EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52006AE1565

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Meddelelse fra Kommissionen: En ny turismepolitik i EU — mod et stærkere partnerskab inden for europæisk turisme KOM(2006) 134 endelig

EUT C 325 af 30.12.2006, p. 11–15 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

30.12.2006   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

C 325/11


Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om Meddelelse fra Kommissionen: En ny turismepolitik i EU — mod et stærkere partnerskab inden for europæisk turisme

KOM(2006) 134 endelig

(2006/C 325/04)

Kommissionen besluttede den 17. marts 2006 under henvisning til EF-traktatens artikel 262 at anmode om Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalgs udtalelse om det ovennævnte emne.

Det forberedende arbejde henvistes til Den Faglige Sektion for Det Indre Marked, Produktion og Forbrug, som udpegede Juan Mendoza Castro til ordfører og Paulo Barros Vale til medordfører. Sektionen vedtog sin udtalelse den 14. november 2006.

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg vedtog på sin 431. plenarforsamling den 13. og 14. december 2006, mødet den 14. december 2006, følgende udtalelse med 75 stemmer for, 6 imod og 14 hverken for eller imod:

1.   Konklusioner og henstillinger

1.1

EØSU bifalder og påskynder Kommissionens meddelelse »En ny turismepolitik i EU — mod et stærkere partnerskab inden for europæisk turisme« og støtter Kommissionens vilje til klart at styrke turismestrategien og -politikken for de kommende år.

1.2

EØSU anerkender Kommissionens indsats for at sammenfatte talrige dokumenter, synspunkter og debatter. Resultatet opfylder på rimelig vis målet om på en klar måde at formidle den fornyede turismepolitik til samfundet.

1.3

EØSU finder det korrekt, at denne nye turismepolitik baseres på den fornyede Lissabon-strategi samt at de erklærede mål er at forbedre konkurrenceevne og bæredygtighed.

1.4

EØSU bifalder de udfordringer, der identificeres i Kommissionens meddelelse, samt de løsningsforslag, der fremlægges. Den foreslåede strategi er at samtlige involverede aktører deltager via forskellige former for partnerskab og »konkurrenceorienteret samarbejde«. Deltagelse er således hjørnestenen i den nye turismepolitik.

1.5

EØSU støtter Kommissionens vilje at føre denne nye politik ud i livet ved hjælp af samarbejde, iværksættelse af støtteaktioner og koordinering af aktørerne, men EØSU mener, at den konkrete strategi og handlingstiltagene bør udvikles yderligere. EØSU mener, at Generaldirektoratet for Erhvervspolitik bør spille en mere aktiv rolle og bør styre iværksættelsen af talrige europæiske initiativer.

1.6

EØSU foreslår og anbefaler endnu en gang, at i udviklingen af denne samarbejdspolitik oprettes et rådgivende europæisk turistråd og at betingelserne for oprettelsen af et europæisk agentur for turisme undersøges.

1.7

EØSU bifalder Kommissionens erklærede vilje til at forbedre de tilgængelige finansielle instrumenter, men mangler et forslag om et program for gennemførelsen af de veldefinerede mål for turismen. For eksempel mener EØSU, at det ville være muligt at iværksætte et pilotprojekt af transnational karakter indenfor den sociale turismes område.

1.8

EØSU har store forventninger og forhåbninger til færdiggørelsen af det nuværende arbejde med en Agenda 21 for turismen. Et sådant dokument vil uden tvivl supplere og konkretisere den overordnede politik for bæredygtighed i den europæiske turisme. Oprettelsen af databaser over god praksis, både i forbindelse med bæredygtighed og andre aspekter såsom kvalitet, kreativitet og konkurrenceevne i turismesektoren, ses som brugbare instrumenter, som Kommissionen bør støtte.

1.9

I forbindelse med statistik foreslår EØSU oprettelsen af et netværk af observationscentre for turisme, der ikke blot kunne formidle turismesektorens data, men også bidrage med en strategisk og fremsynet vision samt bistå med at planlægge fremtidige tiltag.

1.10

EØSU ønsker at fortsætte arbejdet med turisme i den samme ånd som i Kommissionens meddelelse og opfordrer de øvrige europæiske institutioner, medlemsstater, regioner og lokaliteter samt aktørerne i sektoren: arbejdsgivere og fagforeninger, samt alle borgere til at samarbejde om kendskab og støtte til turismen som en ret for alle og som en betydningsfuld strategisk aktivitet for Europas fremtid.

