførelsen af den operative plan

    d) vurdere virkningen af indsættelsen af det eller de hurtige grænseindsatshold, især med henblik på at foreslå agenturet mulige ændringer eller tilpasninger af den operative plan.

    3. Forbindelsesofficeren tager ved varetagelsen af sine opgaver kun imod instruktioner fra agenturet."

    4) Artikel 10 udgår.

    Artikel 13

    Denne forordning træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende .

    Artikel 12 finder først anvendelse fra [ tre måneder efter ikrafttrædelsesdatoen ].

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gælder umiddelbart i medlemsstaterne i overensstemmelse med traktaten om oprettelse af det Europæiske Fællesskab.

    Udfærdiget i Bruxelles, den

    På Europa-Parlamentets vegne På Rådets vegne

    Formand Formand

    FINANSIERINGSOVERSIGT

    1. FORSLAGETS BETEGNELSE

    Europa-Parlamentets og Rådets forordning om indførelse af en ordning for oprettelse af hurtige grænseindsatshold og ændring af Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 med hensyn til denne ordning

    2. ABM/ABB-RAMME

    Politikområder og dermed forbundne aktiviteter:

    Politikområde: 18 – Retlige og indre anliggender

    Aktiviteter: 18 02 – Ydre grænser, visumpolitik og fri bevægelighed for personer

    3. BUDGETPOSTER

    3.1. Budgetposternes nummer og tekst (aktionsposter og dermed forbundne poster vedrørende teknisk og administrativ bistand (tidl. B..A-poster)):

    18 02 03 01: Administrative udgifter (afsnit 1 og 2)

    18 02 03 02: Aktionsudgifter (afsnit 3)

    3.2. Foranstaltningens og de finansielle virkningers varighed:

    Foranstaltningen iværksættes på den dato, hvor den foreslåede forordning træder i kraft. Den varer, så længe forordningen er gyldig.

    Med denne foreslåede forordning ændres forordningen om oprettelse af Agenturet for Forvaltning af det Operative Samarbejde ved EU-medlemsstaternes Ydre Grænser. Med den foreslåede forordning pålægges agenturet en ny opgave. Der er ingen finansielle indvirkninger på indtægterne. Den finansielle virkning gælder kun for budgetudgifter på grund af den yderligere opgave, som indføres med den foreslåede forordning.

    3.3. Budgetoplysninger:

    Budgetpost | Udgifternes art | Nye | EFTA-bidrag | Bidrag fra ansøgerlandene | Udgiftsområde i de finansielle overslag |

    18 02 03 01 | Ikke-oblig. | Opdelte | NEJ | NEJ | NEJ | Nr. 3A |

    18 02 03 02 | Ikke-oblig. | Opdelte | NEJ | NEJ | NEJ | Nr. 3A |

    4. SAMMENFATNING AF RESSOURCERNE

    4.1. Finansielle ressourcer

    4.1.1. Sammenfatning af forpligtelsesbevillinger (FB) og betalingsbevillinger (BB)

    Beløbene i denne tabel henviser kun til de finansielle ressourcer, som agenturet har brug for for at kunne udføre de nye opgaver, der følger af forslaget . Omkostningerne vedrørende andre opgaver, som agenturet allerede udfører, er derfor ikke medtaget her.

    Beløbene indgår i de beløb, som er fastsat i den flerårige finansielle programmering (dokument V i det foreløbige budgetforslag for 2007) og udgør dermed ikke en anmodning om yderligere bevillinger.

    i mio. EUR (3 decimaler)

    Udgiftstype | Punkt | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 og ff. | I alt |

    Driftsudgifter[17] |

    Forpligtelsesbevillinger (FB) | 8.1 | a | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 12,600 |

    Betalingsbevillinger (BB) | b | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 12,600 |

    Administrative udgifter inden for referencebeløbet[18] |

    Teknisk og administrativ bistand (IOB) | 8.2.4 | c | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 |

    SAMLET REFERENCEBELØB |

    Forpligtelsesbevillinger | a+c | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 12,600 |

    Betalingsbevillinger | b+c | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 2,100 | 12,600 |

    Administrative udgifter, der ikke er medtaget i referencebeløbet[19] – ikke relevant |

    Personaleressourcer og dermed forbundne udgifter (IOB) | 8.2.5 | d |

    Administrative udgifter, undtagen udgifter til personaleressourcer og dermed forbundne udgifter, ikke medtaget i referencebeløbet (IOB) | 8.2.6 | e |

