Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52004TA1230(11)

    Beretning om årsregnskabet for Det Europæiske Institut for Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2003 med instituttets svar

    EUT C 324 af 30.12.2004, p. 75–82 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    30.12.2004   

    DA

    Den Europæiske Unions Tidende

    C 324/75


    BERETNING

    om årsregnskabet for Det Europæiske Institut for Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene for regnskabsåret 2003 med instituttets svar

    (2004/C 324/11)

    INDHOLD

    1

    INDLEDNING

    2-5

    REVISIONSERKLÆRING

    6-12

    BEMÆRKNINGER

    Tabel 1-4

    Instituttets svar

    INDLEDNING

    1.

    Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (herefter "instituttet") blev oprettet ved Rådets forordning (EØF) nr. 1365/75 af 26. maj 1975 (1). Instituttet skal bidrage til planlægning og tilvejebringelse af bedre leve- og arbejdsvilkår i Den Europæiske Union gennem udvikling og udbredelse af viden inden for dette område. Tabel 1 viser i oversigtsform instituttets kompetenceområde og aktiviteter ifølge instituttet selv.

    REVISIONSERKLÆRING

    2.

    Denne beretning afgives til Europa-Parlamentet og Rådet i overensstemmelse med artikel 185, stk. 2, i Rådets forordning (EF, Euratom) nr. 1605/2002 (2).

    3.

    Retten har revideret instituttets årsregnskab for regnskabsåret, der afsluttedes pr. 31. december 2003. Instituttets direktør er i henhold til artikel 16 i Rådets forordning (EØF) nr. 1365/75, ansvarlig for budgettets gennemførelse. Direktøren skal udarbejde og opstille regnskabet (3) i overensstemmelse med de interne finansielle bestemmelser, der er vedtaget i henhold til denne artikel. Retten skal i henhold til artikel 248 i traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab revidere årsregnskabet.

    4.

    Revisionen blev gennemført i overensstemmelse med de retningslinjer og standarder, der gælder for Rettens revision. Disse er udarbejdet på grundlag af de almindeligt anerkendte internationale revisionsstandarder og tilpasset, så der tages højde for de særlige forhold, der gør sig gældende i Fællesskabet. Retten gennemgik instituttets regnskaber og udførte i forbindelse hermed det revisionsarbejde, den skønnede var nødvendigt.

    5.

    Revisionen har givet Retten rimelig sikkerhed for, at årsregnskabet for det regnskabsår, der afsluttedes pr. 31. december 2003, er rigtigt, og at de underliggende transaktioner som helhed betragtet er lovlige og formelt rigtige. Bemærkningerne i det følgende har ikke indskrænkende virkning på Rettens revisionserklæring i denne beretning.

    BEMÆRKNINGER

    6.

    Udnyttelsen af bevillingerne for regnskabsåret 2003 og af de bevillinger, der er fremført fra det foregående regnskabsår, fremgår af tabel 2. Instituttets forvaltningsregnskab og balance for regnskabsåret 2003 vises i oversigtsform i tabel 3 og 4.

    7.

    Instituttet har underskrevet en aftale med Kommissionen inden for rammerne af Phare-programmet. I overensstemmelse med denne aftale blev Instituttet tildelt 1 million euro, hvoraf 639 000 euro blev inkasseret i 2003. Disse midler er blevet forvaltet uden for budgettet. Der burde have været udarbejdet et ændringsbudget.

    8.

    Forvaltningsregnskabet viser et underskud, som er akkumuleret over flere regnskabsår, og som instituttet har anmodet Kommissionen om at dække. Kommissionen har betragtet dækningen af underskuddet som en del af tilskuddet for regnskabsåret 2003, hvilket betyder, at underskuddet ikke er blevet afviklet. I henhold til instituttets nye finansielle bestemmelser skal der vedtages et ændringsbudget for det følgende regnskabsår, hvis saldoen på resultatopgørelsen for regnskabsåret er negativ (4).

    9.