2.   Kommissionens meddelelse

For bedre at kende og forstå det budskab, Kommissionen ønsker at viderebringe til alle europæiske aktører og institutioner, foretages en kort gennemgang af Kommissionens meddelelse, med en opsummering af de centrale bidrag.

2.1   Turisme og den fornyede Lissabon-strategi

2.1.1

Udfordringen i at skabe vækst og arbejdspladser. Punkt 1 i Kommissionens meddelelse knytter den nye europæiske turismepolitik til behovet for at føre den fornyede Lissabon-strategi ud i livet. Således anerkendes turismens nuværende vigtige rolle i forbindelse med at bevare og skabe arbejdspladser, og der er med rette tillid til, at turismen som en økonomisk aktivitet er i stand til at fortsætte og endog øge sit bidrag til fuld beskæftigelse. Kommissionens meddelelse analyserer sektorens opbygning og fremhæver mangfoldigheden i tjenester og erhverv, der er involveret i sektorens udvikling, samt mikrovirksomhedernes og de små og mellemstore virksomheders store bidrag til turismesektoren. Meddelelsen bemærker, at sektorens karakteristika gør den egnet til jobmæssig fleksibilitet, men glemmer ej behovet for kompenserende foranstaltninger til sikring af stabilitet og kvalitet i beskæftigelsen i turismesektoren.

Som Kommissionen bemærker, spiller turismen en afgørende rolle for den regionale udvikling i Europa, og kravet om bæredygtighed har en positiv indvirkning på flere økonomiske og sociale områder. I den forbindelse vil en europæisk Agenda 21 for turismen, som er et Kommissionsinitiativ under udarbejdelse, uden tvivl være en guide og et brugbart instrument til at sikre en bæredygtig udvikling i turismen.

En anden faktor, der skal tages hensyn til, når det gælder turismens bidrag til Lissabon-strategien, er udvidelsen af Den Europæiske Union og den positive indvirkning heraf på udviklingen og jobskabelsen.

Men for at alt dette kan opfyldes, er der brug for deltagelse og medvirken fra alle private og offentlige aktører på alle niveauer, hvilket er grundlaget for den nye europæiske turismepolitik, som Kommissionen foreslår.

2.1.2

De udfordringer, som turistindustrien står over for. Kommissionens meddelelse peger på forskellige globale udfordringer, som den europæiske turisme står over for, og som skyldes dybtgående ændringer i det europæiske samfund og i resten af verden.

Den første udfordring ligger i den demografiske struktur, som ændrer sig kraftigt og som betyder, at mange mennesker, især personer over 50 år, rejser meget mere, hvorfor turismen må tilpasse sig de nye krav, som dette udsnit af befolkningen stiller.

En anden stor udfordring er de nye fremspirende turistmål i andre dele af verden, som gør det nødvendigt at tilpasse produkterne og tjenesterne til denne nye markedssituation.

Endelig skal nævnes nødvendigheden af, at turismen udvikler sig på vilkår, som er økonomisk, socialt, miljømæssigt og kulturelt bæredygtige.

Ifølge Kommissionens meddelelse er forbedringen af konkurrenceevnen en hensigtsmæssig måde, hvorpå man kan reagere på disse udfordringer og således opfylde målene i Lissabon-strategien.

2.1.3

Dialog og partnerskaber. Kommissionens meddelelse opfordrer til dialog og partnerskaber blandt alle aktører for at opfylde målet om forbedring af konkurrenceevnen. Alle mulige partnerskaber — uanset på hvilket niveau de gennemføres — er nødvendige og står i centrum for indsatsen på turistområdet.

2.2

En ny europæisk turismepolitik. Kommissionen foreslår i sin meddelelse at indføre en ny europæisk turismepolitik, der skal have det sigte at forbedre konkurrenceevnen, skabe flere og bedre jobs under vilkår, der sikrer bæredygtighed i Europa og resten af verden. I dette øjemed foreslår den dialog, koordination og partnerskaber på alle niveauer:

2.2.1

Mainstreaming af foranstaltninger, der påvirker turismen. Kommissionens meddelelse foreslår tre sæt foranstaltninger:

Bedre regulering med udgangspunkt i øget brug af konsekvensanalyser, screening af lovgivningsforslag og forenkling af den gældende lovgivning.

Samordning af alle EU-politikker, som påvirker turismen, gennem høring og interaktiv dialog med alle berørte parter.