    Samlede anslåede finansielle omkostninger ved foranstaltningen – ikke relevant |

    FB I ALT, inkl. udgifter til personaleressourcer | a + c + d + e |

    BB I ALT, inkl. udgifter til personaleressourcer | b + c + d + e |

    Samfinansiering

    Hvis forslaget indebærer samfinansiering med medlemsstaterne eller med andre organer (oplys hvilke), angives der et skøn i tabellen nedenfor over beløbet for denne samfinansiering (der kan indsættes flere rækker, hvis der forventes samfinansiering med flere organer):

    i mio. EUR (3 decimaler)

    Samfinansierende organ | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 og ff. | I alt |

    Norge og Island | f | 0,043 | 0,043 | 0,043 | 0,043 | 0,043 | 0,043 | 0,259 |

    FB I ALT, inkl. samfinansiering | a+c+d+e+f | 2,143 | 2,143 | 2,143 | 2,143 | 2,143 | 2,143 | 12,859 |

    Forordningen om oprettelse af et europæisk agentur for forvaltning af det operative samarbejde ved EU-medlemsstaternes ydre grænser (Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 af 26. oktober 2004) udgør en udvikling af Schengen-reglerne som omhandlet i den aftale, som er indgået mellem Rådet for Den Europæiske Union og Republikken Island og Kongeriget Norge om disse to staters associering i gennemførelsen, anvendelsen og udviklingen af Schengen-reglerne.

    En aftale gør det muligt for Norge og Island at deltage fuldt ud i aktiviterne i Frontex. Disse to lande skal yde et økonomisk bidrag for at kunne deltage.

    Vejledende fordeling: 2,06 % (tal for 2006).

    4.1.2. Forenelighed med den finansielle programmering

    ( Forslaget er foreneligt med den gældende finansielle programmering.

    ( Forslaget kræver omprogrammering af det relevante udgiftsområde i de finansielle overslag.

    ( Forslaget kan kræve anvendelse af bestemmelserne i den interinstitutionelle aftale[20] (dvs. fleksibilitetsinstrumentet eller revision af de finansielle overslag).

    4.1.3. Finansielle virkninger på indtægtssiden

    ( Forslaget har ingen indflydelse på indtægterne

    ( Forslaget har finansielle virkninger - virkningerne for indtægterne er som følger:

    i mio. EUR (1 decimal)

    Forud for foranstaltningen [År n-1] | Efter foranstaltningens iværksættelse |

    Personaleressourcer i alt |

    5. SÆRLIGE FORHOLD OG MÅL

    5.1. Behov, der skal dækkes på kort eller lang sigt

    Hovedformålet med den foreslåede forordning er at forbedre det operative samarbejde mellem medlemsstaterne ved EU's ydre grænser ved at føje endnu en opgave til listen over de opgaver, som agenturet allerede udfører i overensstemmelse med Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 af 26. oktober 2004. Den nye opgave vedrører oprettelsen af "hurtige grænseindsatshold", som er ansvarlige for kontrol og overvågning af henholdsvis land-, luft- og søgrænserne. Nærmere oplysninger kan findes i begrundelsen.

    5.2. Merværdien af Fællesskabets engagement og forslagets sammenhæng med andre finansielle instrumenter og eventuel synergi

    Den foreslåede forordning ændrer Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 om oprettelse af agenturet. Den supplerer den eksisterende forordning ved at føje en ny opgave til de opgaver, som udføres af agenturet. Ligesom den eksisterende forordning vil den foreslåede forordning supplere en række andre eksisterende finansielle instrumenter, såsom Argo. Dette forslag øger den merværdi, som oprettelsen af agenturet allerede har givet, idet agenturet udfører en række horisontale opgaver, som tidligere blev gennemført som nationale projekter, der ikke blev forvaltet centralt, således at der sikres sammenhæng og ensartethed.

    5.3. Forslagets mål, forventede resultater og øvrige indikatorer set i forbindelse med ABM-rammen

    Formål:

    Effektiv kontrol og overvågning af medlemsstaternes land-, luft- og søgrænser.

    Resultater:

    Oprettelse af hurtige grænseindsatshold, som skal bistå medlemsstater, der står i en situation, der kræver øget teknisk og operativ bistand.

    Indikatorer:

    Antallet af hurtige grænseindsatshold, som sættes ind for at yde hurtig teknisk og operativ bistand til de medlemsstater, der anmoder om det.

    Antallet af kurser og øvelser, som afholdes for medarbejderne i de hurtige grænseindsatshold.

    5.4. Gennemførelsesmetode (vejledende)

    ( Central forvaltning

    ( Direkte af Kommissionen

    ( Indirekte ved delegation til:

    ( Forvaltningsorganer

    ( Organer oprettet af Fællesskaberne, jf. artikel 185 i finansforordningen

    ( Nationale offentlige organer eller public service-organer

    ( Fælles eller decentral forvaltning

    ( med medlemsstaterne

    ( med tredjelande

    ( Fælles forvaltning med internationale organisationer (angiv nærmere)

    Relevante bemærkninger:

    Aktiviteten gennemføres af Det Europæiske Agentur for Forvaltning af det Operative Samarbejde ved EU-medlemsstaternes Ydre Grænser (Frontex), som blev oprettet ved Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004 af 26. oktober 2004.