    Instituttets nye finansielle bestemmelser og gennemførelsesbestemmelserne hertil blev vedtaget af bestyrelsen den 28. marts 2003. I henhold til disse bestemmelser (5) skal der etableres et nyt internt kontrolsystem (herunder intern revision). Systemet blev først færdiggjort i begyndelsen af 2004.

    10.

    I henhold til artikel 43, stk. 1, litra e), i instituttets finansielle bestemmelser skal regnskabsføreren »godkende de systemer, som den anvisningsberettigede har udformet med henblik på at levere og dokumentere regnskabsmæssige oplysninger«. Det er ikke sket i regnskabsåret.

    11.

    I henhold til grundforordningen fra 1975 har instituttet primært til opgave at bidrage til tilvejebringelse af bedre leve- og arbejdsvilkår gennem udvikling og udbredelse af viden inden for dette område. Instituttet skal navnlig beskæftige sig med følgende områder: menneskets vilkår på arbejdspladsen, tilrettelæggelsen af arbejdet, problemer, der er specielle for visse arbejdstagerkategorier, betydningen på lang sigt af forbedringer på miljøområdet samt de menneskelige aktiviteters stedlige og tidsmæssige fordeling. I praksis behandles visse aspekter af ovennævnte emner af andre agenturer, der er oprettet efterfølgende (Det Europæiske Miljøagentur, Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur). Instituttet har til gengæld koncentreret sit arbejde om specifikke aspekter som for eksempel arbejdsmarkedsforhold.

    12.

    Instituttets aktiviteter fastlægges i fireårige programmer, hvoraf det seneste omfatter perioden 2001-2004. Selv om det ledende princip for det seneste program var, at instituttet i højere grad skulle koncentrere sig om en række nøgleområder, tilføjede instituttet i 2002 et nyt område til de tre hidtidige områder. Planlægningen af instituttets arbejdsprogram bør tages op til revision i samråd med de andre agenturer, som beskæftiger sig med områder, der ligger tæt op ad instituttets kompetenceområde, så det sikres, at de prioriterede områder dækkes ind, at der opnås en synergieffekt, og at dobbeltarbejde undgås. Dette bør ske, når instituttets grundforordning — som foreslået af Kommissionen — tages op til revision.

    Vedtaget af Revisionsretten i Luxembourg på mødet den 29. og 30. september 2004.

    På Revisionsrettens vegne

    Juan Manuel FABRA VALLÉS

    Formand


    (1)  EFT L 139 af 30.5.1975, s. 1.

    (2)  EFT L 248 af 16.9.2002, s. 1.

    (3)  I overensstemmelse med artikel 83, stk. 3, i instituttets finansielle bestemmelser, er instituttets endelige årsregnskab for regnskabsåret 2003, dateret den 3. september 2004, sendt til Revisionsretten. Retten modtog dette regnskab den 24. september 2004. I tabellerne, der er vedføjet som bilag til denne beretning, vises regnskabet i oversigtsform.

    (4)  Artikel 16 i de nye finansielle bestemmelser.

    (5)  Artikel 38 i instituttets nye finansielle bestemmelser.


    Tabel 1

    Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene (Dublin)

    Fællesskabets kompetenceområde i henhold til traktaten

    Instituttets kompetenceområde som fastlagt i Rådets forordning

    (EØF) nr. 1365/75 af 26. maj 1975

    Ledelse

    Instituttets disponible ressourcer (data vedrørende 2002)

    Produkter og tjenesteydelser

    Fællesskabet og medlemsstaterne, der er opmærksomme på de grundlæggende arbejdsmarkedsmæs-sige og sociale rettigheder, har som mål (…) en forbedring af leve- og arbejdsvilkårene, (…) Fællesskabet støtter og supplerer medlemsstaternes indsats på følgende områder: (…) b) arbejdsvilkårene, c) arbejdstagernes sociale sikring og sociale beskyttelse, d) beskyttelse af arbejdstagere ved ophævelse af en arbejdskontrakt, e) information og høring af arbejdstagerne, f) repræsentation af og kollektivt forsvar for arbejdstagernes og arbejdsgivernes interesser, herunder medbestemmelse, g) beskæftigelsesvilkår for tredjelandsstatsborgere, h) integration af personer, der er udstødt af arbejdsmarkedet, i) lige muligheder for mænd og kvinder (…)