Bedre udnyttelse af de forskellige finansielle instrumenter, der er til rådighed i EU: EFRU, Samhørighedsfonden, ESF, Den Europæiske Landbrugsfond og andre, som kan styrke den bæredygtige udvikling af turismen.

Kommissionens meddelelse foreslår, at de samme specialiserede tjenestegrene i Kommissionen skal varetage meget vigtige opgaver på området koordination af initiativer, som tages af såvel det offentlige som private. De får især til opgave at holde gang i den interaktive information i sektoren og de skal også sørge for at alle arbejder sammen for at udnytte samtlige finansielle instrumenter i EU i et turistmæssigt perspektiv.

2.3

Fremme af bæredygtig turisme. Det centrale element i Kommissionens meddelelse er udarbejdelse af et forslag til en europæisk Agenda 21 for turisme med henblik på udformningen af en ny europæisk turismepolitik. Dette arbejde er gået i gang og ventes færdigt i 2007.

Sideløbende med dette strategiske arbejde foreslår Kommissionen, at der omgående iværksættes diverse specifikke foranstaltninger, hvoriblandt i hvert fald følgende skal nævnes, da EØSU har udarbejdet mindst syv udtalelser herom: fremme af udveksling af god praksis på turismeområdet vedrørende spørgsmål såsom: tilgængelighed og bæredygtighed, sport, kultur, økonomisk genopretning, EU's udvidelse, offentligt-privat partnerskab og social turisme i Europa.

2.4

Forbedring af indsigten i og synligheden af turisme. Kommissionens meddelelse foreslår forskellige grundlæggende foranstaltninger for at øge turismens strategiske betydning i EU's overordnede politik. Heriblandt:

Bedre forsyning med statistisk materiale på turismeområdet, herunder især satellitregnskaberne for turisme (Tourism Satellite Accounts (TSAs)).

Støtte til fremme af europæiske rejsemål bl.a. via den internetportal, som Kommissionen har oprettet til dette formål, og som i en nær fremtid utvivlsomt vil blive et virksomt instrument til fremme af turismeprodukter, kulturbegivenheder, sportsarrangementer og en bred vifte af muligheder for promovering.

Forbedring af turismens synlighed som et fælles mål ved i samarbejde med medlemsstaterne at gennemføre forskellige foranstaltninger, hvoraf skal nævnes afholdelsen siden 2002 af det årlige europæiske turismeforum, der nu er blevet en fast tradition. Kommissionen giver udtryk for en klar vilje til fortsat at bidrage til formidlingen af forummets forslag og konklusioner eller ganske enkelt til debatten om de emner, som sektoren har interesse i. Det skal også nævnes, at der i anledning af hvert rådsformandskab er blevet gennemført forskellige arrangementer med det sigte at øge turismens synlighed og tilstedeværelse i Europa.

2.5   Meddelelsens konklusion

Kommissionens meddelelse afsluttes med en grundlæggende konstatering af nødvendigheden af samarbejde over hele linien mellem alle offentlige og private aktører om planlægningen og den praktiske gennemførelse af foranstaltninger på turismeområdet. Den påpeger endnu en gang, at dannelsen af partnerskaber på alle niveauer er en forudsætning for at forbedre konkurrenceevnen og sikre en bæredygtig europæisk turisme på langt sigt. Kommissionens mål med fremlæggelsen af meddelelsen står således klart.

3.   Generelle bemærkninger

3.1

Turisme optræder med rette i alle EU-institutionernes dokumenter, både strategiske og operationelle, men langt fra i et omfang der svarer til den betydning, turisme har som en økonomisk aktivitet og til turismens potentiale i fremtiden i europæisk sammenhæng. Denne betydning er ikke bare rent økonomisk, eftersom den også rummer sociale og kulturelle elementer, kulturarv og integration af europæiske borgere, og turismens tværgående karakter berører derfor mange af EU's strategier, politikker og foranstaltninger.

3.2

Det bør understreges, at selvom turisme ikke er en af EU's fælles politikker, er det en kendsgerning, at forskellige EU-institutioner iværksætter foranstaltninger og aktioner, som har indvirkning på turismen, eller som baseres på turisme for at opnå nogle af EU's hovedmål. Den nye forfatningstraktat, som endnu ikke er vedtaget, er et skridt fremad, idet den anerkender, at turisme spiller en supplerende og koordinerende rolle i forhold til nationale politikker til fremme af virksomhedernes konkurrenceevne, og den anerkender turismens økonomiske dimension.