    6. OVERVÅGNING OG EVALUERING

    6.1. Overvågningssystem

    Overvågningen af de aktiviteter, som gennemføres af agenturet, herunder de nye aktiviteter, som følger af den foreslåede forordning, vil fortsat blive foretaget via den årlige aktivitetsrapport for det foregående år, som vedtages af bestyrelsen, og arbejdsprogrammet for det kommende år, som begge sendes til Kommissionen, Rådet og Europa-Parlamentet.

    6.2. Evaluering

    6.2.1. Forudgående evaluering

    Kommissionen foretager en konsekvensanalyse.

    6.2.2. Forholdsregler efter en midtvejsevaluering eller efterfølgende evaluering (konklusioner, der kan drages af lignende tidligere erfaringer)

    Ikke relevant.

    6.2.3. Regler for fremtidige evalueringer og deres hyppighed

    Inden tre år efter, at agenturet har indledt sin virksomhed, og derefter hvert femte år lader bestyrelsen foretage en uafhængig ekstern evaluering af gennemførelsen af forordning (EF) nr. 2007/2004 om oprettelse af agenturet. Da denne foreslåede forordning ændrer Rådets forordning (EF) nr. 2007/2004, vil evalueringen også komme til at omfatte den foreslåede forordning.

    I evalueringen skal det undersøges, hvor effektivt agenturet varetager sit hverv og dermed også de nye opgaver, som pålægges agenturet med denne foreslåede forordning. Agenturets betydning og arbejdsgang skal ligeledes vurderes. I evalueringen tages der hensyn til de berørte aktørers synspunkter både på europæisk og nationalt plan.

    Resultaterne af evalueringen fremsendes til bestyrelsen, som udfærdiger henstillinger om eventuelle ændringer af forordningen, agenturet og dets arbejdsgange og forelægger dem for Kommissionen, som dernæst fremsender dem til Rådet sammen med sin egen holdning og relevante forslag. Om nødvendigt indgår der heri en handlingsplan med en tidsplan. Såvel evalueringsresultaterne som henstillingerne offentliggøres.

    7. FORHOLDSREGLER MOD SVIG

    Den administrerende direktør gennemfører agenturets budget. Han forelægger hvert år Kommissionen, bestyrelsen og Revisionsretten de detaljerede regnskaber over alle indtægter og udgifter i det foregående regnskabsår. Desuden vil Kommissionens interne revisionstjeneste bistå med den økonomiske forvaltning af agenturets finansielle transaktioner ved at overvåge risiciene og overholdelsen af bestemmelserne og ved at afgive en uafhængig udtalelse om forvaltningens og kontrolsystemernes kvalitet og fremsætte henstillinger med henblik på at gøre transaktionerne mere effektive og sikre, at agenturets midler anvendes rationelt.

    Agenturet opretter en intern revisionsordning svarende til den, Kommissionen har indført i forbindelse med sin egen strukturomlægning.

    Personalet samarbejder fuldt ud med OLAF om at bekæmpe svig.

    Revisionsretten gennemgår regnskaberne i overensstemmelse med traktatens artikel 248 og offentliggør hvert år en rapport om agenturets virksomhed.

    8. RESSOURCER

    8.1. Finansielle omkostninger i forbindelse med forslagets mål

    Forpligtelsesbevillinger i mio. EUR (3 decimaler)

    2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 |

    Tjenestemænd eller midlertidigt ansatte[23] (XX 01 01) | A*/AD |

    B*, C*/AST |

    Personale[24], der finansieres over art. XX 01 02 |

    Andet personale[25], der finansieres over art. XX 01 04/05 |

    I ALT |

    8.2.2. Opgavebeskrivelse

    Samordning af alle aktiviteterne i forbindelse med de nye opgaver, som pålægges agenturet vedrørende oprettelsen af "hurtige grænseindsatshold", der er ansvarlige for kontrol og overvågning af henholdsvis land-, luft- og søgrænserne.