    (Uddrag af traktatens artikel 136 og 137)

    Mål

    At bidrage til tilvejebringelse af bedre leve- og arbejdsvilkår gennem udvikling og udbredelse af viden inden for dette område. Instituttet skal navnlig beskæftige sig med følgende spørgsmål:

    menneskets vilkår på arbejdspladsen

    tilrettelæggelsen af arbejdet og navnlig medarbejdernes placering i dette

    problemer, der er specielle for visse arbejdstagerkategorier

    betydningen på lang sigt af forbedringer på miljøområdet

    de menneskelige aktiviteters stedlige og tidsmæssige fordeling.

    Opgaver

    At fremme udveksling af oplysninger og erfaring inden for disse områder

    At lette kontakten mellem universiteter, undersøgelses- og forskningsinstitutter, forvaltningsorganer og økonomiske og sociale organisationer

    At gennemføre eller stå for gennemførelsen af undersøgelser samt bidrage til gennemførelsen af forsøgsprojekter

    At samarbejde så tæt som muligt med de eksisterende specialiserede institutter og organer.

    1

    Bestyrelsen

    Fra hver medlemsstat: en repræsentant for regeringen, en repræsentant for arbejdsgiverorganisationerne og en repræsentant for arbejdstagerorganisationerne

    3 repræsentanter for Kommissionen

    2

    Direktøren

    Udnævnes af Kommissionen på grundlag af en kandidatliste, der forelægges af bestyrelsen. Direktøren leder instituttet og gennemfører de afgørelser, der træffes af bestyrelsen.

    3

    Ekspertudvalget Består af 15 medlemmer, der udnævnes af Rådet på forslag af Kommissionen. Det afgiver udtalelser blandt andet om arbejdsprogrammet.

    4

    Ekstern revision:

    Revisionsretten

    5

    Decharge Parlamentet efter henstilling fra Rådet.

    Endeligt budget

    16,8 millioner euro (17,39 millioner euro) heraf EF-tilskud: 98,2 % (98,3 %):

    Ansatte pr. 31. december 2003:

    88 (88) stillinger i henhold til stillingsfortegnelsen,

    antal besatte stillinger 76 (77).

    +16 (20) andre stillinger (hjælpeansatte, udstationerede nationale eksperter, lokalt ansatte, vikarer)

    Ansatte i alt: 92 (97)

    der varetager følgende opgaver:

    60 (61) operationelle,

    28 (32) administrative

    4 (4) blandede

    Levevilkår

    Undersøgelse af levevilkårene i Europa (undersøgelsen omfattede 28 lande og 26 000 interview)

    Ajourføring og videreudvikling af en base med sammenlignelige data (medlemsstaterne og kandidatlande)

    Undersøgelse af beskæftigelsen i plejesektoren.

    Undersøgelse af tidstilrettelæggelse i de forskellige livsfaser

    Arbejdsvilkår

    Rapport om arbejdsvilkårene i de kommende medlemsstater

    Etablering af et ekspertnetværk til det nye Europæiske Observationsorgan for Arbejdsvilkår (EWCO)

    Undersøgelse af hotel- og restaurationssektoren og sektoren for landevejstransport

    Oversigt over eksisterende undersøgelser af leve- og arbejdsvilkårene.

    Arbejdsmarkedsforhold

    Udvikling af indikatorer på området økonomisk medbestemmelse

    Undersøgelse vedrørende migration og beskæftigelse

    Udvikling af netværket »Det Europæiske Observationsorgan for Forbindelserne på Arbejdsmarkedet« (EIRO)

    Rapport udarbejdet i samarbejde med Kommissionen »Industrial relations developments in Europe 2002«

    Case-studies af europæiske samarbejdsudvalg i 37 multinationale virksomheder.