3.3

Turisme indgår i de forskellige EU-institutioners virke på følgende vis:

Europa-Parlamentet har vedtaget en række forskellige beslutninger om turisme og dens indvirkning på beskæftigelsen og økonomien. Her skal blot nævnes beslutningerne om henholdsvis »Turisme og udvikling« og »Nye perspektiver og nye udfordringer for bæredygtig europæisk turisme«.

Rådet for Den Europæiske Union har ved forskellige lejligheder beskæftiget sig med turisme i sine konklusioner og handlingsplaner først og fremmest for at understrege behovet for bæredygtighed, konkurrenceevne og evne til at skabe beskæftigelse. Det skal især nævnes, at konklusionerne fra Rådets møde den 7. juli 2006 med tilfredshed hilser Kommissionens meddelelse om den nye turismepolitik i EU, og Kommissionen opfordres til at spille en aktiv rolle i koordinationen af forskellige politikker.

Kommissionen har udsendt en række meddelelser, ligesom den har gennemført, styrket og videreført Det Europæiske Turistforum, afholdt konferencer om forskellige emner såsom social turisme, europæisk Agenda 21 for turisme samt tilrettelagt mange andre aktiviteter.

Regionsudvalget har bl.a. afgivet udtalelser om Kommissionens meddelelser: »Samarbejde om europæisk turismes fremtid« og »Grundlæggende retningslinjer for bæredygtig europæisk turisme«.

EØSU har altid været og er fortsat særligt optaget af turisme, hvilket fremgår af vedtagelsen af mere end 11 udtalelser siden 1999 og frem til i dag, aktiv deltagelse i en række europæiske turistforum, som Kommissionen har gennemført og deltagelse i og fremme af mange konferencer om forskellige aspekter af turisme, f.eks. fejringen af Verdensdagen for turisme i 2005 i Bruxelles og i 2006 i León. Især bør nævnes samarbejdet mellem EØSU og de øvrige EU-institutioner omkring alle de initiativer, som de hver især har iværksat på turismeområdet.

3.4

Denne udtalelse skal ikke blot give en mere eller mindre kritisk vurdering af Kommissionens meddelelse og fremlægge de anbefalinger, som måtte fremkomme af en efterfølgende debat om meddelelsen, men også være et forsøg på at analysere igangværende initiativer og fremføre konkrete forslag. Udvalget bifalder i dette lys Kommissionens meddelelse, men benytter lejligheden til at fokusere på bestemte tiltag, som set under ét udgør en turismepolitik. Der er aspekter af den aktuelle europæiske politik, som uden at vedrøre turisme direkte har afgørende indvirkning på turismens udvikling: den fri bevægelighed for personer, tjenester og varer, transport, miljø osv. På alle disse aspekter skal en konkurrencedygtig og bæredygtig turismepolitik baseres.

3.5

Den overordnede hensigt med denne udtalelse er at erklære og understrege at:

alle borgere har ret til turisme, som det fastslås i Verdensturistorganisationens etiske kodeks for turisme, hvilket indebærer forpligtelser til god praksis;

retten til turisme skaber desuden velstand og direkte og indirekte indtægter for især mikrovirksomheder og små og mellemstore virksomheder, og er derfor for Europa en vigtig industri, der har bevist sin stabilitet;

kvaliteten af de tjenester, som sektorens aktører leverer, og brugernes ansvarlighed over for lokalsamfundene er værdier, vi må bevare som grundlag for sektorens fortsatte beståen;

turisme har eller bør have en positiv lokal og regional indvirkning i økonomisk, social, kulturel og miljømæssig henseende og er i den forstand et værktøj til at få viden om andre kulturer og andre måder at leve og virke på og andre former for tværregionalt samarbejde;

turisme er en dynamisk sektor med stor evne til at skabe beskæftigelse nu og i fremtiden og rummer potentiale til at skabe gode, stabile arbejdspladser med rettigheder;

turismen er ikke fri for problemer i form af masseturisme og sæsonsvingninger, som medfører tab af konkurrenceevne;

vi mener, at det er nødvendigt med en Agenda 21 for europæisk turisme, som indeholder klare visioner og forfølger ambitiøse mål;

den europæiske turismemodel er en nødvendighed indadtil og kan tjene som model i global sammenhæng, hvis den baseres ikke på flere regler, men på værdier såsom kvalitet, bæredygtighed, rimeligt prisniveau osv., som turistdestinationerne og alle deltagende aktører frivilligt påtager sig at leve op til;

den europæiske turismemodel bygger på og beriges af det store udbud af destinationer, de forskellige opfattelser af turisme og måder, hvorpå disse realiseres;

den europæiske turismemodel, som vi slår til lyd for, er et effektivt værktøj til at fremme fred og gensidig forståelse imellem folkeslag.