    8.2.3. Kilde til personaleressourcer (vedtægtsomfattede)

    ( Stillinger, der i øjeblikket er afsat til forvaltningen af programmet, og som skal erstattes eller forlænges

    ( Stillinger, der er forhåndsallokeret i forbindelse med APS/FBF-proceduren for år n

    ( Stillinger, hvorom der skal ansøges i forbindelse med den næste APS/FBF-procedure

    ( Stillinger, som skal omfordeles under anvendelse af eksisterende ressourcer inden for den pågældende tjeneste (intern omfordeling)

    ( Stillinger, der er nødvendige i år n, men ikke forudset i APS/FBF-proceduren for det pågældende år

    8.2.4. Andre administrative udgifter, der er medtaget i referencebeløbet (18 02 03 01 – udgifter til administrativ forvaltning)

    i mio. EUR (3 decimaler)

    Budgetpost (nummer og betegnelse) | 2008 | 2009 | 2010 | 2011 | 2012 | 2013 | I ALT |

    Anden teknisk og administrativ bistand |

    - intern |

    - ekstern |

    Teknisk og administrativ bistand i alt |

    8.2.5. Udgifter til personaleressourcer og dermed forbunde udgifter, der ikke er medtaget i referencebeløbet IKKE RELEVANT, da der ikke kræves yderligere ressourcer .

    i mio. EUR (3 decimaler)

    Arten af personaleressourcer | År n | År n+1 | År n+2 | År n+3 | År n+4 | År n+5 og ff. |

    Tjenestemænd og midlertidigt ansatte (XX 01 01) |

    Personale finansieret over artikel XX 01 02 (hjælpeansatte, nationale eksperter, kontraktansatte osv.) (oplys budgetpost) |

    Samlede udgifter til personaleressourcer og dermed forbundne udgifter (IKKE medtaget i referencebeløbet) |

    Beregning – Tjenestemænd og midlertidigt ansatte |

    Beregning – Personale, der finansieres over art. XX 01 02 |

    8.2.6. Andre administrative udgifter, der ikke er medtaget i referencebeløbet i mio. EUR (3 decimaler) |

    År n | År n+1 | År n+2 | År n+3 | År n+4 | År n+5 og ff. | I ALT |

    XX 01 02 11 01 – Tjenesterejser |

    XX 01 02 11 02 – Møder og konferencer |

    XX 01 02 11 03 - Udvalg[27] |

    XX 01 02 11 04 – Undersøgelser og høringer |

    XX 01 02 11 05 - Informationssystemer |

    2 Andre forvaltningsudgifter i alt (XX 01 02 11) |

    3 Andre udgifter af administrativ karakter (angiv hvilke, herunder budgetpost) |

    Administrative udgifter i alt, undtagen udgifter til personaleressourcer og dermed forbundne udgifter (IKKE medtaget i referencebeløbet) |

    Beregning – Andre adminstrative udgifter, der ikke er medtaget i referencebeløbet |

    [1] EUT L 349 af 25.11.2004, s. 1.

    [2] Rådsdokument 14292/04 CONCL 3.

    [3] Rådsdokument 15914/05 REV 1 CONCL 3.

    [4] Undersøgelse om overdragelse af myndighedsbeføjelser til grænsebetjente, der arbejder ved EU's ydre grænser, udarbejdet af UNISYS (2006).

    [5] Forordning (EF) nr. 562/2006 af 15. marts 2006.

    [6] De omkostninger, som skal dækkes af agenturet, er indkvarteringsomkostninger, opholdsomkostninger, rejseomkostninger og om nødvendigt omkostninger til vaccinationer og/eller særlige forsikringer.

    [7] Agenturet kan om nødvendigt indkøbe teknisk udstyr til kontrol- og overvågningsformål, som skal bruges af de hurtige grænseindsatshold. Der kan for eksempel være tale om radiokommunikationsudstyr og natkikkerter.

    [8] EFT L 162 af 20.6.2002, s. 1.

    [9] EUT C […] af […], s. […].

    [10] EUT C […] af […], s. […].

    [11] EUT C […] af […], s. […].

    [12] EFT L 176 af 10.7.1999, s. 31.

    [13] EUT L 368 af 15.12.2004, s. 26.

    [14] EFT L 370 af 17.12.2004, s. 78.

    [15] EFT L 131 af 1.6.2000, s. 43.

    [16] EFT L 64 af 7.3.2002, s. 20.

    [17] Udgifter, som ikke henhører under kapitel xx 01 i afsnit xx.

    [18] Udgifter inden for artikel xx 01 04 i afsnit xx.

    [19] Udgifter inden for kapitel xx 01, som ikke henhører under artikel xx 01 04 eller xx 01 05.

    [20] Se punkt 19 og 24 i den interinstitutionelle aftale.

    [21] Indsæt flere kolonner, f.eks. hvis foranstaltningen varer længere end 6 år.

    [22] Som beskrevet under punkt 5.3.

    [23] Udgifter, der IKKE er medtaget i referencebeløbet.

    [24] Udgifter, der IKKE er medtaget i referencebeløbet.

    [25] Udgifter, der er medtaget i referencebeløbet.

    [26] Der skal henvises til den specifikke finansieringsoversigt for det eller de pågældende forvaltningsorganer.

    [27] Oplys, hvilken type udvalg det drejer sig om, og hvilken gruppe det tilhører.

    Top