    Det Europæiske Overvågningscenter for Forandringer (EMCC)

    Udarbejdelse af elektroniske publikationer

    Afholdelse af fire seminarer og to workshopper.

    Tværgående projekter

    Rapport om virksomheders sociale ansvar

    Oplysningsvirksomhed

    Informationsaktiviteter i medlemsstaterne og kandidatlandene

    Oprettelse af syv nationale forbindelsescentre

    91 publikationer (oversættelserne ikke medregnet).

    Kilde:Instituttet.


    Tabel 2

    Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene — Budgetgennemførelsen i regnskabsåret 2003

    (millioner euro)

    Indtægter

    Udgifter

    Indtægternes art

    Indtægter opført på regnskabsårets endelige budget

    Oppebårne indtægter

    Udgifternes fordeling

    Bevillinger på det endelige budget

    Bevillinger fremført fra det foregående regnskabsår

    Disponible bevillinger

    (regnskabsårets bevillinger og bevillinger fremført fra det foregående regnskabsår)

    bevillinger

    forplig- telser

    betalinger

    fremførte bevillinger

    bortfaldne bevillinger

    uindfriede forpligtelser

    betalinger

    bortfaldne bevillinger

    bevillinger

    forplig- telser

    betalinger

    fremførte bevillinger

    bortfaldne bevillinger

    Tilskud fra Fællesskabet

    16,5

    17,1

    Afsnit I

    Personale

    9,0

    9,0

    8,9

    0,1

    0,0

    0,2

    0,2

    0,0

    9,2

    9,2

    9,1

    0,1

    0,0

    Andre tilskud

    Afsnit II

    Driftsudgifter

    1,2

    1,2

    1,0

    0,2

    0,0

    0,7

    0,7

    0,0

    1,9

    1,9

    1,7

    0,2

    0,0

    Andre indtægter

    0,3

    0,1

    Afsnit III

    Aktionsudgifter

    6,6

    6,6

    3,8

    2,8

    0,0

    3,1

    3,0

    0,1

    9,7

    9,7

    6,8

    2,8

    0,1

    I alt

    16,8

    17,2

    I alt

    16,8

    16,8

    13,7

    3,1

    0,0

    4,0

    3,9

    0,1

    20,8

    20,8

    17,6

    3,1

    0,1

    Kilde:Instituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af instituttets eget regnskab.


    Tabel 3

    Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene — Forvaltningsregnskab for regnskabsårene 2003 og 2002

    (tusind euro)

     

    2003

    2002

    Indtægter

    Tilskud fra Det Europæiske Fællesskab

    17 090

    16 500

    Diverse indtægter

    47

    62

    Finansielle indtægter

    35

    57

    Indtægter i alt (a)

    17 172

    16 619

    Udgifter

    Personale – Budgetafsnit I

    Betalinger

    8 927

    9 111

    Fremførte bevillinger

    109

    216

    Driftsudgifter – Budgetafsnit II

    Betalinger

    968

    938

    Fremførte bevillinger

    224

    683

    Aktionsudgifter – Budgetafsnit III

    Betalinger

    3 733

    3 290

    Fremførte bevillinger

    2 817

    3 105

    Udgifter i alt (b)

    16 778

    17 343

    Regnskabsårets resultat (a – b)

    394

    - 724

    Saldo fremført fra det foregående regnskabsår

    –1 836

    –1 209

    Bevillinger, der er fremført og bortfaldet

    118

    81

    Indtægter fra det foregående regnskabsår, som kan anvendes på ny, men som ikke er blevet det

    19

    13

    Phare-indtægter

    639

    0

    Phare-indtægter, der endnu ikke er inkasseret

    361

    0

    Phare-udgifter

    –1 000

    0

    Kursdifferencer

    9

    3

    Regnskabsårets saldo

    –1 296

    –1 836

    Kilde:Instituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af instituttets eget regnskab.