4.   Særlige bemærkninger

4.1

Kommissionens meddelelse redegør generelt for baggrunden, udfordringerne, Fællesskabets politikker, de vigtigste foranstaltninger og den generelle strategi i en ny turismepolitik for Europa. Alt dette i en ikke særligt lang meddelelse har helt sikkert krævet et stort syntesearbejde og analyse af utallige dokumenter, udtalelser og debatter. Resultatet af dette arbejde — det skal siges — opfylder det sigte klart at redegøre for Kommissionens grundlæggende holdning til turisme og for de foranstaltninger, der skal gennemføres inden for denne komplekse erhvervsgren.

4.2

Det forekommer korrekt, at meddelelsen baserer denne nye turismepolitik på den fornyede Lissabon-strategi og dens to hovedelementer: vækst og beskæftigelse. Hvis det er EU's hovedstrategi at nå disse mål, kan man utvivlsomt styrke turismens rolle og fastlægge et ordentlig grundlag for dens udvikling ved at fokusere på, hvorledes turismen kan bidrage til denne strategi.

4.3

Måske ville det have været hensigtsmæssigt, at Kommissionens meddelelse også havde gennemgået turismens rolle i Fællesskabets vigtige erklæringer og i Den Europæiske Forfatning for at se nærmere på, hvorledes den nuværende turismepolitik er skruet sammen i disse tekster, og hvilke fremskridt den nye europæiske turismepolitik repræsenterer. Man må ikke glemme, at medlemsstaterne og regionerne ved flere lejligheder har erklæret, at de ønsker at bevare beføjelserne på turismeområdet uden at give afkald på muligheden for, at EU spiller en igangsættende rolle på visse fælles fronter, som kan forbedre den europæiske turistsektors konkurrenceevne. For eksempel er oprettelsen og vedligeholdelsen af en europæisk portal til fremme af Europa som turistmål en opgave, som i dag er ved at blive realiseret og finpudset. I en tid, hvor de indre grænser udviskes, bliver der behov for fælles foranstaltninger.

4.4

De udfordringer, som Kommissionen skitserer, er helt klart de største, som turismen vil stå over for i de kommende tiår. Listen kunne måske gøres længere, men den grundlæggende udfordring, nemlig forbedring af konkurrenceevnen, er tilstrækkeligt bred til at kunne omfatte andre vigtige opgaver såsom kvalitetsforbedring, bekæmpelse af sæsonafhængigheden eller styrkelse af arbejdstagernes faglige kvalifikationer. Det er især vigtigt, at ansatte inden for turistbranchen får mulighed for at deltage i erhvervsuddannelse og forbedre deres kvalifikationer inden for rammerne af det integrerede program for livslang læring, eftersom det vil styrke branchens konkurrenceevne og øge kvaliteten af tjenesterne.

4.5

Der er utallige opfordringer til partnerskab i Kommissionens meddelelse, der — som det fremgår af titlen — foreslår, at styrkelsen af partnerskabet skal være omdrejningspunktet i den nye turismepolitik. Det er særligt vigtigt at fremhæve den rolle, fagforeningerne og arbejdsgiverorganisationerne kan spille, idet de bør inddrages i samarbejdsprocedurerne og opfordres til at deltage i alle debatter og fora og i gennemførelsen af de generelle forbedringsforanstaltninger for sektoren. Det vil også være interessant at oprette en databank for god praksis i turisterhvervet, som kan bruges til udveksling af succesrige erfaringer med partnerskaber på dette felt blandt alle aktører. Ligeledes vil det være hensigtsmæssigt at fremme etableringen af stabile net mellem byer og turistmål, som har en fælles vilje til at forbedre konkurrenceevnen. Der ses også positivt på oprettelsen af begrebet »fremragende turistmål«, og det understreges, at en sådan udmærkelse bør omfatte korrekte arbejdsretlige og sociale forhold samt inddragelse af fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer på den udvalgte turistdestination.