    Tabel 4

    Det Europæiske Institut til Forbedring af Leve- og Arbejdsvilkårene — Balance pr. 31. december 2003 og pr. 31. december 2002

    (tusind euro)

    Aktiver

    2003

    2002

    Passiver

    2003

    2002

    Anlægsaktiver  (1)

     

     

    Anlægskapital

     

     

    Immaterielle anlægsaktiver

    27

    31

    Egenkapital

    4 389

    4 294

    Bygninger (2)

    15 682

    3 826

    Opskrivningsreserve

    12 094

    0

    Inventar og rullende materiel

    142

    139

    Regnskabsårets saldo

    -1 296

    -1 836

    Edb-udstyr

    107

    149

    Subtotal

    15 187

    2 458

    Teknisk udstyr og andet udstyr

    105

    518

    Kortfristet gæld

     

     

    Anlæg under opførelse

    0

    31

    Automatisk fremførte bevillinger

    3 150

    3 940

    Subtotal

    16 476

    4 281

    Ikke-automatisk fremførte bevillinger

    0

    64

    Lagre

     

     

    Phare-gæld

    329

    0

    Kontorartikler

    7

    13

    Sociale bidrag mv.

    0

    139

    Subtotal

    7

    13

    Subtotal

    3 479

    4 143

    Kortfristede tilgodehavender

     

     

    Gennemgangskonti

     

     

    Kommissionen — Phare-fordringer

    361

    0

    Indtægter at genanvende

    22

    150

    Forskud

    2

    11

    Udskudte indtægter

    2

    1 840

    Momstilgodehavender

    281

    274

    Igangværende betalinger

    0

    30

    Indtægtsordrer, der skal inkasseres

    5

    1 840

    Subtotal

    24

    2 020

    Diverse debitorer

    41

    13

     

     

     

    Subtotal

    690

    2 138

     

     

     

    Likvid beholdning

     

     

     

     

     

    Banker

    1 331

    1 960

     

     

     

    Kassebeholdning

    3

    1

     

     

     

    Forskudsforvaltning

    183

    228

     

     

     

    Subtotal

    1 517

    2 189

     

     

     

    I alt

    18 690

    8 621

    I alt

    18 690

    8 621

    Kilde:Instituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af instituttets eget regnskab.


    (1)   Anlægsaktiverne er opgjort netto. Tallene for 2002 er blevet tilpasset, så de to regnskabsår kan sammenholdes.

    (2)  Instituttet har besluttet at opskrive den faste ejendom, som det ejer (12,1 million euro).

    Kilde:Instituttet. Tabellen er udarbejdet på grundlag af instituttets eget regnskab.


    INSTITUTTET TIL FORBEDRING AF LEVE- OG ARBEJDSVILKÅRENES SVAR

    7.

    Instituttets grundforordning, blev det vurderet, at de ikke skulle medtages i Instituttets budget. Instituttet noterer sig Revisionsrettens bemærkning og vil fremover optage Phare-midlerne i Instituttets budget.

    8.

    Instituttet har taget kontakt med Kommissionens tjenestegrene for at afklare spørgsmålet med de akkumulerede underskud samt håndteringen af fremtidige underskud og overskud.

    9.

    Den interne kontrolfunktion var færdigetableret, idet en funktion til kontrol af finansielle og operationelle aspekter blev indført i november 2003. Denne funktion samt andet tilsynsarbejde udføres af en specialenhed. Den interne revision udføres af Europa-Kommissionens interne revisionstjeneste.

    10.

    Regnskabsføreren henviser til de godkendelser, der er givet af Kommissionen, idet Instituttet anvender Kommissionens regnskabssystem.

    12.

    Instituttet har indgået samarbejde med andre agenturer, således at hver enkelt varetager kompletterende aspekter inden for de fælles temarammer for at undgå dobbeltarbejde. Dette er formaliseret i fælles erklæringer med blandt andet Det Europæiske Arbejdsmiljøagentur i Bilbao.


    Top