4.6

Kommissionen lover at føre denne nye politik ud i livet ved hjælp af samarbejde, gennemførelse af specifikke støtteforanstaltninger og koordinering mellem aktørerne, men måske vil det være nødvendigt nærmere at specificere de konkrete måder, hvorpå den agter at realisere disse tre aspekter af indsatsen. Generaldirektoratet for Erhvervspolitik spiller efter EØSU's opfattelse en meget vigtig rolle i koordineringen af alle de EU-politikker, som direkte eller indirekte vedrører turismen, men det er op til Kommissionen at afgøre, hvilket organ der skal have ansvaret for en sådan koordination. EØSU mener således, at Kommissionen bør være mere aktiv i iværksættelsen af europæiske initiativer. Nærmere bestemt skal det nævnes, at EØSU ved flere lejligheder har foreslået at oprette et rådgivende europæisk turistråd og undersøge betingelserne for oprettelse af et europæisk agentur for turisme.

4.7

Kommissionens meddelelse fokuserer klart på målet om og nødvendigheden af at øge den europæiske turistsektors konkurrenceevne. Den stigende internationale konkurrence i sektoren er ved at undergrave virksomhedernes rentabilitet. At fastholde Europas stilling som det førende turistmål i verden vil derfor fremover kræve en stor indsats i form af innovation, kvalitetsforbedring, støtte til kreativitet og forbedring af produktiviteten for alle faktorer og aktører.

4.8

EØSU mener, at Kommissionens meddelelse ikke lægger tilstrækkelig vægt på informations- og kommunikationsteknologiernes rolle i det nye scenarie på turistområdet, set ud fra såvel brugernes som virksomhedernes og aktørernes synspunkt. En forsknings- og udviklingsindsats på turistområdet, som kan forbedre anvendelsen af disse teknologier, bør prioriteres højt i de kommende år.

4.9

Hvad angår den foranstaltning, Kommissionen foreslår vedrørende »bedre regulering«, ser EØSU meget positivt på forslaget, men man bør huske på, at mindre regulering ikke altid er det samme som bedre regulering. For at tilpasse lovgivningen og den arbejdsretlige regulering af sektoren bliver det nødvendigt at satse mere på kollektive forhandlinger på de områder, som styres af arbejdsmarkedets parter.

4.10

Det er vigtigt, at Kommissionen bebuder konkrete foranstaltninger, især med henblik på bedre udnyttelse af de finansielle fællesskabsinstrumenter, der er til rådighed, men der savnes en nærmere konkretisering og forslag om et program, som specifikt sigter mod at reagere på de store udfordringer, som den europæiske turisme står over for, og som meddelelsen så præcist udpeger. Det bør sikres, at de midler, der afsættes til turismen, anvendes effektivt og rationelt efter deres formål.

4.11

Det er en fremtrædende rolle, som Kommissionen i sin meddelelse tillægger den »europæiske Agenda 21 for turismen« — et dokument, som skal afstikke strategierne, programmerne og foranstaltningerne vedrørende bæredygtig udvikling på turistområdet. Der forventes et omfattende dokument, som utvivlsomt vil belyse vidt forskellige spørgsmål og indeholde økonomiske, sociale og miljømæssige afvejninger. Dette dokument bør efter EØSU's mening indgående behandle de store spørgsmål om grænserne for vækst, bæredygtigt tempo i turistdestinationernes vækst og beskyttelse af kysterne og andre sårbare naturområder og indeholde gennemførlige og bæredygtige forslag.

4.12

Kommissionens meddelelse tillægger turiststatistikkerne stor betydning, men måske vil det være nødvendigt at følge dem op med undersøgelser med en klar strategisk og fremsynet vision, som kan afdække tendenser, udlede resultater og lægge op til fremtidige tiltag. Ideen om et eller flere observationscentre for turisme knyttet sammen i net på europæisk plan kan være et godt svar på dette behov, som sektoren føler. Det er efter EØSU's mening nødvendigt, at der i turiststatistikkerne lægges større vægt på de variabler, som vedrører beskæftigelsen.

4.13

Kommissionens meddelelse peger klart på behovet for at forbedre synligheden, forståelsen og accepten af turismen i det europæiske samfund. Som anført i EØSU's udtalelse om Katowice-erklæringen og i udtalelsen om »Turisme og kultur: to vækstfaktorer« og i andre dokumenter fra EØSU's hånd vil det også være nødvendigt at gennemføre kommunikationskampagner om uddannelse og motivation blandt hele den europæiske befolkning, men særligt blandt unge.

Bruxelles, den 14. december 2006

Dimitris DIMITRIADIS

Formand for

Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg


Top